Gość: Michal Re: Pompowanie azotem- co sądzicie ? IP: *.telia.com 20.04.02, 19:28 Mam lepszy pomysl tanszy---po grochowce.Temat juz byl pol roku temu.Mirek nas napompowal azotem.Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: Paul Re: Pompowanie azotem- co sądzicie ? IP: *.acn.pl / 10.133.132.* 20.04.02, 20:01 Gość portalu: Michal napisał(a): > Mam lepszy pomysl tanszy---po grochowce.Temat juz byl pol roku temu.Mirek nas > napompowal azotem.Pzdr.Michal Dzięki za wyczerpujaca odp. P.S Nie wszyscy sa tak oblatani jak ty ? Link Zgłoś
Gość: bObO A może by tak... IP: *.chello.pl 20.04.02, 23:31 pompować podtlenkiem azotu? Na pewno byłoby weselej, jakbyś złapał gumę. :-))) Link Zgłoś
Gość: Doki Re: A może by tak... IP: 62.235.201.* 21.04.02, 08:12 To juz jest, puszki sprayu do uszczelniania pompuja wlasnie podtlenkiem. Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Pompowanie azotem- co sądzicie ? IP: *.dialnet.econophone.ch 22.04.02, 23:29 Chodzi Ci o gruchy citroenowskie?Slyszalem,ze metoda 100%skuteczna,jesli membrana pomiedzy lhm i azotem nie pekla. Nie przejmoj sie docinkami kolegow,nie wiedza o co chodzi albo wiedza i zazdroszcza komfortowego zawieszenia. Napisz czemu chcesz nabijac gruchy,jaki woz,przebieg.Tez przez to przechodzilem.Tomek Link Zgłoś
Gość: sand Re: Pompowanie azotem- co sądzicie ? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 23.04.02, 22:32 popatrzmy na to w inny sposob... -powietrze w 78% sklada sie z azotu i jest za darmo -ile lat bedziesz jezdzil na 1 oponce 3-4 max a w tym czasie powietrze ci nie zepsuje opony -co zrobisz, jak zlapiesz gume??? bedziesz zabawial sie w chemika, zeby tylko napompowac kolo azotem... ... moja rada- jak nie masz co zrobic z pieniedzmi to prosze bardzo;) ja osobiscie wolalbym zamiast pompowac kola azotem umyc raz czy 2 razy wiecej samochod... pzrynajmniej by mi sie humor poprawil;) PZDR sand Link Zgłoś
Gość: misiek Re: Pompowanie azotem- co sądzicie ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.04.02, 22:40 Pompować, napompowałem u siebie. auto lepiej się prowadzi w szczególności na zakrętach. Naprawdę czuć różnicę. W nor auto w Piasecznie kosztuje 19 zł za 4 opony. spróbuj zobaczysz że będziesz zadowolony. pozdrawiam. Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Pompowanie azotem- co sądzicie ? IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 25.04.02, 22:57 Czy moze masz tez magnetyzer w samochodzie? Link Zgłoś
Gość: bObO Re: Pompowanie azotem- co sądzicie ? IP: *.chello.pl 25.04.02, 23:04 Czy mógłbyś dokładniej opisać wrażenia po azotowaniu? Link Zgłoś
Gość: Paul Re: Pompowanie azotem- co sądzicie ? IP: *.acn.pl / 10.133.132.* 26.04.02, 19:04 Gość portalu: misiek napisał(a): > Pompować, napompowałem u siebie. auto lepiej się prowadzi w szczególności na > zakrętach. Naprawdę czuć różnicę. W nor auto w Piasecznie kosztuje 19 zł za 4 > opony. spróbuj zobaczysz że będziesz zadowolony. > pozdrawiam. Dzieki za sensowna odpowiedź ! Link Zgłoś
Gość: sand Re: Pompowanie azotem- co sądzicie ? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 26.04.02, 20:24 mam nadzieje, ze zartujesz PAUL!!! Jak te 20 %azotu wiecej w oponie moze cos zmienic w prowadzeniu auta............... jezeli juz, to moze helem napompowac, albo jeszcze lepiej wodorem, przynajmniej jak ci sie opona zapali to sobie fajerwerki poogladasz:D PZDR sand Link Zgłoś
Gość: Paul Re: Pompowanie azotem- co sądzicie ? IP: *.acn.pl / 10.133.132.* 26.04.02, 20:54 Gość portalu: sand napisał(a): > mam nadzieje, ze zartujesz PAUL!!! Jak te 20 %azotu wiecej w oponie moze cos > zmienic w prowadzeniu auta............... > > jezeli juz, to moze helem napompowac, albo jeszcze lepiej wodorem, > przynajmniej jak ci sie opona zapali to sobie fajerwerki poogladasz:D Nie jestem fanem pompowania opon azotem. Widzialem opasła reklame tego procederu i stad moj post. Bylem ciekaw, czy bedą osoby, które to zrobiły i z jakim skutkiem. pzdr> Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Pompowanie azotem- co sądzicie ? IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 26.04.02, 21:14 Opony lotnicze sie pompuje azotem. Jest jakis bardzo wazny powod tego procederu (chyba azot sie mniej od powietrza rozszerza/kurczy przy bardzo wysokich/niskich temperaturach), ale nie wydaje mi sie zeby placenie za napompowanie kola tyle co za nowa opone mialo sens. Lepiej juz dolozyc i kupic opony lepszej firmy. Poza tym w jakis sposob oni te opony pompuja "czystym" azotem - jak wyciagaja z niej najpierw powietrze? Mysle ze ten azot to taki sam bajer jak magnetyzery. Link Zgłoś
Gość: Doki Re: Pompowanie azotem- co sądzicie ? IP: *.adsl.powered-by.skynet.be 26.04.02, 21:38 To nie jest bajer- tlen szkodzi gumie, a pod cisnieniem jeszcze bardziej. Pompowanie azotem to przyszlosc, jak juz zlikwidujemy inne przyczyny pekania opon. Na razie to tylko droga ciekawostka dla snobow. Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Pompowanie azotem- co sądzicie ? IP: *.atlanta-03-04rs.ga.dial-access.att.net 27.04.02, 02:14 Pekla Ci kiedys opona sama z siebie? Moze po 10 latach... Niestety ja scinam opony szybciej. Link Zgłoś
Gość: Doki Re: Pompowanie azotem- co sądzicie ? IP: 195.13.24.* 27.04.02, 09:22 Bylem za mlody, by sam jezdzic, ale pamietam, jak mojemu ojcu pekly jednego dnia trzy opony, a nastepnego dnia czwarta. Same z siebie. Dodam, ze opony byly produkcji radzieckiej. Link Zgłoś
Gość: misiek Re: Pompowanie azotem- co sądzicie ? IP: 213.77.234.* 26.04.02, 22:51 Człowieku napompój koła azotem a potem sie wypowiadaj. Mam u siebie i jestem zadowolony, największa różnica jest na zakrętach, sam. mniej sie pochyla. Jest bardziej stabilny. Ludzie przestańcie teoretyzować, pompowąć koła to pogadamy. 19 zł za 4 koła to chyba nie majątek. Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Pompowanie azotem- co sądzicie ? IP: *.atlanta-03-04rs.ga.dial-access.att.net 27.04.02, 02:16 Samochod sie mniej pochyla? A moze tez mniej pali, jezdzi szybciej, jest cichszy, i ma wiecej miejsca w srodku? Jestem pewien ze masz tez magnetyzer :) P.S. A jak znajde gdzies miejsce gdzie pomuja opony azotem, to natychmiast to zrobie :))))) Link Zgłoś
Gość: Marek Jeszcze jedna idea :) IP: *.atlanta-01-02rs.ga.dial-access.att.net 27.04.02, 04:41 Jak juz idziemy na calosc to moze lepiej pompowac opony helem. Zmniejszyly by ciezar samochodu, hel jest tez niereaktywnym gazem, a do tego mozna sie go nawdychac i potem mowic cienkim glosem. Link Zgłoś
Gość: Doki Re: Jeszcze jedna idea :) IP: 195.13.24.* 27.04.02, 09:23 Niedobry pomysl. Hel po prostu przenika przez gume, musialbys stale dopompowywac. Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Jeszcze jedna idea :) IP: *.atlanta-01-02rs.ga.dial-access.att.net 27.04.02, 19:22 Mysle ze przez tak gruba gume hel by nie przeszedl. A kupic go latwiej niz azot. Musze sprobowac. Moze w ten sposob uda mi sie osiagnac latajacy samochod :) Link Zgłoś
Gość: misiek Re: Pompowanie azotem- co sądzicie ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.04.02, 23:29 Marek czym ty jeżdzisz że piszesz takie głupoty? Pompują w PIASECZNIE na ulicy Puławskiej w NOR auto. Ty pewnie nie lubisz sam. z automatyczna skrzynią bo nigdy nie jeżdziłes? Prawda. Najpierw trzeba " coś" poznać żeby wypowiadać się na ten temat. Link Zgłoś
Gość: VAN Re: Pompowanie azotem- co sądzicie ? IP: *.proxy.aol.com 29.04.02, 06:46 Misiek, jak masz luzna kase, to moge ci podac numer swojego konta bankowego. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Marek Kula w plot IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 29.04.02, 12:44 Trafiles kula w plot :) Oba moje samochody maja automatyczna skrzynie... P.S. Nasza dyskusja zaczyna mi przypominac dyskusje o zaworach w silniku dwusuwowym. Link Zgłoś
Gość: VAN Re: Pompowanie azotem- co sądzicie ? IP: *.proxy.aol.com 27.04.02, 08:16 Osobiscie nie widze roznicy miedzy pompowaniem opon azotem a nabijaniem kierowcow w przyslowiowa butelke. Dlaczego? Bo starzenie gumy jest zwiazane glownie z dzialaniem warunkow zewnetrznych, glownie ULTRAFIOLETU. Kupcie sobie kapturki i zaslaniajcie opony od slonca (szczegolnie w lecie), a bedzie to bardziej efektywne niz azot. Jak ktos ma ochote przytoczyc konkretne argumenty kontra, to czekam na komentarze. Link Zgłoś
Gość: Doki Re: Pompowanie azotem- co sądzicie ? IP: 195.13.24.* 27.04.02, 09:25 No widzisz, wiesz, ale nie do konca. Jak dziala ultrafiolet? Ano tak, ze rozbija czasteczke tlenu na wolne rodniki, ktore niszcza gume. Oczywiscie, do wnetrza opony, gdzie cisnienie czastkowe tlenu jest kilkakrotnie wieksze niz na zewnatrz, ultrafiolet nie dociera, dlatego zgadzam sie, ze pompowanie 100% azotem nie ma wielkich przewag nad pompowaniem mieszanka 80% azotu z tlenem. Link Zgłoś
Gość: VAN Re: Pompowanie azotem- co sądzicie ? IP: *.proxy.aol.com 27.04.02, 18:39 No i mamy temat naukowej pracy. A widziales ty kiedys czasteczke albo rodnika. Jak nie to, co mi glowe zawracasz "donki" Link Zgłoś
Gość: Pablo Re: Pompowanie azotem- co sądzicie ? IP: *.nsm.pl / *.chelmnet.pl 30.04.02, 14:14 Ci którzy uważają,że to blaga są w błędzie. Azotem pompuje się koła w lotnictwie i sportach motorowych. Wszystkie nowinki zawsze przechodziły tą drogę i azot tez wkrótce znajdzie sympatyków. Do kół wprowadza sie azot techniczny z osobnej butli i najważniejsza zaleta poza nieprzenikaniem przez pory gumy opony to zapewnienie stałego ciśnienia niezależnie od temperatury koła. Cisnienie powietrza jak wiemy wzrasta wraz z temperaturą a azotu nie i stąd przedłużona żywotność opon - czysta fizyka, żadnej alchemii. Cóż ale jak czegoś nie widzę to nie uwierzę i jak wsadzę łapsko do kontaktu to też mi nic nie będzie bo prądu nie widać. W Polsce na razie tylko w norauto ale sprawdżcie w Europie zachodniej w większych serwisach opon. Link Zgłoś
Gość: VAN Re: Pompowanie azotem- co sądzicie ? IP: *.proxy.aol.com 01.05.02, 16:18 W szkole sredniej ucza podstaw fizyki i chemii. Robia to dlatego, aby uczen nie dawal sie pozniej "nabijac w butelke" przy lada okazji. Widze, ze nie byles najbieglejszym "studentem" w szkole, ale Bozia dala ci kase. Jak nie wiesz co z nia zrobic, to moge dac ci numer mojego konta w banku. pozdrowienia Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Pompowanie azotem- co sądzicie ? IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 01.05.02, 19:14 Powoli z tym oskarzaniem sie wzajemnym o brak wiedzy! O ile pamietam z lekcji fizyki to azot ma znacznie mniejsza rozszezalnosc pod wplywem temperatury niz powietrze. Ma to duze znaczenie w oponach lotniczych. Link Zgłoś
Gość: Doki Re: Pompowanie azotem- co sądzicie ? IP: *.adsl.powered-by.skynet.be 01.05.02, 19:27 Zle pamietasz. Zreszta, poniewaz powietrze to przewaznie azot, roznica jest trywialna, nawet w oponach lotniczych. Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Pompowanie azotem- co sądzicie ? IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 01.05.02, 20:32 Jestes pewien? Jakos przez mgle mi sie przypomina ta ciekawa wlasciwosc - zarowno tlen jak i azot osobno sa znacznie mniej rozprezliwe niz jak je sie pomiesza razem. Link Zgłoś
Gość: Marek Raporty i artykuly na temat azotu i kol IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 01.05.02, 20:38 1) www.nitronics.com/research.htm 2) www.truckstoptravelplaza.com/2000/n1/tirewheel.html 3) www.bcbr.com/jul1400/nitronics2.htm 4) www.howstuffworks.com/nascar5.htm Okazuje sie ze problem z ta zmiana cisnienia nie wnika z wlasciwosci azotu wzgledem tlenu, ale z powodu wilgoci w oponie. Link Zgłoś
legal.alien Re: Pompowanie azotem- co sądzicie ? 02.05.02, 08:23 Gość portalu: Pablo napisał(a): > Ci którzy uważają,że to blaga są w błędzie. Azotem pompuje się koła w > lotnictwie i sportach motorowych. Wszystkie nowinki zawsze przechodziły tą > drogę i azot tez wkrótce znajdzie sympatyków. Do kół wprowadza sie azot > techniczny z osobnej butli i najważniejsza zaleta poza nieprzenikaniem przez > pory gumy opony to zapewnienie stałego ciśnienia niezależnie od temperatury > koła. Cisnienie powietrza jak wiemy wzrasta wraz z temperaturą a azotu nie i > stąd przedłużona żywotność opon - czysta fizyka, żadnej alchemii. Dla ciebia jednak to czysta alchemia!!! Azot tak samo jak i kazdy inny gas rozszerza sie pod wplywem temperatury. Nie pisz bzdur!!!! Link Zgłoś