10.06.23, 12:16
Jak wyliczył portal autokult.pl, od 1 lipca do 31 grudnia za brak OC samochodu trzeba będzie zapłacić 1440 zł (przerwa w OC nie przekroczyła 3 dni), 3600 zł (przerwa w OC trwała od 4 do 14 dni) lub nawet 7200 zł, gdy przerwa w OC przekroczyła 14 dni. "W przypadku samochodów ciężarowych, autobusów i ciągników samochodowych kara będzie wynosić odpowiednio: 2160 zł, 5400 zł oraz 10800 zł" – podaje serwis dla kierowców .
Obserwuj wątek
    • taniarada Re: Brak OC 10.06.23, 12:17
      Kasa .Tu jest link www.salon24.pl/newsroom/1307026,kara-za-brak-tego-ubezpieczenia-wzrosnie-podwyzka-lada-moment
      • waga173 Re: Brak OC 10.06.23, 13:16
        Glosuj dalej na pis.
        • taniarada Re: Brak OC 10.06.23, 14:35
          waga173 napisał:

> Glosuj dalej na pis.
          Na nikogo nie głosuję w Polsce .Na ten czas nie ma opozycji by ich przebiła w kasie .Wszyscy biorą i chodzą na marsze przeciw temu rządowi .
    • engine8t Re: Brak OC 10.06.23, 22:00
      Czyli wlosnosc i swoboda zamast walenia o lbie i arania za wszystko co mozna.
      A mozy by sie tak kazdy co sie boi sam ubezpieczal i to natyle ile ma do stracenia a ni ezmuszac mnie aby miec na tyle aby zaplacic tobie?
      • waga173 Re: Brak OC 10.06.23, 22:38
        Engine, kiedys to byly czasy... Na ubezpieczenia monopol miala firma PZU, P stoi za panstwowy.
        Moj znajomy Trabantem uszkodzil jakiegos Mercedesa, znajomego OC zaplacilo cos rzedu 10 srednich krajowych, a ze wypadek byl z winy znajomego to potem dostal wezwanie do zwrotu kasy bo ze swojej winy narazil Skarb Panstwa na strate!
        • engine8t Re: Brak OC 10.06.23, 23:19
          No wlasnie. Gdyby nie oceniano winy tylko kazdy by sobie sam szkody naprawial to wszyscy by ostrozniej jezdzili i na drugich uwazali.
          • waga173 Re: Brak OC 11.06.23, 06:27
            engine8t napisał:

> Gdyby nie oceniano winy tylko kazdy by sobie sam szkody naprawia...

To bys sobie sam naprawial szkode przy pomocy igly i nitki w rozerwanym odbycie po zgwalceniu przez Murzyna.
            • engine8t Re: Brak OC 12.06.23, 00:40
              o wlasnie. Jak by murzyn byl odpowedzilany to by zaszyli byle jak nitka a ja sam do szycia uzywalbym Dental Floss - to jest super :)
          • taniarada Re: Brak OC 11.06.23, 08:05
            Nie masz OC nie jedziesz bo ryzykujesz .motoryzacja.interia.pl/samochody-uzywane/porady/news-zaplaci-120-tys-zl-za-drobna-obcierke-tylko-dlatego-ze-zapom,nId,6831480#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
            • engine8t Re: Brak OC 12.06.23, 00:40
              lewackie podejscie.
          • tbernard Re: Brak OC 12.06.23, 00:07
            engine8t napisał:

> No wlasnie. Gdyby nie oceniano winy tylko kazdy by sobie sam szkody naprawial to wszyscy by ostrozniej jezdzili i na drugich uwazali.

Nie wiedziałem, że nagle zmienisz się w komucha. No bo postulujesz aby bogacze którym narobił szkód ktoś jadący szrotem brali koszty naprawy na klatę i sponsorowali nierozważnych posiadaczy szrotów. No tak, skoro tacy bogacze to niech z własnej kieszeni naprawiają coś co im uszkodził posiadacz szrota. No ewentualnie niech zrobi to ubezpieczalnia która potem bogaczowi kolejną polisę wyceni tak jakby on był szkodnikiem. W końcu to bogacz więc niech zapłaci.
            • engine8t Re: Brak OC 12.06.23, 00:44
              No widac komuna mnie tu dogonila.
              Jak tylko przyjechalme to chyba w pierwszym tygdodniu, pojechaliismy nad ocean kolega jadacy szrotem bez ubezpieczenia zaskrobal nowego Mustanga na parkingu plazowym.
              Jeszcze nam pot ze strachu nie wysechl a tu "wlascieciel" podchodzi.. Obejrzal, usmiechnal sie i mowi - "No worry - it is rental" :)
              • tbernard Re: Brak OC 12.06.23, 08:32
                Ciekawe co na to właściciel biznesu pod tytułem 'rental cars' jak mu ktoś zwraca szrota zamiast auto które wypożyczył. Jeśli też mu to zwisa, bo ubezpieczalnia pokryje naprawę lub spadek wartości, przy czym ubezpieczalnia nie dowala mu potem 'bonusów' za szkodowość tylko rozrzuca ciężar na wszystkich klientów, to jest to czysta komuna.
                • dodekanezowiec Re: Brak OC 12.06.23, 18:40
                  O tbernard mi się przypomniał jak wqrzal się na prawo cywilne. A engine zaczął o winie. Nie każda szkoda jest na zasadzie winy. Niektóre na zasadzie ryzyka. Pójdą hamulce ale wjedziesz w pieszego to odpowiadasz na zasadzie ryzyka. Wiem że krytycy krytykami ale czasem ich utopijne wizje prowadziłyby do jeszcze gorszych rozwiązań.
                  • engine8t Re: Brak OC 12.06.23, 19:11
                    Jak pisalem - nasze wszytkie karty pokrywaja darmowo koszty ubezpieczen samochodow wynajmowanych.
                    Czyzby u was bylo inaczej?
                    • kokosowy15 Re: Brak OC 12.06.23, 21:55
                      DARMOWO? Jak w komunie? I to ci się podoba?
                      • engine8t Re: Brak OC 13.06.23, 00:13
                        Malo tego - nie tylko darmowe ubezpieczenie ale jak uzyje karte to jeszcze dostaje kilka procent z powrotem.
                        Mnie sie podoba bo to darmowe dla mnie a placi cala reszta.
                • engine8t Re: Brak OC 12.06.23, 19:10
                  No wiec wlasciciel/wynajmujacy ma przeciez wlasne ubezpieczenia (ktore ty po czesci pokrywasz w ceni wynajmu a tobie jedyni ekazde sie zgodzic na jakis tam udzila wlasdny tzn ok $500 ) a do tego wiekszosc kart kredytowych ktore uzywasz do wynajmu oferuja ci ubezpieczenie wlasnie od takich rzeczy. Jesli wynajmujacy zacznie sie upominac o odszkodowanie za uszkodzenie to karta to pokrywa. Moj Amex pokrywa wszytko lacznie z kradzieza auta. Niektore karty pokrywaj udszkodzenia jak dudy tzn najpierw pokrywa to to Twoje ubezpieczenie samochodowe a ajsli ono niw pokrywa to wtedy kart to robi a Amex jest ubezpieczeniem pierwszym tzn nie wazne czy masz inne - oni nikomu glowy nie zawracaja - prosza o dane (a czesto nawet nie ) i zalatwiaja to z wynajmujacym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka