Dodaj do ulubionych

proszę o odp.

08.12.05, 16:11
na mój wątek
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=548&w=32632726
Obserwuj wątek
    • lirio Re: proszę o odp. 11.01.06, 23:27
      Mnie też to interesuje, podbijam.
      • koala.mb Re: proszę o odp. 12.01.06, 21:43
        U zdrowych osób z prawidłową odpowiedzią immunologiczną po przebyciu infekcji
        większość pierwotniaków ginie, czesć natomiast po otorbieniu przeżywa wiele lat
        pod postacią cyst w wielu narządach oraz w mięśniach. Jest to przewlekły,
        utajony okres toksoplazmozy trwający na ogół przez całe życie. W tej fazie toxo
        utrzymują się dodatnie odczyny serologiczne świadczące o wcześniejszym
        kontakcie z pierwotniakiem. Do reaktywacji dochodzi tylko u pacjentów z silna
        immunosupresją. Przewlekła toxo u ciezarnych dzięki wytworzonym p/ciałom
        zazwyczaj nie stanowi zagrożenia dla płodu i nie wymaga leczenia. Nie ma
        potrzeby leczenia w przypadku jesli miano IgG jest stałe i nie ulega
        zwiększeniu w trakcie ciązy. Warto jednak przy mianach powyżej 300 powtórzyć
        badanie po 3 tygodniach. Jeśli narasta ono 3-4 krotnie można podejrzewac
        infekcje pierwotna. Awidnośc natomiast ( moc wiązania antygenu z p/ciałem)
        zwieksza się wraz z czasem trwania infekcji. Pacjenci z pierwotna infekcją
        wykazuja niską awidność, która utrzymuje się do około 7 miesięcy od pojawienia
        się pierwszych symptomów. Jeśli więc w badaniu na początku ciązy stwierdza się
        wysoką awidność nawet przy wysokim mianie IgG nie ma potrzeby popadać w panikę,
        ponieważ z cała pewnością infekcja jest stara.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka