Dodaj do ulubionych

OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse

09.01.22, 15:46
Rząd zapłaci nawet 42 tys. zł specjalistom ds. cyberbezpieczeństwa. Janusz Cieszyński zadowolony

tylko nie jestem pewien czy chcecie siedziec biurko w biurko z tymi idiotami z CBA i ABW ktorzy obsluguja piSSuarow
Obserwuj wątek
    • frequenter.light Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 09.01.22, 17:27
      dużo - warto z publicznych pieniędzy tyle wywalać?
      • marekggg Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 09.01.22, 18:23
        na konika z ferrari tak.

to sa wszystko stawki brutto - wiec sobie sam policz - czy sie oplaca czy nie. Polski Nielad sie klania
    • klemens1 Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 09.01.22, 18:29
      Mam kolegów, którzy byli informatykami w ABW i CBA - praca ogólnie ciekawa i niezbyt stresująca, szef normalny. Oczywiście szczeble wyżej już upolitycznione, ale ich to jakoś nie dotykało. Długo tam nie posiedzieli, bo wiadomo - rynek wzywa.

Swoją drogą uważam jednak te stawki państwowe za przesadzone i wręcz niepotrzebne. Budżet powinien wynajmować firmy do takich zadań - firma już zapłaci informatykowi tyle, ile trzeba i przy okazji będzie nim zarządzać w normalny sposób. Pracując w instytucji państwowej widzi się za dużo błędów i wypaczeń, tudzież totalnych nielogiczności.

Jeżeli już, to taki specjalista nie powinien być stricte techniczny, lecz powinien nadzorować wykonywanie zleceń przez firmy zewnętrzne.
      • frequenter.light Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 09.01.22, 18:52
        znajomy informatyk opowiadał ze chcieli go zrekrutować do abw - haerka zadzwoniła do niego ze abw szuka i bardzo dobre zarobki, musiał tam zadzwonić do jakiegoś majora i ten major mu na to:
        1. prosze przyjść w tym dniu o tej i o tej godzinie (rozkaz) - bez możliwości wyboru godziny
        2. bedzie test z wychowania fizycznego (chyba jakieś podciąganie na drążku czy tam biegi na czas)
        3. prosze spisać wszystkie swoje podróże zagraniczne z ostatnich 10 lat: swoje i członków rodziny

Znajomy miał przyzwoita pensje wiec nie chciało mu się aplikować ale miał polewkę z tej rekrutacji do ABw
        • frequenter.light Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 09.01.22, 18:54
          znajomy tez nie był pewien czy pamięta wszystkie terminy i miejsca gdzie podróżował za granice a co dopiero miałby pytac rodziców czy tam teściów gdzie jeździli
          • marekggg Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 09.01.22, 20:22
            jeżeli ktoś z PL wyjeżdża do placowki dyplomatycznej, albo zwyklej zagranicznej - jest to samo. i tyo nie sa tylko wyjazdy, rowniez kontakty itp. no i cichociemni robia rowniez wywiad srodowiskowy, chodza po sasiadach, kolegach itp.
            i to nie jest cos co sobie ubzduralem
            • frequenter.light Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 09.01.22, 20:28
              Nie pamietam juz dokładnie ale on chyba miał napisać również z kim jeździł na te wyjazdy :)

Czyli podobnie jak u twojego taty: tylko ze wyjazd do placówki dyplomatycznej to fajna wycieczka na koszt państwa plus prestiż rauty, bankiety wizyty - przejdziesz te sito i kilka lat masz idylli. Dzieciaki chodzą do międzynarodowych szkol. A jak kogoś stukniesz autem to masz immunitet.
              • marekggg Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 09.01.22, 21:20
                frequenter.light napisał:

> Nie pamietam juz dokładnie ale on chyba miał napisać również z kim jeździł na t
                > e wyjazdy :)

oczywiscie ze tak

> Czyli podobnie jak u twojego taty:

no i znowu nie wiem skąd masz te bzdurne informacje

tylko ze wyjazd do placówki dyplomatycznej t
                > o fajna wycieczka na koszt państwa plus prestiż rauty, bankiety wizyty - przejd
                > ziesz te sito i kilka lat masz idylli. Dzieciaki chodzą do międzynarodowych szk
                > ol. A jak kogoś stukniesz autem to masz immunitet.

bywalcu - ja wiem ze mnie za to nie polubisz, ale:
                - nie wszystcy pracownicy placowek dyplomatycznych sa dyplomatami.
                - rauty? bankiety? wizyty? zapomnij - to nie jest tak jak w filmach. czesto nawet nie masz czasu cokolwiek zjesc. i o szampanach, drinkach - zapomnij. tam jestes w pracy.
                - szkoly miedzynarodowe? masz jakies 10-15 tys USD na semestr? MSZ ci tego nie zaplaci. no chyba ze masz jakies super wejscia u najwyzszych.
                - nie wiem czy wiesz jak wyglada sprawa uposazenia na placowkach - chyba nie masz pojecia

nie mam pojecia co moj ojciec musial wypelniac, ale za komuny, w latach '80 bym sie nie zdziwil nawet jak by musial napisac jak sie nazywa pies sasiada.

• tbernard Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 11.01.22, 08:49
                  marekggg napisał:

> - nie wszystcy pracownicy placowek dyplomatycznych sa dyplomatami.

Ekipy sprzątające i kucharze, to pewnie nie są dyplomatami.
                  Ale wszyscy ci co mają dyplomy wyższych uczelni, to chyba oczywiste, że są dyplomatami.
              • jackk3 Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 11.01.22, 03:52

> Nie pamietam juz dokładnie ale on chyba miał napisać również z kim jeździł na t
                > e wyjazdy :)
                >
                > Czyli podobnie jak u twojego taty: tylko ze wyjazd do placówki dyplomatycznej t
                > o fajna wycieczka na koszt państwa plus prestiż rauty, bankiety wizyty - przejd
                > ziesz te sito i kilka lat masz idylli. Dzieciaki chodzą do międzynarodowych szk
                > ol. A jak kogoś stukniesz autem to masz immunitet.
                Opowiadasz pierdoly. Jedynie co do imunitetu się zgadza (z grubsza). Ludzie sobie wyobrażają ze służba dyplomatyczna to tzw. Opierdzielanie. Nic bardziej mylnego a płace choć większe niż w PL nie powalają wcale. Do rozwiniętych państw nie ma nawet co porównywać (wstyd). Wiem coś na ten temat.
        • klemens1 Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 10.01.22, 12:56

> 3. prosze spisać wszystkie swoje podróże zagraniczne z ostatnich 10 lat: swoje
          > i członków rodziny

To jeszcze komunistyczna mentalność - jak kiedyś ktoś wyjeżdżał, to był podejrzany.
          Teraz, w dobie globalizacji i internetu, tego typu wymagania wzbudzają jedynie uśmiech politowania. Ja sam nie pamiętam, ile razy i gdzie byłem za granicą w ciągu ostatnich 10 lat.

• grzek Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 09.01.22, 19:55
        klemens1 napisał:

> Budżet powinien wynajmować firmy do takich zadań - firma już zapłaci inform
        > atykowi tyle, ile trzeba i przy okazji będzie nim zarządzać w normalny sposób.

Pewnie chodzi o to, żeby nie zarządzać w normalny sposób. Swoim ludziom można zlecić "coś", do czego firma zewnętrzna niekoniecznie musi być wtajemniczona albo nie podjęłaby się z przyczyn wątpliwych prawnie.
        • marekggg Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 09.01.22, 20:17
          dokladnie - takich firm jest kilkanascie ktore robia te robote. ale rzadko sie decyduja na czarna robote. to sie moze bardzo zle skojarzyc w przyszlosci oraz u inwestorow.
        • klemens1 Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 10.01.22, 12:58
          grzek napisał:

> Pewnie chodzi o to, żeby nie zarządzać w normalny sposób. Swoim ludziom można z
          > lecić "coś", do czego firma zewnętrzna niekoniecznie musi być wtajemniczona al
          > bo nie podjęłaby się z przyczyn wątpliwych prawnie.

Czyli to nie tyle bezpiecznik, co anty-bezpiecznik.
    • hukers Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 09.01.22, 22:19
      marekggg napisał:

> tylko nie jestem pewien czy chcecie siedziec biurko w biurko z tymi idiotami z
      > CBA i ABW ktorzy obsluguja piSSuarow

Piniądz jest piniądz.
      Nie to że nawiązuje do forumowych kolegów, ale mam kumpelę, która chodzi na wszystkie antypisowskie zrywy w Wawie, a na co dzień pracuje w Tvp, bo jej płacą 8 koła za prawie nic nie robienie.
      • nousecomplaining Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 10.01.22, 17:22
        > mam kumpelę, która chodzi na wszystkie antypisowskie zrywy w Wawie, a na co dzień pracuje w Tvp, bo jej płacą 8 koła za prawie nic nie robienie.
        Jak ją wredna koleżanka sfilmuje na takim zrywie, to się szybko te 8 koła skończy. No ale fak, piniądz jest piniądz. Wszyscy się w jakiś sposób dla niego kurwimy.
    • gzesiolek Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 10.01.22, 17:30
      Nie moja działka.
      Choć w sumie największym wyzwaniem jeśli chodzi o cyberbezpieczeństwo w takich organizacjach jest pilnowanie idiotów, którzy nie mają o nim zielonego pojęcia...
      • marekggg Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 10.01.22, 17:46
        czesto mam wglad do komputerow, czy telefonow prezesow czy dyrektorow wysokiego szczebla w europejskich korporacjach.
        jak pytamy ludzi z IT jakie sa IT-policies dotyczace zabezpieczen - no to sa czasam,i drakoniczne. zadne zewnetrzne USB, hasla kosmicznie dlugie i skomplikowane, telefony zabezpieczone na maksa itp itd.
        no i potem pytamy o warunki dla dyrektorow i managementu - odpowiedz jest czesto rozbrajajaca - zadne. i rzeczywiscie - mialem w reku najnowsze IPhony - zadnych hasel, jezeli juz to jakies 12345, lub azerty, qwerty itp. ci sprytniejsi to mieli urodziny dziecka, zony, psa. itp
        rece opadaja. i to sa naprawde ludzie ktorzy nacodzien zarzadzaja miliardami. zeby nie bylo, maja tez udzialy (niemale) na rynkach naprzyklad w polsce
        • frequenter.light Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 10.01.22, 18:00
          Jestes jakimś informatycznym UOPem na terenie EU? :)

Co do haseł to nie powinni ich mówić nawet Tobie - chyba ze to Ty sam rozpracowałes ze 123456?
          • frequenter.light Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 10.01.22, 18:10
            czy tez audytorem? Jeśli tak to może daja ci podpuchę w postaci telefonu z głupim hasłem i zdjęciami dzieciaczków i piesków a grube przewaly maja ma drugim zabezpieczonym telefonie? :)
          • tbernard Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 11.01.22, 08:40

> Co do haseł to nie powinni ich mówić nawet Tobie - chyba ze to Ty sam rozpracowałes ze 123456?

Bardziej ciekawe jak rozpracował datę narodzin psa.
            • frequenter.light Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 14.01.22, 00:54
              tbernard napisał:

> Bardziej ciekawe jak rozpracował datę narodzin psa.
              zapytał się ile bernardyn ma lat i sobie obliczył
              • tbernard Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 14.01.22, 08:01
                Chciałbym poznać metodę obliczenia dokładnej daty urodzenia psa mając jako daną ilość lat psa.
                • frequenter.light Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 14.01.22, 08:50
                  - Ile ma pies?
                  - Dwa lata
                  - Dwa lata i ile miesięcy?
                  - I trzy miesiące
                  - Dwa lata, trzy miesiące i ile dni?
                  - Pięć dni
                  - A to pana hasło brzmi tak i tak
                  ;)
                  • tbernard Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 14.01.22, 10:22
                    Ja znam prostsze pytanie:
                    Jak brzmi hasło?
                    • marekggg Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 14.01.22, 11:05
                      tak jest.
          • engine8 Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 14.01.22, 02:11
            Zajmuje sie implementacja Pegasusa wiec ma dostep :)
            Interesujace ze mozesz widziec znaki w hasle.
            Syn pracowal w korporacji i tez mial dostep do kont szefostwa ale do zadnych zabezpieczonych haslem dokumentow - hasla powinny byc tak zakodowane ze absolutnie nikt poza uzytkowniekiem nie powinien ich odcyfrowywac..i jak musial miec dostep to oni mu to umozliwiali poniewaz oni nie mial mozliwosci odcyfrowania znakow w hasle. Rzecz w tym ze jak mu "odbezpieczyli" to juz mogl widziec co chcial i zwykle trzymac odbezpeiczone konta jak dlugo chcial.
          • marekggg Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 14.01.22, 11:02
            za brak wspolpracy groza firmie wielomilionowe kary - do 10% caloswiatowych przychodow. jeszcze sie nigdy nie zdarzylo zeby hasla nie podaly.
    • grzek Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 14.01.22, 09:47
      Już wiadomo po co nagle poszukują specjalistów.
      Tekst linku
      • klemens1 Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 14.01.22, 10:35
        Dużo czasu zajęło im uświadomienie sobie, że z tej strony są rypani w dupala. Teraz panicznie poszukują pancernych majtek.
        • grzek Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 14.01.22, 11:08
          Pewnie jest jeszcze parę rzeczy o których w tej chwili nie wiemy. Już są problemy z wyciekiem danych z wojska. A jeszcze?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka