Dodaj do ulubionych

OT - amerykański podatnik zapłaci 2 razy?

23.02.26, 08:51
Donald wprowadził cła, więc amerykańskie firmy importujące do USA produkty zapłaciły w sumie 134 mld dolarów ceł.

Te zostały doliczone do ceny końcowej produktu i grzecznie opłacone przez amerykańskiego konsumenta.

Sąd Najwyższy powiedział Donaldowi, że nie jest królem i nie może sobie prawa interpretować i stosować po uważaniu, że cła były nielegalne i… właściwie należy te 134 mld oddać.

Takie małe zestawienie ku pamięci:

1. Neil Gorsuch
Przed wyrokiem (2017):

„Sędzia Gorsuch posiada wybitne umiejętności prawne, błyskotliwy umysł i niesamowitą dyscyplinę. [...] Jest on najlepszym sędzią w kraju dla podtrzymania naszej Konstytucji”.

Po wyroku (Luty 2026):

„Neil Gorsuch okazał się wielkim rozczarowaniem. Bardziej zależy mu na tym, co napiszą o nim w liberalnych mediach, niż na ratowaniu amerykańskiego przemysłu i naszych granic. Jest słaby i nie ma odwagi!”

2. Amy Coney Barrett
Przed wyrokiem (2020):

„Jest kobietą o nieustającej lojalności wobec Konstytucji. Jest jedną z najbardziej błyskotliwych i utalentowanych osób w dziedzinie prawa. Będzie jedną z najwybitniejszych postaci w historii”.

Po wyroku (Luty 2026):

„Amy Coney Barrett jest zbyt poprawna politycznie, by robić to, co konieczne dla ratowania naszego kraju. Jej wyrok w sprawie ceł to cios w plecy dla każdego amerykańskiego robotnika. Bardzo smutny dzień dla Ameryki!”

3. John Roberts (Prezes SN)
Przed wyrokiem (2016):

„To człowiek o wielkich zasadach, który wierzy w sprawiedliwość i prawo. Będzie stał na straży naszej Konstytucji przez długi czas”.

Po wyroku (Luty 2026):

„John Roberts to katastrofa dla naszego kraju. Od lat niszczy nasze wysiłki, a teraz stanął po stronie globalistów, blokując cła, które miały uczynić nas bogatymi. Hańba!”

A że teraz firmy, które te 134 mld zapłaciły (SN nie nakazał zwrotu), będą skarżyć rząd federalny o zwrot tych pieniędzy.

"U.S. Customs and Border Protection (CBP): To ta agencja fizycznie pobierała pieniądze i to do niej trafiają teraz wnioski o „likwidację” (rozliczenie) wpłat z uwzględnieniem wyroku.

U.S. Court of International Trade (Sąd Handlu Międzynarodowego): To tutaj trafiło już ponad 1500 pozwów od gigantów takich jak Costco czy mniejszych importerów. Firmy walczą o to, by sąd zmusił rząd do wypłaty odszkodowań."

Zatem teraz w podatkach wszyscy merkawnie (nawet ci, co z tych produktow nie korzystali i ceł (gdy je kupowali nie płacili w ich cenie) będą za nie musieli zapłacić.

Fajnie mieć takiego prezydenta...
Obserwuj wątek
    • humorysta Re: OT - amerykański podatnik zapłaci 2 razy? 23.02.26, 09:36
      No i po tym wyroku- Trump musi zwrócic te nielegalnie pobrane cła- Europie. Ale jest przeciez prostrzy sposób załatwienia rudego oszusta- po co płacić cła oszustowi- wystarczy wstrzymać export do USA. Przecież z cłami to to sie nie może już opłacać.
      • galtomone Re: OT - amerykański podatnik zapłaci 2 razy? 23.02.26, 10:57
        humorysta napisał(a):

> No i po tym wyroku- Trump musi zwrócic te nielegalnie pobrane cła- Europie.

BZDURA!!!!!!!!!!!!

Europa nie zapłaciła żadnego cła!
        Trump nic nikomu nie musi w tym zakresie oddawać.

Durniu!!!

Odda amerykański podatnik amerykańskim firmom (w ramach zwrotów przez U.S. Customs and Border Protection (CBP): - to ta agenda federalna dostała kasę), którym to cło zapłacił, kupując sprowadzane przez nie towary.
      • jackk3 Re: OT - amerykański podatnik zapłaci 2 razy? 23.02.26, 18:16
        humorysta napisał(a):

> No i po tym wyroku- Trump musi zwrócic te nielegalnie pobrane cła- Europie. Ale
        > jest przeciez prostrzy sposób załatwienia rudego oszusta- po co płacić cła osz
        > ustowi- wystarczy wstrzymać export do USA. Przecież z cłami to to sie nie może
        > już opłacać.
        Zkichala sie bida i płacze…ale jestem za. Wstrzymać eksport BMW, MB i Audi na początek. Polska może dorzucić krówki, mielonki i wyborowa. Good luck!
    • marekggg Re: OT - amerykański podatnik zapłaci 2 razy? 23.02.26, 11:06
      a kogo to interesuje? chcieli pomaranczowa malpe, to maja. a ze maja cla, to juz tylko skutek uboczny.
      • galtomone Re: OT - amerykański podatnik zapłaci 2 razy? 23.02.26, 11:22
        Mnie interesuje. Przez te cła i zamieszanie moja Zofia musiała zmienić prace.

Tak to działania Trumpa dotknęły mnie bezpośrednio.
        • dodekanezowiec Re: OT - amerykański podatnik zapłaci 2 razy? 23.02.26, 12:01
          Ech ten bolo z jego rozumieniem swiata. Ale przynajmniej nie jest prezydentem USA. Bo pan prezydent USA twierdził ze skoro Unia nie ma cel wywozowych i 0% VAT na eksport to okrada USA...
          Aha, czyli Unia socjalistyczna bo ma niskie cla i podatki a Trump wielki obrońca wartosci prawicowo-kapitalistycznych?
      • boggi_dan Re: OT - amerykański podatnik zapłaci 2 razy? 24.02.26, 11:17
        marekggg napisał:

> a kogo to interesuje? chcieli pomaranczowa malpe, to maja. a ze maja cla, to ju
        > z tylko skutek uboczny.
        Trzeba mieć "zakute łby by nie wiedzieć o co chodzi Trumpowi 😛
        • marekggg Re: OT - amerykański podatnik zapłaci 2 razy? 25.02.26, 06:47
          no to nam opowiedz o co mu chodzi.

bo amerykanscy producenci rowniez podniosa ceny, skoro ich konkurenci z zagranicy beda drozszy. to jest caly efekt tych cel. bo dlaczego by amerykanskie firmy mialy sprzedawac taniej, skoro cala reszta jest drozsza. no ale z trumpka to taki ekonomista jak ze mnie ksiadz.
    • vogon.jeltz Re: OT - amerykański podatnik zapłaci 2 razy? 23.02.26, 12:07
      Też to zauważyłem. Kolejny sposób na przepompowanie kasy od zwykłego Joe do kieszeni bogoli. Kto wie, może od początku o to chodziło. Być może ktoś z oligarchii to Trumpowi podpowiedział wiedząc z góry, że zostanie to uwalone.
      • engine8t Re: OT - amerykański podatnik zapłaci 2 razy? 25.02.26, 17:53
        vogon.jeltz napisał:

> Też to zauważyłem. Kolejny sposób na przepompowanie kasy od zwykłego Joe do kie
        > szeni bogoli. Kto wie, może od początku o to chodziło. Być może ktoś z oligarch
        > ii to Trumpowi podpowiedział wiedząc z góry, że zostanie to uwalone.

Skoro nawet Lewicowe zrodla sie zgadzaja ze nie jest tak zle jak to anty-Trumpwe media glosza a to co zle w duzej mierze to wina demokratow za to ze wylaczyli rzad na dlugo w ubieglym roku, to n ema sie czym martwic i tylko spogladac w przyszlosc.
        Zwykle jak robisz ogrmany remnt to najpierw jest balaga a dopiero potem widac efekty.
        Ja tam nie widze aby ludzie biednieli, wydaja kase jak pijani marynarze pomimo ze i ubezpieczenia zdrozaly i jedzenie i taniej nielegalnej sily roboczej brakuje i co tam jeszcze ale widac budzet sie skurczyl nie tylko u mnie?

www.cbsnews.com/news/gdp-economic-growth-gdp-fourth-quarter/
        • vogon.jeltz Re: OT - amerykański podatnik zapłaci 2 razy? 25.02.26, 19:36
          > to co zle w duzej mierze to wina demokratow

Tak, tak, enginku, to że pomarańczowy wprowadza nielegalne cła, to wina Demokratów. Zapomniałeś jeszcze dodać, że Tuska.

> Zwykle jak robisz ogrmany remnt to najpierw jest balaga a dopiero potem widac efekty

Bicz pliz, te "argumenty" z początku kadencji dzisiaj już chyba do nikogo nie trafiają. Jak robisz remont, to zaczynasz nie od wyburzania, tylko od jakiegoś projektu. Półgłówek okupujący fotel waszego prezydenta robi wyłącznie rozpiërdol, bez żadnego planu.

> Ja tam nie widze aby ludzie biednieli,

Ty to w ogóle mało co widzisz. A już najmniej liczby składające się na statystyki.

> wydaja kase jak pijani marynarze pomimo ze i ubezpieczenia zdrozaly i jedzenie

Jak wszystko zdrozalo, to i nic dziwnego, że wydają kasę.
          • engine8t Re: OT - amerykański podatnik zapłaci 2 razy? 25.02.26, 20:46
            vogon.jeltz napisał:

> > to co zle w duzej mierze to wina demokratow
            >

Zablokowani erzdu jesieni aubiglego roku tow 100% wina demokratow.

> Jak robisz remont, to zaczynasz nie od wyburzania, tylko od jakiegoś p
            > rojektu. Półgłówek okupujący fotel waszego prezydenta robi wyłącznie rozpiërdol
            > , bez żadnego planu.

Przeciez on mila plany na rok przed przejciem prezydentury - nawet ich sam nie wymysli ale dostal od Heretige Fundation.
            >
            > > Ja tam nie widze aby ludzie biednieli,
            >
            > Ty to w ogóle mało co widzisz. A już najmniej liczby składające się na statysty
            > ki.

Statystyki? Wisze jak sie to definuje .. "Lies, damned lies, and statistics"

> > wydaja kase jak pijani marynarze pomimo ze i ubezpieczenia zdrozaly i jed
            > zenie
            >
            > Jak wszystko zdrozalo, to i nic dziwnego, że wydają kasę.

Aby wydawac kase to chyba nalezy ja miec?
            Aby wydawac nierozsadnie to nalezy miec kase w nadmiarze?

hehehehe no coz ci moge powiedziec? Masz swoja opinie - utrwalona, wiec szkoda czasu na dyskusje..
            Zamiast pisac co wiesz moglbys wiedziec co piszesz i co komentujesz.
            Masz szczescie ze nie musisz mieszkac w takim kraju a w cywilizownej, progresywnej, prosperujacej i praworzadnej EU gdzie prawo i wartosci rzadza.
            Ale ci nie zazdroszcze wiec i ty mozesz przestac nam zazdroscic :)
            • vogon.jeltz Re: OT - amerykański podatnik zapłaci 2 razy? 25.02.26, 21:20
              > Zablokowani erzdu jesieni aubiglego roku tow 100% wina demokratow.

O tak, bo demokraci mają bez zastrzeżeń przyklepywać wszystkie porąbane pomysły tego debila. Niedoczekanie! Chciał Trump lockdownu, wiedział, że tak się to skończy - to dostał lockdown.

Jak ktoś wpycha ci deal, którego nie chcesz i nie możesz zaakceptować, to to jest twoja wina, czy tego, kto zaproponował?

No i co ma lockdown wspólnego z NIELEGALNYMI cłami?

> Przeciez on mila plany na rok przed przejciem prezydentury - nawet ich sam nie wymysli ale dostal od Heretige Fundation.

Nawet jeśli dostał plan od jakichś faszoli, to nie znaczy, że zgodnie z nim postępuje. On jest organicznie niezdolny do działanie wg jakiegokolwiek planu, co dziś już widzi praktycznie każdy.

> Statystyki? Wisze jak sie to definuje .. "Lies, damned lies, and statistics"

Tak definiują je głównie ci, którzy nic z nich nie rozumieją. "Jak czegoś nie ogarniam, albo jest niezgodne z moimi przekonaniami, to jest to głupie albo kłamliwe" - typowa postawa defensywna ograniczonych kmiotów, żeby usprawiedliwić własne braki intelektualne.

> Aby wydawac kase to chyba nalezy ja miec?

U was, gdzie każdy jest zadłużony pod korek? LOL!

> Aby wydawac nierozsadnie to nalezy miec kase w nadmiarze?

U was, gdzie wszystko trzeba mieć natychmiast - z kredyciku oczywiście? LOL!

> Masz szczescie ze nie musisz mieszkac w takim kraju a w cywilizownej, progresywnej, prosperujacej i praworzadnej EU gdzie prawo i wartosci rzadza.

Owszem, mam.

> Ale ci nie zazdroszcze wiec i ty mozesz przestac nam zazdrosci

Ale ja wam nie zazdroszczę, tylko współczuję .
              • engine8t Re: OT - amerykański podatnik zapłaci 2 razy? 26.02.26, 02:22
                vogon.jeltz napisał:

> O tak, bo demokraci mają bez zastrzeżeń przyklepywać wszystkie porąbane pomysły
                > tego debila. Niedoczekanie! Chciał Trump lockdownu, wiedział, że tak się to sk
                > ończy - to dostał lockdown.
                >

Mam nadzieje ze wiesz jakie mieli powody do blokowania budzetu?

> Jak ktoś wpycha ci deal, którego nie chcesz i nie możesz zaakceptować, to to je
                > st twoja wina, czy tego, kto zaproponował?
                >
                > No i co ma lockdown wspólnego z NIELEGALNYMI cłami?
                >

Lokdown nie ma nic wspolnego z clami.. A powinien miec?
                Artykul i analiza ni ebyla skupiona na clach ale ogolnie na rynku i ekonomii?
                Mnie cla nie przeszkadzja - Tobie przeszkadzaja?

> > Przeciez on mila plany na rok przed przejciem prezydentury - nawet ich sa
                > m nie wymysli ale dostal od Heretige Fundation.
                >
                > Nawet jeśli dostał plan od jakichś faszoli, to nie znaczy, że zgodnie z nim pos
                > tępuje. On jest organicznie niezdolny do działanie wg jakiegokolwiek planu, co
                > dziś już widzi praktycznie każdy.

A przeciez zrobil kilka najwaznieszych w dzijach rzecy - mur na granicy, deprtacje zlodziej i nielegalnych, lewactwo i ich intelignetne DEI, WOKE Transgenderyzmo etc kopnal w D, zatrzymal Zielony idityzm
                To powyzsze to sprawa streategiczna wplywajaca na generacjie a cla czy inne peirdoly to takytczne zagrywki ktore mozna zminiac z dnia na dzien.

> > Statystyki? Wisze jak sie to definuje .. "Lies, damned lies, and statisti
                > cs"
                >
                > Tak definiują je głównie ci, którzy nic z nich nie rozumieją.

statystyki mozna sobie produokwac jak sie chce.
                Wy np uzywacie stystyk aby prownywac mala i monolityczna Polske do ogromnie zdywersykowanych Stanow i to w wiekszsci przypadkow nie ma sensu.

> > Aby wydawac kase to chyba nalezy ja miec?
                >
                > U was, gdzie każdy jest zadłużony pod korek? LOL!

#1 Nie kazdy #2 wy jeszcze zyjecie w mentalnosci biedakow i ni erozumiecuie to znaczy uzywanie OPM
                Dla was kredyty i bankructwa to tragedie a ni etaktyka ekonomiczna

> > Aby wydawac nierozsadnie to nalezy miec kase w nadmiarze?
                >
                > U was, gdzie wszystko trzeba mieć natychmiast - z kredyciku oczywiście? LOL!

No i u nas mozesz miec natychmiast
                Jak chce kupic nowe auto to jade i kupuje - w 2 godziny jestemw domu. Co w tym zlego?

> > Masz szczescie ze nie musisz mieszkac w takim kraju a w cywilizownej, pro
                > gresywnej, prosperujacej i praworzadnej EU gdzie prawo i wartosci rzadza.
                >
                > Owszem, mam.

Najwazniejsze ze ci jest z tym dobrzez..
                Ale nie masz pojecia o tym jak mozna zyc inaczej wiec jestes jak ten ptaszek w klatce

> > Ale ci nie zazdroszcze wiec i ty mozesz przestac nam zazdrosci
                >
                > Ale ja wam nie zazdroszczę, tylko współczuję .

A dziekuje za wspolczucie.
                Pamietam jak to kiedys w PRLu wspolczulismny wszyscy tym zyjacym w imperialistycznym zachodnim systemie. .I jakos oni w tym systemie przezyli? Wiec i my sobie damy rade.
                Zwlaszcza ze wszyscy sa zgodni co do tego ze przed USA jest wzrost a przed Europa spadek wskaznikow eknomi na najblisze lata. Biznesy z Europy id w ta strone a nie odwrotnie.
                Europa sie przjedzie po raz ktoryz na socjalizmie i komunie.

Powtorze ci po raz ktorys tam
                Ja znam i rozumiem sytuacje i sposoby na zycie iw Polsce i w Europie i w USA i mam warunki aby w kazdym momencie "bardzo dobrze" - jak an warunki lokalne, zyc i tu i tam i nawet nie mam watpliwosci gdzie mozna zyc lepiej.
                Tobie dobrze tak bo tych mozliwosci nie masz a wiec zycze sil i powodzenia.
                A za wyrazy wspolczucia dziekuje bo wiem jakie jest ich zrodlo.
    • galtomone Kto mi wyjaśni taką logike bogacenia sie? 23.02.26, 13:17
      „John Roberts to katastrofa dla naszego kraju. Od lat niszczy nasze wysiłki, a
      teraz stanął po stronie globalistów, blokując cła, które miały uczynić nas bogatymi. Hańba!”

W jaki sposób amerykański "Average Joe" bogaci się od tego, że płaci za towary/usługi więcej i budżet federalny dostaje więcej?

Bo wyjaśniam kilku niewtajemnicznym, którzy co post robią z siebie idiotów, chwaląc ekonomiczny geniusz Donalda — cła nałożone np. na Unię Europejską to nie są opłaty ponoszone przez nas, przez Unię Europejską.

Ergo - Ameryka i Amerykanie nie mają z ceł ani grosza więcej, bo to coś, co płacą sami sobie…

To taki dodatkowy podatek nałożony przez rząd federalny na amerykanów.
      • vogon.jeltz Re: Kto mi wyjaśni taką logike bogacenia sie? 23.02.26, 14:02
        > W jaki sposób amerykański "Average Joe" bogaci się od tego, że płaci za towary/usługi więcej i budżet federalny dostaje więcej?

Zasadniczo przy mądrym wykorzystaniu tych środków average Joe paradoksalnie może być od tego bogatszy, na dwa sposoby:
        1. jeśli faktycznie cła spowodują przeniesienie miejsc pracy z powrotem do USA
        2. jeśli pieniądze z taryf zostaną rozsądnie wykorzystane na infrastrukturę i usługi publiczne (dzięki czemu Joe będzie za nie płacił mniej - jak to z podatkami: coś za coś)

Ale na mądrość pomarańczowej ekipy specjalnie bym nie liczył...
        • galtomone Re: Kto mi wyjaśni taką logike bogacenia sie? 23.02.26, 14:28
          vogon.jeltz napisał:

> > W jaki sposób amerykański "Average Joe" bogaci się od tego, że płaci za t
          > owary/usługi więcej i budżet federalny dostaje więcej?
          >
          > Zasadniczo przy mądrym wykorzystaniu tych środków average Joe paradoksalnie moż
          > e być od tego bogatszy, na dwa sposoby:
          > 1. jeśli faktycznie cła spowodują przeniesienie miejsc pracy z powrotem do USA

Co jak wiemy nie bedzie mialo miejsca, bo "cla" w wykonaniu Donalda to wiecej niz niepewna i plynna sprawa i nikt normalny nie bedzie na ich podstawie inwestowac w fabryke i szkolenie pracownikow.

> 2. jeśli pieniądze z taryf zostaną rozsądnie wykorzystane na infrastrukturę i u
          > sługi publiczne (dzięki czemu Joe będzie za nie płacił mniej - jak to z podatka
          > mi: coś za coś)

Co jak wiemy sie nie wydarzy, gdyz na uslugi publiczne z publicznych pieniedzy wydja tylko ekstremalni lewacy

>
          > Ale na mądrość pomarańczowej ekipy specjalnie bym nie liczył...

Poza tym w wypadku USA 134 mld $$# to wcale nie tak duzo, budzet Florydy za 2025 to 115 mld

Szacunki mowia, ze w (o ile bylyby legalne) ich udzial w budzecie federalnym wzroslby z ok 1% do ok 6%

I duzo i malo... ale

emerytury od tego nie wzrosna,
          na Medicare i Madicaid wiecej nie bedzie,
          wsparcia dochodow czy zasilkow wiecej nie bedzie,
          moze cos skapnie na prawicowe szkoly/programy,
          w budowe autostrad, mostow jakos nie wierze,
          na pewno sporo bedzie na prywatne inicjatywy w zakresie wymiaru sprawiedliwosci - wizienia, itp

Wiec jakos nie sadze by Joe odczuł, że dobrze ze zaplacicl wiecej
        • wislok1 Re: Kto mi wyjaśni taką logike bogacenia sie? 23.02.26, 19:00
          Przeniesienie miejsc pracy z powrotem do USA to mrzonka, bo nawet z clami chinskie produkty i tak beda wyraznie tansze..

A kto ma w tych fabrykach w USA pracowac ? Polityka imigracyjna trampka polegajaca na przesladowaniu latynosow i ich wypedzaniu z USA sluzy temu, zeby nikt w USA nie szukal niskoplatnej pracy w produkcji...
          Odstrasza ludzi od emiigracjid o USA; choc USA potrzebuja niskoplatnych pracownikow do produkcji...

Typowe strzelanie sobie w kolano...
          • vogon.jeltz Re: Kto mi wyjaśni taką logike bogacenia sie? 23.02.26, 19:27
            > Przeniesienie miejsc pracy z powrotem do USA to mrzonka,

Przecież mówię: gdyby to było mądrze zrobione. O co pomarańczowego nie posądzam.

> Typowe strzelanie sobie w kolano

W stopę. W kolano to strzelali gangsterzy swoim ofiarom.
      • ta Re: Kto mi wyjaśni taką logike bogacenia sie? 24.02.26, 13:03
        galtomone napisał:

> W jaki sposób amerykański "Average Joe" bogaci się od tego, że płaci za towary/
        > usługi więcej i budżet federalny dostaje więcej?
        […]
        > To taki dodatkowy podatek nałożony przez rząd federalny na amerykanów.

Policzono - obywatela USA trampowe cła kosztowały w 2025 roku przeciętnie ok 1800 dolarów.

Z Trumpa biznesmen jak z kurzej łapy widelec. Poza tym galopuje u niego otępienie skroniowo-czołowe coraz bardziej ograniczając zdolności poznawcze i potęgując bezwstyd. Boże, chroń Amerykę :)
        • wislok1 Re: Kto mi wyjaśni taką logike bogacenia sie? 24.02.26, 21:20
          To jest pierwsza faza choroby Alzheimera, ktos pamieta wszystko z odleglej przeszlosci, jest bardzo zywotny, jednoczesnie traci calkowicie kontrole nad AKTUALNA sytuacja i podejmuje kretynskie decyzje...

W nastepnej fazie dochodzi utrata pamieci i chory nie panuje nad tam wszystkim...

Tylko impeachment. a potem szpital psychiatryczny lub DPS
          • wislok1 Re: Kto mi wyjaśni taką logike bogacenia sie? 24.02.26, 21:24
            Ten pomysl z clami 10 procent, a za jedna noc juz 15 procent to doskonale pokazuje...

CIekawe, jak urzednicy to przeleja na przepisy, to moze byc bardzo skomplikowane...

USA maja umowy z setka panstw na swiecie i nagle wprowadzenie takich cel bez zerwania tych umow nie da sie obronic...
            W tle sa GIGANTYCZNE odszkjodowania dla calego swiata...
          • ta Re: Kto mi wyjaśni taką logike bogacenia sie? 25.02.26, 12:34
            wislok1 napisał:

> To jest pierwsza faza choroby Alzheimera […]
            > Tylko impeachment. a potem szpital psychiatryczny lub DPS

Wystarczy trochę poszperać i znajdzie się mnóstwo ocen stanu psychofizycznego Trumpa dokonywanych przez specjalistów neurologów, psychiatrów i psychologów z USA. Chociażby pierwsza z brzegu bratanica Trumpa Mary Trump, która jest psychologiem klinicznym mówi o postępującej galopującej destrukcji zdolności poznawczych tego człowieka, widząca bliźniacze podobieństwo przebiegu odklejania od rzeczywistości Trumpa i zachowań jego ojca, a jej dziadka.
            Do zaburzenia osobowości Trumpa typu złośliwego narcyzmu dołączyły się zmiany poudarowe mózgu oraz otępienie skroniowo-czołowe. On w miejsce luk pamięciowych montuje konfabulacje i urojenia, co różni ten stan od ch. Alzh. Tak, czy siak, jego stan wyklucza możliwość pełnienia urzędu, kompromituje jego wyborców i całą Amerykę.
            Lekarze sprawiający pieczę nad nim i fałszujący dane na temat stanu zdrowia Trumpa powinni być osądzeni za działanie na szkodę państwa za te działania nawet pod zarzutem zdrady.
            • wislok1 Re: Kto mi wyjaśni taką logike bogacenia sie? 25.02.26, 19:13
              Dokladnie wlasnie tak
          • boggi_dan Re: Kto mi wyjaśni taką logike bogacenia sie? 25.02.26, 13:12
            wislok1 napisał:

> To jest pierwsza faza choroby Alzheimera, ktos pamieta wszystko z odleglej prze
            > szlosci, jest bardzo zywotny, jednoczesnie traci calkowicie kontrole nad AKTUAL
            > NA sytuacja i podejmuje kretynskie decyzje...
            >
            > W nastepnej fazie dochodzi utrata pamieci i chory nie panuje nad tam wszystkim
            > ...
            >
            > Tylko impeachment. a potem szpital psychiatryczny lub DPS
            Brednie czasami piszesz wislok. Widać pod tematem zlot beznapletkowych antypolaków na emigracji.
            • wislok1 Re: Kto mi wyjaśni taką logike bogacenia sie? 25.02.26, 19:13
              Takie sa fakty, trampek to jest swir

NIEBEZPIECZNY

• engine8t Re: Kto mi wyjaśni taką logike bogacenia sie? 25.02.26, 21:04
                wislok1 napisał:

> Takie sa fakty, trampek to jest swir
                >
                > NIEBEZPIECZNY
                >

Alez on mieszka od ciebie daleko - za oceanem, wiec nim sie nie przejmuj a na Wladimira uwazaj
    • boggi_dan Re: OT - amerykański podatnik zapłaci 2 razy? 23.02.26, 13:56
      Słyszałeś o tym, że Trump dogaduje się z Argentyną w sprawie bezcłowego handlu i w ten sposób torpeduje Mercosur ? Będą handlować uczciwie i nie będą potrzebowali ceł. A polskie rolnictwo też może na tym trochę skorzysta. Więc nie jątrz.
      • wislok1 Re: OT - amerykański podatnik zapłaci 2 razy? 23.02.26, 19:02
        trampe nie zna takiego slowa jak UCZCIWE, on ZAWSZE oszukuje i KAZDEGO oszukuje...
    • galtomone Ciekawe wyliczenia 23.02.26, 13:58
      next.gazeta.pl/next/7,151003,32617770,nowe-cla-straca-sojusznicy-usa-zyskaja-chiny-potkniecie.html#s=BoxMMtImg1
      • wislok1 Re: Ciekawe wyliczenia 23.02.26, 19:07
        Pomaranczowy swir to pacholek fiutina i taki dostal rozkaz: zniszczyc Zachod !!!
        Zwerbowany jescze za ZSRR
        Dostal rozkaz, to go wykonuje...

Inaczej haki wyplyna z Kremla do mediow....
    • wislok1 Re: OT - amerykański podatnik zapłaci 2 razy? 23.02.26, 18:55
      Beda skarzyc ale zanim kase dostana, minie kilka lat...

A konsumenci juz zaplacili wyzsze ceny, im nikt kasy nie zwroci...
      • marekggg Re: OT - FEDEX juz skarzy 25.02.26, 16:09
        wislok1 napisał:

> Beda skarzyc ale zanim kase dostana, minie kilka lat...

no niestety, ale kogo to interesuje?

> A konsumenci juz zaplacili wyzsze ceny, im nikt kasy nie zwroci...
    • engine8t Re: OT - amerykański podatnik zapłaci 2 razy? 24.02.26, 01:00
      A little knowledge is a dangerous thing
      • galtomone Re: OT - amerykański podatnik zapłaci 2 razy? 24.02.26, 08:04
        Weź to sobie do serca i jeszcze na Truth Social Donaldowi podpowiedz
        • boggi_dan Re: OT - amerykański podatnik zapłaci 2 razy? 24.02.26, 11:20
          Trump jest bystry. Zauważył, że jak poprzednio zaczął wszystkim rozdawać cła, to tłumy zaczęły przyjeżdżać do niego aby go całować po tylku i obdarowywać drogimi prezentami. Teraz ma nadzieję, że przylecą z nagrodą Nobla.
          • marekggg Re: OT - amerykański podatnik zapłaci 2 razy? 25.02.26, 06:50
            pewnie za ekonomie...
          • galtomone Re: OT - amerykański podatnik zapłaci 2 razy? 25.02.26, 08:36
            boggi_dan napisał:

> Trump jest bystry.

Jak woda w kiblu.... xD

> Zauważył, że jak poprzednio zaczął wszystkim rozdawać cła, t
            > o tłumy zaczęły przyjeżdżać do niego aby go całować po tylku i obdarowywać drog
            > imi prezentami. Teraz ma nadzieję, że przylecą z nagrodą Nobla.

Ja bym poleciał. Nagroda Celnego Jobla zdecydowanie mu się należy.

"„Jobel” (w wyrażeniu „mieć jobla”) to potoczne określenie lekkiego obłędu, manii, bzika lub dziwactwa na jakimś punkcie. Oznacza przesadne, niezrównoważone zachowanie lub obsesyjne zainteresowanie czymś. Synonimy to m.in. fioł, fisio, hopel, hyś, świr lub zajob. Wyrażenie „dostać jobla” oznacza nagłą irytację lub utratę cierpliwości. "

• engine8t Re: OT - amerykański podatnik zapłaci 2 razy? 24.02.26, 20:09
          galtomone napisał:

> Weź to sobie do serca i jeszcze na Truth Social Donaldowi podpowiedz

O wiele wygodniej, zdrowiej dla serca i szybszy efekt jest puscic sobie baka.
          • galtomone Re: OT - amerykański podatnik zapłaci 2 razy? 25.02.26, 08:37
            engine8t napisał:

> galtomone napisał:
            >
            > > Weź to sobie do serca i jeszcze na Truth Social Donaldowi podpowiedz
            >
            > O wiele wygodniej, zdrowiej dla serca i szybszy efekt jest puscic sobie baka.

Widzę, że już sobie odruch Pawłowa wyrobiłeś na rzeczy, których nierozumiesz…
            • engine8t Re: OT - amerykański podatnik zapłaci 2 razy? 25.02.26, 17:46
              galtomone napisał:

> engine8t napisał:
              >
              > > galtomone napisał:
              > >
              > > > Weź to sobie do serca i jeszcze na Truth Social Donaldowi podpowied
              > z
              > >
              > > O wiele wygodniej, zdrowiej dla serca i szybszy efekt jest puscic sobie
              > baka.
              >
              >
              > Widzę, że już sobie odruch Pawłowa wyrobiłeś na rzeczy, których nierozumiesz…

Wystarczy mi ze Ty to rozumiesz... LOL
              • galtomone Re: OT - amerykański podatnik zapłaci 2 razy? 26.02.26, 08:54
                engine8t napisał:

> > > O wiele wygodniej, zdrowiej dla serca i szybszy efekt jest puscic
                > sobie
                > > baka.
                > >
                > >
                > > Widzę, że już sobie odruch Pawłowa wyrobiłeś na rzeczy, których nierozumi
                > esz…
                >
                > Wystarczy mi ze Ty to rozumiesz... LOL

LOL... wiem i dlatego tak jak kazdej babie tlumacze ci swiat....

Roznica jest tylko taka ze Baba rozumie i milknie a ty glupio pyskujesz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka