Dodaj do ulubionych

box dachowy a v max

23.05.19, 06:36
Box dachowy - jaka jest w miare bezpieczna prędkości maksymalna z takim boxem na autostradzie" by się nie urwal"
Auto superb skoda
Dzięki
Obserwuj wątek
    • duze_a_male_d_duze_m Re: box dachowy a v max 23.05.19, 07:38
      Najlepsza przelotowa 130, ale nawet przy 180 nic sie nie stanie.
      • galtomone Re: box dachowy a v max 23.05.19, 07:48
        Dobrze, że wiesz jaki ma box, jak mocowany i jak obciążony...

Numery do lotto też podajesz? ;-)
    • nazimno Re: box dachowy a v max 23.05.19, 07:40
      Zalecana stoi w broszurce dachboxu.
      I chodzi nie tylko o aerodynamike.
    • samspade Re: box dachowy a v max 23.05.19, 08:21
      Wietrzę podstęp w tym pytaniu. Przecież superb oferuje taką przestrzeń że nie jest potrzebny żaden box dachowy.
      • qqbek Re: box dachowy a v max 23.05.19, 08:34
        Może jest promocja na mołdawskie wina w Lidlu, a trzeba też promocyjną kapustę gdzieś upakować?
        • nazimno Re: box dachowy a v max 23.05.19, 08:44
          Kapuste juz bambo ma...pod czaszka.
      • klemens1 Re: box dachowy a v max 23.05.19, 09:14
        samspade napisał:

> Wietrzę podstęp w tym pytaniu. Przecież superb oferuje taką przestrzeń że nie j
        > est potrzebny żaden box dachowy.

No kurde, nie jest potrzebny.
        Z drugiej strony patrząc - widzę, że niezły wpierdol ode mnie dostaliście, skoro sami, niesprowokowani, zaczynacie od razu temat superba.
        I nawet wina mołdawskie zaczęły być wymieniane - chyba już o niczym innym przez cały dzień nie potraficie myśleć.
        • samspade Re: box dachowy a v max 23.05.19, 09:42
          klemens1 napisał:

> Z drugiej strony patrząc - widzę, że niezły wpierdol ode mnie dostaliście,

Ale żeby z rana być już pijany. Słabo klemens. To ociera się o chorobę alkoholową.
          • qqbek Re: box dachowy a v max 23.05.19, 10:36
            samspade napisał:

> Ale żeby z rana być już pijany. Słabo klemens. To ociera się o chorobę alkoholo
            > wą.

Prawnik starej daty - u nich to choroba zawodowa tak jak i u murarzy.
            Mój ojciec (był radcą prawnym) zawsze o 13-ej człapał z kancelarii do kawiarni na pierwszy koniaczek.
            Widać młodsze od niego roczniki zatraciły, narzucone w PRL-u ustawowo, poczucie przyzwoitości i w palnik dają już od rana.
            • samspade Re: box dachowy a v max 23.05.19, 10:54
              W innym wątku zadałem mu pytanie czy on jest taki na serio czy pisze tak jak misiak czy nazi.
            • vogon.jeltz Re: box dachowy a v max 23.05.19, 10:59
              > Prawnik starej daty - u nich to choroba zawodowa tak jak i u murarzy.

Klemens prawnikiem?! Przecież z jego rozumowaniem i potencjałem intelektualnym ujebałby logikę na pierwszym roku. Chyba że jest takim "prawnikiem" jak Becia Klempa.
              • qqbek Re: box dachowy a v max 23.05.19, 11:48
                vogon.jeltz napisał:

> Klemens prawnikiem?!
                Zdaje się, że się kiedyś chwalił.
                Mogę się jednak mylić.

> Przecież z jego rozumowaniem i potencjałem intelektualnym
                > ujebałby logikę na pierwszym roku.
                Eee - jak 23 lata temu zdawałem logikę u prof. Tadeusza Kwiatkowskiego, to na prawie cały rok puścił właściwie ulgowo (w stylu "trója na wejście i trzeba być strasznym głąbem, żeby wyjść z dwóją), a na socjologii (podkusiło mnie, żeby poprawić czwórkę z prawa - na prawie miałem logikę w semestrze zimowym, na socjologii w letnim) uwalił 1/3 roku, chociaż na moim roku byli ludzie, którzy rok wcześniej dostali się przy 10 osobach na 1 miejsce (a nie takie głąby jak teraz przyjmują na studiach). Dostałem w końcu 5, ale co mnie przeczołgał, to moje - mogłem się za pierwszym razem lepiej nauczyć to by było łatwiej.

> Chyba że jest takim "prawnikiem" jak Becia K
                > lempa.

Klempa jest po administracji, prawnik z niej taki, jak z kociej piczki gwizdek.
                • jeepwdyzlu Re: box dachowy a v max 23.05.19, 12:24
                  Klemens jest albo kierownikiem Magazynu SrajTaśmy w wojsku (trepy mają zniżki na skody)
                  albo leaderem powiatowym (Stara Rozpierducha koło Pacanowa) Klubu Anonimowych Alkoholików - kursy zaawansowane.
        • vogon.jeltz Re: box dachowy a v max 23.05.19, 10:47
          > Z drugiej strony patrząc - widzę, że niezły wpierdol ode mnie dostaliście

Raczej, że dostarczyłeś nam materiału do darcia łacha na kilka lat. "Superb" na tym forum to już nie auto, to mem.

> skoro sami, niesprowokowani, zaczynacie od razu temat superba.

Przecież to autor wątku napisał, że chodzi mu o Superba.
        • jeepwdyzlu Re: box dachowy a v max 23.05.19, 10:59
          Z drugiej strony patrząc - widzę, że niezły wpierdol ode mnie dostaliście, skoro sami, niesprowokowani, zaczynacie od razu temat superba.
          ----
          Senne polucje, onanisto
    • jeepwdyzlu Re: box dachowy a v max 23.05.19, 08:52
      Box ogranicza Vmax do 140
      Nie z powodu urwania ale hałasu nie do wytrzymania...
      Notabene podobnie jest z bagażnikiem rowerowym na hak, czyli teoretycznie rowery jadą nisko i poniżej krawędzi dachu. W praktyce z tyłu auta powstaje zawirowanie które zakłóca stabilnośc jazdy powyżej 135, 140kmh
      Dlatego z boxa praktycznie zrezygnowałem a z bagażnikiem rowerowym (bardzo dobrym od razu zaznaczę) jeżdżę zdecydowanie wolniej.
      • nazimno Re: box dachowy a v max 23.05.19, 10:25
        Problemem sa wibracje i ewentualne poluzowanie mocowania bedace ich skutkiem. To jest niebezpieczne.

Drugie to jazda z wyobraznia, bo w przypadku gwaltownego hamowania zdarza sie dachboxom "gwaltowne wyproznienie",
        konsekwencje ktorego moga byc bardzo powazne ( moze tez dojsc do zerwania pudla z dachu).

W necie sa filmiki z takich wypadkow.
        Krotko mowiac - bierzesz dachbox - wyluzuj ze stylem jazdy.

• nazimno Re: box dachowy a v max 23.05.19, 10:30
          www.adac.de/infotestrat/tests/autozubehoer-technik/dachboxen/2015_dachboxentest.aspx?ComponentId=249518&SourcePageId=31968
    • vogon.jeltz Re: box dachowy a v max 23.05.19, 10:48
      > Box dachowy - jaka jest w miare bezpieczna prędkości maksymalna
      > z takim boxem na autostradzie" by się nie urwal"

Do 140 pojedziesz, a powyżej to już jest nieprzepisowo.
    • liczbynieklamia Re: box dachowy a v max 23.05.19, 12:22
      Każdy bagażnik ma określoną prędkość maksymalną. Warto obniżyć ją jeżeli mocno wieje lub jedziemy przy autostradzie w zmieniających się warunkach wiatrowych (ściany lasu, ekrany dźwiękochłonne).

No i warto pamiętać, że moc oporu powietrza zależy od sześcianu prędkości i zastanowić się, czy nie warto poświęcić trochę więcej czasu, za to jechać we względnej ciszy i na dodatek parę złotych zaoszczędzić.

Odpowiadając zaś wprost na pytanie, to obstawiam, że znacznie szybciej spowodujesz niestabilność samochodu niż oderwanie boksu dachowego. Próbować nie polecam.
      • waga170 Re: box dachowy a v max 08.08.21, 00:39
        "No i warto pamiętać, że moc oporu powietrza zależy od sześcianu prędkości"

To nie jest takie proste. Wezmy takiego Garbusa ktorego silnik ma moc 30 KM. Przy predkosci 100 km/h moc silnika i moc oporow powietrza sie zrownaja. O ile trzeba zwiekszyc moc silnika zeby osiagnac te zrownanie przy dwa razy wiekszej predkosc? Dwa do szescianu czyli osiem razy? Potrzeba 240 koni? Czy okolo stu albo jeszcze mniej?
        Jezeli obliczasz moc silnika przy tej rownowadze mocy jako sila (oporow) razy predkosc, to sila oporow od predkosci nie zalezy "do kwadratu", tylko wspolczynnik C zalezy od predkosci do kwadratu, w dodatku sila zalezy od polowy tego kwadratu.
        • waga170 Re: box dachowy a v max 08.08.21, 01:13
          Juz odszczekuje. Wpisu dokonalem aby sie podzielic nowo nabyta wiedza. Nabyta od gostka ktory operowal fachowymi terminami i jeszcze cos pisal na kartce, a na moja obrone mam tylko fakt ze rozmowa miala miejsce w sobotni wieczor, rozpoczela sie nad stolem a skonczyla prawie pod stolem. Fortepianu juz nie mam. Czuwaj!
    • allegropajew Re: box dachowy a v max 23.05.19, 14:50
      Thule Polar 500 na V70, przy 210 nic nie hałasowało ani nie świstało. Co ciekawe, same belki bez boksa dawały szumy w okolicach 200. Ale ten Thule miał kształt super opływowy, no i do dachu kombiaka długością pasował idealnie. Montowany z prawej strony, coby wygodniej korzystać.

Z drugiej strony InterCars czy coś w podobie na tym samym aucie
      • jeepwdyzlu Re: box dachowy a v max 23.05.19, 21:38
        Nic nie hałasuje przy 210.
        Aha.
        Otwórz drzwi, wysiądź i puść na karuzelę kogoś młodszego.
        • allegropajew Re: box dachowy a v max 04.09.21, 19:32
          Nie obrażaj mnie, bo i ja się obrażę.

Boksa w Warszawie przewoziłem w środku, bo V70 miał kładziony fotel pasażera.
          Potem montowałem na dach (belki Thule miałem własne), wypełniałem 5 kompletami narciarskimi i hula na dwa tygodnie na śniegi.

A że zimówki pirelki miały indeks H, to szybciej nie mogłem.

Gościula
    • bywalec.hoteli Re: box dachowy a v max 07.08.21, 22:49
      Też ciekawy wątek.
      • qqbek Re: box dachowy a v max 07.08.21, 23:06
        bywalec.hoteli napisał:

> Też ciekawy wątek.

A ty co?
        O złotą łopatę się dziś bijesz, czy co?

Ty jesteś Poznaniak pełną gębą już, każdą złotówkę dwa razy obejrzysz, z obu stron, zanim ją wydasz.
        Już ci w innym wątku poradziłem - wpierw się przejedź z dachowym, a dopiero potem kupuj.

Zresztą i tak tak zrobisz, tylko jeszcze tego nie wiesz.
        • bywalec.hoteli Re: box dachowy a v max 07.08.21, 23:28
          qqbek, nie chce mi się szukać wypożyczalni. belki + szyny na 4 rowery to będzie jakieś 1700 do 2500 zł.
          może warto to kupić raz a dobrze?
          • qqbek Re: box dachowy a v max 07.08.21, 23:45
            Warto - na hak z tyłu.
            50 zeta za tablicę trzeba dać... a potem za kolejne tablice.
            Tanio nie będzie, ale będzie na lata i bez upierdliwości.
            • bywalec.hoteli Re: box dachowy a v max 07.08.21, 23:50
              Qb, mam 2 ale:
              1. nie mam haka
              2. pakując całą rodzinę mam częstą potrzebę otwierania bagażnika a załadowanie rowerami raczej to uniemożliwia :)
              • galtomone Re: box dachowy a v max 09.08.21, 06:58
                bywalec.hoteli napisał:

> Qb, mam 2 ale:
                > 1. nie mam haka

Jeśli masz gotówkę, można założyć. To plus przy odsprzedaży. Szcególnie ma to sens, jeśli masz w planie auto mieć jeszcze lat kilka.

> 2. pakując całą rodzinę mam częstą potrzebę otwierania bagażnika a załadowanie
                > rowerami raczej to uniemożliwia :)

Na pewno dobre, pozwalają się z rowerami uchylić, tak by bagażnik się otwierał.
                Ważniejsze by sam bagażnik był na tyle mały, żeby dąło się go schowac do pustego bagażnika samochodu. Jeżdzenie na wakacajch z pustym jest mało praktyczne, choćby przy pakrkowaniu... a gdzies go np. przez 2 tyg wakacji trzymac trzeba...
                • bywalec.hoteli Re: box dachowy a v max 09.08.21, 09:17
                  Galtom, Ty żyjesz?! Co się działo? Bo już się martwiliśmy że może zmarłeś na covida albo coś?
        • bywalec.hoteli Re: box dachowy a v max 03.09.21, 15:14
          qqbek napisał:

> Już ci w innym wątku poradziłem - wpierw się przejedź z dachowym, a dopiero pot
          > em kupuj.
          > Zresztą i tak tak zrobisz, tylko jeszcze tego nie wiesz.

A nie, bo w ogóle nie wypożyczyłem dachowego tylko wypożyczyłem rowery na miejscu :)
          Miało to pewien minus, że jeden z rowerów się rozwalił w trakcie wycieczki po lasach i musiałem szybko pojechać i wymienić, co nie było takie złe, bo sobie wycieczkę zrobiłem, a poza tym kijowo się nimi jeździło bo bardzo grube opony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka