Dodaj do ulubionych

Diesel po 8,15

14.10.22, 14:34
Jak pięknie gazetka nam wyjaśniła powody wzrostu ceny. Na szczęście LPG jest po 3 zł. Ponad 5 zł różnicy.
Moda na Diesle to przeszłość.

"Jesienią diesel drożeje także dlatego, że należy do niego dodać substancje powodujące, że paliwo nie zamarza. Do tego oleju napędowego jest po prostu za mało".

www.google.com/amp/s/next.gazeta.pl/next/7,151003,29024301,peklo-8-zl-na-dieslu-i-to-jak-peklo-w-tydzien-ceny-paliwa.amp
Obserwuj wątek
    • tbernard Re: Diesel po 8,15 14.10.22, 15:21
      Pamiętaj, że Diesle to ropniaki i mozna do nich lać też olej napędowy i olej rzepakowy. Jak będzie droga ropa to właściciele zaczną wlewać olej rzepakowy i na takim biodieslu będą jeździć.
      • misiek13 Re: Diesel po 8,15 14.10.22, 15:57
        tbernard napisał:

> Pamiętaj, że Diesle to ropniaki i mozna do nich lać też olej napędowy i olej rz
        > epakowy. Jak będzie droga ropa to właściciele zaczną wlewać olej rzepakowy i na
        > takim biodieslu będą jeździć.

Ja bym nie lał do Diesla oleju rzepakowego bo się zatka i zepsuje.
        Olej rzepakowy w sklepie po 10-12 zł.
      • misiek13 Re: Diesel po 8,15 14.10.22, 15:57
        tbernard napisał:

> Pamiętaj, że Diesle to ropniaki i mozna do nich lać też olej napędowy i olej rz
        > epakowy. Jak będzie droga ropa to właściciele zaczną wlewać olej rzepakowy i na
        > takim biodieslu będą jeździć.

Ja bym nie lał do Diesla oleju rzepakowego bo się zatka i zepsuje.
        Olej rzepakowy w sklepie po 10-12 zł.
    • qqbek Re: Diesel po 8,15 14.10.22, 17:21
      Pamiętaj misiu, że zboże do młyna, mąkę do piekarni i chleb do sklepu wozi transport zużywający ON.

Twoja Schadenfreude z powodu wzrostu cen oleju napędowego przypomina trochę sytuację pacana, który siedząc na konarze piłuje go zawzięcie od strony drzewa, licząc, że to drzewo padnie, a nie konar, gdy już skończy.
      • misiek13 Re: Diesel po 8,15 14.10.22, 18:50
        Nie ma tu żadnego Schadenfreude ani sytuacji pacana , bo mnie wysoka cena ON nie cieszy.
        Cieszy mnie niska cena LPG.
        Nie rozumiem aluzji. Nie liczę na nic. Tylko poruszam temat bo od tego jest forum i wolność słowa.

• duze_a_male_d_duze_m Re: Diesel po 8,15 14.10.22, 18:16
      Rosyjskie lpg jest po 3. Ciekawe jak długo jeszcze
    • trypel Re: Diesel po 8,15 14.10.22, 18:32
      To ile mi to wychodzi przy spokojnej jezdzie?
      Ile gazu musialby spalic?
      Moze w miescie realne żeby gaz wyszedł lepiej
      Poza bez szans przy normalnej autostradowej jeździe
      Dlatego właśnie kupiłem ekonomicznego diesla które spali mniej niż widoczny na zdjęciu tiguan
    • loyezoo Re: Diesel po 8,15 15.10.22, 15:06
      Misio, mnie tam ropa wychodzi 6.3-6.4, bo sobie wrzucam w koszty. Jak ktoś nie ma firmy, to też są na to sposoby. (tzw. oszczędności można odkupić po 6zł obecnie, a jak weźmiesz na kogoś fakturę, to ci da 10%, czyli wyjdzie 7.3zł) co nie zmienia faktu, że wszystko przez to podrożeje (znowu,a w zasadzie nie przestaje drożeć) I już w innym poście ci odpisałem, po nowym roku, możesz tego LPG w ogóle nie zatankować, bo go najzwyczajniej nie będzie. I to ,że gość (kolejny i to z jakiejś spółki gazowej) oderwany od rzeczywistości, wypowiada się, że nie mają LPG z Rosji od początku wojny, najzwyczajniej bredzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka