Dodaj do ulubionych

bmw wciąż nie zna formatu mp3

18.07.18, 08:32
z ciekawosci sprawdziłem - data opracowania 1993
od ok 12-13 lat wszystkie auta którymi jezdziłem i które mialy miejsce na płytę, czytały format MP3,
mam dziurę w bmw, no to zamówiłem pare płyt u kolegi z Rosji (niestety na spotify nie ma), dostałem, wsadzam a tam komunikat -format nieznany :(
no żarcik jakiś, ople czytały, jeepy czytały, vw czytały, renault i citroen też. A ta kupa na 4 kołach nie.
Chyba pójdę drogą Qubka i przejdę z bmw na vw bo minęło 8 msc a ja go wciaż nie lubie
Obserwuj wątek
    • do.ki Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 18.07.18, 09:12
      To ktos jeszcze uzywa formatu mp3?
      • trypel Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 18.07.18, 09:17
        no jak nie mam czegos na spotify ani na normalnym cd to zostaje mi mp3 i nagranie na płyę albo inny nosnik. Chyba że zaraz sie okaże że to ja odstaje od cywilizacji i jest coś co moge uzyć w tym przypadku i przekonwertowac mp3 na .... (no własnie na co?)
        • tiges_wiz Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 18.07.18, 09:51
          A BT chociaż ma? Wtedy wystarczy sparować z telefonem i mieć wszelkie formaty z głowy.
          • trypel Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 18.07.18, 10:06
            moj telefon nie czyta płyt :) peszek

dostałem 6 płyt, oczywiscie moge je przegrac, sparowac z telefonem i korzystac w ten sposob ale chciałem (bo lubie) korzystac z płyt w aucie, bo mam miejsce na płyte i myslałem że jak zwykle nie bedzie to problemem.
            • marekggg Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 18.07.18, 10:22
              moze problem jest prostszy niz ci sie wydaje. po prostu moga byc zapisane w niewlasciwym formacie - ja tak mialem w subaraku.
              po pierwsze - nie czytalo DVD lecz tylko CD
              po drugie - format musial byc chyba ISO 9660:1999
              • trypel Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 18.07.18, 10:27
                a można to jakoś sprawdzić? po pierwszy raz mnie coś takiego spotkało. Stacja jest CD, płyty CD, zapis mp3 tyle wiem.
                w komputerze czyta bez problemu bo własnie zgrywam.
                • marekggg Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 18.07.18, 11:46
                  dla komputera to jest (prawie) obojetne. chyba ze masz w domu jakiegos Mac'a lub maszyne z linuxem, to jezeli tej plyty nie odczyta to duze prawdopodobienstwo ze wlasnie nie jest w ISO. masz Nero Burning ROM moze? tam mozna sprawdzic w jakim formacie jest plyta nagrana. Wkladasz plyte, odpalasz Nero, pewnie bedzie ci proponowal zrobienie nowej plyty, naciskasz ESCape, potem Ctrl-I i powinien ci pokazac co to za plyta.
                  • vogon.jeltz Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 18.07.18, 11:53
                    > lub maszyne z linuxem

Właśnie wydaje mi się, że co jak co, ale Linux przeczyta wszystko, choć w ekstremalnych przypadkach może to wymagać jakichś kombinacji.
                    • nazimno Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 18.07.18, 12:00
                      Linux nie ma z tym nic wspolnego, to system operacyjny.
                      Za czytanie z napedu CD/DVD odpowiedzialny jest konkretny sterownik (driver)
                      AMEN.
                      • nazimno uzupelnienie 18.07.18, 12:07
                        Naped CD/DVD jako urzadzenie spelniac powinien opcje:

ISO 9660 Level 1, 2, 3, Joliet, Rock Ridge, ISO 9660:1999

Wowczas formalnie da sie czytac praktycznie wszystko.
                      • marekggg Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 18.07.18, 13:22
                        duzo z tym maja wspolnego prawa autorskie oraz chec producenta oprogramowania placenia komus za udostpenienie technologii.
                        Zwykly Mac czyta NTFS Microsofta, ale juz nie zapisuje - nalezy pobrac wtyczke/driver, linux tosamo, oczywiscie sa dystrybucje ktore je juz maja zabudowana. Rowniez Windows nie czyta urzadzenia formatowane w HFS itp. Niestety trudno przegromamowac radio samochodowe.
                      • vogon.jeltz Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 18.07.18, 13:22
                        Linux jak najbardziej ma z tym coś wspólnego. Ten sterownik jest modułem kernela.
                        • nazimno Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 18.07.18, 13:23
                          wymadrzaj sie dalej
                          • vogon.jeltz Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 18.07.18, 17:24
                            A nie jest? Dziecko, rozmawiasz z gościem, który używa Linuxa hobbystycznie i zawodowo od 20 lat i nawet kiedyś sam sobie kompilował kernele, więc nie podskakuj, co?
            • tiges_wiz Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 18.07.18, 10:27
              Ale to chyba nie problem przerzucić MP3 na tel?
              I uruchamiać to choćby VLC Playerem?
              Ja mam na karcie SD praktycznie całą moją kolekcję MP3 i FLAC
              • trypel Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 18.07.18, 10:30
                w poniedziałek rano dostałem 6 zajebistych płyt. Do dzisiaj rano (czyli do momentu kiedy wróciłem do domu) nie mogłem ich posłuchać bo sprzet jest do d*py
                teraz moge sobie zrobic wszystko ale wkurza mnie że czegos tak prostego nie ma w aucie (a dziure na płyte zostawili)
          • nazimno Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 18.07.18, 11:09
            Tu masz link do badania kompatybilnosci BT:

www.bmw.de/de/topics/faszination-bmw/connecteddrive/connecteddrive-services-offers/mobile-devices-bluetooth.html

PS

Telefon MUSI spelniac warunki opcji: A2DP, "Advanced Audio Distribution Profile"
            • tiges_wiz Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 18.07.18, 11:15
              Moj tej się popsuł (na szczęście na gwarancji, źle wyliczyli 2 lata ;) ) i teraz używam tek syna. Taki niegniosja-niełamiotsja CAT B25. Technologicznie z 10 lat wstecz, ale można nim gwoździa wbijać, co dla autysty jest dość istotne. I okazało się, że ten zabytek bez problemu używa kart SD 32 GB i łączy się z moim radiem odtwarzając MP3. Mogę też sterować z radia telefonem. BT w wersji 2.1. Więc czemu ograniczać coś w samochodzie?
              • nazimno Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 18.07.18, 11:22
                Slyszalem przypadkiem, ze byly tam jakies spory o oplaty licencyjne.
              • nazimno Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 18.07.18, 11:28
                23.04.2017 skonczyla sie (teoretycznie) ochrona patentowa MP3.
                link do zrodla:

www.iis.fraunhofer.de/en/ff/amm/prod/audiocodec/audiocodecs/mp3.html

Czym innym jest jednak sama ochrona patentowa metod stosowanych w procedurach
                obrobki MP3, a czym innym jest ochrona patentowa transmitowanych strumieni danych
                ZAWIERAJACYCH MP3.

To bardzo pogmatwane prawniczo problemy, a tu nie ma miejsca na ich poruszanie.
                Konsekwencje tego stanu rzeczy maja bardzo szerokie spektrum skutkow.
              • nazimno jeszcze uzupelnienie 18.07.18, 11:31

www.audioblog.iis.fraunhofer.com/mp3-software-patents-licenses/
        • mykonid Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 18.07.18, 10:50
          A płyty są "dobrze" nagrane? Sesja zamknięta? Niektórym odtwarzaczom (kiedyś praktycznie wszystkim) niezamknięta sesja nie pozwoli odtworzyć płyty. Komputer nie będzie miał z tym problemu. Najprościej faktycznie zrzucić na telefon albo pendrive.
          • trypel Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 18.07.18, 10:56
            zaczynają sie pytania na jakie nie znam odpowiedzi.
            :(
            czy to możliwe że oficjalnie sprzedawane w sklepie w Mińsku płyty pirackie są źle nagrane? mam na nie nawet gwarancję :D
            • mykonid Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 18.07.18, 16:26
              Sklep sprzedaje płyty z mp3?:))
              • mykonid Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 18.07.18, 16:31
                Pisałeś, że z Rosji? A teraz Mińsk? Ale jak "oficjalne piraty";) to powinno banglać. Chociaż zależy też od bitrate. Miałem radio Blaupunkta, który czytał mp3 do 128kb/s. Powyżej nie widział. Jak masz chwilę czasu to jest taki prosty programik cdex. Może ci przekonwertować te mp3. O ile to w tym problem.
                • trypel Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 18.07.18, 16:35
                  kolega Rosjanin z Białorusi, jechał do domu to poprosiłem o jakieś płyty powiedziałem jakie zespoly :)
                  potem sie okazało że on nie do Rosji pojechał ale na Białoruś bo stamtąd.
                  normalnie w sklepie sprzedają. Jakies 15 złotych za sztukę.
                  oficjalne piraty np Legendy ruskogo rocka
                  • mykonid Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 18.07.18, 16:46
                    Zakładam, że płyty sprawdzałeś w innym urządzeniu. Spróbuj pobawić się tym cdex. Naprawdę ma nieźle możliwości jak na tak mały i wiekowy programik:)
                    • trypel Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 18.07.18, 16:51
                      problem w tym że ja sie na takich rzeczach nie znam. Nawet żeby coś zrobić z wifi w domu to wzywam pomoc zewnętrzną :) dlatego mam iphone'a i ipada bo one są dla idiotów komputerowych :)
                      jak tylko w zyciu sam coś probowałem z komputerem to kończyło sie to wizytą w serwisie
                      • nazimno Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 18.07.18, 17:00
                        Nie przesadzaj.
                        Od tego jest cala masa portali, gdzie wszystko wyloza Ci bezproblemowo.
                        Osiagniesz poziom eksperta, czego Ci zycze.
        • do.ki Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 18.07.18, 22:15
          > przekonwertowac mp3 na .... (no własnie na co?)

Na .aac chociażby.
    • szymi_mispanda Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 18.07.18, 10:30
      o matko ale problem
      mi wogle radio nie dzial od wiosny jest jakis COMAND device unavailable komunikat I ani nie dzial radio ani muzyka

nawet nie pomyslalem zeby specjalnie z tym cos robic - zrobia przy kolejnym przegladzie

melomani hehe

ps. a plyty mam dwie obie audio-cd - myslalem zeby w koncu nagrac cos w mp3 bo plyty audio CD odchodza do lamusa

a tu czytam ze mp3 odchodzi do lamusa hehe

musze przestac czytac komentarze komputerowcow nt samochodow
      • trypel Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 18.07.18, 10:34
        Szymi
        ja jestem zacofany :)
        nie znam sie na kompach i telefonach. Po prostu lubie muzyke jak jadę. A że gusta miewam dziwne wiec jak znajde to akceptuje każdy nośnik :)
      • mykonid Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 18.07.18, 10:53
        Bo to prawda, od dawna używa się aac. Jest kompresja bezstratna i nowe kodeki. A gdyby nie ci komputerowcy, to nawet mp3 byś nie miał, nie tylko w samochodzie.
        • szymi_mispanda Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 18.07.18, 10:55
          chyba bym sie zaplakal

… bo I tak nie uzywam nawet jak command mi dzial to 90 procent jak juz wlacze to radio idzie hehe

melomani
    • vogon.jeltz Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 18.07.18, 11:52
      > no żarcik jakiś, ople czytały, jeepy czytały, vw czytały, renault i citroen też

U mnie w Renówie (2005) fabryczny odtwarzacz zdaje się nie czyta, przynajmniej zmieniarka. Za to w Huyndaiu mam jakieś niefabryczne radio (nie wiem z którego roku), które przełożyłem ze zmarłej Mazdy i ono czyta. Ba, ma nawet gniazdo USB. Ale ja i tak mam to w pompie, słucham... radia. Aż wstyd się przyznać w dobie spotifajów i innych wynalazków, c'nie?

Z tym radiem z Mazdy/Hyundaia to w ogóle zabawna historia. Jak je przekładałem, to po podłączeniu wypluł mi... płytę CD, którą najprawdopodobniej zostawił tam poprzedni właściciel. Jeździła ze mną kilka lat(!) i nie miałem zielonego pojęcia o jej istnieniu. Niestety, okazało się, że są to jakieś mp3 z najgorszym polskim hip-hopem typu Rychu Peja. A już miałem nadzieję, że odkryję coś fajnego...
      • tiges_wiz Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 18.07.18, 12:06
        Ja już od jakiegoś czasu nie lubię radia, bo zabita dynamika dźwięku drażni.
      • trypel Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 18.07.18, 12:12
        radio radiem ale ja jak jezdze po regionie to staram sie jak cos usłyszę to zapisac i potem znaleźć czy na spotify czy gdzie indziej
        tak odkryłem Magnifico (Słowenia)
        Babastars z Kosowa :)
        czy 5'nitze z Ukrainy (Soldat)
        nieraz to jeden utwór ale zapisany i nie ucieknie. W radiu tego nie usłyszę
        • tiges_wiz Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 18.07.18, 12:52
          5nizza, to już klasyka w sumie ;)
          jak lubisz dziwne klimaty to zawsze można random wrzucić tu:

worldradiomap.com/polski
          Ale jak usłyszysz Hej Sokoły po czesku, to się nie zdziw ;)
          • trypel Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 18.07.18, 12:57
            dzięki :)
            posłuchaj Magnifico - I think, Maria Anna, Samo malo, Mustafa
            a teraz ruszam z Aquarium, tez klasyka ale u nas nie znana
              • trypel Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 18.07.18, 14:16
                dzieki i nawet sa na potify
                dodane :)
                • trypel Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 18.07.18, 14:23
                  a DDT znasz? stary rosyjski rock
                  • tiges_wiz Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 18.07.18, 15:26
                    Nie, w te rejony się jeszcze nie zapuszczałem ;)
        • szymi_mispanda Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 18.07.18, 12:57
          > "a jak jezdze po regionie to staram sie jak cos usłyszę to zapisac i potem znaleźć czy na spotify czy gdzie indziej"

to tak jak Galtom - on tez nagrywa Wielowiejskiej poematy w tok fm I poem w domu odtwarza wielokrotnie uczac sie na pamiec
          • trypel Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 18.07.18, 12:59
            dokładnie tak samo
            takie dwie płyty jak Twoje szybko by sie znudziły, ile można
    • pan99 Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 18.07.18, 12:10
      niektóre odtwarzacze samochodowe "nie czytają" katalogów i podkatalogów, i w takim wypadku wszystkie utwory powinny być nagrane w katalogu głównym, bez żadnych folderów.
      Możliwe, że tak też jest w twoim bmw.
      • trypel Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 18.07.18, 12:12
        nie ma podkatalogów - to uczciwy pirat z okładką i zrobiony jak trzeba
        • pan99 Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 18.07.18, 12:21
          uuu, to szkoda.
          też lubię w aucie mieć mp3 na płytce cd, a nie się p..lić z tymi blutufami (żre baterie, a nie lubię też plączących się kabli w furze) i spotifajami (zwłaszcza jak nie mam premium) i innymi piedołami.
    • 4slash Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 18.07.18, 12:37
      A mnie w Golfie 7 i A4 czyta mp3, wyświetla tytuły i wykonawców oraz grafikę z okładkami płyt.
      • trypel Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 18.07.18, 12:44
        dokładnie tak od wielu lat działa w VW
        • kolpik124 Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 19.07.18, 18:33
          a czytą tę płytę w innym aucie/odtwarzaczu?
          • trypel Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 20.07.18, 08:23
            u tescia w subaru czyta
            • nazimno Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 20.07.18, 08:30
              To nie sa nadprzyrodzone zjawiska.
              BMW wykluczylo najwidoczniej MP3
              z powodow licencyjnych.
    • engine8 Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 18.07.18, 18:10
      Problem w tym ze BMW stalo sie autem popularnym i ludzie - tzn konsumenci a nie entuzjasci, zapomnieli albo nie wiedza jakie to byly stare niepisane "zasady".
      A generalna zasada bylo to ze radio i tego typu gadzety sa zbedne poniewaz w BMW kierowca koncentruje sie na prowadzeniu i jedyny dzwiek mily dla ucha to dzwiek silnika.. Jak w aucie bylo radio to kieorwca piersze co robil po zapleniu to wylaczal radio..
      Ale jak widac ludzi kupujac auto szukaja w sumie dobrego system audio na kolkach i dla nich najlepiej rzczywiscie kupic Hyundia czy cos a Chin..
      Podobno Lexusy maja dobre stereo?
      • trypel Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 20.07.18, 08:18
        i po co w aucie przednia szyba, jak sie jedzie to trzeba czuć że sie jedzie. Ten podmuch wiatru pozwala skoncentrowac sie tylko na prowadzeniu i dzwieku silnika.
        • engine8 Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 21.07.18, 00:28
          No co na tak logike argumentow nie mam.
          • engine8 Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 21.07.18, 00:29
            Przeszlo na USB
    • qqbek Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 19.07.18, 22:23
      Qqbek ciebie zmartwi.
      W VW nie da się normalnie teraz wetknąć płyty, bo pod ekranem nawigacji/systemu rozrywki brak (nomen-omen) szpary.
      Zamiast szpary zieje czujnik wykrywający gesty (fajny bajer, ale średnio pożyteczny).
      Żeby się dobrać do szpary i napędu, trzeba schowek na rękawiczki otworzyć :)
      • trypel Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 20.07.18, 08:20
        zobaczymy
        wczoraj dostałem zgodę (zalecenie lekarza -pozycja za kierownica) na zmianę auta. Zamawiam tiguana.
        ciekawe ile sie poczeka :)
        • qqbek Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 20.07.18, 09:44
          Ja Tiguana dłużej nie rozważałem. Nowy nie wchodził w rachubę, stary (jedynka) jest po prostu mały i dość ciasny w środku (dwójka jest sporo większa).
          • trypel Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 20.07.18, 10:25
            do jedynki wsiadlem jak mialem alltracka, to było bardzo małe auto, teraz w weekend przymierzałem sie do tiguana i po 8 msc w bmw to była wielka landara, kupa miejsca i z przodu i z tyłu, wielki bagażnik, wszystko tak jak lubie, człowiek wsiada i już czuje sie dobrze i może jechac 2000 km
            a ponieważ od powrotu z urlopu muszę chodzic do fizjoterapeuty zeby pozbyc sie nerwoboli to miałem i powod i wytłumaczenie. A że ze zdrowiem nikt nie dyskutuje to jakos poszło :)
        • nazimno Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 20.07.18, 09:52
          to porownaj sobie ceny:

motorgarten.de/preislisten/motorgarten-preisliste-tiguan-2018.pdf
          • trypel Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 20.07.18, 10:26
            jednak mieszkam w POlsce
            tiguan 2.0 tdi dsg highline doposazony w szklany dach, mirror linka, fotele z masażem i inne duperele jest wciaż cennikowo 65 tys tanszy od moje trójki.
            • nazimno Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 20.07.18, 10:31
              wiec brac
              • trypel Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 20.07.18, 10:36
                wiec zamawiam :)
                przygoda z bmw potrwa póki pewnie sie nie doczekam vw ale raz w życiu bmw starczy, chyba ze kiedys coś wyzszego jak x3 czy x5
                • nazimno Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 20.07.18, 10:42
                  Mialem okazje pojezdzic X6 / xDrive30d, dwa dni to trwalo, bo taka byla okazja.
                  Czlowiek czuje sie jak w czolgu, grzmot - to jest malo powiedziane,
                  do codziennej eksploatacji w duzym miescie zupelnie sie nie nadaje, chyba, ze ktos lubi sobie
                  produkowac upierdliwosci.

• qqbek Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 20.07.18, 11:06
                    Gdzie tam.
                    X6 w porównaniu ze swoimi wymiarami zewnętrznymi prowadzi się zadziwiająco lekko i przyjemnie.
                    Kilka dni dłużej i byś się przyzwyczaił na tyle, że wysiadać byś nie chciał.
                    Z czołgu to ono jednak coś ma... widoczność do tyłu i na boki do tyłu :-)
                    • nazimno Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 20.07.18, 11:28
                      Jezeli juz mialby byc grzmot, to ten:

www.newgadgets.de/uploads/2015/08/Mercedes-AMG-GLE-63S-1.jpg
                    • vogon.jeltz Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 20.07.18, 13:24
                      > Z czołgu to ono jednak coś ma... widoczność do tyłu i na boki do tyłu :-)

Czekam z niecierpliwością, aż ktoś pierwszy zrobi "SUVa coupe" w ogóle bez szyby z tyłu.
                    • trypel Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 20.07.18, 15:09
                      przede wszystkim to X6 i X4 są brzydkie jak kupa nietoperza a reszta to już mniej ważna :)
                • engine8 Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 21.07.18, 00:26
                  I podejrzewam ze sie nie przyznasz jak bedziesz zalowal... :)
        • jeepwdyzlu Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 21.07.18, 11:12
          Trypel jaką bierzesz konfigurację.. motor? wyposażenie? Napisz parę słów...
          • jeepwdyzlu Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 21.07.18, 11:14
            2tdi higgline dsg.. doczytałem...
            Jasne. Ale diesel?
            • trypel Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 21.07.18, 13:16
              Diesel. Firma wciąż ocenia ze to się bardziej opłaca.
              Na razie zostawiłem. Klepnięty. Przedtem się przejechałem i to jest to co lubie. Wysoko. Wygodnie. Nic wspólnego ze sportem. Dobrałem jeszcze te zderzaki offroad czyli kat natarcia będzie lepszy. I w sumie wszystko co było i może się przydać. Najbardziej cieszy dach szklany bo lubie i fotele ortopedyczne z masażem. Moj pesel już lubi takie rzeczy
              • jeepwdyzlu Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 21.07.18, 13:40
                Dach to zawracaie głowy. Miałem i mam, przereklamowane. Fotele, pozycja czy automat - ważne. Światła led. Z tych nowych szpejów lubię ostrzeżenie o korekcie pasa ruchu (ostrzeżenie nie samoistna korekta) i adaptacyjny tempomat... No i synchronizacja auta z telefonem - zwłaszcza spotify...
                • jeepwdyzlu Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 21.07.18, 13:42
                  Kamera cofania też przereklamowany szpej. I tak cofam na lusterkach...
                  • trypel Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 21.07.18, 15:47
                    Nie zgadzam się co do dachu. Był w subaru i bardzo mi brakuje, w dodge’u tylko takie małe okienko nad przodem. Reszta z wymienionych jest. Mirror link, parkowanie o takie tam. No i te najlepsze ledy plus tempomat aktywny
                    • jeepwdyzlu Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 21.07.18, 17:58
                      Tiguan to obok hondy i mazdy pewnie najlepsze auto w tej klasie. X3, stelvio czy ten nowy JAG to jednak inna półka cenowa więc nie ma co porównywać...
                      Jak już pojeździsz trochę napisz proszę co jest fajne co nie, co wku...a co jest super...
                      J.
                      • qqbek Re: bmw wciąż nie zna formatu mp3 21.07.18, 22:50
                        Mnie jedynka nie urzekła swoją ciasnotą. Z resztą CX-5 z tych samych powodów odpadła z "zawodów".
                        Oby się tryplowi dobrze jeździło dwójką.
                        Jak już pisałem powyżej - zdecydowanie większa niż jedynka, ale zdecydowanie poza moim zasięgiem :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka