Dodaj do ulubionych

bmw kontra solidny słup

16.12.18, 21:41
piasecznonews.pl/w-wypadku-zginela-kobieta-aleja-krakowska-w-strone-grojca-zamknieta/
piasecznonews.pl/tragedia-w-lazach-jedna-osoba-zginela-walka-o-zycie-drugiej-trwa/
W sumie tak: duża limuzyna z super wynikiem w euroncap ale słabym w amerykańskim iihs w ich specyficznym typie zderzenia. Lekkie wybicie z toru jazdy + nasze solidne słupy kończy się tragedią. Ciekawe jak doszło do zderzenia na skrzyżowaniu z sygnalizacją świetlną. Zdjęcia warto zobaczyć bo jak się komuś wydaje, że ma duże solidne auto to życie jednak weryfikuje te poglądy.
Obserwuj wątek
    • yasiaq Re: bmw kontra solidny słup 16.12.18, 23:06
      To na skutek , jak tu wielu prawi "wspaniałego prowadzenia się BMW" Faktycznie jak widać prowadzi się świetnie tylko strefa zgniotu jest przydługa..
      • nazimno Re: bmw kontra solidny słup 16.12.18, 23:13
        Rozumiemy, ze jechal z v=50 km/h.
        Widocznie slup byl z tych szybkich.
        • 1realista Re: bmw kontra solidny słup 17.12.18, 00:02
          Mógł jechać nawet dozwolone 70km/h. Problem polega na tym, że trafił w bardzo specyficzne miejsce gdzie nie ma prawie wzmocnień i struktura auta jest dosyć słaba - uderzenie weszło pomiędzy podłużnicę a obramowanie - tam nie ma wiele blach i słup mógł łatwo przebić to miejsce - zobacz film z produkcji tego modelu - www.youtube.com/watch?v=ZQuCWxi9ldc pomiedzy 2 min a 6.30 widać jak słaba tam jest struktura auta na silne uderzenie - słup się tam wślizgnie. Przy 70km/h mamy przecież gigantyczną energię pojazdu która musi zatrzymać kilka blach i poprzeczek dlatego tak głęboka penetracja w głąb struktury. Gdyby uderzył centralnie silnikiem byłyby większe szanse na mniej obrażeń.
        • 1realista i drugi filmik 17.12.18, 00:42
          www.youtube.com/watch?v=PE2-VFlNwL8&t=37
          widać jak stosunkowo niewiele struktur musi powstrzymać słup jak w przypadku tego wypadku.
      • qqbek Re: bmw kontra solidny słup 17.12.18, 02:52
        yasiaq napisał:

> To na skutek , jak tu wielu prawi "wspaniałego prowadzenia się BMW" Faktycznie
        > jak widać prowadzi się świetnie tylko strefa zgniotu jest przydługa..

Dlaczego dzwon głośny?
        Bo próżny!

Do Ciebie ma to zastosowanie.
        Tyle, że "dzban" pasuje bardziej niż "dzwon".

Miałeś kiedyś BMW, że czujesz się uprawniony wypowiadać na temat tego, jak te auta się prowadzą?

Sprawa tu wydaje się prosta - kierowca BMW jechał dozwolone tam 70 km/h, albo i szybciej, wymusił na nim kierujący Toyotą... uderzenia 70 km/h bokiem w twardy obiekt nie przeżyjesz w zdecydowanej większości aut. Zwłaszcza jak trafisz w miejsce niechronione. Niestety pogoń za oszczędzaniem paliwa i dobrymi wynikami w testach zderzeniowych sprawiła, że nowsze auta konstruowano tak, by były lekkie i dobrze przechodziły testy, niekoniecznie zaś po to, żeby były solidne tak jak samochody sprzed 15-20 lat, kiedy to testy i ich wyniki zaczęły znacząco wpływać na rynek.
        • 1realista Re: bmw kontra solidny słup 17.12.18, 08:59
          Ale dlaczego szybciej? Trafił akurat najsłabszym miejscem w dosyć solidnego i wąskiego słupa. Przodem trafił a nie bokiem. Auto o masie ponad 1700kg. Dla mnie wyjątkowy pech. Natomiast ciekawe co spowodowało, że w ogóle doszło do zderzenia bo tam są światła.
          • qqbek Re: bmw kontra solidny słup 17.12.18, 11:42
            Nie znam skrzyżowania.
            Ale sam wypadek powinien ludziom uzmysłowić, jak delikatne są dzisiejsze auta.
        • yasiaq Re: bmw kontra solidny słup 17.12.18, 09:08
          Jasne lubelski dzwonie. Na kimś te nieszczęścia muszą się przecież skupić. Ja akurat uważam ,że BMW to przede wszystkim stan umysłu (Bóg mnie wybrał?) a dopiero później samochód , który nie jest w pewien sposób spójny. Otóż optycznie sprawia wrażenie solidnego co nie idzie za bardzo w parze z technicznymi bublami takimi jak choćby silnik N47 dziadowską elektroniką itd. Podobnie jest z zestawieniem subiektywnego wrażenia, że auto prowadzi się jak bolid które w przypadku chęci sprawdzenia czy tak jest na prawdę kończy się na słupie albo w rowie. Reasumując jest to swoista wydmuszka, fajnie wygląda, silnik,
          groźnie warczy,robi wrażenie na sąsiadach ale do jazdy lepiej mieć normalny samochód zwłaszcza jak się chce poszaleć..
          • qqbek Re: bmw kontra solidny słup 17.12.18, 11:48
            Widzisz dzbanie, w odróżnieniu od ciebie miałem kilka BMW i nie mam uprzedzeń związanych z typowym dla ciebie cebulactwem.
            Nie skończyłem ani na słupie, ani w rowie.
            Nie jest to też wydmuszka, a do szalenia jest tor.

Statystyki firm ubezpieczeniowych wyraźnie sugerują, że gorzej od kierowców BMW jeżdżą kierowcy Audi, ale i tak są oni bez porównania lepsi niż kierowcy Śkód (pierwsze miejsce wśród najbardziej wypadkowych w Polsce), Fordów i Toyot (pozostałe dwa miejsca "na pudle").
            • yasiaq Re: bmw kontra solidny słup 17.12.18, 14:37
              Ja nie musiałem kupować bo mogłem pobrać nowe z salonu swego czasu a to na tydzien a to na kilka dni więc miałem szansę się zapoznać z cackami.. Z problemami technicznymi tez się zapoznałem od strony serwisu ASO co bynajmniej nie zachęcało do zakupu. Dodam, że było to w czasie gdy jeszcze były w sprzedaży uznawane za te "porządne" e39 a e 60 dopiero pojawiło się jako nowinka. Prawdziwe kuriozum , które pamiętam to nieszczęsne z3 które w zestawieniu z już kilkuletnią mazdą mx5 było jak przesiadka na wóz drabiniasty. Dlatego też trochę cie rozumiem, gdybym musiał się męczyć z tymi faszystowskimi truchłami przez lata to tez miałbym powody do frustracji..
            • misiaczek1281 Re: bmw kontra solidny słup 17.12.18, 20:23
              qqbek napisał:

> Widzisz dzbanie, w odróżnieniu od ciebie miałem kilka BMW i nie mam uprzedzeń z
              > wiązanych z typowym dla ciebie cebulactwem.
              > Nie skończyłem ani na słupie, ani w rowie.
              > Nie jest to też wydmuszka, a do szalenia jest tor.
              >
              > Statystyki firm ubezpieczeniowych wyraźnie sugerują, że gorzej od kierowców BMW
              > jeżdżą kierowcy Audi, ale i tak są oni bez porównania lepsi niż kierowcy Śkód
              > (pierwsze miejsce wśród najbardziej wypadkowych w Polsce), Fordów i Toyot (pozo
              > stałe dwa miejsca "na pudle").
              >
              a może wypadków z udziałem Skód jest najwięcej nie dlatego że prowadzą je źli kierowcy lecz dlatego że Skód jest więcej niż BMW? to Skoda zajmowała pierwsze miejsca w rankingach sprzedaży(szczególnie Fabia:)
              • misiaczek1281 Re: bmw kontra solidny słup 17.12.18, 20:26
                mimo że Skód sprzedaje się więcej niż BMW to w prasie piszą praktycznie tylko o wypadkach z udziałem BMW...ciekawe....czyżby statystycznie częściej kierowca BMW jeździ szybko i nieostrożnie a Skody jeździ powoli ale ostrożniej?
              • qqbek Dzban jesteś - dane są z UFG, na każdy 1000. 17.12.18, 20:35
                misiaczek1281 napisała:

> [b]a może wypadków z udziałem Skód jest najwięcej nie dlatego że prowadzą je źl
                > i kierowcy lecz dlatego że Skód jest więcej niż BMW? to Skoda zajmowała pierwsz
                > e miejsca w rankingach sprzedaży(szczególnie Fabia:)

Tu masz korwinoidalne źródło, oryginału z "Rzepy" nie chciało mi się szukać:
                wolnosc24.pl/2017/06/06/w-jakich-wojewodztwach-sa-najlepsi-a-w-jakich-najgorsi-kierowcy-nie-uwierzycie/
                Dane są na 1000 kierowców aut danej marki.
                • samspade Re: Dzban jesteś - dane są z UFG, na każdy 1000. 17.12.18, 22:37
                  Zdajesz sobie sprawę że z zalinkowanego tekstu nie wynika kierowcy których marek jeżdżą gorzej od innych? Czy powodują więcej wypadków. W kwestii "rejestracji" pojazdu podano wartość względną. Choć też wydaje się że trzeba podajeść do tego z przymrużeniem oka. Natomiast stwierdzenie : "Okazuje się, że najczęściej sprawcami wypadków i wypłat z ubezpieczeń OC są osoby w wieku 31 – 35 lat, kierujące autami osobowymi marek: Skoda, Ford, Toyota i Peugeot." wygląda na wartości bezwzględne.
                  • qqbek Re: Dzban jesteś - dane są z UFG, na każdy 1000. 17.12.18, 22:52
                    Wiem. W "Rzepie" były liczby, w streszczeniu u Kurwinów nie ma. Jak znajdę, to podlinkuję Rzepę.
                  • misiaczek1281 Re: Dzban jesteś - dane są z UFG, na każdy 1000. 17.12.18, 23:43
                    samspade napisał:

> Zdajesz sobie sprawę że z zalinkowanego tekstu nie wynika kierowcy których mare
                    > k jeżdżą gorzej od innych? Czy powodują więcej wypadków. W kwestii "rejestracji
                    > " pojazdu podano wartość względną. Choć też wydaje się że trzeba podajeść do te
                    > go z przymrużeniem oka. Natomiast stwierdzenie : "Okazuje się, że najczęściej s
                    > prawcami wypadków i wypłat z ubezpieczeń OC są osoby w wieku 31 – 35 lat, kieru
                    > jące autami osobowymi marek: Skoda, Ford, Toyota i Peugeot." wygląda na wartośc
                    > i bezwzględne.

podali że w lubelskiem jest najmniej wypadków....heh...podejrzewam że tam jest najmniejsza liczba pojazdów co wynika z biedy więc dlatego wypadków najmniej a nie dlatego że w LU wyjątkowo bezpiecznie jeżdżą:)
                    • qqbek Re: Dzban jesteś - dane są z UFG, na każdy 1000. 17.12.18, 23:52
                      Jednak dzban.
                      • samspade Re: Dzban jesteś - dane są z UFG, na każdy 1000. 18.12.18, 00:12
                        True
                        • qqbek Re: Dzban jesteś - dane są z UFG, na każdy 1000. 18.12.18, 00:54
                          samspade napisał:

> True

Za to oryginału z "Rzepy" nie mogę coś znaleźć.
                          Może był zbyt "niewygodny".
                        • yasiaq Re: Dzban jesteś - dane są z UFG, na każdy 1000. 18.12.18, 01:00
                          chodziło, że zagęszczenie dzbanów lokalsów na kilometr drogi jest mniejsze więc często nie ma się z kim zderzać. Auta pewnikiem więcej odpoczywają niż w innych województwach bo za bardzo nie ma gdzie jeździć a gardło na skutek wschodnich wiatrów częściej przysycha więc alternatywnie spędzając czas po kielichu na tapczanie dzban lokals prędzej zaśnie niż się z kimś zderzy.
                          • qqbek Re: Dzban jesteś - dane są z UFG, na każdy 1000. 18.12.18, 01:08
                            yasiaq napisał:

> chodziło, że zagęszczenie dzbanów lokalsów na kilometr drogi jest mniejsze więc
                            > często nie ma się z kim zderzać. Auta pewnikiem więcej odpoczywają niż w inny
                            > ch województwach bo za bardzo nie ma gdzie jeździć a gardło na skutek wschodnic
                            > h wiatrów częściej przysycha więc alternatywnie spędzając czas po kielichu na t
                            > apczanie dzban lokals prędzej zaśnie niż się z kimś zderzy.

Nie wiem co bierzesz, ale skutki zdecydowanie mi się podobają :)
                            Wcześniej było wrednie, teraz jedziesz już polską wersją Monty Pythona, co zaczyna być pocieszne.
                            • yasiaq Re: Dzban jesteś - dane są z UFG, na każdy 1000. 18.12.18, 09:09
                              Nie zależało mi na pochwale. nie w każdych ustach pochwała jest czymś czego bym sobie życzył ale niechtam..Mam masę sąsiadów którzy wyemigrowali z twoich stron ,takich powiedzmy bardziej "światowych" jesli do tego równania dodamy twoje teksty to widac wyraźnie, że na miejscu pozostał tylko niczym nieskażony beton..
                              • kolpik124 Re: Dzban jesteś - dane są z UFG, na każdy 1000. 18.12.18, 11:19
                                cóż, pewnym wytłumaczeniem relatywnie malej liczby wypadkow w lubelskiem, jest fakt malejacego natężenia ruchu w dzień powszedni

kto mógł to wyjechał, a Warszawa jest zalana autami na blachach LU, LLU, LOP, LUB itd. kolejna część ludności zawinela się tanimi liniami lotniczymi na wyspy

no ale idą Święta, więc natężenie ruchu na drogach lubelszczyzny gwałtownie wzrośnie, z zacznie się od 10km korka w Kołbieli, do tego dojdą autka z kierownicą po prawej stronie, rozsadni kierowcy w te dni powinni unikać prawej strony Wisły
                              • qqbek Mordko kochana :) 18.12.18, 11:32
                                yasiaq napisał:

> Mam masę sąsiadów którzy wyemigrowali z twoich stro
                                > n ,takich powiedzmy bardziej "światowych"
                                Jak ktoś kto nie potrafi się utrzymać u siebie wyjeżdża "do Warsiafy", gdzie bierze kredyt na 30 lat na klitkę tam, gdzie wrony zawracają, a psy dupami szczekają jest bardziej "światowy" to chyba ciebie nadal trzyma to co brałeś.

> jesli do tego równania dodamy twoje
                                > teksty to widac wyraźnie, że na miejscu pozostał tylko niczym nieskażony beton
                                > ..
                                Bałwanie niemożebny, ośle patentowy, dzbanie niereformowalny - to ty "wyjechałeś" wszystkim kierowcom BMW, czym sam tę pocieszną wymianę zdań sprowokowałeś, a teraz masz o to pretensje?
                                Jesteś malutkim gnojkiem myślącym z pomocą malutkich, wygodnych stereotypów.
                                Twój świat jest czarny i biały, nie ma w nim miejsca na odcienie szarości.
                                Jesteś simpletonem, któremu wydaje się, że zjadł wszelkie rozumy i może wszystkich rozstawiać po kątach. Jedyny "drobny problem" jest z tym, że się mylisz. Po prostu, całkiem ordynarnie, się mylisz.

W kategoriach lenistwa intelektualnego jesteś misiaczkiem, no może trochę lepiej wychowanym, bo pewnie (wnioskuję z tego, że ostro argumentujesz za nieekologiczną motoryzacją elektryczną) nie palisz śmieciami w piecu. Nie jest to jednak jakiś porywający sukces.
                                • yasiaq Re: Mordko kochana :) 18.12.18, 17:29
                                  Nie mam żadnych pretensji do betonu, że jest betonem. Beton to beton, nie musisz tego potwierdzać kolejnymi wypocinami, szkoda klawiatury..
                                  • qqbek Re: Mordko kochana :) 18.12.18, 17:46
                                    yasiaq napisał:

> Nie mam żadnych pretensji do betonu, że jest betonem. Beton to beton, nie musis
                                    > z tego potwierdzać kolejnymi wypocinami, szkoda klawiatury..

Jeździsz do pracy samochodem na LPG... ja zbiorkomem.
                                    Kto tu kochaniutki jest betonem?
        • samspade Re: bmw kontra solidny słup 17.12.18, 09:21
          qqbek napisał:

> Sprawa tu wydaje się prosta - kierowca BMW jechał dozwolone tam 70 km/h, albo i
          > szybciej, wymusił na nim kierujący Toyotą... uderzenia 70 km/h bokiem w twardy
          > obiekt nie przeżyjesz w zdecydowanej większości aut.

Sprawa wcale nie musi być prosta. Patrząc po zniszczeniach trudno uwierzyć że była przepisowa 70. Aż tak miękkie samochody nie są. Chyba że był to wcześniej przystanek autobusowy.
        • misiaczek1281 Re: bmw kontra solidny słup 17.12.18, 16:31
          qqbek napisał:

Niestety pogoń za oszczędzaniem paliwa i dobrymi wynikami
          > w testach zderzeniowych sprawiła, że nowsze auta konstruowano tak, by były lekk
          > ie i dobrze przechodziły testy, niekoniecznie zaś po to, żeby były solidne tak
          > jak samochody sprzed 15-20 lat, kiedy to testy i ich wyniki zaczęły znacząco wp
          > ływać na rynek.

no to mnie pocieszyłeś....moje 15 letnie Polo pochodzi z czasów gdy auta były twarde i na nich nie oszczędzano czyli rozumiem że miałbym jakieś szanse? jako ciekawostkę powiem że kiedyś mi przydzwoniła babka niezbyt szybko chyba ok.40km/h w Cinquecento którym jechałem w drzwi od strony kierowcy, ale na szczęście moje autko chyba nie przyjęło 100% uderzenia bo sunęło kilka metrów bokiem wytracając siłę i prędkość...drzwi i próg wgniecione na pół metra do środka ale ja wyszedłem z tego cały lekko potłuczony...dużo zależy od szczęścia czyli kto w co przydzwoni pod jakim kątem z jaką siłą,kto i gdzie przyjmie siłę uderzenia i cała masa parametrów - masy pojazdów (pojazd o mniejszej masie przyjmuje uderzenie pojazdu o większej masie czyli większy cięższy X5 bezpieczniejszy niż Golf ?) włącznie z tym czy jest mokra czy sucha jezdnia
          • qqbek Re: bmw kontra solidny słup 17.12.18, 20:36
            Misiu - twoje Polo jest już w połowie zgnite.
            Bezpieczne to było 15 lat temu...
            • misiaczek1281 Re: bmw kontra solidny słup 17.12.18, 23:29
              qqbek napisał:

> Misiu - twoje Polo jest już w połowie zgnite.
              > Bezpieczne to było 15 lat temu...
              >
              zgnita to może być twoja była stara Astra I bo one przed 2000 rokiem gniją....moje Polo jest z 2003 ma ocynk i blacha bez rdzy - blachy 9N nie gniją chyba że po wypadku ale moje jest bez hehe
              • qqbek Re: bmw kontra solidny słup 17.12.18, 23:35
                misiaczek1281 napisała:

> zgnita to może być twoja była stara Astra I bo one przed 2000 rokiem gniją..
                Moją Astrę I rozwaliłem w wypadku i mimo wieku prawie bez rdzy była.

> ..moje Polo jest z 2003 ma ocynk i blacha bez rdzy - blachy 9N nie gniją chyba
                > że po wypadku ale moje jest bez hehe
                Twoje Polo ma delikatne zawieszenie, którego nie badasz co roku w ramach obowiązkowego przeglądu. Nadto ma opiłki metalu w oleju. No i ten świecący "check engine", który sugeruje, że smrodzi przynajmniej tak, jak twój przydomowy "kopciuch" w którym palisz śmieciami.
                VW ma rzeczywiście dobre zabezpieczenia antykorozyjne, to nie Mazda czy Mercedes, ale 15 lat to też szmat czasu. Parkujesz "pod chmurką"?
    • niedzielnykierowca Re: bmw kontra solidny słup 17.12.18, 12:05
      A mnie jeszcze zastanawia, że prowadzący to BMW mężczyzna został przetransportowany do szpitala, natomiast to pasażerka zginęła. A uderzenie w słup było właśnie od strony kierowcy. Jak to możliwe?
      • szymi_mispanda Re: bmw kontra solidny słup 17.12.18, 12:09
        ja tam widze ze slup wszedl od prawej I zatrzymal sie dopiero na pewej podluznicy z progiem.

dziwne ze wogle ktos to przezyl.
        • 1realista Re: bmw kontra solidny słup 17.12.18, 12:54
          Słup wszedł od strony kierowcy pomiędzy podłuznicą a prawym bokiem - w przestrzeni gdzie jest kratka wentylacyjna w lewo od kierownicy. prawdopodobnie było skręcone koło co spowodowało że wciągnął koło z elementami zawieszenia do środka. W miejscu w którym uderzył jest tylko górny element do którego mocujemy błotnik - ten element jest tez strukturą energochłonną ale nie wytrzymał uderzenia słupa - oraz płaskie elementy + lekkie wzmocnienie tam gdzie trzymamy lewa stopę opierając na podnóżku. Do tego poprzeczka dachu i 2-3 poprzeczki ściany grodziowej i kokpitu. Wygląda że część elementów została zerwana na punktach mocujących ( zgrzewy - wkręty).
          www.youtube.com/watch?v=PE2-VFlNwL8&t=81
          tu widać jak to delikatna struktura nieprzystosowana do uderzenia twardym wąskim słupem
          oraz widok od przodu
          www.youtube.com/watch?v=PE2-VFlNwL8&t=35

Jeśli chodzi o pasażera to tam było uderzenie od toyoty. Możliwe, że doszło do jakiś obrażeń głowy lub karku powodujących szybką śmierć.
          • 1realista Re: bmw kontra solidny słup 17.12.18, 13:35
            Słup wszedł od strony kierowcy pomiędzy( lewą )podłuznicą a LEWYM bokiem - powinno być.
            • samspade Re: bmw kontra solidny słup 17.12.18, 13:48
              Patrząc na zdjęcia w tym linku
              piasecznonews.pl/w-wypadku-zginela-kobieta-aleja-krakowska-w-strone-grojca-zamknieta/
              Uderzenie było od strony pasażera.
              • 1realista Re: bmw kontra solidny słup 17.12.18, 14:20
                No nie. Już na pierwszym zdjęciu widać jak słup idąc od lewego reflektora poprzez lewe koło wbił się do środka po lewej stronie siedzenia kierowcy i sięga tylnego siedzenia. Widać belke energochłonną za zderzakiem, chłodnicę ( nieuszkodzoną) i zniszczony obszar lewego kołą i błotnika. NA filmach z produkcji widać jak struktura auta jest słaba w tym miejscu - na zalinkowanym przez mnie filmie ( w 35-37 sek) widać lewą stronę ale prawa strona jest praktycznie identyczna.
                Uszkodzenia od strony pasażera są od uderzenia toyoty i pewno od słupków od znaków.
                • samspade Re: bmw kontra solidny słup 17.12.18, 14:45
                  Zobacz na ostatnie zdjęcie. Zrobione od strony kierowcy od tyłu. Widać próg pomiędzy nadkolami i wycięty słupek między drzwiami.
                  • 1realista Re: bmw kontra solidny słup 17.12.18, 15:12
                    No i widać tam całą deskę tylko wybitą w górę, i koło - lewe koło wbite w podłogę. Zdjęcie wyżej obok zbiorniczka wyrównawczego widać rozerwaną oponę i resztki zawieszenia oraz lewy słupek a odchylony na zewnatrz, kolejne zdjęcie wyżej widać jak obróciło przednie lewe koło prawie o 180 stopni - amortyzator jest na zewnątrz - a lewa podłużnica i belka zderzakowa i silnik są całe. Na dwóch zdjęcia poprzednich widać to dokładnie+ zagięta maskę wzdłuż lewej strony. Mozliwe, że ten solidny słup wbijając się do środka wzdłuż lewej strony spowodował, że osoba na fotelu pasażera uderzyła bokiem głowy o słupek od sygnalizatora ślizgający się wzdłuż prawej krawędzi auta- tam była poduszka kurtynowa- pytanie czy nadal miała powietrze. Kierowca wraz z fotelem został przemieszczony w kierunku tunela i do góry.
                    • samspade Re: bmw kontra solidny słup 17.12.18, 15:16
                      piasecznonews.pl/wp-content/uploads/2018/12/%C5%9Bmiertelny-wypadek-w-%C5%82azach15.jpg
                      Widać tutaj wycięty słupek między drzwiami i widać że słup "wszedł" do środka samochodu od strony pasażera. Widać że próg między nadkolami od strony kierowcy ocalał.
                      • 1realista Re: bmw kontra solidny słup 17.12.18, 15:31
                        No właśnie nie. Słup wszedł wzdłuż przedniego lewego koła przez ściankę grodzioą w miejscu gdzie jest lewa kratka wentylacyjna pomiędzy kierownicą a lewym bokiem ( tam gdzie w wielu autach jest tez włącznik świateł) auta odkrawając bok auta ( całe poszycie) od podłogi i dachu.
                        • 1realista Re: bmw kontra solidny słup 17.12.18, 15:37
                          i jeszcze zobacz na tym drugim artukule - zdjecia od przodu - pierwsze zdjęcie od góry - maska jest cała, prawe przednie koło jest na miejscu. Dodatkowo w artykule z którego linkujesz zdjecie - na 3 zdjęciu widać uszkodzenia dachu przed odcięciem - zniszczona lewa krawędż przy słupku a.
                        • samspade Re: bmw kontra solidny słup 17.12.18, 15:37
                          Niżej odpisałem na swój post
                      • samspade Re: bmw kontra solidny słup 17.12.18, 15:34
                        Chyba że uderzenie nastąpiło od strony lewego przedniego koła. Ale czemu kobieta zginęła skoro to nie jej strona najbardziej ucierpiała. W każdym razie prędkość musiała być spora przy takiej skali zniszczeń.
                        • 1realista Re: bmw kontra solidny słup 17.12.18, 15:45
                          Mogła uderzyć bokiem głowy w coś twardego - słupek b lub słupek od sygnalizatora, dostać jakimś odłamkiem lub mieć obróconą głowę w kierunku kierowcy w momencie uderzeni i doszło do uszkodzeń szyi i karku. Albo jeszcze coś innego. Uderzenia boczne są bardzo, bardzo niebezpieczne - dużo bardziej niż centralne uderzenie z przodu. Ogólnie dalismy sobie wmówić że mamy bezpieczne auta. Energie podczas zderzeń są wysokie i dają obrażenia często śmiertelne.
                          • samspade Re: bmw kontra solidny słup 17.12.18, 17:33
                            Mogła nie mieć napiętych pasów. A samochody sa bezpieczniejsze niż 15 czy 20 lat temu. Tyle że fizyki nie oszukamy.
                            • kokosowy15 Re: bmw kontra solidny słup 17.12.18, 17:58
                              Takie zdjęcia powinno się pokazywać codziennie iw dużych ilościach. Może to uświadomi kierującym, ze nie nie są nietykalni w swoich samochodach. Jak dotąd, reklamy mówią że "w tym samochodzie możesz przekraczać prędkość, wyprzedzać gdzie ci się podoba, bo Ty jesteś bezpieczny, a na innych nie zwracaj uwagi". Gdyby takie zniszczenia samochodu były po uderzeniu w pieszego, uwaga kierowców bardzo by wzrosła.
          • nazimno Re: bmw kontra solidny słup 17.12.18, 13:50
            Czyz BMW nie powinno bylo zainteresowac sie tym wypadkiem?
            Moze dobrze byloby powiadomic przynajmniej dzial prasowy tej firmy?

Niech sami zanalizuja swoje konstrukcje dla swojego wlasnego dobra.
            (Albo zla)

• 1realista Re: bmw kontra solidny słup 17.12.18, 14:22
              Powinno. Zdecydowanie powinno bo to rzadki wypadek ale praktycznie prawie każde auto będzie wygladało identycznie przy takim rodzaju zderzenia.
            • engine8 Re: bmw kontra solidny słup 17.12.18, 23:31
              No i jaka jest historia tego auta? "Bezwypadkowe?"
      • samspade Re: bmw kontra solidny słup 17.12.18, 12:09
        Patrząc na zdjęcia uderzenie było od strony pasażera.
        • misiaczek1281 Re: bmw kontra solidny słup 17.12.18, 16:36
          a propo...myślałem o czymś bezpieczniejszym niż moje pudełko od zapałek (Polo 9N)...ciekawe czy Golf VI czy jednak jakieś suvy jak Qashkai 2 byłyby dużo bezpieczniejsze w razie jakiejś kraksy? chociaż myślę że szczęście decyduje bo w razie czołówki z tirem to nawet duża terenówka nie ma szans
          • misiaczek1281 Re: bmw kontra solidny słup 17.12.18, 16:43
            słupek wbił się w drugi rząd siedzeń, opona w środku,cały połowa auta skasowana...w testach zderzeniowych które są robione przy 50km/h na filmach widać że jest tylko deformacja zderzaka, maski ... mam wrażenie że chyba tu było nieco powyżej 50...jak myślicie?...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka