Dodaj do ulubionych

Automat w roku 2023

02.04.23, 20:31
mam niewielką wiedzę w tym temacie (niewiele jeździłem z automatem i to głównie jak się coś wypożyczało na parę dni na wakacjach) i w zasadzie wiem jaki teraz model mogę kupić z automatyczną skrzynią ale kompletnie nie mam pojęcią, która skrzynia jest/będzie minimalnie lepsza.
Patrzę na ofertę to obecnie widzę w zasadzie dwie opcje:
- w grupie VAG automat DSG spiętą z silnikiem 1,5 tsi 150KM (T-roc, Formentor)
- w grupie Stelantisa 8 biegowy automat spięty z 1.2 Turbo 130 KM (Grandland, 3008)

Jako, że pewnie będzie to model na kolejne 7-10 lat to wybór automatu wydaje mi się dosyć istotny.
Oceniam, że przebieg będzie do 100-120 tys.
Jakieś doświadczenia a może porównania z użytkowania samochodu z tymi dwoma automatami.
Inne cenne uwagi?
Obserwuj wątek
    • trypel Re: Automat w roku 2023 02.04.23, 20:41
      Ten drugi będzie o niebo lepszy ale czy nie jeżdżąc pierwszym to zauważysz? :)
      • kanna13 Re: Automat w roku 2023 02.04.23, 20:49
        trypel napisał:

> Ten drugi będzie o niebo lepszy ale czy nie jeżdżąc pierwszym to zauważysz? :)
        >
        Dlatego pytam, jazda próbna na odcinku kilku kilometrów nowym samochodem, którego nie znam bo jadę nim pierwszy raz w życiu raczej niewiele mi da.
        To tak jak kupowałem Sportsvana to się przejechałem automatem i zachwycony nie byłem ale to było w 2016 roku :-)
        • trypel Re: Automat w roku 2023 02.04.23, 20:54
          To nawet nie próbuj dsg. To dla mnie najsłabszy element auta. Nie wiem jak trwałością obecnych, ja mam teraz 150 tys i chodzi tak samo jak nowa ale uczciwie co 60 tys wymiana oelju
          • marekggg Re: Automat w roku 2023 02.04.23, 21:14
            ciekawe co to ma ten moj cx60, na razie jest OK. oczywiscie nie jest to zadna machina sportowa.
            • trypel Re: Automat w roku 2023 02.04.23, 21:20
              Ty masz chyba to samo co bmw, 8 biegowy zf
              Idealna skrzynia
              Byle zmienić olej kolo 200 tys, czego producent aut nie zaleca
              • marekggg Re: Automat w roku 2023 02.04.23, 21:27
                podobno japonski Geartronic od Aisin AW TG-81SC
                • trypel Re: Automat w roku 2023 02.04.23, 21:33
                  A to przepraszam. Myślałem że zf
                  • marekggg Re: Automat w roku 2023 02.04.23, 21:45
                    ja o takich rzeczach nie mam pojecia :-). podobno jest to podobne do tiptronica uzywane przez porsche.

i sie doczytalem ze podwozie ma zgodne z Land Roverem Freelander. ciekawe.
              • jeepwdyzlu Re: Automat w roku 2023 03.04.23, 09:44
                Ty masz chyba to samo co bmw, 8 biegowy zf
                Idealna skrzynia
                Byle zmienić olej kolo 200 tys, czego producent aut nie zaleca
                ----
                Zmieniło.się.
                Mam tego ZFa w volvo.
                Serwis wymienia olej co 2 lata. Bez względu na przebieg.
                • trypel Re: Automat w roku 2023 03.04.23, 09:58
                  I chwała za to. Ale to chyba tak jak Marek napisał nie ZF
                  W bmw dalej nie zalecają w ZF, a sam ZF zaleca
                  • tbernard Re: Automat w roku 2023 03.04.23, 11:40
                    trypel napisał:

> W bmw dalej nie zalecają w ZF, a sam ZF zaleca

Ciekawość sprawia, że poproszę o doprecyzowanie. "Nie zaleca" to w znaczeniu, że nic o tym nie wspominają, że należy to robić, czy wręcz odradzają? Język potoczny tutaj może prowadzić do nieporozumień.
                    • trypel Re: Automat w roku 2023 03.04.23, 11:52
                      Masz racje
                      W wykazie czynności serwisowych tego nie ma
                      I jak dzwonisz do serwisu to mówią że skrzynie są super i bmw nie zaleca wymiany
                    • gzesiolek Re: Automat w roku 2023 03.04.23, 20:15
                      Większość ASO odradza i nie ma w standardowo wykonywanych czynnościach serwisowych... To samo w Maździe... Ale ludzie po 100tys km wymieniają i tak...
                      • tbernard Re: Automat w roku 2023 03.04.23, 21:03
                        gzesiolek napisał:

> Większość ASO odradza i nie ma w standardowo wykonywanych czynnościach serwisow
                        > ych... To samo w Maździe... Ale ludzie po 100tys km wymieniają i tak...

Czyli robią to już poza ASO godząc się z utratą gwarancji? Chociaż z drugiej strony po takim przebiegu to pewnie już i tak u większości po okresie gwarancyjnym.
                        • gzesiolek Re: Automat w roku 2023 03.04.23, 21:25
                          Generalnie skrzynie są bezawaryjne, więc nie spotkałem się jeszcze z sytuacją by ktoś miał problem z gwarancją po wymianie oleju w skrzyni...
                          • tbernard Re: Automat w roku 2023 04.04.23, 12:53
                            Generalnie to auta w okresie gwarancyjnym są raczej mało awaryjne ale dla świętego spokoju większość klientów zleca te czynności serwisowe do ASO które są w instrukcji, chociaż gdyby nie robili tego w ASO, to na ogół też problemu by nie było.
                  • marekggg Re: Automat w roku 2023 05.04.23, 08:32
                    jeep ma nowa v90, ja mam stara xc60 zprzed face liftu z 2017
                    • jeepwdyzlu Re: Automat w roku 2023 05.04.23, 09:02
                      Notabene - przy okazji serwisu auta kilka tygodni temu - wgrali mi nowy soft do skrzyni - jest bardzo duża różnica na plus w płynności. Byłem zdumiony, że oprogramowanie jest aż tak istotne. Co prawda dalej zbyt szybko moim zdaniem wrzucane są wyższe biegi - no ale mam takie odczucie w każdym samochodzie z premium włącznie.
                  • galtomone Re: Automat w roku 2023 16.11.24, 06:56
                    trypel napisał:

> I chwała za to. Ale to chyba tak jak Marek napisał nie ZF
                    > W bmw dalej nie zalecają w ZF, a sam ZF zaleca
                    >

Bo ZF nie jest producentem auta, który bierze na klatę kwestie środowiskowe.
                    A to, że skrzynia w aucie po gwarancji pada to co to producenta auta (teoretycznie) obchodzi?

Choć IMHO jednak troche powinno, bo jakiś % konsumentów chętniej kupi coś, co będzie mógł potem sprzedać łatwiej, żeby kupić kolejne nowe.'

Między innymi dlatego wybrałem używaną Tojke a nie np. Octavie z DSG - na chuj mi kłopot i wydatki.

Najwyraźniej % ludzi, którzy kupują nowe na długo albo z myślą o łatwiej odsprzedaży jest na tyle mały, że nie istotny.
                • duze_a_male_d_duze_m Re: Automat w roku 2023 03.04.23, 14:33
                  W Volvo 8b jest skrzynia AISIN TG-81SC. Tak myślę
                  • duze_a_male_d_duze_m Re: Automat w roku 2023 03.04.23, 14:35
                    en.wikipedia.org/wiki/AWF8F35
                  • animal967 Re: Automat w roku 2023 15.11.24, 21:57
                    8B AISIN ale pojawiają się też 7-mio biegowe dwusprzęgłówki 7DCTEVO produkcji Aurobay - Volvo V60
    • qqbek Re: Automat w roku 2023 02.04.23, 22:49
      Hydrokinetyk.
      Nie "minimalnie" a sporo lepszy.
      Ma jedną wadę - trochę wyższe zużycie paliwa (konwerter momentu musi sobie trochę "pomielić" olejem), a poza tym same zalety, jak porównasz z dwusprzęgłówką.
    • galtomone Re: Automat w roku 2023 03.04.23, 07:48
      Kompromisowo uznałem, że najlepszy automat będzie w aucie bez skrzyni biegów.
      Wszystkie zalety automatycznej skrzyni, zero wad automatycznej (czy jakiejkolwiek innej) skrzyni biegów.

I w takie coś będę celować gdy przyjdzie czas zmiany wozidła.
      • tbernard Re: Automat w roku 2023 03.04.23, 13:08
        galtomone napisał:

> Kompromisowo uznałem, że najlepszy automat będzie w aucie bez skrzyni biegów.
        > Wszystkie zalety automatycznej skrzyni, zero wad automatycznej (czy jakiejkolwi
        > ek innej) skrzyni biegów.
        >
        > I w takie coś będę celować gdy przyjdzie czas zmiany wozidła.

To ma chyba nawet nazwę E-CVT
        • galtomone Re: Automat w roku 2023 03.04.23, 14:57
          Nie, e-CVT to o ile wiem skrzynia biegów bezstopniowa więc jednak skrzynia i nie to samo co ja chcę. Nie należy mylić faktycznej e-CVT/CVT z tym co dla ułatwienia życia klientom Toyota nazywa "e-CVT". To jednak nie to samo.
          • jeepwdyzlu Re: Automat w roku 2023 03.04.23, 19:38
            Nie należy mylić faktycznej e-CVT/CVT z tym co dla ułatwienia życia klientom Toyota nazywa "e-CVT". To jednak nie to samo.
            ---
            Bezstopniowe to w uproszczeniu dwa stożki połaczone paskiem czy łańcuchem. A toyotowska ecvt to de facto przekładnia planetarna...
            • galtomone Re: Automat w roku 2023 04.04.23, 07:57
              jeepwdyzlu napisał:

> Nie należy mylić faktycznej e-CVT/CVT z tym co dla ułatwienia życia klientom T
              > oyota nazywa "e-CVT". To jednak nie to samo.
              > ---
              > Bezstopniowe to w uproszczeniu dwa stożki połaczone paskiem czy łańcuchem. A to
              > yotowska ecvt to de facto przekładnia planetarna...

Owszem, ale nie przenosi wyłącznie momentu silnika na koła - jak skrzynia biegów a generalnie steruje tez całością układu napędowego i zakresem w jakim oba silniki pracują.
              Tojka nazywa to przekładnią rozdziału mocy, ale marketingowo prościej e-CVT.

W każdym razie nie tylko idzie z tego X na koła ale wynika też ile elektryki a ile silnika spalinowego się składa na to X. I choć X będzie stałe to proporcje silnika elektrycznego/spalinowego będą się płynnie zmieniać.
              • tbernard Re: Automat w roku 2023 04.04.23, 12:49
                galtomone napisał:

> Tojka nazywa to przekładnią rozdziału mocy, ale marketingowo prościej e-CVT.

No o to mi przecież chodziło. Inżynierią klient kupujący nie musi się zajmować. Ale jak już zdecydujesz się kupić, to możesz firmie Toyota postawić ultimatum aby przestali to nazywać e-cvt bo się rozmyślisz i dopiero będą w potrzasku.
                • galtomone Re: Automat w roku 2023 04.04.23, 14:55
                  Wali mnie jak to nazywają. Skrzynią biegów to po prostu nie jest i tyle.
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Automat w roku 2023 03.04.23, 07:55
      Lepszy hydrokinetyk, działa przyjemniej. Do przebiegu 120tys nie powinno się nic w żadnym wydarzyć, w dwusprzęgłowych wypadnie po drodze kosztowna wymiana olejów i filtrów.
      • dodekanezowiec Re: Automat w roku 2023 03.04.23, 09:15
        A co z tymi Puretech? Jak postawiłem temat to sami krytycy byli. Teraz sami chwalący...
        • trypel Re: Automat w roku 2023 03.04.23, 09:18
          Ja nie krytykowałem:)
        • kanna13 Re: Automat w roku 2023 03.04.23, 10:51
          dodekanezowiec napisał:

> A co z tymi Puretech? Jak postawiłem temat to sami krytycy byli. Teraz sami chw
          > alący...

Co innego silnik a co innego skrzynia :-)
          Akurat to co jest w moim zasięgu cenowym to albo tsi 150KM + DSG albo Puretech 130KM + 8 biegówka.
          Niestety nie ma tsi+8 biegówka a to byłby ideał.

• kreinto Re: Automat w roku 2023 03.04.23, 20:37
            kanna13 napisał:

> Niestety nie ma tsi+8 biegówka a to byłby ideał.
            Kup PureTech-a i opisuj doświadczenia. Będzie ciekawie. 🙂
            • trypel Re: Automat w roku 2023 03.04.23, 20:46
              Naprawdę czekanie przez 80 tys km na ewentualne pierwsze efekty jeśli z uwagi na sklerozę właściciel zapomni wymienić pasek mieści się w twojej definicji "będzie ciekawie"?
              To oglądając pszczółkę Maje pewnie nie możesz spać nocami z emocji :)
              • dodekanezowiec Re: Automat w roku 2023 03.04.23, 22:37
                trypel napisał:

> Naprawdę czekanie przez 80 tys km na ewentualne pierwsze efekty jeśli z uwagi n
                > a sklerozę właściciel zapomni wymienić pasek mieści się w twojej definicji "będ
                > zie ciekawie"?
                > To oglądając pszczółkę Maje pewnie nie możesz spać nocami z emocji :)
                >
                Pytałem w Oplu ostatnio o sprawę. Oczywiście można zarzucić ze sprzedawca zawsze będzie mowil ze nie ma problemu i będzie tendencyjny czy po prostu będzie sędzia we własnej sprawie.
                Ale mowil trochę do rzeczy.
                1) co przeglad czyli rok badz interwał czasowy jest inspekcja stanu paska
                2) sam poradziłby tak żeby po 5 latach bez względu na przebieg wymienić
                3) paski uległy poprawie w nowszych rocznikach.
                • kanna13 Re: Automat w roku 2023 03.04.23, 23:48
                  dodekanezowiec napisał:

> 2) sam poradziłby tak żeby po 5 latach bez względu na przebieg wymienić

To zalecenie to jest chyba uniwersalne dla wielu marek bo i w renault i w seacie ASO zalecało wymianę paska nie tylko wg. przebiegu (coś koło 120 tys.) tylko wieku także właśnie po 5-6 latach.
                  Co też czyniłem a przebiegi były w okolicach 80 tys.
              • kreinto Re: Automat w roku 2023 04.04.23, 07:34
                trypel napisał:

> Naprawdę czekanie przez 80 tys km na ewentualne pierwsze efekty jeśli z uwagi n
                > a sklerozę właściciel zapomni wymienić pasek mieści się w twojej definicji "będ
                > zie ciekawie"?
                > To oglądając pszczółkę Maje pewnie nie możesz spać nocami z emocji :)
                Tak, śpiewam późnej Wodeckiego przez dwa tygodnie. 😌
                Pasek to jedynie wierzchołek góry lodowej w tym szrocie. 😉
                • trypel Re: Automat w roku 2023 04.04.23, 08:07
                  To zapraszam w trasy
                  Pośpiewamy razem
                  • kreinto Re: Automat w roku 2023 04.04.23, 22:20
                    trypel napisał:

> To zapraszam w trasy
                    > Pośpiewamy razem
                    W piątek Wrocław-Białystok. Będzie wesoło. 😀
                    • dodekanezowiec Re: Automat w roku 2023 04.04.23, 22:24
                      kreinto napisał:

> trypel napisał:
                      >
                      > > To zapraszam w trasy
                      > > Pośpiewamy razem
                      > W piątek Wrocław-Białystok. Będzie wesoło. 😀
                      Kononowicza odwiedź:)
                    • trypel Re: Automat w roku 2023 05.04.23, 07:11
                      Święta w Białymstoku to prawie najlepsze święta:)
                      Ja akurat w czwartek w kompletnie przeciwna stronę zasuwam
                      Ale śpiewy będą
                      • waga173 Re: Automat w roku 2023 05.04.23, 07:24
                        A spiewy beda? Podsuwam repertuar:) Najlepiej na dwa glosy, siedzenie przednie, siedzenie tylne.
                        Tylko uwazajcie na dzwon.

www.youtube.com/watch?v=r_vvXCUsMUs&list=PLjw7UDLW291g8MW-ENwqQuarm0RdzYYwu
            • kanna13 Re: Automat w roku 2023 03.04.23, 21:45
              kreinto napisał:

> Kup PureTech-a i opisuj doświadczenia. Będzie ciekawie. 🙂

Jutro się wybieram do dealera poprzyglądać się dokładnie na 308 GT głównie na infotainment - obsługa, możliwości oraz wnętrze i jak starczy czasu i będą mieli akurat do jazdy jakiegoś PureTecha z automatem to się przejadę.
              Teraz tylko trochę słabo na testy bo późno się robi ciemno, a też chciałem zobaczyć co peugeot oferuje w kwestii inteligentnych świateł mijania i czy zbliżają się do tego co u VAG'a nazywa IQ.Light Matrix. Bo tam działa to fenomenalnie.
      • jeepwdyzlu Re: Automat w roku 2023 03.04.23, 09:47
        Lepszy hydrokinetyk, działa przyjemniej
        ---
        Najprzyjemniej działa cvt. Serio. Dekadę temu wyeliminowano wadę bezstopniowców czyli wycie przy przyspieszaniu. Teraz pracują liniowo, ba! Mają czasem preinstalowane "pseudobiegi".
        • duze_a_male_d_duze_m Re: Automat w roku 2023 03.04.23, 14:29
          Najpłynniej zgoda, ale jak miałoby nie wyć to nie potrafię sobie wyobrazić. Musi wyć jak każdy silnik spalinowy przy ustalonych obrotach i obciążeniu, na tym polega zasada dziania tego sytemu. Ps a w nowym RX jest nowa skrzynia hydrokinetyczna chyba.
    • bento67 Re: Automat w roku 2023 04.04.23, 18:48
      Córa ma automatyczną skrzynię biegów, już prawie rok jeździ i jest bardzo zadowolona. Przejechała,msię kawałek tym autem, poradziłam sobie bez problemu. Następne auto będzie z automatem. Może kiedyś od niej odkupię:-)
      • dodekanezowiec Re: Automat w roku 2023 04.04.23, 18:50
        Pamiętam że inna osoba tez pisała "córa". Po co to zmienianie nicków?
        • duze_a_male_d_duze_m Re: Automat w roku 2023 04.04.23, 19:23
          Też jest to dla mnie odrażające.
        • nousecomplaining Re: Automat w roku 2023 04.04.23, 19:25
          > Po co to zmienianie nicków?
          Żeby mieć więcej żyć, wiesz, jak w grze jakiejś. Albo jak swoje życie się ma słabe, to też pewnie terapia jakaś.
        • taniarada Re: Automat w roku 2023 04.04.23, 19:28
          A po co te głupie pytania .Był tu taki co ciągle je zadawał .Straszne dylematy masz .
          • waga173 Re: Automat w roku 2023 04.04.23, 20:33
            taniarada napisał:

> A po co te głupie pytania .Był tu taki co ciągle je zadawał .Straszne dylematy
            > masz .

Piszesz o teodorku?
        • bento67 Re: Automat w roku 2023 04.04.23, 19:43
          Mam swoje powody, by je od czasu do czasu zmieniać. Są w necie osoby, które latają za mną i chociaż na chwilę daję im odpocząć, zanim odkryją, że piszę pod innym nickiem. Pozdrawiam
          • bento67 Re: Automat w roku 2023 04.04.23, 19:44
            PS Piszę teraz pod tym nickiem, tamte zlikwidowałam.
            • taniarada Re: Automat w roku 2023 04.04.23, 19:52
              Wcale się nie musisz tłumaczyć .Był tu jeden taki co ciągle robił zadymy z tego powodu .Wcale się z tym nie kryjesz .Gów ...kogo obchodzi .Tu inni piszą na forach GW pod innymi ,a na Moto zmieniają nicki. Ktoś ma problem to niech sobie zawiąże krawat .
          • ta Re: Automat w roku 2023 04.04.23, 19:49
            Danusiu, zawsze zdradzi cię obecność tuż przy tobie wielonikowca taniejrady.
            Musicie opracować inną taktykę, jeśli rzeczywiście chcesz się ukrywać.
            Proszę bardzo.
            • bento67 Re: Automat w roku 2023 04.04.23, 19:52
              Nie ukrywam się.
              • taniarada Re: Automat w roku 2023 04.04.23, 19:57
                Ona była dzisiaj na forum tarnobrzeskim .Nie ma co robić kobiecina .Nuda na tej emeryturze .
            • taniarada Re: Automat w roku 2023 04.04.23, 19:55
              ta napisała:

> Danusiu, zawsze zdradzi cię obecność tuż przy tobie wielonikowca taniejrady.
              > Musicie opracować inną taktykę, jeśli rzeczywiście chcesz się ukrywać.
              > Proszę bardzo.
              Jeszcze raz ze zrozumieniem to nie jest twoje forum. Pod tym nickiem pisze ponad 20 ponad lat .Masz skłonności do stalkowania .To nie jest twoja koleżanka .Znikaj stąd .
        • duze_a_male_d_duze_m Re: Automat w roku 2023 04.04.23, 20:11
          Trzeba było nie tykać, by zaschło.
          • taniarada Re: Automat w roku 2023 04.04.23, 20:15
            duze_a_male_d_duze_m napisał:

> Trzeba było nie tykać, by zaschło.
            >
            Ale się nie da bo to nie ma skrupułów .Rozmawiamy o na różne tematy ,ale zawsze się ktoś pojawi co opluje .
            • duze_a_male_d_duze_m Re: Automat w roku 2023 04.04.23, 20:35
              Do dodekanezowiec pisałem. Waszym placem zabaw się brzydzę
              • taniarada Re: Automat w roku 2023 04.04.23, 20:46
                duze_a_male_d_duze_m napisał:

> Do dodekanezowiec pisałem. Waszym placem zabaw się brzydzę
                >
                To może cytuj.Ja się tu nie bawię ,nie śledzę ,nie latam za kimś po forach .Wczesniej był tu waga ,teraz gdy się uspokoiło to pojawiła się Ta. Starość jest okropna w ludzkim wydaniu .Zaczęły się fajne rozmowy to zawsze ktoś musi to spierdolić .Dobranoc .
      • ta Re: Automat w roku 2023 04.04.23, 19:28
        Danusiu, ukrywasz się ? :)))
        • taniarada Re: Automat w roku 2023 04.04.23, 19:37
          Ty to nie masz co robić tylko śledzić ludzi .Gdzie ja cię już dzisiaj nie widziałem .Ludzie.zmieniają konta .Wiesz że to trzeba leczyć .
        • bento67 Re: Automat w roku 2023 04.04.23, 19:46
          Przed Tobą nie da się ukryć, niestety. Wszędzie mnie wytropisz.
          • ta Re: Automat w roku 2023 04.04.23, 20:09
            bento67 napisała:

> Przed Tobą nie da się ukryć, niestety. Wszędzie mnie wytropisz.

Drzewko nie mówi jednoznacznie, komu odpowiadasz.
            Jeśli to do mnie, dziękuję, że doceniasz.

Jeśli do wielonikowca taniejrady (tylko w ostatnim roku kilkadziesiąt nickow!),
            to cóż, w tym wypadku byłaś ochotniczką.
            Dobrze ci życzę, ale póki co o pomoc nie prosisz, więc…
            Spokojnego wieczoru.
            • taniarada Re: Automat w roku 2023 04.04.23, 20:11
              ta napisała:

> bento67 napisała:
              >
              > > Przed Tobą nie da się ukryć, niestety. Wszędzie mnie wytropisz.
              >
              > Drzewko nie mówi jednoznacznie, komu odpowiadasz.
              > Jeśli to do mnie, dziękuję, że doceniasz.
              >
              > Jeśli do wielonikowca taniejrady (tylko w ostatnim roku kilkadziesiąt nickow!),
              >
              > to cóż, w tym wypadku byłaś ochotniczką.
              > Dobrze ci życzę, ale póki co o pomoc nie prosisz, więc…
              > Spokojnego wieczoru.
              Jesteśmy razem na forum prywatnym .Zajmij się sobą i spadaj .
          • taniarada Re: Automat w roku 2023 04.04.23, 20:09
            Ma włączone powiadomienia na mój i twój nick i zaraz się melduje.Ile to już trwa ? U mnie ładne parę lat .Jest wyszukiwarka po prawej stronie wystarczy wbić jej czy mój nick i forum Kraj .Ty jesteś na obstrzale od ponad pól roku .Lstała tu nasturcja ,ale zaginęła w akcji .Nie zabierze głosu w dyskusji tylko prowokuje wszędzie .To jest chore .
      • waga173 Re: Automat w roku 2023 04.04.23, 21:11
        bento67 napisała:

> Córa ma automatyczną skrzynię biegów, już prawie rok jeździ i jest bardzo zado
        > wolona. Przejechała,msię kawałek tym autem, poradziłam sobie bez problemu. Nast
        > ępne auto będzie z automatem. Może kiedyś od niej odkupię:-)

Moj sasiad pan Teoch ma zamiar kupic auto z automatem. Po roku jak bedzie zadowolony i da mi sie kawalek przejechac to pewnie poradze sobie bez trudu. I podziele sie tu moim rozleglym doswiadczeniem w temacie.
        • qqbek Re: Automat w roku 2023 04.04.23, 21:17
          Mój były sąsiad, pan Nowak (nazwisko autentyczne), handlował na początku lat 90-tych z Rosjanami i Ukraińcami.
          Kupił raz od nich automat i wiaderko pestek, po czym woził go w bagażniku swojej Omegi (wtedy to była wypasiona fura).
          Ponoć kilkukrotnie jeżdżenie z automatem wpłynęło znacząco na jego pozycję negocjacyjną przy próbie odzyskiwania zaległych należności.

Potem dostał chyba 3 lata wakacji, zbiedniał, jeszcze bardzo długo jeździł już bardzo starą Omegą... ale już bez automatu.
          • waga173 Re: Automat w roku 2023 04.04.23, 21:48
            W wypasionej Omedze? To musial byc automat z opcja manual. Ale jako biznesmen odbije sie i kiedys kupi sobie Omege automatic, nie elektryczna i nie nakrecana manualnie.
            • qqbek Re: Automat w roku 2023 04.04.23, 22:19
              waga173 napisał:

> W wypasionej Omedze?

Silnik 3 litry, elektryka, skóra i klima.
              Jechałem raz z sąsiadami po coś i jak wsiadłem, to mi kopara opadła do podłogi.

> To musial byc automat z opcja manual. Ale jako biznesmen o
              > dbije sie i kiedys kupi sobie Omege automatic, nie elektryczna i nie nakrecana
              > manualnie.

Sam mam taką Omegę Automatic.
              Wiele lat już.
              Polecam.

Ani ZŁOpel, ani automat od Wanii, a daje radę.

Choć czasami noszę też tego Atlantic-a, którego już tu kiedyś wrzucałem (po renowacji) - jakoś nie mam bezwzględnego przywiązania do Omegi, choć werk Atlantic-a słyszę i czasem mnie irytuje, podczas gdy werk Omegi można usłyszeć dopiero przykładając ucho do koperty.
              • waga173 Re: Automat w roku 2023 04.04.23, 23:01
                Automat z opcja manual mialo znaczyc z wajcha do wybierania AB (awto, sam zmienia biegi) o OД (odin, kazdy bieg wrzucany pojedynczo). Wypas wypasem do dzis!
          • taniarada Re: Automat w roku 2023 04.04.23, 22:02
            qqbek napisał:

> Mój były sąsiad, pan Nowak (nazwisko autentyczne), handlował na początku lat 90
            > -tych z Rosjanami i Ukraińcami.
            > Kupił raz od nich automat i wiaderko pestek, po czym woził go w bagażniku swoje
            > j Omegi (wtedy to była wypasiona fura).
            > Ponoć kilkukrotnie jeżdżenie z automatem wpłynęło znacząco na jego pozycję nego
            > cjacyjną przy próbie odzyskiwania zaległych należności.
            >
            > Potem dostał chyba 3 lata wakacji, zbiedniał, jeszcze bardzo długo jeździł już
            > bardzo starą Omegą... ale już bez automatu.
            >
            Kumpel Rychu mówił by nie kupować pod żadnym pozorem Zafiry bo to grozi ogromnymi kłopotami .A ja go szanuję bo to swój chłop .Zawsze woził kosiarkę w aucie .Pytam się po co ,a on jak się zepsuje to odpalę i skasuję złoma .
        • taniarada Re: Automat w roku 2023 04.04.23, 21:56
          waga173 napisał:

> bento67 napisała:
          >
          > > Córa ma automatyczną skrzynię biegów, już prawie rok jeździ i jest bardz
          > o zado
          > > wolona. Przejechała,msię kawałek tym autem, poradziłam sobie bez problemu
          > . Nast
          > > ępne auto będzie z automatem. Może kiedyś od niej odkupię:-)
          >
          > Moj sasiad pan Teoch ma zamiar kupic auto z automatem. Po roku jak bedzie zadow
          > olony i da mi sie kawalek przejechac to pewnie poradze sobie bez trudu. I podzi
          > ele sie tu moim rozleglym doswiadczeniem w temacie.
          Moja kumpela Kasia jeździ wozem strażackim w OSP Olsztyn i zawsze gada by trzymać fason .A broń Boże się nie wywyższać bo na to jest zimna woda z szlaufa .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka