kreinto 10.12.24, 21:05 Patrzcie i bierzcie, podawajcie dalej: youtu.be/qIrkbC0wCOA?si=_JWgbcJErudeTATt Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dodekanezowiec Re: Bolo to lubi. 🙂 10.12.24, 21:13 W każdej marce coś tam się znajdzie. Roczniki, partie itp. Hyundai i Kia to dość niezawodne auta, na pewno lepij z nimi niz z Puretechem. Co to w ogóle za auto na filmie? Jakiś hyundai ix35 chyba, chyba z silnikiem 1.6 132 którego już nie ma. To tak jak gdyby dyskutować o TSI czy TCE z 2010-2012 mniej więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Bolo to lubi. 🙂 11.12.24, 05:51 kreinto napisał: > Wszystkie GDI Hyundai i KiA. Przecież teraz jest tylko T-GDI. I na forach cicho o tym żeby ktoś miał problem. Z GPF w silniku 1.6 150 Tucson Sportage narzekają ale wg "jedynej słusznej linii" na Auto Moto Forum - po co kupować nowe auto do jazdy np. 5 tys.km rocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: Bolo to lubi. 🙂 11.12.24, 15:58 To racja-ten tendencyjny i nieprawdziwy filmik jest o silniku GDI a dawno Hyundai montuje T-GDI a to jakosciowa różnica. Ten filmik chyba z 2008 r? Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Bolo to lubi. 🙂 11.12.24, 16:41 > Ten filmik chyba z 2008 r? No ale to ty zachwalasz właśnie kilkunastoletnie koreańskie szroty. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Bolo to lubi. 🙂 11.12.24, 17:25 vogon.jeltz napisał: > > Ten filmik chyba z 2008 r? > > No ale to ty zachwalasz właśnie kilkunastoletnie koreańskie szroty. Raczej tak z 20-letnie. Podczas gdy właśnie kolo 2006/7 Kia bardzo wspięła się w górę. Było parę wypadków przy pracy ale kto nie miał? (TSI, TCE, a Puretech to trwanie w błędzie). GDI to niszowy silnik bo w mniejszych autach i średnich byly zwykle 1.2 i 1.4, a silniki T-Gdi są raczej bez narzekań (czy 1.0 czy 1.6). Kia czy Hyundai miewają jakieś niedoróbki, coś tam że skrzynia automatem było. Ale kreinto przegina w drugą skrajność. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Bolo to lubi. 🙂 11.12.24, 22:26 nowosci.com.pl/oto-suvy-ktore-sa-najmniej-awaryjne-wedlug-raportu-adac-sprawdz-praktycznie-bezawaryjne-modele-aut/ar/c4-18116433 Nawet nie żebym szukał specjalnie ale przypadkiem trafiłem. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Bolo to lubi. 🙂 11.12.24, 22:28 W sensie że Hyundai bardzo dobrze wypadł chyba tylko ustępując markom premium. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Bolo to lubi. 🙂 11.12.24, 23:07 vogon.jeltz napisał: > > Ten filmik chyba z 2008 r? > > No ale to ty zachwalasz właśnie kilkunastoletnie koreańskie szroty. Oj nie lubisz ty bola, nie lubisz. Ale kogo ty lubisz. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Bolo to lubi. 🙂 12.12.24, 13:48 > Oj nie lubisz ty bola, nie lubisz. Ale kogo ty lubisz. Nie tyle nie lubię, co uważam za głupka pieprzącego farmazony. Nie lubię to ciebie, na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Bolo to lubi. 🙂 11.12.24, 06:55 Bardziej zależy jak początkowo docierałeś auto. Później nie pomoże woda z Wisły. Czasami kupujemy auto z bagażem złych nawyków poprzedniego właściciela. Jak dbasz tak masz. Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: Bolo to lubi. 🙂 11.12.24, 15:59 Absolutnie swieta racja- ten samochód mógł byc kiepsko serwisowany albo w ogóle nie- no to silnik padł i to jest norma. Odpowiedz Link Zgłoś
kreinto Re: Bolo to lubi. 🙂 11.12.24, 16:14 hrasier_2 napisał: > Bardziej zależy jak początkowo docierałeś auto. Później nie pomoże woda z Wisł > y. Czasami kupujemy auto z bagażem złych nawyków poprzedniego właściciela. Jak > dbasz tak masz. No nie w tym przypadku. Obejrzyj to dowiesz się jaki to szajs. 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: Bolo to lubi. 🙂 11.12.24, 15:52 Filmik lipa i mocno tendencyjny. Nie na temat-jutro to udowodnię. Odpowiedz Link Zgłoś
kreinto Re: Bolo to lubi. 🙂 11.12.24, 16:15 bolo2002 napisał: > Filmik lipa i mocno tendencyjny. Nie na temat-jutro to udowodnię. Tak sobie tłumacz ten koreański chłam. 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: Bolo to lubi. 🙂 12.12.24, 13:35 Jak obiecałem-tak piszę. Filmik, którym próbowałeś opluć samochody Kia i Hyundai- nie odniesie skutku. Ten wysoce szkodliwy i tendencyjny filmik mówi o rzekomym zatarciu sie silnika GDI. Twój nawiedzony mechanik-bez rozebrania nawet silnika juz wie- ze jest on zatarty. Otóż oswiecam Cię, że mogę Ci przysłać taki sam film z silnikiem Mercedesa, Audi, BMW i czego tylko pragniesz. Odpowiadam- jak sie nie serwisuje odpowiednio i zgodnie z instrukcja silnika- to nawet w Bentleju -silnik może paśc po 45 tys km przebiegu. Krótko mówiąc- nie wolno generalizowac- na podstawie jednej nieznanej historii silnika. A Ty to zrobiłeś- czyli brakuje Ci logicznego myslenia. na dodatek- akurat w wielu ocenach ekspertów-silnik ten uchodzi za udany. Najwidoczniej znów nie pomyslałeś-że sa madrzejsi od Ciebie. A co do jakosci samochodów Hyundai i Kia to niemal wszystkie opinie sa bardzo pozytywne i mechaników i ekspertów. Dodatkowo - samochody tego koncernu z Korei sa jakosciowo lepsze niz samochody ze Słowacji i Czech. A moje opinie powstały na bazie doswiadczenia z samochodami Kia -własnie z Korei. Powtórzę jeszcze raz- są lepsze niz każde z Europy. Dzis jak wiadomo- koncern ten montuje silnik T-GDI-jeszcze lepszy i nowocześniejszy i nie ma z nim problemów- w przeciwieństwie do francuskich czy Forda. Mój mechanik powiedział jednoznacznie- a serwisuje wszystkie marki- jak Pan bedzie cos nowego kupował, to tylko Hyundai albo Kia. dziekuję i wychodzę ! Odpowiedz Link Zgłoś
kreinto Re: Bolo to lubi. 🙂 12.12.24, 20:15 bolo2002 napisał: > dziekuję i wychodzę ! Bardzo zabawne fikołki. 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Bolo to lubi. 🙂 13.12.24, 09:25 Gwoli ścisłości to rozpadające się wkłady katalizatorów zasysane przez EGR to nie tylko problem Hyundai/Kia... Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: Bolo to lubi. 🙂 13.12.24, 10:20 Samochód Kia Cerato-diesel mój-lat 18 i 1/2 -do tej pory nie czyściłem EGR-a- bo nie ma potrzeby-przebieg 230 tys km. Produkcja z Korei. Nie mam dpf-u ani dwumasy. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Bolo to lubi. 🙂 13.12.24, 11:57 > Nie mam dpf-u ani dwumasy. Czyli nie dość, że twój gówniany rzęch trzęsie się jak galareta, to jeszcze robisz syf siejąc naokoło rakotwórczą sadzą. Gratulacje. Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: Bolo to lubi. 🙂 13.12.24, 15:30 Najwyrazniej nie masz pojęcia o samochodach i pieprzysz głupoty! Nie dość- że w ogóle sie nie trzęsie, to jeżdzi jak nówka, silnika diesla nie słychać i spaliny ma przezroczyste. Czyste jak łza. I nie wygląda na rzęcha dupku. Żadnej sadzy też nie wali. Emituje znacznie mniej CO2 niz nowy SUV za 200-300 tys zł. Idż dupku do szkoły i sie poducz, bo produkujesz sie jak motoryzacyjny matoł !. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Bolo to lubi. 🙂 13.12.24, 16:41 bolo2002 napisał: > Najwyrazniej nie masz pojęcia o samochodach i pieprzysz głupoty! Nie dość- że w > ogóle sie nie trzęsie, A jak odpalisz silnik? > to jeżdzi jak nówka W jakie jeszcze cuda wierzysz? Płaska ziemia? > silnika diesla nie słychać i spali > ny ma przezroczyste. Czyste jak łza. I nie wygląda na rzęcha dupku. Żadnej sa > dzy też nie wali. Emituje znacznie mniej CO2 niz nowy SUV za 200-300 tys zł. A możesz mi przyblizyć jakiej to magii uzywasz w silniku czy wydechu żeby to się stało??? Bo ja u siebie też tak chcę. > Idż dupku do szkoły i sie poducz, bo produkujesz sie jak motoryzacyjny matoł !. Jesteś pewien, że nie piszesz o kimś kogo dobrze znasz i co rano widzisz??? Bo jak czytam co napisałeś to..... Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Bolo to lubi. 🙂 13.12.24, 16:54 Ja wygasiłem bola2002 bo to zakamuflowana opcja niemiecka. Powinien mieć bolo2018 bo wtedy Korea wygrała 2:0 z Niemcami. W 2002 było 0:1. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Bolo to lubi. 🙂 13.12.24, 22:27 dodekanezowiec napisał: > Ja wygasiłem bola2002 bo to zakamuflowana opcja niemiecka. Powinien mieć bolo20 > 18 bo wtedy Korea wygrała 2:0 z Niemcami. W 2002 było 0:1. Najlepiej bys się wygasił. Bo ci strony braknie na auto Moto. I tak już nie ma z kim tu dyskutować. Same nadęte bufony. To forum upada. Już pies z kulawą nogą tu nie zagląda.. Coraz większa nuda. Bolo ma już swoje lata i nikogo się nie czepia. Ma specyficzne podejście do polityki, ale nie jest agresywny. Jest pasjonatem samochodów koreańskich i warto to uszanować. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Bolo to lubi. 🙂 14.12.24, 00:51 > Bolo ma już swoje lata i nikogo się nie czepia. Ma specyficzne podejście do polityki, > ale nie jest agresywny. Jest pasjonatem samochodów koreańskich i warto to uszanować. Bolo pierdoli farmazony. Począwszy od sławetnego przelotu Wartburgiem z prędkością podświetlną z Wawy do Berlina, skończywszy na pełnoletnim gruzie, który rzekomo wygląda jak nówka i nie kopci. Może nie jest agresywny (chociaż mnie nazwał dupkiem), ale to mitoman. Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: Bolo to lubi. 🙂 15.12.24, 08:54 Silnik diesla 1,6 crdi vgt- to najlepsza wersja koreańskiego silnika-co zostało wilokrotnie opisane w opiniach. Ma taka zalete- że go prawie nie słychac- i nie jest to magia-tylko rzeczywistośc. Znam inne silniki diesla w tej klasie, np 2,0 TDI-syn ma i 170 Km- chodzi jak traktor, włoski silnik Multijet-to samo-bardzo głosny. A ten koreański/ a to tez włoski silnik/ chodzi jak mucha- jak dobra benzyna. Jak stanę na zewnatrz-silnika prawie nie słychać/ rozgrzanego oczywiscie/. Dlaczego mam przezroczyste spaliny? To proste-pisałem wielokrotnie- kup sobie Doktora firmy K2 do diesla-Diesel clinner i co 5 tys km dolej do zbiornika paliwa przed tankowaniem- i masz czyste spaliny- bo cały układ dolotowy zostaje wyczyszczony z nagaru. Kosztuje to 7-9 zł tylko. I to jest cała magia. Dopuszczenie w stacji diagnostycznej dostaje co rok w 5 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Bolo to lubi. 🙂 16.12.24, 11:15 Pokrycie stołu wymyślone przez mnichów którym się nie chciało czyścić drewnianych stołów maps.app.goo.gl/j87yicC1ikb2V8py7?g_st=ic Można dolecieć z Wrocławia (dla Dodeka) Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Bolo to lubi. 🙂 16.12.24, 11:37 bywalec.hoteli napisał: > A co to jest ta cerata? Kio Cerato :) Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: Bolo to lubi. 🙂 17.12.24, 10:34 Cerata to kompact-poprzednik Kia Ceed ale lepszy- bo wyprodukowany w Korei a nie na Słowacji-jak nastepca Ceed. Znacznie lepszy jakosciowo. Mam nawet system oszczędzajacy akumulator. A to z zycia wziete: - oryginalny koreański akumulator wymieniłem dopiero po 14-tu latach -sprzęgła wytrzymało 16 lat - rozrząd/ łańcuch/ - 16 lat - przegładnia kierownicza- 18 lat !!!!!! Taka to jest jakość. Mało kierowców o tym wie- a jak sie coć prawdziwego napisze- to nie wierzą. Wyposarzenie tego modelu Kia Cerato Komfort-Sport jest lepsze niz nie jednego Mercedesa . Np samochód ma 10 air-bagsów . Kosztował mnie dokładnie 9,5 tys zł !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Bolo to lubi. 🙂 18.12.24, 13:21 > Wyposarzenie tego modelu Kia Cerato Komfort-Sport jest lepsze > niz nie jednego Mercedesa . To akurat żaden wyczyn. Mercedesy, a także BMW, słynęły z tego, że można było je zamówić w wersji "całkowity golas" z szybami na korbę. Ze dwa (a zatem niejeden) się pewnie znajdą. > Np samochód ma 10 air-bagsów Czego dziesięć? Albo używaj angielskiego poprawnie, drogie dziecko, albo odmieniaj po polsku. A 10 poduszek powietrznych nie miała Cerata w żadnej wersji wyposażenia, więc znowu kłamiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Bolo to lubi. 🙂 13.12.24, 20:23 > Nie dość- że w ogóle sie nie trzęsie, to jeżdzi jak nówka, silnika diesla nie słychać > i spaliny ma przezroczyste. Jasne, i w ogóle porusza się przy pomocy unobtainium. > Żadnej sadzy też nie wali. Sam się idź doucz, dupku. KAŻDY diesel w określonych warunkach produkuje sadzę, to wynika z samej istoty spalania w tym typie silnika. Filtry cząstek stałych wymyślono właśnie po to, żeby te mikroskopijne cząstki sadzy zatrzymywać. Zresztą, założę się, że twój rzęch nie spełnia żadnych współczesnych norm. Na szczęście już niedługo tym kopcącym gównem nigdzie nie wjedziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Bolo to lubi. 🙂 13.12.24, 22:11 vogon.jeltz napisał: > Na szczęś > cie już niedługo tym kopcącym gównem nigdzie nie wjedziesz. No SCT nie będzie w każdej gminie, im dalej na południe i wschód kraju, tym większe przyzwolenie na syfienie. Inna sprawa to to, że Bolo twierdzi, że ta jego Cerata ma nieskazitelną blacharkę. No może jak garażuje w ogrzewanym garażu i nigdy na deszcz nią nie wyjeżdża to możliwe, ale ogólnie "koreańce" i "japończyki" są dużo gorzej zabezpieczone antykorozyjnie niż europejskie auta (i nie mówię tu tylko o niemieckich, bo wpadka, którą zaliczył na przełomie wieków Mercedes jest wprost legendarna). Niepognite Clio II znajdziesz bez problemu, niepognitej Toyoty Yaris I czy KIA Rio ze świecą szukać. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Bolo to lubi. 🙂 14.12.24, 12:31 Ostatnio było jakieś zestawienie. Oczywiście niemieckie i trzeba założyć że Niemce są krystalicznie uczciwi w takich zestawieniach (z chęcią poczytałbym badania, zestawienia z Francji czy Korei Płd.). Hyundai i Kia tak w środku stawki."gnicia". Fakt że europejskie lepiej ale Korea lepiej niż Japonia (Honda i Suzuki wypadają najgorzej). Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Bolo to lubi. 🙂 14.12.24, 22:46 dodekanezowiec napisał: > Ostatnio było jakieś zestawienie. Oczywiście niemieckie i trzeba założyć że Nie > mce są krystalicznie uczciwi w takich zestawieniach (z chęcią poczytałbym badan > ia, zestawienia z Francji czy Korei Płd.). > Hyundai i Kia tak w środku stawki."gnicia". > Fakt że europejskie lepiej ale Korea lepiej niż Japonia (Honda i Suzuki wypadaj > ą najgorzej). Tak, tylko mowa pewnie w tym zestawieniu o autach do 10 lat. Bolo ma pełnoletnią Ceratę. A wtedy "koreańczyki" gniły jeszcze na potęgę. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Bolo to lubi. 🙂 16.12.24, 09:19 A co jak Bolo na ten przykład mieszkał w ciepłej Albanii oraz blisko suchego i ciepłego miejsca (krematorium)? :) Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Bolo to lubi. 🙂 15.12.24, 06:52 vogon.jeltz napisał: > > Nie dość- że w ogóle sie nie trzęsie, to jeżdzi jak nówka, silnika diesla > nie słychać > > i spaliny ma przezroczyste. > > Jasne, i w ogóle porusza się przy pomocy unobtainium. > > > Żadnej sadzy też nie wali. > > Sam się idź doucz, dupku. KAŻDY diesel w określonych warunkach produkuje sadzę, > to wynika z samej istoty spalania w tym typie silnika. Filtry cząstek stałych > wymyślono właśnie po to, żeby te mikroskopijne cząstki sadzy zatrzymywać. Zresz > tą, założę się, że twój rzęch nie spełnia żadnych współczesnych norm. Na szczęś > cie już niedługo tym kopcącym gównem nigdzie nie wjedziesz. Dobrze że ty nie rządzisz w tej Unii. Pojedzie se na grzyby, na ryby i ciebie przeżyje. Odpowiedz Link Zgłoś