Dodaj do ulubionych

OT - 100 lat polskiej Kaliforni...

10.02.26, 11:13
... czyli miasta z morza i marzeń.
100 lat Gdyni! :)

Nie widziałem tam wprawdzie palm, ale porównanie rozumiem i Gdyni gratuluję 100 lat!

www.gdanskstrefa.com/gdynia-1926-historia-poczatki-miasta/
www.rmf24.pl/regiony/trojmiasto/news-miasto-z-morza-i-marzen-100-lat-gdyni-jak-rodzila-sie-polska,nId,8065006
Obserwuj wątek
    • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - 100 lat polskiej Kaliforni... 10.02.26, 11:26
      Dzięki.
        • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - 100 lat polskiej Kaliforni... 10.02.26, 12:19
          bywalec.hoteli napisał:

> a ty stamtąd?
          > Będziesz na koncercie?
          >

Urodzony na Placu Kaszubskim. Zofia na koncert mnie wyciąga.
    • qqbek Re: OT - 100 lat polskiej Kaliforni... 10.02.26, 14:45
      Kalifornia, Kalifornią, to była przez pierwsze lata "dzika północ", tak jak wcześniej Amies mieli "dziki zachód".
      Ale miasto jedno z ładniejszych im wyszło.
      Nie przez eklektyczny dworzec, a przez modernistyczną zabudowę centrum.
    • engine8t Re: OT - 100 lat polskiej Kaliforni... 10.02.26, 18:19
      hhehee najsmieszniejsze jest to ze ci sie Kalifornia kojarzy tylko z palmami a te sa bardzo drogie w utrzymaniu i bardzo upierdliwe dla otoczenia a ich system korzenny to siec jak pajeczyna ktora wysysa kazda kropel wody w promieniu 10m.. :)
      Gdybym mogl latwo wymienic swoje palmy na np brzozy to bym to zrobil w mgnieniu oka :)
      • bywalec.hoteli Re: OT - 100 lat polskiej Kaliforni... 11.02.26, 08:31
        Engin, każda roślina, która jest w stanie rosnąć na pustyni będzie miała bardzo agresywny system korzeniowy. Znajomy ma jakieś afrykańskie trawy - rośnie to szybko i wysoko jak cholera, ale obok tego nic nie rośnie, bo te zabierają.
        A brzozy tam możesz posadzić?
        • engine8t Re: OT - 100 lat polskiej Kaliforni... 11.02.26, 17:50
          bywalec.hoteli napisał:

> Engin, każda roślina, która jest w stanie rosnąć na pustyni będzie miała bardzo
          > agresywny system korzeniowy. Znajomy ma jakieś afrykańskie trawy - rośnie to s
          > zybko i wysoko jak cholera, ale obok tego nic nie rośnie, bo te zabierają.
          > A brzozy tam możesz posadzić?

Nie tylko moge ale pare rosnie. Probleme w tym ze one w czasie "zimy" kalendarzowej zrzucaja liscie i stercza im gole galezie/patyki.
    • wislok1 Kalifornia ?! 10.02.26, 20:08
      W zyciu bym nie skojarzyl tak Gdyni...

Kompletnie absurdalne porownanie...
      Ale miasto jak na swoj mlody wiek bardzo ladne...
      • qqbek Re: Kalifornia ?! 10.02.26, 21:33
        wislok1 napisał:

> W zyciu bym nie skojarzyl tak Gdyni...

Najwięcej samochodów na 1000 mieszkańców w przedwojennej Polsce zarejestrowane było w Gdyni.

> Kompletnie absurdalne porownanie...

Nie, w Gdyni też wielkie fortuny robiono na pokątnych interesach, na szmuglu, na burdelach dla marynarzy.
        Zupełnie uzasadnione porównanie IMHO.

> Ale miasto jak na swoj mlody wiek bardzo ladne...

A tu się akurat zgodzę.
        Nawet te blokowiska z czasów PRL mają swój urok, sporo zieleni, a do tego ta ciekawa rzeźba terenu (górki i dołki), która przypomina mi trochę mój rodzinny Lublin (a do tego trolejbusy!).
        Spójna zabudowa (trochę przez ostatnie lata zagęszczona "potworkami" przez deweloperów), zaokrąglone narożniki budynków (albo choć balkonów), wywodzące się z tzw. "stylu okrętowego", czyli polskiej odmiany modernizmu.
        Mam taką kamienicę w Lublinie, róg Jasna a Krótka, która potwornie mi się podoba, właśnie dlatego, że to "polski modernizm w stylu okrętowym". (tutaj link do gugielmapy) W Gdyni masz takich perełek na kopy.
        • wislok1 Re: Kalifornia ?! 11.02.26, 18:24
          W Katowicach, Bielsku-Bialej i CIeszynie tez sa takie perelki modernizmu...

Nawet jest drapacz chmur
          culture.pl/pl/dzielo/katowicki-drapacz-chmur

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka