Dodaj do ulubionych

Laguna II combi ????? potrzebna opinia

IP: *.ericsson.net 22.12.04, 08:12
Witam!

Mam pytanie do forumowiczow. Potrzebuje opini na temat Laguny II combi. Na
jakie wersje silnikowe nalezy zwrocic uwage (interesuje mnie benzyna), co sie
psuje i ogolne wrazenia.
Chcialbym dodac, ze interesuja mnie opinie osob, ktore sa lub byly w
posiadaniu tego auta. Nie interesuja mnie opinie osob, ktore slyszaly od
kogos, ze jego kolega mial kolege, ktoremu cos tam sie ciagle psulo.
Dzieki z gory za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • glennbp Re: Laguna II combi ????? potrzebna opinia 22.12.04, 08:23
      hh. benzyna i 1,9 Dci ok, choc, wersje benzynowa IDE i diesel sa wrazliwe na
      jakosc paliwa.
      Od 2002 roku uporano sie z boschowska elektronika, i dziala w miare ok.
      Z difoltowych rzeczy, laczniki stabilizatora, ok 100/ szt, wymiana zalezy od
      stylu jazdy po dziurach.
    • karol0004 Re: Laguna II combi ????? potrzebna opinia 22.12.04, 10:48
      miesiac temu sprzedalem wlasnie swoja lagune II kombi 1.8 benz (zrobilem to
      tylko poniewaz potrzebowalem wikszy rodzinny patrz-"minivan") i to z takim
      bolem ze hej!! moim zdaniem jest to dobry samochod, w moim przypadku nic poza
      eksplatacja nie wymienialem.jedyny prawdziwy problem mialem z wyswietlaczem
      (elektonika) lecz po wymianie cisza!!zawieszenie mogloby byc troche lepsze ale
      generalnie jest w porzdku, pod ciezka noga moze dac o apetycie na paliwo
      (normalnie po miescie w 10l/100 km sie przewaznie zamykalo).jesli bedzie
      odpowiednio serwisowana(wymiany,przeglady itp.)wydaje mi sie ze nie bedzie
      wiekszego problemu.ah drazki i wahacz wymienialem ale to z wlasnej glupoty!!
      powodzenia
      pozdrawiam
    • woman29 Re: Laguna II combi ????? potrzebna opinia 22.12.04, 11:03
      MAmy słuzbowa lagune II kombi (jezdzi nia kolega), 2,2Diesel, rocznik 2003,
      zatem egzemplarz full wypas za wyjatkiem skóry i podgrzewanych foteli chyba.w
      tej chwili auto ma 87 tys.km.Przy stanie licznika 40tys. wymienione lozysko
      skrzyni biegow (dobrze ze naprawa gwarancyjna bo koszt ok.3000zł).Przy 60
      tys.km wymieniona pompa sprzęgla.Wiesz po co w lagunach montuje sie kratkę dla
      malpy?Po to zeby podsufitka nie opadala-poważnie.Generalnie auto przy obecnym
      stanie licznika wydaje sie byc lekko rozklekotane, fakt ze jest dosc mocno
      eksploataowane-długie trasy przy duzych predkosciach, ale jakby na to nie
      patrzec to auto za 100tys zł.Ponadto pierwszy przeglad po 20tyskm -wymiana
      samych płynów i filtrow to koszt 1200 zł, zatem chyab nie najtaniej.
      Owszem laguna II wizualnie jest całkiem niezla, komfort jazdy rowniez bardzo
      dobry no ale...-patrz wyzej.
      Dla porównania powiem ze Doblo 1,9jtd rocznik 2002, ma 170tys km , równiez
      mocno eksploatowane nei maiało żadne awarii, tylko standardowe przeglady i
      wymiany plynów i klocki .
      • karol0004 Re: Laguna II combi ????? potrzebna opinia 22.12.04, 11:09
        fajne ciekawostka/fakty,
        ale tu chodzi koledze o benzyne nie diesel!
        a pozatym auta sluzbowe przewanie po dobiciu do 100 000 sa w b.ciezkim
        stanie.malo kto o nie dba!
        • woman29 Re: Laguna II combi ????? potrzebna opinia 22.12.04, 12:53
          To auto nie jest wypieszczone to fakt, nie mniej jednak jezdzi nim 1 osoba,
          ktora stawia sie na przeglady.Nie bardzo rozumiem co ma silnik bezn/diesel do
          wymiany lozyska w skrzyni albo pompy sprzegla??
    • Gość: aqqaqq Re: Laguna II combi ????? potrzebna opinia IP: *.gazeta.pl 22.12.04, 11:18
      Mam wersję 2.0IDE hatchback. Spalanie w mieście 8,2-9,5; na autobahnie ok.
      14l/100lm. Po przekroczeniu 50kkm silnik zaczął brać olej - ok. 1l/10000km. Po
      60.000km pojawiły się problemy z paleniem w jednym z cylindrów - naprawa
      polegała na darmowym upgrejdzie softłeru silnika ;-) Przeglądy co 30kkm za ok.
      800zł.
      • Gość: Macabricus Re: Laguna II combi ????? potrzebna opinia IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 22.12.04, 11:21
        HEh dlatego ide u nas niejest juz oferowane..nasze paliwo je dezeluje..:)
    • Gość: andre Re: Laguna II combi ????? potrzebna opinia IP: 213.241.46.* 22.12.04, 12:08
      mam lagunkę kombi 2,2 dci full wypas,z elektr. dachem i skórką... bardzo
      komfortowe i gustowne auto, mam to szczęście ze prócz przeglądów i wymian
      eksloatacyjnych nic nie dolega... namawiam na ten silniczek, bardzo dynamiczny
      i łatwy, bo nie trzeba "wkręcać" na obroty. Tylko to zawieszenie bardzo
      delikatne, to czuć... dlatego jak chcesz długo i spokojnie pojeździć to
      wybieraj dobre drogi i omijaj studzienki... jedyny problem z elektroniką to nie
      zawsze czyta mi kartę, czasami musze dwa razy wyjąć i włozyć ponownie. Gdyby
      laguna miała zawieszenie accorda to byłoby to naprawde fajne autko...

pozdr.
    • Gość: RF Re: Laguna II combi ????? potrzebna opinia IP: 57.66.193.* 22.12.04, 13:45
      O samej Lagunie nie mogę się wypowiedzieć ale co do silników tak.
      Z benzynowych najlepsza jest 2 litrówka F4R a jażeli masz ciut więcej kasy to
      2,0 T 165 KM. Ni chodzi już o same osiągi ale konstrukcyjnie jest to lepszy
      silnik od 1,8 (napęd pompy wodnej nie przez pasek rozrządu).
      Mam F4R w Scenicu 140 KM i jestem zadowolony w pełni z jego charakterystyki.
      Obecnie ten silnik jest w wersji 136 KM (Euro 4).
      2,0T z kolei znacznie lepiej ciągnie soft Turbo robi swoje nie wysilając go
      zbytnio myślę że to opimum dla tej masy auta pod kątem uzyskania kompromisu
      między osiągami a ekonomią i ceną zakupu.
      Diesle 1.9 i 2.2 dCi są za to ekonomiczne i ciche.
      Co do zawieszenia to należy samemu się przekonać, ja osobiście lubię
      zawieszenie renówek bo nie dostaję wstrząsu mózgu na wyboistych odcinkach dróg.
      Co do trwałości elementów zawieszenia to słyszę skargi od właścicieli Passatów
      i Primer po przebiegach ok50-60 tys. km więc nie sądzę,że Laguna odstaje od
      innych pod tym względem.
      Ja osobiście jak dotąd w Scenicu przez 100 tys. km z zawieszeniem nie robiłem
      nic.
    • Gość: lok Re: Laguna II combi ????? potrzebna opinia IP: *.acn.waw.pl 22.12.04, 15:55
      1,8 nie jest zbyt przyjemny do jazdy w mieście, silnik ładnie kręci się dopiero
      na trzecim biegu,
      w efekcie jeździ się "powoli i dostojnie" - ale może tak jest nawet lepiej
      zużycie do 10 l

w trasie prowadzi się dużo lepiej, zużycie 8..9 l
      przy dużych prędkościach 160..180 km/h pije ok. 15 l, ale na naszych
      "autostradach" to dla mnie przynajmniej nie ma znaczenia

zawieszenie delikatne i czasem ma się wrażenie, że zaraz coś się urwie,
      szczególnie dobrze to czuć przy pokonywaniu poprzecznych garbów,
      to jest auto na dobre drogi, ale w zasadzie zużywają się głównie gumy drążka
      stabilizatora (po ok. 90 tys. km)
      gumy kosztują grosze, ale z robocizną to ok. 700-800 zł.

w środku jest dosyć cicho, zwłaszcza z fabrycznymi oponami (Mich. pilot primacy)
      warto na to zwrócić uwagę przy zakupie nowych opon, bo można sobie bardzo zepsuć
      komfort jazdy przy większych prędkościach

elektronika nie jest tak zawodna jak wszyscy twierdzą, chociaż komp. ma swoje
      humory,
      na szczęście pozwala na dalszą jazdę, nawet jeśli twierdzi że auto nie ma kół :)
      czujniki w kołach potrafią być bardzo upierdliwe, dlatego dobrze jest mieć
      własny manometr i nie sugerować się wskazaniami z kompresora na stacji

bagażnik jest dużo mniejszy niż w innych kombi z tej klasy,
      ale dzięki temu i pochylonej klapie jeździ się trochę tak jak hatchback'iem

bardzo fajna jest oddzielnie otwierna szyba w klapie, pozwala dopakować od góry
      bagażnik np. przed wakacyjnym wyjazdem a później na parkingu nie trzeba
      wszystkim prezentować zawartości bagażnika przy wyjmowaniu jakieś dupereli.

• Gość: gość niedzielny Re: Laguna II combi ????? potrzebna opinia IP: *.info / *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.04, 16:01
      Witam ,mam takową z silnikiem 2.0 16 v ,rocznik 2002 , full wypas bez
      skóry.Przebieg 68.000km , absolutnie bez awarii .Spalanie srednie wg. kompa
      8.6 l/ 100 km , wiekszość to trasa.Komfortowe zawieszenie , wspaniałe trzymanie
      się drogi , silnik elastyczny i cichy. Klima automatyczna to bajka. Jest to 6
      mój samochód, miałem i Passata i Mondeo , ale ten jest wg mnie najlepszy.
      • miloszpm Re: Laguna II combi ????? potrzebna opinia 23.12.04, 16:14
        Ja mam 1,9dCi, żona 2,2dCi. Silniki są dość ciche i w miarę dynamiczne.
        Mieliśmy poprzednio m.in. VW Passata i Laguna jest w porównaniu do konkurentó
        samochodem bardziej dopracowanym, bardziej komfortowym i wg mnie-ładniejszym.
        Oferuje też bardzo wysoki (potwierdzony wieloma crash-testami i analizami
        prawdziwych wypadków drogowych) poziom bezpieczeństwa. Ponadto, jak jeden z
        nielicznych samochodów w ogóle w wyposażeniu dodatkowym są boczne poduszki
        powietrzne dla drugiego rzędu siedzeń.
        Wyposazenie z zakresu komfortu już w podstawowych wersjach jest stosunkowo
        dobre. Automatyczna klimatyzacja w porównaniu np. do climatronica w Passacie to
        jak komputer przy kalkulatorze. O możliwosci regulowania w dwóch strefach nawet
        nie wspominam.

Jeśli chodzi o awaryjność to z doswiadczenia wiem, że obiegowe opinie to na
        szczęście mit. Na pewno będziesz zadowolony.
        • Gość: fin Re: Laguna II combi ????? potrzebna opinia IP: *.pro-internet.pl 23.12.04, 21:01
          ja miałem Grandtour 1,8 16 v i w zeszłym roku sprzedałem i zakupłem Mondeo .
          Jesli mam być szczery to najgorsze auto jakie miałem ,ciagle coś się psuło albo wzywano mnie do serwisu w ramach jakieś akcji naprawczej (auto zabierali na poł dnia )W zimę cały czas zamarznięte czujniki ciśnienia opon i zapalona lampa serwis ,central od korka paliwa zacinał się systematycznie ,odpadała osłona lusterka pod sufitem , zawieszenie stukało już po 20 tys przebiegu tylnia lampa parowała i mi ją osuszali kpina , kolega kupił 2,0 ide i miał to samo + problemy z silnikiem strasznie głośny i dużo palił ponoć były one wadliwe i dlatego je wycofali a koledze zproponowali wymianę na 2,0 T 165 KM + miał coś dopłacic .Jazda komfortowa to fakt ale na trasie nie poszlejesz bo strasznie buja i nie wiadomo czy wyjdziesz z zakrętu i spalnie ? ja mam lekką noge ale po miescie to on 11-11,5 l palił ogólnie to kup co innego aha jak sprzedawałem to mi się już skończyła gwarancja a klimatronic coś kijowo chłodził
          • Gość: Legacy Re: Laguna II combi ????? potrzebna opinia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.04, 11:34
            To chyba opis awarii w Fordzie Mondeo ? W pelni potwierdzam , ze to
            rzeczywiście złom. Teraz mam japońca - nigdy wiecej fordów.
    • klaustrofobiczny.zszywacz Re: Laguna II combi ????? potrzebna opinia 24.12.04, 00:38
      Przejechałem kilkadziesiąt tys. km Laguną Grandtour Luxe Privilege 1.9 dCi
      120KM, jeździłem też tym samym z 2.0 benzyną.
      Przede wszystkim: ciągłe awarie. Sorry, ale w moim przypadku to nie mit.
      Szczególnie diesel, który był nafaszerowany elektroniką stał kupę czasu w
      serwisie, wiele było nieprzewidywalnych sytuacji typu: środek chorwackiej
      wyspy, a Laguna nie chce zapalić... Poza tym: zawieszenie jest fatalne,
      szczególnie w dieslu, gdzie kilka kilogramów więcej z przodu pogarsza sytuację.
      Do tego kiepska skrzynia biegów (haczy, za długi skok dźwigni), hałaśliwy
      silnik (dCi) lub mało elastyczny silnik (benzyna). Dołożę jeszcze hamulce
      bardzo podatne na fading... i tyle.
      Zalety (żeby nie było że kolejny Lagunofob): świetny komfort wewnątrz, bardzo
      bogate wyposażenie już w dość podstawowych wersjach, wysoki poziom
      bezpieczeństwa biernego, sporo miejsca dla pasażerów.
      Ale generalnie w życiu nie polecę. No chyba że wrogowi...
      • Gość: legacy Re: Laguna II combi ????? potrzebna opinia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.04, 11:32
        Totalna bzdura a Luguną to ty nigdy nawet nie jechałes . Powtarzasz zasłyszane
        opinie , szczególnie włascicieli fordów , którzy w ten sposób topią swe
        frustracje zwiazane z zakupem technologicznego złomu jakim jest Mondeo ,
        szczególnie TDCI.
        • klaustrofobiczny.zszywacz Re: Laguna II combi ????? potrzebna opinia 25.12.04, 16:14
          Nie bardzo rozumiem skąd wyciągasz wniosek że nigdy nie jeździłem Laguną? Bo
          mam inne zdanie niż Ty? Samochód był służbowy, nie mój, więc nie bardzo byłoby
          czym się chwalić. Z kolei Mondeo nie miałem okazji pojeździć, więc się nie
          wypowiadam...
          Co do opinii, są one - nawet jak widać po odpowiedziach na pytanie w tym wątku -
          bardzo różne. Jedno, co przyznaje wiele osób, włącznie z ludźmi z Renault, to
          fakt że elektronika w Lagunach bywa zawodna, opisany już przez kogoś numer z
          nieodczytywaną kartą to standard, mnie też się zdarzał.
    • Gość: HENDRYK Re: Laguna II combi ????? potrzebna opinia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 00:43
      SKODA LAGUNA 3.5 DCIA SPRAWUJE SIE DOBRZE RAZ ZMIENIANE PALIWO POZA TYM
      WSZYSTKO NA GARANCJI
    • Gość: Jarek Re: Laguna II combi ????? potrzebna opinia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.04, 14:49
      Mam lagune kombi 1.8 prv.przebieg 45 tys. z 2002r
      zadnych problemów z nią nie miałem.nie męczy nawet po długiej podróży
      duży komfort,jest cicho wewnątrz b.dobra klima automatyczna.mam radio cabasse
      warto dopłacić.we wnętrzu nie ma żadnych skrzypień i trzasków.
      moc silnika wystarcza na płynna jazdę.
      średnie zużycie paliwa w okresie np.siepien - marzec w.g komputera 8,2l
      samochód jest bardziej w typie limuzyny i nie spełni oczekiwań nerwowego
      ściganta. kłopot jest tylko z czujnikami ciś. w oponach przy zmianie opon stale
      przynajmniej jeden jest uszkadzany .przekładki trzeba robić w aso ,gdzie jest
      drożej i kolejki ,aby zaprogramować komputer.
      poza tym samochód jak samochód
      • Gość: fin Re: Laguna II combi ????? potrzebna opinia IP: *.pro-internet.pl 25.12.04, 18:44
        ale się zdziwiłem ? zwierzęta przemówiły ludzkim głosem ? i do tego na internecie ? a tak na marginesie co to za zwierz legacy ? w naszej szerokości to chyba nie występuje ?
        Jeszcze zapomniałem napisać ze podczas szybkiego przejazdu przez zwalniacze zakleszczył mi się bieg tak parę razy ale w serwisie mówili że to wina poduszek przy skrzyni łatwo je oberwac
        • Gość: Janek Re: Laguna II combi ????? potrzebna opinia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.04, 21:34
          Wyjatkowy z ciebie prymityw , ale cóż ,widać włascicielom udzielają się cechy
          ich samochodów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka