Dodaj do ulubionych

Co na mało USA/

20.02.25, 15:14
Tak w sumie co nam (światu) dało USA? Robocze spodnie (dżinsy) i troszkę dobrej muzyki: Joe Cocker, Tina Turner, Janis Joplin .....
Obserwuj wątek
    • waga173 Re: Co na mało USA/ 20.02.25, 15:21
      Marsjaninie, nie zaliczasz sie do nas, swiata.
    • tbernard Re: Co na mało USA/ 20.02.25, 16:54
      Oprócz tego co napisałeś, to Fordy Mustangi, Szewrollety, Kadillaki, Kabriollety, SUV-y, Boeingi, pierwszego człowieka na Księżycu, tranzystory, komputery, Internet, łyżworolki Rollerblade i na pewno wiele różnych rzeczy, które akurat nie przyszło mi do głowy. Aha do tego spory przemysł filmowy produkujący chyba najwięcej filmów na świecie.
      • hukers Re: Co na mało USA/ 20.02.25, 17:45
        Jeszcze Cudowne Lata i Michaela Jordana.
      • galtomone Re: Co na mało USA/ 21.02.25, 07:04
        tbernard napisał:

> Aha do tego spory przemysł filmowy produkujący chyba na
        > jwięcej filmów na świecie.

Tu chyba numerem 1 są Indie
    • hrasier_2 Re: Co na mało USA/ 20.02.25, 17:46
      Dały Trumpa. Może nie wszystkim, ale dały. To cud nad cuda. I to drugi raz. Miał chłop zgnić we więźniu. Tyle zarzutów prokuratorskich. I oczywiście nieudany zamach. Wszyscy już składali życzenia Kamali. A tu zonk wygrał cuglach. Maryja amerykańska nad nim czuwała.
    • engine8t Re: Co na mało USA/ 20.02.25, 17:59
      Konia z UNRy Pawlakom
      • tbernard Re: Co na mało USA/ 20.02.25, 18:53
        Kargulowi nie Pawlakom.
        • engine8t Re: Co na mało USA/ 20.02.25, 20:16
          tbernard napisał:

> Kargulowi nie Pawlakom.

Ale Witja na nim przyjechal :)
          • hrasier_2 Re: Co na mało USA/ 20.02.25, 22:33
            engine8t napisał:

> tbernard napisał:
            >
            > > Kargulowi nie Pawlakom.
            >
            > Ale Witja na nim przyjechal :)
            Ale na kocie nie na koniu.
    • skitenis Re: Co na mało USA/ 20.02.25, 22:51
      czułing gam
    • skitenis Re: Co na mało USA/ 20.02.25, 22:52
      keczap
    • skitenis Re: Co na mało USA/ 20.02.25, 22:55
      rozpropagowali niemiecki produkt:
      gorący pies
      • qqbek Re: Co na mało USA/ 20.02.25, 23:21
        I niech szczezną za to.
        Kto nie chciał zapłacić za paliwo i nie czekał przez to w kolejce na stacji przez tych co to "jednego z ostrym sosem", niech pierwszy rzuci kamieniem.
        A jeszcze niech taka menda hotdogowa nie zwolni miejsca pod dystrybutorem (bo powszechne jest u nas nadal przekonanie, że trzeba stać pod nim, aż zapłacisz), to czekasz nie tylko na hotdoga, ale i na tankowanie przez taką.
        • hukers Re: Co na mało USA/ 21.02.25, 10:21
          qqbek napisał:

> A jeszcze niech taka menda hotdogowa nie zwolni miejsca pod dystrybutorem (bo p
          > owszechne jest u nas nadal przekonanie, że trzeba stać pod nim, aż zapłacisz),
          > to czekasz nie tylko na hotdoga, ale i na tankowanie przez taką.
          >
          Myślę, że powszechność tego przekonania wynika z jego sensowności.
          • qqbek Re: Co na mało USA/ 21.02.25, 16:28
            hukers napisał:

> Myślę, że powszechność tego przekonania wynika z jego sensowności.

Otóż nie.
            Na wszystkich koncernowych stacjach instrybutor "pamięta" dwa lub nawet trzy ostatnie tankowania, jak przy dużej kolejce zjedziesz na miejsce postojowe, to zanim dobrze zapłacisz kolejny będzie już kończył tankowanie.

Przy małym ruchu też zostawiam pod instrybutorem, ale jak jest kolejka (i jest gdzie zaparkować, ale najczęściej jest), to zawsze zjeżdżam, zanim zapłacę.
            • trypel Re: Co na mało USA/ 21.02.25, 16:35
              Ok, przy flocie albo routexie nie możesz zjechać
        • trypel Re: Co na mało USA/ 21.02.25, 10:48
          W miejscach gdzie są poza hotdogami jeszcze obiady (orlen bistro) to taka malepeta potrafi zjeść kotleta trzymając auto pod instrybutorem.
          Sam widziałem pare x.
          • wislok1 Re: Co na mało USA/ 21.02.25, 21:56
            W Austrii sa hotdogi, ale nikt ich tak nie nazywa...
            Oficjalnie to Bosna,przysmak z Bosni-Hercegowiny ( tam go nikt nie zna )
            Bosna rozni sie drastycznie wizualnie od hotdogow z Orlenu, po za tym to inne pieczywo niz dla hotdogow

• wislok1 Re: Co na mało USA/ 21.02.25, 22:08
              Jako pieczywo to sa tylko bagietki
              No i bosna NIE jest nigdy z parowka, tylko ZAWSZE z kielbasa jako kielbasa
            • waga173 Re: Co na mało USA/ 21.02.25, 22:14
              Gwoli informacj, pies jamnik (tylko bron boze jajnijk) byl znany w Ameryce jako rasa dachshound. Jeden co wpadl na pomysl robienia tych waskich ala kanapek z podgrzanym dlugim serdelkiem najpierw je sprzedawal jako hot dachshundy i nie mial najmniejszego sukcesu dopoki swoj wynalazek nie zaczal nazywac goracy piesek.
              • wislok1 Re: Co na mało USA/ 21.02.25, 22:21
                Genialny mial pomysl
      • wislok1 Re: Co na mało USA/ 21.02.25, 08:39
        W Niemczech ten produkt prawie nikt nie je i prawie na zadnej stacji sie go nie kupi..

W PL i Czechach to jest jakas plaga, sprzedawanie bulek z czyms, co ma byc miesem,a jest zbiorem odpadkow miesnych i trocin
      • wislok1 Hamburgery i McDonalda 21.02.25, 08:43
        Z Hamburgiem hamburgery nie maja nic wspolnego

Akurat w DE hamburgery sa wszedzie, a hotdogow prawie nie ma

W Austrii jest fajnie, bo maja mnostwo swoich kanapek, bardzo smacznych i pozywnych, dominuja nad tymi amerykanskimi wyrobami
        Mozna kupic w sklepie normalna tradycyjna bulke z szynka, kielbasa, czy serem, do tego ogorek czy inny dodatek

• marekggg Re: Co na mało USA/ 21.02.25, 00:14
      wow to jest pytanie ktore jest idityczne. jezeli sie nie orientujesz w historii, w technice, w spoleczenstwie i w polityce, to masz problem.

USA nam dali super duzo rzeczy, ktore skostniala europa nie byla w stanie. ale tez vice versa
    • bolo2002 Re: Co na mało USA/ 21.02.25, 08:18
      USA to dało to coś-jeśli w ogóle - tam mieszkajacym Amerykanom a Tobie to np. Jimy Hendrixa-bo Janis Joplin była do niego dodatkiem. No i był uznany najlepszym gitarzysta na świecie. pewnie - ze lepiej trzymać z "wielkimi" i bogatymi niz z maluczkimi i biednymi. Tyle tylko, że podobno miłość polsko-hamerykanska to lipa. Zaraz ten czar pryśnie- jak okaże sie, ze Trump wycofa oddziały USA z Europy , w tym z Polski. Wszystko na to wskazuje . Pewnie jak K. Puławski albo Kosciuszko walczyki za Hamerykę- to ta miłosc była prawdziwa.Dzis to polityczna fasada- bez treści. O 40 % ma zmalec zangazowanie USA w Europie. Amerykanie wiedza, ze ich główne zagrozenie - to Chiny i do tego się przygotowują.
    • skitenis Re: Co na mało USA/ 21.02.25, 10:13
      teflon, lycrę.
      I to co powoduje, że 50% samochodów w Polsce się jeszcze porusza czyli : srebrną taśmę
    • vogon.jeltz Re: Co na mało USA/ 21.02.25, 11:59
      Dolara. I teraz mają bardzo wielką spinę, żeby świat nie zechciał z niego zrezygnować.
      • trypel Re: Co na mało USA/ 21.02.25, 12:07
        Ostatnio jak świat chciał (przynajmniej kawałek swiata) to się arabska wiosnę wywołało i głupie pomysły z głowy wybiło
      • hukers Re: Co na mało USA/ 21.02.25, 12:21
        vogon.jeltz napisał:

> Dolara. I teraz mają bardzo wielką spinę, żeby świat nie zechciał z niego zrezy
        > gnować.

Myślę, że dolar jeszcze długo będzie walutą rezerwową.
        • tbernard Re: Co na mało USA/ 21.02.25, 15:08
          hukers napisał:

> vogon.jeltz napisał:
          >
          > > Dolara. I teraz mają bardzo wielką spinę, żeby świat nie zechciał z niego
          > zrezy
          > > gnować.
          >
          > Myślę, że dolar jeszcze długo będzie walutą rezerwową.

Teraz coraz bardziej popularne są bitcoiny.
    • nousecomplaining Re: Co na mało USA/ 21.02.25, 15:33
      Napalm! Skutecznie usuwa wszelkie niechciane organizmy.
    • waga173 Re: Co na mało USA/ 21.02.25, 20:24
      Ameryka dala swiatu bombe atomowa zeby mogl sie zniszczyc.
      • wislok1 Re: Co na mało USA/ 21.02.25, 21:48
        No, wlasnie, tego nie bylo do tej pory, a to doslownie cos zaje.istego
      • waga173 Re: Co na mało USA/ 22.02.25, 18:28
        waga173 napisał:

> Ameryka dala swiatu bombe atomowa zeby mogl sie zniszczyc.

A patrzac na to z innej perspektywy, miedzy pierwsza a druga wojna swiatowa bylo 20 lat a miedzy druga a trzecia uplynelo juz 80 lat i jeszcze jej nie ma. Moze to dzieki bombie?
        • vogon.jeltz Re: Co na mało USA/ 22.02.25, 22:02
          Niektórzy historycy są zdania, że nie było pierwszej i drugiej wojny, tylko jedna wojna nazywana przez nich "drugą wojną trzydziestoletnią", gdzie działania zbrojne były przedzielone dwudziestoletnim okresem zawieszenia broni. I ja się z tym nawet zgadzam, bo to ma sens: ani po pierwszej 30-letniej ani po tej XX-wiecznej nic już nie było takie samo.
          • waga173 Re: Co na mało USA/ 22.02.25, 22:19
            I ja sie calkowicie z Toba zgadzam, to byl ten sam mecz tylko z dluuuga przerwa na nabranie oddechu po pierwszej rundzie.
            Intryguje mnie cos innego, dlaczego data wybuchu drugiej wojny swiatowej jest powszechnie mylona z data "wybuchu" wojny niemiecko-polskiej, dwoch uczestnikow, dnia pierwszego wrzesnia roku pamietnego a nie swiat. Zeby sie nazywala "swiatowa" to trzebaby poczekac do grudnia '41 kiedy Japonia dolaczyla sie do reszty a dzien pozniej Adolf wypowiedzial wojne USA. Wiec chyba tez jestem "niektorym historykiem". Moje uszanowanie.
            • qqbek Re: Co na mało USA/ 22.02.25, 22:44
              A tam "długa przerwa" - były kolejne wojny - irlandzka narodowowyzwoleńcza, Polsko-Sowiecka, Grecko-Turecka (do traktatu w Lozannie z 1923 roku), 1924 - powstanie w Gruzji, 1925 - powstanie kurdyjskie w Turcji, 1926- pucz w Portugalii, 1927 - początek wojny domowej w Chinach (skończyła się właściwie to dopiero w 1949 - z krótką przerwą na zjednoczenie w obliczu japońskiej inwazji).
              Lata 30-te to macie pewnie lepiej "obcykane" - więc nie muszę mówić (Hiszpania - od rewolucji w Asturii po wojnę domową, Włochy i Abisynia - a potem Etiopia, incydenty graniczne na linii ZSRR - Japonia).
              Co do "daty wybuchu" tzw. II WŚ - lepsze będzie 3 września, kiedy to Anglia i Francja wypowiedziały wojnę Niemcom... tyle, że japońska agresja na Chiny trwała wtedy już od ponad dwóch lat (od lipca 1937 roku), więc równie uprawnione jest twierdzenie, że to wtedy się zaczęła (jak nie od zajęcia Mandżurii przez Japonię 6 lat wcześniej).
              • waga173 Re: Co na mało USA/ 22.02.25, 23:55
                Wojny i wojenki towarzyszyly ludzkosci od zarania dziejow. Ja wspomnialem tylko o tak zwanych swiatowych, a nawet co do tej definicji mialem zastrzezenia. Wedlug "niektorych historykow" pierwsza i jedyna wojna swiatowa zakonczyla sie jak ostatni kacap wymaszerowal z Polski.
    • bywalec.hoteli Re: Co na mało USA/ 21.02.25, 22:41
      Internet komputery metallice mirosofy, informatykę
      • vogon.jeltz Re: Co na mało USA/ 22.02.25, 22:03
        Informatykę to Anglik Turing wymyślił.
        • bywalec.hoteli Re: Co na mało USA/ 23.02.25, 00:46
          vogon.jeltz napisał:

> Informatykę to Anglik Turing wymyślił.
          Raczej sztuczna inteligencję?

Gdzie powstał pierwszy komputer?
          • qqbek Re: Co na mało USA/ 23.02.25, 04:04
            bywalec.hoteli napisał:

> Gdzie powstał pierwszy komputer?

Działający?
            W Niemczech, w 1941 roku (Z3).

Ale podwaliny teoretyczne to już Wielka Brytania i Babbage.

Pierwszy działający komputer elektroniczny?
            Wielka Brytania - Atanasoff i Berry
            • bywalec.hoteli Re: Co na mało USA/ 23.02.25, 10:24
              qqbek napisał:

> Działający?
              > W Niemczech, w 1941 roku (Z3).

Musiałem zaktualizować swoją wiedzę. Pierwszym programowalnym był ENIAC w US

> Pierwszy działający komputer elektroniczny?
              > Wielka Brytania - Atanasoff i Berry

Nie Wielka Brytania tylko stan Iowa:

en.m.wikipedia.org/wiki/Atanasoff%E2%80%93Berry_computer
    • engine8t Re: Co na mało USA/ 21.02.25, 23:01
      Mnie wszystko czego potrzebowalem i o czym marzylem.
      A przede wszystkim mozliwosci bo na reszte musialem sobie niestety zapracowc.
      • hrasier_2 Re: Co na mało USA/ 22.02.25, 22:48
        engine8t napisał:

> Mnie wszystko czego potrzebowalem i o czym marzylem.
        > A przede wszystkim mozliwosci bo na reszte musialem sobie niestety zapracowc.
        Ja też ciężko tyrałem, ale nie w Ameryce. Więc wiem coś o tym.Niektórym to przychodzi łatwo. Nawet się należy. Tak myślą.
    • bolo2002 Re: Co na mało USA/ 22.02.25, 08:54
      Hameryka dała nam Trumpa. Boże chroń nas przed wariatami. Słynny Amerykanin - Steven King napisał: Trump to zdradziecki zwolennik Putina. A mój znajomy: jak to dobrze, ze Obama zlikwidował BinLadena- Trump juz chciał sie z nim zaprzyjażnić . Podobno ma lecieć do Moskwy- jako wasal Putina- i wszystko jasne z tym pokojem. Bo nie o pokój tu chodzi-tylko o interesy USA i Rosji . Ukrainy w tym nie ma , bo już ją "rozbierają" .
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Co na mało USA/ 22.02.25, 12:36
      Kitchen Aid
    • klemens1 Re: Co na mało USA/ 22.02.25, 18:15
      Głównie to, że kacapów już u nas nie ma.
      Póki co ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka