Dodaj do ulubionych

OT - MŚ siatkarzy 2022

10.09.22, 00:09
No panowie (i panie), jak się Wam podoba gra naszych siatkarzy? Jaki prognozujecie wynik, miejsce naszych?

Moim zdaniem maja duża szanse dojść do finału, ale jeśli spotkają tam Słowenię to może być wynik kaczynski (czyli srebrny). Ale to tylko takie moje zabawowe zgadywanki niepoparte wiedza fachowa o siatkówce.

Jak oceniacie mecz naszych z Amerykanami (ten wczorajszy)?

Mi się mega podobał, mimo iz rozprezyli się na set 3 i 4, to w tie-breaku się skupili i wygrali. Nie podobało mi się dużo strat z zagrywki - nie tylko Kurek ale nawet genialnie atakujący (94%? w ataku) Kochanowski walił aut/siatka wiele razy.

Podobała mi się nietęgą mina Amerykanow i ich trenera w trakcie meczu. Jakby czuli ze grają z takim przeciwnikiem ze nie maja co liczyć na półfinał. Amerykanie zreszta znakomicie znają Polskę bo połowa drużyny gra w Plus Lidze. A John Speraw spoko gość, którego dziadkowie mówili po polsku.

A najbardziej mi się podobała długa ławka Grbicia - obojętnie kogo wstawia na boisko - jest graczem światowego formatu 😀
Sam Grbic wyglada na spoko gościa - choć mało emocji okazuje 😂 to chyba do tych chlopakow trafia.

Bartek Kurek szacun - za punkty i za postawę wobec Śliwki - który zagrał wczoraj super.
Obserwuj wątek
    • bolo2002 Re: OT - MŚ siatkarzy 2022 10.09.22, 09:17
      Bój z Brazylią to chyba bedzie bój nasz ostatni. A to dlatego, ze choc chłopaki grają swietnie i maja 7-go zawodnika na trybunach/ bez trybun z Amerykanami by nie wygrali!/, to zadecyduje presja, presja , ze trzeba wygrać! I wtedy nie gra sie na luzie, tylko sie chłopy usztywniaja i popełniaja błedy. Brazylia-Włochy to finał i Włosi wygrają, bo maja 2-ch bardzo dobrych mankutów-Michieletto i Romano 203 i 207 cm i Lavia tez dobrze gra. Ogladam lige wóska, ca juz 15 lat- to najlepsza liga na swiecie. Włosi i de Gorggi beda górą!!!! A w "siatke" gram do dziś i nie powiem- ile lat- ze wstydu!
      • bywalec.hoteli Re: OT - MŚ siatkarzy 2022 10.09.22, 10:56
        Bolo, te chłopy maja juz złoto albo dwa mistrzostw świata, umieją sobie radzić z presja, co pokazali w tie-breaku
    • gzesiolek Re: OT - MŚ siatkarzy 2022 10.09.22, 16:16
      Mecz z USA obok meczu Francja-Japonia to najlepsze mecze tego turnieju. Świetna gra w obronie obu drużyn. Długie wymiany, mało błędów.
      Trzymam kciuki za Polaków. Generalnie jakby Grbic był na rozegraniu miast na ławce byłbym pewny złota...
    • wislok1 Re: OT - MŚ siatkarzy 2022 10.09.22, 18:59
      Bardzo fajnie graja......

Szacun

Ekstraklasa
    • bolo2002 Re: OT - MŚ siatkarzy 2022 11.09.22, 10:28
      Świetnie , ze wygrali z Brazylią, ale było bardzo niebezpiecznie. Jak powiedział - najlepszy na boisku - Śliwka-czyli David Cooperfield siatkówki- bez trybun byłoby ciężko. Awaria Rucarellego w 5-tym secie nam pomogła, bo zmiennik Rodrighinio -to nie ta klasa. Z Włochami sobie poradzimy i po ra 3-ci mamy złoto. To bedzie gorąca noc w Katowicach. Tak trzymać - chłopaki!
      • gzesiolek Re: OT - MŚ siatkarzy 2022 11.09.22, 14:33
        Kolejny super mecz z obu stron. Obawiam się nieco fizyczności. Włosi to jednak młode byczki w dużej mierze, a u nas były dwa b. ciężkie mecze z niewielkimi roszadami... Żeby nie brakło pary... Trzymam kciuki...
        • bywalec.hoteli Re: OT - MŚ siatkarzy 2022 11.09.22, 15:20
          tez mamy młodych: Semeniuk, Janusz, Fornal, Przyreba
          • gzesiolek Re: OT - MŚ siatkarzy 2022 11.09.22, 16:57
            Nie chodziło, że nasi są starzy...
            Ale chciałem podkreślić, że Włosi są b. młodzi... U nich średnia wieku to ok. 24-25... U nas najmłodsi są w tym wieku...
            No i Włosi mieli szybki mecz ze Słowenią, a my wojnę nerwów z Brazylią... To taka jedyna moja niepewność, że to wpłynie na jakość pojedynczych zagrań...
            • wislok1 Re: OT - MŚ siatkarzy 2022 11.09.22, 18:51
              Pozyjemy, zpbaczymy.....

• gzesiolek Re: OT - MŚ siatkarzy 2022 11.09.22, 23:08
          Niestety wykrakałem... Włosi zabili nas regularnością i siłą... A naszym pojawiały się błędy, co wpływało na nerwy co wpływało na kolejne błędy... Wg mnie zmęczenie miało znaczenie...
          • bywalec.hoteli Re: OT - MŚ siatkarzy 2022 12.09.22, 00:18
            właśnie, prorok gzesiolek jaki? 😀
            dziś i zmęczenie i włosi naprawdę super grali wiec srebro jest spoko
        • tbernard Re: OT - MŚ siatkarzy 2022 12.09.22, 00:17
          Włosi wygrali i zdobyli złoty medal. Polscy siatkarze serwowali niecelnie. Gdyby nie polowali na asy, to była by większa szansa na celniejsze serwy.
          • klemens1 Re: OT - MŚ siatkarzy 2022 12.09.22, 09:52
            Przede wszystkim atak i blok był nieskuteczny.
          • bywalec.hoteli Re: OT - MŚ siatkarzy 2022 12.09.22, 10:11
            Moim zdaniem i tak lepiej serwowali nasi niż w meczach poprzednich - np. w meczu ze Stanami gdzie Kochan zdobył 16 na 17 pkt w ataku miał on też dużo serwów w siatkę lub aut. Dopiero w tie-braku ze Stanami i Brazylią się skupili.

Wczoraj po prostu Włosi wyjątkowo dobrze przyjmowali - nasze ataki odbierali i wyciągali niesamowite piłki. A przy tym mieli na tyle dobrą zagrywkę, że nasi przyjmowali słabo.

Trochę nie kumam zdjęcia Śliwki i zastąpienia go Fornalem. Pierwszy był na fali, był w ogniu a drugi jednak za mało dojrzały na razie.

Na pewno zmęczenie naszych miało znaczenie, ale... Włosi byli po prostu lepsi. Byli najlepsi na tym turnieju. Miałem wrażenie, że mieli jeszcze dużo rezerw jeśli chodzi o siły.

I dobrze...nasi pokazali, że są znakomici, ale że na olimpiadę potrzebują jeszcze wysiłku.
            Nie wiem czy Kurek zagra w Paryżu - ale może w końcu Leonowi coś się uda :)
            Co prawda to inna pozycja, zamiennikiem Kurka jest Kaczmarek. Wczoraj grał świetnie a czy to wystarczy? Mamy takie bogactwo przyjmujących to może przydałoby się jednego z nich przesunąć na atak?

Różnicę robili nam dotychczas atakujący: Wlazły w 2014, Kurek w 2018. W 2022 Kurek świetnie grał, ale nie tak kosmicznie jak 4 lata temu.
          • hukers Re: OT - MŚ siatkarzy 2022 13.09.22, 11:12
            tbernard napisał:

> Włosi wygrali i zdobyli złoty medal. Polscy siatkarze serwowali niecelnie. Gdyb
            > y nie polowali na asy, to była by większa szansa na celniejsze serwy.

Oni nie polowali na asy. Oni starali się napierdalać z całej siły z serwu (z ominięciem libero, co dodatkowo utrudnia sprawę, bo on odpowiada za największy obszar przy odbiorze), aby odrzucić Włochów od siatki, tzn, żeby rozgrywający nie miał dogranej piłki do siatki, tylko zeby wystawiał z 6-9 metra na potrójny blok. Nie do końca się to udawało, bo Włosi mieli świetny odbiór, a przy świetnym odbiorze Gianelli (rozgrywający) robił z nami co chciał.
            Bez Leona w formie, czarno widzę, nasze przyszłe pojedynki z Włochami.
            • bywalec.hoteli Re: OT - MŚ siatkarzy 2022 13.09.22, 12:31
              hukers napisał:

> Bez Leona w formie, czarno widzę, nasze przyszłe pojedynki z Włochami.

No właśnie nie wiem co z tym Leonem, bo zawodnik wspaniały, ale póki co rewelacji z Polską nie zrobił. Jak grał z nami, to zdobyliśmy tylko 2 brązy ME, w IO odpadliśmy w ćwierćfinale, na MŚ nie wystąpił, a zdobyliśmy srebro.
              • hukers Re: OT - MŚ siatkarzy 2022 13.09.22, 12:39
                Będzie większa siła rażenia niż wtedy, bo zamiast Kubiaka-Semeniuk, a Leon, to taki Lewandowski, zawsze blok, musi mieć na niego baczenie.
    • bolo2002 Re: OT - MŚ siatkarzy 2022 12.09.22, 10:07
      Trzech młodych Włochów Michieletto, Romano i Lavia -20-23 lata i klasowy rozgrywacz Gianelli/ czasem jako atakujacy/ -pokazało Polakom kosmiczną i zupełnie inna siatkówkę. Poza 1-szym setem-reprezentacja nie istniała, a gwiazdy nasze spadły. Oglądam Włochów na co dzień i uważam, ze to najlepsza liga swiata a tych 3-ch młodych pokazało starym polskim wygom- jak sie wygrywa. Szkoda- ale prawda jest brutalna i prawdziwa. Nowe pokolenie klasowych siatkarzy i ten de Gorggi- z 3-ma złtymi medalami MŚ w siatkówce. Gratulacje! Teraz czekam na rozpoczęcie sezonu w Super-Lega!
    • hukers Re: OT - MŚ siatkarzy 2022 12.09.22, 11:30
      bywalec.hoteli napisał:

> No panowie (i panie), jak się Wam podoba gra naszych siatkarzy? Jaki prognozuje
      > cie wynik, miejsce naszych?

Gra mi się podoba, jeżeli chodzi o prognozę i miejsce, to wydaje mi się, że przegrają w finale z Włochami 1:3.
      • tbernard Re: OT - MŚ siatkarzy 2022 12.09.22, 12:21
        hukers napisał:

> Gra mi się podoba, jeżeli chodzi o prognozę i miejsce, to wydaje mi się, że przegrają w finale z Włochami 1:3.

Wczoraj oglądałem w telewizorze i faktycznie taki wynik był jak piszesz. Na pocieszenie można przyjąć, że przegrali nie z byle kim ale mistrzami świata.
        • bywalec.hoteli Re: OT - MŚ siatkarzy 2022 12.09.22, 12:28
          tamci zrobili coś jeszcze lepszego, bo wygrali z mistrzami świata.
    • xdanax Re: OT - MŚ siatkarzy 2022 12.09.22, 19:41
      Oglądalam, kibicowałam, ale widać było na nich zmęczenie.
      • wislok1 Re: OT - MŚ siatkarzy 2022 12.09.22, 20:04
        Pisaloem pozyjemy, zobaczymy,
        bo grac po 5 setach mecz o mistrza to nie to samo co grac po 3 setach.....

Szacun sie nalezy, po prostu kondycyjnie nie wytrzymali...
        Wlosi to swietna druzyna....

Szacun dla widzow w spodku, bardzo kulturalnie sie zachowali wobec Italiano....
        • bywalec.hoteli Re: OT - MŚ siatkarzy 2022 12.09.22, 20:12
          włosi mieli półfinał 4 setowy i zakończył się on później niż nasz, wiec mieli mniej czasu na rekonwalescencję, ćwierćfinał z Francja miał 5 setów.
          Włosi po prostu mieli to cos, czego nam zabrakło w tym roku a mieliśmy 4 i 8 lat temu 😀
          • wislok1 Re: OT - MŚ siatkarzy 2022 12.09.22, 20:46
            To jest sport, nie da sie przewidziec wyniku w meczu o tak stawke....

Na pewno druzynie z PL nie pomogla GIGANTYCZNA presja, ze musza wygrac, to byl straszny stres....
            Italiano tego nie mieli
            • wislok1 Re: OT - MŚ siatkarzy 2022 12.09.22, 20:50
              Italiano maja swietna druzyne, bardzo mloda i bardzo zdolna.....

Czapki z glow.....

• xdanax Re: OT - MŚ siatkarzy 2022 12.09.22, 20:53
                Masz rację
          • gzesiolek Re: OT - MŚ siatkarzy 2022 12.09.22, 20:57
            A ten 4. set to w hotelu z kochankami czy kiedy? W półfinale było szybkie 3:0 ze Słowenią...
            Włosi byli za mocni, ale i Polska była za słaba... Za dużo błędów w przyjęciu i ataku... I nie chodzi, że nie odbieraliśmy, ale że piłka latała do rozegrania tak, że Janusz z Łomaczem nabijali km by ją w ogóle dogonić i wystawić... Włosi zagrali rewelacyjnie, ale Polacy słabiej niż z US i Brazylią... Czy to była wina zmęczenia? Nie wiemy, ale dla mnie np. Kurek wyglądał kiepsko pod względem fizycznym i pewności siebie... Jak nie on...
            • bywalec.hoteli Re: OT - MŚ siatkarzy 2022 12.09.22, 21:09
              oj coś mi się pomyliło
              ale myślałem ze po pierwszym secie gdzie nasi w końcówce zdobyli 8 pkt a włosi tylko 1 oraz w drugim secie kiedy nasi prowadzili trzema piłkami to właśnie nabrali pewności siebie i zwycięstwo na widelcu.

Śliwka dobrze grał, nie wiem czemu go zdjął.
              Może faktycznie energia po 1.5 seta się naszym skończyła?
              • gzesiolek Re: OT - MŚ siatkarzy 2022 12.09.22, 23:27
                No właśnie w drugim secie zaczęły się drobne błędy i podali Włochom tlen i wyrównanie, a później wszedł Gianelli na zagrywkę
                i rozstrzelał Semeniuka i było po secie i jak się okazało po meczu, bo rytmu już nie odzyskali nasi... Były pojedyncze super akcje, ale Włosi mieli kontrolę...
                • bywalec.hoteli Re: OT - MŚ siatkarzy 2022 13.09.22, 08:55
                  Ja tam uważam, że ważniejsza, nawet dużo ważniejsza jest olimpiada za 2 lata i to jest najważniejsze zadanie dla Grbicia, żeby był co najmniej medal tam.
                  Srebro czy złoto MŚ - spoko, ale na złoto IO czekamy już od 1976.
    • al.1 Re: OT - MŚ siatkarzy 2022 12.09.22, 21:10
      bywalec.hoteli napisał:

> Bartek Kurek szacun - za punkty i za postawę wobec Śliwki - który zagrał wczoraj super.

Szkoda tylko, że Śliwka, taki wytrawny zawodnik, stanął tak blisko siatki, że ją dotknął dając Włochom punkt w prezencie. Bystrym obserwatorom nic nie umknie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka