cherry123456789 01.07.24, 09:36 Lepiej kupić 10 letniego Opla czy 10 letnia Skode o podobnym przebiegu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bolo2002 Re: Opel czy Skoda 01.07.24, 10:03 Ani jedno ani drugie. Po 10-ciu latach to juz sa skarbonki. Wybierz sobie Hyundaia lub Kia-one wytrzymują 20 lat i wiecej i prawie nie naprawiasz. A ceny części sa smiesznie niskie. Teraz kupuję kolejny wózek na kolejne 10 lat, bo moja Kia ma juz 18 lat/ ale jej nie sprzedaję, bo jest wspaniała/ i tez myslałem o Oplu Astra kombi z 2021 r-i zrezydnowałem, jak poczytałem opinii o silniku . Tez myślałem o 308 z silnikiem 1.5 hdi i 130 KM- tez zrezygnowałem, po zapoznaniu sie z tym silnikiem. I wybrałem jedynie słuszny wózek- Kia Ceed kombi z 2021 r. z silnikiem 1,6 i 136 KM. I to sa pancerne silniki i nowoczesne. Hyundai i30 tez z tym silnikiem. Reszta mnie nie interesuje. Koszt-40tys zl. Skoda to zupełnie szkoda. Również benzyniaki koncernu Hyundai-Kia typu 1.4 czy 1,6 T-GDi to dobre i nowoczesne silniki, trochę wolniejsze od TSI-ale za to pewne. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Opel czy Skoda 01.07.24, 15:12 🤣 Zależy jaki silnik. I części zamienne do do samochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Opel czy Skoda 01.07.24, 15:33 hrasier_2 napisał: > 🤣 Zależy jaki silnik. I części zamienne do do samochodu. Ja się zastanawiam, po co on zmieniał "pancerną Ceratę" - przecież tyle zalet miała - paliwa w baku przybywało przy spokojnej jeździe! Pewnie mu zgniła, jak gniją wszystkie "koreańce", ale się przecież do tego nie przyzna. Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: Opel czy Skoda 02.07.24, 08:53 To jest kwestia doświadczenia i wniosków-a nie kwestia rozbawienia.Jjak sie nudzisz -nie czytaj-idz na komedię albo kup sobie elektryka- bedziesz sie niesamowicie bawił. Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Opel czy Skoda 02.07.24, 09:00 Najwięcej o wadach elektryków mają dopowiedzenia ci co nimi nie jeździli. Też kiedyś byłem mocno sceptyczny, ale pojeździłem trochę i jako auto typowo do miasta, jeśli masz gdzie je ładować pod domem, to jest bardzo fajne rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Opel czy Skoda 01.07.24, 20:25 Znowu cie nie posuchalem i nie kupiłem koreanczyka tylko Włocha. Właśnie domnie jedzie Tipo. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Opel czy Skoda 01.07.24, 21:32 only_the_godfather napisał: > Znowu cie nie posuchalem i nie kupiłem koreanczyka tylko Włocha. Właśnie domnie > jedzie Tipo. Nie ładnie się bawisz. Tipo? Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Opel czy Skoda 01.07.24, 21:36 Tak Fiat Tipo dzisiaj znajomy handlarz był, obejrzał i auto sprowadza. Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: Opel czy Skoda 01.07.24, 11:01 Lepiej się ożenić z blondynką czy z brunetką, obie w podobnym wieku? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Opel czy Skoda 01.07.24, 13:47 na obu i tak w końcu wyjdzie ruda? :) Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Opel czy Skoda 01.07.24, 13:53 hukers napisał: > Lepiej się ożenić z blondynką czy z brunetką, obie w podobnym wieku? Czy obie używane tak samo intensywnie z porównywalnym przebiegiem? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Opel czy Skoda 01.07.24, 15:34 trypel napisał: > I czy się podobnie prowadzą. > Ważne, żeby nie bita... no i pozbawiona hamulców. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Opel czy Skoda 01.07.24, 21:52 qqbek napisał: > > Ważne, żeby nie bita... no i pozbawiona hamulców. > Może być wtedy problem z przeglądem. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Opel czy Skoda 02.07.24, 09:38 tbernard napisał: > Może być wtedy problem z przeglądem. Przegląd to "zawali" też w wypadku niepokojących wycieków. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Opel czy Skoda 01.07.24, 20:32 Jak sie kupi Szkode, to bedzie potem jeczenie : moja szkoda, moja szkoda, moja szkoda.... No, ale Opel to tez zadna rewelacja..... Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Opel czy Skoda 01.07.24, 20:39 Jak robilem prawo jazdy to na egzaminacyjnych były Corsy C, wchodziły dopiero Corsy D. Pamiętam jak mój instruktor jak jeździliśmy Corsa C zawsze powtarzał ze to gówno jest niemiecki parch, że Opel to takie niemieckie FSO. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Opel czy Skoda 01.07.24, 21:46 only_the_godfather napisał: > Jak robilem prawo jazdy to na egzaminacyjnych były Corsy C, wchodziły dopiero C > orsy D. Pamiętam jak mój instruktor jak jeździliśmy Corsa C zawsze powtarzał ze > to gówno jest niemiecki parch, że Opel to takie niemieckie FSO. Jakieś slogany. Miałem astrę G i była prosta w obsłudze. Dałem synowi. Później ją wyzłomował. Teraz też ma Opla. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Opel czy Skoda 01.07.24, 21:55 xstefciax napisała: > Ople i Fordy mają słabą blacharkę. No to trzeba zlecić blacharzowi (a jak kobieta to blacharce) wzmocnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Opel czy Skoda 01.07.24, 22:40 tbernard napisał: > xstefciax napisała: > > > Ople i Fordy mają słabą blacharkę. > > No to trzeba zlecić blacharzowi (a jak kobieta to blacharce) wzmocnienie. Trzeba mieć oko na Maroko. Nie ma reguły które auto rdzewieje szybkiej. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Opel czy Skoda 02.07.24, 09:43 hrasier_2 napisał: > Trzeba mieć oko na Maroko. Nie ma reguły które auto rdzewieje szybkiej. Podejrzewam, że zależy to od jakości zabezpieczenia antykorozyjnego. Samoloty przykładowo całkiem długo bywają eksploatowane. Okręty chyba jeszcze dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś