Dodaj do ulubionych

Dwa nowe OPP - Wroclaw

13.08.25, 09:52
Zeby potem nie bylo zdziwienia....

moto.pl/MotoPL/7,88389,32170970,wkrotce-ruszy-nowy-odcinkowy-pomiar-predkosci-na-obwodnicy.html#do_w=450&do_v=1463&do_st=RS&do_sid=2323&do_a=2323&s=BoxCzytImg4&do_upid=1463_ti&do_utid=32170970&do_uvid=1754982161976
Obserwuj wątek
    • trypel Re: Dwa nowe OPP - Wroclaw 13.08.25, 09:55
      I bardzo k..a dobrze. Szkoda ze ode mnie na północ tylko, poludnie tez by sie przydalo.
      • galtomone Re: Dwa nowe OPP - Wroclaw 13.08.25, 10:11
        Lewak jeb...y. Jakby Ci wladza na kark butem nie nadepnela to bys zyc nie umial, prawda? 😂😉
        • trypel Re: Dwa nowe OPP - Wroclaw 13.08.25, 13:52
          galtomone napisał:

> Lewak jeb...y. Jakby Ci wladza na kark butem nie nadepnela to bys zyc nie umia
          > l, prawda? 😂😉

Tak wlasnie :)
          Widze jak pomiar odcinkowy uspokoil ruch miedzy wroclawiem a legnica i marzy mi sie to samo na AOW zwłaszcza w godzinach szczytu
          • vogon.jeltz Re: Dwa nowe OPP - Wroclaw 13.08.25, 14:14
            LOL, czyli karanie działa, a odwoływanie się do RiGCzu jakoś nie bardzo?
            • trypel Re: Dwa nowe OPP - Wroclaw 13.08.25, 14:55
              Rozsądne tak. Pomiar odcinkowy jest rozsądny. Jesli nie widzisz różnicy między pomiarem odcinkowym a chowaniem sie w krzakach na ograniczeniu z prezydenta to ja ci nie wytłumaczę
              • vogon.jeltz Re: Dwa nowe OPP - Wroclaw 13.08.25, 14:58
                Nie mówię o suszeniu w krzakach, tylko ogólnie o ustalaniu przepisów mających na celu dobro ogółu i ich egzekwowaniu - nawet jeśli dla niektórych jednostek jest to "zamach na ich wolność.
                • klemens1 Re: Dwa nowe OPP - Wroclaw 13.08.25, 16:05
                  Problem w tego typu dyskusjach jest zawsze taki, że broniący przepisów mają tylko jeden bit do rozpoznawania sytuacji.
                  • galtomone Trypel - jestes 1 bitowy, wiedziales? 14.08.25, 10:27
                    klemens1 napisał:

> Problem w tego typu dyskusjach jest zawsze taki, że broniący przepisów mają tyl
                    > ko jeden bit do rozpoznawania sytuacji.

Przeciez jasnym jest , ze na pewno na calym odcinku pomiaru bez proboemu mozna jechac szybciej i bezpiecznie...
                    • trypel Re: Trypel - jestes 1 bitowy, wiedziales? 14.08.25, 10:31
                      Na całym odcinku uspokaja sie ruch ale nie ma problemu z wyprzedzeniem i chwilowym przyspieszeniem. Mało tego- mozesz minąć bramki jadac i 15 km szybciej jesli wiesz ze średnia ci wyjdzie ok. Generalnie uspokaja ruch a nie powoduje panicznego hamowania na widok radaru do 20 poniżej limitu
                      • galtomone Re: Trypel - jestes 1 bitowy, wiedziales? 14.08.25, 11:31
                        Mnie co do zasady OPP pasuje... aczkolwiek nie do konca kumam logike umieszczania czesci z nich...
                  • vogon.jeltz Re: Dwa nowe OPP - Wroclaw 14.08.25, 11:37
                    > Problem w tego typu dyskusjach jest zawsze taki, że broniący przepisów mają tylko jeden bit do rozpoznawania sytuacji.

Problem w tego typu dyskusjach jest zawsze taki, że pojawiają się inne jednobitowe osobniki: jak dla mnie korzyść, to dobrze, jeśli mnie to ogranicza, to źle.
      • kreinto Re: Dwa nowe OPP - Wroclaw 13.08.25, 12:54
        trypel napisał:

> I bardzo k..a dobrze. Szkoda ze ode mnie na północ tylko, poludnie tez by sie p
        > rzydalo.
        Powinni całą A4 i A8 objąć bo matoły nie potrafią panować nad autami po dobroci.
        • hrasier_2 Re: Dwa nowe OPP - Wroclaw 13.08.25, 14:15
          kreinto napisał:

> trypel napisał:
          >
          > > I bardzo k..a dobrze. Szkoda ze ode mnie na północ tylko, poludnie tez by
          > sie p
          > > rzydalo.
          > Powinni całą A4 i A8 objąć bo matoły nie potrafią panować nad autami po dobroci
          > .
          Myślisz, że te wyłudzacze kasy powstrzymają pęd silników. To się bardzo mylisz.
          • kreinto Re: Dwa nowe OPP - Wroclaw 14.08.25, 10:19
            hrasier_2 napisał:

> Myślisz, że te wyłudzacze kasy powstrzymają pęd silników. To się bardzo mylisz.
            Wszystkie dotychczasowe skuteczne to zrobiły. Z jakiego powodu kolejne miałyby tego nie zrobić?
        • marekggg Re: Dwa nowe OPP - Wroclaw 13.08.25, 16:39
          zajrzyj do poczty gazetowej.
    • hrasier_2 Re: Dwa nowe OPP - Wroclaw 13.08.25, 14:12
      Normalka. Jak grzyby po deszczu. Jedziemy z tym koksem. Od września droższe badania techniczne. Ministerstwo Infrastruktury aktualizuje cennik. Koszt przeglądu technicznego samochodu bez instalacji LPG wyniesie 149 zł. Proporcjonalnie, czyli o około połowę, wzrosną również opłaty za samochody ciężarowe, autobusy i motocykle. Chwalmy pana.
      • klemens1 Re: Dwa nowe OPP - Wroclaw 13.08.25, 16:08
        I bardzo dobrze - te przeglądy za 98 PLN były już od 21 lat, a po wrześniowej podwyżce i tak będą niżej od wzrostu inflacji.
      • galtomone Re: Dwa nowe OPP - Wroclaw 14.08.25, 10:29
        hrasier_2 napisał:

> Normalka. Jak grzyby po deszczu. Jedziemy z tym koksem. Od września droższe ba
        > dania techniczne. Ministerstwo Infrastruktury aktualizuje cennik. Koszt przeglą
        > du technicznego samochodu bez instalacji LPG wyniesie 149 zł.

Dla jasnosci... ty jestes z tych co lubia pracowac za pol darmo czy ty jestes z tych co uwazaja badania techniczne za bezsens?
        • vogon.jeltz Re: Dwa nowe OPP - Wroclaw 14.08.25, 11:39
          Ale właściwie dlaczego cena badania technicznego musi być ustalona urzędowo?
          • galtomone Re: Dwa nowe OPP - Wroclaw 14.08.25, 12:25
            vogon.jeltz napisał:

> Ale właściwie dlaczego cena badania technicznego musi być ustalona urzędowo?

Zeby byl standard uslugi a nie kunkurencja cena za pieczatke... jak sadze.

W UK MOT tez ma urzedowa cene i urzedowe wymagania.
            Generalnie badanie techniczne to przeciez audyt/certyfikacja, tylko ze wzgledu na forme nie robisz tego w urzedzie i za biurkiem.

Inna sprawa, z eysystem jest taki se (ale ten w UK tez mial wady).

Tzn. ile stacji z opcja badania powinno byc.

Nie moga ze soba konkurowac cena... wiec jedyne to "przymukanie oka" zeby to do mnie przyjechali a nie do "Niezlomnego Staszka".

Za malo to kolejki, za duzo to zaden dla stacji interes.

W UK prawo do badania MOT mialy po prosu zwykle warsztaty ale tez nie wszystkie... i znow...

Znajdowaly faktyczne usterki czy tez takie, ktore mogly latwo i szybko naprawic za "drobna dodatkowa oplata"?
            • vogon.jeltz Re: Dwa nowe OPP - Wroclaw 14.08.25, 12:34
              > Zeby byl standard uslugi a nie kunkurencja cena za pieczatke... jak sadze.

Urzędowa cena nijak nie eliminuje patologii z cyklu "płacisz za pieczątkę". Za tę samą cenę też jeden diagnosta sprawdzi rzetelnie i nie dopuści do ruchu w przypadku wykrycia usterek, drugi nawet nie będzie wymagał obecności samochodu i przybije pieczątkę zaocznie (choć to obecnie trudne).

A wymagania mogą być narzucone z góry, wraz z koniecznością rejestrowania w centralnym systemie parametrów z przeglądu.
              • galtomone Re: Dwa nowe OPP - Wroclaw 14.08.25, 13:34
                No to inaczej... Odpowiadajac na twoje pierwotne pytanie - nie musi, ale jest. Zmieni ktos prawo to nie bedzie.

W sumie mozna i rozwazyc rezygnacje z badania at all. Choc nie jestem fanem tego pomyslu pamitajac co jezdzilo po naszych drogach nie tak dawno temu...
    • marekggg Re: Dwa nowe OPP - Wroclaw 13.08.25, 16:37
      ja jestem super za. niestety niektorzy polacy jezdza jakby jutra nie bylo.
      • engine8t Re: Dwa nowe OPP - Wroclaw 14.08.25, 20:18
        marekggg napisał:

> ja jestem super za. niestety niektorzy polacy jezdza jakby jutra nie bylo.

No bo tylko optymisci wierza w jutro... A Polacy raczej do takich nie naleza
    • wislok1 Re: Dwa nowe OPP - Wroclaw 13.08.25, 20:00
      W porownaniu do Zachodu to w PL prawie nie ma radarow, OPP i kolesi z suszarkami..

Ale ludzie po takich informacjach jezdza ostrozniej i juz nie tak szybko

I chyba o to chodzi
    • motobieda.689 Re: Dwa nowe OPP - Wroclaw 23.08.25, 15:49
      Niech pierdolną OPP na każdej drodze, nawet gruntownej, każą rowerzystom mieć tablice rejestracyjne i wprowadzą jeszcze bardziej absurdalne kary za nieprzestrzeganie przepisów. Będziemy mieli wtedy państwo totalnej inwigilacji, Chińczycy będą się mogli od nas uczyć.
      • hrasier_2 Re: Dwa nowe OPP - Wroclaw 23.08.25, 18:11
        motobieda.689 napisał:

> Niech pierdolną OPP na każdej drodze, nawet gruntownej, każą rowerzystom mieć t
        > ablice rejestracyjne i wprowadzą jeszcze bardziej absurdalne kary za nieprzest
        > rzeganie przepisów. Będziemy mieli wtedy państwo totalnej inwigilacji, Chińczyc
        > y będą się mogli od nas uczyć.
        >
        Projekt obejmuje w sumie zakup i instalację 128 stacjonarnych urządzeń rejestrujących, służących do ujawniania wykroczeń w ruchu drogowym w tym:

43 urządzenia do odcinkowego pomiaru prędkości,
        70 urządzeń punktowego pomiaru prędkości,
        10 urządzeń do monitorowania przejazdu na czerwonym świetle na skrzyżowaniach,
        5 urządzeń do monitorowania przejazdu na czerwonym świetle na przejazdach kolejowych. Z KPO no bo skąd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka