Dodaj do ulubionych

ASO - cześci zamienne

04.06.18, 19:34
no...samochod odmowł posluszenstwa. Zdarza sie. W ciagu nocy (postoju) oproznil sie zbiorniczek plynu wspomagania, po uzupelnienieu znowu sie oprożnil. Wiadomo, jeździc nie mozna.
Blisko "warstat" ASO. Dzwonie i pytam. A tam pan mowi, ze w najgorszej wersji maglownica do wymiany, koszt oryginalnej maglownicy to niecałe 4 tys. zl.
I teraz dylemat mam...
Samochód kupilam nowy, w salonie, za 35 tys. zł. Częśc nowa, oryginalna, kosztuje niecałe 4 tys. zł, czyli 1/8 kosztu nowego auta.
To, w doope, moze lepiej kupowac nowe samochody, rozbierać je na czesci i sprzedawać polskim frajerom?!!!
a potem kupować (ciagle) nowe samochody, za strzyżenie polskich frajerów?
takie pytanie mam do przedstawicieli marki Hyundai w Polsce...
Obserwuj wątek
    • pies_w_studni Re: ASO - cześci zamienne 04.06.18, 20:54
      Samochód na gwarancji? Jeśli nie to jedź gdziekolwiek indziej niż do ASO, zregenerują ci za 1/3 ceny.
    • nazimno Re: ASO - cześci zamienne 04.06.18, 20:59
      Popros kolege/znajomego, najlepiej o wygladzie
      gwiazdy silowni, podjedzcie do normalnego
      warsztatu i niech to on zalatwia.
      Mozesz w trakcie rozmowy wtracic jakies zdanko
      np. "jak naprawa za dlugo potrwa, to nie bede
      miala czym dojechac do agencji w Pruszkowie
      i "Lysy" z nerwow wyskoczy z butow, a on
      ma dlugie lapska".

Sadze, ze warsztat odniesie sie przychylnie do
      skutecznej naprawy.

• issa-a Re: ASO - cześci zamienne 04.06.18, 22:40
        he he..to mi sie podoba. Tym bardziej, ze mieszkam blisko Pulawskiej/Pruszkowa.
        Nieśmiało podpowiem, ze mieszkam na Kabatach, od ich (osiedlowego) poczatku i wlasnie wtedy sporo było tu "mieszkańcow" Pruszkowa. Z nostalgia wspominam ten spokoj i cisze... Porządek był, nikt sie nie wychylał...
        Niestety, nie trwala to długo.
        A tak poważnie, wracajac do samochodu, to zastanawiam sie nad kalkulacją firmy...i własnie czuje się, jakby ktos chciał zrobic ze mnie frajera...
        A warsztat znalazlam inny juz.
        • tdf-888 Re: ASO - cześci zamienne 05.06.18, 00:12
          Ale czy ty byłaś z tym samochodem w warstacie czy tylko wycenił ci przez telefon po twoim opisie? (obstawiam ze tak było)
    • koza_oddam Re: ASO - cześci zamienne 04.06.18, 21:56
      Kupuj, rozbieraj i sprzedawaj jak to taka żyła złota. Nie widzę żadnych przeciwwskazań.
      • qqbek Re: ASO - cześci zamienne 04.06.18, 22:18
        No tak, ale 4?
        Do X5 E70 podobno swego czasu 20 koła w ASO liczyli.
        A "chodziły się kochać" częściej niż gimbaza na dyskotece.
    • loyezoo Re: ASO - cześci zamienne 04.06.18, 22:41
      Regenerowana przekładania,z gwarancją bez limitu km. kosztuje do Twojego hultaja 500zł.
    • tbernard Re: ASO - cześci zamienne 04.06.18, 23:14
      > Samochód kupilam nowy, w salonie, za 35 tys. zł. Częśc nowa, oryginalna, kosztu
      > je niecałe 4 tys. zł, czyli 1/8 kosztu nowego auta.

Gdyby część kosztowała całe 4 tys i stanowiła 1/8 całości, to całość kosztowała by 32 a nie 35 tys. Tu bliżej jest do 1/9.
    • waga170 Re: ASO - cześci zamienne 04.06.18, 23:20
      > Blisko "warstat" ASO. Dzwonie i pytam. A tam pan mowi, ze w najgorszej wersji m
      > aglownica do wymiany, koszt oryginalnej maglownicy to niecałe 4 tys. zl.

A w najlepszej wersji moze wystarczy dokrecic srubke spod ktorej plyn wycieka. Mechanik musi OBEJRZEC zanim wyda werdykt. Maglownice to sie wymienia na nowa jak stara jest tak wyrobiona ze samochod jedzie prosto pomimo krecenia kierownica, a nie jak przez jakas gumke plyn kapie.
      • qqbek Re: ASO - cześci zamienne 04.06.18, 23:28
        To też racja.
        Regenerowałem w E36 a potem jeszcze 3 lata sam pojeździłem (przed regeneracją raptem 5 lat), 2 lata pojeździł szwagier, trzeci teraz rok jeździ kumpel szwagra, co ją od szwagra kupił jak ten już nie mógł z ręczną skrzynią jeździć. Ponad 7 lat na maglownicy regenerowanej za (o ile dobrze pamiętam) 1200 złotych.
      • engine8 Re: ASO - cześci zamienne 05.06.18, 02:04
        No ale skoro pan mechanik juz "Babie" powiedzial i ona przyjechala gotowa na najgorsze to w sumie dlaczego mialby rezygnowac z duzej latwej kasy?
        Opcja proponowana prze nazimno o wiele bezpieczniejsza..
        • waga170 Re: ASO - cześci zamienne 05.06.18, 03:20
          Nie znamy mechanika. Moze on jest z Komorowa i jest gwiazda tamtejszej silowni. Powie wtedy Felek bierz grata i babe i won frajerze z mojego warstatu.
        • tbernard Re: ASO - cześci zamienne 05.06.18, 08:11
          Ludzie, kobieta napisała, że z kimś z ASO przez telefon rozmawiała, więc skąd on miał wiedzieć, czy tylko śrubkę dokręcić, czy trzeba nową część wstawić. Zapytała go co to może być i ile kosztować, to powiedział ile w wariancie najgorszym. Miał przez telefon bezbłędnie zdiagnozować i wycenić?
          • waga170 Re: ASO - cześci zamienne 05.06.18, 08:37
            Gratulujemy bystrosci umyslu i szybkiej reakcji. My, ludzie, przepraszamy za brak podziekowan kiedy nam uswiadomiles ze 4 tysiace to nie 1/8 ale 1/9 wartosci samochodu, co oczywiscie jako najwazniejsza i najbardziej pomocna informacja, bylo jednak przez nas glupich niedocenione.
            • tbernard Re: ASO - cześci zamienne 05.06.18, 11:12
              A dlaczego tu akurat nawiązujesz do mojego sprostowania o ułamkach? Nie ma co przesadzać z tymi podziękowaniami i przeprosinami. To należy do codziennych obowiązków mechanika rowerowego ;)
    • toreon Re: ASO - cześci zamienne 05.06.18, 08:42
      Obstawiam diagnozę "na blondynkę". A nóż łyknie. Potwierdza to użycie przez mechanika zastrzeżenia "w najgorszej wersji"

• liczbynieklamia Re: ASO - cześci zamienne 05.06.18, 08:54
        > Potwierdza to użycie przez mechanika zastrzeżenia "w najgorszej wersji"
        Jasne, powinni mieć jasnowidza na etacie, żeby przez telefon robił diagnozę.
        • toreon Re: ASO - cześci zamienne 05.06.18, 11:18
          Jeśli to było przez telefon to szkoda sobie w ogóle język strzępić
      • waga170 Re: ASO - cześci zamienne 05.06.18, 11:02
        > A nóż łyknie.
        W cyrku sa polykacze nozy. Chyba w tym przypadku powinno byc "a nuz". :)
        • toreon Re: ASO - cześci zamienne 05.06.18, 11:15
          To akurat przypadkiem wiem ale mi się zauważyło już po wysłaniu.
    • waga170 Tak sobie mysle... 05.06.18, 09:43
      > W ciagu nocy (postoju) oproznil sie zbiorniczek plynu wspomagania, po uzupelnienieu znowu sie oprożnil.

Czy to przypadkim nie w Waszej okolicy bylo te ogloszenie "Zatrudnie murarzy, moga byc alkoholicy"?
      • nazimno Re: Tak sobie mysle... 05.06.18, 09:58
        ...ooooo, waga szuka wreszcie jakiegos rozsadnego dla siebie zajecia...
        • waga170 Re: Tak sobie mysle... 05.06.18, 10:16
          Szukanie wreszcie jakiegos rozsadnego dla siebie zajecia polecilbym tobie. Tak podejrzewam, w oczyszczalni sciekow przy pierwszych filtrach? Piekne balasy jeszcze w calosci a nie rozwodnione.... moze nawet mozna wyniesc troche do domu?
          • nazimno Re: Tak sobie mysle... 05.06.18, 10:28
            Przeciez przerzucasz ciagle te ogloszenia, ale kielnia wypada ci z reki z powodu nadmiernej konsumpcji.

Ty waga, masz coraz bardziej pogarszajacy sie stan i ciagle nawroty skojarzen zwiazanych z dolnym odcinkiem
            przewodu pokarmowego. To powazny symptom - nie lekcewaz tego, bo lekarze beda bezsilni i w fazie
            zmian nieodwracalnych nic nie poradza.
      • engine8 Re: Tak sobie mysle... 05.06.18, 18:58
        Moj zbiorniczek sie tez tak oproznia... ale lekarz mowi ze to jest OK
        • waga170 Re: Tak sobie mysle... 05.06.18, 20:26
          Mam nadzieje ze pomimo oprozniania zbiorniczka nic Ci nie "odmawia posluszenstwa".
    • mykonid Re: ASO - cześci zamienne 05.06.18, 10:22
      Nowy za 35? Kiedy to było? Jedź do pana mechanika niech zajrzy i zdiagnozuje, bo przez telefon to ci może tylko widełki podać. Swoją droga ciekawe co było dolewane do tego zbiorniczka:)
      • who_cares Re: ASO - cześci zamienne 05.06.18, 10:29
        A ile według ciebie kosztuje i10 ?
        • mykonid Re: ASO - cześci zamienne 05.06.18, 13:28
          Wg mnie nie wiem, ale wg cennika zaczyna sie od 36900. Pytanie tylko czy za taką cenę można faktycznie kupić.
      • waga170 Re: ASO - cześci zamienne 05.06.18, 10:33
        Przez przypadek, skaczac po kanalach, zauwazylem we wiadomosciach ze bylo cos o pijanych wiewiorkach. Pokazali faceta ktory je, ubrany w spedo i sandalki, odganial od Hyundaja. Krzyczal cos do nich, jakby Mno, Mno, Mno... a one do niego Nazi, Nazi, Nazi...
        • nazimno Re: ASO - cześci zamienne 05.06.18, 10:39
          Wyglada na to, ze jestes rzadkim przypadkiem widzacym w urojeniach rude wiewiorki,
          bo normalnie po dwoch flaszkach powinno sie bylo skonczyac na bialych myszkach.
          • waga170 Re: ASO - cześci zamienne 05.06.18, 10:56
            > Wyglada na to,

Wyglada na to nazimno z dupy i widzi forum.
            Ciag dalszy po jego wpisach niestety znamy.
            • nazimno Re: ASO - cześci zamienne 05.06.18, 11:43
              Twoja inwencja readagowania ripost jest rzeczywiscie na poziomie dolnego odcinka przewodu pokarmowego.
              Teraz juz wszystko sie wyjasnilo.
    • bartosz320 Re: ASO - cześci zamienne 12.06.18, 10:40
      w ASO dyktują ceny z kosmosu czasami, o wiele bardziej wolę inwestować npo w części delph, gdzie już nie raz miałem się okazję rpzekonać o jakości.
      • waga170 Re: ASO - cześci zamienne 12.06.18, 11:01
        > gdzie już nie raz miałem się okazję rpzekonać o jakości.

Jestesmy bywali w swiecie i historii i zrozumielismy ze piszesz pod przymusem. Przestawienie literek to taka mala dywersja. Zupelnie jak przyspawanie litery "B" do gory nogami w pewnym slawnym napisie. Robimy cos bo musimy, ale w to nie wierzymy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka