Dodaj do ulubionych

Volvo ogranicza prędkość samochodów do 180 km/h

23.05.20, 16:59
Od razu widać, że właściciele to (tfu!) komuniści (na pohybel!).
Obserwuj wątek
    • galtomone Re: Volvo ogranicza prędkość samochodów do 180 km 23.05.20, 17:55
      Mój Japończyk też ma takie ograniczenie.
      Przeszkodziło mi to do dziś raz.
    • stavros2002 Re: Volvo ogranicza prędkość samochodów do 180 km 23.05.20, 18:39
      No i dobrze.
    • waga170 Re: Volvo ogranicza prędkość samochodów do 180 km 23.05.20, 18:56
      Nie, to producenci dobrze wiedzacy powyzej jakiej predkosci ich bolid sie rozsypie.
    • only_the_godfather Re: Volvo ogranicza prędkość samochodów do 180 km 24.05.20, 10:20
      Serio aż tak bardzo ci to przeszkadza?Moja meganka ma vmax 190 i jakoś ani razu się do tej prędkości nie zbliżyłem.
      • trypel Re: Volvo ogranicza prędkość samochodów do 180 km 24.05.20, 10:27
        Jednemu przeszkadza a drugiemu nie.
        W dodgu też mam blokadę na 180 i parę razy do tej granicy doszedłem. Ale komfort prowadzenia przy tej prędkości jest kiepski i raczej powyżej nie byłoby przyjemnie
        Ale w tiguanie blokady nie mam i za każdym razem jak jestem po drugiej stronie Odry to przekraczam 200.
        • galtomone Re: Volvo ogranicza prędkość samochodów do 180 km 24.05.20, 10:35
          trypel napisał:

> Ale w tiguanie blokady nie mam i za każdym razem jak jestem po drugiej stronie
          > Odry to przekraczam 200.

I jak dlugo tak jedziesz?
          • hutchence Re: Volvo ogranicza prędkość samochodów do 180 km 24.05.20, 10:46
            A jakie to ma znaczenie? W Volvo nawet przez chwilę tyle nie pojedzie. A z resztą dlaczego tylko do 180, może od razu do 100. Chodzi o bezpieczeństwo czy chwyt marketingowy. Volvo zawsze wybierała specyficzna grupa klientów, dla których mityczne bezpieczeństwo tych aut było głównym powodem kupna. Auta ładne, dobrze wykonane ale kompletnie bez duszy.
            • vogon.jeltz Re: Volvo ogranicza prędkość samochodów do 180 km 25.05.20, 16:12
              > Auta ładne, dobrze wykonane ale kompletnie bez duszy.

Żadne auto nie ma duszy. W sensie ogólnym żadna dusza nie istnieje, chyba że w przedpotopowym żelazku - ale nie o taką nam chodzi. W sensie szczegółowym - każdy samochód to tylko produkt przemysłowy. Rzekoma "dusza" to wymysł marketoidów, żeby lepiej ten produkt sprzedać, a czasem użytkowników, żeby się dowartościować.
          • trypel Re: Volvo ogranicza prędkość samochodów do 180 km 24.05.20, 10:48
            A jakie to ma znaczenie jak długo?
    • yasiaq Re: Volvo ogranicza prędkość samochodów do 180 km 24.05.20, 10:41
      Mam taką siostrzenicę co robiła PJ jakieś pół roku temu więc w ramach kursu instruktor zalecał żeby nie przekraczać 180 na autobahnie .Samochód szkoleniowy to był własnie tiguan..Można by rzec ,że w Niemczech już na kursie uczy się ludzi jazdy z bezpieczną prędkością nie to co w ciemnogrodzie..
      • hutchence Re: Volvo ogranicza prędkość samochodów do 180 km 24.05.20, 10:49
        A jaka to prędkość bezpieczna? 180 km/h to już jest dość sporo. A on jej (żółtodziobowi) na kursie zalecał nie przekraczanie tej prędkości. Dobre. Chyba ją raczej uczył jak jeździć z większymi prędkościami. A u nas ile razy na kursie wyjeżdża się na autostradę czy chociażby S-kę?
      • trypel Re: Volvo ogranicza prędkość samochodów do 180 km 24.05.20, 10:50
        Mnie uczyli żeby nie przekraczać 90 więc przed Niemcami długa droga jeszcze
        • yasiaq Re: Volvo ogranicza prędkość samochodów do 180 km 24.05.20, 12:43
          Z tą siostrzenicą to na prawdę serio, mówiła ,że instruktor był arcywyluzowany. Jak widzę L/ekcję w Warszawie albo w mniejszym miasteczku to taki samochodzik zazwyczaj nie osiąga 30tu..Czyli od razu na L/ekcji uczy się kursanta jak zablokować ruch w mieście...Inna sprawa to zielona fala chocby w Berlinie gdzie potrafiłem przejechać jadąc przepisowo 11 skrzyzowań na zielonym świetle vs Warszawa gdzie choćby na Wołoskiej nie da się na zielonym pokonać 3 skrzyzowań..Stąd swoją drogą opowieści typu "ale ta niemiecka ropa to jest super/ auto pali 3 litry mniej niz na polskiej.." tymczasem to nie w paliwie cała tajemnica..
          • trypel Re: Volvo ogranicza prędkość samochodów do 180 km 24.05.20, 13:41
            akurat TA tajemnica to wiatry wiejace z zachodu.
            Ja mógłbym powiedzieć że wrocławska ropa jest lepsza od warszawskiej bo jadąc na wschód pali mi zazwyczaj o litr mniej niż z powrotem.
    • aron2004 Re: Volvo ogranicza prędkość samochodów do 180 km 24.05.20, 10:41
      Chińscy komuniści zakazali właśnie jedzenia zupy z nietoperza a Putin komunista z KGB zakazał Rosjanom jedzenia polskich jabłek
    • vogon.jeltz Re: Volvo ogranicza prędkość samochodów do 180 km 25.05.20, 16:09
      Jacy komuniści? Tak właśnie zachowują się kapitaliści. To przecież prywatna firma, która w swoich produktach może robić co chce - na przykład ograniczać ich funkcjonalność, nieprawdaż?

Co powiesz o amerykańskich producentach traktorów, którzy uniemożliwają serwisowanie poza autoryzowanym serwisem (i słono za to zdzierają), a wszelkie próby obejścia traktują jako naruszenie ich własności intelektualnej? Albo o producentach drukarek, którzy uniemożliwiają programowo ich działanie z tuszami niezależnych producentów? To też komuniści?
      • schweppes1 Re: Volvo ogranicza prędkość samochodów do 180 km 25.05.20, 18:58
        Ale generalnie w zakazywaniu (oraz kłamaniu, kradzieży, biciu, gwałceniu, torturowaniu i zabijaniu) specjalizują się komuniści - to dla nich typowe, codzienne zajęcia. Więc Volvo zachowuje się jak firma komunistyczna, pewnie niedługo państwo chińskie to wykupi i będą te samochody śledzić oraz fabrycznie montować w nich podsłuchy.

Kiedyś Volvo to był typowy samochód dla lewaka-socjalisty, teraz to rydwan dla komucha.
        • vogon.jeltz Re: Volvo ogranicza prędkość samochodów do 180 km 25.05.20, 19:19
          > Ale generalnie w zakazywaniu (oraz kłamaniu, kradzieży, biciu, gwałceniu,
          > torturowaniu i zabijaniu) specjalizują się komuniści

Mylisz się. To wszystko na masową skalę robili kapitaliści w czasach, kiedy o komunizmie jeszcze nikt nie słyszał.

> Więc Volvo zachowuje się jak firma komunistyczna

Volvo zachowuje się jak firma kapitalistyczna: robi produkty jakie chce. To, że ci się to nie podoba, to jeszcze nie "komunizm"

Oczywiście nie odpowiedziałeś na pytanie. Nie żeby mnie to zdziwiło.
    • schweppes1 Re: Volvo ogranicza prędkość samochodów do 180 km 25.05.20, 17:04
      Bezpieczeństwo to przykrywka. Zarówno 180 jak i 250 to śmierć. Powodem jest pewnie to, że żółtki chcą zacząć faszerować te samochody swoim szajsem, który powyżej 180 może się rozlecieć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka