Dodaj do ulubionych

bus wypełniony paliwem

12.05.24, 23:07
Dzisiaj (w niedzielę) widziałem jak gość tankował do dużych kanistrów/baniaków (nie wiem jaka pojemność - może 20 litrowych?) olej napędowy i ładował to do rozklekotanego busa. Takiego typowego zdezelowanego już busa-dziada na budowę. Zatankował ich przy mnie około 10 i to nie było jego ostatnie słowo - jak odjeżdżałem to robił to dalej. Zdarzenie na drodze wojewódzkiej w stronę granicy. Nikogo w kolejce na stacji to nie dziwiło. Personel na stacji spoko, luzik. Widziałem, że te baniaki kładł już na płasko na stojącymi baniakami, aż po dach. Żeby było śmieszniej - przejeżdzała akurat policja i też nie zareagowała. To wyglądało, jakby jechał (z jeszcze dwoma innymi) na robotę do reichu na poniedziałek rano i robił sobie taki zapas. Albo był jakimś lokalsem i potrzebowal tyle do jakichś maszyn np. budowlanych. Nie wiem. Ale w życiu czegoś takiego nie widziałem, nie w tej skali.
Nie chciałbym jechać za tym gościem na autobanie, ani mieć z nim stłuczkę. W kompletna olewka jakiegoś zdrowego rozsądku z jego strony. To jest w ogóle legalne?
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: bus wypełniony paliwem 12.05.24, 23:59
      Polecę tobie taki eksperyment.
      Weź szklankę oleju napędowego i wrzuć do niej zapaloną zapałkę... wrzucaj tak, aż ci się skończy pudełko, a potem weź zapalniczkę i spróbuj zawartość podpalić (weź jakiś spodek, albo talerzyk, jak ci się już w końcu uda [o ile wcześniej paluchów nie poparzysz, albo zapalniczki nie podpalisz] - żeby zgasić).
      • waga173 Re: bus wypełniony paliwem 13.05.24, 06:25
        Jak do spodka z benzyna wrzucisz zapalona zapalke to mozesz wrzucac az sie skonczy pudelko. Harcerz jedna zapalka podpali ne tylko spodek z benzyna ale i ropa, bo nie bedzie podpalal samej cieczy tylko jej opary nad powierzchnia. Umowmy sie tak: Ty zrobisz eksperyment z benzyna i nam opiszesz bo... ja sie boje:)
      • thorpe Re: bus wypełniony paliwem 13.05.24, 07:45
        Tak, oczywiście bo auta z dieslem się nie palą. A jak w pakę takiego gruchota z 400 litrami ropy w plastikowych baniakach wjedzie tir, to nic nie ma prawa się stać. Poczytaj o katastrofie w Jeżewie , gdzie kierowca autobusu wiózł w bagażniku baniaki z ropą i dlaczego spłonęło 13 osób. Z nogami sobie poeksperymentuj, bo na mózg za późno.
        • qqbek Re: bus wypełniony paliwem 13.05.24, 09:46
          thorpe napisał:

> Poczytaj o katastrofie w Jeżewie , gdzie kierowca autobusu wiózł w baga
          > żniku baniaki z ropą i dlaczego spłonęło 13 osób.

A ja myślałem, że to od tego, że wyprzedzał na trzeciego na wąskiej drodze i wpierdolił się w ciężarówkę.
          Bozia tak chciała, na pielgrzymkę w końcu jechali.

> Z nogami sobie poeksperymentu
          > j, bo na mózg za późno.

Masz jakieś doświadczenie?
          Podziel się!
          Śmiało!
          • waga173 Re: bus wypełniony paliwem 13.05.24, 13:03
            Facet przeczytal gdzies ze diesel to silnik o zaplonie samoczynnym i od tej pory boi sie ropy jal ognia.
            • qqbek Re: bus wypełniony paliwem 13.05.24, 13:31
              waga173 napisał:

> Facet przeczytal gdzies ze diesel to silnik o zaplonie samoczynnym i od tej por
              > y boi sie ropy jal ognia.

Może za dużo amerykańskiej kinematografi?
              Tam ledwo samochód zjedzie z ubitej drogi po skarpie, to "jeb" wybucha.
            • thorpe Re: bus wypełniony paliwem 13.05.24, 18:01
              To może ze swoją żoną pogadaj o zapłonie, bo ostatnio mi się skarżyła.
              • qqbek Re: bus wypełniony paliwem 13.05.24, 19:37
                thorpe napisał:

> To może ze swoją żoną pogadaj o zapłonie, bo ostatnio mi się skarżyła.

Nie wiem po chuj takie chamskie zagrywki uskuteczniasz?
                Jakieś problemy masz ze sobą?
                • waga173 Re: bus wypełniony paliwem 13.05.24, 20:26
                  E tam chamskie. Mnie pod tym wzgledem nie dorownuje. Facet po prostu nie wie jeszcze ze jest roznica miedzy zaplonem a zaplodnieniem.
                  • qqbek Re: bus wypełniony paliwem 13.05.24, 20:50
                    waga173 napisał:

> E tam chamskie. Mnie pod tym wzgledem nie dorownuje. Facet po prostu nie wie je
                    > szcze ze jest roznica miedzy zaplonem a zaplodnieniem.

Sugerujesz milordzie tzw. niedojebanie umysłowe?
                • hrasier_2 Re: bus wypełniony paliwem 13.05.24, 22:09
                  qqbek napisał:

> thorpe napisał:
                  >
                  > > To może ze swoją żoną pogadaj o zapłonie, bo ostatnio mi się skarżyła.
                  >
                  >
                  > Nie wiem po chuj takie chamskie zagrywki uskuteczniasz?
                  > Jakieś problemy masz ze sobą?
                  > Jak się czepiasz to się broni. Normalka kubuś u ciebie. Wszystkim musisz ciągle udowodnić swoją rację, zamiast wrócić na luzik.
                  • hrasier_2 Re: bus wypełniony paliwem 13.05.24, 22:10
                    Wrzucić. Telefon przekręca.
              • only_the_godfather Re: bus wypełniony paliwem 14.05.24, 07:43
                thorpe napisał:

> To może ze swoją żoną pogadaj o zapłonie, bo ostatnio mi się skarżyła.
                Lubię takich internetowych napinaczy, jak brakuje argumentów to zaczynają się wycieczki personalne.
        • only_the_godfather Re: bus wypełniony paliwem 13.05.24, 10:06
          Po pierwsze, pod Jeżewem do pożaru nie doszło od wycieku ON, tylko od zwarcia w instalacji i tarcia metali. Doczytaj dokładnie, to nie od wycieku ON rozpoczął się pożar.
          • qqbek Re: bus wypełniony paliwem 13.05.24, 14:12
            Tam przede wszystkim tak pierdolnął czołowo o ciężarówkę tym autobusem, że urwało jej kabinę (kierowca ciężarówki również zginął w wypadku).
            Nie wiadomo ile spośród dziesięciorga dzieci by przeżyło nawet, gdyby autobusu nie ogarnął pożar, bo uderzenie było potężne.

A tak przy okazji - kierowca przekroczył dozwolony czas pracy i miał padaczkę.
            Typowe przy organizacji pielgrzymek - Alleluja i do przodu!

Nie jedyny to wypadek autokaru pielgrzymkowego spowodowany rażącymi naruszeniami przepisów dotyczących czasu pracy i badań kierowców, mamy już kilka "nowszych" przykładów.
            • only_the_godfather Re: bus wypełniony paliwem 13.05.24, 14:36
              W ogóle temat organizacji wycieczek szkolnych to jest patologia. Teraz może mniejsza, ale pamiętam z swoich szkolnych czasów, autokary wynajmowane od znajomych przewoźników, gdzie często były to to autobusy już mocno wyeksploatowane, kierowcy którzy jeździli w 2-3 firmach, przekręty na czasie pracy i tarczkach tachografu. Raz wracaliśmy z wycieczki jakaś zielona szkoła, z Ustki do Częstochowy jechał jeden kierowca, a były to czasy gdzie jechało się do Świecia krajową 1 (obecnie DK91) a potem już do Ustki drogami wojewódzkimi. Nie ma opcji by jeden kierowca tą trasę zrobił w przepisowym czasie. Jak proponowałem wynajęcie autokaru z PKS-u na wycieczki to zawsze było za drogo. Może i było drożej ale większe prawdopodobieństwo, że autokar sprawny, np mój tata jak robił zlecenie zamiast rejsowego to nigdy go policja nie zawróciła podczas kontroli, ale trochę na zleceniach też jeździł.
              • waga173 Re: bus wypełniony paliwem 13.05.24, 15:31
                Ja kiedys czekalem na corke obok autobusu z wycieczka dzieci na koloniach, takich 12-13 lat, ktore poszly cos zwiedzac a w autobusie zostalo jedno, moze niepelnosprawne, moze do pilnowania, i siedzialo za kierownica. Grupa wrocila, wsiadla, ten za kierownica odpalil i odjechali. Bo to byl kierowca! Wygladal wyjarkowo mlodo jak na swoj wiek. Wlasnie jaki wiek? Czy jest wymagane jakies doswiadczenie? Czy kierowca autobusu mozna zostac w wieku 16 lat za zgoda rodzicow?
                • only_the_godfather Re: bus wypełniony paliwem 13.05.24, 16:03
                  Myślałem, że ty wiesz wszystko, trzeba mieć prawo jazdy kat.b i mieć ukończone 21 lat. No i samo prawo jazdy nie wystarczy. Trzeba mieć jeszcze kurs kwalifikacji na przewóz osób. Z samym PJ kat D. to możesz sobie jeździć ale niezarobkowo.
                  • waga173 Re: bus wypełniony paliwem 13.05.24, 17:53
                    only_the_godfather napisał:

> Myślałem, że ty wiesz wszystko,

Ja wiem wszystko ale pytam zeby sprawdzic czy Wy tez wiecie:)

W Warszawie za komuny brakowalo kierowcow autobusow miejskich. No to urzadzili lapanke, chlopakow po wojsku z "druga" kategoria, uczyli jezdzic autobusem i zatrudniali, a nagroda byl chyba meldunek warszawski. No i taki jeden wjechal w tlum przechodniow na pasach. Zabil kilkanascie osob. Po tym zmienili metody "rekrutacji".
                    A brakowalo chetnych do pracy na autobusach, bo na ciezarowkach mozna bylo niezle dorobic na lewo a na autobusach nic no bo jak? A na Pekaesach czy ciezarowych mozna bylo chociazby sprzedawac rope badylarzom do grzania w szklarniach..
                    • qqbek Re: bus wypełniony paliwem 13.05.24, 21:15
                      Moja babcia dostała operację plastyczną i wczasy w Bułgarii na koszt MPK dzięki takim "zapchajdziurom".
                      Jak się zaczęły strajki lipcowe w 1980 roku, to za kierownicami trolejbusów posadzili 18-19 latków z poboru, bo MPK strajkowało.
                      Do tej pory (to ewenement na skalę kraju - pamiętam, jak się w latach 80-tych wszyscy dziwili, że "baba za kółkiem") MPK do obsługi trolejbusów chętniej zatrudniało kobiety, bo ponoć te lepiej wyczuwały prawie "zerojedynkowe" sprzęgło w trolejbusach ZIU.

Posadzili smarkacza, ruszył z przystanku (nie musiał w nikogo wjeżdżać), sześcioro rannych w trajtku (w tym moja babcia, która poleciała twarzą na kasownik), cała reszta poobijana mocno, ale opatrzona na miejscu.
                      Żeby się smród nie rozszedł, to babcię (i pozostałe poszkodowane kobiety) operowali w szpitalu wojskowym najlepsi chirurdzy (babci poszedł łuk brwiowy, a "rączka" od kasownika rozcięła jej policzek - od przyczepu żuchwy, aż po brodę i rzeczywiście dowiedziałem się o tym już jako nastolatek, bo śladu prawie nie było), a wszystkim dali takie odszkodowania, że babcia w 1981 dziadka na wczasy do Bułgarii samolotem zabrała.
                    • only_the_godfather Re: bus wypełniony paliwem 14.05.24, 07:47
                      waga173 napisał:

>
                      > Ja wiem wszystko ale pytam zeby sprawdzic czy Wy tez wiecie:)
                      >
                      > W Warszawie za komuny brakowalo kierowcow autobusow miejskich. No to urzadzili
                      > lapanke, chlopakow po wojsku z "druga" kategoria, uczyli jezdzic autobusem i za
                      > trudniali, a nagroda byl chyba meldunek warszawski. No i taki jeden wjechal w t
                      > lum przechodniow na pasach. Zabil kilkanascie osob. Po tym zmienili metody "rek
                      > rutacji".
                      > A brakowalo chetnych do pracy na autobusach, bo na ciezarowkach mozna bylo niez
                      > le dorobic na lewo a na autobusach nic no bo jak? A na Pekaesach czy ciezarowyc
                      > h mozna bylo chociazby sprzedawac rope badylarzom do grzania w szklarniach..

Za moich czasów też w WKU mówili, że w wieku 19 lat można zrobić PJ kat. D które jest też ważne w cywilu. Ale to taki wyjątek.
                      Na autobusach miejskich to fakt ciężko było dorobić na boku, ale w PKS?Proszę cię, też się spuszczało ropę i sprzedawało badylarzom, nie mówiąc o tym, że kierowcy brali pieniądze ale biletów nie wydawali a kasa do kieszeni. Pamiętam, jak kierowcy jeżdżący z Częstochowy na Śląsk na kopalnie śmiali się, że żaden kontroler nie wejdzie im do autobusu gdzie jedzie jadą prawie sami górnicy, a kasa z biletów szła do kieszeni kierowcy.
                      • trypel Re: bus wypełniony paliwem 14.05.24, 08:24
                        Nie wiem jakie normy miały autosany w PKS ale wiem jak kierowcy rywalizowali w konkurencji jazda o kropelce. Powolne rozpędzanie do ok 60 a potem na luz i zejście do 40. I proces od nowa. I tak cały czas. Lekko na 100 km kilka litrów w kieszeni
                      • waga173 Re: bus wypełniony paliwem 14.05.24, 17:06
                        Ropa byla tania, benzyna lepsza.Jak budowali u nas osiedle z wielkiej plyty to pod laskiem stalo zawsze kilka Zilow "sto na sto" i byla to po prostu stacja benzynowa:) A raz w cukierniczym zolnierz chcial bez kolejki kupic piwo i jakis baran wypchnal go sprzed siebie. Na co inny gosciu wybiegl ze sklepu do ciezarowki, zaraz wrocil, krzyknal co kurwa na zolnierza reke podnosisz? i zaczal tego barana napierdalalac metrem szlauchu gumowego. Ciekawe do spuszczania czego wozil ten szlauch w szoferce:)
                        • trypel Re: bus wypełniony paliwem 14.05.24, 17:24
                          Komu ty to mówisz
                          W Legnicy każdy motoryzacyjny sprzedawał opóźniacze zapłonu do malucha i fiuta/poloneza
                          Żeby dawały radę na ruskim paliwie jeździć (nie wiem ile to oktanow miało ale daleko za naszą niebieska)
                          Deal by prosty, szło się z kanistrem i paczka fajek pod plot, nawiązywało relacje, rzucało kanister a potem brało pełny i dawało fajki.
                          Bezpieczniej niż na mieście zaczepiać.
                          Najlepsze ze nie chcieli zadnych lepszych papierosów tylko najtańsze.
                          Jak raz podjechałem wsk z matki lepszymi jakimiś carmenami to dostałem opierdol
          • thorpe Re: bus wypełniony paliwem 13.05.24, 18:03
            Rozmowa z Dariuszem Sadowskim, naczelnikiem wydziału operacyjnego Komendy Wojewódzkiej Państwowej Straży Pożarnej w Białymstoku:
            Dlaczego autobus płonął jak pochodnia?
            - Teraz tego nie wiem. Konstrukcja autobusów i samochodów osobowych jest taka, że palą się szybko i intensywnie. Bo to i tapicerka, i ocieplenia. Przyczyn może być kilka. Czy był to efekt zwarcia instalacji elektrycznej, czy tarcia o siebie elementów pod wpływem uderzenia, czy coś innego, ale to będą wyjaśniać eksperci.
            Dlaczego pod wpływem zderzenia samochód się pali?
            - Bo jest napędzany łatwopalną substancją, benzyną czy olejem napędowym, ma instalację elektryczną, która rozerwana może iskrzyć. Pod wpływem uderzenia rozgrzewają się poszczególne elementy konstrukcji pojazdu. Niekiedy do czerwoności. Czasem do pożaru doprowadza jeden z tych elementów, czasem wszystkie naraz. Zasada jest prosta - zbyt dużo ciepła pojawia się przy palnej cieczy.
            Ale przecież olej napędowy nie pali się tak łatwo jak benzyna.
            - Zgadza się. Ale każda substancja ma swoją temperaturę zapłonu. W tym wypadku była ona tak wysoka, że olej się zapalił.
            A więc zabił ogień? Nie dym, czad, tylko ogień?
            - Dokładnie tak. Ogień rozprzestrzenia się błyskawicznie. Temperatura wewnątrz płonącego pojazdu, nawet jeśli nie pali się w nim paliwo, waha się od 900 do 1000 stopni Celsjusza. Jeśli jednak zaczyna się palić paliwo, rośnie do grubo ponad 1200 stopni. Tylko jakie to ma znaczenie? Jeśli ktoś nie ewakuował się sam albo ktoś mu nie pomógł natychmiast, to pozostał we wnętrzu i tak musiał zginąć.
            Czy można powstrzymać taki ogień? W samochodach montowane są przecież gaśnice.
            - Szukaliśmy ich w autobusie i nie znaleźliśmy. I nie dlatego, że ich nie było, tylko dlatego, że zwykle są w przedniej części pojazdu, a ta została zwyczajnie zmiażdżona.
            Trudno więc o ratunek w takiej sytuacji?
            - Tak, ale wielu udało się uciec. Trzeba tłuc okna. Czasu mieli niewiele, część z nich odniosła różne obrażenia będące konsekwencją wypadku, a jednak uciekli. Potem, mimo stresu, strachu i bólu, umieli wzajemnie sobie pomagać. Gdyby nie to, wielu rannych powiększyłoby listę zabitych
    • hrasier_2 Re: bus wypełniony paliwem 13.05.24, 05:07
      Ale i co chodzi była obniżka jak gadał premier po 5,19 zł czy co?
      • waga173 Re: bus wypełniony paliwem 13.05.24, 05:53
        Gosciu nie byl w stanie dodac do busa 200 koni ani pociagnac 380 na godzine to postanowil pobic inny rekord, objechac swiat dookola bez tankowania.
      • wstrzasnietyizmieszany Re: bus wypełniony paliwem 15.05.24, 07:26
        Jak tylko osrajtek z ojszczanym kulawym oddadzą ukradzione miliardy.
    • only_the_godfather Re: bus wypełniony paliwem 13.05.24, 07:12
      Gość pewnie potrzebuje tego na budowę do maszyn albo na jakieś gospodarstwo rolne. Czy to jest legalne?W teorii powinien to przewozić w baniakach do tego przystosowanych i w odpowiednio oznakowanym pojeździe w praktyce, wszyscy mają na to wywalone.
    • trypel Re: bus wypełniony paliwem 13.05.24, 07:54
      Może był rolnikiem i 240 l mógł legalnie zatankować i przewieźć
      www.money.pl/gospodarka/polacy-tankuja-na-zapas-komu-grozi-za-to-mandat-6950907861908320a.html#:~:text=%22Rz%22%2C%20powo%C5%82uj%C4%85c%20si%C4%99%20na,z%C5%82.
      Jego kasa, jego paliwo, jak coś się stanie to on będzie pierwszym poszkodowanym.
    • bywalec.hoteli Re: bus wypełniony paliwem 13.05.24, 13:12
      Niestety mam wrażenie, że olewczość dla zasad BHP w naszym kraju kwitnie, a ludzie, którzy zwracają uwagę na takie zasady, jak np. Ty albo ja, są przez część osób uznawane za dziwnych i problematycznych. Do czasu...
      Zawiadomiłeś policję o zagrożeniu? Może trzeba było spisać numery, lokalizację i zawiadomić policję?
      • trypel Re: bus wypełniony paliwem 13.05.24, 13:32
        A jakie tam było zagrożenie i jakie przepisy bhp on złamał? Pytam bo ja w domu łamie przepisy bhp - np wlaze na drabinę bez szkolenia z prac na wysokości
        Możesz zawiadomić policję o zagrożeniu
        • only_the_godfather Re: bus wypełniony paliwem 13.05.24, 13:37
          Jedyne przepisy jakie mógł złamać to te dotyczące przewozu substancji niebezpiecznych, wioząc taką ilość ON powinien mieć busa odpowiednio oznaczonego busa.
          • qqbek Re: bus wypełniony paliwem 13.05.24, 13:50
            Ale osobówką wolno przewieźć do 240 litrów (poza bakiem) bez żadnych oznaczeń.
            Jedyne ograniczenie to takie, że nie możesz sobie tego wlać w Mauzera albo w 200-litrową beczkę, tylko musisz rozlać te 240 litrów na pojemniki o pojemności nie większej niż 60 litrów.

Ciężarówka (ale też i dostawczak zarejestrowany jako ciężarowy) przewożąca więcej niż 240 litrów powinna mieć odpowiednie oznaczenia (czerwony rombik, bo to Klasa 3 i tablicę UN 30/1202 oznaczającą typ przewożonego ładunku) no i kierowca musi być po jednodniowym kursie ADR na tą klasę.
            • trypel Re: bus wypełniony paliwem 13.05.24, 13:56
              Właśnie o to chodzi
              Zakładając że nie przekroczył tych 240 l to sam fakt nalewania 12 kanistrów po 20 l oraz ich zawiezienie do domu czy gdzieś nie jest niczym strasznym.
              • qqbek Re: bus wypełniony paliwem 13.05.24, 14:05
                trypel napisał:

> Właśnie o to chodzi
                > Zakładając że nie przekroczył tych 240 l to sam fakt nalewania 12 kanistrów po
                > 20 l oraz ich zawiezienie do domu czy gdzieś nie jest niczym strasznym.

Jeżeli chodziłoby o benzynę, to jest ona bardziej palna niż ON i tu bym więcej niż kilka kanistrów nie wziął (tym bardziej, że zapach benzyny utrzymuje się w aucie dużo dłużej niż zapach ON).
                Ale groźba związana z ON ogranicza się głównie to groźby poplamienia sobie tym syfem ubrania i butów.
                • bywalec.hoteli Re: bus wypełniony paliwem 13.05.24, 14:07
                  Thorpe miał podejrzenie, że jest to niebezpieczne albo nielegalne. No to policja powinna była zweryfikować. Co do śmiszków Trypla: jak sobie nogę złamie spadając z drabiny w domu, to zaszkodzi tylko sobie, w tym przypadku ofiarą mogliby być inni. I o ochronę innych tu chodzi.
                  • trypel Re: bus wypełniony paliwem 13.05.24, 14:13
                    A jak spadnę na ciebie bo akurat przechodziłeś obok (z tragarzami)? Czyli bez szkolenia bhp lepiej nie włazić
                    jak np stanę obok ciebie na stacji i zauważę ze masz niewymienione świece to powieninem zawiadomić policję (jak zapłon wypadnie i strzeli z tłumika i się babcia z roweru wyrąbie na krawężnik głową to co???)
                    • bywalec.hoteli Re: bus wypełniony paliwem 13.05.24, 14:15
                      trypel napisał:

> jak np stanę obok ciebie na stacji
                      > zawiadomić policję

Zawiadomię wówczas policję ;-)
                      • trypel Re: bus wypełniony paliwem 13.05.24, 14:27
                        Zawiadom ze 2 lata temu jechałem z 5 l paliwa (I to benzyny) w niecertyfikowanym pojemniku (plastikowy po plynie do spryskiwaczy) I to na widoku bo na motocyklu:)
                        • bywalec.hoteli Re: bus wypełniony paliwem 13.05.24, 14:29
                          jak cię spotkam to przypomnij mi o tym, to zawiadomię ;)
                        • qqbek Re: bus wypełniony paliwem 13.05.24, 14:52
                          Ja od sąsiada mojej babci odlałem raz w butelkę po Coca-Coli dwa litry benzyny z olejem do kosiarki, bo mi się na stację jechać nie chciało (bo i piwo wypiłem przy koszeniu i jeszcze bym z godzinę przerwy musiał sobie jeszcze zrobić).
                          • trypel Re: bus wypełniony paliwem 13.05.24, 15:09
                            Dobrze ze nikt cie nie zadenuncjowal
                            • qqbek Re: bus wypełniony paliwem 13.05.24, 15:15
                              trypel napisał:

> Dobrze ze nikt cie nie zadenuncjowal
                              >
                              >
                              Co nie?
                              ORMO wiecznie żywe!
                    • dodekanezowiec Re: bus wypełniony paliwem 13.05.24, 21:28
                      trypel napisał:

> i się bab
                      > cia z roweru wyrąbie na krawężnik głową to co???)
                      >

Babcia siedzi z tyłu! Tak powiedział!
                      • waga173 Re: bus wypełniony paliwem 13.05.24, 22:17
                        Jak bylem na wsi to jeden z lokalsow jechal rowerem lekko napruty. Zobaczyl babcie niosaca banke z mlekiem. Przystanal, wzial babcie na rame i ruszyl. Po paru pedalnieciach sie wypierdolil a mleko rozlalo. Wstal i powiedzial: No i zo zes kurwa zrobila!
                        • dodekanezowiec Re: bus wypełniony paliwem 14.05.24, 14:30
                          waga173 napisał:

> Wstal i powiedzial: No i zo ze
                          > s kurwa zrobila!

Sprawdzić czy nie xionc
            • trypel Re: bus wypełniony paliwem 13.05.24, 14:05
              Takie coś znalazłem
              iswinoujscie.pl/artykuly/78623/
              Czy to możliwe żeby nasze przepisy były bardziej restrykcyjne od niemieckich? Koniec świata
              • wislok1 Re: bus wypełniony paliwem 13.05.24, 21:01
                Ciekawe

Ci Niemcy z dawnej NRD maja dziwne pomysly

W Austrii czasem jest przeszlo 30 centow taniej na litrze niz w DE, ale NIGDY nie widzialem Bawarczykow z kanistrami....

Tankuja na full w Austrii, mieszkajac bardzo blisko granicy tylko idiota tankuje w DE

Ale zero kanistrow
                • bywalec.hoteli Re: bus wypełniony paliwem 15.05.24, 07:40
                  Bawaria jest znacznie bogatsza niż landy DDRowskie, ludzie zamożniejsi, więcej dobrej pracy w dużych firmach np. produkcyjnych itp.

Pamiętam, że jak w Saksonii w Dreźnie albo Lipsku (już nie pamiętam) wszedłem w jakieś osiedle, to dużo było starych gratów samochodowych, jak u nas, nie to, że Niemcy, to nowsze samochody niż w PL.
                  • trypel Re: bus wypełniony paliwem 15.05.24, 08:41
                    Te inne landy już chyba pracują nad rozwiązaniem swoich problemów
                    Kalifat is die loesung :D
                    • bywalec.hoteli Re: bus wypełniony paliwem 15.05.24, 09:03
                      Kalifat to raczej zachodnie landy? Dedeerowcy jak to słowianie nie pozwalają muslimom się za bardzo panoszyć - tam pewna partia ma poparcie?
                      • trypel Re: bus wypełniony paliwem 15.05.24, 09:07
                        W sumie racja
                        Ten kalifat to na razie tylko w Hamburgu.
                        Mam nadzieję że wschodnie landy beda taka strefą buforowa żeby robactwo na wschód się nie rozplenilo
                        :)
                        Jak czytałem opowiadania sf sprzed 10 lat o kalifacie w zachodniej europie to się śmiałem.
                        • bywalec.hoteli Re: bus wypełniony paliwem 15.05.24, 09:28
                          Oj obawiam się, że nie tylko w Hamburgu ale i innych zachodnich landach. Ktoś był w Kolonii albo we Frankfurcie nad Menem nie pamiętam już i w centrum poczuł się jak na bliskowschodnim bazarze
                          • trypel Re: bus wypełniony paliwem 15.05.24, 10:02
                            bywalec.hoteli napisał:

> Oj obawiam się, że nie tylko w Hamburgu ale i innych zachodnich landach.

Chodziło mi konkretnie o to co się stało 2 tyg temu w Hamburgu
                            • bywalec.hoteli Re: bus wypełniony paliwem 15.05.24, 10:15
                              A co się stało w Hamburgu bo jakoś nie wychwyciłem?
                              • trypel Re: bus wypełniony paliwem 15.05.24, 10:31
                                www.morgenpost.de/politik/article242202004/Kalifat-ist-die-Loesung-Grosse-Islamistendemo-in-Hamburg.html
                                A w tym tygodniu kolejne ale już bez tego hasła bo władza zabroniła
                                • bywalec.hoteli Re: bus wypełniony paliwem 15.05.24, 10:42
                                  I policja, z pałami i wodą ich nie rozgoniła? Kalifat niech sobie urządzają w Arabii Saudyjskiej...tylko tam w przypadku demonstracji policja nie będzie się patyczkować.
                          • wislok1 Re: bus wypełniony paliwem 15.05.24, 19:17
                            bywalec.hoteli napisał:

> Oj obawiam się, że nie tylko w Hamburgu ale i innych zachodnich landach. Ktoś b
                            > ył w Kolonii albo we Frankfurcie nad Menem nie pamiętam już i w centrum poczuł
                            > się jak na bliskowschodnim bazarze

To sa bzdury

Sa osiedla, gdzie mieszkaja bardzo licznie imigranci, ale nie ma to nic wspolnego z bliskowschodnim bazarem

Sami imigranci sa bardzo wymieszani
                        • qqbek Re: bus wypełniony paliwem 15.05.24, 09:30
                          trypel napisał:

> Jak czytałem opowiadania sf sprzed 10 lat o kalifacie w zachodniej europie to s
                          > ię śmiałem.
                          >

Niemcy to sobie nie 10 lat temu, a 30 lat temu zafundowali.
                          Jak w latach pięćdziesiątych ściągali ludzi, to do roboty, a nie żeby się opierdalali.
                          Ci Turcy czy Jugosłowianie przyjęci wtedy bardzo dobrze się zintegrowali.
                          A potem rozdęli socjal i stali się "Ziemią Obiecaną" dla wszelkiej maści darmozjadów.
                          Nawet we wschodnich landach jest z tym problem, bo tam są tańsze mieszkania i gminy mają większe zasoby mieszkaniowe, żeby toto hodować.

Pierwszy wielki błąd to hurtowe sprowadzenie "Niemców" (cudzysłów celowy) Nadwołżańskich na początku lat 90-tych. Hurtem, w rok, sprowadzono z Rosji i Kazachstanu całą społeczność, która ni chuja nie chciała się integrować, a do tego sprowadziła zorganizowaną przestępczość na skalę, której Niemcy od lat 70-tych nie widziały.

Podoba mi się polityka migracyjna Polski - dostać się tutaj jest relatywnie łatwo (zwłaszcza za PiS było), ale jak nie zapieprzasz, to nie żyjesz. Ci jeżdżący na Boltach "czarneccy", ci pracujący na budowach czy w kabinach ciężarówek Białorusini, Ukraińcy, Kazachowie, Hindusi (itd.) muszą ciężko pracować, żeby tu wyżyć.
                          Trochę to przypomina politykę migracyjną RFN z czasów, gdy była ona jeszcze rozsądna.
                          • bywalec.hoteli Re: bus wypełniony paliwem 15.05.24, 09:47
                            Właśnie. Od lat 50-tych ściągali też Włochów do pracy (np. opowiada o tym film "Bella Germania"). Dlatego jako efekt uboczny-bonus mają łatwy dostęp do włoskiej gastronomii i włoskich produktów spożywczych.

No i u nas raczej musisz się nauczyć języka polskiego, żeby przeżyć - co eliminuje już pewnych leni. Dlatego jestem przeciwny wprowadzaniu języka ukraińskiego do urzedów i e-urzędowości. Jak ktoś solidnie pracuje, po godzinach uczy się polskiego, to i łatwiej zintegruje się ze społeczeństwem, weźmie kredyt na mieszkanie, wykształci dzieci, widzi, że z pracy ma efekty lepsze niż w kraju z którego pochodzi, to nie będzie myślał o chodzeniu po miejscach gdzie np. imamowie namawiają do wysadzania się w imię świętej wojny. Oczywiście powinniśmy kontrolować zakładanie meczetów i nie pozwalać na przykład na hałasowanie z nich.
                            • bywalec.hoteli Re: bus wypełniony paliwem 15.05.24, 09:52
                              bywalec.hoteli napisał:

> Oczywiście powinniśmy kontrolować zakładanie meczetów i nie pozwalać na przykład na hałasowanie z nich.

Ogólnie działalność islamu powinna być w naszym kraju bardzo ograniczana, podobnie jak w krajach muzułmańskich jest ograniczona aktywność chrześcijańska. Są świątynie chrześcijańskie, ale nie jest ich dużo i nikt nie pozwala na wprowadzanie chrześcijańskich zasad religijnych do życia publicznego. Kraje zachodnie popełniły wielki błąd pozwalając narzucać gościom-islamistom swoje zasady w krajach-gospodarzach. Ale to wynika z ogłupiałego lewactwa oraz ich durnego konsumpcjonistycznego ateizmu.
                          • bywalec.hoteli Re: bus wypełniony paliwem 15.05.24, 09:48
                            qqbek napisał:

> Pierwszy wielki błąd to hurtowe sprowadzenie "Niemców" (cudzysłów celowy) Nadwo
                            > łżańskich na początku lat 90-tych. Hurtem, w rok, sprowadzono z Rosji i Kazachs
                            > tanu całą społeczność, która ni chuja nie chciała się integrować, a do tego spr
                            > owadziła zorganizowaną przestępczość na skalę, której Niemcy od lat 70-tych nie
                            > widziały.

Co ciekawe, ci "Niemcy" mówią po rosyjsku.
                            • qqbek Re: bus wypełniony paliwem 15.05.24, 09:56
                              bywalec.hoteli napisał:

> Co ciekawe, ci "Niemcy" mówią po rosyjsku.

W kamienicy, w której mieszka moja siostra są na parterze dwa mieszkania komunalne.
                              Jedno przez chyba 20 lat zajmował bośniacki Serb - azylant.
                              Azylant ten trudnił się piciem od rana do wieczora i zbieraniem butelek (w Niemczech na prawie wszystko jest kaucja) w parku mieszczącym się po przeciwnej stronie ulicy, żeby pić jeszcze więcej.
                              Zapił się na śmierć w końcu na socjalu.
                              Próbowali go "aktywizować zawodowo", ale żadnej roboty dłużej niż 2 dni nie miał (i jeszcze się tym szczycił).
                              Po 20 latach takiego "integrowania się na socjalu" mówił mieszanką serbskiego, chujwiejakiego i niemieckiego (z tym, że niemieckiego było w tym najmniej).

20 lat chlania od rana do wieczora na koszt wszystkich tych z wyższych pięter, którzy codziennie rano wstawali, żeby pójść do pracy - to nie tylko społecznie niesprawiedliwe, ale też demoralizujące dla innych imigrantów.
                              • trypel Re: bus wypełniony paliwem 15.05.24, 10:03
                                To jest raczej mocno motywujące dla sporej części imigrantów chcących tego samego. Czyli życia na koszt głupiego Niemca który daje na wszystko
                                • qqbek Re: bus wypełniony paliwem 15.05.24, 10:16
                                  trypel napisał:

> To jest raczej mocno motywujące dla sporej części imigrantów chcących tego same
                                  > go. Czyli życia na koszt głupiego Niemca który daje na wszystko
                                  >

Dolce vita!
                                  Mieszkanie w centrum, naprzeciw ładnego parku.
                                  Darmowa komunikacja miejska, żeby móc butelki odwieźć do Kauflandu i nowe kupić.
                                  Rachunki, które "płacą się same" (łącznie z abonamentem na telefon - nie tylko woda, prąd i ogrzewanie).
                                  I kilkaset Euro tygodniowo, żeby przypadkiem nie nadwyrężyć się tym zbieraniem butelek w parku.

A ten Serb mieszkał sam, od czasu do czasu jakąś babę mając.

Jak przyjedzie Ahmed Pracęwdupiemani z małżonką "co rok prorok" i nastukają w kilka lat szóstkę, to będzie 8 takich socjali do wydawania.
                                  Co ciekawe Jugendamt rzadko się czepia takich patusów, bo z jego punktu widzenia dzieci są zadbane, chodzą do szkoły i nawet czasem się uczą.
                                  A, że w domu się uczą, że "miej wyjebane, będzie ci dane" co uważam za najgorsze co można wynieść z domu, to już nikogo nie obchodzi.
                          • trypel Re: bus wypełniony paliwem 15.05.24, 10:14
                            Właśnie, to jest to to co można też zobqczyc w Luxemburgu
                            Wszędzie u sąsiadów pełno nierobów na zasiłkach a tam spokój. Nie pracujesz to zdechniesz z głodu. Więc uciekają do tych co im dadzą.
                            Wczoraj byłem na kolacji z klientami z Niemiec, jeden z Hamburga właśnie, opowiedział o tej manifestacji kalifatowej.
                            Rozsądni ludzi. 40-55.
                            Ciężko pracujący Niemcy.
                            I na 4, 3 powiedziało w trakcie rozmowy ze jeszcze 2-3 lata temu nawet by o tym nie pomyśleli a teraz w czerwcu będą głosować na AFD
                            A czwarty się zastanawia.
                            • wislok1 Re: bus wypełniony paliwem 15.05.24, 19:30
                              trypel napisał:

> Właśnie, to jest to to co można też zobqczyc w Luxemburgu
                              > Wszędzie u sąsiadów pełno nierobów na zasiłkach a tam spokój. Nie pracujesz to
                              > zdechniesz z głodu. Więc uciekają do tych co im dadzą.
                              > Wczoraj byłem na kolacji z klientami z Niemiec, jeden z Hamburga właśnie, opowi
                              > edział o tej manifestacji kalifatowej.
                              > Rozsądni ludzi. 40-55.
                              > Ciężko pracujący Niemcy.
                              > I na 4, 3 powiedziało w trakcie rozmowy ze jeszcze 2-3 lata temu nawet by o tym
                              > nie pomyśleli a teraz w czerwcu będą głosować na AFD
                              > A czwarty się zastanawia.
                              >

AFD ma niewielkie poparcie na Zachodzie Niemiec, czyli tam gdzie tych najnowsyzsch imigrantow jest najwiecej

A AFD najwiecej popiera ludzie w dawnej NRD, gdzie najnowszych imigrantow prawie wcale nie ma i sa to tereny prawie calkowicie germanskie
                              Powinno byl odwrotnie...

Problem oczywiscie jest, rzad Scholza i Zielonych daje kase za nic, wiec trudno, zeby NIEWYKWALIFIKOWANI imigranci , bardzo czesto bez znajomosci jezyka,
                              harowali na pensje minimalna, skoro jak to policza, to bez pracy, z samego socjalu, beda mieli podobne dochody

Ale tez ogromna wiekszosc imigrantow w DE taka nie jest i ciezko pracuje, uczy sie..
                              Ludzie w Bawarii to widza i dlatego AFD ma niskie poparcie, bo AFD tylko szczuje na imigrantow, nie-Niemcow, UE, NATO, obiecuje totalne rpzdawanie kasy, jest wrogo nastawiona do ochrnoy srodowiska, w zasadzie do wszystkiego, jest to klasyczna partia skarajnie prawicowa

Co najciekawsze kandydatem AFD w Bawarii do europarlamentu jest Petr Bystron, czyli Niemiec z Czech

No, kiedys Czech, a teraz Niemiec na 200 procent
                              • wislok1 Re: bus wypełniony paliwem 15.05.24, 19:34
                                AFD ma poparcie w dawnej NRD; bo to taki niemiecki PiS

A ludzie w dawnej NRD i PL maja czesto mentalnosc po komunie, identyczna

Czyli roszczeniowa i jednoczesnie szowinistyczna, wroga wobec kazdego, kto nie jest czystym rasowo bialym,
                                wroga wobec UE
                              • trypel Re: bus wypełniony paliwem 15.05.24, 19:56
                                Jak z tym poparciem jest (a ostatnie wygłupy w Hamburgu mogły sporo zmienić w poparciu) to się okaże po wyborach.
                                Żaden z czwórki nie był z Wschodu.
                                Jeden z hamburga i 3 z zagłębia rurhry
                                Nie etatowcy tylko współwłaściciele firmy.
                                Sporej.
                                Zobaczymy
                                • wislok1 Re: bus wypełniony paliwem 15.05.24, 20:19
                                  trypel napisał:

> Jak z tym poparciem jest (a ostatnie wygłupy w Hamburgu mogły sporo zmienić w p
                                  > oparciu) to się okaże po wyborach.
                                  > Żaden z czwórki nie był z Wschodu.
                                  > Jeden z hamburga i 3 z zagłębia rurhry
                                  > Nie etatowcy tylko współwłaściciele firmy.
                                  > Sporej.
                                  > Zobaczymy
                                  >

W starych landach ludzie i tak glosuja w koncu na stare partie, bo te nowe maja jednak wiecej minusow........

Np. AFD slusznie walczy z socjalem dla nowych imigrantow i chce ich wypier... z DE, ale jednoczesnie jest wrogiem UE; euro, NATO, chce porozumienia z Putinem ( czytaj kapitulacji przed Rosja )
                                  • trypel Re: bus wypełniony paliwem 15.05.24, 20:32
                                    Właśnie chodziło o ten social
                                    A co do ruskich to niezależnie skąd Niemiec do nas przyjeżdża to wieczorem przy piwie wyłazi żal ze biznesu z ruskimi nie ma i szkoda że się nie dogadaliśmy i co to za Ukraina
                                    • wislok1 Re: bus wypełniony paliwem 15.05.24, 20:42
                                      Trudno mi w to uwierzyc....

NIe zauwazam u mnie tesknoty za fiutinem....

Oczywiscie jak ta cala wojna sie zaczela, to od razu byly komentarze:
                                      ile to bedzie kosztowac ????

Ale przewaza STRACH przed fiutinem

Gdyby fiutin przekrecil kalendarz i by go zasapil jakis oswiecony ruski, zakonczyl wojne z Ukraina, grzecznie przeprosil za inwazje, to biznes by od razu ruszyl....

Takze PL z Rosja...

W pracy jest malzenstwo z Kazachstanu, Niemcy, ale lepiej gadaja po rosyjsku, juz bardzo dlugo w DE

Nikt ich nie podejrzewa o bycie szpionami fiutina

• wislok1 Re: bus wypełniony paliwem 15.05.24, 19:21
                            qqbek napisał:

>
                            > Pierwszy wielki błąd to hurtowe sprowadzenie "Niemców" (cudzysłów celowy) Nadwo
                            > łżańskich na początku lat 90-tych. Hurtem, w rok, sprowadzono z Rosji i Kazachs
                            > tanu całą społeczność, która ni chuja nie chciała się integrować, a do tego spr
                            > owadziła zorganizowaną przestępczość na skalę, której Niemcy od lat 70-tych nie
                            > widziały.
                            >
                            To wcale nie jest, ci Rosjanie sie raczej dobrze zintegrowali i w zasadzie sa Niemcami

Ich dzieci na pewno sa Niemcami

Sa miejsca, gdzie ich mieszka za duzo na raz, czyli np. dzielnica Neu Gablonz miasta Kaufbeuren i tam sa blokowiska, gdzie ich jest kilkadziesiat procent

Tam niektorzy zyja w swoim swiecie

• wislok1 Re: bus wypełniony paliwem 15.05.24, 19:36
                              Ale oczywiscie sluzby ich obserwuja, bo fiutin ma tam swoje wtyki...
                              Ci ludzie jezdza do Rosji nadal, glownie przez Krolewiec...

Tam sa werbowani przez sluzby fiutina

• wislok1 Re: bus wypełniony paliwem 15.05.24, 19:15
                    bywalec.hoteli napisał:

> Bawaria jest znacznie bogatsza niż landy DDRowskie, ludzie zamożniejsi, więcej
                    > dobrej pracy w dużych firmach np. produkcyjnych itp.
                    >
                    > Pamiętam, że jak w Saksonii w Dreźnie albo Lipsku (już nie pamiętam) wszedłem w
                    > jakieś osiedle, to dużo było starych gratów samochodowych, jak u nas, nie to,
                    > że Niemcy, to nowsze samochody niż w PL.

W dawnej NRD sie bardzo pozmienialo na lepsze w ostatnich latach, bylem w Budziszynie, Chemnitz, Dreznie i miasta bardzo zadbane, takze ulice na peryferiach..

Jedyny roznica z Bawaria to bardzo duzo blokowisk

Ale samochody takie same

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka