IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 21.04.02, 11:01
O obowiązku posiadania apteczki w samochodzie nie musze wspominać. Intryguje
mnie jednak co jest apteczką a co nie. Czy jest opisany w przepisach skład co
jest wymagane w jej zawartości. Z góry dziękuje z odpowiedz.

pozdrowienia Jakub
Obserwuj wątek
    • Gość: Zibi Re: apteczka IP: *.hcm.com.pl / 9.67.96.* 21.04.02, 11:27
      Nie wiem na ile to prawda, ale słyszałem, że apteczka nie jest obowiązkowa w/g
      najnowszych przepisów. Jeżeli jest inaczej, to chętnie dowiem się o tym od
      (może lepiej poinformowanych ode mnie) forumowiczów. Pozdrawiam. Zibi.
    • Gość: robert Apteczkę może obsługiwać tylko mgr. farmacji:)) IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 21.04.02, 11:50
      • Gość: Kam Re: Apteczkę może obsługiwać tylko mgr. farmacji:)) IP: *.pl 21.04.02, 16:14
      • Gość: Kam Re: Apteczkę może obsługiwać tylko mgr. farmacji:)) IP: *.pl 21.04.02, 16:17
        Z tego co sie orientuje to w prywatnym samochodzie nie ma obowiazku wozenia
        apteczki.
        A tak swoja droga, co rozumiecie jako apteczke? Czy apteczka mozna nazwac to
        cos z supermarketu, gdzie sa plasterki na drobne skaleczenia, i na dobra sprawe
        nic wiecej? Co Wy wozicie w swoich apteczkach?
        • Gość: PsuBrat Re: Apteczkę może obsługiwać tylko mgr. farmacji:)) IP: *.acn.pl / 10.133.135.* 21.04.02, 23:02
          Rację mają ci, którzy podejrzewają, że posiadanie apteczki w aucie jest
          nieobowiązkowe.

Kiedyś (ok. roku temu) zatrzymał mnie pan policjant w jakiejś pipidówie i po
          uważnej kontroli dokumentów i wyposażenia samochodu tryumfalnie stwierdził że
          brakuje apteczki. Nie chciałem przyjąć mandatu za brak takowej i zaproponowałem
          wniosek do kolegium. Misiek nie podjął rękawicy...

Teraz wożę apteczkę ale nie z powodu takiego obowiązku tylko zdrowego rozsądku.

Pozdrówko,
          • kropka. Re: Apteczkę może obsługiwać tylko mgr. farmacji:)) 22.04.02, 01:58
            Kilka razy apteczka bardzo mi się przydała. Pomijam jakieś skaleczenia, ale
            bandaże jako opaski uciskowe są niezastąpione, środki dezynfekcyjne również, że
            nie wspomnę o środkach uspakajających i przeciwbólowych. Dobrze mieć przy sobie.
            Przy kupnie auta dostałam apteczkę z wyposażeniem. Na samym wierzchu leżała
            prezerwatywa. Może ktoś wie, czy wożenie prezerwatywy jest obowiązkowe???
            pozdrawiam
            • Gość: Marek Re: Apteczkę może obsługiwać tylko mgr. farmacji:)) IP: *.atlanta-48-49rs.ga.dial-access.att.net 22.04.02, 02:01
              Prezerwatywa sluzy do udrozniania ukladu oddechowego u osoby nieprzytomnej.
              Zaklada sie ja na paluchy i wyciaga jezyk. Uwaga by zalozyc na wlasciwe palce,
              bo inaczej o gwalt i nekrofilie moga posadzic.
            • Gość: trurl Re: Apteczkę może obsługiwać tylko mgr. farmacji:) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.04.02, 20:11
              kropka. napisał(a):
              > Przy kupnie auta dostałam apteczkę z wyposażeniem. Na samym wierzchu leżała
              > prezerwatywa. Może ktoś wie, czy wożenie prezerwatywy jest obowiązkowe???
              > pozdrawiam
              Obowiązkowe to chyba nie ale może producent zadziałał w myśl zasady że " człowiek nie zna dnia ni
              godziny".Trzeba tylko sprawdzić czy w pobliżu nie leży otwarta agrafka służąca do zapinania chusty
              trójkątnej (chyba też na wyposażeniu apteczki ? ).Bezpiecznej drogi !!! PZDR.
    • Gość: VAN Re: apteczka IP: *.proxy.aol.com 22.04.02, 04:01
      A ja poza zapasowym kolem (i kluczem do niego)nie woze nic wiecej. W takich
      dzikich krajach jak USA i Kanada, nikt jeszcze nie wpadl na genialny pomysl
      obowiazkowego wozenia w samochodzie osobowym takich "niezbednych" rzeczy jak
      apteczka i gasnica. Z tego co pamietam oba wyzej wymienione przedmioty sluza
      glownie misiom do wlepiania mandatow (za ich brak). Za starych dobrych czasow
      pamietam jak wadza zatrzymywala samochody i mierzyla czestotliwosc blykania
      kierunkowskazow. Czy dzisiaj tez to robia?
      pozdrowienia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka