Dodaj do ulubionych

Wypadek Wrocław Popowicka środa

13.09.18, 10:46
gazetawroclawska.pl › Komunikacja › Wypadki

Zginęła wychowawczyni z gimnazjum mojej córki.
Obserwuj wątek
    • trypel Re: Wypadek Wrocław Popowicka środa 13.09.18, 11:01
      Niestety cała popowicka to masakra. Ja się tam boje przepuszczać pieszych bo jak na sąsiednim pasie ktoś to oleje to ja będę miał na sumieniu czyjeś życie. A jedna światła zapalające się na czerwono jak ktoś przekroczy 60 to za mało.
      Z 18tki?
      • 4slash Re: Wypadek Wrocław Popowicka środa 13.09.18, 11:49
        Gimnazjum nr 7 Kozanów ul. Kolista. To było 10 lat temu.
        • trypel Re: Wypadek Wrocław Popowicka środa 13.09.18, 12:21
          Jak ja tam nieraz idę z młodym od dziadków do parku to tylko światła. Kiedyś przynajmniej za wiaduktem stali często z radarem ale od dawna nie widziałem :(
          Przykre
    • tbernard Re: Wypadek Wrocław Popowicka środa 13.09.18, 11:08
      Za szybko tam jeżdżą i nie zachowują szczególnej ostrożności podczas zbliżania się do przejścia dla pieszych i przejazdu dla rowerów.
    • kos52 organizacja ruchu 13.09.18, 14:00
      Śmiertelnie niebezpieczna organizacja ruchu.
      Droga dwujezdniowa, po dwa pasy ruchu wyznaczone, prowadząca do centrum miasta o dużym nasileniu ruchu.
      Przejścia tylko dla pieszych, przejścia dla pieszych wraz z przejazdami dla rowerów zorganizowane co 100 m raz z sygnalizacją, a innym razem bez sygnalizacji. !!!
      Wszystko, zgodnie z naszymi przepisami, znakowane TAK SAMO !!!

W takiej sytuacji w Niemczech nie byłoby żadnego przejścia dla pieszych, żadnego przejazdu dla rowerów !!!
      Byłyby miejsca umożliwiające przechodzenie i przejeżdżanie w poprzek jezdni, sterowane sygnalizacją świetlną przez guzik, czujnik ruchu itp.
      Przykładowo:
      www.google.pl/maps/@48.1200472,11.6246153,3a,75y,269.56h,93.99t/data=!3m6!1e1!3m4!1s-FZMC2AX3mCW0IQuwd1_nQ!2e0!7i13312!8i6656?hl=pl
      Czy rozwiązania ratujące ludzkie życie są w Polsce zabronione ???!!!

• bimota Re: organizacja ruchu 14.09.18, 19:38
        SKORO SA SYGNALIZACJE, TZN ZE RUCH NI JEST CIAGLY, MOZNA SPOKOJNIE PRZEJSC... A JAK SIE KOMUS SPIESZY, TO TAK KONCZY... OBY DZIECI WYCIAGNELY WNIOSKI...
    • qqbek Tu na wsi też mamy taki przejazd... 13.09.18, 14:13
      ...podobno "fatalny", "źle skonstruowany" i "zabójczy".

O tutaj.

Doskonała widoczność we wszystkie strony, po zmierzchu przejazd bardzo dobrze oświetlony (zwróćcie uwagę na zagęszczenie latarni przy przejeździe). Tyle, że trzeba tam jechać 50, góra 60... a póki tam straż wiejska fotoradar mogła stawiać, to rekordziści mieli grubo trzycyfrowe wyniki.

Z góry uprzedzam - z kolegą, co to w dupie był i g.. widział dyskutować nie chcę. Widziałem i w Niemczech źle zaplanowane, słabo widoczne przejścia dla pieszych, za to rzadziej widuje tam przekraczających dwukrotnie prędkość w zabudowanym (powiedzmy sobie szczerze - też potrafią te 10-15 km/h na szerokiej drodze prawie wszyscy tam przekraczać... ale nikt nie siądzie na zderzaku jadącemu przepisowo, a u nas to nagminne, nikt o zdrowych zmysłach nie przekroczy tez dozwolonej prędkości znacznie).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka