galtomone
27.10.17, 07:24
moto.pl/MotoPL/7,88389,22523607,aktywne-przejscia-dla-pieszych-poprawia-bezpieczenstwo-na-drogach.html#Czolka3Img
Musze powiedziec, ze takie przejscie bardzo mi sie podoba i wydaje sie, ze jako dodatkowe zwrocenie uwagi kierowcy to naprawde fajna sprawa.
Widzac (gdy nadjezdam) takie migajace nagle cosie, nawet nie widzac ubranego na czarno pieszego tym bardziej wiem, ze tam jest i na 99% bede musial stanac.
Być może to przede wszystkim na takich przejsciach (tu trudno tlumaczyc sie gapiostwem i niepewnością) pieszy powinien mic bezwzgledne i absolutne pierszenstwo a kierowcy powinny grozic wysokie kary za wymuszenie pierszenstwa?
W UK, ktore czesto wspominam jest podobnie.
Niby na "zwyklych" przejsciach piesi czekaja jak przejada auta.. ale kierowcy sa na tyle przyzwyczajeni, ze i tak staja.
Za to w waznych miejscach, mniej bezpiecznych, tam gdzie spory ruch aut i pieszych, itd..
Wlasnie sa takie przejscia dodatkowo oznaczone. W ich przypadku jest absolutny obowiązek przepuszczenia pieszego.
Jako pieszy bylbym z tego zadowolony.
Także gdyby nie grozili mi zadne sankcje za przekraczanie jezdni w dowolnym miejscu - pod warunkiem ze nie zmuszlabym kierowcow do hamowania, nie wymuszał pierwszeństwa - to wlasnie tez tak dziala w UK.