Dodaj do ulubionych

Como i okolice

29.05.26, 10:48
Wybieramy się ze znajomymi nad Como, macie może jakąś fajną miejscówkę do polecenia w tamtej okolicy? Niekoniecznie nad samym jeziorem, bo drogawo trochę na dzielni obok Clooneya i Madonny : )
Szukamy jakiegoś apartamentu/domu wakacyjnego, nie hotelu.
Obserwuj wątek
    • bywalec.hoteli Re: Como i okolice 29.05.26, 11:07
      Jezioro jest bardzo długie, przypomina znaczek Mercedesa, więc domyślam się, że dlatego nie dałeś OT, spokojnie znajdziesz coś na Bookingu czy Airbnb, jak ja naście lat temu.
    • trypel Re: Como i okolice 29.05.26, 12:09
      Teraz na długi weekend? Wez pod uwage ze oni jutro zaczynają tez swój długi i pewnie bedzie nad Como mocno tłoczno
      • nousecomplaining Re: Como i okolice 29.05.26, 19:36
        > Teraz na długi weekend?
        Nie, boże broń. Z wyprzedzeniem dużym pytam, na tydzień chcemy.
        • trypel Re: Como i okolice 29.05.26, 19:49
          Spróbuj na agro
          en.agriturismo.it/search/5405e36609e2e
          Tam nie ma hoteli zazwyczaj. Tylko że faktycznie lepiej się odsunąć od jeziora :)
          Albo zmienić jezioro
          • nousecomplaining Re: Como i okolice 29.05.26, 21:24
            > Spróbuj na agro
            Dzięki.
            > Albo zmienić jezioro
            Nie byliśmy tam jeszcze, chcemy zobaczyć i jezioro, i okolice. Na pewno warto.
            • trypel Re: Como i okolice 29.05.26, 21:28
              Warto. Po prostu ja nie lubie tłumów i starałbym sie celować w jakies niesezony. A przynajmniej miec bazę w jakimś spokojniejszym miejscu
              • nousecomplaining Re: Como i okolice 30.05.26, 09:59
                > nie lubie tłumów i starałbym sie celować w jakies niesezony
                Ja też bardzo nie lubię, ale kumpela pracuj w szkole i ma ograniczone pole manewru co do terminów.
                > miec bazę w jakimś spokojniejszym miejscu
                No i tak zawsze robimy. Jak byliśmy nad Gardą, to mieliśmy super miejscówkę na zadupiu w górach, za psie pieniądze.
            • bywalec.hoteli Re: Como i okolice 30.05.26, 09:15
              nousecomplaining napisał:

> > Spróbuj na agro
              > Dzięki.
              > > Albo zmienić jezioro
              > Nie byliśmy tam jeszcze, chcemy zobaczyć i jezioro, i okolice. Na pewno warto.

Napisałem ci niżej w jakiej miejscowości warto szukać noclegów tam. Poczytaj sprawdź
    • marekggg Re: Como i okolice 29.05.26, 12:14
      wybierz sobie co chcesz na bookingu, ale potem jak cos znajdziesz tam, to zadzwon prosto do hotelu i odrazu masz 15% mniejsza cene. no ale od czerwca do polowy wrzesnia (co najmniej) bedzie i jest drogo
    • hukers Re: Como i okolice 29.05.26, 15:06
      Nie znam miejscówki nad Como, bo stacjonwałem w Bergamo, ale na pewno nie wybieraj się w sobote do Varenny. Chyba, ze chcesz zobaczyć największą w swoim życiu kolejkę na prom (do Bellagio). Chcesz poczekać ok. 30 min, zeby wejsc do jakiejkolwiek knapy a następnie godzine na swoje zamowienie. Chcesz zobaczyć policję blokującą wejście na dworzec, bo ludzie nie mieszczą się na peronie. Samochodem tez oczywiscie nie zaparkujesz, chyba ze odczekasz swoje w kolejce, bo wszystkie miejsca na płatnym parkingu są zajęte i czekasz az ktos wyjedzie. Ja byłem z miesiąc temu, czyli jeszcze przed sezonemi, ale Varrena juz była zaje...a na maxa.
      • bywalec.hoteli Re: Como i okolice 29.05.26, 15:52
        hukers napisał:

> Nie znam miejscówki nad Como, bo stacjonwałem w Bergamo, ale na pewno nie wybie
        > raj się w sobote do Varenny. Chyba, ze chcesz zobaczyć największą w swoim życiu
        > kolejkę na prom (do Bellagio). Chcesz poczekać ok. 30 min, zeby wejsc do jakie
        > jkolwiek knapy a następnie godzine na swoje zamowienie. Chcesz zobaczyć policj
        > ę blokującą wejście na dworzec, bo ludzie nie mieszczą się na peronie. Samochod
        > em tez oczywiscie nie zaparkujesz, chyba ze odczekasz swoje w kolejce, bo wszys
        > tkie miejsca na płatnym parkingu są zajęte i czekasz az ktos wyjedzie. Ja byłe
        > m z miesiąc temu, czyli jeszcze przed sezonemi, ale Varrena juz była zaje...a n
        > a maxa.

To jest właśnie ten "fenomen" włoskich dużych jezior Lago i Como zwane też Lario. Są to bardzo długie ale wąskie jeziora, wokół nich jest wąska i nieraz górzysta droga i miliony osób, samochodów itp.
        Oprócz opisanych przez Hukersa rzeczy woda w tych jeziorach jest zimna a jak słońce zajdzie za górę to masz jeszcze dodatkowo cień w środku dnia. Z jakiegoś powodu są strasznie modne i urzędują tam celebryci bogaci w rodzaju George'a.

Ale jeśli już musisz tam jechać to szukaj miejscówki tam, gdzie jest fabryka motocykli Moto Guzzi.

• dodekanezowiec Re: Como i okolice 29.05.26, 17:42
          Jak zwykle blachosmrodziarze jadą do północnych Włoch o klimacie umiarkowanym. Blachosmrodziarze z południowej Polski są odpowiedzialni za to ze kilkanaście lat temu odwoływano samoloty na Sycylie z Katowic czy Krakowa i zostawała tylko Warszawa, czyli miasto w północno- wschodniej Polsce.
          Pisze tylko z obowiązku i trochę dla jaj, bowiem większe są na tym forum traumy, stereotypy itp.
          1) 3 letnie auto za pol ceny
          2) wyjrzyknikowanie jednego forumowicza
          3) caps lock innego
          Itp.itd.
          • dodekanezowiec Re: Como i okolice 29.05.26, 17:43
            Wina tryplów i tbernardow tez ze nierzadko Poznań jest traktowany przez biura podrozy poważniej.
            • trypel Re: Como i okolice 29.05.26, 18:48
              Ja akurat jutro startuje aż pod Neapol:)
            • tbernard Re: Como i okolice 30.05.26, 12:35
              dodekanezowiec napisał:

> Wina tryplów i tbernardow tez ze nierzadko Poznań jest traktowany przez biura podrozy poważniej.

Ja aqrat we wrześniu pofrunę na Maltę a to całkiem bardzo na południu. Jakby na równoleżnik spojrzeć, to bardziej na południe od Tunisu. A Tunis jest już w Afryce. A w Afryce mieszkają Murzynowie, lwy, lamparty i krokodyle.
              Dodam, że z powodu lenistwa wzmocnionego wygodnictwem my zawsze wybieramy cele osiągalne z lotniska we Wrocławiu do którego taksówką jedzie się ode mnie może 10 minut a od Ciebie to pewnie jeszcze krócej skoro w okolicach Gagarina rezydujesz.
          • nousecomplaining Re: Como i okolice 29.05.26, 19:38
            Nie wiem o co ci biega, ale rozumiem, że musiałeś się wypisać.
            • dodekanezowiec Re: Como i okolice 29.05.26, 21:46
              nousecomplaining napisał:

> Nie wiem o co ci biega, ale rozumiem, że musiałeś się wypisać.

Nie wiem czemu wszyscy się zachwycają ta leżącą w pobliżu Austrii Wenecja - 55% słońca we wrześniu przy 50% w Polsce i 90% na Cyprze.
              • marekggg Re: Como i okolice 29.05.26, 23:13
                ja juz do Wenecji raczej nigdy nie pojade, bylem pare razy sluzbowo oraz prywatnie. Ale tak zatloczonego miasta nie musze ogladac. Ale miejscowke mielismy ostatnio przednia, bo to byl jakis akademik w centrum miasta z rekonstruowanego klasztora z 15 wieku chyba. tylko zarcie bylo do dupy, bo nie tylko ze na papierowych talerzach, to jeszcze z plastikowymi sztuccami. Ale generalnie, polecam, tylko sprobuje odnalesc adres.
                • dodekanezowiec Re: Como i okolice 29.05.26, 23:18
                  Dla mnie perełkami są Cefalu, Tropea czy Alghero.
                  • marekggg Re: Como i okolice 29.05.26, 23:52
                    zalezy od tego jak sie poruszasz. jaezeli masz samochod, no dobra to jest pare duzych parkingow na obrzezach wenecji, ale inaczej to ciezko ze zbiorkomem.
              • vogon.jeltz Re: Como i okolice 30.05.26, 09:25
                > Nie wiem czemu wszyscy się zachwycają ta leżącą w pobliżu Austrii Wenecja - 55% słońca we wrześniu przy 50% w Polsce i 90% na Cyprze.

To logiczne. W klimacie śródziemnomorskim im mniej słońca w lecie, tym lepiej.
                • dodekanezowiec Re: Como i okolice 30.05.26, 10:31
                  vogon.jeltz napisał:

> > Nie wiem czemu wszyscy się zachwycają ta leżącą w pobliżu Austrii Wenecja
                  > - 55% słońca we wrześniu przy 50% w Polsce i 90% na Cyprze.
                  >
                  > To logiczne. W klimacie śródziemnomorskim im mniej słońca w lecie, tym lepiej.

Wenecja nie ma klimatu śródziemnomorskiego. Czyli podzwrotnikowego. Chłodne zimy.
                  Genua ma już śródziemnomorski.
                  Wenecja ma klimat podobny do wybrzeży Morza Czarnego - Bułgaria, Rumunia, trochę też do Mediolanu.
                  Wenecja jest dla mnie miastem srodkowoeuropejskim nie południowym.
    • bolo2002 Re: Como i okolice 30.05.26, 09:57
      Mazury-cud natury. Como leży niemal w Alpach i nawet latem nie ma tam ciepłej wody. No i na Mazurach-2 godziny ze stolicy samochodem-masz swieże lub wędzone sieje, sielawy i . .. węgorze. Adres mogę podać-. A ryba nad Como kosztuje majatek. Ubiegłego lata syn z wnukiem tez wjechali do Lombardii i szybko wrócili do Tyrolu niemieckiego. Taka drożyzna-w Szwajcarii-to samo.
      • nousecomplaining Re: Como i okolice 30.05.26, 11:19
        > Mazury-cud natury. Como leży niemal w Alpach
        A co ma jedno do drugiego? We Włoszech takich cudów jest na pęczki. Na Mazury jeździłem przez lata w różne miejsca i jakoś mnie tam już nie ciągnie. Nad Como jeszcze nie byłem i chcę się wybrać. I bynajmniej nie po to, żeby żreć ryby z jeziora. Akurat ryby mnie nie interesują zupełnie. Drożyzna? Wszędzie znajdziesz miejsca tanie, tańsze, droższe i bardzo drogie. Poza tym jak jadę na wakacje, to nie po to, żeby oszczędzać.
    • bolo2002 Re: Como i okolice 31.05.26, 08:55
      To sie nazywa pensjonat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka