Dodaj do ulubionych

kompletny OT - fotogalwanika

13.11.18, 16:46
gdzie jest haczyk?

zebrałem oferty
na instalacje 4 kW bo taka we Wrocławiu przy odpowiednim połozeniu powinna mi dostarczyć tyle energii ile rocznie zuzywam (+-5%)
wg wyceny, posługujac sie kredytem na 10 lat wychodzi na to że bedę płacił miesięcznie ok 20-30 pln wiecej niż place obecnie za prąd. A za prąd już nie bedę.
Rozliczanie energii w cyklach rocznych czyli szansa na wyzerowanie duża.

ale jakby było tak pięknie to wszyscy by to mieli :)
wiec gdzie jest haczyk?
Kolega ma ale 14 kW i od 2 lat zadowolony (ale wczesniej płacił srednio 1200 msc wiec zadowolony nie był)
Mysleliscie? macie? zastanawiacie sie?
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: kompletny OT - fotogalwanika 13.11.18, 17:24
      Myślę.
      Nadal myślę.
      Lokalizację mam świetną (lubelszczyzna), gorzej z dachem (wielospadowy), więc najlepsza (śledząca ruchy słońca) instalacja odpada.
      Na razie nadal myślę... szybciej z tego myślenia nowy dom się urodzi, niż fotowoltaika na obecnym :P
    • bwv1080 Re: kompletny OT - fotowoltaika 13.11.18, 18:04
      trypel napisał:
      > gdzie jest haczyk?

W taryfie dla jednostek wytwórczych.
      To nie jest tak, że licznik przy dodatnim bilansie obraca się wstecz. To są dwa niezależne (a właściwie cztery, bo poza P+ i P- (moc czynna pobrana i oddana) masz jeszcze Q+ i Q- (moc bierna pobrana i oddana) liczydła w jednej obudowie. Ceny energii pobranej nie muszą odpowiadać cenom energii oddanej.

Bez analizy taryf nie ma co zaczynać dyskusji.

Po drugie do zastanego zwykłego jednokierunkowego licznika nie ma sensu po cichu podłączać jednostkę wytwórczą, bo standardowe liczniki mają z reguły blokadę ruchu wstecz i oddanej energii nie będą odejmować od pobranej. Trzeba wejść w interes z zakładem energetycznym i dostać nowy, czteroćwiartkowy (P+, P-, Q+, Q-) licznik. A wraz z nim odpowiednią taryfę.

Po trzecie zmień temat. Fotogalwanika to jedno, fotowoltaika to coś zupełnie innego :-)
      • trypel Re: kompletny OT - fotowoltaika 13.11.18, 18:10
        masz rację. fotowoltaika :)
        sorry
        tzn że 1 kW który ja wezmę bedzie sie róznił (cenowo/rozliczeniowo) od 1 kW który wytworze i wpuszcze do sieci?
        obliczenia wstepne podaja że przy zakładanej instalacji w zaleznosci od paneli wyprodukuje w ciągu roku ok 4380-4520 kWh, moje zużycie wynosi ok ponizej 4000 kWh wiec mam rezerwe. Umowa z zakładem przewiduje rozliczanie nie w PLN ale w kWh wiec w jaki sposob licznik moze inaczej dzialać w jedną i drugą strone?
        • bwv1080 Re: kompletny OT - fotowoltaika 13.11.18, 18:35
          trypel napisał:

> tzn że 1 kW który ja wezmę bedzie sie róznił (cenowo/rozliczeniowo) od 1 kW któ
          > ry wytworze i wpuszcze do sieci?

Tak. Dawniej energia pobierana miała inna cenę, niż energia oddana. Od niedawna wprowadzono w Polsce nowe regulacje dla mikroinstalacji tzw. prosumenckich, co znacznie uprościło rozliczenie takich instalacji. Teraz bilansowanie następuje w skali rocznej, gdzie dla instalacji poniżej 10 kWp każda oddana kWh równoważy pobrane 0,8 kWh. Tzn. żeby wyjść na zero przy poborze rocznym 4000 kWh musisz oddać do sieci 5000 kWh.

> wiec w jaki sposob licznik moze inaczej dzialać w jedną i drugą strone?

Przecież napisałem. W jednej obudowie są dwa liczydła. Licznik liczy oddzielnie energię pobraną (suma z wszystkich faz, bo czasem kierunki przepływu energii nie są na wszystkich fazach takie same) i energię oddaną (dito). Przy rozliczeniu od energii pobranej odejmuje się energię wytworzoną x 0,8. Licznik tylko zlicza energię pobraną i oddaną. Ważenie wartości, rozliczenie i bilansowanie ma miejsce w SAP-ie zakładu energetycznego.
          • trypel Re: kompletny OT - fotowoltaika 13.11.18, 18:53
            czyli to jest ten haczyk,
            dzieki
            skontaktuje sie teraz z tauronem i przynajmniej bede wiedział o co pytac
            • tbernard Re: kompletny OT - fotowoltaika 13.11.18, 19:41
              Gdyby tauron się na tym znał, to by już dawno na dachach takie coś instalował aby w lecie odciążyć nieco wzrost zapotrzebowania z powodu klimatyzatorów.
              • bwv1080 Re: kompletny OT - fotowoltaika 13.11.18, 19:54
                tbernard napisał:
                > Gdyby tauron się na tym znał

Błąd w założeniach. Dla spółki Tauron Sprzedaż wytworzona we własnym zakresie energia z instalacji fotowoltaicznych byłaby znacznie droższa od energii nabytej na rynku Systemu Elektroenergetycznego, choćby i od spółki Tauron Wytwarzanie.

W przypadku spółki Tauron Wytwarzanie energia z ich elektrowni konwencjonalnych, a w przypadku spółki Tauron Ciepło elektrociepłowni, jest tańsza, niż gdyby któraś z tych spółek zaczęła inwestować w wytwarzanie fotowoltaiczne. Tego w dużej skali nie robi nawet spółka Tauron Ekoenergia.

Holding Tauron się na tym zna.
                • jestklawo Re: kompletny OT - fotowoltaika 16.11.18, 19:52
                  la(cra)mer napisał:

>w przypadku spółki Tauron Ciepło elektrociepłowni, jest tańsza, niż gdyby któraś z tych spółek zaczęła inwestować w >wytwarzanie fotowoltaiczne

internety zaczeły nowe okrążenie, przecież nie ma droższej energii (przy obecnych cenach instalacji) niż fotowoltaika. To rozumie nawet średnio rozgarnięty gimnazjalista po pierwszym semestrze ekonomii.

Załżyciel wątku napisał, że bedzię płacił miesięcznie ok 20-30 pln wiecej niż placi obecnie za prąd. A za prąd już nie bedzie płacił. To znaczy że prąd będzie miał za darmo, ale będzie płacił drożej. Co tu jest niezrozumiałe?
              • nazimno Re: kompletny OT - fotowoltaika 14.11.18, 15:34
                Poczekaj zdziebko:

www.moth-poulsen.se/MOST.pdf
                www.nature.com/articles/s41467-018-04230-8
                • bwv1080 Re: kompletny OT - fotowoltaika 14.11.18, 18:10
                  nazimno napisał:
                  > Poczekaj zdziebko:

Nie na temat.
                  Tematem są __finansowe__ warunki przyłączenia mikroinstalacji fotowoltaicznej __w__Polsce__.
                  • nazimno Re: kompletny OT - fotowoltaika 14.11.18, 21:20
                    To byla pulapka, crannmer.
                    Zmien tozsamosc, dekonspirujesz sie.
                    • qqbek Re: kompletny OT - fotowoltaika 14.11.18, 23:57
                      Przecież już się gdzieś wcześniej przyznał, prosząc o kontakt pod mailem ze starym nickiem.
                      Tylko ty nie zauważyłeś.
                      I ciągniesz Off-Topa, bo nic innego ciebie ostatnio nie bawi.
                  • jestklawo Re: kompletny OT - fotowoltaika 16.11.18, 19:55
                    la(cra)mer napisał:

> Tematem są __finansowe__ warunki przyłączenia mikroinstalacji fotowoltaicznej __w__Polsce__.

więc należało zostać przy ekspresach, młynkach i sitkach
            • bwv1080 Re: kompletny OT - fotowoltaika 13.11.18, 20:04
              trypel napisał:
              > skontaktuje się teraz z tauronem

To opracowanie wyjaśnia wiele punktów.
              www.tauron.pl/dla-domu/urzadzenia/fotowoltaika/fotowoltaika-pytania
              Nalegaj na instalację trójfazową, bo dla jednofazowych rozliczanie zużycia/oddawania jest niekorzystne.
              Zob. punkt "Rozliczanie":

www.cire.pl/item,137633,2,0,0,0,0,0,prosument-i-instalacja-fotowoltaiczna-pv-.html
      • jestklawo Re: kompletny OT - fotowoltaika 16.11.18, 19:39
        cr(la)mer napisał:

> standardowe liczniki mają z reguły blokadę ruchu wstecz i oddanej energii nie będą odejmować od pobranej. Trzeba >wejść w interes z zakładem energetycznym i dostać nowy, czteroćwiartkowy (P+, P-, Q+, Q-) licznik.

:))) brawo, jak w brainly.pl/zadanie/3701157

BTW, wypadałoby podać źródło, ale za trudno, szkoda czasu i w sumie po co
    • bigzaganiacz Re: kompletny OT - fotogalwanika 15.11.18, 00:07
      wg wyceny, posługujac sie kredytem na 10 lat wychodzi na to że bedę płacił miesięcznie ok 20-30 pln wiecej niż place obecnie za prąd. A

W cenach dzisiejszych, w polsce prad moze isc jedynie w gore i to bardzo , za poczekaniem z inwestycja moze przemawiac przypuszczalny spadek kosztu instalacji , na minus czekania przemawia niepewnosc dotacji w przyszlosci
    • liczbynieklamia Re: kompletny OT - fotogalwanika 15.11.18, 13:54
      Wszelkie inwestycje mocno zależne od uwarunkowań prawnych (w tym np. tego, czy państwowe firmy będą chciały od ciebie kupować za rok albo trzy energię na tych samych warunkach) są dobre dla graczy typu Kulczyk, Solorz czy Czarnecki, którzy w razie czego zatrudnią jednego czy drugiego radcę prawnego za 40 baniek, a w najgorszym razie "przerzucą ryzyko" na akcjonariuszy, dzięki czemu wyjdą na swoje.

Wyliczenia firm instalatorskich które widziałem są niedorzeczne, uwzględniają chore sprawności (i to niezmienne w czasie) i nie uwzględniają podstawowych rzeczy takich jak ubezpieczenie instalacji (grad, kradzież, wandalizm, etc.).
      • nazimno Re: kompletny OT - fotogalwanika 15.11.18, 14:19
        + wrozenie z chmur, gdy chodzi o naslonecznienie
    • nieznajacy_sie Re: kompletny OT - fotogalwanika 15.11.18, 15:12
      Przede wszystkim zapomniałeś o jednym drobnym szczególe. Opłaty dystrybucyjne.
      Za energię pobraną z sieci płacisz (i będziesz płacił)będziesz jeszcze dodatkowo opłatę dystrybucyjną.
      Na dzień dzisiejszy dla standardowego konsumenta jest to mniej więcej 50% wartości faktury.
      Ty pobierasz więcej energii więc proporcja może być trochę inna.
      Powiem Ci tak - jak masz dofinansowanie z gminy to wchodź w to, ja nie masz dofinansopwania to dobrze policz z taryfą.
      Prawdą jest to rozliczenie w cyklu rocznym 1 do 0,8 - ale to dotyczy tylko składnika zmiennego za energię elektryczną (czyli od tej opłaty bedą Ci zdejmowali Twoją generację). Reszta opłat (za układ pomiarowy, dystrybucyjna stała i zminna, handlowa pozostanie.
      • trypel Re: kompletny OT - fotogalwanika 16.11.18, 20:25
        Jesli tak to faktycznie dupa blada. Niestety póki co wroclaw żadnych ulg nie daje
        Ale będę drążył
    • kanna13 Re: kompletny OT - fotogalwanika 16.11.18, 21:35
      Liczyli mi fachowcy opłacalność takiej inwestycji ze dwa lata temu.
      Instalacja biorąc pod uwagę kwotę średnią opłacanych rachunków za prąd zwracałaby się minimum 15 lat. I nie zakładałem kredytu tylko wyłożenie gotówki.
      Uznałem to wtedy za mało opłacalne. Zrobiłem inny ruch. Zmieniłem taryfę na weekendową tańsza taryfa 22-6 rano oraz 22-piątek do 6-poniedziałek i wszystkie żarówki zmieniłem na ledowe. Uzyskałem przez to spadek rachunków rocznych o 24%. Biorąc pod uwagę, że opłaty dystrybucyjne są te same to czystej oszczędności na "prądzie" jest jeszcze więcej.
      Nie wiem o ile staniało to teraz ale jeśli perspektywa zwrotu byłaby 6-7 lat to bym w to wszedł czyli maksymalnie powinno to kosztować 9-10 tys.
      • trypel Re: kompletny OT - fotogalwanika 17.11.18, 18:09
        Instakacja taka jaka potrzebuje czyli 4kW to 21-25 tys, czyli jakieś 250 msc przez 10 lat, nawet nie myśle o gotowce bo wtedy to nie ma kompletnie sensu.
    • jeepwdyzlu Re: kompletny OT - fotogalwanika 17.11.18, 17:15
      Tak. Dawniej energia pobierana miała inna cenę, niż energia oddana. Od niedawna wprowadzono w Polsce nowe regulacje dla mikroinstalacji tzw. prosumenckich, co znacznie uprościło rozliczenie takich instalacji.
      ----
      Aha. Rozliczanie tak, ekonomię drastycznie pogorszyło.

Niestety - Polska jest za dakeko na północ. Instalace mają sens we Włoszech.
      Robicie błąd.
      Nie liczycie serwisu, pogarszania się sprawności instalacji w czasie, jeśli panele na dachu - wyzszego kosztu tegoż.
      Nawet jeśli macie idealną południowo zachodnią elewację dachu, to na pewno nie macie skrawka cienia? A 3% cień obniża moc o 20%

Mój wniosek - w naszym kkimacie lepiej inwestować w co i ogrzewanie. Czyli panele solarne ale nie fotowoltaiczne, za to rozbudowa instalacji co, a do ogrzewania dobry kocioł, ocieplenie, ewentualnie rekuperacja i być może pompa.
      J.
      • trypel Re: kompletny OT - fotogalwanika 17.11.18, 18:07
        Jeep
        Mam rekuperacja, 3 szybowe okna, prawie 20 cm styropianu i miesięczny koszt gazu zrzuciłem z 1400 do 350 msc. W środku zimy.
        Wodę grzeje pompa ciepła. Bo eksplatacja jest tańsza niż gazem a poza tym osusza i ochładza piwnice w lecie.
        Ale pomyślałem ze moze z prądem tez wyjdzie.
        Mam płaski dach ocieniony około 17 w lecie przez godzinę.
        Ale ciesze sie z dyskusji. Bo wiele wyjaśnia i ułatwi mi zadawanie pytań
        • jeepwdyzlu Re: kompletny OT - fotogalwanika 17.11.18, 20:21
          Trypel wydziwiasz...
          Masz dom super oszczędny i jeszcze szukasz oszczedności. Potrzebujesz lekarza.
          J
          • trypel Re: kompletny OT - fotogalwanika 17.11.18, 21:18
            Mam fobie - lek przed emerytura. Minimalizuje koszty.
            • bigzaganiacz Re: kompletny OT - fotogalwanika 17.11.18, 21:37
              To moze sie zainteresuj odcieciem od sieci i pisze to bez zartow , ludziska buduja instalacje domowe na akumulatorach tesli
              • trypel Re: kompletny OT - fotogalwanika 17.11.18, 21:44
                Ja bez żartów odpowiem ze na instalacje off grid nie jestem gotowy tu gdzie mieszkam. Ale sobie kiedyś taki niezależny domek zbuduje. Z woda ze studni, z oczyszczalnia biologiczna i fotowoltaika
                • bwv1080 Re: kompletny OT - fotogalwanika 17.11.18, 23:30
                  trypel napisał:
                  > Ale sobie kiedyś taki niezależny domek zbuduje. Z [...] fotowoltaika

Przy parametrach dających możliwości używania porównywalne do normalnego przyłącza taka inwestycja nie nosi znamion opłacalności ;-)

Nawet jak wywalisz wszelkie urządzenia elektrotermiczne, będziesz się musiał bardzo ograniczać, żeby otrzymać choćby tygodniową autonomiczność nie wydajając na to jak na nowy samochód. A zimą czasem i dłużej praktycznie nie ma słońca.

BTW ponad pół wieku temu, kiedy we Włoszech elektryfikacja była w powijakach, kawiarniane ekspresy na prowincji często były 100% nieelektryczne - ogrzewanie gazem, a mechanizm ekstrakcji ręczny, dźwigniowo-sprężynowy.

Możesz już zacząć szukać dobrze zachowanego egzemplarza :-)
                  • kanna13 Re: kompletny OT - fotogalwanika 18.11.18, 11:19
                    Z tą opłacalnością to jeśli miałby być to system w pełni autonomiczny to obecnie tak nie bardzo się to spina, ale do wspomagania w okresie wiosenno-letnim (długi dzień, sporo słońca) można spekulować czy taki off grid spięty z siecią nie przyniósł by oszczędności jakby wybrane obwody w domu tylko pod niego podpiąć (oświetlenie górne domowe na ledach, lodówkę pracująca całą dobę, jakieś inne pracująca cały czas urządzenia (kocioł), albo okazjonalnie typu napędy bramy czy garażu, alarm).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka