marekggg 09.01.22, 15:46 Rząd zapłaci nawet 42 tys. zł specjalistom ds. cyberbezpieczeństwa. Janusz Cieszyński zadowolony tylko nie jestem pewien czy chcecie siedziec biurko w biurko z tymi idiotami z CBA i ABW ktorzy obsluguja piSSuarow Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
frequenter.light Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 09.01.22, 17:27 dużo - warto z publicznych pieniędzy tyle wywalać? Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 09.01.22, 18:23 na konika z ferrari tak. to sa wszystko stawki brutto - wiec sobie sam policz - czy sie oplaca czy nie. Polski Nielad sie klania Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 09.01.22, 18:29 Mam kolegów, którzy byli informatykami w ABW i CBA - praca ogólnie ciekawa i niezbyt stresująca, szef normalny. Oczywiście szczeble wyżej już upolitycznione, ale ich to jakoś nie dotykało. Długo tam nie posiedzieli, bo wiadomo - rynek wzywa. Swoją drogą uważam jednak te stawki państwowe za przesadzone i wręcz niepotrzebne. Budżet powinien wynajmować firmy do takich zadań - firma już zapłaci informatykowi tyle, ile trzeba i przy okazji będzie nim zarządzać w normalny sposób. Pracując w instytucji państwowej widzi się za dużo błędów i wypaczeń, tudzież totalnych nielogiczności. Jeżeli już, to taki specjalista nie powinien być stricte techniczny, lecz powinien nadzorować wykonywanie zleceń przez firmy zewnętrzne. Odpowiedz Link Zgłoś
frequenter.light Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 09.01.22, 18:52 znajomy informatyk opowiadał ze chcieli go zrekrutować do abw - haerka zadzwoniła do niego ze abw szuka i bardzo dobre zarobki, musiał tam zadzwonić do jakiegoś majora i ten major mu na to: 1. prosze przyjść w tym dniu o tej i o tej godzinie (rozkaz) - bez możliwości wyboru godziny 2. bedzie test z wychowania fizycznego (chyba jakieś podciąganie na drążku czy tam biegi na czas) 3. prosze spisać wszystkie swoje podróże zagraniczne z ostatnich 10 lat: swoje i członków rodziny Znajomy miał przyzwoita pensje wiec nie chciało mu się aplikować ale miał polewkę z tej rekrutacji do ABw Odpowiedz Link Zgłoś
frequenter.light Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 09.01.22, 18:54 znajomy tez nie był pewien czy pamięta wszystkie terminy i miejsca gdzie podróżował za granice a co dopiero miałby pytac rodziców czy tam teściów gdzie jeździli Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 09.01.22, 20:22 jeżeli ktoś z PL wyjeżdża do placowki dyplomatycznej, albo zwyklej zagranicznej - jest to samo. i tyo nie sa tylko wyjazdy, rowniez kontakty itp. no i cichociemni robia rowniez wywiad srodowiskowy, chodza po sasiadach, kolegach itp. i to nie jest cos co sobie ubzduralem Odpowiedz Link Zgłoś
frequenter.light Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 09.01.22, 20:28 Nie pamietam juz dokładnie ale on chyba miał napisać również z kim jeździł na te wyjazdy :) Czyli podobnie jak u twojego taty: tylko ze wyjazd do placówki dyplomatycznej to fajna wycieczka na koszt państwa plus prestiż rauty, bankiety wizyty - przejdziesz te sito i kilka lat masz idylli. Dzieciaki chodzą do międzynarodowych szkol. A jak kogoś stukniesz autem to masz immunitet. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 09.01.22, 21:20 frequenter.light napisał: > Nie pamietam juz dokładnie ale on chyba miał napisać również z kim jeździł na t > e wyjazdy :) oczywiscie ze tak > Czyli podobnie jak u twojego taty: no i znowu nie wiem skąd masz te bzdurne informacje tylko ze wyjazd do placówki dyplomatycznej t > o fajna wycieczka na koszt państwa plus prestiż rauty, bankiety wizyty - przejd > ziesz te sito i kilka lat masz idylli. Dzieciaki chodzą do międzynarodowych szk > ol. A jak kogoś stukniesz autem to masz immunitet. bywalcu - ja wiem ze mnie za to nie polubisz, ale: - nie wszystcy pracownicy placowek dyplomatycznych sa dyplomatami. - rauty? bankiety? wizyty? zapomnij - to nie jest tak jak w filmach. czesto nawet nie masz czasu cokolwiek zjesc. i o szampanach, drinkach - zapomnij. tam jestes w pracy. - szkoly miedzynarodowe? masz jakies 10-15 tys USD na semestr? MSZ ci tego nie zaplaci. no chyba ze masz jakies super wejscia u najwyzszych. - nie wiem czy wiesz jak wyglada sprawa uposazenia na placowkach - chyba nie masz pojecia nie mam pojecia co moj ojciec musial wypelniac, ale za komuny, w latach '80 bym sie nie zdziwil nawet jak by musial napisac jak sie nazywa pies sasiada. Odpowiedz Link Zgłoś
frequenter.light Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 09.01.22, 21:28 A to nie jest jak w tym filmie? :) Chłopaki nie płaczą - co lubię w życiu robić Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 11.01.22, 08:49 marekggg napisał: > - nie wszystcy pracownicy placowek dyplomatycznych sa dyplomatami. Ekipy sprzątające i kucharze, to pewnie nie są dyplomatami. Ale wszyscy ci co mają dyplomy wyższych uczelni, to chyba oczywiste, że są dyplomatami. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 11.01.22, 03:52 frequenter.light napisał: > Nie pamietam juz dokładnie ale on chyba miał napisać również z kim jeździł na t > e wyjazdy :) > > Czyli podobnie jak u twojego taty: tylko ze wyjazd do placówki dyplomatycznej t > o fajna wycieczka na koszt państwa plus prestiż rauty, bankiety wizyty - przejd > ziesz te sito i kilka lat masz idylli. Dzieciaki chodzą do międzynarodowych szk > ol. A jak kogoś stukniesz autem to masz immunitet. Opowiadasz pierdoly. Jedynie co do imunitetu się zgadza (z grubsza). Ludzie sobie wyobrażają ze służba dyplomatyczna to tzw. Opierdzielanie. Nic bardziej mylnego a płace choć większe niż w PL nie powalają wcale. Do rozwiniętych państw nie ma nawet co porównywać (wstyd). Wiem coś na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 10.01.22, 12:56 frequenter.light napisał: > 3. prosze spisać wszystkie swoje podróże zagraniczne z ostatnich 10 lat: swoje > i członków rodziny To jeszcze komunistyczna mentalność - jak kiedyś ktoś wyjeżdżał, to był podejrzany. Teraz, w dobie globalizacji i internetu, tego typu wymagania wzbudzają jedynie uśmiech politowania. Ja sam nie pamiętam, ile razy i gdzie byłem za granicą w ciągu ostatnich 10 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
grzek Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 09.01.22, 19:55 klemens1 napisał: > Budżet powinien wynajmować firmy do takich zadań - firma już zapłaci inform > atykowi tyle, ile trzeba i przy okazji będzie nim zarządzać w normalny sposób. Pewnie chodzi o to, żeby nie zarządzać w normalny sposób. Swoim ludziom można zlecić "coś", do czego firma zewnętrzna niekoniecznie musi być wtajemniczona albo nie podjęłaby się z przyczyn wątpliwych prawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 09.01.22, 20:17 dokladnie - takich firm jest kilkanascie ktore robia te robote. ale rzadko sie decyduja na czarna robote. to sie moze bardzo zle skojarzyc w przyszlosci oraz u inwestorow. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 10.01.22, 12:58 grzek napisał: > Pewnie chodzi o to, żeby nie zarządzać w normalny sposób. Swoim ludziom można z > lecić "coś", do czego firma zewnętrzna niekoniecznie musi być wtajemniczona al > bo nie podjęłaby się z przyczyn wątpliwych prawnie. Czyli to nie tyle bezpiecznik, co anty-bezpiecznik. Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 09.01.22, 22:19 marekggg napisał: > tylko nie jestem pewien czy chcecie siedziec biurko w biurko z tymi idiotami z > CBA i ABW ktorzy obsluguja piSSuarow Piniądz jest piniądz. Nie to że nawiązuje do forumowych kolegów, ale mam kumpelę, która chodzi na wszystkie antypisowskie zrywy w Wawie, a na co dzień pracuje w Tvp, bo jej płacą 8 koła za prawie nic nie robienie. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 10.01.22, 17:22 > mam kumpelę, która chodzi na wszystkie antypisowskie zrywy w Wawie, a na co dzień pracuje w Tvp, bo jej płacą 8 koła za prawie nic nie robienie. Jak ją wredna koleżanka sfilmuje na takim zrywie, to się szybko te 8 koła skończy. No ale fak, piniądz jest piniądz. Wszyscy się w jakiś sposób dla niego kurwimy. Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 10.01.22, 17:30 Nie moja działka. Choć w sumie największym wyzwaniem jeśli chodzi o cyberbezpieczeństwo w takich organizacjach jest pilnowanie idiotów, którzy nie mają o nim zielonego pojęcia... Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 10.01.22, 17:46 czesto mam wglad do komputerow, czy telefonow prezesow czy dyrektorow wysokiego szczebla w europejskich korporacjach. jak pytamy ludzi z IT jakie sa IT-policies dotyczace zabezpieczen - no to sa czasam,i drakoniczne. zadne zewnetrzne USB, hasla kosmicznie dlugie i skomplikowane, telefony zabezpieczone na maksa itp itd. no i potem pytamy o warunki dla dyrektorow i managementu - odpowiedz jest czesto rozbrajajaca - zadne. i rzeczywiscie - mialem w reku najnowsze IPhony - zadnych hasel, jezeli juz to jakies 12345, lub azerty, qwerty itp. ci sprytniejsi to mieli urodziny dziecka, zony, psa. itp rece opadaja. i to sa naprawde ludzie ktorzy nacodzien zarzadzaja miliardami. zeby nie bylo, maja tez udzialy (niemale) na rynkach naprzyklad w polsce Odpowiedz Link Zgłoś
frequenter.light Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 10.01.22, 18:00 Jestes jakimś informatycznym UOPem na terenie EU? :) Co do haseł to nie powinni ich mówić nawet Tobie - chyba ze to Ty sam rozpracowałes ze 123456? Odpowiedz Link Zgłoś
frequenter.light Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 10.01.22, 18:10 czy tez audytorem? Jeśli tak to może daja ci podpuchę w postaci telefonu z głupim hasłem i zdjęciami dzieciaczków i piesków a grube przewaly maja ma drugim zabezpieczonym telefonie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 11.01.22, 08:40 frequenter.light napisał: > Co do haseł to nie powinni ich mówić nawet Tobie - chyba ze to Ty sam rozpracowałes ze 123456? Bardziej ciekawe jak rozpracował datę narodzin psa. Odpowiedz Link Zgłoś
frequenter.light Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 14.01.22, 00:54 tbernard napisał: > Bardziej ciekawe jak rozpracował datę narodzin psa. zapytał się ile bernardyn ma lat i sobie obliczył Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 14.01.22, 08:01 Chciałbym poznać metodę obliczenia dokładnej daty urodzenia psa mając jako daną ilość lat psa. Odpowiedz Link Zgłoś
frequenter.light Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 14.01.22, 08:50 - Ile ma pies? - Dwa lata - Dwa lata i ile miesięcy? - I trzy miesiące - Dwa lata, trzy miesiące i ile dni? - Pięć dni - A to pana hasło brzmi tak i tak ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 14.01.22, 10:22 Ja znam prostsze pytanie: Jak brzmi hasło? Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 14.01.22, 11:05 tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 14.01.22, 02:11 Zajmuje sie implementacja Pegasusa wiec ma dostep :) Interesujace ze mozesz widziec znaki w hasle. Syn pracowal w korporacji i tez mial dostep do kont szefostwa ale do zadnych zabezpieczonych haslem dokumentow - hasla powinny byc tak zakodowane ze absolutnie nikt poza uzytkowniekiem nie powinien ich odcyfrowywac..i jak musial miec dostep to oni mu to umozliwiali poniewaz oni nie mial mozliwosci odcyfrowania znakow w hasle. Rzecz w tym ze jak mu "odbezpieczyli" to juz mogl widziec co chcial i zwykle trzymac odbezpeiczone konta jak dlugo chcial. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 14.01.22, 11:02 za brak wspolpracy groza firmie wielomilionowe kary - do 10% caloswiatowych przychodow. jeszcze sie nigdy nie zdarzylo zeby hasla nie podaly. Odpowiedz Link Zgłoś
grzek Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 14.01.22, 09:47 Już wiadomo po co nagle poszukują specjalistów. Tekst linku Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 14.01.22, 10:35 Dużo czasu zajęło im uświadomienie sobie, że z tej strony są rypani w dupala. Teraz panicznie poszukują pancernych majtek. Odpowiedz Link Zgłoś
grzek Re: OT - Grzesiolek, klemens & co - macie szanse 14.01.22, 11:08 Pewnie jest jeszcze parę rzeczy o których w tej chwili nie wiemy. Już są problemy z wyciekiem danych z wojska. A jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś