Dodaj do ulubionych

Byle do marca 2027 ....

30.01.26, 08:28
next.gazeta.pl/next/7,151003,32565759,ujawnili-jakie-moga-byc-nowe-stawki-za-przejazd-autostrada.html#do_w=484&do_v=1562&do_st=RS&do_sid=1796&do_a=1796&do_upid=1562_ti&do_utid=32565759&do_uvid=1769722337659&s=BoxOpImg9

29 stycznia spółka Stalexport Autostrada Małopolska wystąpiła do GDDKiA z wnioskiem o wydanie zgody na zmianę stawek opłat za przejazd autostradą dla wskazanych kategorii pojazdów. Zmiana miałaby wejść od 1 kwietnia 2026 roku.

W przypadku pojazdów kategorii 1 (innych niż motocykle) nastąpiłaby zmiana z 17 zł na 18 zł. Dla kategorii 2, 3, 4 i 5 byłaby to zmiana z 52 zł na 55 zł (poszczególne kategorie uzależnione są m.in. od maksymalnej masy).

Czyli dozjazd do KRK 36 zł + powrót 36 zł razem 72 zł 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 z 2 x 61 km

Czyli 0,56 €/km

Podobno (ktos potwierdzi?) sredni koszt platnego odcinka autostrady we Wloszech to ok 0,09 €/km a srednia dla EU 0,07–0,10 €/km.

Jako ciekawostka, wiekszosc udzialow w Stalexport SA ma Mundys S.p.A. (Włochy)... ciekawe, ze u siebie tacy pazerni na kase nie sa...

Ale ok 5% udzialow ma TFI PZU - bo PZU dba o kierowcow!

A teraz dobra i dobro/zla wiadomosc...

Koncesja na ten odcinek wygasa 15 marca 2027 roku.

Zaraz potem ma sie zaczac jebutny remont i budowa 3 pasa w obu kierunkach, wiec co prawda, bedzie za free ale nie bedzie wlasciwie autostrady...
Obserwuj wątek
    • trypel Re: Byle do marca 2027 .... 30.01.26, 08:55
      Za 67 km od Tarvisio do Amaro place teraz (bo była podwyżka 20 centow) 5.6 euro.
      67 x 9 centów = 6.03 euro wiec nawet poniżej tego co zakładasz a tuneli na tych 67 km więcej niż w całej polsce chyba :)
      Ile razy jade do Krakowa to mi sie noz w kieszeni otwiera. Zwłaszcza ze place a tam i tak co chwile remont na jakimś kawałku
      • skitenis Re: Byle do marca 2027 .... 30.01.26, 09:01
        Remont na odcinku A4 zarządzanym przez Stalexport ma charakter chroniczny i wprost związany z wysokością opłaty uiszczanej przez Stalexport na rzecz Skarbu Państwa.
    • skitenis Re: Byle do marca 2027 .... 30.01.26, 08:58
      Kociokwik powstanie na węźle A4 z S1, jak w 2027 oddanie zostanie cała S1 Pyrzowice - Zwardoń. Już teraz w godzinach szczytu jest problem ze zjazdem z S1 na A4. Węzeł będzie wymagał przebudowy na wzór tego w Giszowcu.
      Co do cen, najczęściej kupuję winietę na Austrię , opłata 10 dniowa w tym roku to niecałe 13 euro, za które przejeżdżam przeciętnie jakieś 1000 km poprzez tunele i wiadukty, korzystając ze stale modernizowanych i budowanych rasplatzów. Wychodzi 0,013 Euro/km.
      Mieszkając na Śląsku, przez ostatnie 29 lat zapłaciłem haracz Stalexportowi może z trzy razy i to tylko na jednych bramkach.
      • galtomone Z innej beczki... S1 30.01.26, 11:23
        skitenis napisał:

> Kociokwik powstanie na węźle A4 z S1, jak w 2027 oddanie zostanie cała S1 Pyrz
        > owice - Zwardoń.

Ostatnio navi na Zywiec mnie poprowadzila nowym kawalkiem (do Bielska do zakretu glupcow dochodzi), spoko ale...

Dojazd do tej czesci S1 z Katowic przez Tychy upierdliwy mocno... ale moze jak to do S1 przy A4 dociagna to bedzie lepiej...

W kazdym razie jazda nudna byla i wole przez SOwiecim i przez wiesie tam jezdzic.

> Już teraz w godzinach szczytu jest problem ze zjazdem z S1 na
        > A4. Węzeł będzie wymagał przebudowy na wzór tego w Giszowcu

Tu sie bardzo poprawilo...

Jakby tak jeszcze przbudowali wylot z tunelu pod rondem na Sosonowiec... Ech... Marzenia....

> Mieszkając na Śląsku, przez ostatnie 29 lat zapłaciłem haracz Stalexportowi mo
        > że z trzy razy i to tylko na jednych bramkach.

Ja teraz co tydzien do KRK przez Olkusz sobie spokojnie jade. Nie ma tragedii jesli ktos nie ma cisnienia w pecherzu, ze musi ciagle 150 jechac.

Kasy na autostrade nie wydaje a do tego oszczednosci na paliwie znaczne.

Fakt, jade dluzej.
        • vogon.jeltz Re: Z innej beczki... S1 30.01.26, 11:46
          > Ja teraz co tydzien do KRK przez Olkusz sobie spokojnie jade.

Już kiedyś pisałem - i ty pewnie też znasz - jak się komuś nie spieszy, do przez Alwernię jest bardzo fajna trasa DW780.
          • galtomone Re: Z innej beczki... S1 30.01.26, 12:30
            Taaa, ja wszystkie te trasy alternatywne przerobilem.

Przez Olkusz najprosciej, najszybciej, najmniej dziurawo, najmniej kluczenia.

Ale przez Alwernie miejscami malowniczo, fakt.
            • skitenis Re: Z innej beczki... S1 30.01.26, 12:47
              Mi łatwiej było zawsze przez Alwernię i Liszki. Przez ostatnie lata bardzo podniosła się jakość nawierzchni (wyremontowana cała) i doszła obwodnica Babic.
              • galtomone Re: Z innej beczki... S1 30.01.26, 14:14
                Ja mam biuro blisko Ikea, przy polnocnej obwodicy, wiec nie specjalnie mi sie chce pchac na Balice.
        • skitenis Re: Z innej beczki... S1 30.01.26, 12:44
          galtomone napisał:

ń.
          >
          > Ostatnio navi na Zywiec mnie poprowadzila nowym kawalkiem (do Bielska do zakret
          > u glupcow dochodzi), spoko ale...
          >
          Korzystam często.
          Dzięki temu odcinkowi (na razie tylko do Jedliny) mam szybciej
          -do Bielska 30 min w szczycie
          - do jednodniowych "destynacji" narciarskich od 30 min do godziny szybciej - przy wykorzystaniu odcinka Żywiec -granica.
          A jeszcze w czerwcu ubiegłego roku, w którąś niedzielę zrobiłem S1 do Bielska i z powrotem z żoną rowerkami, mając w dwie strony szeroką na 8 m ścieżkę rowerową
          • galtomone Re: Z innej beczki... S1 30.01.26, 12:45
            Nie wiem... Mam wrazenie, ze nim do tej S1 dojechalem to stara droga i tak juz bym w Pszczynie byl...
            • skitenis Re: Z innej beczki... S1 30.01.26, 12:49
              W przyszłym miesiącu wjedziesz na S1 przez Tychy Urbanowice (dk44) potem koło fiata i łącznicą za wiaduktem i "koślawym" rondzie przy BP
              • galtomone Re: Z innej beczki... S1 30.01.26, 14:14
                Noooo... cos tam grzebia... o juz zawsze blizej.
    • j_malec Re: Byle do marca 2027 .... 30.01.26, 08:59
      galtomone napisał:

> Podobno (ktos potwierdzi?) sredni koszt platnego odcinka autostrady we Wloszech
      > to ok 0,09 €/km a srednia dla EU 0,07–0,10 €/km.
      >
      > Jako ciekawostka, wiekszosc udzialow w Stalexport SA ma Mundys S.p.A. (Włochy).
      > .. ciekawe, ze u siebie tacy pazerni na kase nie sa...

Ale jak że to tak. Przecież nawet na tym forum można było przeczytać, że państwo nie powinno w żaden sposób ingerować w gospodarkę, bo prywatne firmy same z siebie będą najbardziej efektywnie działać i społeczeństwo będzie miało z tego same korzyści. A tutaj okazuje się że prywatna firma, wali najwyższe stawki w europie i w dupie ma dobro społeczeństwa?
      Mundys S.p.A. (Włochy) ma pewnie w ichniejszych zapisach koncesyjnych ograniczenia co do wysokości stawek. A i tak jest to opłacalny biznes.
      • qqbek Re: Byle do marca 2027 .... 30.01.26, 09:33
        Ze Stalexportem to było absolutne kuriozum.
        Ja tylko przypomnę, że umowę ze Stalexportem negocjował (w roli Ministra Skarbu Państwa) pan Emil Wąsacz, późniejszy prezes Stalexportu.
        Podobno są w niej tajne klauzule, zakazujące trzeciej rzepie remontowania i rozbudowywania dróg konkurencyjnych dla "autostrady" Stalexportu.

Wiele razy jeździłem tamtym odcinkiem i ani razu, powtarzam, ani razu nie było tak, żeby cały był dostępny bez jakiegokolwiek remontu. Prawie 30 lat ciągłego grzebania przy tym kawałku, zwężeń, ograniczeń prędkości, mijanek na pasach.
        • j_malec Re: Byle do marca 2027 .... 30.01.26, 09:42
          Ja wiem, że umowa ze stalexportem to jest kuriozum. Ale to tylko dowodzi, że o ile tylko prywatna firma będzie miała takie możliwości, to będzie maksymalizowała zyski, bez oglądania się na to mityczne społeczeństwo.

I tych remontów to już zupełnie nie rozumiem. Po co one są? Żeby 'pokazać' jak się starają? A może w umowie koncesyjnej mają zapisy, że płatności z tytułu koncesji są pomniejszane o koszty remontów? I zatrudniają pociotków przy remontach i prawie wszyscy są zadowoleni...

• galtomone Re: Byle do marca 2027 .... 30.01.26, 11:32
          qqbek napisał:

> Podobno są w niej tajne klauzule, zakazujące trzeciej rzepie remontowania i roz
          > budowywania dróg konkurencyjnych dla "autostrady" Stalexportu.

Nie podobno a na pewno.
          Wyszlo to na swiatlo dzienne, jak Jaworzo zaczelo obwodnice budowac...
      • trypel Re: Byle do marca 2027 .... 30.01.26, 09:59
        No wlasnie tu państwo ingeruje nie pozwalając na zdrowa konkurencję.
        • j_malec Re: Byle do marca 2027 .... 30.01.26, 10:20
          Serio uważasz, że przy tego typu inwestycjach jest możliwa zdrowa konkurencja? Tutaj nie ma mowy o inwestycjach po kilkadziesiąt mln PLN, tylko setki przy samej budowie, a jeszcze do tego dochodzi wykup gruntów.

Już widzę, jak bank udziela gwarancji drugiej firmie na całość inwestycji, wiedząc że na danym odcinku istnieje już autostrada, a oprócz tego istnieją lokalne prawie bezpłatne drogi.
        • vogon.jeltz Re: Byle do marca 2027 .... 30.01.26, 11:02
          > No wlasnie tu państwo ingeruje nie pozwalając na zdrowa konkurencję.

Znaczy - jaką konkurencję? Wybudujesz równolegle alternatywną autostradę?
        • galtomone Re: Byle do marca 2027 .... 30.01.26, 11:35
          trypel napisał:

> No wlasnie tu państwo ingeruje nie pozwalając na zdrowa konkurencję.

Co racaj, to racja.

Gdyby nie to durne panstwo i ta umowa na wylacznosc, to tak jak w kazdej inne analigicznej sytuacji mielibysmy tu w jednym miejscu 6 prywatnych autostrad do wyboru, ktore konkurowalyby se soba jakoscia i cena.

• j_malec Re: Byle do marca 2027 .... 30.01.26, 11:43
            Szkoda tylko, że dopóki państwo nie zaangażowało się w budowę autostrad, to żadna firma nie podjęła się inwestycji na zasadzie: mam forsę na wykupy i realizację i gó... mnie obchodzi, czy w okolicy powstaną jakieś inne drogi. Czyżby budżet nie miał szansy na spięcie się i żaden bank, nie był chciał udzielić pełnych gwarancji?
            • galtomone Re: Byle do marca 2027 .... 30.01.26, 11:45
              Bo prezesi byli cioty i na tak oczywiste pomysly na pewna inwestycje nie wpadli.

Dupy nie kapitalisci.
              • j_malec Re: Byle do marca 2027 .... 30.01.26, 11:56
                Z tego co pamiętam, to chyba była próba budowy autostrady A1 na odcinku z Gdańska do Torunia, wg tych zasad. No niestety okazało się, że budżet w żaden sposób nie chciał się spiąć i bez pomocy państwa, to mogą sobie co najwyżej wyasfaltować podjazd do domu prezesa.
            • vogon.jeltz Re: Byle do marca 2027 .... 30.01.26, 12:49
              > mam forsę na wykupy

Żadna forsa na wykupy nie pomoże, jak jeden Kargul z drugim Pawlakiem uprą się, że to ojcowizna i oni za żadną cenę nie sprzedadzą. Dlatego przy takich inwestycjach niezbędna jest ustawa wywłaszczeniowa. Ale to przecież... ingerencja złego państwa w wolny rynek i swobodę zawierania umów.
              • j_malec Re: Byle do marca 2027 .... 30.01.26, 13:03
                E tam. Już Mark Twain, w jednej ze swoich anegdot udowodnił, że wszystko jest kwestią ceny.
                • vogon.jeltz Re: Byle do marca 2027 .... 30.01.26, 13:17
                  Nie no, oczywiście, jakby takiemu Kargulowi zaoferowali miliard, to i ojcowiznę by sprzedał, i jeszcze córkę by dorzucił. Tylko parę takich nagłośnionych przypadków mogłoby uczynić inwestycję lekko nieopłacalną.
                  • j_malec Re: Byle do marca 2027 .... 30.01.26, 13:22
                    Ale chyba kapitalizm poradziłby sobie z takimi niedogodnościami w imię wolności zawierania umów? Np. jakaś ekipa negocjacyjna zatrudniona na umowę zlecenie, podobna do tej z filmu 'Pieniądze to nie wszystko'....
              • skitenis Re: Byle do marca 2027 .... 30.01.26, 13:20
                Gdyby państwo płaciło za wywłaszczenia cenę rynkową - a nie 70%.
                Gdyby po przejęciu części nieruchomości, było zobowiązane do wykupienia jej pozostałej części, która przez podział utraciła znaczenie gospodarcze i wartość rynkową.
                Gdyby państwo płaciło całość odszkodowania po decyzji wywłaszczeniowej, a nie karało odwołujących się zatrzymaniem 30% odszkodowania za czelność nie zgadzania się z wyceną - gdzie decyzja II instancji może być tylko korzystna lub taka sama jak I instancji dla odwołującego się.
                Być może osoby podlegające wywłaszczeniu miałyby inne podejście do oddania gruntu pod inwestycję,
                • j_malec Re: Byle do marca 2027 .... 30.01.26, 13:31
                  Chcesz przekonać, że prywatny inwestor, który chciałby wybudować autostradę na zasadach rynkowych, wykupowałby grunty za cenę rynkową bez negocjacji? Czyli co. Przyjeżdża taki handlowiec od inwestora, ty mu krzyczysz dowolną stawkę (bo to twoje prawo), a on podpisuje czek?
                • vogon.jeltz Re: Byle do marca 2027 .... 30.01.26, 13:38
                  > Gdyby państwo płaciło za wywłaszczenia cenę rynkową - a nie 70%.

Ale wiesz, "cena rynkowa" terenów przewidywanych pod budowę autostrady to nie jest tak do końca "rynkowa", bo rynek takich gruntów jest, nazwijmy to, mocno specyficzny. Chyba że chcesz powiedzieć, że państwo płaci 70% ceny podobnej nieruchomości w podobnej lokalizacji, ale takiej, przez którą nie ma przebiegać autostrada?
                  • skitenis Re: Byle do marca 2027 .... 30.01.26, 16:40
                    Dokładnie tak. Wycena gruntów pod drogę opiera się często na transakcjach z terenu gminy, ale o podłych lokalizacjach. Pan rzeczoznawca robi 40 wycen w trzy miesiące i bazuje ciągle na tej samej bazie transakcji przy sporządzaniu operatów szacunkowych. Gddik wskazuje do jakiej wartości może przyjąć wycenę , aby inni też nie chcieli więcej.
                    Żaden z rzeczoznawców z całego stowarzyszenia nie chce mieć problemów, wiec nie przyjmie zlecenia na wykonanie kontroperatu. A strona może odwoływać się na Berdyczów.
                    Tak wygląda to w przypadkach wywłaszczanych nieruchomości gruntowych, które znam.
                    Organ I instancji po odwołaniu z automatu podtrzymuje decyzję, która trafia do rozstrzygnięcia na długi czas do ministerstwa.
                    Trochę lepiej wygląda to w przypadku nieruchomości mieszkalnych, bo wtedy odszkodowanie winno hipotetycznie wystarczyć na odbudowanie miejsca zamieszkania.
              • galtomone Re: Byle do marca 2027 .... 30.01.26, 14:15
                vogon.jeltz napisał:

> > mam forsę na wykupy
                >
                > Żadna forsa na wykupy nie pomoże, jak jeden Kargul z drugim Pawlakiem uprą się,
                > że to ojcowizna i oni za żadną cenę nie sprzedadzą. Dlatego przy takich inwest
                > ycjach niezbędna jest ustawa wywłaszczeniowa. Ale to przecież... ingerencja złe
                > go państwa w wolny rynek i swobodę zawierania umów.

I w swieta wlasnosc prywatna!
          • qqbek Re: Byle do marca 2027 .... 30.01.26, 12:13
            galtomone napisał:

> Gdyby nie to durne panstwo i ta umowa na wylacznosc, to tak jak w kazdej inne a
            > naligicznej sytuacji mielibysmy tu w jednym miejscu 6 prywatnych autostrad do w
            > yboru, ktore konkurowalyby se soba jakoscia i cena.
            >

To w cywilizowanych krajach działa.
            W UK masz państwową M6 i prywatną M6 Toll obok niej.
            Na tej płatnej jest luźno i nie ma korków (i prawie nie ma ciężarówek), na tej darmowej jest drogowy Armageddon.
            • tesla3 Re: Byle do marca 2027 .... 30.01.26, 19:27
              qqbek napisał:

> galtomone napisał:
              >
              >
              > > Gdyby nie to durne panstwo i ta umowa na wylacznosc, to tak jak w kazdej
              > inne a
              > > naligicznej sytuacji mielibysmy tu w jednym miejscu 6 prywatnych autostra
              > d do w
              > > yboru, ktore konkurowalyby se soba jakoscia i cena.
              > >
              >
              > To w cywilizowanych krajach działa.
              > W UK masz państwową M6 i prywatną M6 Toll obok niej.

W Niemczech masz bezpłatne autostrady.
              W Czechach i Austrii masz winiety. Wychodzi taniej niż za kilometr.
              • qqbek Re: Byle do marca 2027 .... 30.01.26, 20:40
                tesla3 napisał(a):

> W Niemczech masz bezpłatne autostrady.

Gdybyś widział dalej niż czubek swojego nosa, to wiedziałbyś, że:
                1. stan niektórych autostrad w Niemczech jest bardzo średni,
                2. w związku z punktem 1. co kilka lat przetacza się przez Niemcy debata na temat wprowadzenia opłat za autostrady.

> W Czechach i Austrii masz winiety. Wychodzi taniej niż za kilometr.

A w Anglii masz niektóre drogi, mosty i tunele płatne i też z tym żyją.
                Nie chodzi mi o to, że coś jest złego w pobieraniu opłat za A4, czy A2, to jest jak najbardziej normalne w cywilizowanych krajach.
                Chodzi mi o wysokość tych opłat, bo to jest czyste złodziejstwo, a do tego fakt, że na prywatnych autostradach w Polsce nadal jest średniowieczny system poboru myta, który wymaga od kierujących zatrzymania się, celem "ostrzyżenia".
                W wypadku płatnego odcinka A4 dochodzi do tego jeszcze fakt, że on nigdy nie spełniał wymogu bycia autostradą na całym tym odcinku, nie przypominam sobie, żeby choć jednego remontu na nim nie było, a jak wspomniałem jeździłem nim wielokrotnie, w obie strony. Płacisz za autostradę, a jedziesz drogą, na której wolno osiągnąć prędkość średnią, która jest niższa niż dla drogi ekspresowej.
                • wislok1 Re: Byle do marca 2027 .... 31.01.26, 19:04
                  Autostrady w DE sa bezplatne, ale sa BARDZO wysokie podatki drogowe, czyli w sumie sa platne dla mieszkancow DE posiadajacych auta...

www.otomoto.pl/news/podatek-drogowy-w-niemczech-poradnik-oml

Wychodzi drozej niz austriacka winieta

Faktem jest, ze cudzoziemcy maja autostrady za friko, ale tylko oni..

Pomysl wprowadzenia w DE winiet okazal sie bez sensu i z niego zrezygnowano...

Musiano by skasowac podatek drogowy, a budzet by na tym stracil...
                  Natomiast winiety tylko dla cudzoziemcow bylyby sprzeczne z prawem UE
                  • j_malec Re: Byle do marca 2027 .... 31.01.26, 19:31
                    wislok1 napisał:

> Faktem jest, ze cudzoziemcy maja autostrady za friko, ale tylko oni..

Za darmo to chyba nie tak do końca. Nie wieżę w to, żeby w cenie benzyny nie było poza podatkiem VAT żadnych dodatkowych opłat, czy podatków, np. niemiecki odpowiednik polskiej akcyzy. Bo o ile ci cudzoziemcy co w ogóle nie tankują w Niemczech, to o'k, ale pozostali to jednak coś tam się chyba dokładają ..
                    • wislok1 Re: Byle do marca 2027 .... 31.01.26, 20:02
                      Faktycznie nie do konca, bo paliwo jest drozsze w DE niz u s wielu sasiadow....

Zdecydowanie taniej jest w Austrii, Czechach i Polsce...

Ja tankuje prawie zawsze w Austrii, 1,42 euro za litr a 1,82 to jest spora roznica,,,

• wislok1 Re: Byle do marca 2027 .... 31.01.26, 20:26
                        No, ale jak ktos mieszka w Austrii, Czechach czy Polsce i nie musi bardzo dlugo jechac przez Niemcy, to jezdzi autostradami calkiem za darmo.......
                        • engine8t Re: Byle do marca 2027 .... 31.01.26, 21:40
                          wislok1 napisał:

> No, ale jak ktos mieszka w Austrii, Czechach czy Polsce i nie musi bardzo dlugo
                          > jechac przez Niemcy, to jezdzi autostradami calkiem za darmo.......

Ktorymi?
                          • wislok1 Re: Byle do marca 2027 .... 01.02.26, 18:29
                            Niemieckimi tylko

• wislok1 Re: Byle do marca 2027 .... 31.01.26, 19:09
                  Stan niektorych autostrad jest faktycznie bardzo sredni, np. Monachium-Salzburg to maskara, nie chodzi o stan nawierzchni, ale jest tam tak gigantyczny ruch, ze bardzo czesto sa tam korki...

Autostrady co do nawierzchni sa OK; caly czas sa remontowane, ale budowano je, kiedy nie bylo tyle aut co teraz i sie korkuja czesto...

• trypel Re: Byle do marca 2027 .... 30.01.26, 13:45
            galtomone napisał:

> trypel napisał:
            >
            > > No wlasnie tu państwo ingeruje nie pozwalając na zdrowa konkurencję.
            >
            >
            > Co racaj, to racja.
            >
            > Gdyby nie to durne panstwo i ta umowa na wylacznosc, to tak jak w kazdej inne a
            > naligicznej sytuacji mielibysmy tu w jednym miejscu 6 prywatnych autostrad do w
            > yboru, ktore konkurowalyby se soba jakoscia i cena.
            >
            >
            Macie racje. Na terenach mocno zurbanizowanych taka droga powinna byc traktowana nie jako biznes ale jako wartość dla społeczeństwa i powinna byc traktowana w inny sposób. Niestety najgorsze paranoje wychodzą na styku prywatnej firmy i państwowych układów i mamy efekt i tu i w Poznaniu.
    • bywalec.hoteli Re: Byle do marca 2027 .... 30.01.26, 09:19
      Najwyższe stawki w Auropie to wali zasrana Autostrada Wielkopolska na autostradzie A2 :(
      Odcinek 26 km Poznań Wschód - Września kosztuje 37 zł. To 1,42 zł za km!!!
      Wy macie szczęście, że za rok ta okupacja Stalexportu się skończy.
      U nas złodzieje z AWSA będą nas okradać jeszcze 10 lat :(
      • vogon.jeltz Re: Byle do marca 2027 .... 30.01.26, 11:03
        > To 1,42 zł za km!!!

To wciąż mniej niż proponowane 56 centów na A4.
        • galtomone Re: Byle do marca 2027 .... 30.01.26, 11:39
          Zle policzyl.

A4 - 0,56 zl/km
          A2 - 0,74 zl/km

Jest drozej.

Ale co... Kaczynski mowi, ze juz biedni nie jestesmy - STAC NAS!
          • vogon.jeltz Re: Byle do marca 2027 .... 30.01.26, 11:43
            > A4 - 0,56 zl/km

Wcześniej pisałeś o 0,56€, a ja nie sprawdzałem, tylko przyjąłem za dobrą monetę.
            • galtomone Re: Byle do marca 2027 .... 30.01.26, 11:45
              Sie mnie waluty pomylily w tych nerwach ;-)
    • boggi_dan Re: Byle do marca 2027 .... 30.01.26, 10:39
      Taniej już było (HGW). Uśmiechajcie się brygada. Byle do grudnia 13 2028.
    • humorysta Re: Byle do marca 2027 .... 30.01.26, 10:54
      Ta autostrada/ ten odcinek Kraków-Katowice/ powinna zostać zbojkotowana-żaden pojazd nie powinien z niej korzystać. Stalexport sam szybko by zbankrutował. Trzeba zrobić tłok na drogach krajowych- żeby durnoty zobaczyły- do czego prowadzi pazerność A generalnie- przestałem jezdzic pseudo-autostradami w Polsce.
      30 lat temu Warszawa-Berlin- droga krajowa DK2-5, 5 - 6 godzin. dzis- 8-9 godzin i 200zł ! Dziekuję-nie skorzystam..
      • j_malec Re: Byle do marca 2027 .... 30.01.26, 11:06
        humorysta napisał(a):
        > 30 lat temu Warszawa-Berlin- droga krajowa DK2-5, 5 - 6 godzin. dzis- 8-9 godz
        > in i 200zł ! Dziekuję-nie skorzystam..

Raczysz jak zwykle pier...lić. Nie miałeś żadnej szansy, żeby 30 lat temu, przejechać z Warszawy do Berlina w 6h. Żeby pokonać taką odległość w tym czasie, musiałbyś jechać ze średnią prędkością 100 km/h, czyli po trasie musiałbyś cisnąć co najmniej 160-170 km/h. I to pod warunkiem, że jechałbyś po pustej drodze.
        • vogon.jeltz Re: Byle do marca 2027 .... 30.01.26, 11:42
          > Żeby pokonać taką odległość w tym czasie, musiałbyś jechać ze średnią prędkością 100 km/h,
          > czyli po trasie musiałbyś cisnąć co najmniej 160-170 km/h

Nie do końca tak. Jadąc z Katowic do Rzymu nigdy nie przekraczam 140 i rzadko 130 (nawet nie ze względu na przepisy, tylko dlatego, że szybsza jazda oznaczałaby jedno dodatkowe tankowanie) - i zawsze średnia z całej trasy wychodzi mi 105-110. Ale to w sytuacji, gdy trasa to w 95% autostrada - której 30 lat temu z Wawy do Berlina nie było.

No ale bolo miał turboŁadę na dwóch gaźnikach, to wiesz...

> I to pod warunkiem, że jechałbyś po pustej drodze.

I że nie byłoby kontroli na granicy. Naprawdę nie wiem, co on ćpa.
          • j_malec Re: Byle do marca 2027 .... 30.01.26, 11:51
            vogon.jeltz napisał:

> Nie do końca tak. Jadąc z Katowic do Rzymu nigdy nie przekraczam 140 i rzadko 1
            > 30 (nawet nie ze względu na przepisy, tylko dlatego, że szybsza jazda oznaczała
            > by jedno dodatkowe tankowanie) - i zawsze średnia z całej trasy wychodzi mi 105
            > -110. Ale to w sytuacji, gdy trasa to w 95% autostrada - której 30 lat temu z W
            > awy do Berlina nie było.

I właśnie o to mi chodziło. Gdyby z Wawy do Berlina, 95% trasy to była autostrada to wystarczyłoby te 130-140.
            Zakładam że nawet moje 160-170 nie wystarczyłoby na osiągnięcie średniej z całej trasy 100km/h, bo z max prędkością 'mogłeś' jechać tylko na stosunkowo niewielkich odcinkach.

Pamiętam z tamtych czasów, że dotarcie do Poznania w 4h to był już nie lada wyczyn. A to dopiero połowa drogi.

> I że nie byłoby kontroli na granicy. Naprawdę nie wiem, co on ćpa.

Oj, oj tam. Łada z dwoma gaźnikami, nie z takim przeszkodami dawała sobie radę ;)
            • boggi_dan Re: Byle do marca 2027 .... 30.01.26, 15:28
              Oj tam nie podniecaj się malec. Dołączyłeś do psychofanów bola? Buźkę to się wkleja z dwiema kropkami. Naucz się chłopie. Z Berlina do Opola wypożyczonym busem to pięć godzin cisnęliśmy . Do 12 tyraliśmy. I 160 chłopaki wyciskali na zmianę na patatajce. W razie czego na mandat była zrzuta. Później nie całe dwie godziny jechałem swoim autem, gdzie był zaparkowany na stacji paliwowej. I jeszcze dwóch zbierałem po drodze na wiochy. Nie zdrowo się podniecasz.

Oj, oj tam. Łada z dwoma gaźnikami, nie z takim przeszkodami dawała sobie radę ;)
      • galtomone Nie popisuj sie glupota 30.01.26, 11:41
        humorysta napisał(a):

> Ta autostrada/ ten odcinek Kraków-Katowice/ powinna zostać zbojkotowana-żaden p
        > ojazd nie powinien z niej korzystać. Stalexport sam szybko by zbankrutował.

warto zglebic temat nim sie z siebie zrobi idiote.

Dla Stalexportu 0 samochod na A4 to najbardziej wymarzona sytuacja... (wygooglaj sobie dlaczego, wierze, ze dasz rade) niestety durni ludzi jezdza.
    • vogon.jeltz Re: Byle do marca 2027 .... 30.01.26, 11:00
      > Podobno (ktos potwierdzi?) sredni koszt platnego odcinka autostrady we Wloszech to ok 0,09 €/km

Faktycznie wychodzi coś koło tego. Za ~700 km do granicy IT/AT płącę 60-parę eurasków.
      • tesla3 Re: Byle do marca 2027 .... 30.01.26, 16:38
        Tymczasem w Chorwacji rusza nowy system poboru opłat za autostrady.
        Kamery zainstalowane na autostradach odczytają numery rejestracyjne i naliczą odpowiednią opłatę. Koniec bramek i korków. Nie to co w Polsce.
        • tesla3 Re: Byle do marca 2027 .... 30.01.26, 16:39
          A jak wam nie pasuje to jeździjcie z Katowic do Krakowa drogą e40. Bezpłatnie. Proste?
    • wislok1 Re: Byle do marca 2027 .... 30.01.26, 19:52
      Sa strasznie bezczelnie, ale skoro prawo na to pozwala, to zarabiaja,...
    • bywalec.hoteli Re: Byle do marca 2027 .... 30.03.26, 12:26
      brawo Wy u nas A2 xuynia z grzybnią

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka