Dodaj do ulubionych

Kolejna odsłona afery w Orlenie.

23.04.24, 22:28
400 milionów zielonych.
Z czego 250 przekazane 25-latkowi z Hong-Kongu (który 2 lata wcześniej zarejestrował spółkę w... raju podatkowym, tj. w Dubaju), bez żadnych zabezpieczeń - gotówką, a nie w formie gwarancji bankowych!
Już po "wygranej" PiS w ostatnich wyborach parlamentarnych.

Jak to szło?
"Wystarczy nie kraść?"

Za przestępstwa gospodarcze groziła kiedyś w tym kraju nawet KS... chciałbym bardzo, żeby tą całą hałastrę choć na 10 posadzili, choć szczerze wątpię.

Kilkanaście miliardów złotych strat w samym Orlenie... Daniel "mogę wszystko"... no to mu pozwolili na wszystko.
Obserwuj wątek
    • waga173 Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 24.04.24, 05:24
      Kolego Qqubek, czy masz tak samo, nie, nie miasto moje a w nim, tylko taka zadziwiajaca zdolnosc do "czytania twarzy" jakiej ja sie kiedys nauczylem majac mnostwo kolegow i kolezanek Cyganow :) Rozpoznaje "tych drugich" na kilometr. Po nosie, uszach a przede wszystkim czy im by pasowala mycka czy nie.
    • only_the_godfather Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 24.04.24, 07:07
      Posadzili, jak posadzili, ja to bym chciał, żeby oni z swoim majątków teraz to wszystko oddawali.
      • waga173 Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 24.04.24, 07:24
        only_the_godfather napisał:

> Posadzili, jak posadzili, ja to bym chciał, żeby oni z swoim majątków teraz to
        > wszystko oddawali.

O kurwa, jak Ci w podstawowce ukradne pioro i kierownik szkoly powie oddaj pioro to koniec sprawy? Oddac co ukradli i zniesienie kare za kradziezy?
        • only_the_godfather Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 24.04.24, 07:30
          Mają dostać 10 lat, wyjść po 5 za dobre sprawowanie i dalej żyć i balować za ukradzione?No chyba nie, do pierdla to jedno, ale poza więzieniem niech oddają ukradzione.
      • qqbek Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 24.04.24, 08:01
        Ja sądzę, że do ich prywatnych majątków trafia ułamek pierwotnej kwoty.
        W każdej mafii jest tak, że to "góra" przejmuje większość zysku, a najniższy i średnie szczeble dostają niewielką "prowizję".
        Nie sądzę, żeby z PiS było inaczej.
        Kaczyński jeszcze na początku poprzedniej dekady "był warty" ponad miliard złotych, pochowanych po różnych fundacjach. Sądzę, że po 8 latach dojenia Polski jest teraz spokojnie "na pudle" listy Wprost.
    • bywalec.hoteli Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 24.04.24, 07:28
      keep posting
    • galtomone Ciekawe czy ktoś już policzył... 24.04.24, 08:30
      Ile nas te 8 lat PiS kosztowało tak +/-

Może części ludzi to by oczy otworzyło?
      Głośno krzyczeli mafiach VAT a tym czasem...

Brak KPO w gospodarce przez ponad 2 lata
      Ostrołęka
      Izera
      Orlen Szwajcaria
      Orlen fuzja
      Wybory
      Wyrzucanie kasy w błoto w czasie pandemii
      Kary w Europejskich trybunałach
      Ugoda (po niewczasie) z Czechami
      Zarobki namaszczonych w spółkach i fundacjach
      Konkursy typu "Kasa dla swoich plus"
      Programy, fundacje (typu Narodowa)

A to na pewno nie wszystko + dochodzą jeszcze pewnie setki wałków na poziomie bardziej lokalnym w całym kraju. Kwoty mniejsze, ale jak by to zliczyć do kupy....

Ciekawe ile nas kosztowali?
      • qqbek Re: Ciekawe czy ktoś już policzył... 24.04.24, 08:37
        Ostrołęka to pikuś przy Olefinach III - kilkanaście miliardów wywalone w błoto.
      • duze_a_male_d_duze_m Re: Ciekawe czy ktoś już policzył... 24.04.24, 08:39
        Sądzę, że aktualna ekipa im na tym polu nie ustąpi. Władza ma to do siebie odkąd istnieje ludzkość.
        • trypel Re: Ciekawe czy ktoś już policzył... 24.04.24, 09:25
          Sądzę że masz racje
          Ale będzie to robiła w białych rękawiczkach no i wybiórcza o tym nie napisze bo dostanie swoją działkę więc wszystko będzie ok
          • bywalec.hoteli Re: Ciekawe czy ktoś już policzył... 24.04.24, 09:37
            beda krasc ale "demokraci", swoi i wybiórczej odpalą działkę?
            • trypel Re: Ciekawe czy ktoś już policzył... 24.04.24, 10:20
              W białych rękawiczkach mowie
              Zobacz na wyniki agory
              Spadający od paru lat nakład wybiorczej
              Wystarcza obowiązkowe prenumeraty w urzędach, obowiązkowa współpraca urzadow z agora pod kątem ogłoszeń, informacji i reklam i już będą mieli wsparcie i krycie.
              Tak jak wcześniej
              • bywalec.hoteli Re: Ciekawe czy ktoś już policzył... 25.04.24, 09:32
                trypel napisał:

> Wystarcza obowiązkowe prenumeraty w urzędach, obowiązkowa współpraca urzadow z
                > agora pod kątem ogłoszeń, informacji i reklam i już będą mieli wsparcie i kryci

Dodatkowo będą mieli krycie od swoich krajanów w Brukseli.
        • hrasier_2 Re: Ciekawe czy ktoś już policzył... 24.04.24, 09:38
          duze_a_male_d_duze_m napisał:

> Sądzę, że aktualna ekipa im na tym polu nie ustąpi. Władza ma to do siebie odką
          > d istnieje ludzkość.
          >
          Jeszcze się się nie nauczyli że za PO pieniędzy nie było. Za to bezrobocie i podwyżki. Ciekawe kto w lipcu zatęskni za PISem?
        • qqbek Re: Ciekawe czy ktoś już policzył... 24.04.24, 10:07
          Sądzę, że "masz słusznego".
          Tym bardziej, że zarówno ZSL (obecnie część "piątej kolumny") jak i KLD (obecnie część KO) od zawsze słyną z lepkich łapek.
          Tyle, że będą kradli łyżeczkami i po cichu, a tamci przynieśli chochle i wiadra i wpierdalali wspólne na widoku publicznym.

Jakieś wałki na przetargach, jakieś pozwolenie dla "krewnych i znajomych królika", tania działeczka/mieszkanko za przychylność wobec dewelopera.
          A nie kurwa ponad półtorej miliarda gotówką na raz.
          • qqbek Re: Ciekawe czy ktoś już policzył... 24.04.24, 10:07
            Półtora*
            • tbernard Re: Ciekawe czy ktoś już policzył... 24.04.24, 12:47
              qqbek napisał:

> Półtora*
              >
              nck.pl/projekty-kulturalne/projekty/ojczysty-dodaj-do-ulubionych/ciekawostki-jezykowe/POLTORA_czy_POLTOREJ_
              • qqbek Re: Ciekawe czy ktoś już policzył... 24.04.24, 12:53
                Jak ostatnio sprawdzałem, to miliard był rodzaju męskiego, więc poprawnie jest "półtora miliarda", a nie jak z pośpiechu napisałem "półtorej".
                • tbernard Re: Ciekawe czy ktoś już policzył... 24.04.24, 14:43
                  Zdaję sobie sprawę, że o tym wiedziałeś. Bez wątpienia wiesz również, jaki rodzaj ma "Kuba". Dla kogoś kto polskiego się uczy może to być nieco mylące jeśli dowiedział się, że wyrazy rodzaju żeńskiego kończą się na 'a'.
                  ;)
                  • duze_a_male_d_duze_m Re: Ciekawe czy ktoś już policzył... 24.04.24, 15:47
                    Klasyczny przykład tematu zastępczego:)
                  • qqbek Re: Ciekawe czy ktoś już policzył... 24.04.24, 21:24
                    "Kuba" to tylko zdrobnienie (o ile nie mowa o wyspie) - choć nie wiem, jaka jest obecnie praktyka USC, może już jakiejś Dżesice pozwolili nazwać dziecko "Kuba", zamiast zwyczajowego "Brajanek" (w przedszkolu u młodego, na całe szczęście w innej grupie, jest Brajan, JPRDL, jaką ja mam z tego polewkę - tu Stasie, Gustawy [serio - jest dwóch "Guciów" w jednym przedszkolu] czy swojskie Bartki i Maćki, a zaraz obok Brajan).

Jest jeszcze "Barnaba" i "Bonawentura", gdybyś wśród imion szukał :)
                    • waga173 Re: Ciekawe czy ktoś już policzył... 25.04.24, 06:00
                      qqbek napisał:

> Jest jeszcze "Barnaba" i "Bonawentura", gdybyś wśród imion szukał :)

Chyba zapomniales o Barabaszu (chyba ze to Barnaba) ale przede wszystkim o Baltazarze.
                      W mojej rodzinie byla tradycja ze imiona sami sobie przynosili w dniu swietego tej daty w kalendarzu. Dlatego mialem wujka Szczepana i ciocie Apolonie i jeszcze innego wujka Apolinarego zwanych przez wszystkich ciocia Pola i wujek Polek. A dziadek urodzil sie w Trzech Kroli i nazwali go Kacper a nie Melchior czy Baltazar. Melchior Wankowicz trzy czwarte swojego sukcesu literackiego zawdziecza imieniu. A moda przychodzi i odchodzi, z mojego pokolenia bylo duzo Wojciechow i Andrzejow. Zeby bylo wiadomo o ktorego chodzi to jeden Andrzej byl zwany Jedrek, drugi Broda, trzeci Blady a czwarty Szwagier.i tak trwa przez pol wieku.
                    • only_the_godfather Re: Ciekawe czy ktoś już policzył... 25.04.24, 07:21
                      qqbek napisał:

> "Kuba" to tylko zdrobnienie (o ile nie mowa o wyspie) - choć nie wiem, jaka jes
                      > t obecnie praktyka USC, może już jakiejś Dżesice pozwolili nazwać dziecko "Kuba
                      > ", zamiast zwyczajowego "Brajanek" (w przedszkolu u młodego, na całe szczęście
                      > w innej grupie, jest Brajan, JPRDL, jaką ja mam z tego polewkę - tu Stasie, Gus
                      > tawy [serio - jest dwóch "Guciów" w jednym przedszkolu] czy swojskie Bartki i M
                      > aćki, a zaraz obok Brajan).
                      >
                      > Jest jeszcze "Barnaba" i "Bonawentura", gdybyś wśród imion szukał :)
                      >
                      Ja mam na podwórku Milana i się zastanawiam czy jak Milan miałby mieć siostrę to dadzą jej na imię Chelsea. Na szczęście w grupie u młodego są same normalne imiona.
                      • bywalec.hoteli Re: Ciekawe czy ktoś już policzył... 25.04.24, 09:30
                        only_the_godfather napisał:

> Ja mam na podwórku Milana i się zastanawiam czy jak Milan miałby mieć siostrę t
                        > o dadzą jej na imię Chelsea. Na szczęście w grupie u młodego są same normalne
                        > imiona.

Milan jest imieniem słowiańskim i nie jest to jakieś nienormalne imię, choć znacznie częściej spotykane w dawnej Jugosławii niż w Polsce. Natomiast Chelsea jest imieniem o amerykańskim pochodzeniu i nie wiem czy można tak nazwać dziecko.

A był dowcip, że w latach 70-tych w PL jak ktoś się dowiedział, że będzie miał dziecko, to mówił, że nazwie go Robert. A co zrobisz, jak będzie dziewczynka? To Gadocha! ;)
                      • marekggg Re: Ciekawe czy ktoś już policzył... 26.04.24, 22:04
                        Milan jest rowniez na slowacji i w czechcach
                        • bywalec.hoteli Re: Ciekawe czy ktoś już policzył... 26.04.24, 22:22
                          marekggg napisał:

> Milan jest rowniez na slowacji i w czechcach
                          kojarzę np Milan Kundera
                        • dodekanezowiec Re: Ciekawe czy ktoś już policzył... 26.04.24, 23:21
                          marekggg napisał:

> Milan jest rowniez na slowacji i w czechcach

I znów wracamy do retoryki - Czechy jako państwo, Słowacja jako kraina. W państwie Czechy, w krainach - na Śląsku, Morawach oraz na Słowacji. Na Litwie i Łotwie (naszych przecież, wszak nasze to one, najlepiej pod butem Polaka, czasem Ruska) ale już Estonia za daleko żeby łapy wyciągać. Więc w Estonii.
                          • qqbek Re: Ciekawe czy ktoś już policzył... 26.04.24, 23:50
                            dodekanezowiec napisał:

> marekggg napisał:
                            >
                            > > Milan jest rowniez na slowacji i w czechcach
                            >
                            > I znów wracamy do retoryki - Czechy jako państwo, Słowacja jako kraina. W państ
                            > wie Czechy, w krainach - na Śląsku, Morawach oraz na Słowacji. Na Litwie i Łotw
                            > ie (naszych przecież, wszak nasze to one, najlepiej pod butem Polaka, czasem Ru
                            > ska) ale już Estonia za daleko żeby łapy wyciągać. Więc w Estonii.

Na Kubie, Mauritiusie, Bahamach, Haiti (ale już "w" Dominikanie - tam najwyraźniej napoleońscy zdobywcy nie dotarli)... może czasem lepiej pozostawić historyczne brzmienia, bo brzmią "lepiej"?
                            A co do Estonii... nie ma takiego państwa, jest Erytrea i Etiopia... jest Księstwo Zadźwińskie ;)
                            • bywalec.hoteli Re: Ciekawe czy ktoś już policzył... 27.04.24, 00:34
                              Kuba, Bahamy czy Mauritius to wyspy.
                              Ale Haiti i Dominikana współdzielą jedną wyspę Haiti, więc chyba również „w Haiti” czy jednak „na Haiti”?
                              • dodekanezowiec Re: Ciekawe czy ktoś już policzył... 27.04.24, 10:05
                                bywalec.hoteli napisał:

> Kuba, Bahamy czy Mauritius to wyspy.
                                > Ale Haiti i Dominikana współdzielą jedną wyspę Haiti, więc chyba również „w Hai
                                > ti” czy jednak „na Haiti”?

Tak, wyspy maja "na". Na Węgrzech dlatego że trudno powiedzieć we Węgrzech. Slowacja, Ukraina, Białoruś, Litwa i Lotwa to ofiary językowe polskich zapędów :)
                                • dodekanezowiec Re: Ciekawe czy ktoś już policzył... 27.04.24, 10:11
                                  I gdyby Polak miał bliżej Wyspy Brytyjskie to polski zwyczaj językowy pewnikiem by się przełożył na
                                  - w Anglii
                                  - na Szkocji
                                  - na Walii
                                  • dodekanezowiec Re: Ciekawe czy ktoś już policzył... 27.04.24, 10:12
                                    Prawo silniejszego qrde. Choc kwestia w Wilekopolsce i w Małopolsce jawi się jako wyjątek:)
                                    • dodekanezowiec Re: Ciekawe czy ktoś już policzył... 27.04.24, 10:14
                                      dodekanezowiec napisał:

> Prawo silniejszego qrde. Choc kwestia w Wilekopolsce i w Małopolsce jawi się ja
                                      > ko wyjątek:)

Wielkopolsce :)
                                      Chociaż jak sami ci Słowacy mają podobno "na" a dodatkowo jakichś takich prorosyjskich wybrali to ostatecznie nie będę ich bronił:)
                                      • wislok1 Re: Ciekawe czy ktoś już policzył... 27.04.24, 12:02
                                        Z tym na i w jest jedna zasada w jezyku polkim;

nie ma zadnej logicznej zasady
                                        • wislok1 Re: Ciekawe czy ktoś już policzył... 27.04.24, 17:26
                                          Np.

mowi sie

NA Filipinach, NA Tajwanie, Na Madagaskarze, NA Haiti
                                          • dodekanezowiec Re: Ciekawe czy ktoś już policzył... 27.04.24, 22:02
                                            wislok1 napisał:

> Np.
                                            >
                                            > mowi sie
                                            >
                                            > NA Filipinach, NA Tajwanie, Na Madagaskarze, NA Haiti

Może kwestia państw wyspiarskich.
                                            • dodekanezowiec Re: Ciekawe czy ktoś już policzył... 27.04.24, 22:03
                                              Ale z tym "na Bialorusi" to jestem przekonany że to jest tak samo jak na Suwalszczyźnie, Mazowszu i Białorusi.
                                              • wislok1 Re: Ciekawe czy ktoś już policzył... 28.04.24, 19:56
                                                W Wielkopolsce, w Malopolsce temu zaprzecza
                                            • wislok1 Re: Ciekawe czy ktoś już policzył... 28.04.24, 19:59
                                              dodekanezowiec napisał:

> wislok1 napisał:
                                              >
                                              > > Np.
                                              > >
                                              > > mowi sie
                                              > >
                                              > > NA Filipinach, NA Tajwanie, Na Madagaskarze, NA Haiti
                                              >
                                              > Może kwestia państw wyspiarskich.

W Irlandii, w WIelkiej Brytanii, czy w Brytynii jako wyspie...

Nic sie nie trzyma kupy

Jezyk polski jest po prostu bardzo trudny i ma czasem takie zasady, ze nie ma zadmych zasad

• dodekanezowiec Re: Ciekawe czy ktoś już policzył... 27.04.24, 10:42
                                      dodekanezowiec dopisał:

Poza tym jak jedni przekształcają naszego Mickiewicza na Mickiewicziusa a drudzy pier.olą że Mickiewicz był Bialorusjinem to może odpuszczę:)
                                      • wislok1 Re: Ciekawe czy ktoś już policzył... 27.04.24, 12:03
                                        W zasadzie byl Litwinem i Bialorusinem, a glownie Polakiem, naraz
                            • waga173 Re: Ciekawe czy ktoś już policzył... 27.04.24, 02:38
                              Ja Was zapytam o W pustyni i W puszczy. W pustyni i W puszczy? Chuja! Raz Murzyni NA pustyni zlapali grubasa, nie wiedzieli co z nim zrobic itd.
                              A niektorzy wydali z siebie glos ale to byl glos wolajacego NA puszczy. Czekam na wyjasnienia od obu Panow, jak jest poprawnie.
                              • engine8t Re: Ciekawe czy ktoś już policzył... 29.04.24, 00:54
                                waga173 napisał:

> Ja Was zapytam o W pustyni i W puszczy. W pustyni i W puszczy? Chuja! Raz Murzy
                                > ni NA pustyni zlapali grubasa, nie wiedzieli co z nim zrobic itd.
                                > A niektorzy wydali z siebie glos ale to byl glos wolajacego NA puszczy. Czekam
                                > na wyjasnienia od obu Panow, jak jest poprawnie.

Poprawnie jest sobie takimi rzeczami D nie zawracac bo to przeciez niczego nie zmieni na lepsze?.
          • trypel Re: Ciekawe czy ktoś już policzył... 24.04.24, 10:24
            Oni próbowali iść za sloganem - jak kraść to miliony, jak kochać to księżniczki.
            Księżniczek nie było, była Pawłowicz. No to wyszło że trzeba jednak kraść miliardy bo z kochaniem się nie uda
            • hrasier_2 Re: Ciekawe czy ktoś już policzył... 24.04.24, 10:34
              To takie pieprzenie. Jak wyglądała spółka przed objęciem Objatka. Ile zarabiał poprzedni prezes. Były prezes spółki Orlen Trading Switzerland został zatrzymany przez Centralne Biuro Śledcze Policji, kiedy przyjechał do Polski na spotkanie z władzami Orlenu – wynika z informacji dziennikarzy śledczych Radia ZET i radiozet.pl. To jest sprawa do wyjaśnienia przez odpowiednie służby. A nie pitolenie że wszyscy, wszystko kradli.
              • tbernard Re: Ciekawe czy ktoś już policzył... 24.04.24, 12:51
                Ktokolwiek do rządu dostanie się i do wymiaru sprawiedliwości musi być skorumpowany aby posiadać właściwe kwalifikacje. Ludzie nieskorumpowani nie mają czego szukać w tym zawodzie.
                Gdyby to byli uczciwi ludzie to mieliby zarobki na poziomie średniej krajowej.
              • duze_a_male_d_duze_m Re: Ciekawe czy ktoś już policzył... 24.04.24, 15:48
                Nie ma sensu bronić złodziei bądź nieudaczników. Chyba, że bierzesz za to kasę
            • qqbek Re: Ciekawe czy ktoś już policzył... 24.04.24, 12:50
              trypel napisał:

> Oni próbowali iść za sloganem - jak kraść to miliony, jak kochać to księżniczki
              > .
              > Księżniczek nie było, była Pawłowicz. No to wyszło że trzeba jednak kraść milia
              > rdy bo z kochaniem się nie uda
              >

Przekręciłeś trochę, to szło tak:
              Jak kraść, to miliony. Jak kochać, to boginie.
              Jak pieprzyć, to co się tylko na chuj nawinie.

Rysiu Terlecki (ksywa "Pies", albo "Butapren") zdaje się do tej trzeciej rady się stosował :P
          • dodekanezowiec Re: Ciekawe czy ktoś już policzył... 24.04.24, 21:52
            qqbek napisał:

> A nie kurwa ponad półtorej miliarda gotówką na raz.
            >

Naraz :)
            • qqbek Re: Ciekawe czy ktoś już policzył... 24.04.24, 22:01
              dodekanezowiec napisał:

> Naraz :)

Też racja.
              Ja po niecałych 3 godzinach snu dziś jestem, bo mi wczoraj psa ponad 3 godziny na stole operacyjnym trzymali i po takiej dawce narkozy nie mogłem mu nic do picia do 4-ej rano dać (a żarcia do 6-ej). A jak już wstałem o czwartej, to było po spaniu, bo raz napojone stworzenie zaczęło się upominać o napełnienie też i drugiej miski.

Cud, że do pracy dojechałem, wróciłem i nawet zakupy zrobiłem (choć wózkiem sklepowym w regał udało mi się wjechać - nawet nie wiem jak - nie zarejestrowałem).
            • waga173 Re: Ciekawe czy ktoś już policzył... 24.04.24, 22:09
              dodekanezowiec napisał:

> qqbek napisał:
              >
              >
              > > A nie kurwa ponad półtorej miliarda gotówką na raz.
              > >
              >
              > Naraz :)

Na raz w znaczeniu na jeden raz a potem bedzie nastepny raz. Naraz w znaczeniu wszystko zebrane na jeden jedyny raz. Mysle ze jednak "na raz" tu bardziej pasuje bo inne "razy" tez wyjda (narazie wiemy o jednym).
    • wislok1 Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 24.04.24, 10:54
      To sie nazywa szybka ewakuacja gotowki po przegranych wyborach

• qqbek Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 24.04.24, 11:33
        wislok1 napisał:

> To sie nazywa szybka ewakuacja gotowki po przegranych wyborach
        >

No za to da się już kupić wyspę na Pacyfiku, w kraju nie mającym z Polską umowy ekstradycyjnej i mieć wszystko w dupie - nie trzeba umierać w Albanii.
        Ciekawe na czyją ochronę liczy Obajtek, że jeszcze z kraju nie spierdolił (tj. komu odpalił za kryszę)?
        A może już spierdolił?
        • trypel Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 24.04.24, 12:12
          Albo sfinansować parę lat funkcjonowania partii
          • qqbek Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 24.04.24, 13:00
            trypel napisał:

> Albo sfinansować parę lat funkcjonowania partii

Ta partia ma finansowanie zabezpieczone po wsze czasy.
            PC uwłaszczyło się na podziale koncernu RSW do spółki z czerwonymi.

Kaczyński stara się wyglądać na abnegata, dobierze sobie czasem dwa różne, znoszone buty, ochroniarze mu łupieżu nie doczyszczą z marynarki, ale tak naprawdę zarządza sprawnie działającą maszynką do robienia kosmicznych pieniędzy, wartą już dekadę temu w okolicach miliarda złotych.
            • trypel Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 24.04.24, 13:36
              Myślisz że jak masz miliard to już więcej nie chcesz?
              • qqbek Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 24.04.24, 14:11
                trypel napisał:

> Myślisz że jak masz miliard to już więcej nie chcesz?
                >

Ja widzę, że oni chcą dużo więcej.
                Nie tylko chcą.

Ale argument o finansowaniu partii nietrafiony - partia zdaje się być li tylko narzędziem Kaczyńskiego do realizacji celów ogólniejszych - on chce absolutnej władzy i jednocześnie niezmierzonego bogactwa. Taki mały Fiutin.
                • wislok1 Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 24.04.24, 15:36
                  Jaki kraj, taki fiutin
                • duze_a_male_d_duze_m Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 24.04.24, 15:50
                  Kasę to on chyba traktuje tylko jako narzędzie.
                • trypel Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 24.04.24, 15:50
                  qqbek napisał:

> >
                  Taki mały Fiutin.
                  >

Dobrze ze nie mały malarz
                  Bo z malarzami to bywa jeszcze gorzej
                  • qqbek Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 24.04.24, 16:04
                    trypel napisał:

> Dobrze ze nie mały malarz
                    > Bo z malarzami to bywa jeszcze gorzej

A tam od razu malarz, akwarelista od landszaftów to jeszcze nie "malarz"... choć przyznać trzeba, że niezły był z niego "artysta", tyle, że bardziej w branży "stand-up".
                    • trypel Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 24.04.24, 17:10
                      Wydaje mi się ze moja uwaga była mocno nie na miejscu. Zestawienie Kaczora niezależnie co o nim myślimy z gościem reprezentującym panstwo niemieckie które dokonało masakry w Lidicach (akurat ten przykład pamietam) jest mocno nie fair.
                      • dodekanezowiec Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 24.04.24, 17:56
                        Obaj-tek na ministra qrva kultury qrva!
                        • dodekanezowiec Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 24.04.24, 18:20
                          Tudzież będzie czuwał nad wprowadzaniem nowego rodzaju silników w Stellantis (Obaytech) które zastąpią Puretech.
                      • qqbek Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 24.04.24, 19:03
                        Ten kurdupel z Żoliborza też by do ciężkich zbrodni doprowadził, tyle, że na własnym narodzie. Może nie Auschwitz, ale powtórkę z Berezy Kartuskiej to jako minimum szykował.
                        • dodekanezowiec Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 24.04.24, 19:25
                          PiS był zafascynowany ideologia polityczna autorytaryzmu nawiązując na przykład do wzorców iberyjskich (Hiszpania, Portugalia). Taki quasi-faszyzm, light, soft itp.
                        • waga173 Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 24.04.24, 21:09
                          qqbek napisał:

> Ten kurdupel z Żoliborza też by do ciężkich zbrodni doprowadził, tyle, że na wł
                          > asnym narodzie. Może nie Auschwitz,

Tamten a cztery dni temu byla rocznica jego urodzin, swojego miejsca urodzenia nie znieslawil bo nikt nie wie o jakims Braunau zwlaszcza ze to nawet nie jest w Niemczech. Ba, nie znieslawil kraju urodzenia. A ten jebany kurdupel bedzie sie jeszcze dlugo kojarzyl z Zoliborzem. A kiedys to ta dzielnica kojarzyla sie z samymi przyjemnymi i pieknymi rzeczami, nawet sama jej nazwa sie podobno z tego wziela. piekny brzeg (Wisly) po francusku. Tego wstydu poszczanemu chujowi my stad nigdy nie zapomnimy.
      • hrasier_2 Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 24.04.24, 18:57
        wislok1 napisał:

> To sie nazywa szybka ewakuacja gotowki po przegranych wyborach
        >
        To się nazywa ewakuacja od odpowiedzialności karnej. Pędzą do. Brukseli jak na skrzydłach. www.salon24.pl/newsroom/1374105,sienkiewicz-podal-sie-do-dymisji-wybral-cmentarzysko-politycznych-sloni
    • qqbek Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 24.04.24, 16:09
      Tak przy okazji - NBP właśnie opublikował wynik za 2023.
      Jaszczomp zanotował prawie 21 miliardów straty.
      • dodekanezowiec Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 24.04.24, 18:20
        qqbek napisał:

> Tak przy okazji - NBP właśnie opublikował wynik za 2023.
        > Jaszczomp zanotował prawie 21 miliardów straty.
        >

Spaslak - aż takie oczka ma małe zasłonięte grubymi policzkami.
    • bolo2002 Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 25.04.24, 09:52
      Wszystkie, największe przekręty finansowe PIS-dzielskiej władzy były dokładnie sterowane z centrali na Nowogrodzkiej. Bo bez zgody Guru-nic sie wtedy w Polsce nie działo. I robił to najuczciwszy Polak-Kaczor Kurdupel.
      Nieskazitelny i dziś nie do ruszenia- bo przecież żadnych dokumentów ani podpisów Kaczora nie ma. A wszystko to w imię kasy dla partii-bo wtedy jest bogata i wygra kolejne wybory- bo za pieniądze można wszystko. Teraz niektórzy złodzieje spieprzają do Brukseli-bo immunitet chroni złodzieja. Niestety wątpię- by tych najwiekszych złodziei posadzili albo pozabierali majatki. 8 lat okradania Polski i Polaków- bezkarnie.
    • wislok1 6 lat w piekle 25.04.24, 10:44
      kaczor wyslal osrajtka na 6 lat do piekla.....

www.money.pl/gospodarka/daniel-obajtek-dla-wp-dziekuje-bogu-ze-juz-nie-jestem-prezesem-orlenu-wytrzymalem-w-tym-piekle-6-lat-7020410126359456a.html
      osrajtek w zasadzie pracowal za darmo, za to o malo co go nie zlinczowali za niewinnosc

Jest ofiara wrogow kaczora, teraz chca ostrajtka ci zli ludzie za niewinnosc zaboc albo wsdazic na dozywocie

I wcale nie uciekl z PL, jest w Malopolsce, ale odwiedza jednoczesnie rodzine za granica,
      tylko tak calkowicie przypadkiem udziela wywiadu online

I tak dalej

Tupet tego kolesia jest niesamowity
      • qqbek Re: 6 lat w piekle 25.04.24, 10:58
        wislok1 napisał:

> I tak dalej

"Jak cię złapią na kradzieży za rękę, to mów, że to nie twoja ręka".

> Tupet tego kolesia jest niesamowity

Tupet to swoją drogą, ale narracja "męczenników", tak chętnie przyjęta przez kryminalistów Wąsika i Kamińskiego, zdaje się zyskiwać na popularności - co niezmiernie mnie cieszy.
        Bo o ile z Wąsika co lubi towarzystwo chłopców (i pewnie narzekał jedynie na to, że osadzony był w pojedynczej celi) i z Kamińskiego, który tak się rozchorował w więzieniu, że aż zespołu odstawienia alkoholowego dostał (ale zaraz po wyjściu już "zamałpkowany" wprost promieniał z radości) można od biedy robić "ofiary", to robienie ofiary z multimilionera Obajtka wyjdzie im bokiem :P
        • dodekanezowiec Re: 6 lat w piekle 25.04.24, 12:52
          "A przecież ja musiałem wziąć tę funkcję
          nie dla kariery, nie dla szpanu, nie dla forsy,
          Ja poświęciłem się, dylemat mój zrozumcie
          Gdyby nie ja, na moje miejsce wszedłby gorszy..." -
          nomen omen, Marcin Wolski który kiedyś robił fajne "Polskie zoo" a potem zwariował.
        • dodekanezowiec Re: 6 lat w piekle 25.04.24, 12:55
          qqbek napisał:

robienie ofiary z multimilionera Obajtka wyjdzie im bokiem :P
          >

Oni zawsze znajdą sposób na odwrócenie uwagi w stylu:
          - Dlaczego ksiądz wkładał ręce małym dziewczynkom do majtek?
          - Booooożeeeeee coś Poooooolskęeeeeeee!!!!!!!!
          • dodekanezowiec Re: 6 lat w piekle 25.04.24, 12:56
            O obleśnym dziadu Paetzu był kiedyś wierszyk:
            Juliusz majtki ci obieca
            bo go dupa twa podnieca
            • qqbek Re: 6 lat w piekle 25.04.24, 13:28
              Dlatego uważam, że katoprawica i sukienkowi pasują do siebie.
              Nigdzie nie ma tylu dewiantów, co w partyjkach polskiej prawicy i w szeregach kk.
              Popatrzcie na byłą panią kurator i butaprenowy obiekt jej westchnień - i ten babsztyl miał czelność kierować szkolnictwem w całym małopolskim - gdzie ona ma oczy, gust, smak jakikolwiek, na "lotnego marszałka", któremu stawał tylko przy 14-latce, czy chociażby na kryptogeja, który tym wszystkim trzęsie.
    • hrasier_2 Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 26.04.24, 10:42
      Wraca promocja paliwa na stacji Orlen. Tusk dotrzymał słowa. Brawo🤣🤣🤣
    • engine8t Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 27.04.24, 00:41
      No wam tu rzucaja tematy zastepcze o Orlenie a wy sie na to lapiecie zamiast planowac ewakluacje na "z gory uplanowane pozycje"
      www.youtube.com/watch?v=FHEqg6KAeh8

Do USA nie namawiam bo to bylby draznienie sie ale podobno Polacy nagminne kupuja mieszkania w Hiszpani.
      Jedynie Jeep i Trypel mysla i juz do Italii uciekli?
      • hrasier_2 Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 27.04.24, 02:35
        Ale oni tu nie uciekną. Ten od ośmiu gwiazdek cały czas będzie jęczał o PIS. Jeszcze pod koniec roku napisze o tym.

• tbernard PiS wróci 27.04.24, 14:52
      Postara się już o to MAFIA.
    • wislok1 Kolejna odslona ..... 29.04.24, 19:43
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,30929369,szwajcarska-spolka-orlenu-i-czlowiek-hezbollahu-tusk-polacy.html#do_w=46&do_v=1007&do_st=RS&do_sid=1483&do_a=1483&s=BoxNewsLink&do_upid=1007_t&do_utid=30929369&do_uvid=1714386209128
      Osrajtek idzie w zaparte....

• agios_pneumatos Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 30.04.24, 13:40
      No i ruszyła machina antybrudnopalowa. Anżej na stołku będzie tylko rok. Czyli zanim akty oskarżenia, zanim proces, to akurat nie będzie miał kto brudnej pały ułaskawiać. Jest dobrze.
    • engine8t Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 30.04.24, 23:49
      Tu rozne rzeczy ciekawe sa dyskutowane lacznie z Objtkiem
      www.youtube.com/watch?v=mB8TAegXFMA
    • bolo2002 Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 01.05.24, 09:27
      Kaczor do swojej mafii-Pis- wybierał najlepszych? No i najważniejsze-to nie to, czy ma wiedzę, wykształcenie i praktykę jako manager. Najważniejsze było hasło: bierny, mierny ale wierny. Dlatego szefami i członkami zarządów spółek SP- zostawali, fryzjerzy, kucharze, kelnerzy i ... złodzieje. Pisałem o tym chyba kilkanaście razy- Obsrajtek był
      złotym chłopcem PIS. Sztandarem do robienia kasy ... dla partii. Pierwsze przekręty robił już w Pcimiu jako tzw. "bezradny" czy wójt/ lub coś w tym stylu/. Wiadomo od dawna, - ze jeżeli ktoś ma ciągoty do szwindli- to trudno go od tego wyleczyć. No i Obsrajtek zwęszył interes- , że jako Wielki Szef- Wielkiego Orlenu- musi wykorzystać szansę- bo czasy sie mogą zmienic . Wymyślił wirtualnego prezesa w Szwajcarii- bo tam raj podatkowy i kazał przelać mu 1,6 mld zeta. A ten prezes - niczego nie załatwił i ropy nie kupił. Bo z założenia nie miał kupić. Taki był układ. W ten oto prosty sposób- Obsrajten swoje miliony na kąta w Kajmanach albo innym raju dostał i z Orlenu odszedł. W przekonaniu, że na emeryturze-to kawior, szampan i jachy - będą jego światem. Tyle tylko, że kraść bezkarnie sie nie da- i Tusek go załatwi. Obsrajtek będzie miał proces o przestępstwa/ chyba 3/ i pójdzie do pierdla. Pałacyk remontowany za państwowe pieniądze tez mu zabiorą. Ale ciekawe jest to- że jego przełożony Sasin czy wyższy przełożony Morawiecki- rzekomo wiedząc , co Obsrajtek robi- nie kiwnęli palcem- głupio - w imie dobra partii/ czytaj mafii/- udawali, że wszystko jest ok. A Prezes ze Szwajcarii- Samuel / to takie hebrajskie imie/A-dziwnym trafem wpłacił kaucję/ miał z czego/ i zniknął- razem z Obsrajtkiem. Chyba serial tv - dobry nakręcą .
      • qqbek Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 02.05.24, 09:38
        Wybiórcza napisała, że przynajmniej 3 byłych członków zarządu Orlenu spierdoliło już z Polski (z czego jeden kupił dom w Turcji i złożył wniosek o tureckie obywatelstwo, który z racji jego powiązań biznesowych pewnie będzie klepnięty w ekspresowym tempie), a sam Osrajtek siedzi u Orbana na Węgrzech (pewnie liczy na to, że cieszyć się będzie tam nietykalnością za napchanie kabzy węgierskiemu MOL-owi).

Dzieje się.
        Ciekawe jak "jedynka z Podkarpacia" zamierza pełnić swój urząd Euroosła (bo, że ciemniaki stamtąd go wybiorą, to więcej niż pewne), skoro lada chwila nawet nie będzie miał jak wjechać do Polski (nie mówiąc o Brukseli) z obawy przed natychmiastowym aresztowaniem?
        • dodekanezowiec Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 02.05.24, 10:11
          Podkarpacje religijne to ksiunc zareklamuje odpowiednio Łobajtka. Jedyna nadzieja ze Podkarpaciaki będą szukać po "Łobajtek" i nie znajdo na liście.
          • qqbek Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 02.05.24, 10:23
            Oni tam stawiają krzyżyk tak jak im ksiądz każe.
            Zresztą spora część pochodzi tam od ludzi, którzy jeszcze pokolenie-dwa temu podpisywali się krzyżykiem, to wprawę mają.
        • only_the_godfather Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 02.05.24, 10:54
          Do Turcji uciekł ten o nazwisku Burak, w sumie mądre posunięcie wtopi się w tłum
          • qqbek Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 02.05.24, 12:06
            Biorąc pod uwagę fakt, że z dużą dozą prawdopodobieństwa część z tych 400 milionów dolarów poszło na finansowanie terrorystów z Bliskiego Wschodu, to akurat ten Burak nie będzie wierzchowcem Mahometa, a raczej świętym u islamistów.
    • qqbek Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 02.05.24, 16:24
      Jestem niezmiernie zaskoczony.
      Jeden z "kryształów Prezesa" nie pojawił się na konwencji wyborczej PiS w Kielcach.

Kamiński pierwszy z lubelskiego (jesteśmy takim zadupiem, że to miejsce w 100% "biorące").
      Obajtek pierwszy ze średniowiecznego (jeszcze pewniejsze miejsce niż dla Kamińskiego).
      Wąsik podlaskie do spółki z wołyńsko-pruskim (też właściwie pewne miejsce).

I tylko jeden się nie pojawił.
      • wislok1 Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 02.05.24, 21:29
        Ta lista kandydatow do europarlamentu to jak list gonczy....

Im wiekszy kryminalista i zlodziej, to ma wieksze poparcie kaczora...

A lud ciemny zaglosuje, ksiadz i kaczor karza, to zaglosuja,

bo Unia Europejska to wrog
        • qqbek Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 02.05.24, 21:35
          wislok1 napisał:

> Ta lista kandydatow do europarlamentu to jak list gonczy....
          >
          > Im wiekszy kryminalista i zlodziej, to ma wieksze poparcie kaczora...
          >
          > A lud ciemny zaglosuje, ksiadz i kaczor karza, to zaglosuja,
          >
          > bo Unia Europejska to wrog

No właśnie dziś w radiu, jak do pracy jechałem, słyszałem reklamę "dnia funduszy europejskich" finansowaną przez Marszałka Stawiarskiego (w Lublinie to od pół roku strach lodówkę otworzyć, bo wszędzie Stawiarski - życzenia świąteczne w radiu - Stawiarski, reklamy w lokalnej telewizji - Stawiarski, otwierasz gazetę - Stawiarski [artykuł sponsorowany], wyłazisz na ulice - Stawiarski z plakatów).

Najlepsze jest to, że on z Kraśnika jest (to tam, gdzie z 5G walczą), a nie z Lublina.

Jak "łunia" daje kasę, to jest cacy.
          Ale Moradziecki na Węgry na spęd putinowskich jajkolizaczy pojechał.
          • wislok1 Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 02.05.24, 22:02
            Morawiecki prowadzi kampenie wyborcza Fideszu i fiutina na Wegrzech

www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/morawiecki-na-plakatach-w-budapeszcie-tusk-kiedys-mowiono-o-takich-pozyteczny-idiota/4tmlwss,79cfc278
            • qqbek Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 02.05.24, 22:32
              wislok1 napisał:

> Morawiecki prowadzi kampenie wyborcza Fideszu i fiutina na Wegrzech
              >
              > www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/morawiecki-na-plakatach-w-budapeszcie-tusk-kiedys-mowiono-o-takich-pozyteczny-idiota/4tmlwss,79cfc278

Wiem.
              Dlatego mam lekki dysonans poznawczy, gdy słyszę co rusz w radio pisiora zachwalającego UE, podczas gdy cała partia zdaje się skręcać, już zupełnie bez żadnej "zasłony dymnej" w ramiona wujka Władimira Władimirowicza.
              • wislok1 Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 03.05.24, 19:13
                No, to jest ciekawe

Dudus w oredziu jest za UE, pinokio w Budapeszcie agituje razem z kumplem fiutina Orbanem przeciwko UE

Kampanie kaczej partii maja poprowadzic kurski i bielan i ma byc OSTRO przeciwko UE

Na razie to ich ladnie wkopuje ostrajtek, bo uciekl do Orbana i jak prokuratura wystawi europejski nakaz aresztowania, to ostrajtka zobaczym w Moskwie, jak wzywa Polakow do walki przeciwko UE u boku WIelkiej ROsji
        • engine8t Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 02.05.24, 23:38
          wislok1 napisał:

> Ta lista kandydatow do europarlamentu to jak list gonczy....
          >
          > Im wiekszy kryminalista i zlodziej, to ma wieksze poparcie kaczora...
          >
          > A lud ciemny zaglosuje, ksiadz i kaczor karza, to zaglosuja,
          >
          > bo Unia Europejska to wrog

Ja tam sie w waszych wyborach nie lapie.
          Ale jak slysze te ustawki na listach - kto w jakim rejonie i na jakim miejscu na liscie to mi sie komuna przypomina. I zwykle te K z pierwszych miejsc maj gwarantowane. No i te wyborcze emerytury unijne dla "zasluzonych"
          • qqbek Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 03.05.24, 00:04
            engine8t napisał:

> Ja tam sie w waszych wyborach nie lapie.

Ale mimo wszystko uczestniczysz?

Krótka ściągawka:
            1. Jesień 2023- parlamentarne - oderwanie PiS od koryta, przystawienie do koryta dość egzotycznej koalicji, której nie do końca wierzę (ale PiS nie wierzę w żadnym aspekcie działalności tej organizacji przestępczej).
            2. Wczesna wiosna 2024 -samorządowe - najważniejsze wybory z punktu widzenia "Kowalskiego", na które powinni pójść wszyscy, ale wszyscy mieli to w dupie. Skutkiem czego u mnie nadal rządzić będzie PiS.
            3. Późna wiosna 2024 - wybory do Parlamentu Europejskiego - ważne z punktu widzenia tego, kto nas będzie w PE reprezentował przez kolejne lata. PiS wystawiło przestępców, którzy do PE wejdą... pozostałe partie wystawiły polityków z 2, czy nawet 3 rzędu swoich członków.

> Ale jak slysze te ustawki na listach - kto w jakim rejonie i na jakim miejscu n
            > a liscie to mi sie komuna przypomina.

Komuna = PiS.
            Im więcej nakradł/nabroił, tym wyżej na liście.

> I zwykle te K z pierwszych miejsc maj gwa
            > rantowane. No i te wyborcze emerytury unijne dla "zasluzonych"

Najlepsze jest to, że PiS się robi teraz otwarcie antyunijne.
            • engine8t Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 03.05.24, 00:18
              qqbek napisał:

A ja dalej nie lapie jak to sie ma miejsce na lisci z tym na kogo sie glosuje ?
              Rozumiem ze kandydatow moze byc wielu i mozna ich ustawic nalistach alfabetycznie albo jak kto chce - u nas tez tak jest (tzn alfabetycznie) ale nigdy bym nie pomyslal zeby gloswac na tego co ma #1.. A u was slysze ze szanse wyboru sa proporcjnalne do pozycji na liscie.. A to pamietam z PRL-u.

No i z Tymi co kandyduja do EU to znow wyglada ze oni nie glosuja potem w tym parlamenci tak jak ich wyborcy chcieli ale jakos inaczej bo oni sie tam musza do jakichs niemieckich partii zapisywac i ta partia im mowi jak maja glosowac jako ze oni tam to juz nie represetuja ani wyborcow ani Polski ale EU ?
              Ale cos z Ta EU musi byc jak juz taki to sie boga zapieral ze nigdy sie polityka nie zajmie teraz ponoc ktos go do tego jewrejskiego parlamentu zapisal i ponoc ma szanse zarabiani posleskiej diety? Mysle o Michalkiewiczu.
              • qqbek Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 03.05.24, 21:24
                engine8t napisał:

> A ja dalej nie lapie jak to sie ma miejsce na lisci z tym na kogo sie glosuje ?

Po pierwsze - duża część "głosujących na partię" głosuje na "jedynki".
                Po drugie - wyniki (tj. mandaty) są rozdzielane podług tego, ile głosów padnie na daną listę - jeżeli nawet kandydat z "jedynki" nie zdoła zrobić imponującego wyniku, bo głosy rozłożą się dość równo, to wejdzie ten z największą liczbą głosów (a więc patrz "punkt pierwszy").

> Rozumiem ze kandydatow moze byc wielu i mozna ich ustawic nalistach alfabetyczn
                > ie albo jak kto chce - u nas tez tak jest (tzn alfabetycznie) ale nigdy bym nie
                > pomyslal zeby gloswac na tego co ma #1.. A u was slysze ze szanse wyboru sa pr
                > oporcjnalne do pozycji na liscie.. A to pamietam z PRL-u.

W PRL-u nie było nikogo do wyboru.
                Zachęcano do głosowania "bez skreśleń".

> No i z Tymi co kandyduja do EU to znow wyglada ze oni nie glosuja potem w tym p
                > arlamenci tak jak ich wyborcy chcieli ale jakos inaczej bo oni sie tam musza do
                > jakichs niemieckich partii zapisywac i ta partia im mowi jak maja glosowac jak
                > o ze oni tam to juz nie represetuja ani wyborcow ani Polski ale EU ?

W PE istnieją frakcje, które mają luźne przełożenie na to, co dzieje się w krajowych partiach.
                Jest ich więcej niż dwie, bo to demokracja, a nie duopol jak w USA.

> Ale cos z Ta EU musi byc jak juz taki to sie boga zapieral ze nigdy sie polityk
                > a nie zajmie teraz ponoc ktos go do tego jewrejskiego parlamentu zapisal i pono
                > c ma szanse zarabiani posleskiej diety? Mysle o Michalkiewiczu.

Konfituracja z szansami na mandat?
                Nie sądzę.
                No ale w Niemczech sporo brunatnych głosuje na AfD, Francja, Włochy i Hiszpania też mają swoje mocne "frakcje brunatne", nie czułby się odosobniony Michałkiewicz, gdyby się dostał.

Gość jest z Lublina, taki wstyd.
                • engine8t Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 03.05.24, 22:08
                  qqbek napisał:

Eh, i tak dalej to wyglada dosc mglisto.
                  No , dzieki ze znalazles sposob zeby pokazac jak do D jest w USA.. bo ja sie zalamywalem.. :) A w tym nie m nic dziwnego ze tu jest system popierd ale generalnie ludzie maja pelne miski i nie protestuja.
                  Nasz system wyborczy jest wogle popierd... bo kazdy stan sobie tobi jak chce ale generalnie byloby ok gdyby nie bylo wersji - "winner takes all". Te 10 stanow co to maja to najbardziej "ludne" i najwiecej maja do powiedzenia i moglyby narobic wiele zamieszania gdyby nie to ze wystarczy ze Dems maja prewage i moj gls przeciwko liczy sie jak "za"
                  Ale ta wasz i nasz demokracja maja mnie wiecej tyle wspolnego z prawdziwa demokracja co ja z EV.
                  No ale my sie az tak ta polityka nie przejmujemy...
                  No i pomimo ze Wy macie tak dobra demkracje to mnie jakos to nie pociaga - dziwne co nie?
                  A wiec z okazji Swieta zycze Wam powodzenia, bezpieczenstwa i spelnieniea marzen.
                  • qqbek Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 03.05.24, 22:31
                    engine8t napisał:

> No , dzieki ze znalazles sposob zeby pokazac jak do D jest w USA.. bo ja sie za
                    > lamywalem.. :)

Demokracji w USA nie ma.
                    Demokracja to jest w Indiach (tak dla przypomnienia - największy kraj demokratyczny na świecie, wbrew temu, co o sobie w USA większość sądzi), czy Szwajcarii.
                    W UE jest coś zbliżonego do demokracji, ale do ideału jeszcze nam daleko.

> A w tym nie m nic dziwnego ze tu jest system popierd ale genera
                    > lnie ludzie maja pelne miski i nie protestuja.

Tu dokładnie to samo.
                    Micha się zgadza, to morda w kubeł i jedziemy dalej.

> Nasz system wyborczy jest wogle popierd... bo kazdy stan sobie tobi jak chce al
                    > e generalnie byloby ok gdyby nie bylo wersji - "winner takes all". Te 10 stanow
                    > co to maja to najbardziej "ludne" i najwiecej maja do powiedzenia i moglyby na
                    > robic wiele zamieszania gdyby nie to ze wystarczy ze Dems maja prewage i moj gl
                    > s przeciwko liczy sie jak "za"

Ja to się dziwię, że ty głosujesz na republikanów.
                    Jeszcze naście lat temu to by miało jakiś sens, ale Trump tak waszą scenę polityczną spolaryzował, że teraz jedynym uzasadnieniem dla głosowania na republikanów jest własna kasa.
                    Ja na zarobki nie narzekam, a głosuję na lewicę, która ma na moje zarobki chrapkę.
                    Dlaczego?
                    Bo uważam, że kasa to nie wszystko, że istnieją inne wartości, których warto bronić.

> Ale ta wasz i nasz demokracja maja mnie wiecej tyle wspolnego z prawdziwa demok
                    > racja co ja z EV.

Tutaj pełna zgoda.

> No ale my sie az tak ta polityka nie przejmujemy...

W Polsce to PiS i jego styl rządów sprawił, że ludzie się w końcu wkurwili i poszli głosować, żeby to zmienić. Może wam trzeba rządów zamordystycznego skrzydła republikanów, żebyście to zrozumieli?

> No i pomimo ze Wy macie tak dobra demkracje to mnie jakos to nie pociaga - dziw
                    > ne co nie?

Każda sroczka swój ogonek chwali.
                    Tobie podoba się w domu, mi się podoba w domu.

> A wiec z okazji Swieta zycze Wam powodzenia, bezpieczenstwa i spelnieniea marz
                    > en.

Ach dziękuję.
                    Świętujemy właśnie konstytucję, która tak naprawdę nie była konstytucją, a do tego sprowokowała kolejną agresję Rosji i wyrzekł się jej król, który początkowo za nią stał. Jeden, jedyny Kościuszko pozostał jej potem wierny, ale jego straceńcza kampania nie miała szans powodzenia. Większość w Polsce nawet nie wie, co świętuje, dumnie twierdząc, że była to "pierwsza konstytucja w Europie".

Idę do lodówki po piwo - wypiję za Kościuszkę i antyklerykalne ideały.
                    • dodekanezowiec Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 03.05.24, 22:43
                      W Europie jest częściej model parlamentarno-gabinetowy, moim zdaniem bliższy demokracji i bardziej chroniący przed pokusami autorytarnymi. Klasyczny parlamentaryzm jest w Wielkiej Brytanii gdzie król jakby jest tylko symbolem. W Polsce mamy system już nieco mieszany bo prezydent jest wybierany w wyborach powszechnych i ma np.prawo weta. Do 1997 miał nawet wpływ na MSZ, MSW i MON. We Francji to coś między Polską a USA.
                    • engine8t Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 03.05.24, 23:42
                      Ja nie glusuje na republikanow ale na partie ktora ma polisy blizsze mojemu sercu.

Na pewnie nie bede popieral tych co promuj CRT, Aborcje, 68 plci, i to ze maloletnie dzieci maja prawo decydowac czy robic sobie operacje zmiany plci a rodzice ni emaj nic dopowiedzenia i kiedyprotestuja to sie im dzieci odbiera . Uwazam ze granice maja byc kontrolowane a ja sam moge decydowac jakie wartosci chce popierac a jakich nie. I jak mam wybierac to uwazam ze America Firts jesy wlascuwym podejsciem.
                      Jak demokraci to beda glosic i wspierac to maja moj glos.
                      Trump nie popierm ale bede na niego glosowal poniewaz zaden myslacy i z IQ wiekszym od nr buta nie powinien popierac Biden/Kamali i ich logiki. Zreszta ani jedno ani drugie ni epotrafi myslec a sa sterowani przez ludzi Obamy.

Wybacz ale ja znam Polske o wiele lepiej niz Ty USA i j w kazdym momencie moge pstrykanc palcem i decydoowac jak i gdzie i zyc ale nie mam zamiaru tego robic poniewaz tu nie chodzi o to ile mam kasy gdyz to ciagle nie zmieni charakterow i ukladow spolecznych i klimatu i zazdrosci i socjalistycznego podejscia ludzi i bycia kontrolownym przez EU etc wiec wybor gdzie i dlaczego mieszkac jest bardzo oczywisty. Tu sie mi po prostu zyje latwiej i wygodniej. Moze dla tych co maja ograniczone srodki to koniecznoosc dokonywania wybory na bazie na co mnie stac top mnie to raczej nie dotyczy a wiec moge decydowac na bazi innych argumentow.
                      • qqbek Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 04.05.24, 00:42
                        engine8t napisał:

> Ja nie glusuje na republikanow ale na partie ktora ma polisy blizsze mojemu ser
                        > cu.

Chyba bliżej twojej kieszeni raczej.

> Na pewnie nie bede popieral tych co promuj CRT, Aborcje, 68 plci, i to ze malol
                        > etnie dzieci maja prawo decydowac czy robic sobie operacje zmiany plci a rodzic
                        > e ni emaj nic dopowiedzenia i kiedyprotestuja to sie im dzieci odbiera .

CRT? A co to takiego? Cathode-ray tube? Popieram - ostatnio stary, 16-bitowy komputer przywróciłem do życia i tylko na takim ekranie jest sens to oglądać.
                        Aborcja? Aborcja to moim zdaniem niezbywalne prawo kobiety do decydowaniu o swoim ciele, o swojej rozrodczości i o jej przyszłości.
                        68 płci? A niech każdemu będzie dobrze tak, jak jest. Co prawda identyfikuję się tak, jak pewnie ty - czyli jako heteroseksualny mężczyzna, ale w dupie mam to, co o sobie sądzą inni. Jak ktoś identyfikuje się jako różowy jednorożec, albo jako traktor rolniczy, to jestem z tego powodu szczęśliwy tak długo, jak tej osobie niebinarnej ten status odpowiada. Nie włażę nikomu do łóżka i chciałbym też, żeby i mi państwo z buciorami do łóżka nie wchodziło.
                        Moje dzieci, a przynajmniej moja 12-letnia córka, mają prawo decydować co się w domu dzieje i podejmujemy decyzje z uwzględnieniem jej opinii.

> Uwazam
                        > ze granice maja byc kontrolowane

To znaczy, że ty jako emigrant ekonomiczny masz prawo decydować o tym, kto zechce do was, jako emigrant ekonomiczny się dostać?
                        Przednie.

> a ja sam moge decydowac jakie wartosci chce p
                        > opierac a jakich nie.

To twoje prawo.
                        Tak długo, jak sam te wartości zechcesz realizować, a nie innym je narzucać.

> I jak mam wybierac to uwazam ze America Firts jesy wlas
                        > cuwym podejsciem.

No jasne - jakieś 30% Niemców nie mogło się mylić w 1933 roku przecież.

> Jak demokraci to beda glosic i wspierac to maja moj glos.

Mam nadzieję, że akurat do tego nigdy nie dojdzie, inaczej Ameryka stoczy się nieodwracalnie w brunatny rynsztok.

> Trump nie popierm ale bede na niego glosowal poniewaz zaden myslacy i z IQ wiek
                        > szym od nr buta nie powinien popierac Biden/Kamali i ich logiki.

Ale jakiej logiki?
                        Zresztą twierdziłeś tutaj kilka lat temu, że Biden to tylko po to jest, żeby zaraz ustąpić Kamali... kadencja się kończy, a Biden nadal u steru.

> Zreszta ani j
                        > edno ani drugie ni epotrafi myslec a sa sterowani przez ludzi Obamy.

Dowody?

> Wybacz ale ja znam Polske o wiele lepiej niz Ty USA i j w kazdym momencie moge
                        > pstrykanc palcem i decydoowac jak i gdzie i zyc ale nie mam zamiaru tego robi
                        > c poniewaz tu nie chodzi o to ile mam kasy gdyz to ciagle nie zmieni charakter
                        > ow i ukladow spolecznych i klimatu i zazdrosci i socjalistycznego podejscia lud
                        > zi i bycia kontrolownym przez EU etc wiec wybor gdzie i dlaczego mieszkac jes
                        > t bardzo oczywisty. Tu sie mi po prostu zyje latwiej i wygodniej. Moze dla tych
                        > co maja ograniczone srodki to koniecznoosc dokonywania wybory na bazie na co
                        > mnie stac top mnie to raczej nie dotyczy a wiec moge decydowac na bazi innych a
                        > rgumentow.

Ja w dowolnym momencie mogę sobie coś kupić w Portugalii, Włoszech, Niemczech czy gdzieś indziej.
                        Wybacz, ale to ty nie masz wyboru, jesteś zamknięty w klatce swoich uprzedzeń.
                        Przede mną stoi świat, choćby ograniczony do Europy... ty jesteś w swojej "złotej klatce".
                        Gdzie bym się w Europie nie osiedlił, tam się będę czuł dobrze.
                        Ty do Europy nie wrócisz, bo byś czuł ten swój "Weltschmerz" związany z dysonansem poznawczym pomiędzy twoim skrajnie konserwatywnym poglądem na świat, a tym co my nazywamy "wartościami europejskimi".
                        • engine8t Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 04.05.24, 01:15
                          qqbek napisał:

> engine8t napisał:
                          >
                          > > Ja nie glusuje na republikanow ale na partie ktora ma polisy blizsze moje
                          > mu ser
                          > > cu.
                          >
                          > Chyba bliżej twojej kieszeni raczej.

Moje dochody zupelenie juz nie zaleza od partii rzadzacej.

> > Na pewnie nie bede popieral tych co promuj CRT, Aborcje, 68 plci, i to ze
                          > malol
                          > > etnie dzieci maja prawo decydowac czy robic sobie operacje zmiany plci a
                          > rodzic
                          > > e ni emaj nic dopowiedzenia i kiedyprotestuja to sie im dzieci odbiera .
                          >
                          > CRT? A co to takiego?

CRT = Critical Race Theory

> Aborcja? Aborcja to moim zdaniem niezbywalne prawo kobiety do decydowaniu o swo
                          > im ciele, o swojej rozrodczości i o jej przyszłości.
                          Poczete dziecko nie jest cialem kobiety, A aborcja to zabijanie zywego organizmu. Dziwne ze matki chca miec do tego nielimitowane prawo do dnia urodzenia?

> 68 płci? A niech każdemu będzie dobrze tak, jak jest. Co prawda identyfikuję si
                          > ę tak, jak pewnie ty - czyli jako heteroseksualny mężczyzna, ale w dupie mam to
                          > , co o sobie sądzą inni.

Dzieci maja prawo do decyowwaani ana swoim pozimie i legalnym i intelektulnym .
                          A Rodzice maja nie tylko prawo ale i obowiazek dbania o dobnro dziecka.

Jak dzieck chce zmienic [plec i rodzic na to pozwoli to jedno ale zeby tkiemu rodzicowi odbierac prawo wychowania to zupelnie co innego.
                          Jakos nikt nie pikietuje aaby dzieci od przedszkola mogly prowadzic samchod?

> To znaczy, że ty jako emigrant ekonomiczny masz prawo decydować o tym, kto zech
                          > ce do was, jako emigrant ekonomiczny się dostać?

Nie wazne kto ja jestem. Kto chce emigrowac to moze - sa na to i prawa i zasady i przejsca graniczne.
                          Ja ze wssytkiego powyzszego skorzystalem i przybylem tu legalnie.
                          A wiec nie ma nic przecieko legalnej emgracji ale jestem przecieko niel;eglnje i uwazam to za przestpestw

> Tak długo, jak sam te wartości zechcesz realizować, a nie innym je narzucać.

Zgoda. Ja nie narzucam nikomu zadnych wartosci i prosze mnie niczego nie narzucac ani nie wydawac moich pieniedzy na takowe.

> > I jak mam wybierac to uwazam ze America Firts jesy wlas
                          > > cuwym podejsciem.
                          >
                          > No jasne - jakieś 30% Niemców nie mogło się mylić w 1933 roku przecież.

Nie wiem, Nie jestem niemcem Nie bylo mnie tam,
                          Oceniam tak jak ja bym postepowal.
                          Najpierw zaspokajam swoje potrzeby a potem moge rozwarzyc czy chce dac cos Tobie?
                          W samolocuie ci mowia ze w razie potrzeby najpierw sobie masz zalozyc maske?

> > Jak demokraci to beda glosic i wspierac to maja moj glos.
                          >
                          > Mam nadzieję, że akurat do tego nigdy nie dojdzie, inaczej Ameryka stoczy się n
                          > ieodwracalnie w brunatny rynsztok.

Ameryka dzieki demokrtom wlasnie sie toczy w dol i to szybko ...a reszta swiata jak bezmyslni to nasladuja.
                          >
                          > > Trump nie popierm ale bede na niego glosowal poniewaz zaden myslacy i z IQ wiek
                          > > szym od nr buta nie powinien popierac Biden/Kamali i ich logiki.
                          >
                          > Ale jakiej logiki?

Takiej jaka stosuja obecnie..
                          Rozwalic Kraj moralnie i finansowo aby miec wiecej glosow ipozoastac u wladzy.

> > Zreszta ani jedno ani drugie ni epotrafi myslec a sa sterowani przez ludzi Obamy.
                          >
                          > Dowody?

Biden jest umyslowo niezdolny do podejmowania jakiejkolwiek decyzji i to co "robi" to kontynuacja tego co zaczal Obama. Ktos wiec podejmuje za niego decyzje. A dowodow oczywiscie njet.
                          Tak samo jak nie ma dowodow na szwindle w poprzednich wyborach,
                          Wydzialy podlegle Bidenowi jak widac maj jeden cel - unieszkodliwic Trumpa i nie beda szukac i pokazywac gdzie sie podzialy te $400M Zuckenberga ktore wydal na poparcie demokratow.
                          Wiadomo zas ze w wielu miejscach byly glosy nielegalne - te od nieboszczykow i duplikaty, Wprowadzenie mzliwosci glosowani przez pczte, odbierani glosow przez niewiadomo kogo i zakaz sprawdzania ID tych co glsuja az sie prosza o przekrety. Widomo tylko ze oferowano na ulicy po $20 ludziom aby wypelnili nielegalne karty... a te mozne byl znlezc wszedzie - cal kupy wysylane do kazdego kog o mieli na lisci i nazdy adres jaki byl Po wypelninieniu byly tak rozlozone ze nigdzie nie bylo kupy i pododu do uniewazniena ale w sumie to $400m /$20 to 20 mil glosow za kase? System glosowani nie jest dziurawy - to jest jedna wielka dziura.
                          O np ostatnio 3 mojich sasiadow zmarli i znam nazwiska i adresy i moge isc do miejsca wyborczego - podac ich nazwisko i adres - znajda to i dadz mi karte ktora wypelnie na miejscu. A wiec moge tam ich 4 razy i zlaze 4 glsy we wlasnym imieniu.. i nkt nie ma podstaw aby sie przyczepic.

>
                          > > Wybacz ale ja znam Polske o wiele lepiej niz Ty USA i j w kazdym momencie
                          > moge
                          > > pstrykanc palcem i decydoowac jak i gdzie i zyc ale nie mam zamiaru teg
                          > o robi
                          > > c poniewaz tu nie chodzi o to ile mam kasy gdyz to ciagle nie zmieni cha
                          > rakter
                          > > ow i ukladow spolecznych i klimatu i zazdrosci i socjalistycznego podejsc
                          > ia lud
                          > > zi i bycia kontrolownym przez EU etc wiec wybor gdzie i dlaczego mieszk
                          > ac jes
                          > > t bardzo oczywisty. Tu sie mi po prostu zyje latwiej i wygodniej. Moze dl
                          > a tych
                          > > co maja ograniczone srodki to koniecznoosc dokonywania wybory na bazie
                          > na co
                          > > mnie stac top mnie to raczej nie dotyczy a wiec moge decydowac na bazi in
                          > nych a
                          > > rgumentow.
                          >
                          > Ja w dowolnym momencie mogę sobie coś kupić w Portugalii, Włoszech, Niemczech c
                          > zy gdzieś indziej.
                          > Wybacz, ale to ty nie masz wyboru, jesteś zamknięty w klatce swoich uprzedzeń.
                          > Przede mną stoi świat, choćby ograniczony do Europy... ty jesteś w swojej "złot
                          > ej klatce".
                          > Gdzie bym się w Europie nie osiedlił, tam się będę czuł dobrze.
                          > Ty do Europy nie wrócisz, bo byś czuł ten swój "Weltschmerz" związany z dysonan
                          > sem poznawczym pomiędzy twoim skrajnie konserwatywnym poglądem na świat, a tym
                          > co my nazywamy "wartościami europejskimi".
                          >
                          • qqbek Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 04.05.24, 11:15
                            engine8t napisał:

> Moje dochody zupelenie juz nie zaleza od partii rzadzacej.

Fakt.
                            Ale zależą pewnie od CGT.

> CRT = Critical Race Theory

Mam takie krótkie pytanie - jak pójdziesz do szpitala i potrzebna będzie transfuzja, to będziesz pytał, czy krew nie pochodzi (broń boziu) od afroamerykanina, albo Meksykanina?

> Poczete dziecko nie jest cialem kobiety,

Tak, ma własny rozum, samodzielnie podejmuje decyzje i jest zdolne do samodzielnego życia.

> A aborcja to zabijanie zywego organizm
                            > u.

A jak ten żywy organizm to potworniak, albo dziecko z wrodzoną wadą, która nawet po donoszeniu nie pozwoli mu na życie?
                            Bo w Polsce rodzić trzeba teraz nawet dzieci z bezmózgowiem, które po urodzeniu "żyją" kilka minut.

> Dziwne ze matki chca miec do tego nielimitowane prawo do dnia urodzenia?

Bo kobieta to istota ludzka, a nie dwunożny inkubator. Ma prawo decydować o swoim ciele i o tym kiedy (i ile) będzie miała dzieci. Aborcja to ostateczność, ale w Polsce cała masa kobiet nie ma nawet dostępu do ginekologa, o antykoncepcji hormonalnej nie wspominając.

> Dzieci maja prawo do decyowwaani ana swoim pozimie i legalnym i intelektulnym .
                            > A Rodzice maja nie tylko prawo ale i obowiazek dbania o dobnro dziecka.
                            >
                            > Jak dzieck chce zmienic [plec i rodzic na to pozwoli to jedno ale zeby tkiemu r
                            > odzicowi odbierac prawo wychowania to zupelnie co innego.
                            > Jakos nikt nie pikietuje aaby dzieci od przedszkola mogly prowadzic samchod?

Dobra - prawo do decydowania o swojej płci powinno zostać zastrzeżone tak, jak w polskim kodeksie cywilnym - o tym decydować mogą u nas osoby pełnoletnie.

> Nie wazne kto ja jestem. Kto chce emigrowac to moze - sa na to i prawa i zasady
                            > i przejsca graniczne.
                            > Ja ze wssytkiego powyzszego skorzystalem i przybylem tu legalnie.
                            > A wiec nie ma nic przecieko legalnej emgracji ale jestem przecieko niel;eglnje
                            > i uwazam to za przestpestw

Nie widzę przestępstwa w ucieczce przed biedą, wojną (czy też wojnami gangów), czy prześladowaniem.
                            Bardziej skłonny jestem nazwać zbrodnią przepisy, które taką ucieczkę ludziom utrudniają.

> Zgoda. Ja nie narzucam nikomu zadnych wartosci i prosze mnie niczego nie narzuc
                            > ac ani nie wydawac moich pieniedzy na takowe.

Ale czy ci, na których głosujesz nie próbują przypadkiem narzucać swoich wartości innym (vide decyzje sędziów waszego SC nominowanych za Trumpa)?

> Oceniam tak jak ja bym postepowal.

Sieg heil!

> Najpierw zaspokajam swoje potrzeby a potem moge rozwarzyc czy chce dac cos Tobi
                            > e?
                            > W samolocuie ci mowia ze w razie potrzeby najpierw sobie masz zalozyc maske?

W samolocie to jest kwestia przeżycia w razie dekompresji.
                            Jak stracisz przytomność zakładając maseczkę dziecku, to umrzecie obydwoje, jak twoje dziecko straci przytomność w trakcie gdy ty będziesz zakładał maseczkę sobie, to przeżyje, bo odzyska przytomność z chwilą, gdy podasz mu tlen.

> Ameryka dzieki demokrtom wlasnie sie toczy w dol i to szybko ...a reszta swiata
                            > jak bezmyslni to nasladuja.

Wzrost gospodarczy, samowystarczalność energetyczna i żywnościowa, przewaga nad właściwie całym pozostałym światem w nauce i technice. Kurczę, chciałbym, żeby się Polska tak "staczała".

> Takiej jaka stosuja obecnie..
                            > Rozwalic Kraj moralnie i finansowo aby miec wiecej glosow ipozoastac u wladzy.

Przecież to Trump uprawiał.
                            Największy wzrost zadłużenia publicznego Stanów (od jakichś 100 do ponad 125% PKB) to lata prezydentury Trumpa.

> Biden jest umyslowo niezdolny do podejmowania jakiejkolwiek decyzji i to co "ro
                            > bi" to kontynuacja tego co zaczal Obama. Ktos wiec podejmuje za niego decyzje.
                            > A dowodow oczywiscie njet.

Trump ma w tej chwili więcej lat, niż miał Biden obejmując urząd - skąd pewność, że i za niego nikt nie podejmuje decyzji (na przykład na Kremlu)?

> Tak samo jak nie ma dowodow na szwindle w poprzednich wyborach,

Serio?
                            Szturmu na Kapitol sprowokowanego przez Trumpa też nie było?
                            No ładne poszanowanie zasad demokracji, nie powiem.

> O np ostatnio 3 mojich sasiadow zmarli i znam nazwiska i adresy i moge isc
                            > do miejsca wyborczego - podac ich nazwisko i adres - znajda to i dadz mi karte
                            > ktora wypelnie na miejscu. A wiec moge tam ich 4 razy i zlaze 4 glsy we wlasny
                            > m imieniu.. i nkt nie ma podstaw aby sie przyczepic.

Ale to przez wasz system zbierania informacji o nieboszczykach (a raczej brak centralnego rejestru urodzeń i zgonów).
                            W Polsce zgon odnotowywany jest w bazie PESEL i nawet na wczorajszego nieboszczyka nie zagłosujesz, bo komisje wyborcze dostają spisy wyborców rano, a w trakcie dnia ewentualne listy "świeżych sztywnych" do wykreślenia.
                            U nas też można głosować korespondencyjnie, ale trzeba spełnić pewne wymogi.
                            Do tego piszesz o Zuckerbergu, podczas gdy cała masa tropów dotyczących nielegalnej ingerencji w wasz proces wyborczych wiedzie do internetowych farm trolli prowadzonych (wtedy jeszcze) przez pana Prigożyna (któremu zeszło się było ostatnio w dość nagły sposób). Zresztą gdzie na Zachodzie nie pojawi się separatystyczna, brunatna narracja, tam od razu pojawia się też wątek rosyjskich agentów, rosyjskich pieniędzy i wpływów. AfD w Niemczech, przyjaciel Putina Orban na Węgrzech, Kamractwo, Ordo Iuris, Konfituracja i część PiS w Polsce. Obajtek sprzedał za bezcen Lotos Arabom i węgierskiemu MOL-owi, teraz Moradziecki (syn gościa, który był najprawdopodobniej całe życie agentem GRU) z plakatów udziela na Węgrzech poparcia Orbanowi. Przypadek? Nie sądzę.

Co do pozostałych zarzutów Trumpa, to przecież mógł tą pornogwiazdkę opłacić z własnej kasy, a nie defraudować pieniądze firmowe - prawda? No nie powiesz mi, że go na marne kilkaset tysięcy nie stać, żeby uniknąć seksskandalu. Zresztą w Polsce (a co mówić o Francji czy Włoszech) takie "bunga bunga" nie zaszkodziłoby specjalnie jego wizerunkowi (a nawet wprost przeciwnie) i mogłaby sobie panienka pójść do jakiegoś "Super Expressu", "Faktu" czy innego "Plotka" i za kilkadziesiąt tysięcy sprzedać szczegóły ciupciania prezydenta, wraz z pikantnymi detalami - po prezydencie spłynęłoby to jak woda po kaczce (zresztą masz dowód w postaci "siostrocórki" naszego obecnego prezydenta - wszyscy mają to w dupie).
                            Mógł nie wynosić tajnych dokumentów do domu.
                            Mógł płacić podatki, zamiast ich unikać.
                            • dodekanezowiec Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 04.05.24, 14:33
                              Trampek qrła czerwonopoliczkowy. Ryj czerwony. Kretacz kłamca i psychol. Ale warrrrrrrrrrtosciii chrzescijanskie! Antoni! Antoniiiiiii! Antoniiii Macierewicz!
                              • dodekanezowiec Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 04.05.24, 14:34
                                Nowa kategoria ludzi - pornochrzescijanin - Trump. I mający uznanie wśród innych czerwonych ryjów jak Wojciech Kibel Cejrowski.
                                • dodekanezowiec Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 04.05.24, 14:35
                                  Krasno-ryjowce.
                                  • dodekanezowiec Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 04.05.24, 14:43
                                    Jak Tramp zrobi dziecko dziwce to aborcja jest ok. Konsełwatysta indziajn from Amełika! Dziadzio z wąsem. Amełikanowies. Prijechal z dalekoj Łukrainy na Dolny Śląsk i będzie pier.olil o czystej rasie białej. A może oczy skosne jak Morawieccy ma.
                                    • dodekanezowiec Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 04.05.24, 15:04
                                      I naucz się wujku amerykański że po polskiemu się pisze 20 dolarów a nie $20
                                      • engine8t Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 04.05.24, 19:39
                                        dodekanezowiec napisał:

> I naucz się wujku amerykański że po polskiemu się pisze 20 dolarów a nie $20

A wlsnie sie nie naucze - i co mi zrobisz? Ja moge sobie robic co chce a nie to co mi wladze i przepisy nakazuja a policja egzekwuje. I co mozesz? skoczyc mi na ?
                                        • dodekanezowiec Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 04.05.24, 22:14
                                          Engine sorry, trochu przegialem, ja nerwus forumowy:) ale mi szybko przechodzi.
                                          Scinawke dziś odwiedziłem :)
                                          Nie Dolna akurat (SD) ale zem se był o Tobie przypomniał był:)
                                    • nousecomplaining Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 04.05.24, 16:11
                                      > Jak Tramp zrobi dziecko dziwce to aborcja jest ok.
                                      Bo dziwka to diabeł wcielony jest przecież, wtedy aborcja to wręcz nakaz boży. A potem na stos ją.
                            • engine8t Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 04.05.24, 19:43
                              No coz , wiecej nie mam nic do dadania.

Kazdy ma to na co sobie zasluzy i takowego ci zycze.
                              • hrasier_2 Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 04.05.24, 21:01
                                engine8t napisał:

> No coz , wiecej nie mam nic do dadania.
                                >
                                > Kazdy ma to na co sobie zasluzy i takowego ci zycze.
                                Dalej będą jęczeć na PIS przez drugą dekadę i myślą że wpisami tu na forum niszowym coś zmienią.
                        • engine8t Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 04.05.24, 06:40
                          To jest swietne... zwlaszcza jesli prawdziwe i warte posluchania do konca..
                          www.youtube.com/watch?v=QhZZIHDpTXI&t=1366s
          • wislok1 Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 03.05.24, 19:22
            Co to ma wspolnego z komuna ?

Partie wystawiaja kandydatow i ci z 1 lub 2 miejsca maja szanse sie zalapac na europosla...

Taka jest ordynacja wyborcza, mandaty sie przydziela PROPORCJONALNIE, czyli 30 procent glosow dla partii to jakies 30 procent mandatow
            A z danej partii zostaja europoslami, ci co dostali najwiecej glosow...

Ludzie przewaznie maja w d.. kto kandyduje, glosuja na partie, po prostu zazanaczaja osobe z numeru 1 lub 2 na liscie...

Jest za malo miejsc dla PL w Parlamencie Europejskim, zeby dostali sie z dalszych miejsc

Taki Buzek nie mial nigdy ani jednego plakatu w wyborach do europarlamentu na Slasku,a dostawal najwiecej glosow
            Byl na miejscu 1

A inni sie bili o glosy, a i tak ich nie wybrano

Ale tez to moze sie okazac pulapka dla kandydata, bo jak za nim wysla list gonczy, europejski nakaz aresztowania i ucieknie z kraju, to prawie nikt na niego nie zaglosuje........
    • engine8t Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 04.05.24, 03:15
      A to nowosc..
      Na moje posty dostaje widomosc

"Wiadomość została wysłana. Ukaże się, gdy moderator ją zaakceptuje."
      Czyli jestem cenzurowany? Wolnsc slowa panie dziejku?
    • bolo2002 Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 04.05.24, 08:09
      A czy zauważyliście zapewne, że całe to PIS-dzielskie , byłe kurewnictwo Orlenu jakoś dziwnie wyjechało nagle z POlski- najwyrażniej czegoś się boją. Pewnie wszyscy kradli- i to dobrze czują, że Tusek chce im sie do du.. dobrać. Niektórzy członkowie zarządu Orlenu to w Turcji nawet o obywatelstwo wystąpili - teraz juz nie chcą być Polakami .
    • hrasier_2 Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 06.05.24, 10:06
      Objatek ma się dobrze na ten czas. www.salon24.pl/newsroom/1376096,obajtek-mial-byc-na-wegrzech-byly-prezes-orlenu-strollowal-szczerbe
      • wislok1 Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 06.05.24, 19:30
        W ciagu 1 dnia mozna w niedziele przyjechac do PL z Wegier, porobic fotki, wrzucic do internetu i wrocic na Wegry....

Ale juz na prezentacji kandydatow kaczej partii do europarlamentu nie byl i ostatni wywiad osrajtka byl online, czyli nie z Polski

• qqbek Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 06.05.24, 21:35
          wislok1 napisał:

> Ale juz na prezentacji kandydatow kaczej partii do europarlamentu nie byl i ost
          > atni wywiad osrajtka byl online, czyli nie z Polski

Węgry to i tak lepiej, niż wybrał nominat Zera, Szmydt.
          • wislok1 Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 06.05.24, 21:42
            Dostal rozkaz od KGB , zeby sie ewakuowac

Ciekawe ilu takich kaczych dzialaczy na sluzbie KGB jescze jest ?

Podejrzewam, ze jest ich calkiem sporo
            • qqbek Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 06.05.24, 21:57
              wislok1 napisał:

> Dostal rozkaz od KGB , zeby sie ewakuowac

Niestety nie da się tego wykluczyć, a do tego jest dość prawdopodobnym wyjaśnieniem "wycieczki". Sprawę przeniesiono ze Świdnicy (gdzie kierował nią jeden BMW od Ziobry i chciał postawić zarzuty jedynie byłej małżonce Szmydta - która, nota bene, też już spierniczyła z kraju) do Wrocławia, gdzie pracuje nad nią cały zespół prokuratorów. 5 lat śledztwa i zero aktu oskarżenia (pomimo dowodów i zeznań, w tym wysłuchań sejmowych) to już mówi sporo o tym, jak Zero ukręcał sprawom łby.

> Ciekawe ilu takich kaczych dzialaczy na sluzbie KGB jescze jest ?
              >
              > Podejrzewam, ze jest ich calkiem sporo

Jak mam swoje typy (poza ewidentnymi - Moradziecki i Antek) obstawiać, to wychodzi mi bardziej zgraja od Zera, niż właściwa "matuszka partia".
              Z tych moich "nieoczywistych" typów - poseł Ozdoba (po damski chuj studiować na ASW po ukończeniu prawa, nawet na tak poślednim uniwerku? No chyba tylko dlatego, że oficer prowadzący nakazał) i poseł Kaczmarczyk (ten co od szmatiza przeszedł wpierw do PiS, a potem do zoolidarnej).
              • qqbek Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 06.05.24, 23:31
                Tak przy okazji - wg. ostatniego oświadczenia majątkowego (sprzed 2 lat) sędzia Szmydt:
                - nie posiadał nieruchomości
                - miał 7-letnie kompaktowe auto
                - i prawie 600 tysięcy złotych długów

Jak coś takiego nie zainteresowało (właściwie to nie zaalarmowało) służb, na straży których stali nasi wspaniali Wąsik i Kamiński? Jak taki gość awansował, skoro ewidentnie - albo coś ukrywał, albo miał jakiś spory problem?

Obrazek ze strony Sekcja Gimnastyczna na mordoksiążce dla uwagi:
                • wislok1 Re: Kolejna odsłona afery w Orlenie. 07.05.24, 17:53
                  wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,30949257,zbigniew-ziobro-zaatakowal-donalda-tuska-poszlo-o-sedziego.html#s=BoxMMtCzol2

Zdaniem kaczej partii wszystko to wina Tuska, a ten sedzia, nieformalny dzialacz pisowski i organizator hejtu pisowskiego,

z ta partia nigdy nie mial nic wspolnego
                  • wislok1 A tymczasem na Podlasiu 07.05.24, 17:56
                    www.onet.pl/informacje/onetbialystok/sensacja-na-podlasiu-prawo-i-sprawiedliwosc-traci-wladze/vknxyyk,79cfc278

I stracila Podlasie

Kacza partia nie tylko nie przekupila radnego z Konfederacji, ale utracila 2 swoich radnych----

A w Malopolsce kandat kaczora zostal odrzucony przez czesc radnych kaczej partii...

Dziadek kaczor traci posluch

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka