Dodaj do ulubionych

Dzień dobry

25.10.18, 16:15
Aktulnie mam skodę octavię rocznik 2009.
Prawo jazdy zdałem w w roku 1981. Kategoria C+E.
W roku 2001 musiałem powtórnie zdawać na kategorię B, bo bzdurne przepisy nie pozwalały mi legalnie jeździć samochodem osobowym mimo posiadania uprawnień do kierowania ciężarówką z przyczepą.
W całej karierze kierowcy dostałem jeden mandat i miałem jedną stłuczkę.
Obserwuj wątek
    • hukers Re: Dzień dobry 25.10.18, 16:40
      Mondralistyk, jak ty mnie zaimponowaleś w tej chwili.
      • mondralistyk Re: Dzień dobry 25.10.18, 17:04
        hukers napisał:
        > Mondralistyk, jak ty mnie zaimponowaleś w tej chwili.

Mogę zaimponować jeszcze więcej.
        Kiedyś zauważyłem w rowie nieprzytomnego człowieka.
        Okazało się, że jest pijany.
        Nie chciał pomocy, więc pojechałem w swoją stronę.
    • ursus104 Re: Dzień dobry 25.10.18, 16:45
      "Dzień dobry"
      "Mam skodę"
      Czy to się aby nie wyklucza?
      • hukers Re: Dzień dobry 25.10.18, 16:58
        Bynajmniej. Masz dzień dobry, bo wiesz, że nie przeplacileś za plasticzki.
      • mondralistyk Re: Dzień dobry 25.10.18, 17:00
        ursus104 napisał:
        > "Dzień dobry"
        > "Mam skodę"
        > Czy to się aby nie wyklucza?

A dlaczego ma się to wykluczać?

• qqbek Re: Dzień dobry 25.10.18, 20:35
          mondralistyk napisał:

> A dlaczego ma się to wykluczać?

A mamy tu takiego jednego, co to zjadł wszelkie rozumy i jeździ najwspanialszym autem na świecie (Śkoda Superb).
          Co prawda przyznaje, że sam aut jako-takich specjalnie nie lubi, ale uważa jednocześnie, że jak ktoś zwraca uwagę na wygląd i prowadzenie auta, to jest pedał :)

Stąd też z tą Śkodą to u kilku osób masz, awansem, krechę na starcie.
          Nie dlatego, że coś mają do ciebie, tylko dlatego, że im "ten drugi" zalazł już za skórę.

A tak w odniesieniu do tematu założonego przez Ciebie wątku - dobry wieczór.
          • klemens1 Re: Dzień dobry 25.10.18, 20:41
            qqbek napisał:

> A mamy tu takiego jednego, co to zjadł wszelkie rozumy i jeździ najwspanialszym
            > autem na świecie (Śkoda Superb).

W wersji dla mniej ambitnych zacząłem już nawet pisać wprost, że superb nie jest najlepszy, ale nie łudzę się, że to cokolwiek pomoże.
            Ludzie, zakosztowawszy funkcjonalnego analfabetyzmu, uwielbiają się w nim pogrążać.
            • waga170 Re: Dzień dobry 25.10.18, 20:52
              Klemens, czy do swojego Superba wkladasz owe pudlo o wymiarach metr szescienny na metr szescienny na metr szescienny?
              • qqbek Re: Dzień dobry 25.10.18, 22:26
                waga170 napisała:

> Klemens, czy do swojego Superba wkladasz owe pudlo o wymiarach metr szescienny
                > na metr szescienny na metr szescienny?

Nie - on ładuje do bagażnika sześćset litrowych butelek z wodą :)
              • carnivore69 Re: Dzień dobry 25.10.18, 22:56
                Fakt, że ładunku, którego objętość mierzy się w metrach do dziewiątej do modeli innych marek (nawet w segmencie E) nie ma nawet co próbować wkładać.

Pzdr.
                • waga170 Re: Dzień dobry 25.10.18, 23:08
                  Do 27-mej! Pytalismy go juz jak to jest, bo byly rozne interpretacje. Nawet do 27^3 czyli do 19683.
              • klemens1 Re: Dzień dobry 26.10.18, 08:59
                waga170 napisała:

> Klemens, czy do swojego Superba wkladasz owe pudlo o wymiarach metr szescienny
                > na metr szescienny na metr szescienny?

Chodzi ci zapewne o zapis:
                1x1x1 m^3

To trochę co innego, niż napisałeś, ale najważniejsze, że pozostali funkcjonalni analfabeci podchwycili.
                • agios_pneumatos Re: Dzień dobry 26.10.18, 18:25
                  klemens1 napisał:

> waga170 napisała:
                  >
                  > > Klemens, czy do swojego Superba wkladasz owe pudlo o wymiarach metr szesc
                  > ienny
                  > > na metr szescienny na metr szescienny?
                  >
                  > Chodzi ci zapewne o zapis:
                  > 1x1x1 m^3
                  >
                  > To trochę co innego, niż napisałeś, ale najważniejsze, że pozostali funkcjonaln
                  > i analfabeci podchwycili.
                  >

To jest dokładnie to co napisał, analfabeto praktyczny.

Parę lat temu już próbowałem ci to wyjaśnić, ale za tępy byłeś i jesteś dalej.

Tutaj masz link, ale nie wiem czy coś zrozumiesz:
                  www.jezykowedylematy.pl/2015/04/zapisy-wymiarow-czy-stawiac-spacje/
                  To musi być trudne tak żyć życiem geniusza w otoczeniu samych idiotów, z naukowcami piszącymi słowniki włącznie.
                  • jeepwdyzlu Re: Dzień dobry 26.10.18, 18:34
                    Qrva w każdym wątku będzie pie...nie kkemensa o tych jebanych skodach?
                    • klemens1 Re: Dzień dobry 27.10.18, 09:34
                      jeepwdyzlu napisał:

> Qrva w każdym wątku będzie pie...nie kkemensa o tych jebanych skodach?
                      >

Zjeep jak zwykle dodał cenny głos w dyskusji.
                  • waga170 Re: Dzień dobry 26.10.18, 21:23
                    To wlasnie w tamtym watku zauwazylem Klimka, na ktorego przedtem nie zwracalem uwagi. Pozniej zreszta tez nie, ale zapamietalem upor z jakim szedl w zaparte zamiast sie przyznac do niewinnego zreszta bledu. Niektorzy, a raczej niektore juz tak "majom". Drugi podobny to ten ekspert od utraty 50% wartosci, opluwaja go z kazdej strony a on po raz setny to samo.
                    • agios_pneumatos Re: Dzień dobry 26.10.18, 22:00
                      Kiedyś kretyn wkleił jakieś zdjęcie z ograniczeniem do 60 km/h i Pierre dolił coś o terenie zabudowanym. W tej samej konwencji. Problem w tym, że robił to przez dziesiątki wątków przez parę lat.

Stawiam dolary przeciw orzechom, że zaraz do tego wróci.

To jak podważa system wymiarowania mnie rozwala. Rysunki techniczne mam przed sobą codziennie. Dopiero on mnie oświecił, że moja firma jest matrixem.

• waga170 Re: Dzień dobry 26.10.18, 22:28
                        Wiedzac jak wyglada odcinek o dlugosci metr szescienny moznaby wyobrazic sobie kwadrat metr szescienny na metr zescienny, no i te Pudelko Klemensa.
                        I tak dobrze ze Pudelko Klemensa nie ma wymiarow 1 x 1 x 1 sekunde.
                        • agios_pneumatos Re: Dzień dobry 26.10.18, 22:33
                          Sekundę sześcienną, znaczy?
                      • klemens1 Re: Dzień dobry 27.10.18, 09:35
                        agios_pneumatos napisał:

> Kiedyś kretyn wkleił jakieś zdjęcie z ograniczeniem do 60 km/h i Pierre dolił c
                        > oś o terenie zabudowanym. W tej samej konwencji.

To ty pie...łeś, że jak jest ograniczenie do 60, to to nie może być zabudowany.
                        Tygodniami broniłeś tej tezy.
                  • klemens1 Re: Dzień dobry 27.10.18, 09:34
                    agios_pneumatos napisał:

> > Chodzi ci zapewne o zapis:
                    > > 1x1x1 m^3
                    > >
                    > > To trochę co innego, niż napisałeś, ale najważniejsze, że pozostali funkcjonaln
                    > > i analfabeci podchwycili.
                    > >
                    >
                    > To jest dokładnie to co napisał, analfabeto praktyczny.

W zapisie matematycznym jednostki można mnożyć oddzielnie od wartości.
                    Nawet czasami w zadaniach fizycznych jednostki oblicza się oddzielnie, żeby zobaczyć, czy po wszystkich przekształceniach jest prawidłowa jednostka.
                    Sześcian o boku 1m ma objętość:
                    1m x 1m x 1m
                    czyli
                    1 x 1 x 1 x m x m x m
                    czyli
                    1 m^3
                    albo, jak ktoś woli
                    (1x1x1) m^3
                    bo, choćbyś się zesrał, 1x1x1 to to samo co 1.
            • qqbek Re: Dzień dobry 25.10.18, 20:52
              A zapomniałem.
              Masz też wujową DSG z oprogramowaniem dla aut że zgniłą 🐔 na masce i na tej podstawie uważasz, że automaty są do dupy (łącznie z hidrokinetykami).

Wybacz proszę, przeoczyłem 🤣
              • klemens1 Re: Dzień dobry 26.10.18, 09:01
                qqbek napisał:

> A zapomniałem.
                > Masz też wujową DSG z oprogramowaniem dla aut że zgniłą 🐔 na masce

Dla passata i a4 to oprogramowanie jest tak samo spieprzone. Jeździłem i mam porównanie.
                Jeździłem też hydrokinetykiem w xc60 oraz 300c i tak samo dupy nie urywa.

Pamiętaj, by nie brać tego pod uwagę i następnym razem pisać wyłącznie o DSG i kurze - dzięki takiemu wyparciu faktów poczujesz się lepiej, mimo że zrobisz z siebie idiotę. Ważne, że to działa.
                • qqbek Re: Dzień dobry 26.10.18, 09:09
                  Nie pomyślałeś chyba o jednym (tutaj zapewne działa mechanizm wyparcia).
                  Może jak tobie nie pasuje coś, co pasuje dużej ilości osób, to z tobą jest coś nie tak, a niekoniecznie zaś z tym, co tobie nie pasuje?
                  Do tego - nie ważne, czy 6 czy 8 biegowy Aisin w Volvo - skrzynie te słyną z problemów ze sprawną redukcją.
                  w 300C jedynym dobrym automatem jest ZF-owski 8HP45 dostępny dopiero w drugiej generacji, z Chryslerowską 4-biegową i Mercedesowską 5-biegową można to auto kupić, jak chcesz koniecznie osiwieć.
                  • klemens1 Re: Dzień dobry 26.10.18, 10:44
                    qqbek napisał:

> Nie pomyślałeś chyba o jednym (tutaj zapewne działa mechanizm wyparcia).
                    > Może jak tobie nie pasuje coś, co pasuje dużej ilości osób, to z tobą jest coś
                    > nie tak, a niekoniecznie zaś z tym, co tobie nie pasuje?

Właśnie widać, jak "większość" podłapała pierdzielenie wagi o metrach sześciennych, czego nigdzie nie napisałem (napisałem coś podobnego, ale matematycznie innego).

Tak czy owak, przyjebałeś się do skody, czyli masz jakieś dziwne kompleksy i widać, że skody byś nie kupił, nawet gdyby stworzyli jakąś naprawdę zajebistą wersję.

> Do tego - nie ważne, czy 6 czy 8 biegowy Aisin w Volvo - skrzynie te słyną z pr
                    > oblemów ze sprawną redukcją.
                    > w 300C jedynym dobrym automatem jest ZF-owski 8HP45 dostępny dopiero w drugiej
                    > generacji, z Chryslerowską 4-biegową i Mercedesowską 5-biegową można to auto ku
                    > pić, jak chcesz koniecznie osiwieć.

Rewelacja - gdzieś można kupić hydrokinetyka, który jest dobry. I pewnie mam go kupić, żeby się przekonać, że jest dobry. Pędzę, lecę kupować.
                    • qqbek Re: Dzień dobry 26.10.18, 14:47
                      Rozważałem przez chwilę używaną RS, albo nowego Koroqa, więc nie, nie jest tak, że Škody bym nie kupił.

Co do dobrej skrzyni automatycznej, to przejdź się czymś z nowszą skrzynią ZF albo GM.
                      • klemens1 Re: Dzień dobry 26.10.18, 17:06
                        qqbek napisał:

> Co do dobrej skrzyni automatycznej, to przejdź się czymś z nowszą skrzynią ZF a
                        > lbo GM.

Trudno o taką okazję - jedyne co mi przychodzi do głowy, to Mustang z 10 biegami. Kolega niedawno kupił.
                        • carnivore69 Re: Dzień dobry 26.10.18, 21:12
                          Co do ZF, to jakimkolwiek współczesnym BMW się przejedź.

Pzdr.
            • galtomone Alez mylisz sie!!!! 26.10.18, 08:31
              klemens1 napisał:

> W wersji dla mniej ambitnych zacząłem już nawet pisać wprost, że superb nie jes
              > t najlepszy,

Alez mylisz sie jest!!!! To szczyt osiagniec ludzkosci w zakresie motoryzacji.
              Jedzie, trombi... nawet kombi!!!

A do tego, dzieki temu , ze masz wersje liftback jasno wszystkim dajesz do zrozumienia, ze piekno i sztuke masz w powazanieu - czytaj, nie jestes spedalnona panienka co dobiera buciki do koloru auta.
              • klemens1 Re: Alez mylisz sie!!!! 26.10.18, 09:04
                galtomone napisał:

> Alez mylisz sie jest!!!! To szczyt osiagniec ludzkosci w zakresie motoryzacji.
                > Jedzie, trombi... nawet kombi!!!

Nie dość, że jesteś zwyczajnie głupi i wywijasz orła w podstawowych kwestiach logicznych (warunek konieczny w wątku obok), to jeszcze emocjonalnie jesteś tak niedorozwinięty, że myślisz, że taka wiejska ironia jest na miejscu.

> A do tego, dzieki temu , ze masz wersje liftback jasno wszystkim dajesz do zroz
                > umienia, ze piekno i sztuke masz w powazanieu - czytaj, nie jestes spedalnona p
                > anienka co dobiera buciki do koloru auta.

Kombi vs liftback - oto piękno i sztuka w wydaniu logicznego analfabety.
                A ja myślałem, że van Gogh i Mozart bardziej tu pasują.
                BTW. Kupiłem liftbacka, bo:
                - taki był akurat dostępny od ręki
                - nie chce mi się otwierać i zamykać rolety
                - jest raptem całe 20l mniej pojemny od kombi

Kryterium "piękna", bo kombi - nie wiem, idź po jakąś poradę ...
                • galtomone Re: Alez mylisz sie!!!! 26.10.18, 09:35
                  I to by bylo na tyle. Chyba, ze wskazesz iejsce gdzie zamiast dyskutowac - lepiej czy gorzej - pisze na twoj temat epitety.

Co do ironii, sarkazmu, analogii i paru innych tego typu kwesti to obawiam si, ze jednak bys nie rozpoznal, nawet gdyby podeszly i grzecznie sie przedstawily.
                  • klemens1 Re: Alez mylisz sie!!!! 26.10.18, 10:38
                    galtomone napisał:

> Co do ironii, sarkazmu, analogii i paru innych tego typu kwesti to obawiam si,
                    > ze jednak bys nie rozpoznal, nawet gdyby podeszly i grzecznie sie przedstawily.

O czym świadczy choćby fakt, że właśnie wskazałem, gdzie ta niby-ironia jest.
                    Jak już próbujesz stosować wyświechtane frazesy, to postaraj się najpierw rozpoznać, czy pasują one do bieżącej sytuacji.
                    • galtomone Re: Alez mylisz sie!!!! 26.10.18, 10:48
                      Przyrko mi, ze nzow nie skumales.
                      Nie, wroc. W zasadzie nie jest mi przykro, bo niby dlaczego mialoby byc...
                      • klemens1 Re: Alez mylisz sie!!!! 26.10.18, 14:12
                        Czyli to, co napisałeś o 08:31 to nie była ironia?
                        • galtomone Re: Alez mylisz sie!!!! 26.10.18, 17:35
                          Naprawdę nie wiesz?
                          • klemens1 Re: Alez mylisz sie!!!! 27.10.18, 09:37
                            galtomone napisał:

> Naprawdę nie wiesz?

Wiem, tylko ciekawy jestem, jak wybrniesz teraz z tego, w co sam się wpakowałeś.
                            Podstawowa sprawa - nie możesz teraz odpowiedzieć na pytanie, czy wczoraj w poście o 08:31 ironizowałeś.
                            • galtomone Re: Alez mylisz sie!!!! 27.10.18, 12:42
                              Niby w co sie pakowalem? W to, ze musisz pytac, czy sarkazm to sarkazm?
                              • klemens1 Re: Alez mylisz sie!!!! 27.10.18, 21:51
                                galtomone napisał:

> Niby w co sie pakowalem? W to, ze musisz pytac, czy sarkazm to sarkazm?
                                >

W to, że twoja ironia została zauważona, a ty tego nie zauważyłeś.
                                No i proszę - zachowujesz się zgodnie z moim przewidywaniem wyżej.
                                • galtomone Re: Alez mylisz sie!!!! 28.10.18, 14:10
                                  Brawo. Gdybys jej nie zauwazyl byloby z toba naprawde kiepsko.
                                  Po to napisalem, zeby wszyscy wiedzieli ze to kpina.

Ale jedynie ty poprosiłeś o potwierdzenie....
                                  • klemens1 Re: Alez mylisz sie!!!! 28.10.18, 15:30
                                    galtomone napisał:

> Brawo. Gdybys jej nie zauwazyl byloby z toba naprawde kiepsko.
                                    > Po to napisalem, zeby wszyscy wiedzieli ze to kpina.
                                    >
                                    > Ale jedynie ty poprosiłeś o potwierdzenie....

Napisawszy wcześnie dwa razy, że to była ironia.
                                    O potwierdzenie "pytałem", bo stwierdziłeś, że niby czegoś nie skumałem.
                                    Nie skumałbym, gdybyś nie próbował ironizować, więc cię naprowadziłem pytaniami żebyś się zastanowił, kto tu czego nie skumał.

Trochę dałeś dupy, jak zawsze zresztą - tu przynajmniej mamy tego dobry przykład.
          • only_the_godfather Re: Dzień dobry 27.10.18, 16:54
            qqbek napisał:

> mondralistyk napisał:
            >
            > > A dlaczego ma się to wykluczać?
            >
            > A mamy tu takiego jednego, co to zjadł wszelkie rozumy i jeździ najwspanialszym
            > autem na świecie (Śkoda Superb).
            > Co prawda przyznaje, że sam aut jako-takich specjalnie nie lubi, ale uważa jedn
            > ocześnie, że jak ktoś zwraca uwagę na wygląd i prowadzenie auta, to jest pedał
            > :)
            >
            > Stąd też z tą Śkodą to u kilku osób masz, awansem, krechę na starcie.
            > Nie dlatego, że coś mają do ciebie, tylko dlatego, że im "ten drugi" zalazł już
            > za skórę.
            >
            > A tak w odniesieniu do tematu założonego przez Ciebie wątku - dobry wieczór.
            Nawet się zastanawiałem czy jak będę zmieniał auto to nie rozejrzeć się za Skodą, ale po wpisach właściciela najwspanialszego samochodu pozostaję wierny dotychczasowej marce i rozpoczynam poszukiwania kolejne renówki.
        • vogon.jeltz Re: Dzień dobry 26.10.18, 10:32
          > A dlaczego ma się to wykluczać?

Bo Skoda to nie samochód, tylko sposób myślenia. Wykluczający możliwość, by dzień był dobry. Tak przynajmniej twierdzą niektórzy.
          • klemens1 Re: Dzień dobry 26.10.18, 10:45
            vogon.jeltz napisał:

> > A dlaczego ma się to wykluczać?
            >
            > Bo Skoda to nie samochód, tylko sposób myślenia. Wykluczający możliwość, by dzi
            > eń był dobry. Tak przynajmniej twierdzą niektórzy.

I będą tak twierdzić, dopóki nie wyleczą kompleksu ubogiego krewnego.
            • hukers Re: Dzień dobry 26.10.18, 11:04
              Mam kumpla, który ma Superba, ja mam, powiedzmy, trochę lepszy samochód. Jak kolega mnie gdzieś podwozi, zawsze staram się powiedzieć mu coś milego o tym jego samochodzie, jak ja go podwożę, zawsze mu coś w moim samochodzie nie pasuje. Wiem, że to nie reguła, ale tak mi się przypomniało, a propos kompleksów.
              • klemens1 Re: Dzień dobry 26.10.18, 14:15
                No to mamy próbę statystyczną.
                Ty się zastanów, czy przypadkiem nie stać w dzień wyborów przed lokalem i nie robić ankiet co do wyników.
                Metodyka jest taka: pytasz jedną osobę i zamykasz temat.
                • hukers Re: Dzień dobry 26.10.18, 15:22
                  klemens1 napisał:

> No to mamy próbę statystyczną.
                  > Ty się zastanów, czy przypadkiem nie stać w dzień wyborów przed lokalem i nie r
                  > obić ankiet co do wyników.
                  > Metodyka jest taka: pytasz jedną osobę i zamykasz temat.

A gdzie ja Ci napisałem, że to jest próba statystyczna? Napisalem, "wiem, że to nie reguła". Niepotrzebnie z tą metodologią wyskoczyłeś. Nerwowy jakis jesteś, chlopaku.
                  >
                  >
              • toreon Re: Dzień dobry 26.10.18, 15:02
                No właśnie, to trochę znamienne że właściciele skód zarzucającym innym kompleksy i przywiązywanie się do "znaczka" sami często dosyć agresywnie reagują na jakiekolwiek krytyczne opinie o kurzanych wyrobach i bardzo ochoczo krytykują inne wyroby.
                Nie jestem specem od psychologii ale tak na logikę gdybym był przekonany o słuszności swojego wyboru i byłoby mi z tym dobrze to miałbym głęboko w pompie opinię innych. A tu tak nie do końca na to wygląda.
                • klemens1 Re: Dzień dobry 26.10.18, 17:09
                  toreon napisał:

> No właśnie, to trochę znamienne że właściciele skód zarzucającym innym kompleks
                  > y i przywiązywanie się do "znaczka" sami często dosyć agresywnie reagują na jak
                  > iekolwiek krytyczne opinie o kurzanych wyrobach i bardzo ochoczo krytykują inne
                  > wyroby.

Krytyczne opinie o kurzanych wyrobach są w porządku, o ile dotyczą merytorycznych parametrów, a nie samej kurzastości.
                  Co do krytyki innych aut, to raczej jest to brak zachwytu, który - zgodnie z ideologią - kierowca skody powinien przejawiać jako właściciel auta pośledniej marki.

> Nie jestem specem od psychologii ale tak na logikę gdybym był przekonany o słus
                  > zności swojego wyboru i byłoby mi z tym dobrze to miałbym głęboko w pompie opin
                  > ię innych. A tu tak nie do końca na to wygląda.

I ja mam w dupie opinie innych. Które zresztą trudno nazwać opiniami - są to raczej przesądy.
            • toreon Re: Dzień dobry 26.10.18, 15:08
              A właściwie to jakie są realne argumenty przemawiające za kupnem jakiejkolwiek skody dziś?
              Kiedyś krążyło hasło "trwała, niezawodna technologia VW za rozsądną cenę" ale dziś każdy z elementów tego hasła wydaje się od jakichś 15 lat nieaktualny.
              Moja teoria - moda + sentyment
              • mondralistyk Re: Dzień dobry 26.10.18, 16:01
                toreon napisał:
                > A właściwie to jakie są realne argumenty przemawiające za kupnem jakiejkolwiek
                > skody dziś?
                > Kiedyś krążyło hasło "trwała, niezawodna technologia VW za rozsądną cenę" ale d
                > ziś każdy z elementów tego hasła wydaje się od jakichś 15 lat nieaktualny.

Jeżdżę swoją skodą bezawaryjnie 9 lat.
                Akumulator padł po ośmiu latach.

Od razu mówię że nie sprzedaję, bo w rodzinie już jest wielu chętnych :D

• klemens1 Re: Dzień dobry 26.10.18, 17:11
                toreon napisał:

> A właściwie to jakie są realne argumenty przemawiające za kupnem jakiejkolwiek
                > skody dziś?

Nie ma nic tańszego od superba w klasie D. Już galtomek sam sprawdził, chociaż wydawało mu się, że coś jest.
                Co do bezawaryjności - znajomy jeździ fabią juz 13-ty rok (kupił używkę) i z poważniejszych rzeczy musiał wymienić chłodnicę i jakąś wiązkę przewodów.
                Podpytuje mnie czasami, czy nie sprzedaję superba. I pewnie za jakiś czas właśnie jemu sprzedam.
                • hukers Re: Dzień dobry 26.10.18, 18:07
                  klemens1 napisał:

> Co do bezawaryjności - znajomy jeździ fabią juz 13-ty rok (kupił używkę) i z po
                  > ważniejszych rzeczy musiał wymienić chłodnicę i jakąś wiązkę przewodów.

To nie Ty coś pisałeś parę postów wyżej o próbie statystycznej?
                  • galtomone Re: Dzień dobry 26.10.18, 19:01
                    Za chwile sie okaze, ze (nie liczac aut na F :-) ) to sie bedzie tyczyc wiekszosci "starych" aut.
                    Na na swojego staruszka tez nie moge nazekac - tfu, tfu, tfu...
                  • klemens1 Re: Dzień dobry 27.10.18, 09:39
                    hukers napisał:

> > Co do bezawaryjności - znajomy jeździ fabią juz 13-ty rok (kupił używkę) i z po
                    > > ważniejszych rzeczy musiał wymienić chłodnicę i jakąś wiązkę przewodów.
                    >
                    > To nie Ty coś pisałeś parę postów wyżej o próbie statystycznej?

Tak samo podaję jeden przykład.
                    Więcej o awaryjności można poczytać w raportach na autocentrum.
                • galtomone Re: Dzień dobry 26.10.18, 18:59
                  Bosze... nawet i tego nie zrozumial...
                • toreon Re: Dzień dobry 26.10.18, 22:36
                  Najtańszy? Poświęciłem się i z ciekawości poszperałem
                  autanowe.mojeauto.pl/samochod-osobowy/skoda-superb-1-4-tsi-active-125km/373502
                  autanowe.mojeauto.pl/samochod-osobowy/volkswagen-passat-1-4-tsi-bmt-city-125km/380878
                  autanowe.mojeauto.pl/samochod-osobowy/kia-optima-2-0-m-163km/369451

Pierwsze dwa przykłady z brzegu. Dla ułatwienia wersje podstawowe. No dobra, domyślam się jaki jest argument odnośnie tego drugiego przykładu "Panie, skoda to skoda a kia? co to w ogóle jest". No ale co do paska to już chyba będzie trudniej o podobny argument.

• qqbek Re: Dzień dobry 26.10.18, 22:50
                    Ty się nie znasz.
                    W KIĘ wchodzi tylko 510 litrowych butelek z wodą, w Passerati zaledwie 590, a w Śkodę aż 625!
                    Nie znasz się na praktyczności aut, itepe itede, za którą warto te 11 kafli dopłacić (z tego co widzę w zamian dostajesz klimę 2 a nie 3 strefową i stalowe felgi, a nie jakieś burżuazyjne alusy).
                    • jeepwdyzlu Re: Dzień dobry 27.10.18, 01:00
                      i stalowe felgi, a nie jakieś burżuazyjne alusy...
                      ----
                      Burżuazyjne alusy z plastiku....
                    • waga170 Re: Dzień dobry 27.10.18, 01:43
                      > Nie znasz się na praktyczności aut, itepe itede, za którą warto te 11 kafli dop
                      > łacić (z tego co widzę w zamian dostajesz klimę 2 a nie 3 strefową i stalowe fe
                      > lgi, a nie jakieś burżuazyjne alusy).

O jednej mojej znajomej krazy plotka ze jak kupowala samochod to za doplata dali jej oszczedny i cichy silnik V6 zamiast niepraktycznego pozerajacego benzyne glosnego V8. Gdyby jeszcze bylo jej Klementyna, hehe.
                    • klemens1 Re: Dzień dobry 27.10.18, 10:58
                      qqbek napisał:

> Ty się nie znasz.
                      > W KIĘ wchodzi tylko 510 litrowych butelek z wodą, w Passerati zaledwie 590, a w
                      > Śkodę aż 625!

I jak z tym faktem będziesz teraz żył?

> stalowe felgi, a nie jakieś burżuazyjne alusy

A zdajesz sobie sprawę, że alufelgi są cięższe od stalówek, przez co zwiększa się zarówno masa nieresorowana jak i moment bezwładności koła, w związku z czym zwiększa się spalanie i pogarszają osiągi?
                      Efekt jest tym większy, im większa średnica i szerokość felgi.
                      A ty za to jeszcze dopłacasz.
                      Lekkie alufelgi są kilkukrotnie droższe od tych, na których jeździsz.
                  • klemens1 Re: Dzień dobry 27.10.18, 09:45
                    toreon napisał:

> Najtańszy? Poświęciłem się i z ciekawości poszperałem

Ale na co ty patrzysz? Na ceny katalogowe?
                    Na otomoto masz nowego superba 150 KM tsi za 86 tys.
                    Jest to zupełnie inny silnik niż ten 125 KM, stąd pewnie cena.
                    Passat z tym silnikiem zaczyna się od 92500.
                    Kia z wolnossakiem w ogóle nie ma porównania do tsi - zresztą i tak jest droższa.
    • jeepwdyzlu Re: Dzień dobry 25.10.18, 22:45
      Cześć Mondralistyk. Witamy, pisz śmiało, nie wahaj się kiedy trzeba zakląć.
      Jeep
      • mondralistyk Re: Dzień dobry 26.10.18, 16:03
        jeepwdyzlu napisał:
        > Cześć Mondralistyk. Witamy, pisz śmiało, nie wahaj się kiedy trzeba zakląć.

Jak mnie ktoś wku..., to się nie zawaham :-D
    • who_cares Re: Dzień dobry 26.10.18, 14:28
      W sumie dość ciekawa sprawa z tym B i C+E bo obecnie nie można mieć prawa jazdy kategorii C jeśli nie posiada się B.
      • qqbek Re: Dzień dobry 26.10.18, 14:43
        Kiedyś C bez B robiło się w wojsku albo w służbie zastępczej.
        • mondralistyk Re: Dzień dobry 26.10.18, 15:53
          qqbek napisał:
          > Kiedyś C bez B robiło się w wojsku albo w służbie zastępczej.

Albo w zawodówce o kierunku kierowca-mechanik.
          Ale czyż nie jest idiotyczny przepis, że mając C+E nie można kierować samochodem osobowym?

A tak poza tym mam skodę kombi i do tego niebieską :D
          • galtomone Re: Dzień dobry 26.10.18, 18:50
            mondralistyk napisał:

> A tak poza tym mam skodę kombi i do tego niebieską :D

No to jestes frajer, ze doplacales za kolor... to prawie tak samo jak kupic Mercedesa i doplacic za plasticzki. ;-)

GOrzej, ze jesli plan eliminacji wypadkow z udzialem pieszych wypali (inny watek) to nie jedzisz - lapia sie tylko fury biale, czarne i czerwone. Reszta to fanaberie a ne te na drodze nie ma miejsca ;-)
        • waga170 Re: Dzień dobry 27.10.18, 01:57
          > Kiedyś C bez B
          Mialem kiedys kolege ktorego w wojsku przydzielili do jednostki "rozpoznawczej" czy jakos tam. Chlopaki robili zdjecia z samolotu, na kliszy pol metra szerokiej, wywolywali je i analizowali, cos jak amerykanskie U2 nad CCCP. Po wyjsciu z wojska chcial otworzyc studio fotograficzne, ale pozwolenia nie dostal bo nie mial jakichs "uprawnien rzemieslniczych". Przelom lat 60/70.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka