Dodaj do ulubionych

SAFE 0% - lepszy pomysl?

05.03.26, 09:57
Sprzedamy zloto, sprzedamy waluty a jak braknie to sie zlotoweczek dodrukuje i bedze SAFE 0%

Jesteście ZA czy jednak 3% bezpieczniejsze....
Obserwuj wątek
    • nousecomplaining Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 10:24
      Przecież on to wymyślił tylko po to, żeby zdeprecjonować SAFE, bo SAFE jest promowany przez Tuska. No i jak to będzie wyglądać, że dzięki Tuskowi wzmocniliśmy armię i daliśmy zarobić polskiemu przemysłowi? Nie nie nie, przed kolejnymi wyborami na takie rzeczy nie można pozwalać. Merytoryczne argumenty nie mają racji bytu w takich sytuacjach, liczy się tylko uwalenie tego, co wymyśli rząd.
      • galtomone Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 10:27
        Eeeee.... sprzedamy to zloto co mamy, ono nasze jest, narodowe, przeciez na "czarna godzine" je mamy. Sprzedamy waluty.

Po co pozyczac jak mamy wlasne.

A poza tym jak bedzie brakowac kasy na te inwestycje, to NBP wydrukuje brakujace zlotowki i rzad wszystkim zaplaci... i jeszcze emerytom da i nauczycielom...

Przeciez mozna wydrukowac wiecej... na wszystko starczy.
        • trypel Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 11:07
          Mamy ok 300 mld w złocie, myślisz ze zabraknie?
          Ja tam wole wydawać swoje niz pożyczone
          • vogon.jeltz Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 11:26
            > Mamy ok 300 mld w złocie, myślisz ze zabraknie?
            > Ja tam wole wydawać swoje niz pożyczone

No u kogo jak u kogo, ale u ciebie nie spodziewałbym się takiego antyekonomicznego myślenia. Czyli jak potrzebujesz kupić coś dużego, stać cię, bo masz fundusze na lokacie na, powiedzmy, 10% rocznie, ale ktoś proponuje ci kredyt na 3% rocznie, to mówisz "pieprzyć kredyt, wolę kupić za swoje"? A cena złota rośnie "trochę" szybciej niż te głupie 10% rocznie.
            • trypel Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 11:34
              Z cena złota bedzie albo tak albo siak. Kolodko mowi robic za wlasne, Glapinski ktory to zloto kupowal tez mowi robic z tego.
              Pożyczanie kasy jest super jesli ty decydujesz na co ja wydasz. Jak decydować nie możesz to już takie super nie jest.
              • galtomone Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 11:39
                trypel napisał:

> Pożyczanie kasy jest super jesli ty decydujesz na co ja wydasz. Jak decydować n
                > ie możesz to już takie super nie jest.

Hmmmm... no to w przypadku SAFE, gdzie to wlasciwie calkowicie polski pomysl + nasze wojsko decydowalo na co ma to byc wydae chyba idealna sytuacja???

Szczerze, to tak przeprowadzonej finansowo i politycznie operacji (nie liczac negocjacji budzetowych EU) to Polska jeszcze w EU nie zrobila.

Wymyslislismy sobie program i namowilismy partnerow do udzialu, zeby nam pomogli sfinansowac (zabezpieczyc) te pozyczki.

MAJSTERSZTYK!!!!

Nie bez powodu w pierwszym momencie PiS byl zachwycony... diopiero jak dotarlo, ze to konkurencja wymyslila i przeprowadzila (zmiast o tym gadac bez konca jak to oni potrafia) to sie zrobil program BE.

BTW - ciekawe po ile bedziemy pozyczac pieniadze (obligacje wypuszczac) majac zerowe ich zabezpieczenie w razie W.

Swiat pewnie bedzie walic drzwiami i konami po zlotowki, ktore mozna drukowac jak papier toaletowy....
              • vogon.jeltz Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 11:42
                > Z cena złota bedzie albo tak albo siak.

No to dokładnie tak jak ze zmiennym oprocentowaniem pożyczki. Póki co jednak złoto okazuje się lokatą zdecydowanie zyskowniejszą niż 3% i można z dużym prawdopodobieństwem założyć, że w warunkach niestabilności politycznej, gospodarczej i konfliktów militarnych będzie tak nadal, bo zawsze w takich warunkach tak jest.

> Pożyczanie kasy jest super jesli ty decydujesz na co ja wydasz.

A w którym miejscu mielibyśmy nie decydować (poza oczywiście ogólnym ograniczeniem, że pieniądze mają być na zbrojenia)?
          • galtomone Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 11:30
            trypel napisał:

>

Zgadzam sie.... nie wiem w ogole poco nam to zloto - niby nasze a nie korzystamy.

Polowe wydac na granaty, reszte rozdac narodowi.
            • trypel Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 11:35
              Moze wlasnie jest to rezerwa zbudowana po to żeby spożytkować ja na cele obronne
              • galtomone Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 11:40
                Ja mysle, ze to jest rezerwa na program 5000+ na kazde niepoczete dziecko!
          • galtomone Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 11:35
            trypel napisał:

Zalezy po ile kg beda dawac na łba...

Ja zdecydowanie wole wydawac cudze!!!

A tak na zakonczenie... jakby Ci sie $ albo EURO w cenie 25 zł podobały - a Twoje zarbki oczywiscie duuuuuuuzo wieksze, ale w takiej proporcji do cen waluty jakby dzis ww byly walsnie w okolicy 25 zl / szt.

Tez super?
            • trypel Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 12:35
              A jak mozna wydawać cudze? Bo tez bym chciał
              • vogon.jeltz Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 12:37
                > A jak mozna wydawać cudze? Bo tez bym chciał

Zapytaj engina, on o tym trąbi cały czas.
                • trypel Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 12:56
                  Ale to Galto o tym pisze a nie endzin
              • galtomone Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 12:59
                trypel napisał:

> A jak mozna wydawać cudze? Bo tez bym chciał
                >

Np tak: forum.gazeta.pl/forum/w,20,179814673,179814673,OT_kupimy_se_Microsoft_albo_cos_inkszego_.html
                • galtomone Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 13:00
                  galtomone napisał:

> trypel napisał:
                  >
                  > > A jak mozna wydawać cudze? Bo tez bym chciał
                  > >
                  >
                  > Np tak: forum.gazeta.pl/forum/w,20,179814673,179814673,OT_kupimy_se_Microsoft_albo_cos_inkszego_.html

A skoro ja odpowiedzialem na Twoje pytanie (a ty nie odpowiedziales na moje) to czekam na odpowiedz.
                • trypel Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 13:02
                  A jak w ten sposób sfinansować uzbrojenie naszego wspaniałego kraju?
                  • galtomone Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 13:45
                    trypel napisał:

> A jak w ten sposób sfinansować uzbrojenie naszego wspaniałego kraju?
                    >

Ale czy byłbys tak mily i przestal byc wku...ajacy?

Zadalem CI dosc proste pytanie... Odpowiesz to bedziesz mogl zadawac kolejne.
                    • trypel Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 13:59
                      Ale na które? Te o 5000+? Czy też byłbym zadowolony? Nieraz nie wiem czy rozmawiam z tobą czy z AI wiec sie gubię
                      • galtomone Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 14:24
                        trypel napisał:

> Ale na które? Te o 5000+? Czy też byłbym zadowolony? Nieraz nie wiem czy rozmaw
                        > iam z tobą czy z AI wiec sie gubię
                        >
                        Nie, nie na to.

Korzystaj z opcji cytuj to bedziesz wiedzial na co odpowiadasz/nie odpowiadasz.

Ale rzes uparty to se sam poszukaj teraz na co mi nie odpowiedziales.
                        Dlaczego ja mam sie pytac o to samo po 10 razy?

To jest podstawowy brak szacunku dla osoby z ktora sie dyskutuje... to i odpowiadanie pytaniem na pytanie.
                        • trypel Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 14:26
                          Dla osoby tak, dla AI nie. A mam wrazenie ze coraz częściej dyskutuje z AI, i nawet moje AIowe odpowiedzi nie wywołują w tobie zadnych refleksji. Moze by tak zrobić wątek gdzie sobie AIe podyskutują ze soba?
                          • galtomone Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 14:35
                            No to nie odpowiadaj jak ci nie pasi

Jak jest AI to informuje, ze info jest z AI
                            • trypel Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 14:37
                              No to właśnie robie to co mi pasi. A ten znow niezadowolony:)
                              • galtomone Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 15:14
                                Argumentow zabraklo i tradycyjnie zmieniles temat.

• trypel Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 15:18
                                  Naprawde Galto sie zgubiłem. Na telefonie ciężko podążać za wszystkimi twoimi akapitami i skupiam sie z reguły na 1 albo 2
                                  • galtomone Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 15:54
                                    Mnie sie nie spieszy... skoro mozesz kliac odp. to cytuj tez.

Skoro mozesz pisac linijki tekstu pod swoim tekstem to pod cytowanym tez.

Ja mam czas... poszukaj, znajdziesz.
                        • boggi_dan Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 14:29
                          Aż mi zaparło dech, gdy usłyszałem, że lewak(Kołodko) i liberalny kłamczuszek(Belka) popierają Polskę.
                          Polski Sejf za 0%.
                          Tylko co na to Niemcy?
                          Oni nie pozwolą Tuskowi i klice na wprowadzenie zmian w ustawie NBP, które pomogłyby wprowadzić Polski Sejf 0% w życie.
                          Niemcy mogą zagrozić Tuskowi odebraniem wszystkich orderów, medali, odznaczeń, tantiem i synekur .
                          A wiadomo, że Niemcy to dla Tuska całe życie. To się w pale nie mieści jak mówi Bonżur z Warszawki.
    • vogon.jeltz Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 11:22
      Pomijając już ten drobiazg, że byłoby to w oczywisty sposób sprzeczne z art. 220 konstytucji (bo kto się jeszcze przejmuje konstytucją), to zdaje się że cena złota rośnie "trochę" szybciej - szczególnie w warunkach niestabilności politycznej i konfliktów zbrojnych - niż 3% rocznie. Czyli byłby to wyjątkowo xujowy deal.
      • galtomone Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 11:33
        vogon.jeltz napisał:

> (bo kto się jeszcze przejmuje konstytucją),

Z ust mi to wyjąłeś!

> to zdaje się że cena
        > złota rośnie "trochę" szybciej - szczególnie w warunkach niestabilności polityc
        > znej i konfliktów zbrojnych - niż 3% rocznie. Czyli byłby to wyjątkowo xujowy d
        > eal.

No wlasnie, raz rosnie, raz spada.

Sonzy sie wojna i co... zostaniemy z tym zlotem jak Zabłocki bez mydła.

Sprzedać i kase rozdać, albo zloto rozdać. W koncuz za nasze kupowane, Glapa pkazywal to jest POLSKIE NARODOWE złoto.

A teraz tylko lezy, sie kurzy, pozytku z tego tez 0%.

Ps. Jakby ktos mial watpliwosci to nie jest to cos, co ja realnie uwazam... ale possanie z pozycji pluszka jest takie proste. 😂
        • tesla3 Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 11:42
          Branie kredytu w obcej walucie na 45 lat, niesie ze sobą ryzyko kursowe. Gdy kupujemy za swoje złoto/ zlotówki to tego nie ma.
          Parę lat temu frank był po 2zł i ludzie masowo zaczęli brać kredyty na 30 lat. Później kurs franka skoczył do 4zł i rata im skoczyła. Kto wie jaki będzie kurs euro za 10 i 15 lat?
          • galtomone Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 11:47
            tesla3 napisał(a):

> Branie kredytu w obcej walucie na 45 lat, niesie ze sobą ryzyko kursowe. Gdy ku
            > pujemy za swoje złoto/ zlotówki to tego nie ma.

Pewnie!!!! DObre, ze wszystie inne nasze pozyczki zbrojeniowe z czasow PIS sa w zlatowkach - UFFF. PIS jest mondry!

> Parę lat temu frank był po 2zł i ludzie masowo zaczęli brać kredyty na 30 lat.
            > Później kurs franka skoczył do 4zł i rata im skoczyła. Kto wie jaki będzie kurs
            > euro za 10 i 15 lat?

I dlatego trzeba sprzedac, rozdac zloto polakom. Bedziemy bogaci.
          • vogon.jeltz Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 11:51
            > Branie kredytu w obcej walucie na 45 lat, niesie ze sobą ryzyko kursowe. Gdy kupujemy za swoje złoto/ zlotówki to tego nie ma.

Jak zwykle nie rozumiesz, o czym tu się pisze, prawda?
            • tesla3 Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 12:17
              vogon.jeltz napisał:

> > Branie kredytu w obcej walucie na 45 lat, niesie ze sobą ryzyko kursowe.
              > Gdy kupujemy za swoje złoto/ zlotówki to tego nie ma.
              >
              > Jak zwykle nie rozumiesz, o czym tu się pisze, prawda?

Czego niby nie rozumiem?
              Rozumiesz pojęcie kursu walut?

• galtomone Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 12:24
                tesla3 napisał(a):

> Czego niby nie rozumiem?

Wskaz MATOLE, gdzie w pomysle SAFE 0% jest kredyt w obcej walucie.
        • vogon.jeltz Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 11:49
          > No wlasnie, raz rosnie, raz spada.

Jak każde aktywo, ale - cena złota 25 lat temu wynosiła niecałe 300 dolców za uncję. Dzisiaj jest to... ponad 5000!

Oczywiście wiem, że ironizujesz, ale to dla tych, którzy uważają, że jak mamy złoto, to lepiej je wydać.
          • galtomone Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 11:58
            vogon.jeltz napisał:

> Jak każde aktywo, ale - cena złota 25 lat temu wynosiła niecałe 300 dolców za u
            > ncję. Dzisiaj jest to... ponad 5000!
            >
            > Oczywiście wiem, że ironizujesz, ale to dla tych, którzy uważają, że jak mamy z
            > łoto, to lepiej je wydać.

Powiem wiecej.... nie ma ryzyka, nie ma zabawy.

Opie...y to nasze zloto - +/- 500 ton (niemcy maja ponad 3000 t) i zrobmy "krotka" ale dluga sprzedaz kolejnych 10 tys ton... spadnie znow do 300 to sie odkupi i odda 😎😂
      • hukers Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 12:39
        vogon.jeltz napisał:

zdaje się że cena
        > złota rośnie "trochę" szybciej - szczególnie w warunkach niestabilności polityc
        > znej i konfliktów zbrojnych - niż 3% rocznie. Czyli byłby to wyjątkowo xujowy d
        > eal.

Złoto jest aktualnie po dwuletnim rajdzie (ponad 100% up), więc moment na sprzedaż wydaje się idealny.
        Jak sytuacja się uspokoi, to przez następne 5-10 lat cena złota może iść w dół lub stać w miejscu. Aczkolwiek w perspektywie 30-40 lat, zakładam ostrożnie, że gold da zarobić, więcej niż 3% rocznie.
        • vogon.jeltz Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 12:44
          > Złoto jest aktualnie po dwuletnim rajdzie (ponad 100% up), więc moment na sprzedaż wydaje się idealny.

Owszem, ale nawet gdyby zjechało do ceny sprzed rajdu czyli jakich 2 koła, to nadal będzie 1000% w okresie 20 lat czyli ~12% rocznie uwzględniając procent składany.

> Aczkolwiek w perspektywie 30-40 lat, zakładam ostrożnie, że gold da zarobić, więcej niż 3% rocznie.

Tak jak napisałem wcześniej, w niestabilnych warunkach jest to założenie więcej niż uprawnione. A gdyby się warunki nagle ustabilizowały (co jest mało prawdopodobne, bo układy niestabilne wyprowadzone z równowagi prawie nigdy nie wracają do punktu stabilności), to zawsze można w ostateczności sprzedać złoto i spłacić pożyczkę. Dużo stratni nie będziemy, o ile w ogóle - a ryzyko takiego scenariusza jest małe.
          • galtomone Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 13:02
            vogon.jeltz napisał:

> to zawsze można w ostateczności sprzedać złoto i spłac
            > ić pożyczkę. Dużo stratni nie będziemy, o ile w ogóle - a ryzyko takiego scenar
            > iusza jest małe.

Czy Ty przytomnie sugerujesz, ze lepiej (w razie W) sprzedac zloto jak bedzie to niknieczne a nie dzis, gdy nie jest?
            Ze lepiej sprzedac za wiecej niz za mniej???

Szaleniec!!!
            • hukers Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 13:18
              galtomone napisał:

> vogon.jeltz napisał:
              >
              > > to zawsze można w ostateczności sprzedać złoto i spłac
              > > ić pożyczkę. Dużo stratni nie będziemy, o ile w ogóle - a ryzyko takiego
              > scenar
              > > iusza jest małe.
              >
              >
              > Czy Ty przytomnie sugerujesz, ze lepiej (w razie W) sprzedac zloto jak bedzie t
              > o niknieczne a nie dzis, gdy nie jest?
              > Ze lepiej sprzedac za wiecej niz za mniej???
              >
              > Szaleniec!!!

Tego nie wiesz, czy za więcej.
              Złoto, w razie naszego W, może być dużo tańsze niż teraz.

• tesla3 Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 13:41
                hukers napisał:

>
                > Tego nie wiesz, czy za więcej.
                > Złoto, w razie naszego W, może być dużo tańsze niż teraz.
                >

Przez ostatnie 2 dni złoto straciło na wartości.
                • vogon.jeltz Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 13:52
                  > Przez ostatnie 2 dni złoto straciło na wartości.

No, bo k*wa pożyczkę bierzemy na dwa dni.
                  • tesla3 Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 17:28
                    No to po co brać pożyczkę na 45 lat skoro mamy kasę z NBP? Świat jest zmienny. Nie wiemy co będzie za rok a co dopiero za 40 lat. Tlo oprocentowanie 3,2% jest zmienne. Nie stąłe. Dziś 3 są za 10 lat może 6% kto to wie? A kurs euro podskoczy na 5 zł to co? Będzie trzeba oddać wiecej. Ryzykowne. A jak do władzy w Unii dojdą oszołomy i zablokują nam ta pożyczke bo uznają że czołg który z tych pieniędzy wyprodukowaliśmy nie spełnia ich najnowszych norm emisji spalin euro13? 😅 A jak kupujemy za swoje to my decydujemy co kupujemy, za ile, od kogo i nikt nam nie wstrzyma.
                    • tesla3 Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 17:33
                      Ja was pogodzę. Weźmy 50% kasy z tego SAFE i 50% z tego polskiego SAFE. No i git nie? 😋
                    • vogon.jeltz Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 21:16
                      > No to po co brać pożyczkę na 45 lat skoro mamy kasę z NBP? Świat jest zmienny.
                      > Nie wiemy co będzie za rok a co dopiero za 40 lat.

Bo praktyka ostatnich nawet nie lat, tylko dekad dowodzi, że trzymając złoto można zarobić więcej niż wyniosą odsetki do kredytu. A gdyby coś się złego działo, to zawsze można wtedy to złoto sprzedać i pożyczkę spłacić.

> A jak do władzy w Unii dojdą oszołomy i zablokują nam ta pożyczke bo uznają że czołg który z tych pieniędzy wyprodukowaliśmy nie spełnia ich najnowszych norm emisji spalin euro13?

A jak jebnie meteoryt albo wylądują kosmici?

> A jak kupujemy za swoje to my decydujemy co kupujemy, za ile, od kogo i nikt nam nie wstrzyma.

Ta pożyczka to nie tylko "kupowanie", ale przede wszystkim rozwój przemysłu zbrojeniowego. Naszego własnego.
                      • trypel Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 21:58
                        vogon.jeltz napisał:

> > No to po co brać pożyczkę na 45 lat skoro mamy kasę z NBP? Świat jest zmi
                        > enny.
                        > > Nie wiemy co będzie za rok a co dopiero za 40 lat.
                        >
                        > Bo praktyka ostatnich nawet nie lat, tylko dekad dowodzi, że trzymając złoto mo
                        > żna zarobić więcej niż wyniosą odsetki do kredytu. A gdyby coś się złego działo
                        > , to zawsze można wtedy to złoto sprzedać i pożyczkę spłacić.
                        >
                        > > A jak do władzy w Unii dojdą oszołomy i zablokują nam ta pożyczke bo uzna
                        > ją że czołg który z tych pieniędzy wyprodukowaliśmy nie spełnia ich najnowszych
                        > norm emisji spalin euro13?
                        >
                        > A jak jebnie meteoryt albo wylądują kosmici?
                        >
                        > > A jak kupujemy za swoje to my decydujemy co kupujemy, za ile, od kogo i n
                        > ikt nam nie wstrzyma.
                        >
                        > Ta pożyczka to nie tylko "kupowanie", ale przede wszystkim rozwój przemysłu zbr
                        > ojeniowego. Naszego własnego.

To dlaczego w tym samym celu nie wypuscic obligacji? Bedzie bezpieczniej niz pożyczka w SAFE i zatrzymamy złoto.
                        I sami zdecydujemy gdzie wydać kase
                        • vogon.jeltz Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 06.03.26, 07:53
                          > To dlaczego w tym samym celu nie wypuscic obligacji?

Obligacje długoterminowe stoją obecnie powyżej 5% rocznie. Krótkoterminowe są tańsze, ale tak się nie da finansować programu za kilkaset miliardów na lata.

> I sami zdecydujemy gdzie wydać kase

Ponawiam pytanie: w którym miejscu w przypadku SAFE nie decydujemy?
                        • galtomone Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 06.03.26, 08:22
                          trypel napisał:

> To dlaczego w tym samym celu nie wypuscic obligacji? Bedzie bezpieczniej niz po
                          > życzka w SAFE i zatrzymamy złoto.
                          > I sami zdecydujemy gdzie wydać kase

Zapytalem google jako to jest z emicja i transzami.
                          To sa pozyczki 5 i 10 lat i w wielkosciach po ok 1-1 3 mld USD/EURO

Za malo i za drogo by finansowac tak taki program.
                          A poza tym...

Skoro NBP ma tak kosmicznie duze, wolne srdki (nadal nikt nie wie ile i skad - przypadek?) to moze lepiej splacic inne pozyczki ktore obecnie spalacamy w Korei czy USA ktore sa nie na 3% a na 6 czy 9?

I ciekawe ze wczesniej na zbrojenia NBP nie mial...

To sie chyba nazywa magia pieniadza ;-)
                          • trypel Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 06.03.26, 09:23
                            W sensie ze ten gugiel wszystko wie?
                            Przeciez mozna wypuscic obligacje w euro, oprocentowane na 3.5 moze 3.7% i zabezpieczone tym złotem jakie mamy.
                            Bezpieczne i pewne.
                            Mamy pożyczkę niewiele droższa niz SAFE ale dajaca pelna wolność wyboru gdzie i co kupujemy.
                            • galtomone Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 06.03.26, 09:51
                              trypel napisał:

> W sensie ze ten gugiel wszystko wie?
                              > Przeciez mozna wypuscic obligacje w euro, oprocentowane na 3.5 moze 3.7% i zabe
                              > zpieczone tym złotem jakie mamy.

Mozesz wypuscic co chcesz, jak chcesz itd...

To przeciez polega wylacznie na zaufaniu do emitanta, ocenie ryzyka i alternatywach.

Innymi slowy wypisc sobie co chcesz, ale lepiej wypusc to co masz szanse sprzedac.

Skoro Polska tak emituje obligacje, tzn. że na takie emisje znajdują się chętni (pamiętaj, że nie zawsze wszystkie się sprzedają!!!!)

> Bezpieczne i pewne.

> Mamy pożyczkę niewiele droższa niz SAFE ale dajaca pelna wolność wyboru gdzie i
                              > co kupujemy.

Ano jednak nie... jakby to bylo takie proste, zeby sciagnac z rynku 40 mld EURO do splaty w tak dlugim teminie to bysmy to zrobili.

To troche jak z kredytem na dom... z jakiegos powodu ludzie wola kredytynna 30 - 40 lat (a przeciez tez nie wiedza co bedzie) niz na 5 ....

Splata prawie 200 mld zl w 5 czy 10 lat jest NIEREALNA!!!!

Do tego taki kredyt (wbre pozorom) jest obraczony ogromnym ryzykiem 9wlasnie z uwagi na kroki termin) i nie ma szans na takie oprocentowanie o jakim mowisz.

A tu. - i to jest mistrzostwo swiata koalicji i tuska - to nie tylko my jestesmy gwarantali tych pozyczek.

Ale tez stad nadzor jak (nie tylko u nas przeciez) ta kasa bedzie wydawana!!

SAFE to jest naprawde dobry program finansowy.
                              Wszystko co o nim zle to nie recjolnalne argumenty tylko polityka - i to glupia.
                            • vogon.jeltz Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 06.03.26, 10:00
                              > Mamy pożyczkę niewiele droższa niz SAFE ale dajaca pelna wolność wyboru gdzie i co kupujemy.

Wciąż nie odpowiedziałeś na pytanie: co i w jaki sposób ogranicza nam wolność wyboru gdzie i co kupujemy. W sensie, że nie będziemy mogli kupić amerykańskiego? Właśnie o to przecież chodzi.
                              • trypel Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 06.03.26, 10:55
                                Ani koreanskiego ani amerykanskiego ani żadnego nie europejskiego. Z drugiej strony państwa Europejskie jakie z SAFE korzystać nie będą kontynuja zakupy uzbrojenia w usa, z jakiegoś powodu to robią. Moze dlatego ze jest to lepsze?
                                • galtomone Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 06.03.26, 11:18
                                  trypel napisał:

> Ani koreanskiego ani amerykanskiego ani żadnego nie europejskiego. Z drugiej st
                                  > rony państwa Europejskie jakie z SAFE korzystać nie będą kontynuja zakupy uzbro
                                  > jenia w usa, z jakiegoś powodu to robią. Moze dlatego ze jest to lepsze?

Ty nie widzisz ze wrzucasz do jednego worka zupelnie dwie rozne sprawy?

Jak nie bylo SAFE to gdzie kupowalismy uzbrojenie? (i ile z tego mial nasz przmysl zbrojeniowy)
                                  Gdzie tam jest zapisane, ze mamy przestac kupowac?

Wydanie DODATKOWEJ kasy (przeciez to nie jest ZAMIAST!!!) na nasz przemysl to chyba zajebiscie dobry pomysl...

Pamietam jak pisales o lancuchach dostaw - to co... lepej zeby byly dluzsze?

Przeciez nikt nie sugeruje tego ZAMIAT np. F35 ale chyba amunicje 155mm lepiej produkowac lokalnie, drogi do transportu chyba warto miec super sprawne...

Czy jedna lepiej wzmagać przemyl USA/Korei?

Swoja droga (nawet jesli - a nie jest to prawda!!!) to dlaczego wmacnanie produkcji w DE jest fuj ale juz w Korei jest cacy?
                                  • trypel Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 06.03.26, 11:37
                                    Masz racje. Nie wziąłem pod uwage ze mozna i to i to.
                                    • galtomone Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 06.03.26, 11:42
                                      Wlasnie Tusk powiedzial, ze "podpisuj SAFE EU a szczgoly SAFE 0% dawaj - jak przyslesz dzis to w pon ustawa na stone - korzystajmy z kazdej kasy bo potrzeba jest dzis, tu, teraz i duzo"
                                      • galtomone Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 06.03.26, 11:45
                                        Tylko mam feeleing, ze zadnych konkretow nie bedzie bo NBP nie ma magicznej rozdzki...

Chodzilo tylo o rozmydlenie tematu.

Ze Tusk powie - od NBP to nie wezme.... a tu klops, bo przeciez mozna i to i to... tylko drugiego nie ma inaczej niz hasłowo
                                • vogon.jeltz Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 06.03.26, 14:06
                                  > Ani koreanskiego ani amerykanskiego ani żadnego nie europejskiego.

No przecież taka jest cała idea tego programu - żeby rozwinąć europejski przemysł zbrojeniowy.
                      • tesla3 Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 06.03.26, 12:55
                        vogon.jeltz napisał:

> > No to po co brać pożyczkę na 45 lat skoro mamy kasę z NBP? Świat jest zmi
                        > enny.
                        > > Nie wiemy co będzie za rok a co dopiero za 40 lat.
                        >
                        > Bo praktyka ostatnich nawet nie lat, tylko dekad dowodzi, że trzymając złoto mo
                        > żna zarobić więcej niż wyniosą odsetki do kredytu. A gdyby coś się złego działo
                        > , to zawsze można wtedy to złoto sprzedać i pożyczkę spłacić.

Tak samo myśleli ci którzy brali kredyt we franku.
                        Frank był po 2 zł i praktyka ostatnich lat wówczas wskazywała, że zawsze będzie po 2zł. Niestety praktyka kolejnych lat pokazała że kurs franka skoczył na 4zł. Wówczas z tego powodu ich kredyt wzrósł tak bardzo, że mimo iż płacili raty od kilku lat , gdyby po tych kilku latach sprzedali swoje mieszkania by spłacic kredyt, to by nie wystarczyło na spłatę 😂

>
                        > > A jak do władzy w Unii dojdą oszołomy i zablokują nam ta pożyczke bo uzna
                        > ją że czołg który z tych pieniędzy wyprodukowaliśmy nie spełnia ich najnowszych
                        > norm emisji spalin euro13?
                        >
                        > A jak jebnie meteoryt albo wylądują kosmici?

Meteorytu to od milionów lat czyli czasów dinozaurów nie było a Unia nam 3 lata temu blokowała KPO.

>
                        > > A jak kupujemy za swoje to my decydujemy co kupujemy, za ile, od kogo i n
                        > ikt nam nie wstrzyma.
                        >
                        > Ta pożyczka to nie tylko "kupowanie", ale przede wszystkim rozwój przemysłu zbr
                        > ojeniowego. Naszego własnego.

Naszego i niemieckiego 😅
                        • vogon.jeltz Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 06.03.26, 14:10
                          > Tak samo myśleli ci którzy brali kredyt we franku.

Nie, tak nie myśleli ci, którzy brali "kredyt" (bo tak naprawdę nie był to kredyt zgodny z ustawą prawo bankowe, tylko w zasadzie instrument pochodny - stąd unieważnienia umów) we frankach. Pierwsza i podstawowa różnica jest taka, że "frankowicze" nie siedzieli na tonach złota, którym w razie czego mogliby spłacić swoje zobowiązania.

> Meteorytu to od milionów lat czyli czasów dinozaurów nie było a Unia nam 3 lata temu blokowała KPO.

Nie "Unia nam blokowała" tylko "PiS nam blokował".

> Naszego i niemieckiego

Nawet jeśli, to rozwój niemieckiego przemysłu oznacza także rozwój naszego przemysłu.
                          • hukers Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 06.03.26, 14:26
                            vogon.jeltz napisał:

> > Tak samo myśleli ci którzy brali kredyt we franku.
                            >
                            > Nie, tak nie myśleli ci, którzy brali "kredyt" (bo tak naprawdę nie był to kred
                            > yt zgodny z ustawą prawo bankowe, tylko w zasadzie instrument pochodny - stąd u
                            > nieważnienia umów) we frankach. Pierwsza i podstawowa różnica jest taka, że "fr
                            > ankowicze" nie siedzieli na tonach złota, którym w razie czego mogliby spłacić
                            > swoje zobowiązania.
                            >
                            To ryzyka kursowe ze strony banków było zabezpieczone nieco inaczej, ale rzeczywiście różnica podstawowa była taka, że bank był zabezpieczony a Kowalski nie. No chyba, że przy spłacie kredytu jednocześnie hedżował się zakupem franków.
                            >
                    • galtomone To konkretniej prosze... 06.03.26, 08:18
                      tesla3 napisał(a):

> No to po co brać pożyczkę na 45 lat skoro mamy kasę z NBP?

A ile tej kasy mamy i skad ja NBP ma?
                      • dodekanezowiec Re: To konkretniej prosze... 06.03.26, 08:26
                        Tesla3 to ten ktory wychwala polski klimat. Z rekordem zimna typu minus 40 w (podobno jego, bo ktoś pisal), Łolkuszu.
                        A ja zapytam o RRSO dla kredytu 0%.
                        Ale obrócę cos w żart.
                        NBP zloto drogo sprzeda, będziemy mieć milion czołgów, wszyscy będą sie bać Polski, ktora sama jest nastawiona pokojowo. Obawy przed wojną spadną, zloto stanieje, NBP odkupi sprzedane za 5 pierdyliardow zloto za 3 pierdyliardy.
                        A Glapie - ekonomiczna nagroda Nobla :)
              • galtomone Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 13:49
                hukers napisał:

> Tego nie wiesz, czy za więcej.

Alez wiem.

Jeli sytuacja miedzynarodowa potoczy sie tak, ze przestanimy byc wstanie regulowac normalnie zobowiazania to zloto wtedy zdecydowanie bedzie JESZCZE DROZSZE niz teraz.

A jak bedzie znacznie tansze, tzn. ze swiat znow jest spokojny, przewidywalny wiec my nie bedziemy miec powodu do sprzedawania zlota...

W razie bardziej globalnego konfliktu bedzie tylko drozsze.

I nie wazne co to bedzie z powodu Iranu, Rosji czy obu...
                • hukers Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 14:10
                  galtomone napisał:

> W razie bardziej globalnego konfliktu bedzie tylko drozsze.
                  >
                  > I nie wazne co to bedzie z powodu Iranu, Rosji czy obu...

A jeżeli konflikt się zacznie np. za 5 lat, a złoto będzie kosztowało wtedy 2k, a nie 5k jak teraz?
                  • galtomone Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 14:22
                    Jesli tak duzy, ze nie bedziemy wstanie regulowac zobowiazan w papirze to gwarantuje Ci ze cena 5k szybko zostanie w czasach gdy bylo jeszcze wzglednie spokojnie.
              • donvito52 Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 19:54
                hukers napisał:

>
                >

W razie godzin W złoto ZAWSZE DROŻEJE.
                Jedynie co, to chyba nikt nie rzucał na rynek jednorazowo 550 ton.
                • vogon.jeltz Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 21:18
                  > Jedynie co, to chyba nikt nie rzucał na rynek jednorazowo 550 ton.

I przecież nikt nie rzuci.
                  • galtomone Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 06.03.26, 08:23
                    vogon.jeltz napisał:

> > Jedynie co, to chyba nikt nie rzucał na rynek jednorazowo 550 ton.
                    >
                    > I przecież nikt nie rzuci.

Jesteś pewnien? Mowimy o fachowcach z PiS.... Orlen juz z "zyskiem" połączyli...
                • hukers Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 06.03.26, 08:27
                  donvito52 napisał:

> hukers napisał:
                  >
                  >
                  > >
                  > > Złoto, w razie naszego W, może być dużo tańsze niż teraz.
                  > >
                  >
                  > W razie godzin W złoto ZAWSZE DROŻEJE.

Zawsze jak zawsze, teraz akurat jest niższa niż przed atakiem na Iran, ale generalnie jest taka zasada, że w czasach niepewności, cena złota rośnie. Chodziło mi jednak o, to po ile będzie cena złota w czasie "W". Bo jezeli masz np. kilogram złota warty teraz 600k pln, a przez najbliższe 5 lat cena spadnie o 50%, do 300k i wtedy zacznie się zawierucha, to odrobienie 100% trochę zajmie.
      • carnivore69x Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 13:59
        Taki np. Gordon Brown (ówczesny Minister Finansów UK) wyprzedał między 1999 a 2002 ponad połowę tutejszych zapasów za średnio całe $275 za uncję. Akcja ta przeszła do historii jako "Brown's Bottom".
        • hukers Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 15:19
          carnivore69x napisał(a):

> Taki np. Gordon Brown (ówczesny Minister Finansów UK) wyprzedał między 1999 a 2
          > 002 ponad połowę tutejszych zapasów za średnio całe $275 za uncję. Akcja ta prz
          > eszła do historii jako "Brown's Bottom".

Brown sprzedawał złoto po kursie najniższym od 20 lat, teraz sytuacja jest zdecydowanie inna.
          Indeks rozgrzany do czerwoności, wzrost ponad 100% w dwa lata.
          stooq.pl/q/?s=xauusd&c=50y&t=l&a=ln&b=0
          • carnivore69x Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 16:01
            hukers napisał:

> Brown sprzedawał złoto po kursie najniższym od 20 lat, teraz sytuacja jest zdec
            > ydowanie inna.
            > Indeks rozgrzany do czerwoności, wzrost ponad 100% w dwa lata.
            > stooq.pl/q/?s=xauusd&c=50y&t=l&a=ln&b=0

Tu zgoda. Niemniej - z drugiej strony - sytuacja międzynarodowa na przełomie tysiącleci wyglądała lepiej niż teraz (przed 9/11 i drugim Irakiem, z Putinem też jeszcze jakieś nadzieje wiązano). Więc na krótko w złoto specjalnie bym teraz nie poszedł.
            • carnivore69x Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 18:16
              carnivore69x napisał(a):

> hukers napisał:
              >
              > > Brown sprzedawał złoto po kursie najniższym od 20 lat, teraz sytuacja jes
              > t zdec
              > > ydowanie inna.
              > > Indeks rozgrzany do czerwoności, wzrost ponad 100% w dwa lata.
              > > stooq.pl/q/?s=xauusd&c=50y&t=l&a=ln&b=0
              >
              > Więc na krótko w złoto specjalnie bym teraz
              > nie poszedł.

PS. Ale jakby że 30% sprzedali teraz z przeznaczeniem na konkretny cel, na pewno nie ośmieszyliby się i w każdym przypadku dałoby się zracjonalizować ex post.
              • boggi_dan Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 06.03.26, 01:49
                Dobra co za pierdy. Donald Franciszek pluje sobie teraz w brodę, że nie zrealizował ważnego punktu swego programu wyborczego - wysyłania silnych ludzi w celu dokonania defenestracji zarządu NBP..
    • j_malec Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 11:35
      Nie wiem dlaczego, ale jakoś przypomina mi to putinowską Rosję. Tam przez lata odkładali na 'Narodowy Fundusz Dobrobytu' i jakoś ostatnio 'trochę' z niego uszczknęli ;) Pewnie na ten dobrobyt.
    • thorpe Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 11:45
      Wychodzi na to, że Bolesław Prus był prorokiem i wieszczem większym, niż Mickiewicz i Słowacki.
      Bo DOKŁADNIE o takiej sytuacji, jak ta wczorajsza propozycja, traktuje ksiązka Faraon.
      Młody faraon Ramzes XIII przejąć tzw "skarbiec Labiryntu", w którym ukryta legendarna rezerwa złota i kosztowności pilnowana przez kapłanów. Złotem tym chce sfinansować bieżące wydatki, w tym pożyczki zaciągnięte na potrzeby toczonych wojen oraz konieczne reformy i likwidację wszechwładzy kapłanów.
      Jak ktoś czytał to wie, czym to się skończyła dla Ramzesa.
      • galtomone Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 11:48
        Sławą w PRL?

A potem byciem dużym zwolenikiem PiS na starość..

Eeee. czekaj, to nie Ramzes to Zelnik 😂
      • vogon.jeltz Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 11:57
        > Wychodzi na to, że Bolesław Prus był prorokiem i wieszczem większym, niż Mickiewicz i Słowacki.

Oczywiście, że był. Ci dwaj wierszokleci, to owszem, potrafili rymować (szczególnie Mickiewicz) - ale raperzy też potrafią - natomiast głębszych treści ani przemyśleń to w tym nie było żadnych.

> Bo DOKŁADNIE o takiej sytuacji, jak ta wczorajsza propozycja, traktuje ksiązka Faraon.

No ale u nas nawet w literaturze promowane nie jest to co wartościowe - chociaż "Faraon" jest w sumie uznaną powieścią, ale trochę ginie w tłumie pozycji uznanych za "wielkie dzieła literatury narodowej".
    • galtomone Co z tym zlotem takiego....? 05.03.26, 11:45
      W. ramach uzupelnienia wiedzy i "dla ciekawosci", moze nie wszyscy wszystko wiedza o złocie....

Co w nim takiego specjalnego, ze akurat do zlota wszyscy sie "modla"?

na pierwszy rzut oka to "tylko metal", ale złoto wygrało historyczny casting na bycie pieniądzem dzięki unikalnej kombinacji cech, których nie posiada żaden inny pierwiastek w tablicy Mendelejewa.

Gdybyśmy szukali idealnego nośnika wartości, musielibyśmy odrzucić niemal wszystko inne:

Gazy i ciecze? Odpadają, trudno je nosić w kieszeni.

Metale reaktywne (np. żelazo, miedź)? Rdzewieją, śniedzieją, niszczeją z czasem.

Metale radioaktywne? Dosłownie by nas zabiły.

Metale zbyt pospolite (np. aluminium)? Nie mają wartości, bo są wszędzie.

Metale zbyt rzadkie (np. rod)? Jest ich za mało, by stworzyć sprawny rynek.

Oto dlaczego złoto jest "tym jedynym":

1. Chemiczna "nuda" (niezniszczalność)
      To najważniejsza cecha. Złoto jest niemal całkowicie obojętne chemicznie. Nie reaguje z tlenem (nie rdzewieje), nie reaguje z wodą, ani z większością kwasów.

Jeśli zakopiesz sztabkę złota w ziemi na 2000 lat i ją odkopiesz, będzie lśnić dokładnie tak samo. Spróbuj zrobić to z żelazem, miedzią, a nawet srebrem (które czernieje).

2. "Złoty środek" rzadkości
      Złota jest na świecie mało, ale nie za mało.

Gdyby przetopić całe złoto wydobyte w historii ludzkości, powstałaby kostka o boku zaledwie 22 metrów. Zmieściłaby się pod łukami Wieży Eiffla.

Jest go na tyle mało, że ma wysoką wartość w małej objętości (łatwo je ukryć/przewieźć), ale na tyle dużo, że da się nim handlować na całym świecie.

3. Łatwa podzielność i rozpoznawalność
      Złoto ma niską temperaturę topnienia (jak na metal) i jest niezwykle kowalne. Z jednego grama można wyciągnąć drut o długości 2 kilometrów. Można je dzielić na dowolne części i przetapiać bez utraty właściwości. Do tego ma unikalny kolor – żaden inny metal w stanie czystym nie jest naturalnie żółty.

4. Praktyczne zastosowanie (Fundament wartości)
      To nie tylko "świecidełko". Złoto jest absolutnie niezbędne w:

Elektronice: Twoim smartfonie i komputerze (najlepszy przewodnik, który nie koroduje).

Medycynie: Jest biokompatybilne (implanty, stomatologia).

Przemyśle kosmicznym: Szyby w hełmach astronautów są pokryte cienką warstwą złota, by odbijać promieniowanie podczerwone.

5. Psychologia i "brak długu"
      W przeciwieństwie do banknotu (który jest obietnicą banku, że go wykupi) lub zapisu cyfrowego, złoto nie jest niczyim zobowiązaniem. Jeśli system bankowy padnie, złoto nadal fizycznie istnieje i wszędzie na świecie – od Nowego Jorku po wioskę w dżungli – ludzie wiedzą, co to jest i chętnie je przyjmą.

Ciekawostka: W 2026 roku cena złota bije rekordy m.in. dlatego, że technologia (sztuczna inteligencja, nowe centra danych) potrzebuje go coraz więcej do produkcji procesorów, a wydobycie staje się coraz trudniejsze.
      • vogon.jeltz Re: Co z tym zlotem takiego....? 05.03.26, 12:00
        Po pierwsze, złoto wcale nie jest jedyne. Jest jeszcze srebro.
        Po drugie, przy tych kryteriach paradoksem są kryptowaluty, które fizycznie nie istnieją.
        • galtomone Re: Co z tym zlotem takiego....? 05.03.26, 12:10
          vogon.jeltz napisał:

> Po pierwsze, złoto wcale nie jest jedyne. Jest jeszcze srebro.

Czernieje - nie jest to metal tak obijetny jak zloto....

> Po drugie, przy tych kryteriach paradoksem są kryptowaluty, które fizycznie nie
          > istnieją.

Owszem, sa... skonczy nam sie prad to nawet jak sa zaisane na HDD, to nie wiem jak z nich korzytsac... ;-)

Generalnie wartosc ma to na co sie umowimy, ze ma...

Troche jak z prawem i np osobowoscia prawna firm... dzieki ktorej taki Apple czy Microsoft moze np skrażyć Kowalskiego.... Choc przeciez sam Apple ani pisac ani czytac ani "cokolwiek" nie moze.
          • vogon.jeltz Re: Co z tym zlotem takiego....? 05.03.26, 12:39
            > Czernieje - nie jest to metal tak obijetny jak zloto....

Powierzchownie i da się to w bardzo prosty sposób usunąć, nie naruszając zasadniczo samego metalu. Zresztą, co się będziemy rozwodzić nad własnościami fizykochemicznymi - najlepszym dowodem jest to, że od tysiącleci srebro również funkcjonuje w obiegu jako nośnik wartości.
            • galtomone Re: Co z tym zlotem takiego....? 05.03.26, 13:03
              vogon.jeltz napisał:

> > Czernieje - nie jest to metal tak obijetny jak zloto....
              >
              > Powierzchownie i da się to w bardzo prosty sposób usunąć, nie naruszając zasadn
              > iczo samego metalu. Zresztą, co się będziemy rozwodzić nad własnościami fizykoc
              > hemicznymi - najlepszym dowodem jest to, że od tysiącleci srebro również funkcj
              > onuje w obiegu jako nośnik wartości.

Ale jest go wiecej...
              • vogon.jeltz Re: Co z tym zlotem takiego....? 05.03.26, 16:06
                > Ale jest go wiecej...

Toteż wartość ma mniejszą. Ale ma
                • galtomone Re: Co z tym zlotem takiego....? 05.03.26, 16:27
                  Nie mowie, ze nie ma przeciez.

Ja generalnie wole srebro, zloto "mnie siem nie podoba"
          • hukers Re: Co z tym zlotem takiego....? 05.03.26, 13:00
            galtomone napisał:

> vogon.jeltz napisał:
            >
            > > Po drugie, przy tych kryteriach paradoksem są kryptowaluty, które fizyczn
            > ie nie
            > > istnieją.
            >
            > Owszem, sa... skonczy nam sie prad to nawet jak sa zaisane na HDD, to nie wiem
            > jak z nich korzytsac... ;-)
            >

Skończy nam się prąd, powiadasz....
            • galtomone Re: Co z tym zlotem takiego....? 05.03.26, 13:04
              Noooo… jak dobrze jebutnie tu i "ufdzie", a potem jeszcze ktoś zakaszle to bohaterem lokalnym będzie "Mad Max" i raczej kryptowaluty będzie miał w poważaniu…
              • hukers Re: Co z tym zlotem takiego....? 05.03.26, 13:14
                galtomone napisał:

> Noooo… jak dobrze jebutnie tu i "ufdzie", a potem jeszcze ktoś zakaszle to boha
                > terem lokalnym będzie "Mad Max" i raczej kryptowaluty będzie miał w poważaniu…

Twoje uwagi, wypowiedziane niezbyt pewnym głosem, z giwerą przy łbie, "ale złoto jest moje, panie Madmax", też będzie miał raczej w Andrzeju.
                • galtomone Re: Co z tym zlotem takiego....? 05.03.26, 13:49
                  Nie rozumiem... Co ma złoto do tego, że krypto są w warunkach bez porządku, bezzużyteczne?
            • vogon.jeltz Re: Co z tym zlotem takiego....? 05.03.26, 13:53
              > Skończy nam się prąd, powiadasz....

Może prąd się skończy, a może zadziała prawo Dońdy, kto wie...
        • marekggg Re: Co z tym zlotem takiego....? 05.03.26, 17:32
          no bez jaj - 1 kg srebra to obecne (w detalu) ok 3 200 euro. 1 kg zlota to okolo 143 000 euro.

troche roznica?

tyle na temat
          • vogon.jeltz Re: Co z tym zlotem takiego....? 05.03.26, 21:21
            > no bez jaj - 1 kg srebra to obecne (w detalu) ok 3 200 euro. 1 kg zlota to okolo 143 000 euro.

Wszystko się zgadza, różnica mniej więcej odpowiada różnicy w zawartości obu metali w skorupie ziemskej. No ale co w związku z tym? Że niby rezerw w srebrze nie można trzymać albo nie można go używać jako nośnika wartości?
            • galtomone Re: Co z tym zlotem takiego....? 06.03.26, 08:24
              Mozna, ale koszt trzymania/transportu wiekszy bo wiecej miejsca potrzebujesz... wiec jaki ma to sens?

Teoretycznie możesz majatek nawet w aluminium trzymać tylko po co...
              • vogon.jeltz Re: Co z tym zlotem takiego....? 06.03.26, 08:46
                > Mozna, ale koszt trzymania/transportu wiekszy bo wiecej miejsca potrzebujesz

100 ton złota to trochę ponad 5 m^3. Wejdzie do sejfu 2x2x2. Faktycznie mało.

Równowartość rynkowa tej ilości złota to nieco ponad 600 m^3 srebra. Niby dużo, ale trzecia potęga przy liczeniu objętości robi swoje - tak naprawdę zmieścisz to na luziku w pomieszczeniu 20x10x5. To już nie sejf, tylko magazyn - ale taki naprawdę malutki.

Tak że z trzymania srebra nie ma co robić problemu. Może być ewentualnie problem z transportem, ale przecież metale szlachetne nie służą dzisiaj do płatności, tylko jako rezerwy i zabezpieczenie, nikt się nie przerzuca na co dzień na rynku sztabkami.
                • galtomone Re: Co z tym zlotem takiego....? 06.03.26, 08:58
                  Nadal, ze zlotem jednak prosciej.

Chyba, ze chcesz je trzymać "na piętrze"
    • humorysta Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 12:04
      3 % oprocentowania- to bardzo niskie koszty SAFE z Unii. Natomiast Glapa-ze strachu przed czekajacym go procesem przed Trybunałem Stanu- postanowił uciec - do .. wybitnego polskiego ekonomisty- Nawrockiego.
      Przypomne jedynie, ze kiedy PIS był u władzy- Glapa dostarczał mu po 30 mld zeta co roku. Nagle jak KO doszło do władzy- od 2lat NBP generuje po 20 i wiecej mld deficytu !!!! Ciekawe- prawda ? I nagle Glapa z kapelusza wyjmuje 180 mld zeta - bo nicy je ma. Gó... prawda- NBP- ich nie ma i nie wygospodaruje. Razem z wybitnym ekonomista- Nawrockim- wymyslili te 180 mld - a w podtekscie- Glapa zamierza sprzedac złoto/ jest 500 ton/ - czego mu robić nie wolno. I wybitny ekonomista- Nawrocki popisuje sie przed kamerami tym pomysłem. To ja to posumuje: gó... chłopu - nie zegarek. Czyli opowiadanie o tym, jak pewien Alfons I Głupawy- chciał zostać ekonomistą wybitnym.
      • galtomone Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 12:11
        eeee tam.. czepiasz sie.... Glapa sprzeda nasze zloto i nam odda nasze pieniadze... czego tu nie rozumiec i nie chciec?
        • humorysta Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 06.03.26, 10:12
          Konstytucja takiej operacji ze złotem zabrania- bo NBP nie może finansowac a ni zasilać budżetu !
          • dodekanezowiec Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 06.03.26, 10:46
            humorysta napisał(a):

> Konstytucja takiej operacji ze złotem zabrania- bo NBP nie może finansowac a ni
            > zasilać budżetu !

A! regulamin! Forum! Zabrania! Krzyczeć!
          • galtomone Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 06.03.26, 11:19
            humorysta napisał(a):

> Konstytucja takiej operacji ze złotem zabrania- bo NBP nie może finansowac a ni
            > zasilać budżetu !

Kto się dziś konstytucją przejmuje?
            • boggi_dan Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 06.03.26, 12:12
              Polska potrzebuje stałego wysokiego finansowania armii, a nie nagłej góry pieniędzy, którą trzeba na gwałt wydać, a potem 45 lat spłacać.
              Polska potrzebuje zatrzymania lawinowego narastania zadłużenia budżetu państwa, inaczej za kilka lat stanie się krajem upadłym, bankrutem.
              W Polsce musi nastąpić zasadnicza wymiana klasy politycznej, inaczej czeka nas katastrofa.
              • vogon.jeltz Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 06.03.26, 14:11
                > Polska potrzebuje stałego wysokiego finansowania armii, a nie nagłej góry pieniędzy, którą trzeba na gwałt wydać, a potem 45 lat spłacać.

Taki jest dzisiejszy przekaz dnia z Moskwy?
    • galtomone Kompromis! 05.03.26, 14:20
    • wislok1 To po co kaczor bral pozyczki od Korei i trampka? 05.03.26, 18:05
      Skoro NBP to taka skarbonka ....
      • boggi_dan Re: To po co kaczor bral pozyczki od Korei i tra 05.03.26, 19:20
        Polska ma więcej złota niż Europejski Bank Centralny. I to dzięki Galapie.
        • e-zybi Re: To po co kaczor bral pozyczki od Korei i tra 06.03.26, 04:03
          boggi_dan napisał:

> Polska ma więcej złota niż Europejski Bank Centralny. I to dzięki Galapie.

No! Nie tylko dzięki Galapie...
        • galtomone Re: To po co kaczor bral pozyczki od Korei i tra 06.03.26, 09:35
          boggi_dan napisał:

> Polska ma więcej złota niż Europejski Bank Centralny. I to dzięki Galapie.

I co z tego?

"EBC nie potrzebuje dużych rezerw złota, aby stabilizować euro, ponieważ stabilność wspólnej waluty opiera się na zupełnie innym mechanizmie niż w klasycznych systemach walutowych opartych na kruszcu. Złoto w bilansie EBC pełni funkcję symboliczną, dywersyfikacyjną i płynnościową, ale nie jest podstawą wartości euro."

I zobacz głąbie ile złota maja kraje członkowskie strefy EURO razem.

Pomogę:

"10 790 ton złota

Dla porównania, jest to o ponad 2 600 ton więcej niż posiadają same Stany Zjednoczone (~8 133 tony), co czyni strefę euro największym "blokiem złota" na świecie."
          • vogon.jeltz Re: To po co kaczor bral pozyczki od Korei i tra 06.03.26, 10:06
            > EBC nie potrzebuje dużych rezerw złota, aby stabilizować euro, ponieważ stabilność wspólnej waluty
            > opiera się na zupełnie innym mechanizmie niż w klasycznych systemach walutowych opartych na kruszcu.

Ale to jest takie pie*dolenie. Że niby mechanizmy "lepsze niż złoto". Tylko jakoś tak się dziwnie składa, że klasyczny system walutowy oparty na złocie - obowiązujący, przypomnę, jeszcze całkiem niedawno, bo do lat 70. ubiegłego wieku - zapewniał dużo większą stabilność walut i był znacznie odporniejszy na chamskie spekulacje i ordynarne drukowanie, pardą, "luzowanie ilościowe". A do tego w żaden sposób nie ograniczał gospodarki - przeciwnie, powojenne dekady, kiedy obowiązywało Bretton Woods były czasem bezprecedensowego wzrostu i rozwoju.
            • galtomone Re: To po co kaczor bral pozyczki od Korei i tra 06.03.26, 11:20
              vogon.jeltz napisał:

> Ale to jest takie pie*dolenie. Że niby mechanizmy "lepsze niż złoto". Tylko jak
              > oś tak się dziwnie składa, że klasyczny system walutowy oparty na złocie

JAK BYK NAPISANO WYZEJ, ze EURO nie jest klasycznym systemem walutowym.
      • humorysta Re: To po co kaczor bral pozyczki od Korei i tra 14.03.26, 10:42
        Kaczor - jako główny dzban PIS-owski rekami Błaszczaka-czytaj Płaszczaka brał w Korei Płd. 30 mld $ na 6 %. A teraz pier.. oli, że w Unii jest 3 % to drożej. Ponadto jedynie przypomne, ze zakupy broni w USA sa wyżej oprocentowane niz 3 %!!! No i najwazniejsze- Płaszczak kupił bron zupełnie nie przydatna na dzisiejszym polu walki ! Czyli kasa totalnie wyrzucona- no ale dzbany to dzbany- a nawet cepy z PIS- dalej cepami zostaną.
    • boggi_dan Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 19:33
      600 miliardów zadłużenia. W takiej sytuacji potrzebne są odpowiedzialne decyzje, stabilność i realny plan ratowania gospodarki. Tymczasem część polityków zdaje się działać w oderwaniu od rzeczywistości. Zamiast szukać rozwiązań, które pomogą odbudować potencjał kraju, pojawiają się pomysły mogące jeszcze bardziej pogłębić kryzys.Do tego dochodzą kolejne, niezwykle kosztowne programy zbrojeniowe. Przy już bardzo wysokim zadłużeniu przeznaczanie ogromnych środków na drogie zbrojenia to szaleństwo i brak odpowiedzialności. Zamiast stabilizować finanse państwa i wzmacniać gospodarkę, podejmowane są decyzje, które mogą jeszcze bardziej obciążyć przyszłe pokolenia.Polska nie potrzebuje dziś eksperymentów ani politycznych gier. Potrzebuje rozsądku, odpowiedzialności i działań, które wzmocnią gospodarkę, ochronią miejsca pracy i pozwolą przedsiębiorstwom normalnie funkcjonować. Ratowanie kraju nie może polegać na jego dalszym osłabianiu.
      • vogon.jeltz Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 21:24
        Wszyscy wiemy, że taka jest narracja kacapii, tawariszcz taniuszyn. Ale niestety stanowicie zagrożenie, więc zbroić się trzeba.
    • wislok1 Miazdzaca opinia eksperta 05.03.26, 19:55
      Pomysl jest do d...

Delikatnie mowiac

www.fakt.pl/pieniadze/ekonomista-o-safe-0-proc-nie-zadne-0-proc-a-375-proc/qf8vvz7
    • trypel Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 05.03.26, 22:24
      Trzeba zabronic prezydentowi dzielenia sie takimi pomysłami na wizji bo sąsiadom sie czkawka od razu odbijają:D
      A juz liczyli na zamówienia z SAFE
      • vogon.jeltz Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 06.03.26, 07:58
        > Trzeba zabronic prezydentowi dzielenia sie takimi pomysłami na wizji bo sąsiadom sie czkawka od razu odbijają:D
        > A juz liczyli na zamówienia z SAFE

Schodzisz teraz do poziomu polaczka, który cieszy się, jak sąsiadowi krowa zdechnie. Nawet jeśli kupilibyśmy jakieś technologie z Rheinmetall, to co z tego? Nawet Amerykanie kupują do swoich zabawek do zabijania.
        • trypel Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 06.03.26, 11:18
          Akurat ciebie o brak poczucia humoru nie posądzam wiec jak widze pojawiają sie tematy z których vogon nie żartuje
          • vogon.jeltz Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 06.03.26, 15:10
            > Akurat ciebie o brak poczucia humoru nie posądzam wiec jak widze pojawiają sie tematy z których vogon nie żartuje

Żartować to ja mogę ze wszystkiego, ale ostatnio u ciebie ciężko stwierdzić, kiedy żartujesz, a kiedy odjeżdzasz na poważnie.
      • galtomone Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 06.03.26, 09:36
        trypel napisał:

> Trzeba zabronic prezydentowi dzielenia sie takimi pomysłami na wizji bo sąsiado
        > m sie czkawka od razu odbijają:D
        > A juz liczyli na zamówienia z SAFE

Ty zartujesz czy faktycznie wierzysz w to co napisales i taka masz wiedze ekonomiczna?

Nie wiem w jakiej kategorii umiescic Twoja wpowiedz...
        • trypel Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 06.03.26, 10:59
          Ale wierze w co? Faktem jest ze wczoraj akcje poleciały w dół. Moze przypadkiem ale mnie to śmieszy. Ciebie nie musi przeciez
    • galtomone Mentzen mowi, ze 06.03.26, 08:55
      wiadomosci.wp.pl/mentzen-ostro-o-pomysle-nawrockiego-nie-ma-czegos-takiego-jak-darmowy-pieniadz-7261147427395680a
      Nie ma darmowych pieniedzy - i tu ma racje

"Nie ma czegoś takiego jak darmowy pieniądz. Realne pieniądze nie pochodzą z czarów, operacji księgowych ani z drukarki. NBP nie wyczaruje prawie 200 mld zł bez negatywnych skutków dla naszej gospodarki. Kto uważa inaczej, nie rozumie, o czym mówi" - napisał w czwartek w serwisie X lider Konfederacji Sławomir Mentzen.

• trypel Re: Mentzen mowi, ze 06.03.26, 09:50
        Ma rację. Dokladnie to samo odnosi sie do programu SAFE czyli 150 mld pożyczek dla panstw UE, EBC nie wyczaruje 150 mld euro bez negatywnych skutków dla Europejskiej gospodarki.
        • galtomone Re: Mentzen mowi, ze 06.03.26, 09:53
          A skad teza, ze to kasa z EBC?

Coś znów albo źle zrozumiałeś albo celowo kłamiesz.
        • vogon.jeltz Re: Mentzen mowi, ze 06.03.26, 10:08
          > EBC nie wyczaruje 150 mld euro bez negatywnych skutków dla Europejskiej gospodarki.

KAŻDY bank wyczarowuje euro, dolary czy złote i to w sumarycznych kwotach dużo większych niż 150 mld. To się nazywa "system rezerwy cząstkowej". Mówisz, że ma to negatywne skutki? Może, może...
    • galtomone Trudno sie nie zgodzic... 06.03.26, 12:36
      wiadomosci.gazeta.pl/polityka/7,198012,32642813,tusk-o-safe-0-proc-nie-ma-czego-ukrywac-kawa-na-lawe-i.html#s=BoxPWD
    • humorysta Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 07.03.26, 09:11
      Jak to w Polsce- nie było zbyt wielu podstaw do wojny polsko-polskiej ostatnio- Polacy sami sobie je stworzyli. SAFE- ogólnonarodowa kłótnia o coś- co na dzis jest absolutnie wirtualne. Ale wszyscy już u nas na SAFE się znają i każdy jakieś prawdy i głupoty w tym temacie wygaduje. Bo jest pytanie- czy jak sie tak cała Polska na ten temat rozgada- to nam bezpieczeństwa przybędzie? Moim zdaniem - nie. Ale wszyscy -politycy, ekonomisci, dziennikarze, dyletanci, ministrowie juz na SAFE sie znają. To ja powiem SAFE ME ! Mamy teraz jeden wielki bełkot i wszyscy sa mega mądrzy i absolutnie sie na tym znają .Cały ten bełkot jest jałowy i nic nam nie daje. Przypomne- że dosłownie 3 lata temu-niejaki Błaszczak-czytaj Kaczora Płaszczak pojechał do Korei Płd kupowac broń.Nabrał kredytów 30 mld $ na 7 %-i co kupił? Samoloty-które do niczego sie nie nadaja i czołgi K2-tyle tylko, ze wojny czołgowej z kacapami nie bedzie- czyli kasa totalnie wyrzucona. Ale w Korei był ! program zbrojeń na nastekne 5-10 lat powinni ustalac specjalisci wojskowi i pod przewidywany typ wojny- jeśli w ogóle takowa bedzie. Ja np. twierdzę- że wojny z Rosją w Polsce nie bedzie. No to po co ten cały zgiełk ?
    • galtomone Chyba wiadomo skąd kasa ma być 07.03.26, 14:05
      Tzn. nie kasa, a wynik "wałków" księgowych i pusty pieniądz.

Pomysł (tylko na razie ustawy nie ma, bo nikt rozsadny na takie machloje nie wpadł), żeby bank zrobił to, co mogą robić formy w zakresie wartości pasywów.

Skoro kiedyś złoto było tanie a traz jest drogie to po stronie zysków wpiszemy sobie księgowo tę dodatkową wartość złota i pod tę wartość drukniemy złotóweczki...

Na rynek polynie pusty pieniądz... pytanie co zrobi bank (i jak już będą strty) jak kiedyś złoto jednak stanie się...

Do tego z SAFE rządawego kasa do firm zbrojeniowych może popłynąć już w marcu z tego księgowego… cholera wie kiedy.

No i jak raz zaczniemy grzebać przy złotówce i jasno pokazywać, że NBP już nie jest twoim niezależnym od władzy wykonawczej, woli politycznej i chwilowych potrzeb, to ja nam dobrze na przyszłość w zakresie wartości pieniądza nie wrożę…
      • donvito52 Re: Chyba wiadomo skąd kasa ma być 07.03.26, 17:34
        Nie znam się.
        Wobec tego biorę i jedno i drugie.
        Co prawda te drugie, "0%" wygląda na kreatywną księgowość, czyli wałek za który skarbówka gania i wsadza za kraty, ale jak można to czemu nie.
        Tylko niech to Batyr i PiSuary zgłoszą, a ja podpiszę się pod tym.
        • nousecomplaining Re: Chyba wiadomo skąd kasa ma być 07.03.26, 20:45
          > Tylko niech to Batyr i PiSuary zgłoszą, a ja podpiszę się pod tym.
          Tylko że wygląda na to, że Nawrockiemu ktoś podsunął ten pomysł, bo przecież nie można poprzeć idei tuskowo-unijnej, a jak Tusk poprosił o konkrety i powiedział, że można przecież te programy połączyć, to się zesr...li i nagle chcą gadać z premierem. Żałosna zabawa dużych chłopców z przerośniętym ego. Szkoda tylko, że racjonalność zanikła zupełnie.
          • tesla3 Re: Chyba wiadomo skąd kasa ma być 08.03.26, 17:21
            co się dzieje ze złotem gdy państwo wchodzi do strefy euro?
            15% przechodzi na rzecz europejskiego banku centralnego.
            To lepiej już je przeznaczy na zbrojenia niż oddać za darmo nie znawcy?
    • oixio lepszy pomysl 08.03.26, 21:16
      Nie tylko sprzedaż złota, walut. Mogą być jeszcze obligacje, celowa zrzutka społeczna... no i już brana kasa KPO!
      Mój Copilot:
      "🇵🇱 Aktualna sytuacja z funduszami KPO (stan na marzec 2026)
      Polska jest w kluczowej fazie realizacji Krajowego Planu Odbudowy — środki zaczęły płynąć szerokim strumieniem, a rząd finalizuje ostatnią rewizję planu. W 2026 r. przewidziane są trzy duże transze, łącznie ok. 100 mld zł.

🔎 Najważniejsze fakty „w pigułce”
      💰 Wypłaty środków w 2026 r.
      • Planowane trzy transze: maj, sierpień, grudzień.
      • Łączna kwota: ok. 100 mld zł, z czego grudniowa transza ma być największa.
      🏛️ Ostatnia rewizja KPO – co się zmienia?
      • To ostatnia rewizja planu, zatwierdzona już na poziomie Komitetu Stałego Rady Ministrów.
      • Z kamieni milowych wypada ustawa o bonie senioralnym (projekt KO).
      • Wchodzi zamiast niej ustawa o asystencji przygotowana przez Polskę 2050.
      🛡️ Nowe priorytety: bezpieczeństwo i obronność
      W rewizji znalazł się Fundusz Bezpieczeństwa i Obronności — Polska jest pierwszym krajem UE, który inwestuje środki KPO w obronność.
      Rewizję zaakceptowała Rada UE, co oznacza zielone światło dla wydatków.
      📊 Zakres KPO po zmianach
      • KPO obejmuje 57 inwestycji i 54 reformy.
      • Całkowita wartość: ok. 54,71 mld euro (ok. 240 mld zł), w tym:
      • 25,27 mld euro dotacji,
      • 29,44 mld euro pożyczek.

🧭 Co to oznacza praktycznie?
      Dla samorządów:
      • W 2026 r. rusza największy strumień środków — warto monitorować nabory w obszarach:
      • transformacji energetycznej (OZE, termomodernizacja),
      • infrastruktury lokalnej,
      • cyfryzacji usług publicznych,
      • projektów społecznych (opieka, asystencja).
      Dla przedsiębiorców:
      • Oczekiwane są nowe konkursy w ramach inwestycji cyfrowych, energetycznych i innowacyjnych — szczególnie po uruchomieniu transzy majowej.
      Dla obywateli:
      • Zmiana w kamieniach milowych oznacza, że bon senioralny nie będzie finansowany z KPO; zamiast tego pojawi się ustawa o asystencji, która ma wspierać osoby wymagające pomocy w codziennym funkcjonowaniu.

📌 Podsumowanie
      KPO wchodzi w najbardziej intensywny etap — środki są odblokowane, rewizja zaakceptowana, a w 2026 r. do Polski trafi rekordowe 100 mld zł. Największe zmiany dotyczą priorytetów społecznych i obronnych, a samorządy i firmy powinny przygotować się na nowe nabory."

Działania w sferze obronności muszą być tajne, produkcje w podziemiach, nie tylko systemy rakietowe ale też kosmiczne i laserowe...
      Na tej produkcji można i trzeba robić biznes a nie być zależnym od jakiejkolwiek machiny urzędniczo-politycznej.
    • qqbek Re: SAFE 0% - lepszy pomysl? 09.04.26, 22:31
      Jak tam PiS-uary i inne umysłowe ameby?
      SAFE 0% miało być z zysków NBP.
      Właśnie opublikowali wyniki za 2025... 38 miliardów, no grubo, ale nie na plusie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka