Dodaj do ulubionych

Strasbourg OT

12.02.23, 18:40
W piatek i sobote bylem w Strasbourgu po francusku, Strasburgu po polsku, Strassburgu po niemiecku....

Weekend, kupiona francuska Megane, miasto mnie zawsze ciekawilo, byle,m tam wczesniej tylko 1 raz, przez kilka godzin....
Strasbourg mi chodzil po glowie od dlugiego czasu...

Z okolic Monachium podroz zabiera okolo 4 godziny, no mapy google mowia prawde...
Na autostradzie w DE mozna grzac sporo, teoretycznie , moj rekord 188...
Ale to tylko przeblyski ...
Zwykle tyle sie nie da... Zwykle to przey
zlo 90% trasy bylo...

Powrot w sobote podobnie czasowo, no 15 minut mniej.....
Nie bylo tyle tirow i nie bylo korkow...

Kierowcy w DE bardzo OK, rzadko kto jest samobojca i ci zajezdza droge, jak napier.alasz 170...
Z drugoej strony ty tez nie blokujesz drogi komus, kto napier.ala 200-..

Wszystko legalnie, predkosci na autostradzie dozwolone.....
Grunt to wyobraznia i dobre umiejstenosci kierowcy....

Co do Strasbourga, to nocowalem w Kehl, dawnam przedmiesciu Strasbourga, w XVII wieku Strasbourg byl przylaczony do Francji,a Kehl pozostal w DE, konkretnie w Badenii...
Atmosfera troche jak w Cieszynie, czyli graniczny most, nowy most dla pieszych, w superamrketach w Kehl dominuja Francuzi, tak jak Czesi dominuja w polskim CIeszynie...
Ceny musza byc atrakcyjne,dla Francuzow bo w Lidlu i Aldi kolo hotelu BB w Kehl, gdzie nocowalem, okolo 90% aut bylo z Francji....
No, ale gdzie robia zakupy mieszkancy Kehl ???
Wedlug internetow ceny artykulow spozywczych w Francji sa SREDNIO STATYSTYCZNIE o 8 procent nizsze niz w DE !
Czyli chyba robia zakupy w Strasburgu....
No, piwo jest o 100 procent drozsze we Francji niz w DE, ale pieczywo, mieso ( wolowe tansze o 40%) , makarony, maslo, gotowe dania do mikrofalowki i do piekarnika, itd.. wyraznie tansze we Francji...
I wybor oraz jakosc zdecydowanie na korzysc Francji...
.

Benzyna troche tansza w DE

Strasbourg to bardzo ladne miasto, naprawde kopara opada, jak sie zwiedza Petite France ze starymi domami, katedre, inne stare koscioly ( w duzej czesci protestanckie )...
Do tego miasto jest bardzo zadbane, zero syfu, czyste...
Wspaniale kamienice z XIX wieku, jak w Paryzu, bulwary jak w Paryzu kolo Luku Triumfalnego...
Od razu rzuca sie w oczy dbalosc mieszkancow o ELEGANCJE, STYL; MODE...
Szok....
Przy DE to jest przepasc, w DE ludzie to maja w d.pie...

Knajpy wieczorem okolo 21-22 PELNE, FULL, przy niektorych nie da sie wejsc do srodka bez wczesniejszej rezerwacji, dzikie tlumy...
Miasto 400 000 ludzi, a tlumy w knajpach jak w Monachium....

Parlament Europejski bez zycia, teraz urzeduja w Brukseli...
Obserwuj wątek
    • wislok1 Link do fotek 12.02.23, 18:42
      photos.app.goo.gl/VQiEZ6gDWZqEEc1W9
      • engine8t Re: Link do fotek 12.02.23, 18:49
        A gdzie ta Megane?
        • nousecomplaining Re: Link do fotek 12.02.23, 19:10
          > A gdzie ta Megane?
          Na parkingu
        • wislok1 Re: Link do fotek 12.02.23, 19:25
          Voila

photos.google.com/share/AF1QipOJNbZLQeIl4gg8L8QQpqwSGbdj0_OCiiIfQIrfVOAegCDrOhF7keld6BGJr9N8Dw/photo/AF1QipMixy2Dr7VPu-9PonMGyhzKpr746TVQewK0OGZB?key=czQ3NnZsM2JDZW00TWVaQ1BRcjNOU01PVW1teklR
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Strasbourg OT 12.02.23, 19:03
      Zdjecia. W niemieckim mediamarkcie masz chwilowo promkę na Pixela 7, rabat 100eu nalicza się w koszyku.
    • wislok1 Re: Strasbourg OT 12.02.23, 19:18
      W Bawarii po 21 prawie wszyscy ida spac w Monachium, prawie wszystkie knajpy zamykaja, dostac cos do jedzenia po 21 to rzadkosc---
      A w Strasburgu dopiero imprezy sie rozkrecaja....
      Co do cen, to w Strasbourge hitem jest tarte flambee, czyli miejscowa tarta, ze smietana i boczkiem, smnakuje bosko, ta kupowana w marketach w DE to katastrofa....
      8 euro za porcje
      www.vinsalsace.com/de/a-table/recettes/tarte-flambee-flammekueche/
      100 razy lepsze od kazdej pizzy
      Tylko trzeba kupic bezposrednio w knajpie, takiej, gdzie, to robia prosto z pieca...

Zeby nie bylo tak fajnie ...W sobote planowalem jescze zakupy wcentruam Strasbourga w Auchan..

A tu nagle cale centrum miasta opanowane przez zwiazkowcow z roznych central, glownie komunistycznej CGT..
      Bylo ich z 50 000
      KOMPLETNIE sparalizowali miasto, w tym komunikacje miejska, zablokowali tramwaje i autobusy, ,

Hasla niektorych demonstrantow z CGT pokazywaly ze ich sponsorem jest putin
      NON NATO
      To widzialem wiele razy

Brakowalo tylko

Oui Putin

Nie dalo sie wrocic do Kehl tramwajem, do tego policaje w DE wprowadzili KONTROLE na granicy z powodu demontracji komunistow w Strasbourgu, korek byl na kilka kilometrow, wiec taksowka tez odpadala...

Napier.alem na piechote killka kilometrow...
      NA przystankach ZBIORKOMU w Strasburgu byly dzikie tlumy ludzi...

Wku,wionach na maxa....

Cala komunikacja przestala dzialac. bp komuchy z CGT zablokowaly miasto, bo nie chca pracowac do 64 lat...
      W koncu dojechalem do Kehl, bo w koncu uruchomiono zastepcze linie tramwajowe omijajace centrum miasta..
      I takim tramwajem dojechalem do Kehl razem z dzikim tlumem Francuzow, ktorzy zraz ruszyl do Lidla i Aldi na zakupy....
    • bialyhenio Re: Strasbourg OT 12.02.23, 19:41
      Ja kiedyś byłem w Strasburgu tylko nocą :) Tzn. przyjechałem koło północy pociągiem i musiałem zaczekać do rana na pociąg do miejsca we Francji gdzie zmierzałem. Dworzec piękny, zabytkowy, pięknie oświetlony ale chyba zamknięty na noc. Nad rzeką romantyczne mostki i piękne oświetlenie :)
      W dzień nie zwiedzałem.
      • bialyhenio Re: Strasbourg OT 12.02.23, 19:51
        a zdjęcia ładne tylko często rozmazane - mam pytanie: czy dworzec obudowali jakimś szkłem? bo widzę na jednym zdjęciu Gare d'Strasbourg i jakaś szklana konstrukcja
        • wislok1 Re: Strasbourg OT 12.02.23, 19:56
          Na to wyglada, ze obudowali....
          Na 100 procent obudowali
          • wislok1 Re: Strasbourg OT 12.02.23, 19:56
            Ciekawy pomysl
          • bialyhenio Re: Strasbourg OT 12.02.23, 22:39
            wislok1 napisał:

> Na to wyglada, ze obudowali....
            > Na 100 procent obudowali

Widzę ze ten zabytkowy piękny budynek który ja widziałem obudowali szkłem powiększając dworzec

en.m.wikipedia.org/wiki/Strasbourg-Ville_station#/media/File%3AGare_de_Strasbourg_Interior%2C_Alsace%2C_France_-_Diliff.jpg
            Ciekawe, ja byłem kilka lat przed tym remontem. Moim zdaniem fajny pomysł połączyć nowoczesność z zabytkiem. Tylko pytanie czy latem się zbyt nie nagrzewa w środku.
            Ale zima pewnie bajka
            • bialyhenio Re: Strasbourg OT 13.02.23, 00:05
              [img]https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c9/Gare_de_Strasbourg_Interior%2C_Alsace%2C_France_-_Diliff.jpg[/img]

źródło: wikipedia
              • wislok1 Re: Strasbourg OT 13.02.23, 00:22
                Ciekawe
      • wislok1 Re: Strasbourg OT 12.02.23, 19:54
        Dworzec jest teraz calkiem nowy....
        Ekstra nowoczesny....
        Jak statek kosmiczny...

Zwykle oklice duzego dworca kolejowego to syf, cpuny, gorzala, bezdomni, tp.

Ale w Strasburgu jest o dziwo kulturalnie...
    • wislok1 Re: Strasbourg OT 12.02.23, 20:15
      MA BYC
      Z okolic Monachium podroz zabiera okolo 4 godziny, no mapy google mowia prawde...
      Na autostradzie w DE mozna grzac sporo, teoretycznie , moj rekord 188...
      Ale to tylko przeblyski ...
      Zwykle tyle sie nie da... Zwykle to przy
      takiej predkosci 99% trasy nie bylo...
    • marekggg Re: Strasbourg OT 12.02.23, 22:17
      Strasburg - to jednak francja. a we francji wszystko dziala troche inaczej niz w niemczech.

co do knajp - jest duza roznica miedzy "polnocna" i "poludniowa" europa,
      ta polnocna to jest poludniowa granica NL, DE, AT. to samo UK/IRL. zjesc cos normalnego (oprocz kebabu i fast-fooda) po 22:00 graniczy z cudem. dobra, wieksze miasta - teoretyczni mozna cos znalesc, ale to tylko w lepszych hotelach.
      nie mowiac o tym, ze w DE i AT jest w poniedzialki prawie wszystko zamkniete - Ruhetag.

ostatnio byle w strasburgu jakies 35-40 lat temu, wiec nie wiele pamietam. Ale jest na mojej liscie.

Polecam wszystkim, wizyte w Alsacji, zwlaszcza w rejonach winiarskich - Riquewihr, Bergheim, Kayserberg, lub super ladne miasteczko Éguisheim

wino super, tanie. mozna rowerami jezdzic gdzie sie chce.
      • trypel Re: Strasbourg OT 12.02.23, 22:24
        No i Colmar to chyba też alzacja.
        Pięknie tam.
      • wislok1 Re: Strasbourg OT 13.02.23, 00:39
        Poludniowa czesc Alzacji z Colmar, Kaysersberg, , Riquewihr, Ribbeauville jest mi bardziej znana....
        Przesliczna....
        No i zaje.isty ser Munster....

Na polnocy jest przesliczne miasteczko Wissembourg, mieszkal tam polski krol Stanislaw Leszczynski....
        Na emigracji, wypedzony z PL przez ruskich
        Pod opieka krola Francji
        W sumie mial palac do dyspozycji, ale zyl jak na krola w biedzie

A tu sie okazalo, ze krol Francji Ludwik XV zrobil casting na zone i wybral jego corke Maria Leszczynski za zone....

Ziec trafil do wypasionego zamku Chambord, Maria do Wersalu

Prawie jak w bajce o Kopciuszku....

No, po slubie nie bylo juz tak fajnie....
        Ludwik XV ja zdradzal....

Ale i tak to byl juz zdecydowany postep ...
        Jego poprzednik Ludwik XIV prawie sie nie myl, smierdzial, okropnie, jak skunks...
        Odrazajacy dupek...
        Na kilometr smierdzial----
        Zdradzal zone gdzie popadnie, smierdzac przy tym..

Od czasow Ludwika XV, meza Marii Leszczynskiej, krolowie Frnacji i caly dwor przynajmniej sie myli regularnie i stosowali sie do zasad higieny.....
        • wislok1 Re: Strasbourg OT 13.02.23, 01:02
          W centrum Strasbourga, niedaleko katedry, jest bardzo wypasiony palac Rohan.....
          Bylem tym, wnetrza jak w Wersalu, przepych i bogactwo, polaczone z elegancja...
          Byl to oficjalny palac wladcow Francji na delegacji w Strasbourgu, wiec full wypas...
          W galerii malarstwa pietro wyzej Rafael, Rubens, Van Dyck, El Greco, Tycjan....
          Fotki wrzucilem....
          W katedrze jest ogromny zegar astronomiczny, ...
          Jego ozdoba jest m,in, portret Kopernika....
          • teodor-k Re: Strasbourg OT 13.02.23, 04:46
            Bociana przywiozłeś ?
            • wislok1 Re: Strasbourg OT 13.02.23, 16:25
              Nie
              Odlecialy do Afryki
        • bialyhenio Re: Strasbourg OT 13.02.23, 01:09
          Wisłok pojechał po megankę i doszedł do śmierdzącego Ludwika w XVII wieku XD
          Jestes mistrzem dygresji

W sumie mógłbyś dokończyć: „A jeśli o Ludwiku i higienie mowa to bardzo mi tu w Niemczech brakuje Ludwika do mycia naczyń. Jest on najlepszy, a Niemce nie wiedza czego im brakuje stosując te Henkle-Szmenkle.”

😅
          • wislok1 Re: Strasbourg OT 13.02.23, 16:37
            Nie znam Henkli-Szmenkli

A ha....
            Co do zakupow, to przyczyna tego, ze masowo Francuzi odwiedzaja Lidla i Aldi jest bardzo prozaiczna....
            Francja to nie jest kraj dyskontow jak DE....
            W zasadzie widzialem tylko klasyczne supermarkety jak Auchan, Carrefour, U ( fajna nazwa ), itd...
            W Niemczech ich odpowiednikami sa Edeka i Rewe
            W Austrii Spar i Billa

W dyskontach w DE jest znacznie taniej niz w zwyklych supermarketach, ale tez wybor ograniczony i czesto nie ta jakosc....
            Sa tanie marki wlasne supermarketow, ale to tylko ulamek oferty
            Ludzie glosuja nogami....

Swietna sprawa w Strasbourgu to tramwaje, sa tanie, supernowoczesne, kursuja bardzo szybko i bardzo czesto ( co 10 minut ), omijajac korki na ulicach...
            Do tego mozna pojechac z niemieckiego Kehl do Francji na francuskim bilecie kupionym w automacie przy przystanku....

• bialyhenio Re: Strasbourg OT 13.02.23, 19:49
              Nie wiem czy to taka wielka różnica Carrefour i Lidl?

Nie znasz firmy Henkel? Produkuje płyny do mycia naczyń proszki do prania itp a w trakcie wojny tez były takie samoloty bojowe - nie wiem czy to ta sama firma?
              • marekggg Re: Strasbourg OT 13.02.23, 21:20
                niemcy sa w ogole najtanszym krajem jezeli chodzi o zakupy praktycznie czegokolwiek.
              • wislok1 Re: Strasbourg OT 13.02.23, 21:23
                Heinckel....
                Nie Henkel
                de.wikipedia.org/wiki/Ernst_Heinkel_Flugzeugwerke
                pl.wikipedia.org/wiki/Henkel

Jednak jest roznica miedzy dyskontem a supermarketem....
                Roznica miedzy Carrefour w FR a Lidl w DE jest taka, ze Carrefour to supermarket, gdzie w Strasbourgu masz w KAZDYM MARKECIE 20 rodzajow sera camembert i 50 innych francuskich serow, a w Lidlu masz 1 rodzaj sera camembert i 2 inne francuskie sery....

• wislok1 Re: Strasbourg OT 13.02.23, 21:28
                  No, ale w Lidlu jest taniej...
                  Ale juz w Edeka czy Rewe ceny sa bardzo podobne, w sumie jak w FR, ale tez masz O WIELE WIEKSZY wybor
                  • marekggg Re: Strasbourg OT 13.02.23, 21:55
                    francuzi produkuja dla niemiec sery ktore nie sa tak wyraziste jak te "prawdziwe" francuskie. po prostu kwestia gustu. to co niby wyglada tak samo, nie jest to samo.
                    • wislok1 Re: Strasbourg OT 13.02.23, 22:07
                      Dokladnie, te sprzedawane w DE francuskie sery tak nie smierdza jak te sprzedawane w FR..
                      Ale tez smakuja o wiele gorzej...
                      Moj ulubiony ser Munster jest bardzo trudny do kupienia w DE

To samo jest z produktami wloskimi, te kupi sie prawdziwe najszybciej na przeleczy Brenner...
                      Te sprzedawane w DE i Austrii choc wyprodukowane w Italii, sa juz inne...
                      Z serami jest to samo co z francuskimi, nie smierdza w wersji dla DE i Austrii...

• wislok1 Re: Strasbourg OT 13.02.23, 22:13
                        Cenowo to tez jest spora roznica, czali kupujac w DE i Austrii francuskie czy wloskie produkty sie sporo przeplaca...

W sumie UE, jeden rynek ,. zero cla, a roznice cenowie spore...

TO samo tez dotyczy DE i Austrii...

Moja ulubiona kawa Julius Meinl kosztuje w Austrii okolo 4-5 euro, a w DE 9 euro....
                        Ale niemiecka Dallamayr odwrotnie, o wiele drozsza w Austrii...
                      • marekggg Re: Strasbourg OT 13.02.23, 22:53
                        ja uwielbiam sery i wlasnie musza miec jakis smak. sprobuj kiedys w jakims prawdziwym sklepie z serami kupic naprzyklad ser kozi ktory dojrzewal w popiole, albo naprzyklad Comte 24 miesieczny. Moge ci podac liste mojich ulubionych serow, moze w monachium w jakims super wyspecjalizowanym sklepie beda mieli 2-3 rodzaje.
                        • wislok1 Re: Strasbourg OT 14.02.23, 16:29
                          Moze, beda mieli...

Mozesz dac mi liste.....

Bardzo lubie sery
                        • trypel Re: Strasbourg OT 14.02.23, 17:05
                          A ten z Sardynii z wyskakującymi larwami byś zjadł? Bo ja chyba bym nie dał rady
                          • wislok1 Re: Strasbourg OT 14.02.23, 17:59
                            Taki ser odpada....
                            Bym sie zerzygal....
                          • marekggg Re: Strasbourg OT 14.02.23, 19:09
                            nalezy sprobowac a nie wybrzydzac. bardzo mozliwe ze pod koniec zycia i tak nie bedziesz mial wyboru.
                            • trypel Re: Strasbourg OT 14.02.23, 19:30
                              Może
                              Ale wtedy one raczej nie będą skakać tylko będą zmienione na coś ala kurczak albo coś w tym stylu
                            • wislok1 Re: Strasbourg OT 14.02.23, 19:48
                              Ser z miesem z Sardynii..

Innym razem....

Dawaj te namiary, bo narobiles smaku...
                              • marekggg Re: Strasbourg OT 17.02.23, 11:27
                                Bleu dAdèle

Abondance

Persille de Tignes

Le Bon du Jura

Le Marechal

Tomme Crayeuse

Chèvre cendree

Comte de 36 mois

Gruyère de 15 mois

Fromage Trefle du Perche

nie wszystkie ci beda smakowac pewnie, ale warto sprobowac. Niektore moga byc dosyc drogie, nawet 50-60 euro za kg, wiec nalezy najpierw kupic kawalek. wiekszosc serow powinna dojsc do temperatury pokojowej, wiec wyciagnac z lodowki i zostawic okolo
                                30-40 minut
                                niektore sery sa super z winogronami, albo naprzyklad z odrobina konfitury z fig. co kto lubi

• bialyhenio Re: Strasbourg OT 17.02.23, 13:32
                                  miłośnicy serów, bad news for you :

trojka.polskieradio.pl/artykul/3120202,Zywnosc-przyszlosci-O-roslinnych-alternatywach-dla-francuskich-serow-
                                • wislok1 Re: Strasbourg OT 17.02.23, 17:08
                                  Dzeieki wielkie

Wielka lista....

Trzeba to przetrawic
                                  • wislok1 Re: Strasbourg OT 18.02.23, 17:49
                                    Z tymi serami to jest problem, bo w Monachium ich raczej nie ma...
                                    Przynajmniej w ofercie online sklepow z zywnoscia z Francji w Monachium...

A prawdziwe francuskie sery w Amazon, nie te produkowane we Francji do Niemiec, kosztuja kilka razy wiecej niz we Francji, identyczne....
                                    Przebicie niesamowite, kilkanascie euro w DE, 2-4 euro we Francji, do tego koszt wysylki....

Troche za daleko do tej Francji , do Italii mam 2 godziny i o wiele mniej kilometrow
                                    A to samo zarcie, te same produkty, tez bardzo fajne i do tego o wiele tansze niz w DE
                                • bialyhenio Re: Strasbourg OT 18.02.23, 00:28
                                  Ja to lubię różne sery polskie zagramaniczne włoskie francuskie holenderskie brytyjskie i inne chuje muje.

Ale dla mnie najlepszy i tak jest polski ser biały, zwany przez niektórych twarogiem :)

Z żółtych lubię "Ser włoszczowski typu szwajcarskiego".
                                  Liczy się ?
                                  • marekggg Re: Strasbourg OT 18.02.23, 00:46
                                    ser bialy/twarog - uwielbiam. dostepny w kazdym polskim sklepie w belgii.

niestety jak sprobujesz porzadne sery, to te polskie to smakuja nijako. po 16 latach zagranica, rozne rzeczy sm,akuja inaczej. rowniez polski chleb, kiedys jakas tam baltona to juz dupy nie urywa. czasami bulki/kazjerki sa OK, ale to juz tez rzadkosc.
                                    niestety spoleczenstwo biednieje i to cena jest miarodajna w sklepach czy piekarniach.
                                  • wislok1 Re: Strasbourg OT 18.02.23, 17:41
                                    Sa 2 polskie sklepy w Monachium i kupuje tam pieczywo oraz niektore wedliny, to jest dobre....

Cala reszta raczej szalu nie robi w porownaniu do tegp, co jest niemieckich sklepach, takze cenowo wcale nie jest taniej....

Sery w PL sa srednie....
                                    Nic specjalnego
                                    • wislok1 Re: Strasbourg OT 18.02.23, 18:01
                                      No, twarog jest bardzo dobry, ale tylko twarog....

Pieczywo w PL jest bardzo dobre....

W DE to lekka katstrofa...
                                      O wiele lepsze jest juz w Austrii
    • marekggg Re: Strasbourg OT 13.02.23, 20:08
      no i niezapominac, ze w Alzacji siedzibe ma Bugatti, pomiedzy Colmarem i Strasburgiem.
      • bialyhenio Re: Strasbourg OT 13.02.23, 20:10
        Molsheim? Niezła ironia: włoska nazwa legendarnej marki produkowana w germańskiej Francji 😀
        • wislok1 Re: Strasbourg OT 13.02.23, 21:39
          Germanska Alzacja to juz historia, w Strasburgu spotkalem na przystanku trmawajowym 2 starsze panie, co mowily dialektem alzackim( to taka gwara niemiecko-francuska )....
          Poza tym tylko francuski....
          Jak tramwaj francuski wjezdza do DE w Kehl; to puszczaja na full niemiecka melodie bawarska....I wrzucaja automatycznie niemiecki jezyk w nazwach przystankow...
          Brzmi to zabawnie...

W Gambsheim, gdzie bylem w supermarkecie na zakupach w FR, bylo duzo Niemcow, oni gadali z miejscowymi po niemiecku....
          W malych miejscowosciach o wiele wiecej ludzi mowi dialektem niz w Strasbourgu...
          W Kehl zatrudniaja Francuzow w handlu i na stacjach benzynowych...
          • marekggg Re: Strasbourg OT 13.02.23, 21:52
            faktem jest, ze szczegolnie starsze osoby znaja niemiecki, lub ten ich dialekt, zreszta bardzo zabawny jak sie zna oba jezyki.
            • wislok1 Re: Strasbourg OT 13.02.23, 22:01
              W Strasbourgu jest wiele dwujezycznych nazw ulic w centrum, ale jako drugi jezyk jest wlasnie dialekt alzacki, nie literacki niemiecki....
              Niektore nazwy alzackie sa zamazane, zapewne poslowie kaczej partii sie nudzili na delegacji w Strasbourgu i to zrobili...
        • marekggg Re: Strasbourg OT 13.02.23, 21:50
          ale zalozona przez wlochow. przed wojna pierwsza to nie bylo nic nadzwyczajnego. zreszta bardzo duzo wlochow w tamtych czasach pracowalo w alzacji, luxemburgu, belgii glownie w kopalniach wegla. zreszta rowniez sporo polakow.
          • bialyhenio Re: Strasbourg OT 17.02.23, 10:03
            marekggg napisał:

> ale zalozona przez wlochow. przed wojna pierwsza to nie bylo nic nadzwyczajnego
            > . zreszta bardzo duzo wlochow w tamtych czasach pracowalo w alzacji, luxemburgu
            > , belgii glownie w kopalniach wegla. zreszta rowniez sporo polakow.

Nawet towarzysz Edward Gierek tam za młodu pracował w kopalni, wiedziałeś? :)
            • marekggg Re: Strasbourg OT 17.02.23, 17:22
              tak, cos mi sie o uszy obylo
    • bolo2002 Re: Strasbourg OT 17.02.23, 09:44
      Niemcy znam lepiej niz Polskę i nazwiedzałem sie do bólu. Sa tak urokliwe miasta i tereny- ze nie chce sie wyjeżdzać. Francuskie miasteczka generalnie bardzo urokliwe i jakies takie przytulniejsze niz niemieckie. Ale spotkałem wiele ciekawostek. Przykład: Naumburg- w kosciele na ołtarzu stał posąg śmiejacej się Klotyldy- córki polskiego króla! Sa oczywiscie wyjatkowe pieknosci, np Allesund w Norwegii czy Hallstadt w Austrii- tez zwiedzałem. A Miedzygórze w Sudetaqch- toz to jak Szwajcaria wyglada. I pewnie moznaby te pieknosci przytaczać w nieskończonosc. A ciekawostek jest tyle- ze i na miesiac opowiadań by starczyło. Ale pewnych rzeczy sie nie zapomina. Otóz spędziłem kiedys całe 2 tygodnie w zamkach i pałacach , takich z XVII wieku. No i nie zapomnę - posiadłosc króla Augusta VII-go Mocnego- leśny zajazd z XVII-go wieku i wystrój tez z tego okresu i zastawa srebrna i podano- golonka z racic sarny ! Zajazd Waldszaen ke - gdzies w Erzgebirge! Smakuje do dzis!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka