Dodaj do ulubionych

Badanie techniczne - update

19.09.25, 09:14
next.gazeta.pl/next/7,151003,32262457,od-dzis-nowe-stawki-za-przeglad-kierowcy-nie-beda-zadowoleni.html#s=BoxPWD
Mnie wypadalo zarazna poczatku pazdziernika, wiec zdecydowalem sie zrobic 2 dni temu...
Obserwuj wątek
    • galtomone A to jeste ciekawe fhuj... 19.09.25, 09:27
      "Wyższa będzie również opłata za pojazdy z napędem na 4 koła, z racji bardziej skomplikowanej procedury przeglądu."

Bo niby za co konkretnie mialbym zaplacic????

Jeszcze nie widzialem ani jednej stacji diagnostycznej z podwojnymi rolkami i badanie lexa ze stalym 4x4 zawsze bylo w zwiazku z tym problematyczne - jak jedna os ma sie toczyc a druga nie.....

Czyli co... mialbym teraz zaplacic na takiej stacji wiecej za to, ze mi niszcza naped? Ktos chyba sie w glowe uderzyl tworzac te zapisy....

A w autach 4x4 z dolaczanym napedem... niby co jest bardziej skomplikowanego????
    • vogon.jeltz Re: Badanie techniczne - update 19.09.25, 09:32
      Kary za spóźnienie to jest jednak przegięcie. Skoro nie ma obowiązku posiadania ważnego badania technicznego dla pojazdu, który nie porusza się po drogach publicznych, to z jakiej paki za to karać?

No ale wiadomo, chodzi o to, żeby zadowolić diagnostów, którzy od dawna narzekali (słusznie) na nieopłacalność interesu po dawnych stawkach, a jednocześnie nie wkurwić zbyt wielu kierowców, bo podwyżka stawki podstawowej jest relatywnie niewielka. Więc większość to przełknie bez bólu, a zarabiać stacje będą na spóźnialskich. Rząd brał korki u Mike'a O'Leary najwyraźniej.
      • tesla3 Re: Badanie techniczne - update 20.09.25, 12:50
        vogon.jeltz napisał:

> Kary za spóźnienie to jest jednak przegięcie. Skoro nie ma obowiązku posiadania
        > ważnego badania technicznego dla pojazdu, który nie porusza się po drogach pub
        > licznych, to z jakiej paki za to karać?
        >
        > No ale wiadomo, chodzi o to, żeby zadowolić diagnostów, którzy od dawna narzeka
        > li (słusznie) na nieopłacalność interesu po dawnych stawkach, a jednocześnie ni
        > e wkurwić zbyt wielu kierowców, bo podwyżka stawki podstawowej jest relatywnie
        > niewielka. Więc większość to przełknie bez bólu, a zarabiać stacje będą na spóź
        > nialskich. Rząd brał korki u Mike'a O'Leary najwyraźniej.

ale ja już o tym pisałem w swoim wątku, że nie ma kar za brak przeglądu.
        Wysokość stawki podstawowej jest WIELKA. 249zł za auto z LPG to dużo.
        Tym bardziej , że tam się nie sprawdza instalacji gaazowej a na serwis i tak trzeba jechać do gazownika
        który wszystko jeszcze raz sprawdzi. To dublowanie czynności i płacenie dwa razy za to samo.
    • boggi_dan Re: Badanie techniczne - update 19.09.25, 12:09
      Przecież inflacja niska. Tak doją emerytów przy waloryzacji emerytur. Tanio to już było. Teraz mandaty, radary i pułapki na kierowców. Szał.
      • galtomone Re: Badanie techniczne - update 19.09.25, 12:24
        Co ty pierd_lisz, bo nic nie rozumiem?
        • nousecomplaining Re: Badanie techniczne - update 19.09.25, 15:15
          > Co ty pierd_lisz, bo nic nie rozumiem?
          On (wielu nicków człowiek pewnie) ma takie gotowce do wklejania, bo wypowiedzieć się musi, ale nie wie jak, no to se wklei.
          • galtomone Re: Badanie techniczne - update 19.09.25, 15:38
            Aaa.... chyba masz racje, bo sie to zadnej logiki nie czymie xD
            • marecky81 Re: Badanie techniczne - update 20.09.25, 10:35
              Ależ jest sporo logiki: tani już był, potem był hrasier_2, teraz jest boggi_dan 😁
              • nousecomplaining Re: Badanie techniczne - update 20.09.25, 16:25
                > teraz jest boggi_dan
                To taki wannabe bogeyman 😁
        • boggi_dan Re: Badanie techniczne - update 20.09.25, 11:37
          galtomone napisał:

> Co ty pierd_lisz, bo nic nie rozumiem?
          Jeszcze raz ze zrozumieniem. Samochody na polskich drogach są ogólnie w przeciętnym stanie technicznym. Dodatkowo jeździ jakaś liczba samochodów na ukraińskich lub białoruskich tablicach, których stan techniczny nie jest znany, ale wiadomo, że nie płacą oni także składki OC w Polsce. Będziesz stękał i płacił. Tanio już było.
          • galtomone Re: Badanie techniczne - update 20.09.25, 14:15
            Nadal nie wiem jako to ma zwiazek z tematem i o co ci kaman.

Myslisz, ze auta na polskich blachch na zachodzie ubezpieczaja sie na zachodzie?

BTW: w przypaku polaczkow na zachodzie przerejstroqanie auta to formalnosc. Ukrainiec musi zaplacic clo, VAT, akcyze i bez meldunku to wcale nie takie proste.

Wiec niem wiem co z tematem maja wspolnego ukraincy, ale wez sie odpierdol.
    • tesla3 Re: Badanie techniczne - update 20.09.25, 12:44
      To już był ten wątek sam go stworzyłem przed tobą. Nie widzisz?
    • moingeal Re: Badanie techniczne - update 30.12.25, 15:40
      W 2026 sporo kierowców straci prawo jazdy i może zrozumieją do czego prowadzi dalsze członkostwo Polski w UE.
      • donvito52 Re: Badanie techniczne - update 30.12.25, 16:53
        moingeal napisała:

> W 2026 sporo kierowców straci prawo jazdy i może zrozumieją do czego prowadzi d
        > alsze członkostwo Polski w UE.

Że pijaczki będą miały pod górkę ?
      • tbernard Re: Badanie techniczne - update 30.12.25, 19:17
        mongrel zaszczekał:

> W 2026 sporo kierowców straci prawo jazdy i może zrozumieją do czego prowadzi dalsze członkostwo Polski w UE.

Putinie uratuj nas biednych przed tą krwiożerczą UE.
      • dodekanezowiec Re: Badanie techniczne - update 31.12.25, 10:17
        moingeal napisała:

> W 2026 sporo kierowców straci prawo jazdy i może zrozumieją do czego prowadzi d
        > alsze członkostwo Polski w UE.

W 2026 roku wielu ludzi straci życie z powodu chorob psychicznych.
        Uchron Panie Boże mojngealę tę jakaś.
    • hukers Re: Badanie techniczne - update 31.12.25, 14:04
      Ja robiłem badanie techniczne miesiąc temu i już wtedy cena była 150 pln. Dowiedziałem się przy okazji, że ostatnie badanie A5 robiłem dwa lata temu, czyli przejechałem 45 tys. km, bez ważnych badań technicznych. No ale tak to jest jak się ma za dużo samochodów i alzheimera na dodatek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka