Dodaj do ulubionych

radio z USA

23.12.04, 10:35
Chcę kupic sobie radio samochodowe z USA ale mam obawy czy tuner radiowy
będzie działał prawidłowo. Słyszałem, że w tych radiach inaczej sę
wyszukiwane częstotliwości radiowe, ponadto tunery z USA z tego co widze nie
posiadają RDS. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć coś na ten temat ???

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: wojtek Re: radio z USA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.04, 10:40
      kup u nas i bedzie po problemie
      • akrystian Re: radio z USA 23.12.04, 10:46
        Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. U nas kosztuje 2 razy tyle więc warto się
        zastanowić, czyż nie ?
        • Gość: Dudi Re: radio z USA IP: 80.51.236.* 23.12.04, 10:51
          akrystian napisał:

> Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. U nas kosztuje 2 razy tyle więc warto się
          > zastanowić, czyż nie ?

Masz racje, zastanów się też przy okazji, ile trzeba wydać na ew. wymianę
          niezbędnych części aby chodziło ono dobrze, no nie !
          Naprawa może cię kosztować dwa razy więcej niż samo radio. Nie lepiej więc
          zastanowić się nad kupnem np. w komisie czy od znajomego, w zależności jakie
          masz wymagania, bo z tego co wcześniej przeczytałem to interesuje cie RDS tylko.
          • akrystian Re: radio z USA 23.12.04, 10:55
            Mnie interesuje czy tuner radiowy będzie działał (wyszukiwał stacje radiowe)
            mniejsza o RDS - części raczej nie powinny się różnić zbytnio. A teraz przyklad
            radio Sony CDX r3300 na mp3 kosztuje w MM 729 zł a nówka w USA ok 100 USD czyli
            lekko ponad 300 zł - jest różnica ? a że mam kolegę za oceanem to zaczynam się
            zastanawiać nad tym.
            • Gość: go Re: radio z USA IP: *.aster.pl 23.12.04, 11:18
              przestrojenie radia na max 100zl
              kazdy dobry servis RTV ci to zrobi
              jak masz okazje nie placic za transport
              bo to koszta ok 50$ (nie wiem jak na poczcie)
              to sie nie zastanawiaj,
              i bierz jakies wysokie modele
              przy odsprzedazy odzyskasz to co wydales
              • akrystian Re: radio z USA 23.12.04, 11:20
                możesz mi powiedzieć czemu (i czy napewno) trzeba przestrajać ?
              • Gość: radek Re: radio z USA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.04, 11:21
                Jeśli chodzi Ci o sam fakt słuchania radia w samochodzie, to może być propblem,
                bo w USA RDS jest niedostępny.
                A bez tego strasznie uciążliwie przemieszcza się po Polsce.
                • akrystian Re: radio z USA 23.12.04, 11:23
                  Ok czyli RDS nie ma - teraz chciałbym wiedzieć czy tuner bezproblemowo będzie
                  wyszukiwał stacje ?
    • kollector Re: radio z USA 23.12.04, 11:52
      niemal każde wakacje spędzam w usa i o ile mogę zaopatruję sie tam w sprzęt
      elektroniczny (i inne rzeczy bo taniej)
      i jeśli chodzi o radia nie miałem nigdy problemu ze strojeniem - nie ma i nigdy
      nie było problemu z ich przestrajaniem - przestrajanie jest nipotrzebne
      jak masz fantazje na radio samochodowe z usa to sie niekrępuj- bedziesz zadowolony
      • akrystian Re: radio z USA 23.12.04, 11:54
        kollector napisał:

> niemal każde wakacje spędzam w usa i o ile mogę zaopatruję sie tam w sprzęt
        > elektroniczny (i inne rzeczy bo taniej)
        > i jeśli chodzi o radia nie miałem nigdy problemu ze strojeniem - nie ma i
        nigdy
        > nie było problemu z ich przestrajaniem - przestrajanie jest nipotrzebne
        > jak masz fantazje na radio samochodowe z usa to sie niekrępuj- bedziesz
        zadowol
        > ony
        >

o to mi chodziło DZIĘKI - teraz jeszcze muszę się dowiedzieć jaki jest koszt
        przesyłki
        • Gość: wojtek Re: radio z USA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.04, 12:47
          pewnie wiekszy niz radia
          • Gość: Siwy Re: radio z USA IP: *.telia.com 23.12.04, 12:58

W wszystkich stanach USA i Canadzie czestotliwosci AM i FM sa identyczne
            do tych uzywanych w europie ,amerykanie jednak nie uzywaja czestotliwosci LV -
            "dlugie" = nie bedziesz mógl sluchac "jedynki" na "falach dlugich" .

Sprawdzone na 100% - importuje auta z lat 50-60 z USA ,we wszystkich sa nowe
            radia a wiec w europie dzialaja . Pzdr.
      • Gość: gość portalu Re: radio z USA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 13:09
        z pewnością różnice są w tunerach z cyfrową syntezą częstotliwości a o taki
        chyba chodzi - będą kłopoty z dostrojeniem do parzystych po przecinku.
        • akrystian Re: radio z USA 23.12.04, 13:16
          Gość portalu: gość portalu napisał(a):

> z pewnością różnice są w tunerach z cyfrową syntezą częstotliwości a o taki
          > chyba chodzi - będą kłopoty z dostrojeniem do parzystych po przecinku.

gdzieś dawno temu czytałem w motorze (ponad 10 lat temu), że u nas
          częstotliwości strojone są co jeden po przecinku a jankesi mają co dwa
          (parzyste)- więc to jest pewnien problem jak będzie np. 107,7 to juz nie złapie
          107,6 lub 107,9 już tak
          • Gość: gość portalu Re: radio z USA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 13:35
            W odbiornikach z syntezą większość odbiorników amerykańskich przeskakuje co 0,2
            MHz, od 87,5 do 107,9 MHz czyli tylko nieparzyste, a w Europie i w Polsce
            stacje mogą nadawać co 0,1 MHz.
            Amerykańskie radio nie potrafi odebrać stacji z parzystymi końcówkami - albo
            nic nie słychać albo odbiera mono
            można czasem coś zrobić jeśli pętla PLL procesora jest "multiregionalna" i są
            określone kombinacje klawiszy, czasem trzeba podłubać konkretnie przy
            procesorze a najczęściej nic sie nie da zrobić.
            • akrystian Re: radio z USA 23.12.04, 14:02
              na a tu na zdjęciu z aukcji na ebay widać na wyświetlaczu 107,1 a więc
              nieparzyste ???
              www.dealtree.net/img.asp?i=DT_15893_1.jpg
              • wowo5 Re: radio z USA 23.12.04, 14:18
                To ciekawe. Ja slucham czesto nowojorskiej stacji 101.9 FM. A moze mi sie tylko
                wydaje, a stacja oszukuje i cichcem nadaje na 102 albo na 101.8.
                • Gość: mtl Re: radio z USA IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.12.04, 15:31
                  ja mam radio z USA (paroletni panasonic),
                  faktycznie odbiera tylko nieparzyste :-((
                  czestotliwosci.
              • Gość: Scarlet Spider Re: radio z USA IP: *.client.comcast.net 23.12.04, 19:12
                No nie wiem ale te radio w twoim linku wyglada jak winamp skin :P
    • Gość: Rafał Re: radio z USA IP: 217.17.35.* 23.12.04, 19:13
      Norma FM w USA zakłada raster częstotliwości inny niż w EU/CCiR. (0,2 MHz) . W
      Polsce będą problemy. Przestrojenie współczesnego tunera z syntezą
      częstotliwości jest kłopotliwe bądź niewykonalne.
      Odradzam !
      • akrystian Re: radio z USA 24.12.04, 07:55
        Gość portalu: Rafał napisał(a):

> Norma FM w USA zakłada raster częstotliwości inny niż w EU/CCiR. (0,2 MHz) .
        W
        > Polsce będą problemy. Przestrojenie współczesnego tunera z syntezą
        > częstotliwości jest kłopotliwe bądź niewykonalne.
        > Odradzam !

podobno niektóre nowe radia juz zmieniają częstotliwość co 0,1 mhz
    • Gość: Wojnar Re: radio z USA IP: 83.230.6.* 23.12.04, 21:32
      Witam, kolega ma amerykanska wersje Forda Probe chyba z 99' roku - odbiera RMF
      w katowicach na 93,1 (gdzie wskazane jest 93,0
      Moge Ci sprzedac prawie nowy model o ktorym napisales - gwarancja itd. - za
      okolo 550 PLN - kupiony w MM w XI/2004
    • marekatlanta71 Re: radio z USA 23.12.04, 23:43
      Radia z USA maja po pierwsze troszke inny zakres czestotliwosci UKF'u a po
      drugie skok 100 kHz - w Europie obowiazuje skok 50 kHz, co powoduje ze wiele
      stacji nie da sie znalezc. Do tego nie ma odbioru fal dlugich, sa tylko srednie.
      A na koniec musze zauwazyc ze wiekszosc pojazdow z USA wyposazona jest obecnie w
      radio satelitarne - Sirius lub XM. Zadno z nich nie dziala w Europie...
      • Gość: Siwy Re: radio z USA IP: *.telia.com 24.12.04, 09:11
        W Europie nieparzyste nie odbieraja ?, w szwecji sa parzyste i nieparzyste np:
        92.4 / 101,4 / 105,7 / 107,9 = obecne radia sa wielo regionalne - nie trzeba
        przestrajac.
        • Gość: bpo nie kupuj IP: 217.8.162.* 24.12.04, 10:33
          Ja kupiłem Blaupunkta z CD, kiedy w Polsce taki kosztował 2 albo 3 razy tyle co
          tam.
          W Europie krok strojenia radia jest 4x gęstszy niż w USA, więc wielu stacji nie
          będziesz mógł odbierać, bo tu mamy co 0,05MHz, a tam co 0,2MHz.

Szkoda pieniędzy, kłopotów, przeróbek
          • akrystian Re: nie kupuj 24.12.04, 11:09
            ciekawy jestem a różnice w cenie są jak pisalem ogromne - zresztą nie tylko
            radia np. aparaty cyfrowe
            • Gość: wojtek Re: nie kupuj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.04, 11:11
              to kup aparat odposc sobie radio przynajmniej on bedzie dzialal bez zarzutow
              • marekatlanta71 Re: nie kupuj 24.12.04, 18:35
                Gość portalu: wojtek napisał(a):

> to kup aparat odposc sobie radio przynajmniej on bedzie dzialal bez zarzutow

Aparaty tez nie dzialaja w Europie - pixle sa wieksze z uwagi na rozmiary
                amerykanow i europejczycy znikaja na zdjeciach :)
    • akrystian Re: radio z USA 26.12.04, 10:11
      ostatnio pisałem do typa z New jersy i napisal mi "Osobiscie wysylalem dwa
      radia samochodowe do Polski (obydwa Kenwoody, jeden to excelon) i obydwa
      dzialaja w Polsce bezproblemowo" i bądź tu mądry
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka