Dodaj do ulubionych

Łukasz Żak dostał 20 lat.

16.07.26, 13:55
Na razie w Rejonowym, pewnie będzie apelował.
Bez możliwości przedterminowego zwolnienia przed upływem 15 lat.
Kara surowa, ale IMHO w tym wypadku ze wszech miar słuszna.

Po 300 tysięcy nawiązki dla członków rodziny zmarłego to też nie w kij dmuchał.

Co uważacie?
Obserwuj wątek
    • tbernard Re: Łukasz Żak dostał 20 lat. 16.07.26, 14:28
      Moim zdaniem koledzy za mało dostali za pomaganie w ucieczce, zacieranie śladów, składanie fałszywych zeznań i brak pomocy dla poszkodowanych. Powinni dostać nie mniej niż 15 lat.
      • qqbek Re: Łukasz Żak dostał 20 lat. 16.07.26, 14:37
        Ale oni mogli dostać góra 5 lat za poplecznictwo, dostali 3 do 3,5 bezwzględnego więzienia (no chyba, że Sąd nie uwzględnił wniosku prokuratury, bo wszyscy piszą o tych 20 latach dla Żaka, a nikt nie ma na tyle dziennikarskiej rzetelności, żeby podać kary, na które skazano jego kolegów), co jak na zakres udzielonej mu pomocy jest też karą dużą.
        No i 225 tysięcy nawiązki (3x75 tysięcy) od każdego to też nie jest coś, co by się często w polskich sądach zdarzało.
    • bywalec.hoteli Re: Łukasz Żak dostał 20 lat. 16.07.26, 14:44
      Nie wiem, nie mi oceniać.
      A ten sprawca tego straszliwego wypadku to jest jakąś znaną osobą, że upubliczniono jego nazwisko?
      • carnivore69x Re: Łukasz Żak dostał 20 lat. 16.07.26, 14:57
        bywalec.hoteli napisał:

> Nie wiem, nie mi oceniać.
        > A ten sprawca tego straszliwego wypadku to jest jakąś znaną osobą, że upubliczn
        > iono jego nazwisko?

Można by rzec, że sam się upublicznił doprowadzając do spektakularnego i tragicznego w skutkach wypadku.
    • hukers Re: Łukasz Żak dostał 20 lat. 16.07.26, 15:04
      Moim zdaniem kara ok, tym bardziej, że na rozprawach podobno za bardzo skruszony nie był.
    • galtomone Re: Łukasz Żak dostał 20 lat. 16.07.26, 15:14
      A ktory to, bo juz mi sie myla te wypadki....
      • qqbek Re: Łukasz Żak dostał 20 lat. 16.07.26, 15:28
        galtomone napisała:

> A ktory to, bo juz mi sie myla te wypadki....

Trasa Łazienkowska, jeden trup, rajd po pijaku VW Arteonem (ponad 200 km/h w momencie zderzenia). Wytatuowany miś.
        • galtomone Re: Łukasz Żak dostał 20 lat. 17.07.26, 08:45
          Aaaa. to spoko. Jakoś mi go nie żal.

Miejmy nadzieję, że kilka takich mocnych wyroków sprawi, że choć kilku naśladowniczów jednak pomyśli, nim zrobi podobnie… Jak choć jednego wypadku będzie mniej to juz dobrze.

A poza tym skoro łamał wcześniejsze zakazy to ja się czuję na drodze bezpieczniej widząc, że jednego debila mniej.
    • nousecomplaining Re: Łukasz Żak dostał 20 lat. 16.07.26, 15:18
      Jak najbardziej słuszna, mam nadzieję, że apelacja g..no da.
    • only_the_godfather Re: Łukasz Żak dostał 20 lat. 16.07.26, 16:42
      Wyrok słuszny za to co zrobił i jak się zachowywał należało się.
    • trypel Re: Łukasz Żak dostał 20 lat. 16.07.26, 18:34
      I bardzo słusznie dostal. I oby mu zrobili z dudy jesien średniowiecza
      • qqbek Re: Łukasz Żak dostał 20 lat. 16.07.26, 20:20
        trypel napisał:

> I bardzo słusznie dostal. I oby mu zrobili z dudy jesien średniowiecza
        >

No z takim wyrokiem to raczej do "półotwartego ośrodka wczasowego", w którym pewnie za wcześniejsze przestępstwa siedział, to nie trafi 😂

To z kim będzie garował pod celą zależeć będzie w znacznej mierze od skali sadyzmu funkcjonariuszy SW w danej placówce i tego, na ile go nie polubią (a lubić to się on raczej nie da, po tym co nawywijał).
        Myślę, że czeka go marzenie każdego 40-latka: regularne posiłki i pory snu, codziennie godzinny spacer i seks przynajmniej trzy razy dziennie 😁
        • at.attin Re: Łukasz Żak dostał 20 lat. 16.07.26, 20:39
          Cenię opinie ekspertów w temacie 🤣
          • qqbek Re: Łukasz Żak dostał 20 lat. 16.07.26, 21:40
            at.attin napisała:

> Cenię opinie ekspertów w temacie 🤣

Wypowiedział się "egzberd z Anżeja"?
            Coś tam wiem, może nie tyle ile powinienem, ale więcej niżbym chciał (brat cioteczny Zofii jest emerytowanym oficerem SW - chłop w moim wieku rzecz jasna), czasem coś za dużo powiedział, a ja mam dobrą pamięć.

Na mój gust to Pan Żak ma przechlapane.
            Mocno.
            • brunet_123 Re: Łukasz Żak dostał 20 lat. 16.07.26, 21:56
              Nie ma jak rodzinne spotkania przy alkoholu. Tyle się można dowiedzieć 🤣
              • qqbek Re: Łukasz Żak dostał 20 lat. 16.07.26, 22:03
                brunet_123 napisał:

> Nie ma jak rodzinne spotkania przy alkoholu. Tyle się można dowiedzieć 🤣

Akurat ostatnio obydwaj nie piliśmy, bo prowadziliśmy.
                A, że spotkanie długie i nudne, to nawet na trzeźwo "ploty" bywają ciekawe.
            • bywalec.hoteli Re: Łukasz Żak dostał 20 lat. 17.07.26, 09:11
              Qqbek czuje piżmo skunksa a Ty?
              Śmierdzi stavrosem jak cholera - idzie poznać po jednym poście po jednej nutce 😆
            • agios_pneumatos Re: Łukasz Żak dostał 20 lat. 17.07.26, 09:47
              qqbek napisał:

> at.attin napisała:
              >
              > > Cenię opinie ekspertów w temacie 🤣
              >
              > Wypowiedział się "egzberd z Anżeja"?
              > Coś tam wiem, może nie tyle ile powinienem, ale więcej niżbym chciał (brat ciot
              > eczny Zofii jest emerytowanym oficerem SW - chłop w moim wieku rzecz jasna), cz
              > asem coś za dużo powiedział, a ja mam dobrą pamięć.
              >
              > Na mój gust to Pan Żak ma przechlapane.
              > Mocno.

Żeby się nie okazało, że Łukasz to jednal Walter Hartwell White 'and he is the one who knocks'. Żeby prowadzić 'aptekę' na taką skalę to jednak trzeba mieć 'minerały'. Ale z drugiej strony dał się złapać.
            • tbernard Re: Łukasz Żak dostał 20 lat. 17.07.26, 09:56
              qqbek napisał:

> Na mój gust to Pan Żak ma przechlapane.
              > Mocno.

Mogliby puścić plotkę o skłonnościach pedofilskich ale chyba gość jest za bardzo znany aby na tą przynętę chwycili ci co by go tam mieli chlapać. Wręcz może uchodzić tam za dzielnego bohatera. Walczył z systemem olewając prawo i nie złamał się podczas procesu skomląc o przebaczenie i wręcz na odwrót okazywał pogardę dla zabitego. Innymi słowy twardziel w sam raz nadający się na elitę więzienną, biorąc pod uwagę, że już wcześniej siedział.
              No chyba, że akurat znajdzie się tam jakiś otrzaskany mięśniak, któremu kogoś z rodziny skasował podobny przygłup jak ten Żak, to mogłoby być ciekawie.
        • galtomone Pytanie 17.07.26, 08:47
          qqbek napisał:

> To z kim będzie garował pod celą

Dlaczego się garuje pod celą a nie w celi???

Siedzi sie w celi... a garowanie pod celą brzmi jakby więzień pod celą czekał (bo jak to w więzieniu, cela zmaknięta) aż go wpuszczą, zeby mógł zacząć siedzieć.
          • at.attin Re: Pytanie 17.07.26, 09:44
            To slang więzienny. Dlatego wyżej pisałem, że cenię wpisy doświadczonych ekspertów.
            • galtomone Re: Pytanie 17.07.26, 11:05
              at.attin napisała:

> To slang więzienny. Dlatego wyżej pisałem, że cenię wpisy doświadczonych eksper
              > tów.

Ja też, więc zwracam się do Ciebie z prośbą o czytanie ze zrozumieniem. Ja nie pytałem, jaki to slang - to wiem, tylko dlaczego taka jest składnia.
              • brunet_123 Re: Pytanie 17.07.26, 11:53
                Mottem polskiej Służby Więziennej jest łacińska sentencja „Omnibus omnia factus sum”, co oznacza „Stałem się wszystkim dla wszystkich". Warto to wiedzieć.
    • e-zybi Re: Łukasz Żak dostał 20 lat. 16.07.26, 19:24
      Żadna kara nie zrekompensuje straty bliskiej osoby.
      Miejsce bandyty drogowego jest w pierdlu, choć odnoszę wrażenie, że ten człowiek jest zepsuty do szpiku kości i resocjalizacja będzie trudna. Jeszcze jeden cwaniak czeka na wyrok, mam nadzieję, że będzie również wysoki.
      • only_the_godfather Re: Łukasz Żak dostał 20 lat. 16.07.26, 20:42
        Drugiemu grozi max 8 lat i mam nadzieję że dostanie ten max.
        • qqbek Re: Łukasz Żak dostał 20 lat. 16.07.26, 21:44
          only_the_godfather napisał:

> Drugiemu grozi max 8 lat i mam nadzieję że dostanie ten max.
          >

Tata wybroni.
          W tym drugim przypadku nie mam złudzeń, że aż tak ostro nie będzie.
          Papugi prima sort, podnoszące wątpliwości co do wszystkich możliwych "punktów zaczepienia", do tego dzieciak bogatego i wpływowego rodzica, a nie patus z wyrokiem za narkotyki (a wcześniejsza niekaralność będzie tutaj dodatkowym atutem obrony).
          Będę kontent, jak pójdzie choć 3-4 lata pierdzieć w pasiaki.
          • bywalec.hoteli Re: Łukasz Żak dostał 20 lat. 16.07.26, 22:53
            Tylko że ten drugi zabił 3 osoby a nie jedną. I ponoć jechał ponad 300. Raczej przed wyborami będą chcieli pokazowo skazac bananowego synalka żeby dać ludowi igrzyska.

Niezależnie ile odsiedzi jeden i drugi, niestety zmarłym czy inwalidom nikt życia nie wróci :(

Na Ukrainie taki mużyk mógłby niestety w ogóle uniknąć kary. Na szczęście nie mamy takiej korupcji jak tam.
            • qqbek Re: Łukasz Żak dostał 20 lat. 16.07.26, 23:13
              bywalec.hoteli napisał:

> Tylko że ten drugi zabił 3 osoby a nie jedną.
              Ale według starych przepisów.

> I ponoć jechał ponad 300. Raczej
              > przed wyborami będą chcieli pokazowo skazac bananowego synalka żeby dać ludowi
              > igrzyska.

No to nawet jak, to dostanie 8 lat, bo tyle jest według starych przepisów.

> Niezależnie ile odsiedzi jeden i drugi, niestety zmarłym czy inwalidom nikt życ
              > ia nie wróci :(

A to racja.

> Na Ukrainie taki mużyk mógłby niestety w ogóle uniknąć kary. Na szczęście nie m
              > amy takiej korupcji jak tam.

Tylko ten drugi.
              Ten pierwszy dawno by poszedł już w piach gdzieś w Donbasie - nie byłoby go stać.
              • bywalec.hoteli Re: Łukasz Żak dostał 20 lat. 16.07.26, 23:28
                Mużyk oznacza tylko tego drugiego. Na pierwszego jest pewnie inno określenie.
          • only_the_godfather Re: Łukasz Żak dostał 20 lat. 17.07.26, 07:12
            qqbek napisał:

> Tata wybroni.
            > W tym drugim przypadku nie mam złudzeń, że aż tak ostro nie będzie.
            > Papugi prima sort, podnoszące wątpliwości co do wszystkich możliwych "punktów z
            > aczepienia", do tego dzieciak bogatego i wpływowego rodzica, a nie patus z wyro
            > kiem za narkotyki (a wcześniejsza niekaralność będzie tutaj dodatkowym atutem o
            > brony).
            > Będę kontent, jak pójdzie choć 3-4 lata pierdzieć w pasiaki.
            >
            Ja mam odmienne zdanie, prokurator wraz z pełnomocnikiem rodzin ofiar też sroce z pod ogona nie wypadli i celnie obnażają wszystkie teorie obrony. Czego by się obrona nie próbowała zaczepić to, momentalnie ta teoria jest obalona.Do tego to zagranie z byłym pracownikiem który potwierdza, że to nie był jednorazowy wybryk, tylko Sebuś tak jeździł i tylko kwestią czasu było jak doprowadzi do tragedii. Po za wcześniejszym niekaraniem brak okoliczności łagodzących.
            • bywalec.hoteli Re: Łukasz Żak dostał 20 lat. 17.07.26, 07:18
              No to może łuki z sebą dłużej posiedzą, może nawet razem?
            • tbernard Re: Łukasz Żak dostał 20 lat. 17.07.26, 09:40
              only_the_godfather napisał:

> Do tego to zagranie z byłym pracownikiem który potwierdza, że to nie był jednorazowy wy
              > bryk, tylko Sebuś tak jeździł i tylko kwestią czasu było jak doprowadzi do tragedii.

Czyli właściwie powinien już za te wcześniejsze zachowania ponieść karę.

> Po za wcześniejszym niekaraniem brak okoliczności łagodzących.

Co napisałem powyżej powinno ten argument o niekaralności uznać za całkowicie nieistotny. Bo to nie był przypadek, że ktoś do tej pory zachowywał się poprawnie i w pewnym momencie mu hamulce puściły i zdarzył się ten pierwszy raz, że przegiął. Był niekarany, bo nie był złapany. Inna sprawa, że to należy udowodnić, bo gość powie, że zawsze był wcześniej grzeczny a zeznanie na gębę byłego pracownika to prywatne porachunki. Ciekawe czy taka droga bryka nie robi rejestru prędkości dającego się odczytać firmowym softem. Przy współczesnych pamięciach, to w zasadzie można by chyba cały żywot auta zapisać lub metodą połykania ogona (bufor cykliczny) z ogonem wystarczającym na kilka lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka