01.03.24, 12:09
Ja pierdolę, takie tutaj pustki dzisiaj, że bolo wyciąga z grobowców faraonów jakiś historyczny wątek o spożyciu obrzydliwego trunku. Co się, kurwa, dzieje? Koniec miesiąca był wczoraj, raporty miesięczne, te sprawy, powinny być zamknięte i odhaczone, i dzisiaj powinien być luzik - a tu chujnia z grzybnią z patatajnią.

To ja się zapytam: ile pi razy kwadrat kosztuje w Polsce zrobienie boku samochodu: lekko przerysowane drzwi przednie, trochę mocniej tylne i jeszcze mocniej tylny błotnik. Lekka blacharka i lakierowanie. Kolor podstawowy czyli biały pastel. Ciekaw jestem porównania cen, bo doliczając przejazd na pewno się to nie opłaci, chyba że przy jakiejś okazji. Aaa, zdarzyło mi się barierkę przyczesać... ;-)
Obserwuj wątek
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Xujnia 01.03.24, 12:17
      Pi razy drzwi to 2-3k.
      • marekggg Re: Xujnia 01.03.24, 14:06
        w belgii razy 2 ale w euro w markowym serwisie
        • vogon.jeltz Re: Xujnia 01.03.24, 14:51
          Tutaj to będzie 500 euro za element czyli mniej więcej jak w Belgii. Też w bardzo dobrym serwisie (już sprawdzonym, ale z cudzej winy).
          • vogon.jeltz Re: Xujnia 01.03.24, 15:34
            W sumie wychodzi, że nawet bez wykonywania jakiejś dodatkowej misji "przy okazji" mogłoby się opłacać - choć niewiele.
            • hell-raiser1 Re: Xujnia 01.03.24, 20:18
              Raczej by ci się opłacało. Bo ceny mniejsze i zależy jaka miejscowość. Chyba najlepiej to wybrać warsztat, opinie i zadzwonić, gdzie ci będzie po drodze.

• vogon.jeltz Re: Xujnia 04.03.24, 08:53
                Jakiś czas temu w Ostrowie Wielkopolskim zapłaciłem 500 złotych za zrobienie tylnej klapy w renomowanym zakładzie. To był mały w sumie odprysk, jakieś 10 cm2 (uderzenie klapą o bramę wjazdową), ale za to mocno nietypowy kolor. Zrobili na tip-top, nic nie widać.
    • waga173 Re: Xujnia 01.03.24, 12:30
      Wyladowales swoje frustracje na barierce? To teraz nie naprawiaj samochodu tylko barierke.
      • vogon.jeltz Re: Xujnia 01.03.24, 14:56
        Może to ona wyładowała swoje frustracje na mnie?
        • marekggg Re: Xujnia 01.03.24, 15:44
          tak, to jak z tymi przydroznymi alejkami drzew - co jakis czas jakies drzewo wyskoczy przed samochod, ktory sobie jedzie te szybkie ale bezpieczne 150
    • wislok1 Re: Xujnia 01.03.24, 18:34
      Ja nie mam czasu pisac w robocie

No, moglbym, ale w pracy sie koncentruje na pracy

Co do pytania to najlepiej zadzwonic do warsztatow lub wyslac tam maile....

Wroc..............

Nie ma czegos takiego jak pi razy kwadrat...

Do mnie ktos lata temu stuknal na parkingu w WIGILIE i od razu wyjal kase, ze wszystko zaplaci, zeby tylko nie zglaszac policajom i ubezpieczeniu...

Czlowiek, ku,wa glupi i sie zgodzilem, bo tez wygladalo na lekka blacharke i male lakierowanie

Zaplacilem 2 razy wiecej, niz dostalem od tego goscia, srednia oplata wtedy za takie rzeczy, blacharka i lakierowanie

bo wyszlo, ze jeszcze to trzeba DODATKOWO zrobic, a tego nie bylo widac na miejscu zdarzenia....
      Czyli prog auta....
      • vogon.jeltz Re: Xujnia 01.03.24, 20:31
        Tu akurat jest pi razy oko. Widać dokładnie, jak jest draśnięte i na pewno nie ma żadnych newralgicznych elementów po spodem. Po prostu drzwim
        • wislok1 Re: Xujnia 01.03.24, 20:40
          Na pewno to Kopernik umarl....

Oby tak bylo
        • qqbek Re: Xujnia 01.03.24, 20:56
          vogon.jeltz napisał:

> Tu akurat jest pi razy oko. Widać dokładnie, jak jest draśnięte i na pewno nie
          > ma żadnych newralgicznych elementów po spodem. Po prostu drzwim

Ze 3k, najbiedniej.
          Jak są ostre krawędzie, to więcej, bo element jest do wymiany/wspawania reparaturki, a nie do zwykłego wyklepania.

Zdjęcie by sporo pomogło.
          Ja, z ostatnich "przygód" to Zafirę przecież naprawiałem w maju... ale tam poszły dwie lampy po 7k sztuka (cena z ASO, ja dostałem markowe (włoskie, żeby było śmieszniej) zamienniki duuużo taniej) i maska za 3k (bo to panie amelinium, nie wyprostujesz).
          • marekggg Re: Xujnia 01.03.24, 22:27
            qqbek napisał:

> Zdjęcie by sporo pomogło.
            > Ja, z ostatnich "przygód" to Zafirę przecież naprawiałem w maju... ale tam posz
            > ły dwie lampy po 7k sztuka (cena z ASO, ja dostałem markowe (włoskie, żeby było
            > śmieszniej)

taa wloskie - niemieckie. Magneti-Marelli. wiem, bylem w firmie. i robia dla pol europy, lacznie z francuzami, niemcami, oplow. tylko ze tego sie nie doczytasz prawie nigdzie.

opel niby wprowadzil po polaczeniu z PSA jakis taki program, ze w ASO opla mozesz zamowic albo nowe, albo czesci odzyskane. jak znam niektore kraje na wschodzie europy, to wola nowe, bo wieksza marza.

zamienniki duuużo taniej) i maska za 3k (bo to panie amelinium, ni
            > e wyprostujesz).
            • qqbek Re: Xujnia 01.03.24, 22:34
              marekggg napisał:

> taa wloskie - niemieckie. Magneti-Marelli. wiem, bylem w firmie. i robia dla po
              > l europy, lacznie z francuzami, niemcami, oplow. tylko ze tego sie nie doczytas
              > z prawie nigdzie.

Mniejsza, na zamówieniu były po ponad 5k sztuka, ale dzięki rabatom blacharza udało się jeszcze sporo niżej zejść.
              Tak to jest, jak masz skrętne biksenony z doświetleniem zakrętów i dziennymi w technologii LED i postanowisz komuś w dupę przez rozkojarzenie wjechać, kilka miesięcy po decyzji o nieprzedłużaniu AC :P
          • vogon.jeltz Re: Xujnia 02.03.24, 08:04
            > Ze 3k, najbiedniej.
            > Jak są ostre krawędzie, to więcej, bo
            > element jest do wymiany/wspawania
            > reparaturki, a nie do zwykłego wyklepania.

Na pewno nic nie trzeba spawać, draśnięcie jest dość powierzchowne. Ale tych 700 eurasków to mi szkoda, tym bardziej, że właśnie robię większy remont MPV (progi, blacharka od spodu, lakierowanie) - i tam do dopiero jest spawania i wstwwiania reparaturek, nie mówiąc o tym, że zekszcze czeka mnie klima, tapicerka i powierzchowne pierdoły. Tu u parę tysi zejdzie.
            • vogon.jeltz Re: Xujnia 02.03.24, 08:07
              Tak że dopóki uszkodzenie Toyoty ma znaczenie głównie estetyczne i w żaden sposób nie wpływa na użytkowanie, to będę tak jeździł. Tym bardziej, że jest to kolejne auto, którym będę jeździł aż mu kółka odpadną. A niedługo wstawiam zamiast oryginalnego infotainmentu radio z Androidem z Aliexpress.
              • schweppes1 Re: Xujnia 02.03.24, 12:55
                vogon.jeltz napisał:

> Tak że dopóki uszkodzenie Toyoty ma znaczenie głównie estetyczne i w żaden spos
                > ób nie wpływa na użytkowanie, to będę tak jeździł. Tym bardziej, że jest to kol
                > ejne auto, którym będę jeździł aż mu kółka odpadną. A niedługo wstawiam zamiast
                > oryginalnego infotainmentu radio z Androidem z Aliexpress.

Typowo francuskie podejście do samochodu ;p
                • vogon.jeltz Re: Xujnia 02.03.24, 14:03
                  Szwepsiu, jak miło cię widzieć. Podejście nawet typowo włoskie, rzekłbym, ale trochę tę ocenę zaburza fakt, że tego androida kupiłem już jakiś czas temu, tylko nie miałem czasu go jeszcze zamontować.
    • marekggg Re: Xujnia 02.03.24, 23:28
      dlugo myslalem o tym co napisac.

a moze pare zdan.
      jest wieczor, slucham ters fo fears - shout. moze znasz.
      ale dzisiaj mozesz krzyczec gdzie chcesz. ale super muza.
      chcialbym pojsc na koncert coldplay, ale nie pojde, bo bilety od 300 do 900 euro - to mnie nie kreci. chociaz kasa jest.
      co do samochodow - moje xc60 juz poobcieralem ze wszystkich stron, albo ktos obtarl. ostatnio jakis chuj przejechal mi doszczetnie po lewym przednim blotniku.
      sama jazda samochodem - ja wiem, powoli zaczynam miec naprawde dosyc, wszedzie sa korki, zatory protesty. mam w dupie.
      i co do uzytkownikow tego forum - no coz, jest jak jest, niektorzy odeszli, niektorzy nie maja czasu. albo po prostu nie chca pisac z jakiegos powodu.
      no dobra sa jeszcze ci co podpadli na innych forach - zdarza sie.

i tyle.

pozatym, fajnie ze wrociles
      • qqbek Re: Xujnia 02.03.24, 23:38
        marekggg napisał:

> no dobra sa jeszcze ci co podpadli na innych forach - zdarza sie.

Ci od "podpaduch" to już nałogowo je zaliczają.
        Gdybyśmy mieli kiedyś jakieś spotkanie forumowe zorganizować w końcu, to można by było jakieś baretki odznaczenia "wypierdolony za posty e-madki" ustalić. Bywalec by przyszedł obwieszony jak radziecki marszałek na to spotkanie😝, a kilku innych też by imponująco wyglądało.

> pozatym, fajnie ze wrociles

Ano.
      • vogon.jeltz Re: Xujnia 03.03.24, 16:23
        > pozatym, fajnie ze wrociles

Dzięki
    • bolo2002 Re: Xujnia 03.03.24, 08:22
      600 zl kosztuje u mnie, u mojego mechanika-który robi każdą blacharke też. I to oczywiscie z malowaniem . Każdy element samochodu tyle kosztuje. 30 km od stolicy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka