Dodaj do ulubionych

Dlaczego ludzie przeplacaja i kupuja nowe ciuchy

13.05.02, 15:25
Pytanie moje nie zawiera ani krzty złośliwości , czy
ironii . Po prostu pytam bo jestem ciekawy , jakimi
argumentami podpierają się osoby kupujący nowe ubrania
z salonu mody , które w krótkim czasie ( 2-3lata )
tracą 15-30 % wartości . Potrafię jedynie zrozumieć
kogoś , kto sprzedaje takie ciuchy po pół roku i kupuje
nowe , wtedy ten spadek nie jest tak duży , a przy
okazji ma zawsze spodnie na gwarancji.
Zwłaszcza nie rozumiem dlaczego niektórzy biedniejsi
kupują nowe Abibosy czy Redbooki , podczas gdy za tą
cenę można już wybrać coś dwu , trzy letniego w czym
pochodzi sie dwa razy dłużej zanim zacznie sie
przecierac i się psuć ( jakiś Wrangler, Levis , Nike ).
Obserwuj wątek
    • Gość: Remo Re: Dlaczego ludzie przeplacaja i kupuja nowe ciuchy IP: *.zetokat.com.pl / 192.168.0.* 13.05.02, 15:27
      A co na Twój stan lekarze?
    • Gość: Krzysiek Re: Dlaczego ludzie przeplacaja i kupuja nowe ciuchy IP: *.ausys.se / 172.17.139.* 13.05.02, 15:31
      No Druid, nie po raz pierwszy masz racje...
    • Gość: Marek Dlaczego ludzie nie ubieraja sie w Saks 5th Avenue IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 13.05.02, 15:31
      No wlasnie - tam ciuchy sa najlepsze i najtrwalsze. Dlaczego ich tam nie
      kupuja? Dlaczego kupuja jakies nowe chinskie badziewie?
    • Gość: Marek Dlaczego ludzie kupuja ciuchy na przecenach IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 13.05.02, 15:33
      Przeciez to tak jak uzywany samochod...
      • Gość: Jarek Re: Dlaczego ludzie kupuja ciuchy na przecenach IP: 80.72.33.* 13.05.02, 15:38
        ... z moczem druidka na siedzeniu.

Na Pampersa cie nie stac? Nawet uzywanego?
        • Gość: Arti Prowokacja prowokacją... IP: *.teleaudio.com.pl 13.05.02, 17:22
          ... ale pytanie bardzo logiczne. Szczerze mówiąc trudno polemizować z takim
          wykładem. Zakładając, że pojawia sie tutaj Tarzan z dżungli i musimy wyjaśnić
          mu dlaczego jaka jest różnica między kupowaniem używanego samochodu a używanej
          marynarki - co byście powiedzieli, jakich argumentów uzyli?
          • Gość: ts Odpowiedź IP: 195.94.204.* 13.05.02, 18:19
            Abstrahujac od ceny, generalnie wolimy nowe niz uzywane.
            Jednak pieniedzy mamy ilosc ograniczona, wiec musimy sie ograniczac.

Zalezy ile kto ma pieniedzy.

Jednego nie stac na nowa gazete, wiec bierze z lawki w parku.
            Innego nie stac na nowa ksiazke, wiec pozycza z biblioteki.
            Innego nie stac na nowy telewizor, wiec kupuje uzywany.
            Innego nie stac na nowy samochod, wiec kupuje uzywany.

I o co tu sie spierac?
            • Gość: ziemek Re: Odpowiedź IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.05.02, 18:26
              idźmy dalej - jednego nie stać na mieszkanie we wszystkich stolicach Europy ,w
              czasie wakacji mieszka w hotelach w używanych pokojach
              - innego nie stać na boeinga , lata LOTEM , używanymi samolotami
              - innego nie stać na budowę prywatnej autostrady - jeździ biduś
              państwową , używaną
              - jeszcze innego nie stać na własną plaże na costa del sol , opala
              się na używanym piachu
              • Gość: Arti Oj, z logiką kolega na bakier... IP: *.teleaudio.com.pl 13.05.02, 21:39
                Gość portalu: ziemek napisał(a):

> idźmy dalej - jednego nie stać na mieszkanie we wszystkich stolicach Europy ,w
                > czasie wakacji mieszka w hotelach w używanych pokojach
                > - innego nie stać na boeinga , lata LOTEM , używanymi samolotami
                > - innego nie stać na budowę prywatnej autostrady - jeździ biduś
                > państwową , używaną
                > - jeszcze innego nie stać na własną plaże na costa del sol , opala
                > się na używanym piachu

Oj, kolego, kolego, błąd logiczny!!! Debata nie dotyczy przecież tego, że jak
                kogoś nie stać na nowy samochód to jeździ taksówką, tylko tego, że kupuje
                używany. Z tego powodu wszystkie powyższe przykłady są błędne.
    • Gość: robert Bo rynek używanych jest niepewny. Brak papierów. IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 13.05.02, 17:29
    • Gość: martynka Re: Dlaczego ludzie przeplacaja i kupuja nowe ciuchy IP: *.lukowa7.waw.pl 13.05.02, 17:30
      Ja bardzo lubię nowe ciuchy - są piękne , nowe i trwale...ale zdrarza mi się ,
      że jak na ulicy zobaczę jakiś starszy ciuch i do tego fajnie zrobiony ..to mi
      się zamarzy...Ciuchy które mam aktualnie kupiłam używane, firmowe dwuletnie i
      nie narzekam....teraz jednak marzą mi się całkowicie nowe
      pachnące..........ciuchy
      • Gość: Mar ubrania używane za darmo! IP: 213.25.197.* 13.05.02, 19:34
        Jutro (we wtorek 14.05) na pewnym osiedlu na peryferiach Warszawy na śmietniku
        będzie wisiało 5 tylko troszkę używanych koszul (są wyprane, ale nie
        wyprasowane), rozmiar XXL. Właśnie robiłem porządki w szafie i mi się znudziły.
        Jeżeli będzie zainteresowanie, późnym wieczorem podam dokładniejsze namiary
        śmietnika...
      • Gość: DD wycena używanych ... IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 13.05.02, 21:34
        Słuchajcie!
        Nie wiecie może po ile mógłbym puknąć "cerowane skarpety rozmiar 43
        rocznik '99"?
        Nie bite, kolor ciemny (nie metalik!).
        Amatorzy "używanych" odezwijcie się!!
        • Gość: DD Re: wycena używanych ... IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 14.05.02, 21:42
          Czy taki wielki 40-milionowy rynek nie wchłonie moich używanych cerowanych
          skarpet??
    • Gość: młody Dlaczego w Polsce nie ma RECYCLINGU? IP: *.pl 14.05.02, 01:18
      Dlaczego ludzie są glupi
      Dlaczego inni mądrzy
      Czemu druid plecie bzdury
      Czy nie zorientował się że
      Jego prowokacje nie udają już się?

Czy jest to próba przeprowadzenia dowodu nie wprost? Czy po prostu
      schizofreniczna jazda polskiego nastolatka?

heja!
    • Gość: seba5700 Re: Dlaczego ludzie przeplacaja i kupuja nowe ciuchy IP: 195.205.239.* 14.05.02, 03:44
      Bo im wstyd kupowac uzywane ;-))))
    • neuros Druidzie-Petroniuszu. Nie szkoda strzepic jezyka? 14.05.02, 10:23
      Ale chociaz sie usmialem do lez.
      • Gość: Michal Re: Druidzie-Petroniuszu. -wiecej IP: *.telia.com 14.05.02, 10:33
        Dlatego poniewaz maja za duzo pieniedzy.Jezeli jestem zaproszony na jakis
        wystawny bal(frak obowiazkowo/ Ide do sklepu i kupuje nowy kosztuje zalozmy
        20tys.koron a jak pojsc do badziewiaka to ten sam frak dostane za 1000kr,ktory
        mogl byc tylko raz uzywany.Tutaj sedno sprawy ,te 19 tysiecy wyrzucamy bo tak
        nam sie chcialo,teraz jest pytanie a tak naprawde jak jest taka mozliwosc to
        napewno wszyscy ida do badziewiaka.Odbiegam od tematu tutaj wlasnie bogaci
        jak cos potrzebuja na raz, ida pocichu do badziewiaka,albo wysylaja sluzbe i
        ta kupi i po imprezie odniesie z mala strata.Pzdr.Michal
        P.S wniosek kupuja Ci/nowe/ co chca aby inni pomysleli ze maja pieniadze.
      • druid_ Re: Druidzie-Petroniuszu. Nie szkoda strzepic jezyka? 15.05.02, 08:07
        Nie szkoda.
        Uwielbiam patrzec jak prostaczki bija piane.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka