Dodaj do ulubionych

Nazwy nowych modeli samochodów

28.02.18, 12:07
Widziałem ostatnio Forda. Taki model samochodu, co to mówią na niego chyba "miejski krosołwer" czy jakoś tak. Brzydkie toto było, że wypadały oczy - Nissan Puke i ta nowa Toyota wyglądająca jak disneyowski buldog Butch mają silną konkurencję - ale najgorsze miało dopiero nadejść. Oto ujrzałem nazwę tego cuda: EcoSport. Rozumiecie: jakiś marketoid wziął dwa modne buzzwordy, skleił je w jedno słowo i nalepił na coś, co jest brzydsze niż kupa hipopotama. W tym momencie miarka się przebrała i postanowiłem napisać ten post. Naprawdę taki totalny bulszit (bo ani to eco, ani sport) stanowi o przewadze rynkowej? Kto jest bardziej odmóżdżony - marketing Forda czy jego klienci?

Dalej, otwieram skrzynkę pocztową, a że czekam na parę ważnych mail, to zajrzałem też do foldera ze spamem, bo Gmail ostatnio zrobił się strasznie rygorystyczny i zdarza się, że mi coś gdzieś poprzenosi. Ważnego maila nie było, był za to spam od Fiata, który "zachęca" mnie do zakupu modelu Fullback. Co to jest, kurna, za nazwa - "Fullback"? Że można mu niby pakę do pełna wyładować (klikłem z ciekawości - to taki pickup, bliźniaczy model Navary czy czegoś tam)? Fiat akurat miał zawsze takie śliczne włoskie nazwy swoich modeli, nawet jeśli to była cyferka, to - "Fiat Cinquecento" jak to ładnie po włosku brzmi (oni to wymawiają FIJAT). A tu co, Fiat Pełna Dupa? Kto to w ogóle wymyślił?

W ogóle człon "-back" robi ostatnimi czasy w nazewnictwie samochodów oszałamiającą karierę. Skoda Rapid Spaceback - i xuj, że tego space'a w backu ma ona mniej niż Rapid bezprzymiotnikowy. Audi A3 Sportback - że niby co, sportowy tylko z tyłu jest, a z przodu leniwy i w zakrętach tył wyprzedza przód? A może to ma jakiś związek z dupami kardaszianek i całego tego żeńskiego śmiecia prezentującego swoje "wdzięki" na instagramach?

Z drugiej strony - widać trend wśród coraz liczniejszych marek do kryptycznego nazywania swoich modeli literkami i/lub cyferkami. Jest w tym jakiś sens - od razu można się domyślić, z jakim segmentem mamy do czynienia, bo im większy numerek tym samochód wyższej klasy. Ale sprawa zatacza coraz szersze kręgi. Tu już przecież nie tylko niemiecka wielka trójka, nie tylko Mazda i Peugeot, które numerowały pojazdy od zawsze, ale też i Hyundai, i Citroen. I gdzie w tym choć trochę kreatywności, odrobina polotu?

A własnie, a propos Citroena - ten przynajmniej opatruje swoje cyferkowe modele przydomkami. Picasso, na przykład - bardzo ładnie! Albo Kaktus - o, to jest zajebista nazwa. Ale ostatnio małżonka wygrzebała ostatnio ze skrzynki ulotkę Citroena Aircrossa. Co to jest, do licha, jakiś poduszkowiec?

Czy wy też macie wrażenie, że w działach marketingu koncernów samochodowych (czy kto tam wymyśla nazwy nowych modeli) siedzą albo kompletni debile kierujący się wyłącznie badaniami fokusowymi, albo kompletni debile po prostu?
Obserwuj wątek
    • galtomone Re: Nazwy nowych modeli samochodów 28.02.18, 12:15
      Co do EcoSport to tak.
      Z nazwa polemizowac nie bedę - myślę, ze akurat pasuje potencjalnym nabywcom tego czegos idealnie. To jakby (z mojego p. widzenia) specyficzna grupa dobiorcow - wiec nie ma sie nazwa podobac wszystkim tylko im. Ty i ja bez wzgledu na nazwe bysmy tego raczej nie kupili.

Optycznie mi sie nie podoba. Ma ten sam problem co sporo nowych modeli.... Jakies niedorobione proporcje... chyba glownie przez male kola w stosunku do wysokosci nadwozia. Ten nowy Edge ma z tej perspektwy identyczny problem. Wysoki, duzy grill i kolka jak z wozka w hipermarkecie...

Co do fiata... No ja bym nie chcial miec auta pt. "cała wstecz".

A co do Kaktusa... Auto podoba mi sie sredni. Nazwa - przyznaje - orginalna. Ale sam na kaktusie siedziec bym nie chcial i generalnie nie kojarzy mi sie z niczym fajnym, przyjemnym... Sa tu tacy co olewajacym tonem napisaliby, ze maja to.... gdzies.

Picasso bylo fajne, szczegolnie, ze pierwsza generacja byla faktycznie dosc oryginalna...
      • vogon.jeltz Re: Nazwy nowych modeli samochodów 28.02.18, 13:56
        > Z nazwa polemizowac nie bedę - myślę, ze akurat pasuje potencjalnym nabywcom tego czegos idealnie.

Ty, no weź! EcoSport? Żeby to był elektryk zasilany prądem ze źródeł odnawialnych, przyspieszający w 4 sekundy do setki - to jeszcze. Ja rozumiem, że nie jestem targetem - z niemałym niepokojem obserwuję, że jestem targetem coraz mniejszej liczby rzeczy - ale jaką mentalność trzeba mieć, żeby kupić coś o takiej nazwie i, autentycznie, aparycji sterty odchodów?

> Co do fiata... No ja bym nie chcial miec auta pt. "cała wstecz".

A widzisz, o tym to nawet nie pomyślałem! Jest jakieś pozytywne skojarzenie z tą nazwą? Halo, anyone?

> A co do Kaktusa... Auto podoba mi sie sredni. Nazwa - przyznaje - orginalna.

Jakim cudem to się przebiło w dzisiejszych czasach, to ja nie wiem.

• galtomone Re: Nazwy nowych modeli samochodów 28.02.18, 14:13
          Pewnie dzial marketingu wytlumaczyl "gorze", ze auto kuje (w oczy), nazwa kluje.. jakos sie to laczy... i bedzie git Panie Prezesie. A jak nie to mi kaktus w d....e.

No i Prezes sie ucieszyl, ze moze byc heca na zebraniu w przyszlosci i sie zgodzil....
        • samspade Re: Nazwy nowych modeli samochodów 28.02.18, 20:38
          vogon.jeltz napisał:

> > A co do Kaktusa... Auto podoba mi sie sredni. Nazwa - przyznaje - orginal
          > na.
          >
          > Jakim cudem to się przebiło w dzisiejszych czasach, to ja nie wiem.

Bo wygląda świetnie u nie udaje.
      • hutchence Re: Nazwy nowych modeli samochodów 28.02.18, 21:02
        Akurat Edge mi się bardzo podoba. Nie podoba mi się za to gama silników. Tylko kopciuchy. Najmocniejszy ma 9.4 do setki. No kur... topowy model forda na Eu i taka kupa. Po drugiej stronie Atlantyku są 2.0 Ecoboost i wyżej. Przecież ten 2.0 jest i w Mondeo i S-Maxie. Co do meritum to ten Eco Sport (gdzie tu Sport?) to istna kupa. Już C-Max ma zjeb... proporcje.
        A Fullback to można przetłumaczyć jako Pełen Zwrot (lol) lub Pełnasraczka.
        Ah Ci spece od marketingu.
        • galtomone Re: Nazwy nowych modeli samochodów 01.03.18, 07:16
          Stary Edge - fajny. Ale ten nowy wyglada jak ten EcoSport... tylko wiekszy. Gabaryty i proporcje moim zdaniem zaburzone...
    • cheng2 Re: Nazwy nowych modeli samochodów 28.02.18, 15:21
      Były też artykuły o nietrafionych nazwach, vide: Pajero.
      • vogon.jeltz Re: Nazwy nowych modeli samochodów 28.02.18, 16:08
        Ciekawe spostrzeżenie. Chęć uniknięcia wpadki nazewniczej na jakimś rynku - tak jak ze wspomnianym Pajero - może faktycznie wpływać na skłonność do nadawania generycznych nazw, które wszędzie brzmią tak samo i znaczą to samo.
      • nazimno Re: Nazwy nowych modeli samochodów 28.02.18, 20:46
        A dlaczego?
        Pasuje swietnie do wiejskiego prostaka
        w SUVie (pomijajac inne bardziej dosadne
        znaczenia tego slowa).
        • vogon.jeltz Re: Nazwy nowych modeli samochodów 28.02.18, 22:44
          Bo po hiszpańsku "pajero" znaczy "onanista".
          • galtomone Re: Nazwy nowych modeli samochodów 01.03.18, 07:17
            Przeciej nazi wie.... zakład?
            • nazimno Re: Nazwy nowych modeli samochodów 01.03.18, 07:47
              Wlasnie od ciebie sie dowiedzialem.
              Masz wiedze selektywna, krasnalku ogrodowy.

• nazimno Re: Nazwy nowych modeli samochodów 01.03.18, 07:43
            Vogon, kazdy szuka czegos "swojego".
            Jak ci pasuje, to sie ciesz.
            PS
            A po polsku pajero to burak.
            I tez pasuje do tych w SUVach.
            • galtomone Re: Nazwy nowych modeli samochodów 01.03.18, 09:00
              Dokladnie tak mowi kazdy kto SUV'a nie ma ale by chcial.
              Cala (normalna) nie musi uzywac w tym zakresie okreslen tzw. pejoratywnych - bo jak to mowisz.... "jej to loto".
              • tbernard Re: Nazwy nowych modeli samochodów 01.03.18, 09:42
                > ... nie musi uzywac w tym zakresie okreslen tzw. pejoratywnych

Tu zgoda, bardziej pasowały by określenia pajerotywne ;)
                • nazimno Re: Nazwy nowych modeli samochodów 01.03.18, 09:44
                  Czyli "pajero" jest jednak w tych warunkach - optimum.
                  (w warunkach polskich = burak)
              • nazimno Re: Nazwy nowych modeli samochodów 01.03.18, 09:42
                SUV nie spelnia moich prywatnych wymagan, ergo nie tylko go nie potrzebuje, ale rowniez go nie chce.

Z drugiej strony, widzac sposob prowadzenia tych pojazdow (SUV) na polskich rejestracjach przez ich kierowcow,
                uwazam, ze "pajero" to i tak jest delikatny eufemizm na ich okreslenie.

• bimota Re: Nazwy nowych modeli samochodów 28.02.18, 20:11
      TWOJA UKOCHANA DEMOKRACJA... CHCIELISCE SAMI, NO TO MACIE...
      • tbernard Re: Nazwy nowych modeli samochodów 01.03.18, 09:47
        A w jakim sensie demokracja ma tu coś do rzeczy?
        • bimota Re: Nazwy nowych modeli samochodów 01.03.18, 17:08
          TO AKURAT DEMOKRACJA WOLNORYNKOWA - FIRMY CHCA POZYSKAC WIEKSZOSC, CZYLI IDIOTOW...
          • nazimno Re: Nazwy nowych modeli samochodów 01.03.18, 18:47
            Takich po prostu - pajero.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka