Dodaj do ulubionych

33-letni Chorwat przejmuje Bugatti

29.07.21, 22:14
A słyszeliście, że 33-letni Chorwat Mate Rimac przejmuje Bugatti od VW?
Firma będzie się nazywać Bugatti-Rimac (albo Rimac-Bugatti) i mieć zakłady w Molsheim oraz w Zagrzebiu.
Tak w sumie to nie do końca on przejmuje, bo na moje to Porsche będzie finansowo kontrolować najwięcej, z uwagi na udziały w Rimacu i w Bugatti-Rimacu, ale i tak Mate Rimac będzie tam rządzić. A Bugatti nie będzie już marką VW jak dotychczas.
Dla mnie trochę mały szok.
Ale VW chyba nie miał pomysłu na tę markę (słyszałem, że Veyron kosztuje 1mln EUR a koszt produkcji to 4mln EUR), więc chyba dobrze, że ją puszcza? Za to na Porsche i Audi znakomicie zarabia.
Obserwuj wątek
    • toreon Re: 33-letni Chorwat przejmuje Bugatti 29.07.21, 22:55
      A nie mogła tego przejąć np. ta nasza Arrinejra czy jak to tam się nazywało... Chociaż coś słyszałem, że pomysłodawca Arrinejry zajął się uprawą konopi więc mógł nie mieć do tego głowy.
      Tymczasem znowu będzie biadolenie, że jaki tam Chorwat, Czech i Rumun potrafi a my nieszczególnie
      • tbernard Re: 33-letni Chorwat przejmuje Bugatti 30.07.21, 08:51
        Czy potrafi to się dopiero okaże. Jeśli faktycznie koszt produkcji to 4 mln Euro a cena 1 mln Euro to cudów nie ma. Musi obniżyć koszty lub podnieść cenę lub dorobić jakąś finansową piramidę.
        • bywalec.hoteli Re: 33-letni Chorwat przejmuje Bugatti 30.07.21, 11:04
          Rimac jest producentem sportowych aut elektrycznych (chyba też baterii i napędów elektrycznych) a Bugatti sportowych aut.
          Więc może Mate dostał od inwestorów kredyt zaufania, że coś wymyśli a la Tesla tylko, że szybsze?
          • gzesiolek Re: 33-letni Chorwat przejmuje Bugatti 30.07.21, 15:14
            >że coś wymyśli a la Tesla tylko, że szybsze
            To już nawet chyba wymyślił...
            Ale musi wymyśleć nie dość, że szybsze to jeszcze równie lub nawet bardziej pożądane i kupowane...
    • marekggg Re: 33-letni Chorwat przejmuje Bugatti 30.07.21, 18:31
      akcjonariusze vw chca zobaczyc kase a nie prestyz. wiec ich nie intersuje sprzedaz bugatti, ale masowki VW. a paliwozerne samochody sprawiaja problemy koncernom w europie.
      to jest moj tok rozumowania
    • samspade Re: 33-letni Chorwat przejmuje Bugatti 30.07.21, 19:36
      Już była kiedyś o tym rozmowa. Chyba Rimac będzie kontrolować Bugatti a Porsche Rimaca. Pewnie chodzi o limity. Oraz to chyba nie jest tak że sprzedają samochód poniżej kosztów wyprodukowania. Zdaje się że chodzi o to ile wydali pieniędzy żeby rozwinąć technologię.
      • bywalec.hoteli Re: 33-letni Chorwat przejmuje Bugatti 30.07.21, 21:47
        Koszty samochodu to nie tylko koszty wyprodukowania.
        Koszty powstania i utrzymania fabryki, koszty zaprojektowania i wdrożenia nowego modelu to ogromne koszty (przecież taki Veyron osiągi musiał mieć bardzo wielkie) a także koszty serwisu gwarancyjnego.
        Dla aut produkowanych w milionach te koszty na samochod sie zmniejszają, jak takie Bugatti produkuje 76 samochodów na rok, to te koszty są bardzo wysokie.

Osobiście wciąż nie czuje sensowności produkcji aut elektrycznych - mam wrazenie, ze koncerny robią to ze strachu przed Teslą (która nota bene produkuje mało aut, przynosi straty a popyt zyje z bogatych ludzi i bogatych rządów które chcą do nich dopłacać).

W krajach typu Polska i biedniejszych (a 80% świata jest biedniejsze od nas) kompakt elektryk powinien kosztować 50k, to by miało wtedy sens.
        • bwv1080 Re: 33-letni Chorwat przejmuje Bugatti 30.07.21, 23:57
          bywalec.hoteli napisał:

> przed Teslą (która nota bene produkuje mało
          > aut,

W aktualnym kwartale 200.000 sztuk i rośnie.

> przynosi straty a popyt zyje z bogatych ludzi i bogatych rządów które chcą
          > do nich dopłacać).

Masz bardzo nieaktualne dane. Tesla od dwóch lat generuje zysk netto. W aktualnym kwartale z łącznego zysku 1,14 mld $ tylko niecałe 30% przypadało na handel certyfikatami (coby załatwić nastepny fake news co do rzekomego utrzymywania firmy przy życiu handlem certyfikatami).
          • bywalec.hoteli Re: 33-letni Chorwat przejmuje Bugatti 31.07.21, 00:21
            w roku 2020 Tesla wyprodukowała 500 tys aut. Taki VW 9 mln

en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_manufacturers_by_motor_vehicle_production
            • tbernard Re: 33-letni Chorwat przejmuje Bugatti 31.07.21, 09:09
              Ale VW też produkuje samochody napędzane silnikami elektrycznymi. Było o tym w wątku niedawnym o ID.3.
              • bywalec.hoteli Re: 33-letni Chorwat przejmuje Bugatti 31.07.21, 09:29
                owszem produkuje elektryki
                nawet jeździłem elektrycznym golfem
        • samspade Re: 33-letni Chorwat przejmuje Bugatti 31.07.21, 08:05
          Owszem koszty samochodu to nie tylko wyprodukowanie ale mówienie o koszcie produkcji rzędu 4 mln jest pewnego rodzaju nadużyciem. Szczególnie gdy spojrzeć na to że wielki koncern rozwija swoją wiedzę. Przecież potem z tej wiedzy czerpie nie tylko Bugatti.
          A Tesla wcale nie sprzedaje tak mało. Oczywiście są to wartości nieporownywanle z wielkimi koncernami ale jednak.
          Oraz Tesla przynosi dochód.
          • bywalec.hoteli Re: 33-letni Chorwat przejmuje Bugatti 31.07.21, 08:31
            ostatnie zdanie jest ciekawe, bo to nowość dla mnie
            • tbernard Re: 33-letni Chorwat przejmuje Bugatti 31.07.21, 09:20
              bywalec.hoteli napisał:

> ostatnie zdanie jest ciekawe, bo to nowość dla mnie

A czytałaś TUTAJ?
              • bywalec.hoteli Re: 33-letni Chorwat przejmuje Bugatti 31.07.21, 09:28
                Nowość od tego watku :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka