Dodaj do ulubionych

Captur czy i30 - głosujcie

06.09.24, 13:25
Jakiś czas temu robiłem quiz Captur vs Duster. Tamten dylemat sam się rozstrzygnął, bo żona swierdziła, że plasticzakiem (Duster) nie będzie jeździć. Nadszedł czas decyzji i mam dwie ciekawe oferty:
1) I30 pure 1.5 DPI 96km HB, klima manualna, grzane stołki, z tyłu korbotronik, duży wyświetlacz z bezprzewodowym Android Auto - 81 500,00 brutto
2) Captur Evolution 1,0 turbo 90km, klima automatyczna, brak korb, wyświetlacz jeszcze większy, też łączy się bezprzewodowo - 85 900,00 brutto
Użytkować będzie matka dwójki w wieku szkolnym. Raczej jazda wokół komina, może jakieś wakacje.

Głosujcie - poproszę.
Obserwuj wątek
    • galtomone Re: Captur czy i30 - głosujcie 06.09.24, 13:27
      Wybierz to, co woli Twoja Żona, czyli Captura.
      • karkochas Re: Captur czy i30 - głosujcie 06.09.24, 13:31
        kurde, zgadłeś; kolor pewnie też już znasz
        • galtomone Re: Captur czy i30 - głosujcie 06.09.24, 13:50
          Moja zawsze chce zieloną Toyote
          • vogon.jeltz Re: Captur czy i30 - głosujcie 06.09.24, 14:30
            Nie ma zielonych Toyot.
            • marecky81 Re: Captur czy i30 - głosujcie 06.09.24, 14:49
              www.toyotajeleniagora.pl/swiat-toyoty/nowosci/toyota-corolla-z-roku-modelowego-2024-z-cyfrowym-kluczykiem-klimatyzacja-z-systemem-nanoe-x-oraz-nowymi-lakierami
              • vogon.jeltz Re: Captur czy i30 - głosujcie 06.09.24, 14:56
                Ale w konfiguratorze tego lakieru już nie znajdziesz:
                www.toyotajeleniagora.pl/nowe-samochody/corolla-hatchback/konfigurator?path=customize/881ef498-b467-4895-8074-cbc4340ccc81/d66ac053-e3bf-46ec-b189-1b10bf18daa3&u=2b73d39e-154e-487d-b7ea-aea849cbb075&financeOption=cash
                • borsuczyca.klusek Re: Captur czy i30 - głosujcie 06.09.24, 15:17
                  vogon.jeltz napisał:

> Ale w konfiguratorze tego lakieru już nie znajdziesz:

Czyli oszustwo 🙄
                • qqbek Re: Captur czy i30 - głosujcie 06.09.24, 16:13
                  vogon.jeltz napisał:

> Ale w konfiguratorze tego lakieru już nie znajdziesz:

Ale kto by taki chciał?
                  Kolor "sraczka po zsiadłym mleku zagryzionym ogórkami".
                  Opel miał kiedyś fajny zielony, taki żywy, wyraźny.
                  Widziałem Corsy i Adamy z tym lakierem.
                  Ładny czerwony ma VW/Skoda.
                  • vogon.jeltz Re: Captur czy i30 - głosujcie 06.09.24, 16:26
                    > Ale kto by taki chciał?

No właśnie, kiedyś auta miały fajne kolory, a teraz nikt nie chce już innych samochodów niż biały, czarny, szary albo srebrny. Dobrze, że jeden z moich jest pomarańczowy, a drugi dwukolorowy bordowo-srebrny.
                    • qqbek Re: Captur czy i30 - głosujcie 06.09.24, 16:43
                      Jak widzę srebrny (Kurwa Jerychońska jest srebrna) to mnie odrzuca teraz.
                      X5 jeszcze fajnie wyglądało srebrne, z czarnymi wstawkami wszędzie.
                      Micra jest złota, co i dobrze, bo trochę mniej wszechobecną rdzę widać.
                      Najbardziej mi się podobał Golf, czerwoniutki (Tornadorot to u VW/Audi się nazywa).
                      Jedna Astra była turkusowa, druga granatowa (1007 też).

Chyba teraz kupię "po babsku" - jak będą dwa takie same/podobne, to biorę ten kolorowy, a nie czarno-biało-srebrny.
            • galtomone Re: Captur czy i30 - głosujcie 06.09.24, 16:20
              vogon.jeltz napisał:

> Nie ma zielonych Toyot.

Były - miałem.

Potem nie było.

Teraz znowu są.
              Nie dalej jak wczoraj widziałem Highlandera - butelkowa zieleń metallic.
              Corolle - chyba wersja GR - też są dostępne w zieleni.

A moja biedna jest oliwkowa - więc prawie zielona 😂
              • vogon.jeltz Re: Captur czy i30 - głosujcie 06.09.24, 16:27
                Że były - to nie kwestionuję. Kiedyś występowały samochody we wszystkich możliwych kolorach. Sam też miałem dwa zielone samochody (ale nie były to Toyoty).

Być może teraz znowu są. Ale pytaine: czy ktoś je kupuje? Ok, widziałeś jeden egzemplarz. Ja nie widziałem jeszcze żadnego.
                • dodekanezowiec Re: Captur czy i30 - głosujcie 06.09.24, 21:25
                  Wreszcie temat na temat samochodowy :)
                  Zaleta i wada hyundaia jest jednocześnie jego silnik. Będzie wqrzal użytkownika ale strasznie podniecał potencjalnego kupca za na przyklad 5 lat :)
                  Chodzi o to że wolnossak. 96 koni i 139 Nm? Współczuję przy przyspieszaniu itp.
                  Ale jednocześnie qrde już teraz to coś takiego ma duza popularność. Na przykład poszukiwane i mocno w cenie są hyundaie i kie 1.4 100 wolnossace.
                  Hyundai i30 to kompakt, ale captur wprawdzie ma płytę clio tyle że ma gabaryty jak t roc z płytą Golfa.
                  Hyundai aktualnie lepiej oceniana marka ale Captur ma opinie udanego auta.
                  Captur praktyczniejszy pod względem żwawości, widoczności, pozycji za kierownicą czy bagażnika.
                  Czerwony metalik bez dopłaty:) a czarny dach tylko 1.500.
                  Silnik 1.0 turbo captura - jeździłem na jezdzie probnej bo nie bylo 1.3 w demo ale nawet ten 1.0 żwawy, znam też silniki wolnossace hyundai/kia i tu plus w capturze. Poza tym ile tego jeździło w capturze nawet 0.9 i nie było większych problemów.
                • galtomone Re: Captur czy i30 - głosujcie 07.09.24, 08:12
                  vogon.jeltz napisał:

> Że były - to nie kwestionuję. Kiedyś występowały samochody we wszystkich możliw
                  > ych kolorach. Sam też miałem dwa zielone samochody (ale nie były to Toyoty).
                  >
                  > Być może teraz znowu są. Ale pytaine: czy ktoś je kupuje? Ok, widziałeś jeden e
                  > gzemplarz. Ja nie widziałem jeszcze żadnego.

Corolle też już widziałem.

Mnie się podobają te kolory.
                  • galtomone Paczaj jaki fajny zielony 07.09.24, 10:10
                    auto.dziennik.pl/aktualnosci/artykuly/9598856,spala-45-l100-km-oto-najpopularniejszy-samochod-w-polsce-ile-kosztuje.html
              • hrasier_2 Re: Captur czy i30 - głosujcie 06.09.24, 16:28
                A kit z tym kolorem i capturem. Kobiety lubią brąz. Żona już wybrała, a facet chce sobie podnieś ego, że jest lepszy od 81 500,00 brutto. Ja w capturze dobrze się czuje wieczorem na dworze.
    • bywalec.hoteli Re: Captur czy i30 - głosujcie 07.09.24, 00:43
      Bierz Handeja (widziałem filmik gdzie Koreanki-Chinka mówiła że nie mówi się „Hiundaj” tylko właśnie Han-Dej
      • dodekanezowiec Re: Captur czy i30 - głosujcie 07.09.24, 06:24
        bywalec.hoteli napisał:

> Bierz Handeja (widziałem filmik gdzie Koreanki-Chinka mówiła że nie mówi się „H
        > iundaj” tylko właśnie Han-Dej

Ciekawe jak w Korei wymawiali nasza Syrenę :)
        I jak będą Izerę..
    • bolo2002 Re: Captur czy i30 - głosujcie 07.09.24, 08:22
      Tylko Hyundai i 30-ale nie z tym wołowatym silnikiem. Minimum 120 KM albo 150-160 . Captura proponuję załozyc - jak bedzie padało. Najlepsza wersja-oczywiscie kombi . 96 KM to absolutnie za mało.
    • pffpffpff Re: Captur czy i30 - głosujcie 07.09.24, 08:48
      A żona wie o tej lichej mocy, którą chcesz ją uszczęśliwić? Czy to typ, dla którego w aucie najważniejszy jest kolor?
      • karkochas Re: Captur czy i30 - głosujcie 07.09.24, 09:34
        Jej obecne auto ma 68KM
        • hrasier_2 Re: Captur czy i30 - głosujcie 07.09.24, 10:15
          Suzuki w modelu Celerio 1.0 MR`15 ma tyle. Nie narwisty ten konik.
          • karkochas Re: Captur czy i30 - głosujcie 07.09.24, 10:58
            Nawet nie wiedziałem, że taki model istnieje
            • dodekanezowiec Re: Captur czy i30 - głosujcie 07.09.24, 14:24
              Mam wrażenie że gdyby zapytać użytkowników tego forum jaki koncern produkuje Captura to 80% by nie wiedziało. Zwłaszcza engine (bo w jego pępku świata tym nie jezdza) czy waga który prędzej rozróżni jakieś modele z lat 60.
              • jackk3 Re: Captur czy i30 - głosujcie 08.09.24, 00:21
                dodekanezowiec napisał:

> Mam wrażenie że gdyby zapytać użytkowników tego forum jaki koncern produkuje Ca
                > ptura to 80% by nie wiedziało. Zwłaszcza engine (bo w jego pępku świata tym nie
                > jezdza) czy waga który prędzej rozróżni jakieś modele z lat 60.
                Nie tylko on. W życiu o takim wynalazku nie słyszałem i w dodatku 100KM to jakiś żart… czy EU wraca do czasów Poloneza?
                • dodekanezowiec Re: Captur czy i30 - głosujcie 08.09.24, 07:57
                  W nawiazaniu do kwestii mocy poruszanej przez kilka różnych osób- oprócz mocy istotny czy nawet może istotniejszy jest moment obrotowy i jego dostępność od niższych obrotów już.
                  • pffpffpff Re: Captur czy i30 - głosujcie 08.09.24, 08:45
                    Tak tak… i te jezdzidelka oczywiście zapewniają doskonały komfort przy tak niskiej mocy dzięki temu wspaniałemu rozwiązaniu. Bullshit.
                    • dodekanezowiec Re: Captur czy i30 - głosujcie 08.09.24, 13:12
                      pffpffpff napisał:

> Tak tak… i te jezdzidelka oczywiście zapewniają doskonały komfort przy tak nisk
                      > iej mocy dzięki temu wspaniałemu rozwiązaniu. Bullshit.

Nie wiem do czego zmierzasz. Ja napisałem że 1.0 90 turbo będzie zwawsze od 1.5 96 wolnossaka.
                      Osobiście rozważałem Captura 1.3 140.
                      Hyundai i Kia ma za to różne wersje silników 1.5-1.6 140-160 koni.
        • pffpffpff Re: Captur czy i30 - głosujcie 07.09.24, 11:01
          😢 przytul ją
      • vogon.jeltz Re: Captur czy i30 - głosujcie 07.09.24, 22:35
        O, widzę najazd fetyszystów mocy. Po co więcej niż 100 koni w kompakcie?
        • qqbek Re: Captur czy i30 - głosujcie 07.09.24, 23:05
          vogon.jeltz napisał:

> O, widzę najazd fetyszystów mocy. Po co więcej niż 100 koni w kompakcie?

Ludzie i tak nie potrafią korzystać z tej mocy.
          55-konną, 28-letnią Micrą objeżdżam spod świateł prawie wszystko i bardzo mnie to bawi.
          • dodekanezowiec Re: Captur czy i30 - głosujcie 07.09.24, 23:19
            qqbek napisał:

> vogon.jeltz napisał:
            >
            > > O, widzę najazd fetyszystów mocy. Po co więcej niż 100 koni w kompakci
            > e
            ?
            >
            > Ludzie i tak nie potrafią korzystać z tej mocy.
            > 55-konną, 28-letnią Micrą objeżdżam spod świateł prawie wszystko i bardzo mnie
            > to bawi.
            >

A mnie zastanawia skąd się coś takiego bierze:
            - a u MNIE to jest najlepiej
            - JA dobrze przepowiedziałem,
            - wyszło na MOJE,
            - nikt sobie nie poradził tak dobrze jak JA.
            A jaka konkluzja? Może niekoniecznie rozwijanie tego i czepianie się. Napiszę inaczej. Osobiście za dużo w życiu okazywałem jakiejś pokory, przepraszania że żyje itd.
            Te przykłady wypowiedzi wyżej świadczą raczej o tym że ten kto tak myśli (z tym JA) zwykle wykreowuje również dla siebie lepszy świat. Takie życie...
            • qqbek Re: Captur czy i30 - głosujcie 07.09.24, 23:51
              dodekanezowiec napisał:

> Te przykłady wypowiedzi wyżej świadczą raczej o tym że ten kto tak myśli (z tym
              > JA) zwykle wykreowuje również dla siebie lepszy świat. Takie życie...

Jako pociągnięty do odpowiedzi "przykład wypowiedzi" stwierdzam co następuje:
              jestem tzw. "petrolheadem", ale bez jakichś wynaturzeń i po prostu śmieszą mnie wypowiedzi ludzi, którzy naśmiewają się z "ledwie 80+KM" mocy samochodu, który ma służyć do "turlania się po mieście"... z wyboru, a nie z konieczności, poruszam się codziennie "padliną", której nawet nie zamykam (o ile fotelik młodego nie jest w środku, bo jest wart więcej niż samochód), a która "do pięt nie dorasta" tym 80-konnym potworom, które chora propaganda koncernów motoryzacyjnych kazała nam uważać za "słabe".

Vogon jedynie stwierdził, bez wątpienia słusznie, że obecnym fetyszem jest moc.
              • pffpffpff Re: Captur czy i30 - głosujcie 08.09.24, 06:35
                Ale nie dyskutujemy tu o o mocy w kategoriach wręcz sportowych, tylko o jakimś zdrowym rozsądku i zwyczajnym bezpieczeństwie.
                Bajki z mchu i paproci o ruszaniu spod świateł 50 km i “objeżdżaniu” Kubicy to do kogoś bez doświadczenia adresujcie.

Jak kiedyś jeździłam służbową Corsa. I kilka razy wypożyczaliśmy coś ze słabszą mocą w wypożyczalniach. W ramach frajdy w sensie śmiechu, to może i jest ciekawe, ale na codzień to jest do d.py się tak męczyć.

Moc nie służy do pokazywania innym, tylko do tego, żeby można było wykonywać manewry z zapasem bezpieczeństwa i żeby się nie frustrować na drodze.
                I proszę! Bez wstawek typu nie liczy się moc tylko przełożenie, bo to nie w sytuacji z posta startowego.
                • qqbek Re: Captur czy i30 - głosujcie 08.09.24, 11:32
                  pffpffpff napisał:

> Bajki z mchu i paproci o ruszaniu spod świateł 50 km i “objeżdżaniu” Kubicy to
                  > do kogoś bez doświadczenia adresujcie.

A jeździłaś kiedyś samochodem z "prawdziwą", mechaniczną skrzynią CVT?
                  Bo taką mam w Micrze.

> Jak kiedyś jeździłam służbową Corsa. I kilka razy wypożyczaliśmy coś ze słabszą
                  > mocą w wypożyczalniach. W ramach frajdy w sensie śmiechu, to może i jest cieka
                  > we, ale na codzień to jest do d.py się tak męczyć.

Piszę do ciebie powoli, bo wiem, że powoli czytasz.
                  55 koni ciągnące właściwie "od zera" (inna sprawa, że do jakichś 60-65 km/h, a potem jest już zapaść) w zupełności wystarczy, jak samochód z kierowcą waży poniżej 900 kg.
                  I nie, nie są to bajki z mchu i paproci.
                  Zakładam, że 55-konnym elektrykiem (pod tym jednak warunkiem, że ważyłby 800 kg, tak jak moja Micra) dokładnie tyle samo zabawy byłoby spod świateł.

Piszesz, że jeździłaś słabą (zakładam, że 60-konną) Corsą.
                  A ile z tych 60 koni tak naprawdę wykorzystałaś?
                  Ile razy na obrotomierzu były obroty mocy maksymalnej (albo chociaż maksymalnego momentu obrotowego)?
                  Silnik benzynowy najwydajniej pracuje pomiędzy tymi dwoma prędkościami obrotowymi.
                  Jak będziesz jeździć "eko", to choćbyś miała ponad 200 koni pod stopą, to spod świateł ci ucieknę 55-konną Micrą. I nie, nie są to brednie.

Podpisano:
                  Żwirek i Muchomorek ;-)
                  • pffpffpff Re: Captur czy i30 - głosujcie 08.09.24, 12:42
                    Ty chyba nie wiesz z kim dyskutujesz.
                    • qqbek Re: Captur czy i30 - głosujcie 08.09.24, 13:03
                      pffpffpff napisał:

> Ty chyba nie wiesz z kim dyskutujesz.

Nie wiem, ale zaczynam podejrzewać, że pracujesz w takim wielkim okrągłym namiocie i pieczołowicie nakładasz makijaż przed każdym występem.
                      • pffpffpff Re: Captur czy i30 - głosujcie 08.09.24, 14:02
                        Dyskusja z Tobą nie ma sensu. Znasz się na moto jak ja na fizyce kwantowej.
                        • qqbek Re: Captur czy i30 - głosujcie 08.09.24, 15:25
                          pffpffpff napisał:

> Dyskusja z Tobą nie ma sensu. Znasz się na moto jak ja na fizyce kwantowej.

Mógłbym się sprzeczać, dyskutować, próbować przekonywać.
                          Ale to nie ma najmniejszego sensu.
                          Miast tego mam do ciebie prośbę - mogę sobie powyższy cytat, wraz z twoim nickiem, walnąć w sygnaturkę?
                          Bardzo mi się on podoba, a dla takiej ekspertki będzie to niewątpliwa nobilitacja na naszym forum.
                          • dodekanezowiec Re: Captur czy i30 - głosujcie 08.09.24, 15:35
                            Ale Panie Kolego qqbek - obiektywnie i bez obrazy, co do meritum niewiele wniosłeś w kontekście oceny Hyundaia i30 i Renault Captur.
                            • qqbek Re: Captur czy i30 - głosujcie 08.09.24, 16:26
                              dodekanezowiec napisał:

> Ale Panie Kolego qqbek - obiektywnie i bez obrazy, co do meritum niewiele wnios
                              > łeś w kontekście oceny Hyundaia i30 i Renault Captur.

To fakt, pragnę jednak zauważyć, że "pffpff" też nie odniosła się konstruktywnie do zadanego pytania.
                              Ale jak mnie wywołujesz do odpowiedzi, to się odniosę :-)
                              Captur.
                              Dlaczego?
                              11 cm krótszy (przy właściwie tym samym rozstawie osi i szerokości), więc łatwiej będzie to w mieście parkować.
                              Wyżej się siedzi (więc i więcej miejsca w środku pomimo braku tych 11 centymetrów) a uturbiona benzyna "ciągnie od dołu".
                              Do tego Hyundai ze Słowacji mniej mnie przekonuje niż Renault z Hiszpanii pod kątem "jakość wykonania".
                              No i wyposażenie - automatyczna klima to jednak większa wygoda niż ręczny schładzacz.
                              Jak ma jeszcze czasem na wakacje pojechać, to trzeba zaznaczyć, że Captur ma nieznacznie (ale zawsze) większy bagażnik.
                          • hrasier_2 Re: Captur czy i30 - głosujcie 08.09.24, 16:11
                            We wszystkim zabierasz głos i chcesz udowodnić każdemu swoją rację. Jaki by nie był wątek ty w nim musisz być. Sygnaturki moralnie są zakazane. Zwłaszcza te ośmieszające. Lub takie co więcej mają niż jedno zadanie. Bo czasami post jest krótszy niż cała ta sygnaturka.
                            • qqbek Re: Captur czy i30 - głosujcie 08.09.24, 16:40
                              hrasier_2 napisał:

> We wszystkim zabierasz głos i chcesz udowodnić każdemu swoją rację. Jaki by nie
                              > był wątek ty w nim musisz być.

To chyba opis twojej bytności na tym forum.
                              Powiedz taniucha, dlaczego tak w tyłek wchodzisz "pffpffpff"?
                              To "ty nie wiesz kim ja jestem" brzmiało jak groźba pod moim adresem, więc zakładam, że twoja służalczość i szczenięca wierność to dlatego, że to "twoja znajoma adminka", którą się już tyle razy tu chwaliłeś.

> Sygnaturki moralnie są zakazane.

Umiesz po polsku to zdanie sklecić?

> Zwłaszcza te o
                              > śmieszające.

Ale przecież tu chodziłoby co najwyżej o ośmieszanie mojej osoby, więc co ci do tego?

> Lub takie co więcej mają niż jedno zadanie. Bo czasami post jest k
                              > rótszy niż cała ta sygnaturka.

Ja bardzo rzadko piszę krócej niż 2-3 zdania.
                              • pffpffpff Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 07:11
                                Po pierwsze nie napisałam “ty nie wiesz kim ja jestem”, tylko “chyba nie wiesz z kim dyskutujesz”.

I nie była to mniej czy bardziej zawoalowana groźba, a jedynie przywrócenie Cię do porządku i zwrócenie uwagi, że nie jestem tu, żeby pokazywać cycki czy uprawiać pijacka odmianę flirtu towarzyskiego, tylko dlatego, że z motoryzacją jestem związana dość mocno od dzieciństwa. I jak mi facet startuje z kocopolami w tonie w dodatku lekceważącym, ponieważ jestem kobietą, to nie będę tego grzecznie słuchać. I tyle.
                                • pffpffpff Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 07:12
                                  A! I mój związek z moto nie polegał na tym, że wujek miał syrenkę, a ciotka mirafiori.
                                  • dziewczynaengina Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 07:24
                                    sie krolewna od rana zesrala jadem :D nie przypisuj mi swoich zaburzen, ja nie musze chlac, zeby sobie humor poprawiac. moze dlatego, ze nie mam obsesji na punkcie mlodszych, szczesliwych kobiet.... milego dnia i smacznej kawusi, frystratko
                                    • dziewczynaengina Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 07:26
                                      mozesz sobie darowac odpisywanie, wygaszam cie- po raz drugi juz. badz tak mila i zmieniaj nicka, po slomie z butow i braku inteligencji i tak cie idzie z punktu poznac
                                    • qqbek Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 09:23
                                      dziewczynaengina napisała:

> sie krolewna od rana zesrala jadem :D nie przypisuj mi swoich zaburzen, ja nie
                                      > musze chlac, zeby sobie humor poprawiac. moze dlatego, ze nie mam obsesji na pu
                                      > nkcie mlodszych, szczesliwych kobiet.... milego dnia i smacznej kawusi, frystra
                                      > tko

Bo tylko to (sranie jadem) jej najwyraźniej wychodzi :-)

Zadałem jej kilka, dość konkretnych pytań, na żadne nie odpowiedziała.
                                      • pffpffpff Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 09:27
                                        Żadnego konkretnego pytania nie zadałeś. Już Ci zdaje się kiedyś napisałam, że lepiej poprzestań na rozmowach z koleżanką od cycków. Przynajmniej poziom dyskusji będzie wyrównany.
                                        • qqbek Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 10:03
                                          pffpffpff napisał:

> Żadnego konkretnego pytania nie zadałeś. Już Ci zdaje się kiedyś napisałam, że
                                          > lepiej poprzestań na rozmowach z koleżanką od cycków. Przynajmniej poziom dysku
                                          > sji będzie wyrównany.

Jedziem:
                                          1. A jeździłaś kiedyś samochodem z "prawdziwą", mechaniczną skrzynią CVT?
                                          2. Piszesz, że jeździłaś słabą (zakładam, że 60-konną) Corsą.
                                          A ile z tych 60 koni tak naprawdę wykorzystałaś?
                                          3. Ile razy na obrotomierzu były obroty mocy maksymalnej (albo chociaż maksymalnego momentu obrotowego)?

To były chyba konkretne pytania, a tobie ulał się jad.
                                          • bywalec.hoteli Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 10:18
                                            qqbek odpisał do pffpffpff:

> To były chyba konkretne pytania, a tobie ulał się jad.

Akurat pffpffpff to jest shell czy tam ostatnio "just shelly", stara poznaniara po 40-ce.
                                            Powiem tyle, że ja ją szybko rozpoznaję i jest to dziewczyna która nie może wytrzymać, że ktoś inny ma inaczej, lepiej, gorzej. Ja 5 minut bym z taką babą nie wytrzymał i dziwię się jej staremu.
                                            Najlepiej zablokować i mieć spokój.
                                          • pffpffpff Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 10:25
                                            1. Ty tak serio?
                                            2. 🙈
                                            3. To jest cos, co pojęłam w okolicach 13 roku życia. Ja wiem, że dla większości obrotomierz w aucie to raczej zbędny zegar, ale ja nie większość.
                                            • qqbek Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 22:35
                                              pffpffpff napisał:

> 1. Ty tak serio?

Sorry - dopiero zauważyłem.
                                              Tak, ja tak serio.
                                              Pytam, czy jeździłaś kiedyś ze skrzynią CVT (nie mylić z e-CVT z toi-toja)?
                                              Co w tym dziwnego?
                                              Weź od kogoś skuter (ale lepiej 125, a nie 50) i zobacz, jak to "ciągnie od dołu".

> 2. 🙈
                                              Czyli nie.

> 3. To jest cos, co pojęłam w okolicach 13 roku życia. Ja wiem, że dla większośc
                                              > i obrotomierz w aucie to raczej zbędny zegar, ale ja nie większość.

Przecież jeździsz z automatem, który w tryb manualny przestawiasz może dwa razy do roku, więc po damski chuj ci obrotomierz? Na słuch nie potrafisz określić obrotów silnika? Taki z ciebie "ekspert"?
                                              • pffpffpff Re: Captur czy i30 - głosujcie 10.09.24, 06:12
                                                1. Napisałeś mechaniczną CVT….
                                                Tak, że ten…

2. Potrafię wykorzystać tyle, ile jest do wykorzystania. Niestety ale choćbyś zaklinał rzeczywistość, różnica choćby we włączaniu się do ruchu na rondzie, wjazd z podporządkowanej, wyprzedzanie są znacznie mniej komfortowe. I to dla mnie. Nie mówimy tu o przeciętnej Halince, która wsiada i się cieszy, że jej mąż kupił czerwone autko.

3. Automatem zaczęłam jeździć na codzień w 2010 roku. Wcześniej miałam tylko manuale.
                                                I to, że jeżdżę czymś na codzień, nie oznacza, że nie jeżdżę manualami wcale.
                                                A dzięki temu, że patrzę odruchowo na obrotomierz, nawet w automacie, udało mi się w jednym z automatów dostrzec usterkę skrzyni zanim pie.dolnelo do końca.
                                                • pffpffpff Re: Captur czy i30 - głosujcie 10.09.24, 06:13
                                                  2. Bo potem mam takie Halinki stojące i czekające 20 minut, bo nie dadzą rady wjechać.
                                                • only_the_godfather Re: Captur czy i30 - głosujcie 10.09.24, 08:03
                                                  pffpffpff napisał:

> 1. Napisałeś mechaniczną CVT….
                                                  > Tak, że ten…
                                                  >
                                                  > 2. Potrafię wykorzystać tyle, ile jest do wykorzystania. Niestety ale choćbyś z
                                                  > aklinał rzeczywistość, różnica choćby we włączaniu się do ruchu na rondzie, wja
                                                  > zd z podporządkowanej, wyprzedzanie są znacznie mniej komfortowe. I to dla mnie
                                                  > . Nie mówimy tu o przeciętnej Halince, która wsiada i się cieszy, że jej mąż ku
                                                  > pił czerwone autko.
                                                  >
                                                  Jak ktoś nie umie jeździć to, może mówić, że jest mało komfortowo. Jeździłem różnymi autami, zaczynałem od FSO Poloneza z gaźnikowym silnikiem 1.5 który miał 75KM, jeździłem Thalią która miała 75KM, Modusem który ma 88KM, Megane które miało 110KM, Tipo też 110KM, Octavią II z silnikiem 1.4 80KM, Octavią I z 1.8 Turbo 150KM. Każdym z tych aut dało się bez problemy włączyć do ruchu lub wyprzedzać. Ot tyle tylko, że Octavią z 1.8 Turbo nie trzeba było redukować biegów, w silnikach bez turbo jak to w silnikach wolnossących, moc maksymalna jest w górnym zakresie obrotów, więc trzeba deptać gaz.
                                                  • pffpffpff Re: Captur czy i30 - głosujcie 10.09.24, 08:15
                                                    Wszystko się da. Wszystko.
                                                    Podobnie jak można przecież jeździć bez kamerki, ba! Bez czujników parkowania.
                                                    Da się.
                                                    Da się bez jakichkolwiek udogodnień.
                                                    Tylko po co się męczyć?
                                                  • vogon.jeltz Re: Captur czy i30 - głosujcie 10.09.24, 21:18
                                                    > Podobnie jak można przecież jeździć bez kamerki, ba! Bez czujników parkowania.
                                                    > Da się.
                                                    > Da się bez jakichkolwiek udogodnień.
                                                    > Tylko po co się męczyć?

Męczyć? Moje ulubione auto z trzech, które posiadam (i wielu, które miałem w przeszłości) nie ma czujników parkowania, kamerki, dotykowego ekranu (w ogóle nie ma żadnego ekranu, tylko radio z kaseciakiem) ani innych tego rodzaju nowoczesnych wynalazków. Ale jazda nim w ogóle nie męczy, jest wręcz relaksująca.
                                                  • trypel Re: Captur czy i30 - głosujcie 10.09.24, 08:53
                                                    W każdym trzeba deptać gaz żeby było dynamicznie
                                                    Kwestia co z tego deptania wychodzi jak ma się 80 a co jak 150 koni
                                                • trypel Re: Captur czy i30 - głosujcie 10.09.24, 08:56
                                                  Z cvt qbek ma rację
                                                  Miałem różne motocykle w tym takie co w 8 s osiągały 200
                                                  Ale i tak w mieście bil je 20 konny skuter z cvt. Do 50-60 zawsze pierwszy
                                                • vogon.jeltz Re: Captur czy i30 - głosujcie 10.09.24, 13:00
                                                  > Niestety ale choćbyś zaklinał rzeczywistość, różnica choćby we włączaniu się do
                                                  > ruchu na rondzie, wjazd z podporządkowanej, wyprzedzanie są znacznie mniej
                                                  > komfortowe. I to dla mnie.

Bo jesteś cipa, a nie kierowca.
                                                  • pffpffpff Re: Captur czy i30 - głosujcie 10.09.24, 13:02
                                                    Nie, nie jestem.
                                                    Ale możesz sobie tak racjonalizować.
                                                    Tzw. Kwaśne winogrona się to nazywa ;)
                                                  • vogon.jeltz Re: Captur czy i30 - głosujcie 10.09.24, 13:11
                                                    > Nie, nie jestem.

Jesteś. Zresztą, to jest powtórka z dyskusji, bo już kiedyś dawno temu jako shelly "chwaliłaś się", że nie potrafisz wykonywać manewrów.
                                                  • pffpffpff Re: Captur czy i30 - głosujcie 10.09.24, 13:48
                                                    Nie, nie jestem. Za to ty w kolejnym wątku udowadniasz, że jesteś typowym chamem.
                                                    EOT.
                                                  • hrasier_2 Re: Captur czy i30 - głosujcie 10.09.24, 21:06
                                                    Hehe vagon nie odstaje tu od normy. Wygląda jakby był przemocowcem w rodzinie.
                                                  • vogon.jeltz Re: Captur czy i30 - głosujcie 10.09.24, 21:12
                                                    > Wygląda jakby był przemocowcem w rodzinie.

Ty za to nie wyglądasz, tylko po prostu jesteś incelem bez szans na założenie rodziny.
                                                  • trypel Re: Captur czy i30 - głosujcie 10.09.24, 13:13
                                                    Rondo to rzecz inna
                                                    Coś co zostało stworzone w celu upłynnienia ruchu dla niektórych jest takim wyzwaniem ze nawet jak ktoś wjezdza na rondo z przeciwnej strony to taka sierota staje i czeka.
                                                    Coraz więcej ludzi traktuje rondo jako znak stop. Co dopiero spowalnia ruch. I może wtedy utrudniać włączanie
                                      • dziewczynaengina Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 09:28
                                        sranie jadem jej wychodzi- udawanie damy zdecydowanie nie. laska pisze znajdYwalam, no litosci... widac zerowy kapital kulturowy i zerowa chec nadrobienia brakow. wiesz, ja sie staram nie byc snobka, walcze z tym u siebie, ale jak widze prostaczke pozujaca na mentorke projektu lady, to juz nie wytrzymuje :P juz reszte zalet tej pani litosciwie przemilcze.
                                        • dziewczynaengina Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 09:30
                                          p.s co do merytorycznej rozmowy, nie wroze powodzenia. ona tutaj jest ewidentnie po to, zeby sobie cos udowadniac, nie z checi pogadania o autach, czy chocby o dupie maryni .)
                                          • hrasier_2 Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 09:47

> p.s co do merytorycznej rozmowy, nie wroze powodzenia. ona tutaj jest ewidentni
                                            > e po to, zeby sobie cos udowadniac, nie z checi pogadania o autach, czy chocby
                                            > o dupie maryni .)
                                            No raczej o dupie Maryny to ty piszesz. Kubuś musi wszędzie zamoczyć dziób. W każdym wątku jaki by nie był. Dwa lata temu się czepiał pewnej kobiety. Choć ona tu długo pisała. I miał na tym tle fobię. Nawet z językiem rosyjskim. Tak lekceważąco pisał i się wyśmiewał i to razem z wagą. Bo obaj dostają małpiego rozumu. Wiesz dobrze o kogo mi chodzi, bo udostępniła ci swoje forum. Jak miałaś blokadę pisania. Nie obchodzi mnie cała reszta kto kogo i gdzie. Tylko trochę pokory by się Kubkowi przydało. Szella raczej się zna się na autach i motoryzacji jak widać wyżej. I nie pierwszy raz zabiera głos na tym forum. Pomijając wszystkie brednie i jakieś niestworzone rzeczy. Amen.
                                            • dziewczynaengina Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 09:53
                                              ty tani sie do fornitki lasiles jak kundel, a jak sie okazalo, ze fornitka twoich dobrych rad nt przeklinania nie potrzebuje, to fornitke zaczales od tepych dzid wyzywac. znalazl sie kon na bialym rycerzu ;D gadam z kims o filmach, a ten nic nie rozumie i nieproszony wyskakuje z pseudorycerska obrona. zalosny typ jestes. a szel mozesz sie podlizywac ile chcesz, ona nie jest az taka glupia i wie, ze stalkowales baby na ebabie. zgaduje, ze tez cie bedzie traktowac jak smierdzace jajo, jak wszyscy :P amen
                                              • vogon.jeltz Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 10:18
                                                > a szel mozesz sie podlizywac ile chcesz

Ta pfffff to jest shelly? O kurwa...
                                            • qqbek Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 10:11
                                              hrasier_2 napisał:

> Dwa lata temu się czepiał pewnej kobiety. Choć ona
                                              > tu długo pisała. I miał na tym tle fobię. Nawet z językiem rosyjskim. Tak lekc
                                              > eważąco pisał i się wyśmiewał i to razem z wagą. Bo obaj dostają małpiego rozu
                                              > mu.

Znalazła się Dulcynea z podkarpackiego i jej błędny rycerz spod Częstochowy.
                                              Wyrażałem jedynie opinie o tym, że jak ktoś poprawnie zdania po polsku nie potrafi sklecić, bo próbuje dwa podmioty w jedno zdanie równorzędnie złożone wrzucić, to nie powinien uczyć dzieci.
                                              Opinię tą podtrzymuję po dziś dzień.
                                              A ty żeś się mnie za to czepił taniucha, jak rzep psiego ogona.
                                              Jak ktoś ma ewidentne braki w wykształceniu, to krzywdę robi dzieciom w szkole, może i nieumyślnie, ale "dobrymi chęciami piekło jest wybrukowane".
                                              • hrasier_2 Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 12:33
                                                qqbek napisał:

> hrasier_2 napisał:
                                                >
                                                > > Dwa lata temu się czepiał pewnej kobiety. Choć ona
                                                > > tu długo pisała. I miał na tym tle fobię. Nawet z językiem rosyjskim. Ta
                                                > k lekc
                                                > > eważąco pisał i się wyśmiewał i to razem z wagą. Bo obaj dostają małpieg
                                                > o rozu
                                                > > mu.
                                                >
                                                > Znalazła się Dulcynea z podkarpackiego i jej błędny rycerz spod Częstochowy.
                                                > Wyrażałem jedynie opinie o tym, że jak ktoś poprawnie zdania po polsku nie potr
                                                > afi sklecić, bo próbuje dwa podmioty w jedno zdanie równorzędnie złożone wrzuci
                                                > ć, to nie powinien uczyć dzieci.
                                                > Opinię tą podtrzymuję po dziś dzień.
                                                > A ty żeś się mnie za to czepił taniucha, jak rzep psiego ogona.
                                                > Jak ktoś ma ewidentne braki w wykształceniu, to krzywdę robi dzieciom w szkole,
                                                > może i nieumyślnie, ale "dobrymi chęciami piekło jest wybrukowane".
                                                Ewidentnie ty masz braki w wykształceniu. Kiedyś coś nauczyłeś. I dobrze że się to skończyło. W każdym wątku byłeś i pisałeś te swoje wypociny. Klasy to ty nie masz człowieku, a kłótliwy jesteś jak baba lub gorzej. Paru takich tu jest oszołomów, co muszą każdemu swoją rację udowodnić. Nie licząc się z innym zdaniem. Siara to mało powiedziane.
                                                • hrasier_2 Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 12:46
                                                  Nauczałeś chłopczyku.
                                                  • qqbek Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 18:34
                                                    hrasier_2 napisał:

> Nauczałeś chłopczyku.

Kiedyś czegoś uczyłem.
                                                    To się zgadza.
                                                    Ty się za to nie nauczyłeś niczego.
                                                    Jak się tani urodziłeś wróblem, to choćbyś się żywym żarem zesrał, kanarkiem nie zdechniesz.
                                      • hrasier_2 Re: Captur czy i30 - głosujcie 28.09.24, 01:13
                                        A musiała.
                                  • vogon.jeltz Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 10:18
                                    > A! I mój związek z moto nie polegał na tym, że wujek miał syrenkę, a ciotka mirafiori.

A co, dowozili cię do klientów i musieli być na czas - bo czas to pieniądz?
                                    • pffpffpff Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 10:26
                                      vogon.jeltz napisał:

> > A! I mój związek z moto nie polegał na tym, że wujek miał syrenkę, a ciot
                                      > ka mirafiori.
                                      >
                                      > A co, dowozili cię do klientów i musieli być na czas - bo czas to pieniądz?

Argumenty merytoryczne się skończyły?
                                      • vogon.jeltz Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 10:27
                                        > Argumenty merytoryczne się skończyły?

Przecież nie będę używał argumentów merytorycznych w rozmowie z ewidentną kretynką. Szkoda mojego wysiłku intelektualnego.
                                        • pffpffpff Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 10:32
                                          Pffff jakiego wysiłku…? 😂
                                          • vogon.jeltz Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 10:33
                                            > Pffff jakiego wysiłku…?

Żadnego, choćby minimalnego.
                                          • hrasier_2 Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 12:42
                                            pffpffpff napisał:

> Pffff jakiego wysiłku…? 😂
                                            Tu jak nie wrzucisz bluzga to się nie liczy. Musisz to w każdym zdaniu udokumentować. I to bardzo mocne jest. Argument co ma wszystkie argumenty. A najlepiej na początku kogoś opluć, wtedy jest moc. Szkoda to ciągnąć, ale trzeba sobie to od czasu to czasu wyjaśnić.
                                        • hrasier_2 Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 12:26
                                          vogon.jeltz napisał:

> > Argumenty merytoryczne się skończyły?
                                          >
                                          > Przecież nie będę używał argumentów merytorycznych w rozmowie z ewidentną krety
                                          > nką. Szkoda mojego wysiłku intelektualnego.
                                          O fakt. Brawo ty. Nie musisz się wysilać bo ci jeszcze żyłka pęknie od tego. Żałosne to jest.
                                          • vogon.jeltz Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 12:28
                                            > O fakt. Brawo ty. Nie musisz się wysilać bo ci jeszcze żyłka pęknie od tego. Żałosne to jest.

Jak mawiał mój kolega: jak się wejdzie w dupę głową, to później ciężko się wycofać.
                                            • qqbek Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 21:38
                                              vogon.jeltz napisał:

> Jak mawiał mój kolega: jak się wejdzie w dupę głową, to później ciężko się wyco
                                              > fać.

Tani stalker to jest już tak głęboko w dupie, że zaraz jej wyjdzie pomiędzy zwiędłymi cycami, jak jakiś ksenomorf, żeby powietrza zaczerpnąć 😂
                                              Młode stadium ksenomorfa nazywa się "twarzołapem", ale ten upodobał sobie najwyraźniej drugi kraniec przewodu pokarmowego ;)
                          • hrasier_2 Re: Captur czy i30 - głosujcie 27.09.24, 23:09
                            qqbek napisał:

> pffpffpff napisał:
                            >
                            > > Dyskusja z Tobą nie ma sensu. Znasz się na moto jak ja na fizyce kwantowe
                            > j.
                            >
                            > Mógłbym się sprzeczać, dyskutować, próbować przekonywać.
                            > Ale to nie ma najmniejszego sensu.
                            > Miast tego mam do ciebie prośbę - mogę sobie powyższy cytat, wraz z twoim nicki
                            > em, walnąć w sygnaturkę?
                            > Bardzo mi się on podoba, a dla takiej ekspertki będzie to niewątpliwa nobilitac
                            > ja na naszym forum.
                            >
                            > Można więcej takich wpisów wyłapać. Bo ty nie zdajesz sobie sprawy że nie potrafisz dyskutować na tym forum.
                • tbernard Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 14:53
                  pffpffpff napisał:

> Moc nie służy do pokazywania innym, tylko do tego, żeby można było wykonywać manewry z zapasem bezpieczeństwa i żeby się nie frustrować na drodze.

Wszystkie manewry wymagające zapasu da się zrobić na niższym biegu. Dyskusja zaś jest o dupowozie do jazdy "wokół komina" i okazyjnie na wakacje. Obecnie większość dłuższych tras da się zrobić po dwujezdniówkach, gdzie nie ma stresu, że czołówka grozi przy wyprzedzaniu kogoś kto ślimaczy się. Więc na podróż wakacyjną bez nadmiaru ciśnienia na wyprzedzanie na jednojezdniówkach spokojnie powinno wystarczyć.
                  • bywalec.hoteli Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 15:14
                    tbernard napisał:

> Wszystkie manewry wymagające zapasu da się zrobić na niższym biegu. Dyskusja za
                    > ś jest o dupowozie do jazdy "wokół komina" i okazyjnie na wakacje. Obecnie więk
                    > szość dłuższych tras da się zrobić po dwujezdniówkach, gdzie nie ma stresu, że
                    > czołówka grozi przy wyprzedzaniu kogoś kto ślimaczy się. Więc na podróż wakacyj
                    > ną bez nadmiaru ciśnienia na wyprzedzanie na jednojezdniówkach spokojnie powinn
                    > o wystarczyć.

Dokładnie. Dziś nie potrzeba wielkiej mocy, wielkiej prędkości i wielkiego przyspieszenia by szybko i płynnie przemieszczać się po Polsce. A znacznie bezpieczniej niż ci dynamiczni, szybcy i niebezpieczni.
                    • pffpffpff Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 18:00
                      I potem jedzie kolumna takich 70tka na 90tce i żaden nie wyprzedzi…
                      • hrasier_2 Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 18:31
                        Zwłaszcza jak ci tir za tyłkiem siedzi. A ty nie masz czym pocisnąć.
                      • tbernard Re: Captur czy i30 - głosujcie 10.09.24, 08:49
                        pffpffpff napisał:

> I potem jedzie kolumna takich 70tka na 90tce i żaden nie wyprzedzi…

Biorąc pod uwagę, że znaczną część długich tras robi się na dwujezdniówkach i dopiero jakieś ostatnie kilkanaście lub kilkadziesiąt km na jednojezdniówkach to jakie to ma znaczenie? Chyba dla tych chorych na sraczkę. Inna sprawa, że jak ktoś jedzie za typowym zawalidrogą i nie ma ochoty lub odwagi na wyprzedzanie, to mógłby nie przylepiać się do tyłka i zrobić nieco luki dla tych co by chcieli wyprzedzać na raty z możliwością schowania się.
                        • pffpffpff Re: Captur czy i30 - głosujcie 10.09.24, 08:54
                          DK11 - Poznań - Koszalin.
                          Naprawdę nie wszędzie da się dojechać eskami.
                          • bywalec.hoteli Re: Captur czy i30 - głosujcie 10.09.24, 11:10
                            pffpffpff napisał:

> DK11 - Poznań - Koszalin.
                            > Naprawdę nie wszędzie da się dojechać eskami.

Ta trasa jest faktycznie taka sobieTrzeba patrzeć na natężenie ruchu na Google Maps. z Poznania do obwodnicy Szczecinka są różne trasy, na przykład przez Czarnków albo przez Krajenkę.

Co ci da wyprzedzenie tira lub kilku na drodze jednojezdniowej, kiedy przed sobą masz 50 kolejnych?
                      • bywalec.hoteli Re: Captur czy i30 - głosujcie 10.09.24, 11:02
                        pffpffpff napisał:

Głupoty piszesz. Nawet tiry jadą 90ką a nie 70ką.
                        • hrasier_2 Re: Captur czy i30 - głosujcie 10.09.24, 11:12
                          "Przede wszystkim trzeba wiedzieć, że tiry mogą jechać z prędkością maksymalną 90 km/h. I nie chodzi tu tylko limit ustalony przepisami (ten wynosi 80 km/h), ale o faktyczny ogranicznik, który nie pozwoli się takiemu pojazdowi bardziej rozpędzić. To oznacza, że na autostradach i ekspresówkach duża część tirów przemieszcza się właśnie z taką prędkością.
                        • pffpffpff Re: Captur czy i30 - głosujcie 10.09.24, 11:42
                          Dokładnie. Tiry nie są problemem, bo jadą zazwyczaj przepisowo i się im spieszy. Problem pojawia się przy niedzielnym kierowcy, jadącym 70 czy mniej na 90tce.
                        • trypel Re: Captur czy i30 - głosujcie 10.09.24, 11:42
                          Jechales ósemka. Naprawdę jada 90? Nie. Jada 75-80 bo zawsze przed paroma tirami trafi się jakaś lokalna melepeta jadąca właśnie 75-80, a tir na takiej trasie nie wyprzedzi.
                          Dlatego lubię mieć nadwyzke mocy bo po wyprzedzeniu 3 tirow I melepety mam np kilkanaście km pustej drogi. Może dlatego ja takie drogi lubię a ty i wislok nie.
                          • only_the_godfather Re: Captur czy i30 - głosujcie 10.09.24, 14:11
                            Jak budowali A1 na południe, to jeździłem z Łodzi do Częstochowy DK91 przez Piotrków lub wojewódzkimi przez Bełchatów albo przez Łask. O ile na wojewódzkich wyprzedzenie melepety miało sens bo faktycznie można było potem jechać te 90-100 poza obszarem zabudowanym, o tyle, jadąc DK91 nie miało to większego sensu, z jednego prostego powodu, przy dużym ruchu takich melepet jest więcej, wiec nawet jak wyprzedziłeś jednego, to za kilometr, czy dwa trafiałeś kolejnego, zanim była luka żeby go wyprzedzić, to ci których wyprzedzałeś wcześniej doganiali ciebie.
                            • trypel Re: Captur czy i30 - głosujcie 10.09.24, 14:45
                              Jak na ósemce jest duży ruch to dupa zbita i się można tylko toczyć rozmyślając o marności żywota.
                              W takim trybie kolega dojeżdżając do pracy w Polanicy, bmw 535 xd osiąga srednie zużycie paliwa poniżej 5l :D
                          • bywalec.hoteli Re: Captur czy i30 - głosujcie 10.09.24, 19:29
                            Trypel, na ósemce jechało coś gorzej niż 50 i spowolniło całą kolumnę, ale mi się takie coś naprawdę raz na kilka lat zdarza :) i zjechało po jakimś czasie, tj. skręciło w boczną drogę. Właściwie to nikt nie wyprzedzał z kolumny.
                            • trypel Re: Captur czy i30 - głosujcie 10.09.24, 20:16
                              I tego ja właśnie nie rozumiem. Tej owczej mentalności. Nikt nie wyprzedza to ja też nie. A potem trypel z tyłu zacznie wyprzedzać całą kolumnę i za nim nagle wszyscy ruszają żeby jednego zwlaniacza minąć
                              Może coś że mną nie tak ale ja lubię wyprzedzać. Mam frajdę jak wciskam gaz do dechy.
                              • vogon.jeltz Re: Captur czy i30 - głosujcie 10.09.24, 21:04
                                > I tego ja właśnie nie rozumiem. Tej owczej mentalności.
                                > Nikt nie wyprzedza to ja też nie.

To nie jest owcza mentalność, tylko zwykła ostrożność. Naprawdę nie wszyscy są świetnymi kierowcami (większość nie jest) i mają doskonałą ocenę sytuacji (większość nie ma). Obstawiam, że tok myślenia jest następujący: "jeśli dwóch gostków, którzy jadą przede mną, nie wyprzedza wlokącego się przed nimi melepety, to może widzą coś, czego ja jeszcze nie widzę - a ja miałbym do wyprzedzenia nie jeden, a trzy samochody". W dodatku na "ósemce" masz co kawałek wioskę, więc często nawet nie ma jak wyprzedzić tych trzech.

> Może coś że mną nie tak ale ja lubię wyprzedzać.

Ja też lubię. Ale widzę np. po moich pasażerach jak ludziom brakuje oceny odległości i w sytuacjach, gdy ja spokojnie wyprzedzam z dużym zapasem (pomimo braku pierdyliona koni po maską) oni są wyraźnie zaniepokojeni jeśli nie wprost przestraszeni. Ogólnie - jeśli widzą, że coś jedzie z naprzeciwka, nieważne jak daleko, to po prostu nie będą wyprzedzać, choćby nie wiem jaką moc miał ich samochód. W sumie wydaje mi się to nawet logiczne - jak nie mam pewności, to safety first.
                            • hrasier_2 Re: Captur czy i30 - głosujcie 10.09.24, 21:13
                              Bywalec ja z innej beczki. Nie daj się wciągnąć w potyczki słowne z trollicami. Ja wiem że to niemożliwe jest. Ale w wątku pożegnalnym napisałeś coś i pani co tam moderuje to zapamiętała i się mści. Są normalne kobiety i taborety. Siemka.
                              • borsuczyca.klusek Re: Captur czy i30 - głosujcie 10.09.24, 21:28
                                W jakim wątku pożegnalnym?
                      • vogon.jeltz Re: Captur czy i30 - głosujcie 10.09.24, 13:03

Jeśli do wyprzedzenia typa, który jedzie 70 na 90, potrzebujesz pierdylion koni mocy, to nie potrafisz jeździć i powinnaś co najmniej pójść na kurs doszkalający. Jeśli natomiast faktycznie jest ich cała kolumna, to ich wyprzedzanie i tak nie ma sensu, bo na całej długości trasy zaoszczędzisz może z 10 minut.
                        • dodekanezowiec Re: Captur czy i30 - głosujcie 10.09.24, 13:11
                          vogon.jeltz napisał:

> > I potem jedzie kolumna takich 70tka na 90tce i żaden nie wyprzedzi…
                          >
                          > Jeśli do wyprzedzenia typa, który jedzie 70 na 90, potrzebujesz pierdylion koni
                          > mocy, to nie potrafisz jeździć i powinnaś co najmniej pójść na kurs doszkalają
                          > cy. Jeśli natomiast faktycznie jest ich cała kolumna, to ich wyprzedzanie i tak
                          > nie ma sensu, bo na całej długości trasy zaoszczędzisz może z 10 minut.

Vogon - a ja się zgadzam z tym co napisał trypel co do DK 8 Wroclaw - Kłodzko.
                          • vogon.jeltz Re: Captur czy i30 - głosujcie 10.09.24, 13:16
                            > Vogon - a ja się zgadzam z tym co napisał trypel co do DK 8 Wroclaw - Kłodzko.

Co ja, "ósemką" nie jeździłem? Pamiętaj, że moją headquarters w Polsce też jest Wrocław. Przede wszystkim na DK8 to jest tak, że albo droga jest pełna w obie strony i wyprzedzenie trzech tirów i melepety na raz nie wchodzi w grę, choćbyś miał i 500KM pod maską, albo jest pusto i te trzy tiry plus melepeta to tylko lokalne zgęszczenie czasoprzestrzeni, który śmigniesz nawet Micrą Kuby.
                            • trypel Re: Captur czy i30 - głosujcie 10.09.24, 13:23
                              Chyba jednak ja częściej jeżdżę. Właśnie coraz częściej zdarza się że samotny lokals blokuje kilka ciężarówek. Tiry jak to one jada jeden za drugim i teoretycznie można je zmusić do przyhamowania żeby wjechać pomiędzy nie ale zdrowiej jest łyknąć cały zestaw na raz. I tutaj świadomość że od 70 do 100 potrzebuje 2 s naprawdę pomaga. Pamiętaj że jeżdżę tedy i C8 i glc. I naprawdę różnica 200 koni na tej trasie ma znaczenie. Żeby było jasne- jak wyprzedze to tempomat i 95-100 ale do wyprzedzenia na tej trasie 75 KM to za mało. Takim autem jedziesz do Kłodzka w kolumnie. Bo przed zabkowicami pod górkę też za bardzo nie poszalejesz.
                              Zresztą te dodatkowe konie po prostu dobrze mieć. To wcale nie znaczy że musisz z nich cały czas korzystać. Dlatego chipuje każde auto
                              • vogon.jeltz Re: Captur czy i30 - głosujcie 10.09.24, 13:46
                                > Żeby było jasne- jak wyprzedze to tempomat i 95-100 ale do wyprzedzenia
                                > na tej trasie 75 KM to za mało. Takim autem jedziesz do Kłodzka w kolumnie

No i ile realnie na tym stracisz do Kłodzka? 10 minut? Nawet nie, bo - jak napisałeś - ten blokujący ruch melepeta to lokals, który w następnej wiosce skręci i zniknie. Jak ktoś pokonuje dłuższą trasę, to nie jedzie 70 km/h, gwarantuję.

> Żeby było jasne- jak wyprzedze to tempomat i 95-100 ale do wyprzedzenia na
                                > tej trasie 75 KM to za mało. Takim autem jedziesz do Kłodzka w kolumnie

Oj, wiadomo, że oprócz raka i AIDS to wszystko inne lepiej mieć jak nie mieć. Ale bzdurą jest twierdzenie, że stukonny kompakt jest za słaby do jazdy i że trzeba mieć minimum te 150 KM, jak twiedzi tu pewna gupia cipa.
                                • trypel Re: Captur czy i30 - głosujcie 10.09.24, 13:58
                                  Na trasie z domu do boboszowa wg google z reguły nadrabiam 20 min. To sporo.
                                  Vogon, najdłuższa trasę w życiu (Syria) zrobiłem 45 KM potworem, objechałem całe Balkany mając 75 KM w Plurielu.
                                  I dlatego wolę teraz mieć więcej.
                                  W motocyklu odwrotnie - po latach "musi być ponad 100 KM" doszedłem do momentu że "starczy 70 jeśli sprzęt jest lekki" ale w aucie dużo mocy daje mi zapas bezpieczeństwa. I wiem że Cie nie przekonam ale jakbyś skoczył na Opolska podczas następnej wizyty w HQ, do B.Tune i z Twoich 122 zrobił 140 za 300 euro to spadłoby zużycie paliwa a podniósł komfort jazdy. I to właśnie o ten komfort glownie chodzi.
                                  A jeździć to można i mając 15 KM, tylko wtedy inaczej planuje się jazdę
                                  • bywalec.hoteli Re: Captur czy i30 - głosujcie 10.09.24, 19:34
                                    Ten Maxi Vogona to ma chyba tylko 115 koni. Ciekawe do ilu można zwiększyć za te 300 euro?
                                    • trypel Re: Captur czy i30 - głosujcie 10.09.24, 20:18
                                      Nie wiem. Gosc ms hamownie. Ok 1400 chyba teraz. I szykuje indywidualny program pod kątem potrzeb. W dodgu chciałem mocniejszy dół a gora nie była tak ważna. W c2 chciałem generalnie moc na maxa ale bezpiecznie pod kątem technicznym. W bmw pp prostu program z mocniejszego modelu
                                    • vogon.jeltz Re: Captur czy i30 - głosujcie 10.09.24, 21:07
                                      > Ten Maxi Vogona to ma chyba tylko 115 koni. Ciekawe do ilu można
                                      > zwiększyć za te 300 euro?

122 konie. Ale dokładnie ten sam silnik EA288 w Golfie i Octavii ma standardowo 150 KM, więc do tylu można zwiększyć moc bez żadnych obaw, że coś się stanie.
                              • pffpffpff Re: Captur czy i30 - głosujcie 10.09.24, 13:46
                                Trypel, nie umiesz jeździć ;) ci panowie wiedzą lepiej. I nikt im nie wmówi, że białe jest białe ;)
                            • qqbek Re: Captur czy i30 - głosujcie 10.09.24, 13:45
                              Micra Kuby poza zabudowany wyjeżdża sporadycznie 😀 To jest samochód do dojazdów do Lublina, gdzie 100 km/h, do jakich po długiej namowie potrafi się rozpędzić, jest prędkością wystarczającą.
                              90% przebiegu robi z prędkościami 50-60km/h.
                              • trypel Re: Captur czy i30 - głosujcie 10.09.24, 13:59
                                A w takich prędkościach skuterowe rozwiązania są idealne
                                • qqbek Re: Captur czy i30 - głosujcie 10.09.24, 14:07
                                  trypel napisał:

> A w takich prędkościach skuterowe rozwiązania są idealne
                                  >

Nie jak masz zerówczaka i siódmoklasistkę do rozwiezienia. Ideałem byłby mały elektryk, ale coś z tymi dopłatami ruszyć nie mogą.
                                  • trypel Re: Captur czy i30 - głosujcie 10.09.24, 14:35
                                    Skuterowe w sensie mały lekki pojazd z bezstopniowa skrzynia
                                    • qqbek Re: Captur czy i30 - głosujcie 10.09.24, 20:36
                                      trypel napisał:

> Skuterowe w sensie mały lekki pojazd z bezstopniowa skrzynia
                                      >

Dodatkową zaletą jest to, że ta Micra jest "na wykończeniu" u mnie, więc nie muszę się z tą CVT pieścić, tylko mogę jeździć ostro, tak jak się z CVT jeździć nie powinno (jest na łańcuchach, a nie paskach i jeszcze nie wydaje niepokojących odgłosów - wyć wyje trochę, jak to CVT, ale nic poza tym).
                                      Jak pod światłami złapie te 3-4 tysiące obrotów, to rusza jak z procy.
        • trypel Re: Captur czy i30 - głosujcie 07.09.24, 23:50
          Dla przyjemności
          W C2 miałem 135 KM i żadne auto nie dawało takiej frajdy z jazdy.
          • qqbek Re: Captur czy i30 - głosujcie 07.09.24, 23:55
            Ja 55-konną Micrę sytuuję w kategoriach "frajda z jazdy" jedynie poniżej prawie 300-konnej X5.
            Serio.
            Kończy się blacharsko, kończy się rozrząd (2 łańcuchy, których nie opłaca się już wymieniać)... ale te 1,5 roku zapamiętam z bananem na buzi.
            Nie rozumiałem ludzi, którzy podniecali się 55-konnym Cinquecento Sporting... do ubiegłego roku.
          • vogon.jeltz Re: Captur czy i30 - głosujcie 08.09.24, 00:22
            Ale założyciel wątku nie kupuje zabawki dla przyjemności, tylko dupowóz dla żony.
            • qqbek Re: Captur czy i30 - głosujcie 08.09.24, 01:13
              Ale "przybysz ze strefy e-madki" wyśmiewa śmieszna moc.
              A zabawka nie musi mieć mocy... by była zabawką dla przyjemności.
              Pamiętam, jak odebrałem Kurwę Jerychońską z naprawy ponad rok temu... spierałem się ze ślubną o to, "kto dzisiaj Oplem". W sensie "kto nie musi jechać Oplem" :-)
              Opel ma 140 koni i na papierze zbiera się do setki 9 sekund przed Micrą (i pewnie jest też tak w rzeczywistości) :)
              • jackk3 Re: Captur czy i30 - głosujcie 08.09.24, 03:08
                A tak przy okazji bo dopiero zalapalem co jest z Enginem??? Czy ktoś coś wie czy faktycznie ma jakieś ‘problemy’?
                • trypel Re: Captur czy i30 - głosujcie 08.09.24, 08:48
                  jackk3 napisał:

> A tak przy okazji bo dopiero zalapalem co jest z Enginem??? Czy ktoś coś wie cz
                  > y faktycznie ma jakieś ‘problemy’?

Ponieważ staram się być optymistą to zakładam że przyjechały do niego darmozjady z polski i musi się nimi zająć. Oby.
                  • qqbek Re: Captur czy i30 - głosujcie 08.09.24, 13:44
                    trypel napisał:

> Ponieważ staram się być optymistą to zakładam że przyjechały do niego darmozjad
                    > y z polski i musi się nimi zająć. Oby.

Ty też zniknąłeś nam "z radaru" na dłuższy okres czasu, więc obyś miał rację.
                    Żeby tylko znów zawału nie dostał z tego "przypływu rodzinnego szczęścia" ;-)
                    • engine8t Re: Captur czy i30 - głosujcie 08.09.24, 18:00
                      Don't worry. Zyje.
                      • jackk3 Re: Captur czy i30 - głosujcie 08.09.24, 18:44
                        engine8t napisał:

> Don't worry. Zyje.
                        No to gites... W PRL-u sie mowilo 'zyje, zyje ale co to za zycie...'
                        • engine8t Re: Captur czy i30 - głosujcie 08.09.24, 19:30
                          jackk3 napisał:

> engine8t napisał:
                          >
                          > > Don't worry. Zyje.
                          > No to gites... W PRL-u sie mowilo 'zyje, zyje ale co to za zycie...'

Tylko ze tutaj to raczej zycie jest calkiem dobre i nalezy sie nim cieszyc :)
                      • hrasier_2 Re: Captur czy i30 - głosujcie 08.09.24, 19:13
                        engine8t napisał:

> Don't worry. Zyje.
                        Super gościu. Siemka na wieczór.
                  • engine8t Re: Captur czy i30 - głosujcie 08.09.24, 19:37
                    trypel napisał:

> jackk3 napisał:
                    >
                    > > A tak przy okazji bo dopiero zalapalem co jest z Enginem??? Czy ktoś coś
                    > wie cz
                    > > y faktycznie ma jakieś ‘problemy’?
                    >
                    > Ponieważ staram się być optymistą to zakładam że przyjechały do niego darmozjad
                    > y z polski i musi się nimi zająć. Oby.
                    >
                    >

hehehehe Bingo.
                    Teraz odpoczywam bo srednio przez 2 tygodnie robilem ok 500km dziennie za kierownica plus 7km w trampkach. :)
                    • bywalec.hoteli Re: Captur czy i30 - głosujcie 08.09.24, 21:13
                      Witaj Engin z powrotem.
                      Mam nadzieję że gości potraktowałeś z Polską gościnnością.
                      A u was w Kalifornii używa się kilometrów?
                      • engine8t Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 01:41
                        bywalec.hoteli napisał:

> Witaj Engin z powrotem.
                        > Mam nadzieję że gości potraktowałeś z Polską gościnnością.
                        > A u was w Kalifornii używa się kilometrów?

Hm... Co to znaczy potraktowac kogos z Polska goscinnoscia?

Goscie uzywali km to i ja uzywam. Oczywiscie ze uzywa sie mil ale w km to wychodzi wiecej a to lepsze do chwalenia sie. Podobnie jak temp w F zawsze wieksza :)
                        • jackk3 Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 02:15
                          U mnie chociaż Kanada mile mile widziane a w geodezji w której pracuje to już w ogóle… oczywiscie w mówię potocznej bo na planach od kilkudziesięciu lat to tylko układ metryczny.
            • trypel Re: Captur czy i30 - głosujcie 08.09.24, 08:47
              Moja jak dostala bmw po przesiadce z legacy gt to powiedziała że tym jeździć nie da rady. Dopiero pp chipie ze 140 na 190 KM powiedziała że jest ok. Przy czym moja żona nigdy nie przekracza prędkości. Po prostu dynamicznie wyprzedza i przyspiesza.
              C2 uwielbiała jeździć. Tam zawsze była nadwyzka mocy.
              Dynamika jednak się przydaje
              • pffpffpff Re: Captur czy i30 - głosujcie 08.09.24, 08:52
                No dokładnie! Pozdrów żonę.
                • hrasier_2 Re: Captur czy i30 - głosujcie 08.09.24, 09:45
                  Pogoniłaś im kota tym przemodrzalskim facetom od toczydełek 🤪
                • qqbek Re: Captur czy i30 - głosujcie 08.09.24, 12:32
                  pffpffpff napisał:

> No dokładnie! Pozdrów żonę.

Mam dla ciebie zadanie, które może ciebie przerosnąć.
                  Na światłach spotykasz się ty, w swoim (dajmy na to) 150 konnym aucie ważącym 1,5 tony (100 koni na tonę masy).
                  Obok ciebie staje gość na najtańszym chińskim skuterze, 125 centymetrów pojemności, 8-9 koni mocy, 150 kg masy (plus 70-80 kg gościa na skuterze, wraz z ubraniem i kaskiem). Teoretycznie to on nie ma nawet 40 koni na tonę masy.
                  Pytanie - jakie są szanse na to, że ten ze skutera "odjedzie" tobie spod świateł, a jakie na to, że to ty mu "odjedziesz"?
                  • pffpffpff Re: Captur czy i30 - głosujcie 08.09.24, 12:39
                    Captur waży 1,5 tony 😁🤓

I dlatego 80 km to jakiś żart.
                    • pffpffpff Re: Captur czy i30 - głosujcie 08.09.24, 12:41
                      Sugerujesz, że skuter mi odjedzie? 🙈
                      • qqbek Re: Captur czy i30 - głosujcie 08.09.24, 13:02
                        pffpffpff napisał:

> Sugerujesz, że skuter mi odjedzie? 🙈

O ile nie masz elektryka, albo naprawdę "wielkiego potwora" to tak.
                        • pffpffpff Re: Captur czy i30 - głosujcie 08.09.24, 14:01
                          🙈 ojesu
                    • qqbek Re: Captur czy i30 - głosujcie 08.09.24, 12:57
                      pffpffpff napisał:

> Captur waży 1,5 tony 😁🤓
                      >
                      > I dlatego 80 km to jakiś żart.

Tonę trzysta (z drobnym hakiem).
                      No dobra, tona czterysta do 1,5 tony z małżonką (zależy od wagomiaru małżonki, oraz masy torebki i "niezbędnych szpargałów małżonki").
                      Jak to ma być tylko do miasta, to w zupełności wystarczy.
                    • karkochas Re: Captur czy i30 - głosujcie 08.09.24, 13:52
                      Captur waży 1218kg i ma 90KM

Jeździłem. Spoko.
                      • hrasier_2 Re: Captur czy i30 - głosujcie 08.09.24, 14:18
                        Dodaj jeszcze do tych kilogramów.
        • only_the_godfather Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 07:42
          vogon.jeltz napisał:

> O, widzę najazd fetyszystów mocy. Po co więcej niż 100 koni w kompakcie?

Ja mam podobne podejście, w Megane miałem 110KM, w Tipo też mam 110. Jedni powiedzą że mało, że to muł itd. Silnik wolnossący więc jak chce się szybko przyspieszyć, to trzeba gaz w podłogę wkręcić na obroty i przyspiesza. Mam podejście jak mój mechanik który stwierdził, że poco więcej w rodzinnym dupowozie, jak ktoś chce fun z jazdy to nie kupuje Tipo w kombi (które owszem jest wygodne, prowadzi się nawet dobrze)tylko np Abartha.
          • pffpffpff Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 08:33
            Nie chodzi o fun
            • only_the_godfather Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 10:30
              to o co chodzi?
              • vogon.jeltz Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 10:32
                O to, że bez odpowiednio dużego shelly nie potrafi wykonywać manewrów na drodze, przez co doznaje frustracji, której nie ma jak rozładować.
                • pffpffpff Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 12:00
                  Ty też skuterem objeżdżasz prosiaka?
                  • vogon.jeltz Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 12:30
                    Ja przede wszystkim nie mam ciśnienia żeby "objeżdżać" wszystko jak leci. Co trzeba, to wyprzedzam i nie potrzebuję do tego 200 KM, bo przede wszystkim na drodze używam mózgu.
                  • only_the_godfather Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 12:34
                    Ale co mam objeżdżać?Wyprzedzać sprawnie się da, ale ścigać po publicznych drogach nie muszę się.
    • dziewczynaengina Re: Captur czy i30 - głosujcie 08.09.24, 18:52
      ciesze sie Engin ze zyjesz! martwilam sie w chuj, chyba glupia jestem .) pozdrowienia z najpiekniejszej Polski!
      • engine8t Re: Captur czy i30 - głosujcie 08.09.24, 19:34

> ciesze sie Engin ze zyjesz! martwilam sie w chuj, chyba glupia jestem .) pozdro
        > wienia z najpiekniejszej Polski!

Czasami urlop potrzebny.. :)
        • trypel Re: Captur czy i30 - głosujcie 08.09.24, 22:39
          Urlopu to chyba teraz potrzebujesz po tych 2 tyg
          • qqbek Re: Captur czy i30 - głosujcie 08.09.24, 22:57
            trypel napisał:

> Urlopu to chyba teraz potrzebujesz po tych 2 tyg

Ja większość lipca spędziłem na "wakacjach z dziećmi"... jak wróciłem do pracy w sierpniu, to choć zapieprz się zrobił nieziemski, to dopiero wtedy odpocząłem.
            Całe szczęście, że mam dom typowo dla "rodziny 2+2", to nam się nikt z rodziny nie chce zwalać (jak ode mnie z rodziny, to nocują w moim starym domu, tam jedno mieszkanie zostało wolne, drugie obecnie wynajęte; jak od żony to u teściów, bo oni mają spore, dwupoziomowe mieszkanie). Nie wiem, jak można się komuś zwalić "na kwadrat", jak to "drzewiej bywało"... mam rodzinę w Warszawie, jak ostatnio pojechaliśmy na kilka dni, wynająłem mieszkanie w centrum, z rodziną spotkałem się kilka razy, ale nikomu nie robiłem kłopotu... gdybym jechał sam, to jeszcze może bym taką opcję rozważył, ale kurczę nikomu nie wjechałbym w czwórkę, nawet do sporej willi mojej siostry stryjecznej.
          • engine8t Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 01:43
            trypel napisał:

> Urlopu to chyba teraz potrzebujesz po tych 2 tyg
            >

No tak ale skoro tu "We live where people vacation" to ???
            • jackk3 Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 02:18
              engine8t napisał:

> trypel napisał:
              >
              > > Urlopu to chyba teraz potrzebujesz po tych 2 tyg
              > >
              >
              > No tak ale skoro tu "We live where people vacation" to ???
              Moja zona zawsze powtarza ze czuje się (w Calgary) jak na wakacjach…Takie bezstresowe wakacje ze tak powiem i ja się z tym zgadzam.
            • trypel Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 08:17
              Czyli sobie teraz pourlopujesz w domu
              Spokojnie w swoim tempie
              I o to mi chodziło
              • dziewczynaengina Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 08:29
                a ja to sie dziwie, ze Engin za kierowce robil. myslalam, ze w jueseju w pewnym wieku ludziom zabieraja prawko...
                • engine8t Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 18:01

> a ja to sie dziwie, ze Engin za kierowce robil. myslalam, ze w jueseju w pewnym
                  > wieku ludziom zabieraja prawko...

Tzn ja nie robilem za kierowce - moglem oddac kierownice zonie czy gosciom ale ja zawsze i z natury siedze "in the drivers seat". Jade jak chce i gdzie chce, jak sie zatrzymuje na tzw "pit stop" to wszycy tez leca bo wiedza ze nastpeny bedzie wtedy kiedy ja tak zdecyduje (albo oni pare razy poprosza ale to tez nie wiadomo jak i kiedy sie skonczy), etc...
                  Tzn nie w pewnym wieku tylko jak juz przyjdzi na nich czas a to nie koniecznie zalezy od wieku.
                  Nope. Znajoma w wieku 91 lat dostala przedluzenie na 5 lat.
                  U nas prawo jazdy ma zawsze waznisc tylko 5 lat i zwykle jak si enie ma za duzo punktow to sie dostaje przedluznie na nastpne 5 lat poczta. Co 15 lat trzeb isc i odnowic fotke a jedyne to to ze po 70 tym roku co 5 lat nalezy sie osobiscie zjawic w urzedzie gdzie urzednik zdecyduje czy testowac i jak. Zwykle to tylko trzeba przeczytac literki za plecami urzednika i czesto daja 20 pytan - test, do wypelninienia ale ten latwy. Co niektorym kaza zrobic krotka jazde.
                  • dziewczynaengina Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 18:06
                    a to ja myslalam, ze po 70 trzeba zdawac jakies testy na refleks, poczytalnosc itp :P babka 91 lat za kierownica- zgroza jak dla mnie. ale ja sie generalnie starych boje, sa nieprzewidywalni i brawurowi, tak uwazam.
                    • engine8t Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 18:12

> a to ja myslalam, ze po 70 trzeba zdawac jakies testy na refleks, poczytalnosc
                      > itp :P babka 91 lat za kierownica- zgroza jak dla mnie. ale ja sie generalnie s
                      > tarych boje, sa nieprzewidywalni i brawurowi, tak uwazam.

Zadnych testow na reflex. Poczytalnisc to tak jak napisalem - przeczytasz 10 literek za urzednikiem jak u okularnika i rozumiesz co do ciebi emowia to jestes poczytalna.
                      E tam, starzy sa wolniejsi i spokojniejsi bo im sie przeciec juz nigdzie nie spieszy. :)
                      A kto wg ciebie jest stary? Z mlodymi jest wiekszy problem.
    • dr.hayd Re: Captur czy i30 - głosujcie 08.09.24, 22:49
      Dwójka dzieci w wieku szkolnym - pytanie zasadnicze: dzieci jeżdżą w fotelikach czy już bez? Najlepiej wziąć foteliki do jednego i drugiego samochodu i przetestować wkładanie fotelika, wsadzanie i wysadzanie dzieci. Test drugi - którym samochodem lepiej się przyszłej użytkowniczce lepiej manewruje po ciasnym parkingu. To są istotne kwestie dla matki 2 dzieci przy jeździe wokół komina. A nie szybki start spod świateł.
    • dziewczynaengina Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 12:34
      alescie burdel z garazu zrobili ,D a wszystko i tak bedzie na mnie, zobaczycie, jak Engin przyjdzie to mnie ojebie z gory na dol. niie ma sprawiedliwosci na tym swiecie, a biednemu zawsze wiatr w krocze
      • engine8t Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 18:08

> alescie burdel z garazu zrobili ,D a wszystko i tak bedzie na mnie, zobaczycie,
        > jak Engin przyjdzie to mnie ojebie z gory na dol. niie ma sprawiedliwosci na t
        > ym swiecie, a biednemu zawsze wiatr w krocze

No bo buredelu bez baby by przecie by nie bylo ? A ze jedna baba i duzo chlopw to juz nie burdel a orgie.
        Widze ze cie tu rozpiescili czy tez rozpuscili jak mnie nie bylo?
        K , co to sie porobilo,,,, o sprawiedliwosc sie dopomina? A co to jest ta "sprawiedliwosc" w twoim pojeciu?
        Majtki porzedne zaloz i trzymaj gebe zamknieta to i wiatr nie zaszkodzi.
        • dziewczynaengina Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 18:11
          akurat tutaj w tym watku dwie baby pizdy rozdarly, nie bylam sama. a i chlopy gorsze nie byly, hehehe. zle ziarno szybko rosnie, tyle Ci powiem. trzeba bylo mnie wyrwac jak chwasta duzo wczesniej, teraz to sie rozbrykalam, wszystko przez to, ze zniknales z forum :P przywiezli Ci goscie ta lacka sliwowice? bo ja trzymam ja dla Ciebie jak cos
          • engine8t Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 18:17

> akurat tutaj w tym watku dwie baby pizdy rozdarly, nie bylam sama. a i chlopy g
            > orsze nie byly, hehehe. zle ziarno szybko rosnie, tyle Ci powiem. trzeba bylo m
            > nie wyrwac jak chwasta duzo wczesniej, teraz to sie rozbrykalam, wszystko przez
            > to, ze zniknales z forum :P przywiezli Ci goscie ta lacka sliwowice? bo ja trz
            > ymam ja dla Ciebie jak cos

To co kiedys bylo chwastem - ot taki mlecz np i kroliki tym karmiono to teraz z tego robia zdrowa i "moderna" salate.. tak ze chwasty jak widac moga byz zdrowe :)
            hehehe no a z ta sliwowica to skad ty to wiesz - babska intuicja? bo wlasnie przywiezli sliwowice. I kabanosy do niej.
          • engine8t Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 18:19

> akurat tutaj w tym watku dwie baby pizdy rozdarly, nie bylam sama. a i chlopy g
            > orsze nie byly, hehehe. zle ziarno szybko rosnie, tyle Ci powiem. trzeba bylo m
            > nie wyrwac jak chwasta duzo wczesniej, teraz to sie rozbrykalam, wszystko przez
            > to, ze zniknales z forum :P przywiezli Ci goscie ta lacka sliwowice? bo ja trz
            > ymam ja dla Ciebie jak cos

A ktora to ta druga baba tu byla?
            • dziewczynaengina Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 18:27
              druga baba to byl Tani :P
              kabanosy i sliwowica to mi nie gra razem. ale ja sie na podhalu nauczylam pic bez zagrychy i bez popitki, tak najlepiej wchodzi i sie nie rzyga przynajmniej potem. kazdy jeden promil zmienia sie w energie seksualna...
              • engine8t Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 18:30

> kazdy jeden promil zmienia sie w energie seksualna...

Pytanie czyja? Bo pijacy nie moze a ten drugi nie chce z pijanym?
              • dziewczynaengina Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 18:32
                aha- starzy, to tak po 50 roku zycia jakos. jesli chodzi o prowadzenie samochodu. bo do lozka to tak do 43 roku zycia sie nadaja i baby i faceci. potem juz seks powinien byc zabroniony prawnie!
                • engine8t Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 18:57

> aha- starzy, to tak po 50 roku zycia jakos. jesli chodzi o prowadzenie samochod
                  > u. bo do lozka to tak do 43 roku zycia sie nadaja i baby i faceci. potem juz se
                  > ks powinien byc zabroniony prawnie!

LOL to to forum nalezy przezwac na "Seksualni emeryci" ?
                  • engine8t Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 18:59
                    engine8t napisał:

> dziewczynaengina napisała:
                    >
                    > > aha- starzy, to tak po 50 roku zycia jakos. jesli chodzi o prowadzenie sa
                    > mochod
                    > > u. bo do lozka to tak do 43 roku zycia sie nadaja i baby i faceci. potem
                    > juz se
                    > > ks powinien byc zabroniony prawnie!
                    >
                    > LOL to to forum nalezy przezwac na "Seksualni emeryci" ?

A Tobie to tez dac przydomek "viagra"
                    • dziewczynaengina Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 19:06
                      no a jak. w pewnym wieku juz po ptoku. . nie ma juz kocura, gdy opadnie rura
                      • dziewczynaengina Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 19:08
                        wiagra mi nie pasuje, ja jestem polski, zdrowy lubczyk. pobudza a skutkow ubocznych nie daje. no chyba, ze sie ktorys zakocha, ale to juz nie moja wina!
                        • hrasier_2 Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 19:21
                          Landryna. To takie słodkie🤪
                          • dziewczynaengina Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 19:25
                            ja to bardziej tlusta, niz slodka jak juz. ale do amerykanskiej tuszy mi jeszcze z 85 kilo brakuje :P Engine, utuczyliscie porzadnie gosci z Polski. bo jak sie w Ameryce nie utyje, to sie nie liczy wizyta
                            • engine8t Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 19:34

> ja to bardziej tlusta, niz slodka jak juz. ale do amerykanskiej tuszy mi jeszc
                              > ze z 85 kilo brakuje :P Engine, utuczyliscie porzadnie gosci z Polski. bo jak
                              > sie w Ameryce nie utyje, to sie nie liczy wizyta

Ale tu to przeciez nie ameryka tylko kalifornia i grubi sa jedynie przyjezdni w sezonie letniem. LOL

Nasi gosci z reguly traca wage i nawet komentuja ze tu dlatego ludzi maja kase bo oszczedzja na jedzeniu. A tak naprawde to ich nie gldzimy tylko sie ruszja i zdrowo jedza :)
                              A z drugiej strony to robia fotki i na instagram wsadzja pokazujac jakie tu sa porcje w restaracjach....
                              Go figure..

• dziewczynaengina Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 19:39
                                e tam, u nas na pewno wieksze sa porcje. pokaz zdjecie, to ocenimy
                                • dziewczynaengina Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 20:25
                                  Engine, lobuzie, musze isc sie pakowac. jade sie lajdaczyc nad morze. jak wroce, wrzuce ci zdjecie muszelki z plazy. takiej polskiej, co to jebie jak stara fladra.
                                  zegnaj pomelo, ananasie Ty! jak wroce, bede Cie wkurwiac na calego :*
                                  • dodekanezowiec Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 20:35
                                    Engine wie w ogóle co to Captur?
                                    • engine8t Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 20:40
                                      dodekanezowiec napisał:

> Engine wie w ogóle co to Captur?

Pojecia nie ma ani o jednym ani drugim. Chyba ze to captur od bluzy a wszytko z "i" na poczatku z ifonami sie kojarzy.
                                  • engine8t Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 20:46

> Engine, lobuzie, musze isc sie pakowac. jade sie lajdaczyc nad morze. jak wroce
                                    > , wrzuce ci zdjecie muszelki z plazy. takiej polskiej, co to jebie jak stara fl
                                    > adra.
                                    > zegnaj pomelo, ananasie Ty! jak wroce, bede Cie wkurwiac na calego :*

No to jedz i sie odstresuj.. i nabierz sil bo mnie wkur nie tak latwo.
                                    A z tym zdjeciem muszelki to zanim bedziesz ta muszelke zdejmowac to najpierw chyba musisz ja wlozyc czy nalozyc?
                                    Mozesz sobie zrobic stroj do opalania z tych muszelek.
        • qqbek Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 21:43
          engine8t napisał:

> No bo buredelu bez baby by przecie by nie bylo ? A ze jedna baba i duzo chlo
          > pw to juz nie burdel a orgie.

Nie chcę cię ze strefy komfortu wyprowadzać, ale jak jest wielu facetów, a jedna kobita, to to się gangbang nazywa.

> Widze ze cie tu rozpiescili czy tez rozpuscili jak mnie nie bylo?

My, ją, rozpieszczać?
          Nie ma tu lekko dziewucha.

> Majtki porzedne zaloz i trzymaj gebe zamknieta to i wiatr nie zaszkodzi.

A to racja.
          • dziewczynaengina Re: Captur czy i30 - głosujcie 09.09.24, 21:58
            Panie Qubek, nie gorsz seniora :D ze muszelka sie mowi na piczke tez mu nie mow, uroczo niewinny jest nasz Enginek :) i niech takim pozostanie! kurwa, ciezko mi sie oderwac od tego forum, no.ale trzeba
    • karkochas Re: Captur czy i30 - głosujcie 03.11.24, 15:16
      To tak z kronikarskiego obowiązku:
      - zamówiłem Captura z gazem za 88k
      - zrezygnowałem
      - zamówiłem Focusa 1.0 ST-Line z paroma dodatkami za 94 600
      - czekam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka