trypel 30.03.23, 10:12 Trochę infantylnie napisany ale 100% racji independenttrader.pl/od-dzisiaj-place-tylko-gotowka.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qqbek Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 30.03.23, 11:40 Ja bojkotuję kasy samoobsługowe. Gotówką też płacę ilekroć mam. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 30.03.23, 12:04 Dokladnie, od pandemii staram się w ogóle zakupy robić za gotówkę i mieć w domu jakiś zapas. I przestałem narzekać ze gosc na rogu nie przyjmuje karty Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 30.03.23, 12:28 Ja się złapałem na tym, że we wtorek się kajałem u ortodonty, że muszę kartą bo portfela z domu zapomniałem :P W dużym markecie się nie krępuję, karta i tyle, ale w małych punktach zawsze się staram mieć gotówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 30.03.23, 16:51 > Ja bojkotuję kasy samoobsługowe. Sorry, ale niby dlaczego? W obronie miejsc pracy? A pewnych zmian wynikających z rozwoju technologii i automatyzacji nie zatrzymasz, choćbyś się zesrał. Ja idę w markecie do samoobsługowej, bo nie będę czekał w kolejce na skasowanie kilku produktów. I na przestrzeni ostatnich kilku lat widzę, że owszem, liczba takich kas się zwiększyła, ale w dalszym ciągu większość jest "tradycyjnych". A kobity z kas (zatrudnione w tym markecie od lat) robią po prostu coś innego, np. siedzą w punkcie obsługi klienta. Plus i tak jakaś obsługa tych automatycznych zostaje, bo klient se czasem nie poradzi itp. BTW faktem jest, że kasjerki w dużych marketach mają o niebo lepsze warunki zatrudnienia niż u pani Zosi co to ma mały sklepik osiedlowy. W takich to dopiero jest ciulanie pracowników. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 30.03.23, 17:12 Ja bojkotuje bo jestem stworzeniem społecznym Nie korzystam z automatycznych kas, z automatycznych stanowisk w fastfoodach Zawsze fajnie się uśmiechnąć do człowieka. I coraz częściej zakupy robię w małym osiedlowym sklepiku Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 30.03.23, 22:38 trypel napisał: > Ja bojkotuje bo jestem stworzeniem społecznym > Nie korzystam z automatycznych kas, z automatycznych stanowisk w fastfoodach > Zawsze fajnie się uśmiechnąć do człowieka. I coraz częściej zakupy robię w mały > m osiedlowym sklepiku A to też. Ja nie jestem "smutasem", zazwyczaj chodzę uśmiechnięty i zjednuję sobie ludzi. Od lat codziennie rano kupuję drożdżówkę albo cebularza w punkcie piekarniczym niedaleko pracy - zawsze po to, żeby trochę "plotek lokalnych" posłuchać. Ale nawet w markecie jak się uśmiechnę, grzecznie odpowiem kasjerce czy kasjerowi na powitanie i jakimś bon-motem rzucę przy pakowaniu/płaceniu, to uśmiech z drugiej strony gwarantowany. Sama świadomość tego, że komuś, kto ma niełatwą i gówniano płatną pracę dzień choć trochę poprawię jest warta tego, żeby "pokazać ludzką twarz". Nie wiem, może na forum, skonfrontowany z bierno-pasywnym, albo wprost aktywnym chamstwem wychodzę na zbyt asertywnego (zresztą jak mi ktoś wejdzie w kolejkę, albo coś podobnie durnego zrobi, to jestem asertywny też i w RL), ale ogólnie to mam takie wrażenie, że chodzę uśmiechnięty i wyprostowany pośród narodu zgarbionych smutasów... może też i dlatego wolę kasy obsługowe? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 30.03.23, 17:19 nousecomplaining napisał(a): > Sorry, ale niby dlaczego? W obronie miejsc pracy? A pewnych zmian wynikających > z rozwoju technologii i automatyzacji nie zatrzymasz, choćbyś się zesrał. Mam tego świadomość. Z drugiej strony mam wrażenie, że coraz częściej jest tak, że sieci handlowe bimbają sobie "normalną" obsługę klienta przez te kasy. Koronnym przykładem drapieżny owad z Portugalii - 3 moje ostatnie wizyty (okolice 18-ej, jak córkę na trening odwożę), ostatnie 3 miesiące (rzadko tam bywam) i ta sama scena - 5 kas z obsługą, ale kasjerka jest tylko przy jednej i non-stop odchodzi od kasy, żeby pomagać przy 3-ch samoobsługowych. Podobnie jest w Stokrotce i Lidlu zresztą - poza godzinami szczytu w "mojej" stokrotce obsadzona jest tylko kasa z alkoholem, pozostałe 4 puste. Jedynie Kaufland nie przegina (tam nadal obowiązuje zasada, że dają ci bon na 5 zeta, jak czekasz do kasy dłużej niż 5 minut - pod warunkiem, że są jakieś nieotwarte kasy). Wprowadzili automaty, ale nie kosztem niekorzystających z nich klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 30.03.23, 17:47 > ale kasjerka jest tylko przy jednej i non-stop odchodzi od kasy, żeby pomagać przy 3-ch samoobsługowych To fakt, w lidlu u mnie też mnie to wqrwia. Ale jak na razie w auchanie jest ok. Ale co do osiedlowych sklepików zdanie mam wyrobione w kwestii pazernych właścicieli, a znam trzech. Pracowników (a raczej zawsze pracownice) traktują ch...wo. Zero konkretnych umów, one mają zapierdalać, nie chciało się uczyć to niech się nie dziwią itp. Żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 30.03.23, 21:27 nousecomplaining napisał(a): > To fakt, w lidlu u mnie też mnie to wqrwia. Ale jak na razie w auchanie jest ok > . A co to takiego ten "Auchan" ;-) Jest Aldi, Biedronka, Carrefour... nie ma takiego marketu jak "Auchan"... no chyba, że w dzikiej Kacapii. > Ale co do osiedlowych sklepików zdanie mam wyrobione w kwestii pazernych właści > cieli, a znam trzech. Pracowników (a raczej zawsze pracownice) traktują ch...wo > . Zero konkretnych umów, one mają zapierdalać, nie chciało się uczyć to niech s > ię nie dziwią itp. Żałosne. Mój sąsiad przez płot prowadzi Stokrotkę Express - to w końcu taki "osiedlowy sklepik", formuła podobna do Żabki - i całe papiery, wszystkie umowy, wszystkie kwity ma tip-top bo Polacy (wcześniej) i Litwini (teraz) z centrali zawsze bardzo o to dbali. Owszem w Żabkach jest wyzysk i śmieciówki, bo bogobojni zarządcy Żabki w dupie mają prawa pracownicze (zresztą ajentów też mają w dupie, tylko jeszcze głębiej), ale to nie znaczy, że każdy "mały sklepik" tak ma. A co do małych sklepów - najbliższa Żabka zbankrutowała pod koniec pandemii. Fajny warzywniako-spożywczy koło przedszkola młodego (gdzie zawsze były najlepsze warzywa i piwo rzemieślnicze) - padł kilka miesięcy temu... a "średniopowierzchniowe" otwierają jeden po drugim. W promieniu 3-4 kilometrów ode mnie otwarto przez ostatnie dwa czy trzy lata dużego drapieżnego owada z Portugalii, Aldi, a kolejna wielka Biedronka ma zostać otwarta jutro. W tzw. międzyczasie padło przynajmniej 6 czy 7 małych "Groszków", "Lewiatanów" i dwa z trzech ostatnich "niezrzeszonych" sklepów w okolicy. Boje się co będzie, jak cały handel przejmą wielkie korporacje. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 30.03.23, 21:46 qqbek napisał: > Boje się co będzie, jak cały handel przejmą wielkie korporacje. > W DE tak sie wlasnie stalo... Sa jescze wyjatki, sa sklepy prowadzone przez Turkow, maja fantastyczne owoce i warzywa.... Jest moj ulubiony sklepik spozywczy w Seeshaupt, sa sklepy BIO, ale generalnie sieciowki opanowaly rynek... W Austri jest lepiej, bo w DE rzadza dyskonty typu Biedronka, w Austrii rzadza nadal normalne supermarkety Billa i Spar, jakosc jest zdecydowanie lepsza... W Italii jest lepiej i taniej, zdecydowanie taniej w supermarketach, o jakies 20-30 procent niz w DE i Austrii... Jest tez taniej niz w Polsce.... Fenomen to superamrket Eurospin na przelecz Brenner w Italii, otwarty w niedziele , totalne tlumy Austriakow i Niemcow, KAZDY wozek zakupowy wypelniony po brzegi, ... Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 02.04.23, 14:30 qqbek napisał: > i ta sama scena - 5 kas z obsługą, ale kasjerka jest tylko przy jednej i non-st > op odchodzi od kasy, żeby pomagać przy 3-ch samoobsługowych. > Podobnie jest w Stokrotce i Lidlu zresztą - poza godzinami szczytu w "mojej" st > okrotce obsadzona jest tylko kasa z alkoholem, pozostałe 4 puste. > > Jedynie Kaufland nie przegina (tam nadal obowiązuje zasada, że dają ci bon na 5 > zeta, jak czekasz do kasy dłużej niż 5 minut - pod warunkiem, że są jakieś nie > otwarte kasy). Wprowadzili automaty, ale nie kosztem niekorzystających z nich k > lientów. > Oj trafiłeś w punkt w to co mnie wkurza w Biedronce lub Stokrotce. Wystarczy jakieś piwo i już bezsensowne jest korzystanie z samoobsługowej kasy, bo alkohol musi zatwierdzić ktoś z personelu (najczęściej żywy kasjer, który ma kolejkę do obsłużenia), że to nie małolat usiłuje kupić. W Stokrotce ponadto często jakieś inne przycięcia potrafią skutkować oczekiwaniem. W Rossmannie często wino kupuję (paradoksalnie tańsze niż w marketach identyczne butelki) no i też kasowanie w samoobsługowej skutkuje wezwaniem kogoś z personelu i można nieraz sobie czekać kompletnie nie wiedząc, czy minutę, pięć czy, wezwanie zostało kompletnie zapomniane. Dlatego tam też zwykle ustawiam się do kasy ludzkiej. A co do sprawnej obsługi klienta, to jest we Wrocławiu jeden market wyglądający pozornie jak sieciówka ale to chyba jeden jedyny taki sklep a nazywa się EPI. Tam choćby nie wiem jak wielu klientów było w sklepie, to kas zawsze jest tyle otwartych, że do rzadkości przytrafia się coś co ironicznie nazwał bym "aktywnym" (czyli w istocie bezproduktywnym) czekaniem. Tam zawsze znajduję jakąś kasę, na której taśmie już mogę wykładać swoje zakupy gdy tylko jeden klient przede mną już jest w trakcie obsługiwania. Nie ma tam kas samoobsługowych. Pomimo, że tam ceny są odrobinę wyższe niż w typowych sieciówkach, to raczej trudno tam trafić na pustki. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 02.04.23, 21:04 popierdzielony kraj. tutaj klikam ze mam wiecej niz 18 lat i koniec. nikt nie przychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 02.04.23, 21:09 marekggg napisał: > popierdzielony kraj. tutaj klikam ze mam wiecej niz 18 lat i koniec. nikt nie przychodzi. Małolaty są po prostu tak grzeczne tam (gdzie Ty będąc piszesz 'tutaj'), że im do głowy nie przyjdzie kupić nielegalnie alkohol. Ale co gdyby tam jakiś rodak (wiem, że Słowakiem jesteś ale naszych rodaków chyba trochę znasz) małolat się napatoczył i miał gdzieś to, że tam inne małolaty są tak grzeczne, to wychodzi na to, że bez problemu kupi alkohol? No bo co niegrzecznego powstrzyma przed kliknięciem, że ma ukończone 18 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 07:41 tak belgia jest jaka jest. nie wiem jak jest na slowacji czy w czechcach, bo tam rzadko bywam i nie uzywam. rowniez w innych krajach. moge ci zrobic zdjecie tego belgijskiego systemu w carrefourze jak chcesz. zreszta - nawet w belgii - sklepy sie roznia. - carrefour - scanuje sam produkty, wrzucam do koszyka, pozniej tylko przechodze przez miejsce do scanowania, jak wszystko OK, to mnie tylko pyta czy mam te 18 lay - cora - przechodze przez jakby zwykla kase, tam podaje kobicie scanner i na zasadzie nie wiadomo czego mowi OK i place. czasami tez scanuje pare rzeczy i to wsio. - colruyt - tam scanuja wszystko - ok taka ich polityka. reszta czyli delhaize, albert hein, lidl, aldi nie wiem - za rzadko bywam i nie mam ich aplikacji ani karty, wiec jak jestem to te 3-4 artykuly scanuja szybko kasjerki. i to jest to co mowilem juz dawno temu na tym forum - belgia to kraj, ktory ufa swoim obywatelom. widocznie koncerny tez. jak czasami cos zapominam zescanowac w moim carrefourze, to schodze do obslugi klienta i sie przyznaje i daje do scanowanie. coprawda patrza na mnie jak na kosmite, ale OK. ostatnio to byl czosnek za 1,5 euro, jakos 7-8 last temu. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 11:36 nousecomplaining napisał(a): > > Ja bojkotuję kasy samoobsługowe. > Sorry, ale niby dlaczego? W obronie miejsc pracy? A pewnych zmian wynikających > z rozwoju technologii Ale jaki Ty tu masz wielki rozwój technologii? To taka sama kasa jak ta obsługowa, z wagą, z czytnikiem kodu, jedyna różnica jest taka, że kto inny tę kasę obsługuje. Jaki następny etap w przerzucaniu pracy na klienta? Będziemy sami rozkładać towar na półkach? Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 18:03 > Jaki następny etap w przerzucaniu pracy na klienta? Będziemy sami rozkładać towar na półkach? Rozumiem, że jak wybierasz gotówkę z bankomatu, to też jesteś nieboraku poszkodowany, bo przecież musisz tam coś postukać w klawiaturę i miła pani ci nie poda gotówki do ręki? A jak kupujesz bilet w biletomacie, to też biedactwo nie jest obsłużone odpowiednio? Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 20:37 nousecomplaining napisał(a): > A jak kupujesz bilet w biletomacie, to też biedactwo nie jest > obsłużone odpowiednio? Ty chyba nie jeździsz pociągami. że o takie rzeczy pytasz. Nie wiesz, że w kraju najlepszych informatyków na świecie, wielu biletów nie kupisz ani w biletomacie, ani w internecie. Chcesz, czy nie chcesz, musisz iść do kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 01.04.23, 17:57 > Ty chyba nie jeździsz pociągami. że o takie rzeczy pytasz. Jeżdżę bardzo chętnie, ale to chętnie to jest głównie w Niemczech za 1 ojro za miesiąc (w zeszłym roku) albo (niestety) za 49 w tym roku będzie. W Polsce też mi się często zdarza lokalnie, bo szybko i bez korków. Bilet kupuję przez apkę. Coś w tym też jest złego? Nie wiesz, że w kraju najlepszych informatyków na świecie... Hmm, czyli??? Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 02.04.23, 21:05 w lidlu/aldi lub belgijskim colruycie to prawie robisz. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax44 Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 30.03.23, 12:56 Skoro o pieniadzach TodayThe Chinese (foreground) and Brazilian flags China and Brazil have reached a deal to trade in their own currencies, ditching the US dollar as an intermediary, the Brazilian government.. Dzieje sie sporo , briksy przygotowuja sie do swojej wlasnej waluty Jak to oglosza $ sie zesra i usesmany beda musieli isc na wojne Za to jest szansa ze zloto wystrzeli Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 30.03.23, 15:49 spoko, dolar sie nie zesra. tak samo jak kiedys twoje CCCP wprowadzilo jakies tam ruble konwersyjne w RWPG. i jakos nikt tego nie przyjal. dopoki brics nie beda mieli wspolna polityke monetarna to moga to sobie w dupe wsadzic. zobacz jaka jest inflacja w brazylii i w chinach. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 30.03.23, 16:12 Ruble transferowe.. A jak Kadafi próbował z kumplami wprowadzić swoja walutę oparta na zlocie to zaraz się zaczęła arabska wiosna i rozpierdol. Usa tak łatwo się nie poddaje Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax44 Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 30.03.23, 16:33 Tym razem robia to chiny ,rosja i inni jakies 3-4 miliardy ludzi , takze tego a proba destabilizacji rosji delikatnie mowiac nie wyszla Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 30.03.23, 16:39 Tu mamy odmienne zdanie. Nawet bardzo odmienne Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 30.03.23, 17:10 ok chiny dogadaly iran i arabia saudyjska co dla przedstawicielstwa usa w regionie izraela jest fatalna wiadomoscia jest szansa na ustabilizowanie syrii , wydaje sie ze wszyscy tam zrozumieli ze to usa jest wspolnym wrogiem , a nic tak ni ejednoczy jak wspony wrog a ta wedlug ciebie "zmarhginalizowana" rosja buduje sobie spokoj w regionie , wspolpracuje z najwiekszymi indie chiny turcja brazylia wracajac do chin maja potencjal produkcyjny wiekszy niz usa i europa , to zachod idzie na dno , nie rosja Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 30.03.23, 18:43 www.youtube.com/watch?v=sbLFpNyDu-s wrzuc sobie kiedys w trasie ,moze to byc dla ciebie szokujace Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 30.03.23, 18:48 to sa 3-4 miliardy BIEDNYCH ludzi ktorych ledwo stac na miske ryzu. to zadna potega. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax44 Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 01.04.23, 14:20 oilprice.com/Energy/Energy-General/Saudi-Aramco-To-Build-10-Billion-Refinery-And-Petrochemical-Complex-In-China.html To prosze, te biedaki z Aramco beda budowac rafinerie w chinach za 10 miliardow $ Ciekawe kto dostarczy ropy do przerobu Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 02.04.23, 21:07 Saudowie a nie rosja. ich rafineria, ich ropa. rosja pojdzie sie yebac Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec2023 Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 02.04.23, 21:10 Marku lubie Cie za to ze jestes taki antykomunistyczny i antyruski - to mi wybacza roznice innych pogladow :) Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 30.03.23, 16:15 inflacja w brazylii 5,6% chiny 1% a teraz ty se zobacz inflacje w usa czy eu no a le nie o tym krotka lekcja dlaczego dolar sie zesra narazie wszyscy to musza miec a amerykanie moga drukowac ile chca , zeby zrobic rozliczenia czy kupic rope tzw petrodolar bo saudowie sie na to zgodzili, teraz saudowie sa co raz blizej zeby akceptowac inne waluty , zaczyna ci cos switac czy nie bardzo ? a jak te wydrukowne dolary wroca do usa to sie bedzie dzialo , inflazia jak w zinbabwe i upadek mocarstwa Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax44 Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 30.03.23, 17:49 www.kitco.com/news/2023-03-29/China-settled-its-first-LNG-trade-in-yuan-but-gold-remains-the-bigger-winner-in-the-global-de-dollarization-trend.html Prosze swiezutkie z wczoraj Narazie lng , Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 30.03.23, 22:51 i co z tego? nie doczytales od poczatku - as nations settle commodity trades with the Chinese renminbi. czyli co beda sie zamieniac surowcami? ja kupie 10 ton pszenicy i za to otrzymasz 8 ton ryzu. no kurwa handel jak 2000 lat temu. barter dziala... i bedziemy sobie placic zlotymy sztabkami. no zajebisty pomysl. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 30.03.23, 14:39 Bo każda moneta ma 2 strony.... "Sklepik osiedlowy" Pan Wacław prowadził sklepik od 32 lat. Ostatnio, dzięki akcji jednego z klientów prawie wszyscy płacili mu gotówką. Jak co wieczór podliczył kasę, zabrał ciężko zarobione pieniądze i zamknął sklep. Rano i tak musiał iść i wpłacić pieniądze do banku by przelewami uregulować rachunki za faktury, za kolejny zamówiony towar. Nie mógł sobie pozwolić na zamknięcie sklepu i jeżdżenie po okolicy by wszystkim zapłacić. Kierowcy z dostawami nie chcieli brać gotówki - "Wie Pan, bezpiecznej... A jak się zgubi, okradną to musiałbym ze swojej pensji oddawać." Pan Wacław zamknął sklep i ruszył w stronę domu... Obudził się w szpitalu z guzem na głowie i bez pieniędzy. Bez pieniędzy, bez towaru... rano pójdzie do banku wziąć kredyt albo będzie musiał zamknąć sklep. Bojkot konsumencki Tomek wypromował użycie gotówki w swoim supermarkecie. Przez moment nawet był zadowolony. Ale potem okazało się, że musi bardziej pilnować kasjerek, bo łatwo o pomyłkę w liczeniu czy co gorsza o przyjmowanie fałszywych banknotów. Co gorsza, okazało się, że czas obsługi transakcji gotówkowych, znacząco wpłynął na długość kolejek w sklepie i niezadowolenie samych klientów. Okazało się też, że przywiezienie do sklepu na cały dzień wystarczającej ilości drobnych do wydawania reszty zajmuje mu sporo czasu i też kosztuje. Zaś gdy ich brakuje klienci są jeszcze bardziej wkurzeni. Najgorsze było jednak liczenie gotówki i opłacanie bezpiecznego kuriera, który woził utarg do banku. Kwoty były zbyt duże by Tomek decydował się wozić tyle pieniędzy samodzielnie. Zaczął się zastanawiać czy ten dodatkowy kłopot wart jest braku realnych oszczędności, które miały przynieść mu rozliczenia gotówkowe. Wyobraź sobie, że gubisz albo ktoś Ci kradnie Twoją miesięczna pensję w gotówce... Wyobraź sobie, że gubisz albo ktoś Ci kradnie Twoją kartę debetową... Robi Ci to różnicę? Bo Ja zdecydowanie (jak już) wolałbym stracić kartę a nie kasę. Także... dupa a nie 100% racji. Wszystko ma swoje plusy i minusy. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 30.03.23, 14:51 A mury rosły, rosły, rosły, łańcuch kołysał się u nóg. Gotówka to też ograniczenie tego, jak dalece państwo ciebie kontroluje. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 30.03.23, 15:02 Ale Ty mi nie tłumacz oczywistości, bo ja z tym nie dyskutuję. Tylko nie zgadzam się z pianiem w zachwytach jaka to gotówka jest zajebista i jak nie ma żadnych słanych stron. Pamiętam dobrze czasy gdy kart nie było i pamiętam jak wszyscy wzdychali tęsknie czekając na wygodę użycia kart. Niec nie jest idealne - ot tyle... Ale przedstawianie gotówki jako czegoś co minusów nie ma to manipulacja dla pelikanów, tylko tej drugiej strony. Pamiętam ile razy wychodząc na miasto dałem rade przepić a ile przypadkiem (hłe, hłe) zgubić... i że od czasu jak płace telefonem to się to jeszcze nie zdarzyło. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 30.03.23, 16:06 Jak się nie kontroluje po pijaku ;) Ja do knajp chodzę częściej z gotówką, kartą płacę jak z rodziną jemy, a akurat gotówki nie mam tylko. Są dwa powody: 1. daje napiwki (nie "czasami", a "prawie zawsze" - "prawie" bo chyba ze dwa razy na ostatnią dekadę zdarzyło mi się nie dać, jak obsługa sobie na to wybitnie nagrabiła), a napiwek kartą to trochę śmiesznie, bo kasa przejdzie przez konto szefa, potrącą kelnerowi/kelnerce, albo podzielą tak, że najwięcej dostanie podpierająca ścianę kierowniczka sali, a nie kelner, który dwoił się i troił, żeby mi tylko nic nie zabrakło; 2. często chodzę pić ze znajomymi, a to oznacza ściepę na (najczęściej niemały) rachunek pod koniec picia, nie wiem jak ty, ale ja ze spotkania klasowego wyszedłem ostatnio po trzeciej (i po drugiej flaszce), rozbijanie rachunku, przelewanie sobie kasy, rozliczanie wszystkiego po litrze wódki to byłby rachunkowy koszmar, a tak trzy stówy na stół i kelnerka też miała swoje (jak żeśmy podliczyli "zrzutkowe" i porównali z rachunkiem, to nam wyszło, że dziewczę ponad 5 stów ekstra dostało za obsługę naszego kilkunastoosobowego stolika - myślę, że gdybyśmy płacili kartami to miałaby dużo gorszą noc). Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 12:44 qqbek napisał: > Są dwa powody: > 1. daje napiwki (nie "czasami", a "prawie zawsze" - "prawie" bo chyba ze dwa ra > zy na ostatnią dekadę zdarzyło mi się nie dać, jak obsługa sobie na to wybitnie > nagrabiła), a napiwek kartą to trochę śmiesznie, bo kasa przejdzie przez konto > szefa, potrącą kelnerowi/kelnerce, albo podzielą tak, że najwięcej dostanie po > dpierająca ścianę kierowniczka sali, a nie kelner, który dwoił się i troił, żeb > y mi tylko nic nie zabrakło; Czasem (a nawet często) zdarza się, że z powodu braku drobnych do wydania reszty jestem zmuszony płacić kartą, ale wtedy nie doliczam napiwku do kwoty płaconej kartą, tylko daję go osobno gotówką. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 30.03.23, 16:14 Sorry ale dla wygody dajesz się związać i zakneblowac. Kiedyś jak ci państwo odetnie dostęp to twojej kasy w banku bo powiesz coś nie tak na forum to zatęsknisz za złodziejem co mógł ci pare stów ukraść co najwyżej I nie mów że to nie możliwe bo w Kanadzie już się to stało Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 30.03.23, 16:18 w co raz wiekszej ilosci bankow nie ma ludzi tylko automaty ewentualnie mozesz sobie poczatowac z konsultatntem online , nawet szturmu na banki nie bedzie bo i po co Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 07:15 trypel napisał: > Sorry ale dla wygody dajesz się związać i zakneblowac. Cooo??? 😂😂😂😂 Ty to masz fantazje... Ale spoko, pamiętaj tylko żeby to zawsze było konsensualne. > Kiedyś jak ci państwo od > etnie dostęp to twojej kasy w banku bo powiesz coś nie tak na forum to zatęskni > sz za złodziejem co mógł ci pare stów ukraść co najwyżej > I nie mów że to nie możliwe bo w Kanadzie już się to stało Rozumiem, że Twoje konto w banku jest zawsze puste i całą gotówkę trzymasz w domu? Serio???? Bo jakoś mi sie nie chce wierzyć. Pod materacem, w szafie czy masz sejf? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 07:24 Zastanawiam się czy nie rozumiesz czy nie chcesz zrozumieć co się stanie jak wszyscy zaczną się zachowywać tak jak ty, jak wtedy ktoś powie - po co nam ta brudna gotowka przenosząca choroby (albo lepiej "pojawi" je choroba przenoszona przez banknoty) I przejdziemy na walutę elektroniczną. Zobacz jakie są już limity płatności gotówkowych we Francji i Hiszpanii (tylko proszę nie mów że to dla dobra ludzi) Kontrola, kontrola, kontrola Gotowka wymyka się wciaz kontroli i to jedyny powód Jakiekolwiek ograniczenia w obrocie gotówką są korzystne tylko dla władzy, nie dla ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 10:19 trypel napisał: > Zastanawiam się czy nie rozumiesz czy nie chcesz zrozumieć co się stanie jak ws > zyscy zaczną się zachowywać tak jak ty, jak wtedy ktoś powie - po co nam ta bru > dna gotowka przenosząca choroby (albo lepiej "pojawi" je choroba przenoszona pr > zez banknoty) I przejdziemy na walutę elektroniczną. Odpowiedź na to pytanie zależy od tego, która teoria spiskowa jest najbliższa twemu sercu. Wskaż (bo to między wierszami sugerujesz), gdzie proponuję rezygnacje z gotówki. Cytując... "Zastanawiam się czy nie rozumiesz czy nie chcesz zrozumieć", że jedyne co zrobiłem to wskazałem, że gotówka ma też swoje minusy. Czy ja gdzieś napisałem że płatności bezgotówkowe to jest to? Że nie mają wad, itd? Może łaskawie zacytujesz? > Zobacz jakie są już limity płatności gotówkowych we Francji i Hiszpanii (tylko > proszę nie mów że to dla dobra ludzi) Tylko proszę nie mów, że to wyłącznie przeciwko ludziom. > Kontrola, kontrola, kontrola > Gotowka wymyka się wciaz kontroli i to jedyny powód Oczywiście, że masz rację. Płatności bezgotówkowe można kontrolować zdecydowanie łatwiej. Co nie znaczy, że całkiem, prawda? I tak, można mieć obawy i obiekcje, ze kontrola państwa czy też wiedza, którą państwo może z tego czerpać może być kierowana przeciwko obywatelom. Z naciskiem na "MOŻE". Jeśli założymy, ze wybieramy sobie w demokracji wrogów (co trochę karze się zastanowić nad racjonalnością człowieka... No bo jeśli głosujesz i wybierasz kogoś, kto jest przeciwko Tobie to czy na prawo głosu zasługujesz? Może faktycznie lepiej, żebyśmy - skoro jesteśmy debilami - zbyt wiele do powiedzenia nie mieli?). Ja tak nie zakładam, ze wszyscy którzy od poziomu lokalnego do państwowego chcą działać i coś robić to ludzie źli, niemoralni, złodzieje, moi wrogowie. Z drugiej strony faktem jest, że najchętniej takiej kontroli państwa/społeczeństwa chcą unikać Ci, którzy nie działają na korzyść tego państwa/społeczeństwa - od handlarzy narkotyków zacząwszy po tych co oszukują na podatkach, itd... > Jakiekolwiek ograniczenia w obrocie gotówką są korzystne tylko dla władzy, nie > dla ludzi Tak, masz rację. Pod warunkiem, że założysz iż każda władza to Twój wróg. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 10:46 Po tym co się działo podczas ostatnich lat tak właśnie zakładałem Co najlepsze - informacje które teraz wyłażą to potwierdzają. Władza nie chce żeby mi bylo dobrze tylko chce władzy i kontroli żeby tej władzy nie stracić. I pewnie każdy z nas robilby to samo będąc tam. A to ze jakiś promil społeczeństwa to przestępcy nie znaczy że całej reszcie trzeba z tego powodu ograniczać prawa (do korzystania z gotowki) W EU istnieje już projekt przejścia na CBDC, Polska na razie nie zrobiła nic i jest w szarym ogonie, co mnie oczywiście cieszy. Ale jakoś ten projekt i uwagi do Polski nie zjawiają się mediach. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 11:18 trypel napisał: > Po tym co się działo podczas ostatnich lat tak właśnie zakładałem A cóż takiego strasznego się działo? > Co najlepsze - informacje które teraz wyłażą to potwierdzają. Tzn jakie i co? Tak dla porównania... mnie to działa na wyobraźnię, co by było gdyby ograniczeń nie było a jedynie grzeczne apele do ludzkiej racjonalności... (warto mieć na uwadze jak "zmniejszył się świat") Dżuma Justyniana Zdaniem historyków w połowie VI w. Cesarstwo Bizantyjskie nawiedzone zostało przez epidemię dżumy dymieniczej, w wyniku której śmierć poniosło wówczas blisko 40% mieszkańców Konstantynopola. Jak uważają badacze, pandemia tej dżumy miała charakter ogólnoświatowy i dotarła m.in. do Afryki Północnej, środkowej części Azji i Europy, w której przyczyniła się do śmierci nawet 60% mieszkańców. Na całym świecie zabiła około 100 milionów osób. Czarna śmierć Tak mówiono o epidemii dżumy, która wybuchła w średniowiecznej Europie i przyczyniła się do śmierci blisko 50 milionów jej mieszkańców. Wszystko zaczęło się na Krymie, z którego dżuma szybko rozprzestrzeniła się nie tylko na Europę, ale i Afrykę Północną, zabijając w sumie około 200 milionów ludzi. Czarna śmierć zapoczątkowała wielką falę epidemii dżumy, które pojawiały się na świecie regularnie aż do XVIII w. Ospa prawdziwa Ospa prawdziwa, nazywana inaczej czarną ospą (Variola vera) to wirusowa choroba zakaźna o ostrym przebiegu, wywoływana przez jedną z dwóch odmian wirusa ospy prawdziwej (variola minor lub variola maior). Do największych epidemii tej choroby doszło w XVI wieku w Ameryce Południowej i Północnej. To właśnie ospa prawdziwa zdziesiątkowała społeczność Azteków - zabiła większość azteckich wojowników, władcę Cuitláhuaca i ponad 75% całkowitej populacji Meksyku. W imperium Inków przyczyniła się do śmierci 95% społeczeństwa. W 1633 roku epidemia czarnej ospy dotarła do Ameryki Północnej. W Plymouth w stanie Massachusetts chorobą zaatakowani zostali rdzenni Amerykanie. W 1636 roku zaraza dotarła do jeziora Ontario i ziemi Irokezów, zbierając milionowe żniwo śmierci. XIX- wieczna fala zachorowań na dżumę W XIX wieku dżuma zaczęła niebezpiecznie rozprzestrzeniać się w prowincji Junnan w Chinach. Po upływie kilku miesięcy opanowała kolejne kontynenty. W samych tylko Indiach i Chinach zabiła przeszło 12 milionów ludzi. Dzisiaj pandemia ta uznawana jest za największą pandemię dżumy zaraz po dżumie Justyniana i czarnej śmierci. Ataki cholery w XIX wieku Od 1816 roku do wczesnych lat 60. XIX wieku cholera zdziesiątkowała mieszkańców Indii, Europy i Ameryki Północnej. Od 1817 roku przez kolejne cztery dekady przyczyniła się w Indiach do śmierci około 40 milionów ludzi. Grypa 1918-1919 Ptasia i świńska grypa to nic w porównaniu z największą pandemią grypy w historii ludzkości, która uderzyła w 1918 r. „Hiszpanka”, bo tak ją nazwano, zaatakowała niemal wszystkie kontynenty, zabijając ponad 100 milionów ludzi. SARS-COV2: Dane z dziś. Zgony potwierdzone (zapewne jest och dużo więcej, ale...) 6,830,728 Twierdzę, że bez ograniczeń/nacisków na szczepienia tych zgonów byłoby wielokrotnie więcej i warto było dmuchać na zimne gdy nie wiedzieliśmy jak bardzo ten wirus jest zaraźliwy i śmiertelny. Lepsze to, niz zdechnąć albo żyć w posapokaliptycznym świecie (bo i tak mogło być). > Władza nie chce żeby mi było dobrze tylko chce władzy i kontroli żeby tej władz > y nie stracić. Zgoda, z tym, że ja twierdze iz nie każda. Autorytarna zdecydowanie tak. Demokratyczna... jak widać ot czasów gdy trwają na świecie nowoczesne demokracje, chyba jednak nie. Co więcej, jest jeden zasadniczy argument, który podważa logikę "złej władzy, przeciwko ludziom, bo ograniczenia, bo to służy władzy". Gdyby władza (generalnie) faktycznie chciała pełnej kontroli to zdecydowanie lepiej jest dla tej władzy, gdy ludzi jest mniej. Wojsko i służby by ochroniono, populacja by się zmniejszyła, a potem na "białym koniu" by ratować resztki ludzkości wjechałby wszędzie autorytarne władze.... "Widzicie, dla waszego dobra, bo tylu zdechło musimy Was trzymać za ryj." Nic takiego (pomijając reżimy autorytarne, do których - np. Chiny vs Zachodnia Demokracje , zdecydowanie nam daleko) się nie wydarzyło. To w autorytarnych Chinach było zero COVID a to Ty Twierdzisz, jak to "wroga władza" zrobiła wszystko by Cię specjalnie i bez powodu sponiewierac. > I pewnie każdy z nas robilby to samo będąc tam. Znów, historia nowoczesnych demokracji pokazuje, że to zupełnie nie prawda. > A to ze jakiś promil społeczeństwa to przestępcy nie znaczy że całej reszcie tr > zeba z tego powodu ograniczać prawa (do korzystania z gotowki) > Z tym sie zgodzę i zupełnie nie widzę potrzeby by gotówkę likwidować prawem. Zdechnie sama, to nieuniknione. Wystarczy ludziom pozwolić na wolny wybór i wygodę. > W EU istnieje już projekt przejścia na CBDC, Polska na razie nie zrobiła nic i > jest w szarym ogonie, co mnie oczywiście cieszy. Ale jakoś ten projekt i uwagi > do Polski nie zjawiają się mediach. Bo po co ma robić? Tak się składa, że jesteśmy w czołówce państw/społeczeństw, które lubią płacić kartami i maja zaawansowany technologicznie system bankowy. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 11:40 Rozumiem że wyciek korespondencji w UK na temat straszenia covidem to wszystko ok? Historia z Fauciem tez ok? A co do koncowki. Płacenie karta to nie cbdc, ale im więcej transakcji kartowych tym łatwiej wprowadzić cbdc Pamiętaj- jeśli nie możesz zrobić czego chcesz ze swoimi pieniędzmi to już nie są twoje pieniądze Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 11:58 trypel napisał: > Rozumiem że wyciek korespondencji w UK na temat straszenia covidem to wszystko > ok? Historia z Fauciem tez ok? Ja bym prosił bys konkretnie odnosił sie do konkretów i pytań a nie nie rzucał dwuznaczne zdania. Nie mam pamieci absolutniej, wiedzy absolutniej i czasu teraz na googlanie haseł. Wspomniałeś o Kanadzie. Zapytałem o konkrety i.... chuja się dowiedzialem. Taka dyskusja jest bez sensu. Nie sądzisz? > A co do koncowki. Płacenie karta to nie cbdc, ale im więcej transakcji kartowyc > h tym łatwiej wprowadzić cbdc > Pamiętaj- jeśli nie możesz zrobić czego chcesz ze swoimi pieniędzmi to już nie > są twoje pieniądze Przyznam bez bicia iż nie wiem co to cdbc, ale nie słyszałem też by w przewidywalnej perspektywie ktoś chciał nam gotówkę zabrać. Jak będzie chciał, to zdecydowanie będę protestować!!!! A w drodze na protest kupie sobie browara za którego zapłacę kartą (z gotówką na protest bez sensu, jeszcze mnie okradną w tłumie ludzi). Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 12:28 Masz piewcę demokracji To się zadziało www.money.pl/gospodarka/premier-trudeau-grozi-zamrozeniem-kont-bankowych-protestujacych-przeciw-obowiazkowym-szczepieniom-6737654473333536a.html I u nas może być to samo Bo niby dlaczego nie? Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 13:00 trypel napisał: > Masz piewcę demokracji > To się zadziało > www.money.pl/gospodarka/premier-trudeau-grozi-zamrozeniem-kont-bankowych-protestujacych-przeciw-obowiazkowym-szczepieniom-6737654473333536a.html > > I u nas może być to samo > Bo niby dlaczego nie? > Zaraz, zaraz... Bo sam sobie zaczynasz przeczyć mój szanowny interlokutorze. To: 1. Które zdanie jest prawdziwe? "Naprawdę odrzucasz fakt ze w Kanadzie uczestnikom protestu państwo zablokowało dostęp do kont bankowych żeby zakończyli protest?" czy "Premier Trudeau grozi zamrożeniem kont bankowych protestujących przeciw obowiązkowym szczepieniom" Bo grożenie zablokowaniem to jednak nie zablokowanie.... Czy się mylę???? 2. Co dokładnie robili protestujący? Czy inni protestujący/nieprotestujący ponosili straty (zamieszki, demolowanie sklepów, itd... - nie śledziłem syt. w Kanadzie). Wyczytałem, że np. słuzby ratunkowe nie mogły dojezdzac do potrzebujacych przez blokady - to chyba nie działanie przeciw władzy a przeciw współobywatelom? 3. Czy to działanie bezprawne czy też "Emergencies Act" pozwala na takie działanie w syt. nadzwyczajnych? 4. Czy to co się działo w Kanadzie to syt. zwyczajna? 5. Czy cieszyłbyś sie, gdyby Janusz blokował ciężarówką dojazd służb do Ciebie (policja/pogotowie) gdy ich potrzebujesz? 6. Ten protestu uderzał we władze czy w innych obywateli? (Patrz obecnie Francja... zdemolowane i splądrowane sklepy, spalone auta to realny kłopot Prezydenta czy właścicieli tychże? Byc może sami tez brali udział w protestach... fajna nagroda.. nie ma co...) 7. "Jak informuje BBC, premier Trudeau zapowiedział, że nadzwyczajne przepisy będzie stosowane tymczasowo i w konkretnych okolicznościach. Minister sprawiedliwości David Lametti tłumaczył, że specjalne uprawnienia będą wykorzystywane przez 30 dni." Nie przypominam sobie, by grozono tak wszystkim protestujacym w Kanadzie takze w innych protestach. Jak rozumiem te, uderzały generalnie w porządek publiczny i tworzyly zagrozenie dla innych obywateli? I inna grupa ludzi żądała od władzy szybkiego przywrócenia porządku i "tradycyjnych" form protestu? Czy sie myle? Nie mam czasu na czytanie całości, stad pytania, bo jak rozumiem śledzisz/znasz dobrze temat. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 13:05 Mylisz się Generalnie się myslisz ale już mi się nie chce Po prostu kradzież kasy przez rzad w majestacie prawa to świetny pomysł na walkę z ekstremistami protestującymi przeciw szczepionkom. I dlatego mam nadzieję że ludzie zrozumieją że gotówka to odrobina dodatkowej wolności w przeciwieństwie do cbdc Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 13:08 Poczytaj sobie (dlugie) co tam się działo Ale czego się spodziewać po uczniu Schwaba independenttrader.pl/protesty-w-kanadzie-czyli-wielki-reset-w-praktyce.html Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 13:10 A jak ci się nie zechce czytać całości to te fragment wypowiedzi kanadyjskiej minister finansów "Banki i dostawcy usług finansowych mogą natychmiastowo zamrozić lub zabłokować konta bez wyroku sądowego. Jeśli to zrobią, będą chronieni przed procesami cywilnymi, działając „w dobrej wierzę”. Urzędy państwowe będą miały nowe uprawnienia do wymiany istotnych informacji z bankami i innymi dostawcami usług finansowych by zapewnić abyśmy mogli wspólnie zakończyć finansowanie tych nielegalnych protestów. Chodzi tutaj o śledzenie pieniędzy, chodzi tutaj o zakończenie finansowania nielegalnych protestów. Jeżeli Twoja ciężarówka bierze udział w nielegalnym proteście, konta Twojej firmy zostaną zablokowane, a ubezpieczenie pojazdu zawieszone. Wycofaj swoje ciężarówki, kanadyjska gospodarka potrzebuje ich przy legalnej pracy, a nie żebyśmy stawali się biedniejsi z powodu tych nielegalnych protestów." Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 13:17 trypel napisał: > A jak ci się nie zechce czytać całości to te fragment wypowiedzi kanadyjskiej m > inister finansów > "Banki i dostawcy usług finansowych mogą natychmiastowo zamrozić lub zabłokować > konta bez wyroku sądowego. Jeśli to zrobią, będą chronieni przed procesami cyw > ilnymi, działając „w dobrej wierzę”. Urzędy państwowe będą miały nowe uprawnien > ia do wymiany istotnych informacji z bankami i innymi dostawcami usług finansow > ych by zapewnić abyśmy mogli wspólnie zakończyć finansowanie tych nielegalnych > protestów. Chodzi tutaj o śledzenie pieniędzy, chodzi tutaj o zakończenie finan > sowania nielegalnych protestów. Jeżeli Twoja ciężarówka bierze udział w nielega > lnym proteście, konta Twojej firmy zostaną zablokowane, a ubezpieczenie pojazdu > zawieszone. Wycofaj swoje ciężarówki, kanadyjska gospodarka potrzebuje ich prz > y legalnej pracy, a nie żebyśmy stawali się biedniejsi z powodu tych nielegalny > ch protestów." > Nooooo. W czym widzisz problem? Gdzie tu kradzież? Bo zablokowanie to nie to samo - CZY SIE MYLE? Czy widzisz róznice miedzy legalnym a nielegalnym protestem? - BO JA WIDZE! Jak Ci zablokuje wyjazd z posesji, bo se kurwa protestuje, nie dopuszcze do Ciebie pogotowia czy kogolowiek, bo se protestuje, to bedziesz minie popierac czy rzadac od policji, zeby mnie usunela? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 13:21 Blokowanie twoich pieniędzy bez wyroku sądu to kradzież. A nielegalny protest nie musi niczego blokować, może być pokojowy i spokojny Ale rozumiem że pis tez może zablokować twoja kasę jeśli wyjdziesz na protest przeciwko zakazowi aborcji a ten protest będzie nielegalny? Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 14:00 trypel napisał: > Blokowanie twoich pieniędzy bez wyroku sądu to kradzież. Nie, blokowanie to blokowanie. Słownik mówi, że pierdolisz. A bez sądu, bo na 30 dni pozwala ich prawo. Można się z tym nie zgadzać, ale są tez i scenariusze, w których to może nie być głupie i nie doprowadzać do większych problemów z systemem dla całego kraju. Mało rzeczy jest zawsze dobrych albo zawsze złych. Rozumiem, że przelewów nie robisz, bo banki kradną kasę (i nie mówię o opłatach za ewentualny przelew). > A nielegalny protest nie musi niczego blokować, może być pokojowy i spokojny Owszem. Ale ten BYŁ NIELEGLANY I BLOKOWAŁ. > Ale rozumiem że pis tez może zablokować twoja kasę jeśli wyjdziesz na protest p > rzeciwko zakazowi aborcji a ten protest będzie nielegalny? A jest ku temu podstawa prawna? Rolnicy protestują, blokują drogi... nie słyszałem, żeby ktoś wpadł na pomysł blokowania im rachunków... Będziesz popierać mój protest pod Twoja chata czy karzesz mnie wyjebać? Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 02.04.23, 20:06 galtomone napisał: > Jak Ci zablokuje wyjazd z posesji, bo se kurwa protestuje, nie dopuszcze do Cie > bie pogotowia czy kogolowiek, bo se protestuje, to bedziesz minie popierac czy > rzadac od policji, zeby mnie usunela? Jeśli będziesz blokował go w ramach protestu którego hasłem będzie "Gotówka to wolność", to chyba będzie Ciebie popierał ;) Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 13:14 trypel napisał: > Mylisz się > Generalnie się myslisz ale już mi się nie chce > > Po prostu kradzież kasy przez rzad w majestacie prawa to świetny pomysł na walk > ę z ekstremistami protestującymi przeciw szczepionkom. Ale jaka kradzież???? Co kto komu ukradł????? KONKRETNIE PROSZĘ! Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 13:17 Masz w linku o blokowanych kontach. Jeszcze raz - jeśli nie możesz zrobić ze swoimi pieniędzmi tego co chcesz to już nie są twoje pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 14:01 Nie mam czasu, wiec krótko: Grozili zablokowaniem? Zablokowali? Nie oddali? Dopisz TAK/NIE więcej mi nie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 14:11 tak, zablokowali , specjalnie dla ciebie wyjasnienie , zablokowanie znaczy karta nie dziala , a jak idziesz do banku nie mozesz podjac swoich pieniedzy juz wczesniej mialem pewne obawy co do bankow od tamtej pory mam zerowe zaufanie i pieniedzy tam nie trzymam Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 14:35 To gdzie i jak je pomnażasz? Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 02.04.23, 20:09 trypel napisał: > Jeszcze raz - jeśli nie możesz zrobić ze swoimi pieniędzmi tego co chcesz to już nie są twoje pieniądze. > Jeśli będę chciał za swoje pieniądze zlecić płatnemu zabójcy aby kogoś zabił, to prawo powinno na to pozwolić, bo to moje pieniądze i mogę robić z nimi co chcę? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 02.04.23, 20:40 A uważasz że prawo powinno wkraczać tak daleko w twoje życie żeby Ci obciąć fiuta bo jeszcze mógłbyś dokonać gwałtu? Że SWOIMI pieniędzmi możesz zrobić co chcesz. A jak złamiesz prawo to za to odpowiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 02.04.23, 21:04 Możesz robić co chcesz pod warunkiem, że to nie przestępstwo. A nie bezwarunkowo. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 02.04.23, 21:09 Tak, ale nie można profilaktycznie ograniczyć dostępu bo może popełnisz przestępstwo Mimo ze to obecnie modne podejście Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 02.04.23, 22:00 trypel napisał: > Tak, ale nie można profilaktycznie ograniczyć dostępu bo może popełnisz przestę > pstwo > Mimo ze to obecnie modne podejście > Obawiam się, że gdy cywilizacja wpadnie w stan jak z Mad Maxa to i gotówką co najwyżej się podetrzesz. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 02.04.23, 22:15 I napalisz w piecu A aplikacja bankowa co zrobisz? Bo podtarcia nie umiem sobie wyobrazić. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 07:37 trypel napisał: > Tak, ale nie można profilaktycznie ograniczyć dostępu bo może popełnisz przestę > pstwo > Mimo ze to obecnie modne podejście Z tą drobną różnicą, że tu nie było profilaktycznie (jeśli zablokujecie) tylko za łamanie prawa (jeśli nie przestaniecie blokować). To dużo sensowniejsze niż wysyłanie policji by siłą usuwała nielegalnie blokujących drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 07:50 Oczywiscie ze dużo sensowniejsze Jak zobaczą na monitoringu ze Galto protestuje przeciwko rządowi to wystarczy zablokować mu dostęp do możliwości kupienia biletów na pociąg, samolot czy autobus i jak pochodzi piechota przez rok to mu głupie pomysły miną. Ktoś mu kupi? Przeciez rzad będzie wiedział kto kupil i jak kamery wykryją Galto w pociągu to tamtemu tez zablokują. Aż się poprawia obaj i złoża samokrytykę i doniosą ze sąsiad na lewo sprzedaje jajka z niezarejestrowanej działkowej kury Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax44 Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 07:56 Chinczycy niepokornym zmieniaja kody dostepu w apce kovidowej na "czerwony" i h ,zostajesz odciety od wszystkiego Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 08:16 Przeciez galto napisał ze jest jest to zgodne z prawem jak w Kanadzie to jest to ok. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 12:45 trypel napisał: > Przeciez galto napisał ze jest jest to zgodne z prawem jak w Kanadzie to jest t > o ok. > Nie rób z siebie idioty? Dla Ciebie Kanada ma taki sam system władzy jak Chiny? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec2023 Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 08:39 Przecież rząd Kanady, Justin T z partii „Liberalna Partia Kanady” juz to uskutecznil - blokując dostęp do kont bankowych kierowcom ciężarówek którzy przyjechali protestować przeciwko jego decyzjom… Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 08:57 Przeciez jasno Galto napisał ze jeśli zrobił to zgodnie z prawem to jest to w porządku. Po co protestowali? Morda w kubeł. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec2023 Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 09:14 Galto to jedyny gość na tym forum którego postów nie jestem w stanie czytać. A za wklejanie linków zamiast treści postów to powinno się mu odłączyć internet a może i zablokowac płatności kartą (zgodnie z jego prawem) Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax44 Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 09:43 Galto to wzorcowy produkt eko woke lewactwa Przez zla diete poziom testostetonu spadl mu do poziomu piecioletniej dziewczynki i sie chlopu we lbie pomieszalo A to co uslyszy w tok fm i przeczyta w gazetce to swiete Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 12:49 bigimax44 napisał: > Galto to wzorcowy produkt eko woke lewactwa Znaczy każdy eko-lewak jeździ autem ze sporym (jak na Europę) silnikiem i dużym zapotrzebowaniem na paliwo? Ciekawa teza.... Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 13:03 miller jezdzi v8 , a zgadnij jak glosowal za zakazem zamochodow Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 13:06 Miller ekolewakiem? Równie smiala teza.... Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 13:13 faktycznie start komuch ale jak widac z lewactwem mu po drodze Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 13:19 Jak widać tak... Nigdy nie byłem wyborcą SLD/PZPR więc nie bardzo trafiłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 13:07 galtomone napisał: > bigimax44 napisał: > > > Galto to wzorcowy produkt eko woke lewactwa > > > Znaczy każdy eko-lewak jeździ autem ze sporym (jak na Europę) silnikiem i dużym > zapotrzebowaniem na paliwo? > > Ciekawa teza.... No wiesz, Greta też lata po świecie na te różne konferencje raczej nie balonem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 13:20 Nie sledze tego co robi ale gdzies tam zamiast leciec plynela podobno? Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 12:47 bywalec2023 napisał: > Galto to jedyny gość na tym forum którego postów nie jestem w stanie czytać. A > za wklejanie linków zamiast treści postów to powinno się mu odłączyć internet a > może i zablokowac płatności kartą (zgodnie z jego prawem) Paszport mi zabierz! Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec2023 Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 14:57 galtomone napisał: > Paszport mi zabierz! To kiepskie rozwiązanie, bo oznacza to, że zostaniesz na miejscu. Sam sobie zabierz - jak lubisz zamrodzym Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 15:02 bywalec2023 napisał: > galtomone napisał: > > > Paszport mi zabierz! > To kiepskie rozwiązanie, bo oznacza to, że zostaniesz na miejscu. > Sam sobie zabierz - jak lubisz zamrodzym Nie lubię, dlatego mieszkam w Europie. Jak tu będzie zamordyzm jak w RUS czy w Chinach, to bede wyjeżdżał. Na razie sie na to nie zanosi. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 12:47 trypel napisał: > Przeciez jasno Galto napisał ze jeśli zrobił to zgodnie z prawem to jest to w p > orządku. Po co protestowali? Morda w kubeł. > Znaczy mogę Ci wyjście z domu zablokować bo protestuję i będziesz mnie wspierać? Nie będziesz od władz żądać działania w związku z nielegalna formą mojego protestu??? Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 13:06 galtomone napisał: > Znaczy mogę Ci wyjście z domu zablokować bo protestuję i będziesz mnie wspierać? Jeśli protestować będziesz przeciwko wygodnickim którzy unikają używania gotówki, to wychodzi na to, że będziesz wspierany. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 13:17 Co ty z tym blokowaniem domu? Ile razy cie zablokowali bo mnie nigdy? Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 13:21 trypel napisał: > Co ty z tym blokowaniem domu? > Ile razy cie zablokowali bo mnie nigdy? To odpowiedź do mnie, bo nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec2023 Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 08:42 Chińczycy maja albo mieli np obozy reedukacyjne dla tych którzy im nie pasują poglądami jeśli chodzi o naród Ujgurow. Zaczyna się od blokowania możliwości przejazdu pociągiem jak w Chinach czy kont jak w Kanadzie Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax44 Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 09:16 No wlasnie makron jedzie do swojego idola misia pandy i oczywiscie zabiera ta kurew von der lojen, doborowe towarzystwo Z drugiej strony w chinach chyba nie jest tak zle , da sie zyc Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 10:01 bigimax44 napisał: > No wlasnie makron jedzie do swojego idola misia pandy i oczywiscie zabiera ta k > urew von der lojen, doborowe towarzystwo > Z drugiej strony w chinach chyba nie jest tak zle , da sie zyc Byliście tacy kompatybilni w tym ględzeniu anty systemowym aż zgrzytnęło. Oni, że zmierzamy do zamordyzmu i totalnej inwigilacji jak w Chinach lub Kanadzie, a ty że nie tak źle w tych Chinach, tylko zachód taki zgniły. Tak Putin każe gadać jak na wasala przystało? A przynajmniej tak długo jak po plecach go pan feudalny poklepuje? Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 12:45 trypel napisał: > Oczywiscie ze dużo sensowniejsze > Jak zobaczą na monitoringu ze Galto protestuje przeciwko rządowi to wystarczy z > ablokować mu dostęp do możliwości kupienia biletów na pociąg, samolot czy autob > us i jak pochodzi piechota przez rok to mu głupie pomysły miną. 1. Ponawiam pytanie o moja blokade. Popierasz mnie pod swoimi drzwiami? Ciagle udajesz, ze nie widzisz. 2. Kiedy Ty ostatnio za samolot gotówką płaciłeś????? Za pociąg inny niż lokalny czy autobus dalekobieżny to gotówką też ciężko troche o ile wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 13:20 Może my się w ogóle nie rozumiemy Galto z uwagi na twoja wiedzę. Czy dla ciebie płacenie karta = Digital currency? Bo jeśli tak to cała dyskusja bez sensu. Ups nie bez sensu dla mnie. Przekonałem się że jednak na glosowanie muszę chodzić. Choćby żeby głosować przeciw Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 13:24 trypel napisał: > Może my się w ogóle nie rozumiemy Galto z uwagi na twoja wiedzę. > Czy dla ciebie płacenie karta = Digital currency? Mylisz pojęcia Panie kolego. Co ma piernik do wiatraka? Digital currency to wyłącznie cyfrowa waluta czyli np. kryptowaluty. Płacenie karta to tylko forma rozliczenia fizyczna gotówką, która możesz potem fizycznie wypłacić. Wiec nie, to sie dla mnie nie = bo to zupelnie inne rzeczy. Skad ten pomysl? > Bo jeśli tak to cała dyskusja bez sensu. > > Ups nie bez sensu dla mnie. Przekonałem się że jednak na glosowanie muszę chodz > ić. Choćby żeby głosować przeciw Alez głosuj za/przeciw, jak chcesz. Pokaz tylko (zebym wiedzial na kogo nie glosowac) kto postuluje likwidacje fizycznej gotówki? W czyim to programie????? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 13:33 Akurat kryptowaluta jest przykładem z zupełnie innej bajki. Zdecentralizowana. Umozliwiajaca bezpośrednie transakcje Cbdc to coś zupełnie innego Jeszcze raz jak w przedszkolu Więcej transakcji kartowych a mniej gotówkowych może prowadzić szybciej do wyeliminowania fizycznego pieniądza Wyeliminowanie fizycznego pieniądza doprowadzi bardzo szybko do zastąpienia pieniądza waluta cbdc Tego nie chce bo to będzie oznaczało ze nie będziemy mieli własnego pieniądza. I będę dlatego głosował przeciwko każdemu ktorego celem będzie dalsza centralizacja władzy w ramach struktur UE. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 13:49 trypel napisał: > Akurat kryptowaluta jest przykładem z zupełnie innej bajki. > Zdecentralizowana. Umozliwiajaca bezpośrednie transakcje > Cbdc to coś zupełnie innego Nie, to dokładnie jeden z rodzajów cyfrowej waluty, czyli takiej, która nie ma fizycznej formy: "Digital currency (digital money, electronic money or electronic currency) is any currency, money, or money-like asset that is primarily managed, stored or exchanged on digital computer systems, especially over the internet. " A to, ze sa rozne rodzaje takich walut to inna sprawa. > Jeszcze raz jak w przedszkolu > > Więcej transakcji kartowych a mniej gotówkowych może prowadzić szybciej do wyel > iminowania fizycznego pieniądza Owszem, może. Ale nie musi. Ty zrozumiałeś co na napisałem na początku, bo mam wrażenie ze nie i usiłujesz dyskutować z własnymi wymysłami na temat tego co napisałem. > Wyeliminowanie fizycznego pieniądza doprowadzi bardzo szybko do zastąpienia pie > niądza waluta cbdc Nadal czekam na wyjasnienie... to juz kilka dni chyba. Chujowo sie z toba dyskutuje, bo nie opdoiwadasz na nic konkretnie niestety. > Tego nie chce bo to będzie oznaczało ze nie będziemy mieli własnego pieniądza. Wlasnego pieniadza czy fizycznego pieniadza - bo to dwie rozne sprawy. Moglbys zaczac precyzyjnie wyrazac mysli? Znaczy przeciwko EURO tez jestes? > I będę dlatego głosował przeciwko każdemu ktorego celem będzie dalsza centraliz > acja władzy w ramach struktur UE. LOL! Czyli niby co? Jak to wg Ciebie ma niby wyglądać... państwa narodowe i powrót do +/- EWG? Czy masz jakąś inną wizje..? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 14:17 Z tobą się ciężko dyskutuje z uwagi na ilość pytań w jednym wpisie a nie nie znoszę czytania twojego sposobu komentowania Znalazłem takie proste wytłumaczenie różnicy między cbdc a kryptowalutami I tak- dla mnie UE poszła za daleko. I tak cieszę się że nie mamy euro. Jak cholera. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 14:41 Z braku EURO sie nie ciesze. A to CDBC po czesci tyczy sie i tak gotowki - emituje i kontroluje BC. Przy duzych transakcjach gotówkowych i tak sie zwykle jakies papiery podpisuje, zeby sie US nie przyjebał - co to/skad to. Natomiast nadal nie wiem co ty chcesz mi udowodnic czy do czego mnie przekonać? Chyba, ze Ci sie wydaje, ze ja jestem przeciwnikiem gotowki??? Ale jesli tak, to Ci sie zle wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 14:48 Nie jesteś w stanie zrozumieć ze cbdc to jest inna polka? Data ważności, dedykowane dla konkretnej osoby, na konkretne przeznaczenie, nakaz wydawania To już nie będą twoje pieniądze Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 14:52 Wierze... i co dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 15:09 Co dalej? Chce ten moment odsunąć przynajmniej póki mego życia. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 15:22 I w ramach rozładowania napięcia do „poki mego życia” Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax44 Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 17:55 Marzyciel The first week of April, the Federal Reserve will begin the formal certification of participants for launch of the service Zapytasz co to zaserwis finance.yahoo.com/news/fednow-payment-system-launch-2023-194814075.html?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly9kdWNrZHVja2dvLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAAMGWzqO8ytB60lhUJsRaMotRtyqsx32z_K_FygrEELfjtmb2JQiXXgH2czNsYBpr_sSjav7L3POxRQr9iSAx2ThiUZqPtUc7hsgDNtxhdh3S17gKzff1ovIIqGfP-ZVvDcobFdsoeJGZQsIrS_bUAMfxqPbipA0tbLkweTzcGfbc Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 04.04.23, 08:11 trypel napisał: > Co dalej? Chce ten moment odsunąć przynajmniej póki mego życia. No to odsuwaj. Tylko z tego co widzę (zainteresowanie ludzi do płacenia gotówką) jest średnie... By nie powiedzieć mizerne. Na moje oko, to nie specjalnie będzie trzeba czegoś nakazywać/zakazywać, bo gotówka zdechnie sama, dzięki nam. A jak dojdziemy do mementu gdy to będzie promil transakcji, to powitanie pytanie.... Czy chcecie płacić w podatkach za utrzymanie fizycznej formy waluty, z której i tak nikt nie korzysta... Jak znam życie to chętnych nie będzie zbyt wielu za te 20 czy więcej lat... Inna sprawa, że wszystkie fizyczne gotówki na świecie nie znikną... Tylko, że dla celów anonimowości są kryptowaluty... Ale zawsze w domu możesz mieć jakieś "marki/korony/denary" z kraju X i próbować tym za kebaba zapłacić... O ile wtedy jeszcze będzie Ci wolno zjeść kebaba bez ryzyka zgonu. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax44 Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 13:51 Zobaczymy jak sie obecny kryzys baknowy rozkreci Cos mi mowi ze bedzie srednio, jakas hiperinflacja wskoczy a potem ebc wjedzie z odsiecza i uratuje nas wszystkich wlasnie poprzez cbdc Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 14:18 To jest możliwe. Tzn"uratuje" a nie uratuje Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 30.03.23, 14:56 Ty lubisz bezpieczeństwo w klatce Ja wole więcej wolności i niezależności nawet z ryzykiem Odpowiedz Link Zgłoś
kanna13 Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 30.03.23, 15:26 Sklepik: Sklepik niech przysiądzie i zrobi symulację co mu się bardziej opłaca: czy utrzymywanie terminala czy ewentualna strata klientów co noszą ze sobą tylko kartę/telefon. Kasy samoobsługowe: płacenie nie kartą to co z wydawaniem gdy ceny dalej mają groszowe końcowki więc i bilon wydawany. Resztę trzeba odebrać i w zasadzie sprawdzić czy dobrze ją wydano oraz włożyć do portfela osobno monety, osobno papierki. Czas.... A i co do kas samopcobsługowych to w zasadzie dlaczego nie ma tam jakiejś zniżki od ceny, gdy klient odwala pracę kasjera? Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 30.03.23, 15:33 Osobisice nie lubie kas samoobslugowych, wiecznie sie cos dupi. Najbardziej lubie mozliwosc skanowania i dodawnia zakupow w aplikacji w trkacie chodzenie po sklepie. Widze ceny, widze ile juz wydalem, podchodze do kasy, skanuje kod, place wychodze. Wycoaganie rzeczy z kosztyka po to by za chwile schowac je znow do siatek doprowadza mnie do szalu, Wole od razu do siatki i z glowy. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 30.03.23, 15:54 to macie jakioes dupne te kasy. ja juz place u kasjera tylko w malych sklepikach, lub czasami na targu. jeszcze jest pare knajp ktore biora tylko gotowke, ale te moge policzyc na palcach jednej reki. taksiarze czasami wola gotowke.... a pozatym mamj ja tylko na jakby co. czasami przez 2 miesiace mi siedzi te same 50 euro w portfelu. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 30.03.23, 19:34 W Bawarii jest tak samo, z knajp to azjaci akceptuje przewaznie tylko cash, no i niektorzy cwaniacy miejscowi Bawarczycy, wiadomo, chodzi tylko o szara strefe, nic innego, to jedyny powod.... Placac karta i tak moge dac napiwek po zaplaceniu.... Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 11:41 marekggg napisał: > jeszcze jest pare knajp ktore biora tylko gotowke, ale te moge policzyc na palc > ach jednej reki. > taksiarze czasami wola gotowke.... Ale jak sam zauważyłeś, w Niemczech już tak nowocześnie nie jest. Szczególnie w knajpach gotówka często jest konieczna Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 30.03.23, 15:57 Skanować to w Carrefour można - też fajna opcja, ale potem czekasz pod kasami automatycznymi aż jakaś miernota intelektualna doczyta komunikat na swojej kasie. Ja mam do automatów taki stosunek, że nie lubię za darmo odwalać czyjejś pracy. Dlatego też do Biedry prawie przestałem wchodzić - nie dość, że "potrzebne informacje" wkurwia nie tylko klientów, ale wszystkich dookoła, to jeszcze obsadę kas obsługowych ograniczyli do zera, a najbliższa "automatom" kasa działa na pół gwizdka, bo kasjerka non-stop lata poprawiać przy automatach. Za to Kaufland zrobił to bezboleśnie - jest dedykowany pracownik i nie muszę prosić, żeby mi piwo "kliknęli". Do tego w Kauflandzie są kasy przyjmujące gotówkę. Stokrotka wypada "gdzieś pośrodku" - ani mnie nie ziębi, ani nie grzeje. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 30.03.23, 19:02 niewiem co to macie za system, ale u mnie w belgijskim carrefurze sam skanujesz jak wrzucasz do koszyka, potem tylko skanujesz karte stalego klienta i placisz karta. dowidzenia. od czasu do czasu, czyli moze raz na 1,5 miesiace jest "kontrola" ktora jest taka byle-jaka - pracownik zeskanuje 4-5 artykulow (nawet jak ich masz 50) i jak sie zgadza - to po kontroli. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 30.03.23, 19:41 Ja bylem ostatnio w Innsbrucku w IKEI i skanowanie jest proste jak konstrukcja cepa, stal gosciu i obserwowal placacych w ten sposob, pokazalem mu po zaplaceniu rachunek i do widzenia.... U mnie w Kauflandzie to jest o wiele prostsze i zabiera o wiele mniej czasu niz placenie w normalnej kasie, jak sie ma troche rzeczy... Rzecz jasna to obserwuja, zaraz obok jest siedziba kasjerow... Zeby wyjsc ze strefy kas samoobslugowych trzeba zeskanowac paragon... Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 07:19 qqbek napisał: > Skanować to w Carrefour można - też fajna opcja, ale potem czekasz pod kasami a > utomatycznymi aż jakaś miernota intelektualna doczyta komunikat na swojej kasie > . Nie wiem co masz na mysli... Czasem gdy kupuje alkohol (ale akurat tam rzadko, bo moje aktualnie ulubione Proper Twelve w Biedrze jest znacznie tańsze) musze poczekać. A tak... skanuje telefon, place, wychodze. Nikt nie musi nic na swojej kasie czytać... Kolejek też zwykle nie ma, u mnie chyba ze 14 kas jest, wiec tylko jak sa swieta blisko, to sie robi wiecej ludzi. W sumie to chyba od ponad 2 miesięcy nawet żadnej "kontroli koszyka" nie miałem. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 02.04.23, 20:33 galtomone napisał: > Nie wiem co masz na mysli... Sosnowe APA z browaru Fortuna (Miłosław) mam na myśli. Jest chyba tylko w Carrefour w mojej okolicy. To przez nie muszę czekać. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec2023 Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 02.04.23, 21:01 Dobre, od nas z Wielkopolski 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 07:38 qqbek napisał: > galtomone napisał: > > > Nie wiem co masz na mysli... > > Sosnowe APA z browaru Fortuna (Miłosław) mam na myśli. > Jest chyba tylko w Carrefour w mojej okolicy. > To przez nie muszę czekać. > A to co innego. Ale tego wymaga ustawa o wychowaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 30.03.23, 17:26 Jakie to słabe czasy, wolność przez papierki.. Z dupy. Pamiętajcie, nie trzymać wszystkich jajek w jednym koszyku, głowa wolna Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 30.03.23, 17:30 Jak Ci kiedyś spadnie social scoring i zablokują ci konto to wspomnisz moje słowa:) Odpowiedz Link Zgłoś
kanna13 Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 30.03.23, 17:53 trypel napisał: > Jak Ci kiedyś spadnie social scoring i zablokują ci konto to wspomnisz moje sło > wa:) > To gdzie trzymasz pieniądze? W domu? W towarze? Od razu złoto kupujesz? Co uzbierasz to zaraz wydajesz? Tak pytam z czystej ciekawości. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 30.03.23, 18:04 Wydaje plus rezerwa w gotowce w euro i dolarze. Na koncie niewiele. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna13 Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 30.03.23, 18:41 trypel napisał: > Wydaje plus rezerwa w gotowce w euro i dolarze. > Na koncie niewiele. > Rezerwa to kilkanaście/kilkadziesiąt tysięcy. Trzymasz gotówkę w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 30.03.23, 18:47 Winno być: Trzymasz gotówkę w domu? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 30.03.23, 18:59 Tyle że na parę msc starczy A co? Odpowiedz Link Zgłoś
kanna13 Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 30.03.23, 19:26 Nie nic. Zawsze to jakieś inne spojrzenie. Ja np. nie trzymam więcej niż określoną kwotę w jednym banku. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 30.03.23, 19:29 Co to za różnica który bank? Jeśli dojdzie do takiej kontroli jak w Chinach to bank nie ma znaczenia bo władza zablokuje dostęp Albo tak jak w Kanadzie po protestach covidowych zablokowali dostęp do kont uczestnikom Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 30.03.23, 19:25 W Niemczech bardzo duzo ludzi placi gotowka za zakupy, szczegolnie starszych.... Twierdza, ze to specjalnie, bo jak placa karta, to banki maja pelna kontrole ich wydatkow.... A tak bak nie wie, co kupuja i za ile... I sa niezalezni do banku.... Tyle ze to go.no prawda, bo pensja czy emerytura i tak przychodzi ONLINE na konto.... A gosciu pobierajacy z konta gotowke w bankomacie w wysokosci jego dochodow jest PODWOJNIE podejrzany, bo chce zrobic bank w wala, do tego nie wiadomo, co kupuje... WIec podpada O WIELE bardziej od tego, co placi karta i bank wie, ze jego wydatki sa normalne, zero ukrywania, na co idzie kasa W sumie nuda Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 10:52 wislok1 napisał: > W Niemczech bardzo duzo ludzi placi gotowka za zakupy, szczegolnie starszych... > . > Twierdza, ze to specjalnie, bo jak placa karta, to banki maja pelna kontrole ic > h wydatkow.... Tak z ciekawości, na czym ta kontrola polega? > A tak bak nie wie, co kupuja i za ile... Nie prawda. Bank wie gdzie i ile płacisz, ale nie wie czy za podpaski czy za wódkę. To wie sklep. Niezależnie od tego czym płacisz. Najbardziej bawią mnie (nie piszę tego pod Twoim kontem, tylko jako coś co mi sie przypomniało) Ci, którzy płacą gotówką (bo przecież jestem wolny, co kupuję to moja prywatna sprawa, itd...) a jednocześnie podtykają kasjerce pod nos swoja kartę "klubową" bo zniżki, punkty, itd... Jakoś faktu, że wtedy sklep może połączyć konkretne zakupy z konkretnym klientem już nie widza. Pozostaje pytanie czy to faktycznie źle i problem. Osobiście nie wstydzę się tego co kupuję, więc wolę móc czasem oszczędzić na tym co faktycznie kupuje niż patrzeć na "promocje" które mnie zupełnie nie interesują. > W sumie nuda Owszem.... Tzn. fajnie sie gada o teoriach spiskowych (patrz: forum.gazeta.pl/forum/w,20,175668648,175668648,OT_esli_cenicie_sobie_wolnosc.html?p=175676369) ale każda paranoje powinna mieć swoje granice. Do toalnej kontroli wrogiej władzy to jednak torche nam jeszcze brakuje i nic nie wskazuje na to, by w najbliższym czasie ludzie mieli wybrac a potem zgodzic sie na ograbienie ich z podstawowych wolności. Co prawda, jak będziemy wybierac Konfy/Pisy/Trumpów/Erdoganów/itd... to to jest dokładnie ten kierunek - TOTALNEJ KONTROLI pomimo tego,ze wszyscy oni ryje wolnością wycierają. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 10:59 Naprawdę odrzucasz fakt ze w Kanadzie uczestnikom protestu państwo zablokowało dostęp do kont bankowych żeby zakończyli protest? Naprawdę nie widzisz ze to może się stać gdzieś indziej? I co wtedy zrobisz z kartą? Niemcy walczyli dlugo żeby obronić choćby banknot 500 euro, UE użyła idiotycznych argumentów o praniu pieniędzy żeby go wycofać. Jesteś Galto idealnym przykładem wolno gotowanej żaby. Przecież jest Ci ciepło :) Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 11:42 trypel napisał: > Naprawdę odrzucasz fakt ze w Kanadzie uczestnikom protestu państwo zablokowało > dostęp do kont bankowych żeby zakończyli protest? Nie znam sytuacji w Kanadzie, więc przybliż proszę. Moge się oburzać, ale pytanie jak wyglądała podstawa prawna ku temu działaniu? I co... blokowali na podstawie wskazań GPS z telefonów hurtem czy wybranym po aresztowaniach za udział w zamieszkach na ulicach (jak patrzeć teraz na Francuzów, którzy w ramach sprzeciwiania się władzy demolują sklepy swoich sąsiadów, to nie mam nic przeciwko temu by debilom konta blokować). > Naprawdę nie widzisz ze to może się stać gdzieś indziej? Ale co sie moze stać? Że demokratycznie wybrana władza, bez podstawy prawnej zablokuje na czują dostęp do konta grupie ludzi nie łamiących prawa? Póki co tak się dzieje jednak w państwach autorytarnych... tam władza może wszystko. PL jest w pół drogi... Władza łamiąca prawo w poniedziałek, w środę uchwala sobie prawo, że jej wolno... A 30% rodaków bije brawo i się cieszy. > I co wtedy zrobisz z kartą? To samo co teraz... nadal będę trzymać w szufladzie - tylko nie wiem której 😉😂 (w sumie jak pytasz, to daaaawno sie z kartą nie widziałem). > Niemcy walczyli dlugo żeby obronić choćby banknot 500 euro, UE użyła idiotyczny > ch argumentów o praniu pieniędzy żeby go wycofać. ????? Bronić banknot???? 🙄 Cóż... my bronimy JPII oni EURO... każdy ma swoich bohaterów. Spoko... wybierzmy do władzy populistów i autokratów... będzie za kilka lat jak w Turcji i nie tylko nie trzeba będzie bronić 500EURO ale będziemy się cieszyć z banknotów o nominałach 1000 i więcej. > Jesteś Galto idealnym przykładem wolno gotowanej żaby. Przecież jest Ci ciepło > :) Nie.. ja po prostu nie łykam papki z żadnej strony i (jak w samolocie) robię najpierw dobrze sobie. Pisałem Ci wyraźnie (ale skrzętnie pomijasz) nie neguję gotówki (co usiłujesz mi wmówić - PO CHUJ, nie wiem... może dla wygody?), nie gloryfikuję transakcji bezgotówkowych (co usiłujesz mi wmówić - PO CHUJ, nie wiem... może dla wygody?). Widzę plusy i minusy obu ale nie jestem paranoikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 11:46 Doradca: zamiast dawać zbyt wiele sygnałów wcześniej, możemy rzucić na boisko nowy wariant Hancock: przestraszymy ludzi tak żeby im spodnie spadły Doradca: tak, to właśnie spowoduje odpowiednią zmianę zachowania Hancock: to kiedy wykorzystujemy nowy wariant? I tak kolejnego dnia rzad brytyjski wypuścił info o nowym wariancie... Ale ty nie łykasz papki więc wierzysz ze wariant był prawdziwy Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 11:53 Ale może ad argumentum proszę, bo robisz kolejna wrzutkę, która dotyczyła troche innego kontekstu, w troche innej sprawie, w troche innym terminie wydarzeń. Co za chwile skończy się jałowym biciem piany i burdelem w dyskusji. Zatem poprosiłbym o jakąś drobną samokontrole w tej dyskusji i odnoszenie się do konkretnych zdań. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 14:11 akurat pranie brudnych pieniedzy w niemczech jest super proste. mozesz przyjsc do salonu samochodowego i za 500k euro w gotowce kupic samochod. tak samojak z kupnem willi - walizka pieniedzy i juz. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 14:46 Chyba już nie www.google.com/amp/s/polskiobserwator.de/aktualnosci/towary-i-uslugi-nie-mozna-placic-gotowka-w-niemczech-nowa-ustawa-juz-obowiazuje/%3famp Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 17:31 Zgadzam sie w 90% z twoimi uwagami... Bank moze analizowac wydatki , jak jego klient bedzie sie ubiegal o kredyt, wtedy sie im przyjrza.... Supermarket to pikus, ale jak ma drogie wydatki na Gucci, Chanel, itp., tu moze byc problem, jak to NIE GRA z jego dochodami... Czyli klient banku zdecydowanie wiecej wydaje niz zarabia... Poza takimi przypadkami bank sie nie bedzie czepial.. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 01.04.23, 07:16 wislok1 napisał: > Zgadzam sie w 90% z twoimi uwagami... > > Bank moze analizowac wydatki , jak jego klient bedzie sie ubiegal o kredyt, wte > dy sie im przyjrza.... Tak, ale to nie ma wiele wspolengo z karta. Bo co za roznica czy 100 zl schodzi Ci z karty czy wyciagasz 100 zl bankomatu? Dla banku to jedno i to samo. > Supermarket to pikus, ale jak ma drogie wydatki na Gucci, Chanel, itp., tu moze > byc problem, jak to NIE GRA z jego dochodami... To banku tez nie interesuje. Co interesuje to ile masz i ile wydajesz. A nie na co. > Czyli klient banku zdecydowanie wiecej wydaje niz zarabia... Bank nie musi wiedziec ile zarabiasz. Bank wie ile masz na koncie. Bank wie ile i skad wplywa na to konto i ile z niego wyplywa. Nie mozesz (pomijajac debet/kredyt) wdac wiecej niz masz. A na zdolnosc kredytowa wplywa tez to czego bank nie wie. Ile i czy zarabia zona, czy masz dzieci, itd... > Poza takimi przypadkami bank sie nie bedzie czepial.. Bedzie, jesli rata kredytu bedzie zbyt wysoka w ocenie banku lub ryzyko kredytowe z byt wysokie. Reasumujac. Jak na konto wplywa 1000, to nie wydasz co miesiac 10 000 z tego konta. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 01.04.23, 09:12 Tak, ale to nie ma wiele wspolengo z karta. Bo co za roznica czy 100 zl schodzi Ci z karty czy wyciagasz 100 zl bankomatu? narazie jeszcze tak wiele nie ma bo jest gotowka ale jak s ie gotowke zlikwiduje to wtedy jakze latwo sprawdzic ile wydajesz na paliwo czy mieso a jak za duzo wydajesz to mozna ci walnac limit zebys tyle ine wydawal oczywiscie w imie chronienia klimatu i dla twojego dobra Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 07:43 bigimax4 napisał: > > Tak, ale to nie ma wiele wspolengo z karta. > Bo co za roznica czy 100 zl schodzi Ci z karty czy wyciagasz 100 zl bankomatu? > > > narazie jeszcze tak wiele nie ma bo jest gotowka Nie, nie na razie. Sadzisz, że sklep odda takie dane bankowi za darmo? Sadzisz, ze bank bedziechcial kupic liste Twoich zakupów? Po chuj? Jak już, to takie dane beda sprzedawane innym firmom, ktore beda mialy pomysl na to co z nimi zrobic. Ale tu karta ma nie wiele do rzeczy. Mozesz placic gotowka i skorzystac z programu lojalnosciowego. > ale jak s ie gotowke zlikwiduje to wtedy jakze latwo sprawdzic ile wydajesz na > paliwo czy mieso Dla wiekszosci z nas to juz dzis latwo sprawdzić (paliwo). I co z tego. Bank nawet nie musi sprawdzac konkretnych wydatków. Wystarczy, że wymieni sie danymi z firma leasingowa, z firma ubezpieczeniowa, itp. A czy kupujesz mieso czy salate, to wie sklep. > a jak za duzo wydajesz to mozna ci walnac limit zebys tyle ine wydawal > oczywiscie w imie chronienia klimatu i dla twojego dobra Gdzie tu interes banku? Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 11:08 Ja cenie sobie wolność dlatego też zrezygnowałem z terminala i przyjmuję gotówkę (ewentualnie blik na telefon). Natomiast w momencie kiedy ja muszę płacić, to nieco zapominam o wolności, robię się wygodny i zamiast nosić komórkę i portfel, noszę tylko komórkę. W razie W i jakiegoś runu na banki, warto się oczywiście zabezpieczyć i mieć część oszczędności w ddgotówce (w tym euro i $), złocie (fizycznym) i krypto (btc, eth na portfelu sprzętowym). Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 11:44 hukers napisał: > Ja cenie sobie wolność dlatego też zrezygnowałem z terminala i przyjmuję gotówk > ę (ewentualnie blik na telefon). 😂😂😂😂😂👍👍👍 No tak, bo BLIK to to samo co gotówka. > Natomiast w momencie kiedy ja muszę płacić, to > nieco zapominam o wolności, robię się wygodny i zamiast nosić komórkę i portfe > l, noszę tylko komórkę. > W razie W i jakiegoś runu na banki, warto się oczywiście zabezpieczyć i mieć cz > ęść oszczędności w ddgotówce (w tym euro i $), złocie (fizycznym) i krypto (btc > , eth na portfelu sprzętowym). A najlepiej prywatną wyspę i helikopter, gdzie w razie "W" można spędzić miło czas aż kurz opadnie. To jeszcze lepsze rozwiązanie 👍😉 Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 11:57 galtomone napisał: > hukers napisał: > > > Ja cenie sobie wolność dlatego też zrezygnowałem z terminala i przyjmuję > gotówk > > ę (ewentualnie blik na telefon). > > 😂😂😂😂😂👍👍👍 > > No tak, bo BLIK to to samo co gotówka. > > Dlatego napisałem "ewentualnie". Jest taka możliwość, ale nie jest ona przeze mnie preferowana. > W razie W i jakiegoś runu na banki, warto się oczywiście zabezpieczyć i m > ieć cz > > ęść oszczędności w ddgotówce (w tym euro i $), złocie (fizycznym) i krypt > o (btc > > , eth na portfelu sprzętowym). > > A najlepiej prywatną wyspę i helikopter, gdzie w razie "W" można spędzić miło c > zas aż kurz opadnie. > > To jeszcze lepsze rozwiązanie 👍😉 Lepsze, ale dla setki "forbesa". Kowalski będzie musiał sobie radzić inaczej. Ja jestem przygotowany na różne rozwiązania. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 12:03 hukers napisał: > galtomone napisał: > > > hukers napisał: > > > > > Ja cenie sobie wolność dlatego też zrezygnowałem z terminala i przy > jmuję > > gotówk > > > ę (ewentualnie blik na telefon). > > > > 😂😂😂😂😂👍👍👍 > > > > No tak, bo BLIK to to samo co gotówka. > > > > > Dlatego napisałem "ewentualnie". Jest taka możliwość, ale nie jest ona przeze m > nie preferowana. A czym (poza opłatami) różni się blik od terminala? Jakby twoje zdanie było faktycznie prawdziwe, to przyjmowałbyś tylko gotówkę (zakładając, że faktycznie uważamy, że to jakaś wolność). Skoro akceptujesz też transakcje bezgotówkowe (imho czy to blik czy terminal różnica w zakresie skutków/efektów jest żadna) tzn. ze albo nie cenisz sobie jednak tej wolności albo gubisz sie w zeznaniach. Nie da sie byc troche w ciazy. > Lepsze, ale dla setki "forbesa". Kowalski będzie musiał sobie radzić inaczej. > Ja jestem przygotowany na różne rozwiązania. W kazdym razie wyspy i helikoptera obu nam z całego serca zyczę ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 11:32 Niestety, czasem jestem zmuszony, żeby zapłacić kartą, bo sklep nie ma jak wydać. No i niestety, z problemem braku drobnych spotykam się prawie wyłącznie w Polsce. Ani w Czechach, ani w Niemczech tego problemu nie mam. Zastanawiałem się, o co tu chodzi. Czy to może banki żądają od sklepów jakichś opłat za zaopatrzenie w drobne? Czy może handlowcom po prostu się nie chce zaopatrzyć kas w odpowiednią ilość drobnych do wydawania? Chyba to drugie, bo często jest tak, że tych drobnych już nie ma zaraz po otwarciu sklepu. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 11:47 jureek napisał: > Czy to może banki żądają od sklepów jakichś opłat za zaopatrze > nie w drobne? O ile wiem to wszędzie żądają, bo to przecież usługa i koszt. W UK firma miała umowę z urzędem pocztowym (taniej niż banku) i poczta grube zmieniała na drobne, żeby można było wydawać resztę. Ale nie robiła tego z dobroci serca tylko za kasę. W weekendy był czasem problem, bo sklep otwarty a poczta nie... Jak zabrakło... to zabrakło. > Czy może handlowcom po prostu się nie chce zaopatrzyć kas w odpow > iednią ilość drobnych do wydawania? Moim kolegom się czasem nie chciało... A czasem nie bardzo było gdzie te drobne trzymać w odpowiedniej ilość. Generalnie był z tym kłopot i większość z nas klientów/sprzedawców wolała płatności kartą. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 11:52 galtomone napisał: > jureek napisał: > > > Czy to może banki żądają od sklepów jakichś opłat za zaopatrze > > nie w drobne? > > O ile wiem to wszędzie żądają, bo to przecież usługa i koszt. No to nie rozumiem. W Czechach, czy w Niemczech są te opłaty niższe, że tam jakoś nie mam problemów z wydawaniem reszty? Albo może handlowcy bardziej przewidujący i odnoszą z utargu tylko te grube, a drobne sobie zostawiają do wydawania? Nie muszą wtedy płacić bankowi za zaopatrzenie w drobne. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 12:23 jureek napisał: > galtomone napisał: > > > jureek napisał: > > > > > Czy to może banki żądają od sklepów jakichś opłat za zaopatrze > > > nie w drobne? > > > > O ile wiem to wszędzie żądają, bo to przecież usługa i koszt. > > No to nie rozumiem. W Czechach, czy w Niemczech są te opłaty niższe, że tam jak > oś nie mam problemów z wydawaniem reszty? Nie mam pojęcia jakie są opłaty (ale byłbym mocno zdziwiony, gdyby ich nie było), ale zapewne kultura handlowa jest inna. I Niemcy i Czesi do wielu innych spraw tez (jako społeczeństwa) podchodzą inaczej niz Polacy. > Albo może handlowcy bardziej przewidu > jący i odnoszą z utargu tylko te grube, a drobne sobie zostawiają do wydawania? U nas drobne zawsze zostawały z utargu ale to była nawet nie kropla a kropelka w morzu potrzeb. Mały sklep, średnio potrzebował 1/5 dziennego obrotu w drobnych. Tego często były worki monet. > Nie muszą wtedy płacić bankowi za zaopatrzenie w drobne. Muszą, musza... Brak drobnych polega na tym, ze więcej ich wydajesz niż przyjmujesz, stad braki. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 12:41 galtomone napisał: > Brak drobnych polega na tym, ze więcej ich wydajesz niż przyjmujesz, stad braki Ze mną mają bilans raczej odwrotny. Jak tylko mam drobne, to lubię płacić odliczone kwoty. W sklepach samoobsługowych ma się za to dodatkowo w nagrodę podziw w oczach kasjerki, gdy policzyłeś sobie wcześniej, ile masz do zapłacenia, i dajesz jej odliczoną kwotę. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 13:02 jureek napisał: > galtomone napisał: > > > Brak drobnych polega na tym, ze więcej ich wydajesz niż przyjmujesz, stad > braki > > Ze mną mają bilans raczej odwrotny. Jak tylko mam drobne, to lubię płacić odlic > zone kwoty. W sklepach samoobsługowych ma się za to dodatkowo w nagrodę podziw > w oczach kasjerki, gdy policzyłeś sobie wcześniej, ile masz do zapłacenia, i da > jesz jej odliczoną kwotę. Ale Ty to nie sklep o ile wiem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 16:02 galtomone napisał: > Ale Ty to nie sklep o ile wiem ;-) Dobrze wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 02.04.23, 20:49 jureek napisał: > Ze mną mają bilans raczej odwrotny. Jak tylko mam drobne, to lubię płacić odlic > zone kwoty. W sklepach samoobsługowych ma się za to dodatkowo w nagrodę podziw > w oczach kasjerki, gdy policzyłeś sobie wcześniej, ile masz do zapłacenia, i da > jesz jej odliczoną kwotę. Czy w ramach tego podziwu kasjerki już nie sprawdzają tej odliczonej kwoty? Czy kolejka zablokowana też podziwia, że płatność mocno się przeciąga? Tak na prawdę to chyba jesteś wyjątkiem ale u mnie drobne to zamieniają się w czystą bezużyteczność. Pewnie nie tylko ja tak mam. Gdy to się pomnoży przez liczbę tych wszystkich (do której rzecz jasna jako wyjątek nie należysz) to już całkiem ładna sumka wyparowuje z obiegu. Czasem zastanawiam się czy do puszek dobrocznynnych nie wrzucać ale miedziane grosiki tam wrzucać aby odchudzać portfel to trochę głupio. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 02.04.23, 20:56 Zobacz jaka sumka wyparowuje z obiegu jak Twoja stówa z karty przejdzie przez 20 miejsc i w każdym ucieknie z niej prowizja Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 02.04.23, 21:01 trypel napisał: > Zobacz jaka sumka wyparowuje z obiegu jak Twoja stówa z karty przejdzie przez > 20 miejsc i w każdym ucieknie z niej prowizja > Ja nie mam tak rozległej wiedzy, więc zrób mi proszę wyliczankę tych 20 miejsc. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 02.04.23, 21:17 To sobie policz, wyjdz ze 100 i odejmij 20x po 0.3% po kolei Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 02.04.23, 22:13 trypel napisał: > To sobie policz, wyjdz ze 100 i odejmij 20x po 0.3% po kolei Jak wrócimy do czasów wypłat w okienku całkowicie z pominięciem systemu bankowego, to ktoś będzie musiał opłacić całą masę ludzi od zabezpieczania, liczenia itp i to też będzie w prowizji systemem naczyń połączonych i wpływających na cenę. Zauważ, że to nie władze a komercja rozpoczęła zmiany aby stopniowo wprowadzać jak najwięcej obrotu elektronicznego. A to raczej argument za tym, że globalnie to usprawnia gospodarkę. Ja tutaj mam podobne zdanie co galtom. Jak długo gotówka i wymiana bezgotówkowa są opcjami do wyboru, to ja tu nie widzę problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 02.04.23, 22:17 A jak długa będą opcjami do wyboru? Czy czasem nie tak długo jak "wiecie rozumiecie już 65 % transakcji robimy elektronicznie wiec oczywiście dla waszej wygody zrezygnujmy z tych brudnych papierkow"? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec2023 Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 02.04.23, 22:32 Podobno na dużej ilości banknotów są śladowe ilości narkotyków - to wycofają banknoty pod pozorem walki z narkotykami 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 09:28 trypel napisał: > A jak długa będą opcjami do wyboru? Czy czasem nie tak długo jak "wiecie rozumi > ecie już 65 % transakcji robimy elektronicznie wiec oczywiście dla waszej wygod > y zrezygnujmy z tych brudnych papierkow"? > To Ty i sklepikarz wprowadzicie swoje papierki z cyferkami i między sobą będziecie rozliczać się tymi papierkami. Mogą to być też egzotyczne muszelki lub sztabki złota lub jakikolwiek nośnik informacji o tym jaką to ma siłę nabywczą w gronie honorujących ten nośnik. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax44 Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 09:45 To troche ogranicza mozliwosci bo jak zaplaci ten sklepikarz dostawcy? Chyba nie przemyslales swojego pomyslu do konca Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 10:11 bigimax44 napisał: > To troche ogranicza mozliwosci bo jak zaplaci ten sklepikarz dostawcy? > Chyba nie przemyslales swojego pomyslu do konca Może umówić się z nim, że mu przekopie ogródek przez umówioną liczbę godzin. Może zrobić to osobiście lub poprzez klientów jak Trypel, którzy winni są mu jakąś porcję czasu przekopywania ogródka. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax44 Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 10:29 Ty jestes jebniety Sprzedawca sprzedaje a nie kopie ogrodki Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 11:23 bigimax44 napisał: > Ty jestes jebniety Zam jesteś ograniczony umysłowo, bo nie skumałeś idei. > Sprzedawca sprzedaje a nie kopie ogrodki A czy korzystający z pieniędzy papierowych to zajmują się wytwarzaniem papieru i drukowaniem na nich cyferek? Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 12:51 tbernard napisał: > To Ty i sklepikarz wprowadzicie swoje papierki z cyferkami i między sobą będzie > cie rozliczać się tymi papierkami. O ile wiem to w większości krajów to nielegalne by wprowadzać do obrotu własne środki płatnicze. Na kasę państwo ma monopol. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 14:30 galtomone napisał: > tbernard napisał: > > > To Ty i sklepikarz wprowadzicie swoje papierki z cyferkami i między sobą > będzie > > cie rozliczać się tymi papierkami. > > O ile wiem to w większości krajów to nielegalne by wprowadzać do obrotu własne > środki płatnicze. > > Na kasę państwo ma monopol. Niby tak jest ale ... co z rozliczeniem bezgotówkowym typu usługa za usługę? Na przykład przekopanie komuś ogródka za coś? Tylko nie bierz tego dosłownie jak niejaki bigxuj. Przekopanie MOŻE być fizyczne ale nie MUSI. Może być tylko informacją ile kto komu ma przekopać. A tak bardziej na poważnie, to tak długo jak tylko jako tako demokracja funkcjonuje, to ja nie widzę problemu, bo po prostu społeczeństwo ma możliwość wybrania takich co nigdy gotówki nie wycofa całkowicie. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 14:43 tbernard napisał: > galtomone napisał: > > > tbernard napisał: > > > > > To Ty i sklepikarz wprowadzicie swoje papierki z cyferkami i między > sobą > > będzie > > > cie rozliczać się tymi papierkami. > > > > O ile wiem to w większości krajów to nielegalne by wprowadzać do obrotu w > łasne > > środki płatnicze. > > > > Na kasę państwo ma monopol. > > Niby tak jest ale ... co z rozliczeniem bezgotówkowym typu usługa za usługę? Nic. Doczytaj definicje srodka platnicznego. Stad z kryptowalutami panstwa maja taki klopot. Nie tylko dlatego, ze sa anonimowe w obrocie. > Na przykład przekopanie komuś ogródka za coś? To sie nazywa barter a nie srodek platniczy. Mieszasz pojecia. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 17:39 galtomone napisał: > tbernard napisał: > > Na przykład przekopanie komuś ogródka za coś? > > To sie nazywa barter a nie srodek platniczy. > Mieszasz pojecia. A jeśli to tylko informacja? Kto komu ile jest winien po prostu przekształcane jest na czas kopania ogródka, ale nikt nikomu nie musi kopać. Środek płatniczy to też tylko nośnik informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 04.04.23, 08:14 Tez, ale na potrzeby rozmowy watro używać słów precyzyjnie, zgodnie z ich ogólnie przyjętym znaczeniem. A w nim, przekopanie ogródka nie jest środkiem płatniczym. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 04.04.23, 12:42 W tym rzecz, że "środek płatniczy" to nic innego jak informacja (a bardziej precyzyjnie nośnik informacji) o sile nabywczej. W PRL ów "środek płatniczy" zbliżał się ze swoją wartością do czegoś czym można było tyłek podetrzeć, za to coś co oficjalnym środkiem płatniczym nie było, bywało całkiem przydatne w ekskluzywnych sklepach zwanych Peweksami. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 05.04.23, 06:29 tbernard napisał: > W tym rzecz, że "środek płatniczy" to nic innego jak informacja (a bardziej pre > cyzyjnie nośnik informacji) o sile nabywczej. W PRL ów "środek płatniczy" zbliż > ał się ze swoją wartością do czegoś czym można było tyłek podetrzeć, za to coś > co oficjalnym środkiem płatniczym nie było, bywało całkiem przydatne w ekskluzy > wnych sklepach zwanych Peweksami. "Środek płatniczy Środek płatniczy – banknoty i monety nominowane w określonej walucie, które są używane i powszechnie akceptowane przy dokonywaniu płatności na terenie danego państwa. Współcześnie emitentem prawnych środków płatniczych jest bank centralny." Widzisz tu coś o kopaniu czy dowolnej innej formie wymiany? Także bony i dolary też były (w przypadku $$$ są) środkiem płatniczym. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 05.04.23, 07:05 Dobrze ze przywołałeś taka fajna definicje. Wynika z niej ze ani zadne Digital currencies nie są środkiem płatniczym. Nawet posługiwanie się karta nie jest posługiwaniem się banknotami ani monetami więc to nie środek płatniczy Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 02.04.23, 21:26 tbernard napisał: > Czy w ramach tego podziwu kasjerki już nie sprawdzają tej odliczonej kwoty? Ten podziw pojawia się po sprawdzeniu i stwierdzeniu, że wszystko się zgadza co do grosza. > Czy kolejka zablokowana też podziwia, że płatność mocno się przeciąga? Płatność skraca się o czynność wydawania reszty. Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 12:12 jureek napisał: > Niestety, czasem jestem zmuszony, żeby zapłacić kartą, bo sklep nie ma jak wyda > ć. No i niestety, z problemem braku drobnych spotykam się prawie wyłącznie w Po > lsce. Ani w Czechach, ani w Niemczech tego problemu nie mam. Zastanawiałem się, > o co tu chodzi. Czy to może banki żądają od sklepów jakichś opłat za zaopatrze > nie w drobne? Czy może handlowcom po prostu się nie chce zaopatrzyć kas w odpow > iednią ilość drobnych do wydawania? Chyba to drugie, bo często jest tak, że tyc > h drobnych już nie ma zaraz po otwarciu sklepu. Ja przestałem się nad tym zastanawiać kiedy w pewnym sklepie lubelsko-litewskim na 15 minut przed zamknieciem, bedac przy kasie usłyszałem: 'Grazynka, gdzie te drobne mam zlozyc, bo mie sie az wysypujo'? Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 11:46 Plakat w oknie knajpy w Pradze (na Náměstí Bratří Synků): Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 11:55 Zawsze lubiłem Czechów:) Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 14:25 trypel napisał: > Zawsze lubiłem Czechów:) Może jakieś spotkanie forumowe w Pradze? Tym razem informuję z trochę większym wyprzedzeniem niż ostatnio, więc może coś z tego wyjdzie. Będę w Pradze w drugi (drugi nie długi) weekend w maju, czyli od 12 do 14 maja. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 15:59 Jakby była ładna pogoda to się chętnie na moto wybiorę ale tylko nealko :) Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 16:02 trypel napisał: > Jakby była ładna pogoda to się chętnie na moto wybiorę ale tylko nealko :) Super! Znam trochę knajp w Pradze, gdzie nealko z beczki leją. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 16:47 Utopence jeszcze mają? Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 16:55 trypel napisał: > Utopence jeszcze mają? Zależy gdzie, ale znam te knajpy, gdzie mają, w tym co najmniej jedną, gdzie mają jedno i drugie - czyli i piwo nealko z beczki, i utopence, i jeszcze całkiem przyzwoite ceny. Jadłem tam w ostatni weekend i mieli ten weekend pod hasłem dziczyzny, a ceny drugich dań w okolicach 180 koron. Normalne obiadowe menu to tam kosztuje 150-160 koron. I to wcale niedaleko od centrum, bo tylko dwie stacje metra od Muzeum. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 16:08 trypel napisał: > Jakby była ładna pogoda to się chętnie na moto wybiorę ale tylko nealko :) Żeby jeszcze Marek dał się namówić, loty z Brukseli do Pragi są taniutkie: Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 09:25 sorry, ale jas nie mam czasu do sierpnia. teraz barcelona i potem dlugo nic. i raynair lata z charleroi, czyli plus 60 euro w kazda strone. to jak frankfurt-hahn. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 17:32 marekggg napisał: > sorry, ale jas nie mam czasu do sierpnia. Zamierzam pożyć dłużej niż do sierpnia, a Pragę odwiedzam i tak średnio raz w miesiącu, więc nic straconego :) A póki co będę się modlił o pogodę, żeby Trypel mógł w maju na motorze przyjechać Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 17:51 To nie jest weekend majowy, pogoda powinna być idealna :) Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 17:37 W Bawarii, Italii, tez tak pisza w wielu knajpach i zwykle nie dostajesz paragonu fiskalnego To sluzy TYLKO I WYLACZNIE praniu kasy przez knajpy, zeby nie placic podatkow.... Z ochrona klienta to nie ma nic wspolnego Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 18:47 Pranie kasy a nie płacenie podatków to dwie zupełnie inne sprawy. Wątpię czy buda z kebabem pierze kasę z nielegalnego źródła Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 18:54 Brak placenia podatkow to tez pranie kasy.... Nie tak bezczelne jak ukrywanie wlasciwych dochodow z dragow, czy innego nielgalnego zrodla, ale to w sumie to samo.... Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 19:00 jak korporacje lobbuja za korzystnymi dla siebie rozwiazaniami podatkowymi tak ze nic nie placa a wrecz ciagna zajebiste dotacja wszytko fajnie wislok klaszczu dupa jak kebab "oszuka" na rachunku , zajbac , odstrzelic, pranie kasy jaki ty koles jestes zjebany to az zal komentowac Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 20:03 Nie prooponuje nikogo odstrzelic ani zaje.ac, stwierdzam fakty, jedni i drudzy kombinuja.... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 19:07 Pranie kasy to legalizowanie gotowki pochodzącej z lewych źródeł. Właśnie płacenie od nie podatku poprzez dokumentowanie (również za pomocą paragonów fiskalnych) dużego ruchu w interesie Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 20:08 No, formalnie tak.... Moj blad Jedni i drudzy kombinuja... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 20:19 W mojej rodzinnej Legnicy był w latach 90 hotel. Na uboczu. Zero ruchu. Akurat w kwadracie kolo rodziców. I pewnego dnia moja mama dostala tam kontrolę.. I się okazało że hotel od paru lat ma 90% obłożenia, a w restauracji codziennie impreza za kupę kasy Miliony w podatkach,. I wyprane dziesiątki milionów. A z drugiej strony mamy to co teraz dzieje się u zony w szpitalu czyli prywatna tarcza antykryzysowa - codziennie pod szpital podjedzą jakiś dostawczak, wpuszczają go za bramę i schodzi się personel na zakupy, raz wędliny domowe, raz ciasta, raz sery. Sami producenci mali co ratują swój biznes i omijają pośredników i podatki. I klient zadowolony i oni. I taka tarcze antyinflacyjna popieram. W przeciwieństwie do prania kasy. Mimo ze to drugie dostarcza sporo do budżetu Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 31.03.23, 21:08 Jak kiedys bylem w Karpaczu, ladna restauracja, zero ruchu, bylismy z kolegami jednymi klientami... Kobitka kelnerka sama byla wku,wiona ´na maxa, bo mowila, ze zawsze tak jest, nie ma klientow, a kasa plynie, placa jej dobrze, ale za co ? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec2023 Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 01.04.23, 01:21 Popieram takie oddolne działania antykryzysowe i antyinflacyjne. Pytanie techniczne: medycy potem trzymają ta zywnosc w szpitalu gdzie tyle wirusów i bakterii i potem zanosza do domu? Mnie ongiś pewien medyk przestrzegał przed takimi zarazkami w szpitalu których tam ponoć pełno Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 01.04.23, 07:06 Oni też tam jedzą. Mają lodowko. Kanciapy ze stołami. Nawet stołówki i knajpy Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 08:47 zapraszam do belgijskiego krolestwa. jak przyjechalem te 17 lat temu, to jak chcialem kupic meble, to mi kumpel belg doradzil - wez gotowke i znajdz sobie jakas firme na wsi ktora ci te meble zrobi sprzeda. oniemialem - przeciez to ZACHOD troche pozniej zmienialem opony na zimowe czy letnie. gosciu mowi, 60 euro. i potem z rachunkiem, czy bez. mowie bez, po co mi to. i on ok, 45 cash. i zreszta sie przyzwyczailem - w restauracjach prawie nigdy nie otrzymuje paragonu z kasy. piec lat temu byl u nas z wizyta kolega ze slowacji. chcialem w restauracji zaplacic karta, bo nie mialem cash. chodzilo o jakies 90 euro. kolega mowi - ja mam gotowke. no to potem gosciu wzial rachunek, pomachal, skreslil i wyszlo w cash 78. oczywiscie rachunek "fiskalny" zabral ze soba. wiec tak. ale ja to mam wrazenie, ze "zachod" to sie konczy na niemieckiej zachodniej granicy. i potem krolestwo i wladza paru kolesi. i to by sie zgadzalo z tym co mi opowiadaja autochtoni. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 09:04 U mnie we wloszech to samo Ale oni się na początku boją. Dopiero jak cie znają to ceny spadają albo rośnie porcja jak płacisz gotówką. Normalnie w barze na dole prosecco kosztuje 3 euro i jak wpadasz z ulicy to tyle płacisz, ale jak płacisz gotówką i jesteś swój to masz 2 prosecco za 3 euro. A jak zamówisz 3 kolejki to jeszcze kanapki dają w cenie. Ale zapomnij o paragonie. :) Podoba mi Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 09:16 z guardia di finanza mam duzo czynienia zawodowo - jak wchodza do firmy, to jest paraliz totalny od sekretarki do najwieksze bossa. zreszta wcale sie nie dziwie. ich procedury finansowe sa podobno bardzo proste i pranie brudnych pieniedzy juz wcale nie jest takie proste (info od wloskich prawnikow). ale OK, male firemki czy restauracje nie wchodza w to sito. ale w belgii to ma kazdy w dupie. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 10:00 Poza tym pewnie inaczej będzie w Mediolanie a inaczej w dziurze gdzie każdy zna każdego i potencjalny agent wroga jest rozpoznawany na rogatkach :) Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec2023 Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 09:12 Może to wpływy romańskie? Czy Flamandzi tak samo kręcą i kombinują? A jeszcze dodatkowo władza paru grubszych kolesi w Brukseli nad cała Junia…. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 09:22 belgia to belgia. calosc. i kurwa mac bywalcu - belgia to nie unia i unia to nie belgia, tak samo jak unia to nie bruksela. jak ludziska w UE zaczna glosowac w wyborach narodowych na normalnych ludzi, to moze i ta twoja znienawidzona "bruksela" sie zmieni. bo to co sie tutaj dzieje, to tylko obraz spoleczenstwa europejskiego. nic wiecej, nic mniej. bo tonie eurokraci - czyli urzedasy maja idiotyczne pomysly, ale europarlament i komisarze. tych pierwszych wybiera "lud" bezposrednio, tych drugich mianuja partie rzadzace w krajach czlonkowskich. wkuj to sobie w leb i te idiotyczne pomysly przychodza zawsze od tych jednych, albo drugich. i od lobbystow. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec2023 Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 11:01 marekggg napisał: > i kurwa mac bywalcu - belgia to nie unia i unia to nie belgia, tak samo jak uni > a to nie bruksela. To to ja wiem. Ja mówiąc "Bruksela" mam na myśli UE a mówiąc Belgia mam na myśli królestwo. To że władza królestwa jest w Brukseli (ten jeden z 3 czy 5 rządów w Belgii:)) to nie ma znaczenia, że Belgia jest dla nas Polaków mało znanym krajem i Brukselę kojarzą jednoznacznie z UE i eurodebilami i ich kretyńskimi decyzjami. > i te idiotyczne pomysly przychodza zawsze od tych jednych, albo drugich. i od l > obbystow. Śmiem podejrzewać, że daleko bardziej od tych ostatnich niż myślimy. Ostatnio była afera gdzie jakaś wiceprzewodnicząca i inni brali od Kataru wielkie sumy i przynajmniej w pierdlu wylądowała. Mam nadzieję,że posiedzi ona i inni którzy brali. Ale wiesz co jest najgorsze w tej Unii? Centralne decyzje z daleka nigdy nie są dobre. To mieliśmy za komuny, że Moskwa decydowała, Warszawa i Praga przyjmowały te decyzje do realizacje a taki Poznań czy Bratysława to mógły sobie jedynie "wyrażać entuzjazm". A jak gdzieś chciano za dużo wolniości, to wjeżdżały ruskie czołgi. Teraz dzieje się to samo. Tylko zamiast czołgów np. obcinają kasę albo wyznaczają kary. Jak eurodebile mogą zakazywać na chama samochodów spalinowych, nie sprawdzając tego, że obywatela Europy Środkowo-Wschodniej na elektryki nie stać? Bo z uwagi na różnicę z zarobkach nie stać człowieka zarabiającego 1000 EUR na miesiąc na auto za 50-60 tys. EUR. Jakoś nikt nie wpadł na pomysł, że aby wyrównać dochody należałoby dokonać konwesji 1 PLN - 1 EUR. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Przy okazji... inna myśl 31.03.23, 12:09 Bo tu sporo o gotówce, o władzy, o demokracji, itd... Mnie osobiście bardziej niż władza na którą jakiś wpływ jako społeczeństwo jeszcze mamy bardziej martwi władza korporacyjna, na którą (innego niż przez wybraną władzę) wpłwyu nie mamy. Nie możemy jej kontrolować, nie musi się tłumaczyć, dysponuje ogromnymi zasobami i wpływami. Dla niej faktycznie jesteśmy tylko potencjalnymi kolejnymi 0000 które zasilą konta. Zaś idealną dla niej władzą są populiści, którymi łatwo sterować, których łatwo kupić. Autokraci, których tanio można kupić. Piewcy nieograniczonej wolności, którzy są pożytecznymi debilami i których kupować nie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 02.04.23, 15:10 Bez sensu. W krajach południowych płacą wszędzie gotówką i to jest beznadziejne - taka płatność trwa kilka razy dłużej. Na bramkach - gotówka, więc robią się korki. W parkometrze - gotówka i to monety, więc jak nie masz, to narażasz się na mandat. W Żabce jak przyjdzie jakiś dziaders z gotówką, to albo akurat "nie ma wydać" i blokuje bo będzie dyskutował, albo szuka grosików i też blokuje (nie zawsze wszystko mogę kupić w automatycznej kasie). Kartę czy telefon ma się przy sobie zawsze - mogę ad hoc kupić sobie coś za kilka tysięcy, bo tam mi się zachciało. A nie zapierdalać sztucznie naokoło do bankomatu i pobierać kasę i dopiero płacić. Może gotówkowcy wymyślą coś takiego: trzeba pobrać gotówką, z tym iść na wymianę na żetony, płacić nimi, później wymieniać żetony na gotówkę i gotówkę z powrotem wpłacać. Będzie większa wolność. Ew. można dodać kolejne poziomy wymiany przedmiotów na zasadzie "z pustego w próżne". Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 02.04.23, 22:24 Gotówkowcy to myślą, że papierek z cyferkami to jakaś magia i ma wartość samą w sobie. Gdy nadejdzie kryzys, że cywilizacja padnie to worki z ziemniakami i mąką będą najlepszą walutą a nie papierki z cyferkami. Nawet sztabki ze złota nie będą zbyt wartościowe. No może naboje i broń mieć wtedy sporo wartości na wagę życia i śmierci które ułatwią transfer wspomnianych już worków albo go zablokują. Totalny pad systemu bankowości elektronicznej to praktycznie droga do Mad Maxa. Bo jaki efekt przyniesie, że na chwilę tylko gotówka będzie mieć wartość? Ludzie bez gotówki zaczną szturmować sklepy, bogatsze posiadłości itp. Ktoś kto gada, że on swoją rodzinę zabezpieczy na taką okoliczność po prostu bredzi. W interesie nas wszystkich jest nie siać paniki zaś w interesie kacapstanu na odwrót. Oni sieją gdzie się da burzę. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 02.04.23, 22:46 Czyli mam jednak zrobić tę licencję sportową myślisz? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 07:26 Ty opisujesz jakiś koniec świata a ja opisuje to co się dzieje wokół. I banki nie mają nic z tym wspólnego. Jak czytam kolejnego co pisze o bankach to się zastanawiam czy aż tak umiejętnośc czytania upadła w narodzie. CBDC to nie banki, waluta o ograniczonym czasie ważności to nie banki, pozwalania na zakupy uzależnione od "przyzwoitości" obywatele ocenianej przez rzad to tez nie banki. Z wygody przejdziemy na walutę wirtualna a potem obudzimy się nie w nocniku ale w dole pełnym główna Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 09:41 Ale ktoś zabroni Tobie i lokalnemu fryzjerowi, sklepikarzowi, oponiarzowi rozliczać się w jakimś umówionym nośniku informacji o wartości czy sile nabywczej? Możecie nawet umówić się na godziny kopania komuś ogródka. Pójdziesz do sklepu i zamiast gotówką której już nie będzie, to zapłacisz długiem do odpracowania w ogródku sklepikarza. Sklepikarz pójdzie do fryzjera i mu sprzeda Twój dług, a fryzjerowi Ty pomożesz coś pogrzebać przy aucie lub motocyklu i będziecie kwita. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax44 Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 09:44 Ten problem ludzie rozwiazali tysiace lat temu wprowadzajac tu cie zaskocze , pieniadze, Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 10:13 bigimax44 napisał: > Ten problem ludzie rozwiazali tysiace lat temu wprowadzajac tu cie zaskocze , pieniadze, No właśnie. Jak niby władza może zakazać rozliczać się w jakimś gronie w sposób jaki oni wzajemnie honorują? Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax44 Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 10:34 Wloska mafia podobno sie rozlicza starymi lirami no i fajnie moze dla nich to dziala ale dla spoleczenstwa nie musi Zreszta obowiazujacym pieniadzem jest to w czym sie placi podatki Tego pewnie tez nie przemyslales? Idz i nie bredz wiecej farmazonow z dupy Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 11:32 bigimax44 napisał: > Wloska mafia podobno sie rozlicza starymi lirami no i fajnie moze dla nich to d > ziala ale dla spoleczenstwa nie musi > Zreszta obowiazujacym pieniadzem jest to w czym sie placi podatki > Tego pewnie tez nie przemyslales? Dobrze, że o społeczeństwie coś wspomniałeś. W odróżnieniu od kacapstanu w krajach, gdzie społeczeństwo wybiera władze, to może po prostu wybrać taką, która nie zakaże używania gotówki, a gdyby usiłowała coś takiego, to w następnych wyborach przegra. O ile to wbrew temu co chce społeczeństwo. Może w kacapskich standardach to się nie mieści w głowie, że to społeczeństwo dokonuje wyboru władzy i uważają, że to sprawa przepychanek mafijnych. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 11:41 po prostu wybrać taką, która nie zakaże używania gotówki, a gdyby usiłowała coś takiego, to w następnych wyborach przegra. twoja glupota niszczy a jak dziala w rzeczywistosci ta demokracja jakas skorumpowana menda lansuje "swoje" pomysly , wprowadza zamordyzm i odchodzi na ciepla posadke w jakiejs globalistycznej organizacyjce a zamordyzm zostaje dziadek wezno mi przypomnij ktora partia miala program zabrania samochodow , miesa , 15nasto minutowe miasta , cbdc , bo cos nie moge sobie przypomniec zebyc glosowal za czyms takim Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 11:46 Twoja wiara w demokrację jest równie gorąca co pozbawiona podstaw. Czy to demokracja postawiła na czele EBC babkę skazana za malwersacje finansowe? I ona dba o twoje interesy? Jestes pewien? Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 12:18 trypel napisał: > Twoja wiara w demokrację jest równie gorąca co pozbawiona podstaw. > Czy to demokracja postawiła na czele EBC babkę skazana za malwersacje finansowe? > I ona dba o twoje interesy? Jestes pewien? > No poza demokracją, to jakie opcje mamy? Absolutyzm oświecony z wszystko wiedzącym najlepiej władcą jak na przykład Putin, Łukaszenka, czy Kim? Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 12:28 no fajnie tyle ze to co sie teraz wyrabia w eu to obok demokracji nawet nie stalo wiec nie wiem czemu to tak nazywasz to zalegalizowana korpucja (lobbyng) wielkich korporacji ursula szczepionka to w demokracji powinna juz dawno w lochu gnic Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT ĵesli cenicie sobie wolność 03.04.23, 10:48 Jak może zakazać? To zacznij pędzić w piwnicy i sprzedawać wodę sąsiadom (zreszta to świetna waluta na trudne czasy) Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg jeszcze o tych kasach automatycznych 03.04.23, 08:01 pobliska kebabownia libanska przyjmuje nie tylko karty, ale maja rowniez automatyczne kasy na drobne/banknoty turecka kebabownia tuz obok, bierze tylko cash. ostatnio mialem zaplacic 6,50 i byl problem z drobnymi. hmmm 3 wlascicieli musialo wyciagac portfele, zeby mi wydac 3,50. wiec albo moglem zaplacic 10 euro za kebaba, albo czekac az ktos przyjdzie z drobnymi. Odpowiedz Link Zgłoś