Dodaj do ulubionych

Przyciąganie drzew

06.04.25, 21:55
Czy to jest normalne, żeby zakręty obsadzać drzewami? Drzewa na zakrętach przyciągają chojraków. Mnie też parę lat temu (GB) zakręt wyprosił z drogi choć jechałem z dozwoloną prędkością. Winowajcą był "śliż" spowodowany gołoledzią. Na szczęście nic mi i autu się nie stało, bo na zakręcie nie było, wyłapujących kierowców, drzew. Drzewa na zakrętach powinny być ścięte (Chiny bardzo o nie zabiegają), a zamiast nich posadzone, dla ewentualnej amortyzacji, krzaki. Mieliście jakieś wyrzuty na zakrętach?
Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: Przyciąganie drzew 06.04.25, 22:01
      Normalne to jest, zeby na zakretach zwalniac

Wtedy zadne drzewo nie przeszkadza....
    • qqbek Re: Przyciąganie drzew 06.04.25, 22:19
      O, a dopiero pisałem o "małpach od ciśnięcia gazu na prostej", a tu proszę!

Drzewa przy drodze zapewniają cień w gorące dni (przyczyniając się do wolniejszej degradacji nawierzchni, no i poprawiając widoczność rano/wieczorem), w zimie zapobiegają nawiewaniu śniegu (no dobra, na jesieni może być przez nie chwilowo bardziej ślisko, ale to jedyna wada).
      To, że w okolicach punktu zamarzania jechałeś "z przepisową prędkością" świadczy tylko o tobie.
      Od nastu lat każdy samochód który miałem ostrzegał mnie przed zbyt niską temperaturą na zewnątrz.
      Ostatnim, który tego nie robił, była Micra i w niej raz się przejechałem "za skrzyżowanie" w miejscu, w którym miałem skręcić w podporządkowaną... ale pod koniec 2023 jechałem nią po totalnej "szklance" ponad 30 kilometrów (co zajęło mi grubo ponad 1,5 godziny) i minąłem wielu "mistrzów prostej" stojących w rowach na awaryjnych (prawdziwa "hapokalipsa" była wtedy w Lublinie - samo MPK spisało wtedy 4 czy 5 autobusów na straty).
      • waga173 Re: Przyciąganie drzew 06.04.25, 23:10
        qqbek napisał:

> jechałeś "z przepisową prędkością" świadczy tylko o tobie.

Kurwa nad kurwami, kiedy te polskie Mongoly zrozumieja co znaczy 50 na znaku. Albo kiedy zrozumieja co oznacza ze widza jak sie zapali zielone na sygnalizatorze.
      • bolo2002 Re: Przyciąganie drzew 08.04.25, 15:03
        Lipa kolego- droga wysadzona drzewami niczego dobrego w sensie bezpieczeństwa jazdy nie załatwia. Wręcz przeciwnie. Żadna taka droga nie zatrzymuje śniegu ani wody . jednym z bardzo niebezpiecznych rozwiazań sa rowy odwadniajace. Z takiego rowu 2 razy mnie wyskoczył jelonek i dzik i nie było go widać. Samochód poniszczony. Gdyby drzew nie było-pewnie bym zobaczył zwierza. Drzewa przy drogach należy usunąć i będzie bezpieczniej.
        • vogon.jeltz Re: Przyciąganie drzew 08.04.25, 15:17
          Ilu was jest, bolo? Bo jednemu człowiekowi życia by nie starczyło na te wszystkie przygody.
          • bolo2002 Re: Przyciąganie drzew 13.04.25, 09:10
            Bo ja jeżdzę od 1977 r! I mam na osi ca 4 mln km prywatnie i w interesach. Więc przygód mi nie brakuje. Ale jest za to doświadczenie w każdych warunkach pogodowych.-czego i Tobie życzę.
        • waga173 Re: Przyciąganie drzew 08.04.25, 15:47
          A mnie raz jak jechalem Trabantem, zza drzewa wyskoczyla na droge kura. Jeszcze dlugo opowiadala innym kurom co to byl za szatan a nie kogut co ja sponiewieral.
          • vogon.jeltz Re: Przyciąganie drzew 08.04.25, 16:00
            Nie zapomniałeś "w"?
            • waga173 Re: Przyciąganie drzew 08.04.25, 16:25
              Nie, to nie Jarek na droge wyskoczyl zza drzewa:)
    • hrasier_2 Re: Przyciąganie drzew 06.04.25, 22:20
      Jak potrzeba to przyjadą i wytną. Teraz nie ma problemu. Wcześniej będąc w opozycji ten aktualny rząd ryczał, że wycinają puszczę. A teraz sami tną bez opamiętania. Nie wierzysz zapytaj się Pauliny Hennig-Kloski.
    • vogon.jeltz Re: Przyciąganie drzew 07.04.25, 00:03
      Wystarczy na zakręcie postawić barierkę. Wilk będzie syty i owca cała. Wyrzynanie drzew, bo przeszkadzają "szybkim ale bezpiecznym" to, kurwa, barbarzyństwo.
      • waga173 Re: Przyciąganie drzew 07.04.25, 01:49
        vogon.jeltz napisał:

> Wystarczy na zakręcie postawić barierkę. Wilk będzie syty i owca cała. Wyrzynan
        > ie drzew, bo przeszkadzają "szybkim ale bezpiecznym" to, kurwa, barbarzyństwo.

Nie pamietam kiedy a moze nawet i nigdy tak bardzo sie z kims zgodzilem jak teraz.
        • trypel Re: Przyciąganie drzew 07.04.25, 06:55
          waga173 napisał:

> vogon.jeltz napisał:
          >
          > > Wystarczy na zakręcie postawić barierkę. Wilk będzie syty i owca cała. Wy
          > rzynan
          > > ie drzew, bo przeszkadzają "szybkim ale bezpiecznym" to, kurwa, barbarzyń
          > stwo.
          >
          > Nie pamietam kiedy a moze nawet i nigdy tak bardzo sie z kims zgodzilem jak ter
          > az.

Chciałbym się dołączyć do kolegi Wagi.
          • nousecomplaining Re: Przyciąganie drzew 07.04.25, 10:40
            > Chciałbym się dołączyć do kolegi Wagi.
            Dołączam także. Jakże to typowo polskie, proste i prostackie rozwiązanie - najlepiej wyciąć.
      • bolo2002 Re: Przyciąganie drzew 13.04.25, 09:12
        Jak mówisz o tym wilku -to przecież owcy już nie będzie? Czy może owca zje wilka?
    • bolo2002 Re: Przyciąganie drzew 07.04.25, 08:23
      Pisałem o tym wielokrotnie. To ludzie najpierw sadzą drzewa przy drogach a potem na nich giną. Co powinno sierobić? Jak juz chcesz sadzić drzewa przy drogach-to ok, ale 2-3 m od niej.
      • vogon.jeltz Re: Przyciąganie drzew 07.04.25, 09:48
        > To ludzie najpierw sadzą drzewa przy drogach a potem na nich giną

To nie są ci sami ludzie, bolo (małą litera, bo to nie imię, tyło ksywka a właściwie nazwa konta, którą wszyscy piszą tu z małej)
      • waga173 Re: Przyciąganie drzew 07.04.25, 12:03
        Zazwyczaj jest pobocze, row i dopiero drzewa, wiecej niz 2-3 metry od drogi. Jezeli chodzi o bezpieczenstwo, to drzewa nie powinny byc sadzone po zewnetrznej stronie zakretu.
    • carnivore69x Re: Przyciąganie drzew 07.04.25, 15:35
      al.1 napisał:

> Mieliście jakieś wyrzuty na zakrętach?

Jedynie kolektywny wyrzut sumienia, że jako miasto wycięliśmy na nich (i gdzie indziej) drzewa.
    • bolo2002 Re: Przyciąganie drzew 08.04.25, 15:06
      Kolejne niebezpieczenstwo- to liscie z tych drzew leżące na drodze i w opadach deszczu. Przyhamuj mocniej- i jedziesz na lisciach bez przyczepnosci. Możesz miec najlepsze/ czyli najdroższe/ opony premium i nic Ci to nie da.
    • engine8t Re: Przyciąganie drzew 15.04.25, 21:00
      Cos z tym przyciganiem w Polsce chyba jest?
      Nie wiem o co tu chodzi ale YT wrzucil mi takie cos i sie zastanawiam o co tu chodzi?
      www.youtube.com/shorts/dSnSu52ZjQI
      • waga170 Re: Przyciąganie drzew 15.04.25, 22:11
        Jak zrzucil narty przed skokiem na galezie to jeszcze powinien byl sobie rozpiac rozporek.
        • engine8t Re: Przyciąganie drzew 15.04.25, 23:29
          waga170 napisała:

> Jak zrzucil narty przed skokiem na galezie to jeszcze powinien byl sobie rozpia
          > c rozporek.

Tak sobie wlasnie pomyslem za za duzo piwa wypil i nie da rady wytrzymac wiec wybral najlepsza opcje z mozliwych?
    • jeepster Re: Przyciąganie drzew 16.04.25, 00:13
      Wiele razy jeździłem drogą E14 (oznaczenie z czasów PRL). Na odcinku Szczecin-Gorzów Wlkp. jest wiele miejsc całkowicie zadrzewionych. Drzewa po obu stronach drogi. Jeszcze chyba z czasów Wilhelma. Bardzo fajnie się tam jedzie, szczególnie latem, w słoneczne dni. Obecnie równolegle do niej idzie nowa S3, więc jak komuś się spieszy to jedzie eską. Ostatnio jak tamtędy jechałem kilka lat temu, to zjechałem z S3 właśnie żeby przejechać się pomiędzy drzewami. Jechało się super. Aczkolwiek wzdłuż drogi widywało się całą masę "ssaków pospolitych". Lokalni mi mówili, że są głównie z Białorusi i Ukrainy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka