Dodaj do ulubionych

Friuli i Wenecja Euganejska

07.07.24, 14:32
Co polecicie odwiedzić w tym regionie na samym końcu czy też początku Włoch? Gdzie nocować, gdzie jeść?
Obserwuj wątek
    • bywalec.hoteli Re: Friuli i Wenecja Euganejska 07.07.24, 14:33
      Sorry chodziło o Wenecję Julijską :)
      • tbernard Re: Friuli i Wenecja Euganejska 07.07.24, 18:41
        bywalec.hoteli napisał:

> Sorry chodziło o Wenecję Julijską :)

Jeśli o mnie chodzi to zapytałbym kogoś kto w hotelach często bywa. :)
        • bywalec.hoteli Re: Friuli i Wenecja Euganejska 07.07.24, 18:51
          Ja bardzo rzadko bywam w hotelach xD
    • trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 07.07.24, 19:45
      A co Cie interesuje? Co chcesz jeść? Gdzie spać?
      • bywalec.hoteli Re: Friuli i Wenecja Euganejska 07.07.24, 21:22
        trypel napisał:

> A co Cie interesuje? Co chcesz jeść? Gdzie spać?

Liczę, że mi doradzisz :) może będę z rodzinką tam na kilka dni
        • trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 07.07.24, 21:33
          Ale wiesz- wasze zainteresowania nie muszą się pokrywać z moimi
          Np dzisiaj byliśmy w schronisku Tamai na Zoncolan.
          Tam jest osioł i 4 alpaki. Chodzą swobodnie.
          Można było pogadać i pogłaskać. Dla mnie bomba.
          Do tego zjedlismy świetny makaron z kwiatami cukinii i czosnkowym pesto
          Wege bo wczoraj przegielismy z mięsem.
          A wczoraj byliśmy w San Daniele na lunch A wieczorem na steku i stąd to przegięcie.
          Poza tym nie wiem czy i ile pijecie z dziećmi więc nie wiem czy wino leży obszarze waszych zainteresowań podobnie jak naszych
          • waga173 Re: Friuli i Wenecja Euganejska 07.07.24, 22:14
            trypel napisał:

> Tam jest osioł
            > Można było pogadać

Wystarczy wejsc na forum zeby pogadac z oslami:)
            • trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 07.07.24, 22:48
              Dlatego poczułem się tam jak w domu
            • engine8t Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 00:57
              waga173 napisał:

> trypel napisał:
              >
              > > Tam jest osioł
              > > Można było pogadać
              >
              > Wystarczy wejsc na forum zeby pogadac z oslami:)
              >

Ale nie pooglaskac.
          • bywalec.hoteli Re: Friuli i Wenecja Euganejska 07.07.24, 22:50
            Wino leży w naszym obszarze zainteresowań. Dzieci rzecz jasna nie piją chyba że soczki.
            • trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 07.07.24, 23:10
              To polecam fruliano białe :)
              W lecie szukajcie miejscówki nad rzeką. Dzieci mogą się pobawić w bobra i ułożyć tamę z kamieni co wczoraj osobiście zrobiłem w Resiutta
              Super zabawa
              A przy okazji ochłodzenie
              A rodzice piją wino i doradzają z brzegu
              • bywalec.hoteli Re: Friuli i Wenecja Euganejska 07.07.24, 23:18
                A jakie miejscowości polecasz?
                Warto zajrzeć do Triestu?
                • bywalec.hoteli Re: Friuli i Wenecja Euganejska 07.07.24, 23:20
                  Albo do Udine?
                  • trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 07.07.24, 23:37
                    Warto. Do Udine zaglądamy zawsze np jutro, warto do San Daniele, do Gemony, Akwileji, Palmanowy, warto do Grado skoczyć
                    Warto spędzić dzien nad Cavazzo.
                    Wykapac w Tagliamento
                    • bywalec.hoteli Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 07:23
                      trypel napisał:

> Warto. Do Udine zaglądamy zawsze np jutro, warto do San Daniele, do Gemony, Akw
                      > ileji, Palmanowy, warto do Grado skoczyć
                      > Warto spędzić dzien nad Cavazzo.
                      > Wykapac w Tagliamento

Dzięki. A co w Udine ciekawego?
                      • trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 07:43
                        Bywalec. Ja po muzeach nie chodzę. Mam wysypkę.
                        W Udine jest ciekawe Udine.
                        Lubię to miasto. Lubię się wspiac na zamek. Lubię zatrzymać się na paru placach na kawę. Zona ma ulubiona cukiernie.
                        • bywalec.hoteli Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 10:42
                          A Triest znasz Tryplu?
                          • trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 10:45
                            Tylko 2 x byłem. Znam świetny parking w centrum i plac nad morzem
                            • bywalec.hoteli Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 10:47
                              warto? widać wpływy jugosłowiańskie?
                              • trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 10:53
                                W sensie zastawy na ulicach i pomniki tito? Nie widziałem
                                Dla mnie warto.
                                Może nie w sezonie letnim
                                • bywalec.hoteli Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 13:18
                                  Czytałem że cały półwysep Istria który jest obecnie podzielony pomiędzy Włochy, Słowenię i Chorwację był przez jakiś czas jugosłowiański.
                                  Podejrzewam że wpływy mogą być w języku lub słownictwie tam używanym czy w kuchni
                                  • trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 13:44
                                    Ale triest to nie istria
                                    • bywalec.hoteli Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 14:11
                                      Racja - wikipedia:

Northwards of Slovenian Istria, there is a tiny portion of the peninsula that lies in Italy.[2][3] This smallest portion of Istria consists of the comunes of Muggia/Milje and San Dorligo della Valle/Dolina with Santa Croce (Trieste) lying farthest to the north.

The northwestern part of Istria lies in Slovenia: it is known as Slovenian Istria, and includes the coastal municipalities of Piran/Pirano, Izola/Isola, and Koper/Capodistria. It also includes the Karstic municipality of Hrpelje-Kozina/Erpelle-Cosina. [citation needed]

• waga173 Re: Friuli i Wenecja Euganejska 07.07.24, 20:07
      bywalec.hoteli napisał:

> Gdzie nocować, gdzie jeść?

Nocować w Friuli a jeść w Wenecji.
      • trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 07.07.24, 20:18
        A w życiu
        Chyba odwrotnie
        • waga173 Re: Friuli i Wenecja Euganejska 07.07.24, 21:04
          Mialem na koncu wpisu dodac "albo odwrotnie" bo to nie byla powazna odpowiedz, hehe.
          Rownie dobrze moglem napisac Nocowac w hotelu, jesc w restauracji. Ale sie napracowalem kopiujac i wklejajac polskie litery.
          • trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 07.07.24, 21:34
            Jak się napracowałeś to teraz trzeba uczciwie odpocząć
          • dodekanezowiec Re: Friuli i Wenecja Euganejska 07.07.24, 21:35
            Dyskusja trypla z bywalcem... A potem Kusadasi z Itaki tylko z Katowic i Warszawy...
            • dodekanezowiec Re: Friuli i Wenecja Euganejska 07.07.24, 21:41
              dodekanezowiec napisał:

> Dyskusja trypla z bywalcem... A potem Kusadasi z Itaki tylko z Katowic i Warsza
              > wy...

Czyli samolotów z Wrocławia i Poznania niet...
              • trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 07.07.24, 21:47
                Jak ktoś lubi czekać na spóźnione samoloty to może również dobrze i z Suwałk odlecieć
          • engine8t Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 01:00
            waga173 napisał:

> Mialem na koncu wpisu dodac "albo odwrotnie" bo to nie byla powazna odpowiedz,
            > hehe.
            > Rownie dobrze moglem napisac Nocowac w hotelu, jesc w restauracji. Ale sie napr
            > acowalem kopiujac i wklejajac polskie litery.

Mozna zawsze jesc w restauracji hotelowej a w dobrym hotelu to raczej pewne.
            • waga173 Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 01:33
              engine8t napisał:

> Mozna zawsze jesc w restauracji hotelowej a w dobrym hotelu to raczej pewne.

Czyli jak ten osiol i alpaki, jesc i spac w tym samym miejscu. Tylko dziwi mnie ze ten osiol gadajac z Tryplem nie powiedzial daj mi kurwa cos do zjedzenia bo zaraz zdechne z glodu.
              • bywalec.hoteli Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 07:22
                Waga, ić stont, załóż sobie wątek o Kampinosie czy tam Serocku i tam się udzielaj.
              • trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 07:44
                waga173 napisał:

> engine8t napisał:
                >
                > > Mozna zawsze jesc w restauracji hotelowej a w dobrym hotelu to raczej pe
                > wne.
                >
                > Czyli jak ten osiol i alpaki, jesc i spac w tym samym miejscu. Tylko dziwi mnie
                > ze ten osiol gadajac z Tryplem nie powiedzial daj mi kurwa cos do zjedzenia bo
                > zaraz zdechne z glodu.

Osioł miał wokół hektary alpejskich łąk porośniętych świeża trawa. A wolał jak go trypel drapał
                • trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 07:47
                  O takich łąk
                  Bo alpaki miały mnie w pompie
                  • bywalec.hoteli Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 07:55
                    Trypel. Fajnie. Tylko coś na tych zdjęciach mało słońca, jakby deszczowo?
                    • trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 08:04
                      Bo wczoraj właśnie tak było
                    • trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 15:31
                      Tu masz udine z dzisiaj
                      Wybitnie niedeszczowo i jakieś plus 34
                      I znalazłem goscia z małym fiatem pod zamkiem
                      • trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 15:36
                        Fiutem a nie fiatem (niby też wloskie Ale nie to samo)
                      • bywalec.hoteli Re: Friuli i Wenecja Euganejska 09.07.24, 10:44
                        34 to już ciepło
                        • trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 09.07.24, 20:41
                          A dzisiaj na Monte Lussari ok 16 stopni ale w słońcu gorąco
                          • bywalec.hoteli Re: Friuli i Wenecja Euganejska 09.07.24, 22:42
                            Wygląda jak Rumunia 🇷🇴, Maramuresz w górach. Niestety ale 16 stopni to pizdziawa.
                            • trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 10.07.24, 07:07
                              Na 1800 m? Chyba w górach nie byłeś
                              • trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 10.07.24, 11:11
                                Masz tutaj 41. Pod Wiedniem ciepło. Stanąłem w cieniu ale jakoś spadac nie chce.
                                • marekggg Re: Friuli i Wenecja Euganejska 10.07.24, 15:06
                                  20 w brukseli - dzieki bogu...
                                  • trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 10.07.24, 18:11
                                    A nam dopiero spadło po Boboszowie. Z 36 w Czechach do 27 teraz w domu. Wręcz chłodno:)
                                    • bywalec.hoteli Re: Friuli i Wenecja Euganejska 10.07.24, 22:19
                                      Trypel, jeździsz przez Boboszów?
                                      Nie wolisz przez Gliwice?
                                      • trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 10.07.24, 22:22
                                        Bez sensu.
                                        Nadrobić 150 km żeby przyjechać w tym samym czasie.
                                        I jeszcze wynudzić się na autostradzie
                                        Nigdy nie jadę przez ostrawe i Gliwice
                                        • bywalec.hoteli Re: Friuli i Wenecja Euganejska 10.07.24, 22:28
                                          Jakie 150 km?
                                          Jadąc przez Ołomuniec i Boboszów jest około 100 km więcej niż jadąc przez Ołomuniec, Ostrawę i Gliwice.

A komfortowa autostrada czy ekspresówka zamiast krętych górskich dróg przez czeskie i polskie pipidowki?
                                          • trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 10.07.24, 22:37
                                            297 przez boboszow I olomuniec
                                            413 przez Gliwice
                                            262 przez boboszow I svitavy
                                            Czyli w najlepszym razie mam 150 km mniej a w gorszym 116 mniej
                                            Odległość z domu do brna
                                            Czasowo to samo i właśnie zamiast nudnej i nuzacej autostrady mam super krete górskie trasy.
                                            Z tego samego powodu potem nie jadę przez Graz tylko przez judenburg. Bo mam krete górskie trasy jako odskocznie od nudy autostradowej
                                            • bywalec.hoteli Re: Friuli i Wenecja Euganejska 10.07.24, 23:08
                                              Dzięki za objaśnienie. Na wakacje chyba lepiej pojechać jednak bezpieczniejszą trasą?
                                              • trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 11.07.24, 05:34
                                                A która jest bezpieczniejsza i dlaczego?
                                                • bywalec.hoteli Re: Friuli i Wenecja Euganejska 11.07.24, 07:48
                                                  No ta dłuższa, przez autostrady? Czy nie?
                                                  • trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 11.07.24, 07:57
                                                    Dla mnie nie.
                                                    Dlaczego miałaby być bezpieczniejsza?
                                                  • bywalec.hoteli Re: Friuli i Wenecja Euganejska 11.07.24, 08:35
                                                    bo w nocy ci zwierzak nie wyskoczy na maskę?
                                                  • trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 11.07.24, 08:50
                                                    Ile osób ginie od zwierząt na masce a ile od zderzenia z innym autem. Np zasypiającym kierowca tira jeśli chodzi o jazdę w nocy
                                            • tbernard Re: Friuli i Wenecja Euganejska 11.07.24, 10:36
                                              trypel napisał:

> 297 przez boboszow I olomuniec
                                              > 413 przez Gliwice
                                              > 262 przez boboszow I svitavy

No to przejazd masz niedaleko Morawskiego Krasu z jaskiniami. Jak zjedziesz z trasy w ich kierunku to jeszcze bardziej kręte drogi można zaliczyć i pozwiedzać jaskinie.

> Czyli w najlepszym razie mam 150 km mniej a w gorszym 116 mniej
                                              > Odległość z domu do brna
                                              > Czasowo to samo i właśnie zamiast nudnej i nuzacej autostrady mam super krete g
                                              > órskie trasy.
                                              > Z tego samego powodu potem nie jadę przez Graz tylko przez judenburg. Bo mam kr
                                              > ete górskie trasy jako odskocznie od nudy autostradowej
                                              >

Na okoliczność nudności podczas jazdy można zastosować aviomarin.
                                              • trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 11.07.24, 10:40
                                                Chyba nie bałdzo z tym aviomarinem bo on jeszcze bardziej usypia :)
                                                Zawsze mnie te jaskinie kusza ale w jedną stronę "przeciez dopiero ruszylismy" a w drugą "beż sensu bo to już prawie w domu"
                  • tbernard Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 12:50
                    trypel napisał:

> O takich łąk
                    > Bo alpaki miały mnie w pompie
                    >

Ale to wspaniałe miejsce dla miłośników polowania z łukiem. Po udanym odstrzale można upiec alpakę na rożnie lub poprosić tubylców aby jakieś smakowite jadło przyrządzili.
    • bolo2002 Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 07:28
      Nie jeśc- bedzie taniej .
    • marekggg Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 10:08
      zobacz sobie tez Aquillea - ladne miasteczko, kosciol z niesamowita mozaika
      • trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 10:23
        Napisałem właśnie niżej że Akwileja :)
        Malutkie ale warte zatrzymania
        Dzisiaj za to pogoda jak drut więc trzeba się ruszyć z balkonu
      • bywalec.hoteli Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 10:28
        To?

pl.m.wikipedia.org/wiki/Akwileja
        it.m.wikipedia.org/wiki/Aquileia
        To nad kilka km od morza?
        Widzę że w połowie drogi między Triestem a Udine?

• trypel Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 10:32
          Właśnie ta
          Warto stanąć, a najlepiej zrobić sobie stamtąd wycieczkę do grado na wynajętych rowerach
        • marekggg Re: Friuli i Wenecja Euganejska 08.07.24, 10:58
          tak jest, ale juz ci trypel odpowiedzial. mozna tam wyjsc na dzwonnice, to w goracym lecie daje w kosc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka