07.10.21, 15:00
Chwilę po wprowadzeniu nowych przepisów myślałem, że jest lepiej, jednak przepis jak większość się nie przyjął. Znów jest sporo takich, co jadąc przed nimi nie widzę ich świateł nawet, czyli przy ponad 100km/h to będzie ze 2-3m. Źeby takiemu zjechać najczęściej są trzy opcje: przeskoczyć tego z przodu, wjechać w tira z prawej (tam też się odstępy nie przyjely), albo zwolnić i przepuścić ze 20 tirów z prawej i się schowac;)

Nowe mandaty pewnie też się nie przyjmą, bo policji nie widuję.
Obserwuj wątek
    • trypel Re: Odstępy 07.10.21, 15:04
      Przepis z zamkiem błyskawicznym się przyjął bardzo szybko
      Działa dobrze
      • simon921 Re: Odstępy 07.10.21, 16:29
        W dużych i pomiędzy dużymi miastami. Ostatnio sporo po rubiezach Dolnego Śląska i Opolszczyzny jeździłem i zarówno z zamkiem, jak i puszczaniem pieszych jest mocno średnio.
        • trypel Re: Odstępy 07.10.21, 16:51
          Ile masz tych suwaków na rubieżach?
          To raczej domena miejsc z większym ruchem
          Ale teraz nawet jak ktoś jest idiota i dalej nie chce puścić to ja i tak zjeżdżam. Jeszcze się taki nie znalazl co by nie odpuścił
          • wislok1 Re: Odstępy 07.10.21, 18:00
            Roznie bywa, jak widze wsciekla babe z mina taka, zeby wszystkich zabila,
            co nie wpuscza na suwak,
            albo jakiegos wku.wionego lysego karka, 110 kg wagi, co robi to samo,
            to ja odpuszczam...
            Za kilkadziesiat sekund mnie wpusci tirowiec, a ze swirami szkoda sie bic, bo sa swirami....

• wislok1 Re: Odstępy 07.10.21, 18:07
              Kolega opowiadal, jak jeszze przed Schengen, w Rozvadovie, na przejsciu granicznym CZ-DE, jakis swir nie wpuscil na suwak do odprawy granicznej inne auto z PL, doprowadzil do stluczki, a potem jescze wyzywal do najgorszych, pogranicznicy z DE i CZ mieli polski teatr za darmo
              • trypel Re: Odstępy 07.10.21, 18:13
                Za granicą raczej takich numerów nie robię
                Podchodzę dosx ostrożnie do dyskusji z lokalna policja w razie czego
                Ale w Polsce proszę bardzo
                • wislok1 Re: Odstępy 07.10.21, 18:28
                  W PL jezdzi sie teraz lepiej niz w Czechach, w PL kierowcy bardziej potrafia myslec, Czesi czasem mnie negatywnie zaskakuja...

Np. w poniedzialek, obwodnica Brna, po prawej stoja tiry, jeden obok drugiego, nie da sie fizycznie zjechac na prawy pas....
                  Na lewym pasie jada osobowki, okolo 60 na godzine, ja jade za kilkoma autami...
                  Bezpiecznie
                  Nagle sie pojawia na lewym pasie dostawczak czeski i gosciu zaczyna mrugac swiatlami, napier.ala szybko, kompletnie nie widzac sytuacji na prawym pasie ....
                  Albo wychodzac z zalozenia, ze jego dostawczak to Pan Bpg i wszyscy wypier.alac....
                  • trypel Re: Odstępy 07.10.21, 18:33
                    Dlatego ja uparcie Brno objezdzam i wjezdzam na autostrade dopiero koło Austerlitz. Może i nieraz jadę 15 min dłużej ale spokojnie i bez ryzyka korka
      • wislok1 Re: Odstępy 07.10.21, 16:46
        W Czechach raczej nie dziala to, po prostu przewaznie czescy kierowcy nie wpuszczaja przy zwezeniach, ...
        Kierowcy osobowek uwazaja zapewne, ze wpuszczenie kogos na suwak obraza ich godnosc i poniza...
    • stavros2002 Re: Odstępy 07.10.21, 15:07
      Nie musisz widywać policji, coraz więcej jest dronów.
    • bigimax4 Re: Odstępy 07.10.21, 16:13
      w polsce z odstepami mam problem taki ,ze jak go trzymam ,to zaraz sie jakis szybki i wsciekly wpierdoli przed maske, czego bardzo nie lubie i co jest niebezpieczne , po to trzymam odstep zeby miec wiecej czasu na reakcje a nie zeby nagle hamowac przez jakiegos zjeba
      • bruner4 Re: Odstępy 07.10.21, 21:42
        No, dokładnie, -jak trzymasz przepisowy odstęp to za chwilę ci się ktoś wpierdzieli przed ciebie z prawego pasa. I jeszcze jedna sprawa, jak trzymasz przepisowy odstęp za tym co jedzie lewym pasem, to ten delikwent w ogóle nie chce zjeżdżać na prawy pas i nie można go wyprzedzić- dopiero mu trzeba pomrugać. Myśli że jak daleko jesteś od niego to znaczy że nie chcesz go wyprzedzać.
        • tbernard Re: Odstępy 08.10.21, 10:06
          A nie możesz wyprzedzić prawym pasem?
          • bruner4 Re: Odstępy 08.10.21, 11:07
            tbernard napisał:

> A nie możesz wyprzedzić prawym pasem?

Poza terenem zabudowanym, tam gdzie są dwa pasy, nie wolno wyprzedzać z prawej strony.
            • gzesiolek Re: Odstępy 08.10.21, 11:10
              Na wydzielonej jezdni jak najbardziej można czyli na 90% austostrad i eSek...
              Nie można gdy na jednej jezdni masz pasy w obie strony...
              • bruner4 Re: Odstępy 08.10.21, 14:36
                Jak to się te przepisy zmieniają..
                • vogon.jeltz Re: Odstępy 08.10.21, 15:01
                  > Jak to się te przepisy zmieniają..

Jak się zmieniają? Przepis dopuszczający wyprzedzanie z prawej strony na jezdni jednokierunkowej (czyli m.in. na autostradzie) jest w obecnej ustawie Prawo o ruchu drogowym od samego początku, od jej uchwalenia w 1997. Ba, podobny przepis był też w starym pord z 1983.
                  • bruner4 Re: Odstępy 08.10.21, 20:09
                    Dopuszczenie do wyprzedzania na autostradach z prawej strony stwarza duże zagrożenie dla uczestników ruchu, świadczy to o niewielkich kompetencjach tych , którzy tworzą przepisy. Ciekawe czy gdzieś jeszcze jest to dozwolone.
                    • tbernard Re: Odstępy 09.10.21, 10:53
                      bruner4 napisał:

> Dopuszczenie do wyprzedzania na autostradach z prawej strony stwarza duże zagro
                      > żenie dla uczestników ruchu, świadczy to o niewielkich kompetencjach tych , któ
                      > rzy tworzą przepisy. Ciekawe czy gdzieś jeszcze jest to dozwolone.

To są zwykłe bzdury.
                      A poza tym podejrzewasz, że ktoś podjeżdżający pod sam zderzak przejmuje się kwestiami bezpieczeństwa i dlatego nie skorzysta z możliwości wyprzedzenia prawym pasem który jest rzekomo pusty po horyzont?
                      • bruner4 Re: Odstępy 09.10.21, 13:01
                        Takie przepisy to zagrożenie dla zdrowia i życia kierowców, my mamy stosunkowo mało autostrad i są one u nas od niedawna, ale jeśli ci, którzy tworzą przepisy nie mają doświadczenia i umiejętności w temacie, to mogą się wzorować na tych, którzy takich dróg mają więcej i są tam one nieco dłużej. Ja się czasem boję niektórych wyprzedzać z lewej, bo widzę że dziwnie się zachowują i nie patrzą w lusterka.
                • gzesiolek Re: Odstępy 08.10.21, 15:05
                  Stawiam, że raczej interpretacja...
                  Od 1997 w Polsce ten zapis się nie zmieniał:
                  Art. 24. 10.
                  Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:
                  1) na jezdni jednokierunkowej;
                  2) na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

Po prostu 99% autostrad i większość wielopasmowych eSek ma jezdnie jednokierunkowe z wyznaczonymi pasami ruchu oddzielone od jezdni dla ruchu w przecwinym kierunku, stąd zastosowanie ma 1) a nie 2)...
            • vogon.jeltz Re: Odstępy 08.10.21, 11:25
              > Poza terenem zabudowanym, tam gdzie są dwa pasy, nie wolno wyprzedzać z prawej strony.

Na autostradach i dwujezdniowych ekspresówkach jak najbardziej można.
            • klemens1 Re: Odstępy 08.10.21, 11:29
              bruner4 napisał:

> tbernard napisał:
              >
              > > A nie możesz wyprzedzić prawym pasem?
              >
              > Poza terenem zabudowanym, tam gdzie są dwa pasy, nie wolno wyprzedzać z prawej
              > strony.

Ciekawy jestem, jaki % populacji nadal nie rozumie tego prostego przepisu. Że wolno wyprzedzać z prawej na większości 2-pasmówek POZA zabudowanym.
              Inna ciekawa kwestia - z przekraczaniem prędkości i nietrzymaniem odległości jakiegoś wielkiego problemu nie ma. Ale rzekomy zakaz wyprzedzania z prawej - "noż trzeba przepisów przestrzegać".

• tbernard Re: Odstępy 08.10.21, 12:45
              bruner4 napisał:

> tbernard napisał:
              >
              > > A nie możesz wyprzedzić prawym pasem?
              >
              > Poza terenem zabudowanym, tam gdzie są dwa pasy, nie wolno wyprzedzać z prawej
              > strony.

Jednojezdniowe drogi dwukierunkowe z większą liczbą pasów w jednym kierunku poza obszarem zabudowanym to rzadkość. Bo chyba nie masz na myśli autostrad, ekspresówek i innych dróg dwujezdniowych z jezdniami jednokierunkowymi i oznakowanymi pasami ruchu.
      • gzesiolek Re: Odstępy 08.10.21, 11:15
        A może jakby wszyscy nauczyli się zjeżdżać na prawy pas gdy jest miejsce, miast kleić się do lewego to nie byłoby takiego problemu... Do tego wyprzedzanie tylko jak najsprawniej i najszybciej i jedzie się miło i przyjemnie...
        A nie snuje z tempomatem na 140km/h (w porywach) przeklejają się do lewego pasa, jeden za drugim w 10, a jeszcze ktoś z przodu jedzie wolniej to nagle cały rządek na lewym zwalnie, a TIR jest na horyzoncie z 1km dalej i jeszcze wściekli bo ktoś jedzie tym pustym prawym pasem i wjeżdża na lewy dopiero jak ma 50m do TIRa, a nie 1km wcześniej... Jakby wszyscy jechali jak trzeba nikt by nie musiał się wbijać, ale do tego trzeba myśleć i współpracować...
        • vogon.jeltz Re: Odstępy 08.10.21, 11:26
          > snuje z tempomatem na 140km/h

Jesteś pewien, że to właśnie chciałeś napisać?
          • gzesiolek Re: Odstępy 08.10.21, 12:28
            Tak... Niezależnie czy ktoś jedzie 140 licznikowe (czyli zwykle jakieś max 135) czy 120, czy jak Klemens 190 powinien zjeżdżać na prawy za każdym razem gdy jest tam miejsce...
            • vogon.jeltz Re: Odstępy 08.10.21, 13:34
              > Tak... Niezależnie czy ktoś jedzie 140 licznikowe

Ale jesteś pewien, że jadący 140 km/h czyli z maksymalną dopuszczalną prędkością to "snuje"? Na pewno chciałeś użyć tego właśnie słowa?
              • gzesiolek Re: Odstępy 08.10.21, 13:42
                Snuje to Ci co niezależnie od manewru i sytuacji jadą na lewym pasie, na tempomacie, widząc tylko 50m przed sobą...
                Nie zjadą, nie przyspieszą, nie zwolnią, nie zareagują, nie pomogą, ot myślowe snuje... No i od dawna tutaj twierdzę, że manewr wyprzedzania to nie moment kiedy masz pilnować się, żeby prędkości maksymalnej nie przekroczyć, tylko żeby wykonać go szybko i płynnie... A lewym się wyprzedza a nie snuje na tempomacie...
                • vogon.jeltz Re: Odstępy 08.10.21, 13:51
                  > No i od dawna tutaj twierdzę, że manewr wyprzedzania to nie moment kiedy masz pilnować
                  > się, żeby prędkości maksymalnej nie przekroczyć, tylko żeby wykonać go szybko i płynnie

To jest twoje zdanie, niekoniecznie zgodne z literą prawa. Jeśli ktoś jedzie lewym pasem 140 km/h i przy tym wyprzedza - nawet jeśli niespiesznie - to nie ma żadnego powodu ani nawet przyzwolenia, żeby tę prędkość zwiększać.

Oczywiście sama w sobie ciągła jazda lewym pasem jest również nieprawidłowa, ale to już niezależnie od prędkości.
                  • gzesiolek Re: Odstępy 08.10.21, 14:00
                    Ja jak wyprzedzam kogoś kto zbliża się do TIRa na prawym pasie robię wszystko by wyprzedzić go jak najszybciej, a tym samym umożliwiam mu na wyprzedzenie TIRa bez wcześniejszego hamowania...
                    A jak widzę go przede mną, że dojeżdżą do TIRa do zjeżdżam na prawy pas choć na 2s, żeby wiedział, że może spokojnie wyprzedzić bez zębów w kierownicy... itd.
                    Dostosowuję swoją jazdę do sytuacji, a nie trzymam się sztywno maks prędkości.
                    Ot może i ryzykuje mandatem, ale dla płynności ruchu...
                    Zresztą raz już mandatu nie zapłaciłem, gdy przyśpieszyłem nieco w mieście by zjechać szybszemu za mną... Złapali mi 75 na 50 (na lewym dwupasmówki, gdzie 50 jest tylko dla łapania, bo po skrzyżowaniu nie dali przedłużenia 70), ale na fotce widzieli jak audi dojeżdża mi z tyłu a ja mu zacząłem zjeżdżać przed wyprzedzonego dostawczaka w chwili złapania prędkości... Generalnie policjant był człowiek i uznał, że zachowałem się prawidłowo, a to tamten powinien zapłacić mandat...
                    • vogon.jeltz Re: Odstępy 08.10.21, 14:18
                      Ja nie twierdzę, że twoje zachowanie jest jakieś naganne czy że zasługuje na mandat. Twierdzę natomiast, że zachowanie wyprzedzającego z prędkością 140 km/h jest najzupełniej prawidłowe i nie ma żadnego powodu, żeby skłaniać go do jego zmiany (albo nazywać "snujem").
                      • gzesiolek Re: Odstępy 08.10.21, 14:23
                        Odpowiedziałem już kogo nazywam snujem i dlaczego...
                        Po prostu prędkość bliska maksymalnej nie usprawiedliwia...
                        Bo znam mentalnych snujów których technika jazdy autostradowej polega na
                        "ustawiam się na lewym, włączam tempomat na 140 i niech mnie inni cmokną w pompkę, ale na prawym nie zjadę, bo przecież szybciej nikt nie może jechać..."
                        I takim snujom też mówię nie, zwłaszcza jak sam jadę na prawym z podobną prędkością i przez idiotę lewopasmowca muszę hamować do 90, bo nie może ani chwilkę przyśpieszyć, ani odkleić się od lewego byśmy płynnie jeden po drugim wyprzedzali te same kolumny tirów...
                        Płynnie...
                        Dlatego snuj, jest snujem...
        • klemens1 Re: Odstępy 08.10.21, 11:30
          gzesiolek napisał:

> A może jakby wszyscy nauczyli się zjeżdżać na prawy pas gdy jest miejsce

Jak tak robię, nawet gdy jadę 190 (nieczęsto się zdarza).
          Wtedy faktycznie problemu z lewopasmowcami nie mam.
    • wislok1 Re: Odstępy 07.10.21, 16:43
      W Czechach jest tak samo, czyli jazda na zderzak to rozrywka wielu kierowcow...
      W Austrii i DE sa za to skutecznie egzekwowane kary, wiec tamtejsze swiry sie boja...

• klemens1 Re: Odstępy 08.10.21, 10:17
      simon921 napisał:

> albo zwolnić i przepuścić ze 20 tirów z prawej i się schowac;)

Wystarczy przepuścić jednego. Gdyby to było powszechne, to najgłupsze małpy w końcu by załapały, że szybciej pojadą, jak będą odstęp trzymać.
      • simon921 Re: Odstępy 08.10.21, 12:45
        Chyba nie widziałeś w jakich odstępach tiry na A4 jeżdżą. 10m to dużo. Nie, nie zjadę, jak nie mam odpowiedniego miejsca na prawym.
        I ja się też czasem lewopasmowcom nie dziwie, bo jadąc np. przepisowe 110, po zjechali juz ich nikt nie wpuścić na lewy.
        • gzesiolek Re: Odstępy 08.10.21, 13:13
          A to pedały gazu i hamulca nie działają? Przecież nikt im nie każe jechać cały czas 110...
          Mogą przyśpieszyć by się włączyć i zwolnić jak chcą jechać wolniej po wyprzedzeniu...
          Choć zgadzam się, że na większości dróg problemem jest różnica prędkości, gdy prawy zawalony TIRami max 90 a lewy z szybkimi i wściekłymi >160 i wtedy jak nie masz auta >150KM to masz przesrane i trzeba się mocno zmęczyć by płynnie jeździć...
        • klemens1 Re: Odstępy 08.10.21, 13:44
          simon921 napisał:

> Chyba nie widziałeś w jakich odstępach tiry na A4 jeżdżą. 10m to dużo. Nie, nie
          > zjadę, jak nie mam odpowiedniego miejsca na prawym.

A to OK - wtedy przepuszczasz tych TIRów więcej.

> I ja się też czasem lewopasmowcom nie dziwie, bo jadąc np. przepisowe 110, po z
          > jechali juz ich nikt nie wpuścić na lewy.
          >

To też fakt.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka