Dodaj do ulubionych

auto za 15 tysięcy ??? może Golf

IP: 80.48.63.* 28.12.04, 08:02
Chciałbym kupić auto, mam około 15 tysięcy zlotych. Proszę o porade co za tą
cenę kupić najlepiej. Poważnie zastanawiam się nad Golfem III lub Polo.
Poradzcie mi
Obserwuj wątek
    • remo29 Re: auto za 15 tysięcy ??? może Golf 28.12.04, 09:00
      Odpowiadam tak jak twój dylemat widzę: golf za 15 tys. to dziesięciolatek, którego faktyczny przebieg może pozostać wielką niewiadomą (pełną dokumentację 10 lat trzyma tylko Instytut Pamięci Narodowej :)) Ile lat nim pojeździsz? Dwa, trzy, pięć? Pewnie będziesz chciał kiedyś sprzedać, więc spróbój w oparciu o dzisiejsze ceny przewidzieć ile (wtedy) 15-letnich golfów będzie na rynku i ile mogą kosztować?
      Polo natomiast (w tej cenie) to dzisiaj rocznik 96-97 czyli średnio 6-7 latek, więc jest szansa, że po kilku latach jeżdżenia, nie będziesz sprzedawał nastolatka...
      • Gość: joniu Re: auto za 15 tysięcy ??? może Golf IP: 80.48.63.* 28.12.04, 10:47
        dziekuje ogromnie, rzeczywiscie sprawa godna przemyslenia. A moze poradzisz
        jaka inne jeszcze marke wziac pdo uwage. Nie podaje nic zeby nie sugerowac. Aaa
        i dodam ze bedzie to moje pierwsze (nie liczac poloneza mojej mamy) moje wlasne
        autko, tazke doswiadczenia w kupowaniu absolutnie nie mam
        • Gość: WK Re: auto za 15 tysięcy ??? może Golf IP: *.ig.pwr.wroc.pl 28.12.04, 11:04
          Skoro zaczynasz poszukiwania od VW (które akurat są na rynku najdroższe) to nie
          ma sensu pisać, że za 15 tys. możesz mieć prawie nowego Fiata SC, Matiza,
          Lanosa itd. Samochód może być albo głównie do użytku (wtedy trzeba zbilansować
          wymagane parametry) albo raczej do pokazywania się w nim (i wtedy najważniejsza
          jest "marka"). Ponieważ w swoim poscie pytasz tylko o markę a nie o cechy
          użytkowe, więc raczej zostań przy VW. Wtedy "wiesz co masz".
          • Gość: joniu Re: auto za 15 tysięcy ??? może Golf IP: 80.48.63.* 28.12.04, 11:12
            hmmm chciałbym żeby to było auto nie duże (po prostu mniejsze mi sie bardziej
            podobaja:), poza tym dzieci brak (tylko zona) i nie planujemy w najblizszym
            czasie. No i oczywiscie fajnie by bylo zeby bylo ekonomiczne, ale z troche
            wiekszym kopem niz nasza dotychczasowa "biala mewa" - czyt. polone 1988r. :)
            Dodam jeszcze iz nie znam sie absolutnie na samochodach, takze wszyskie
            ewentualne naprawy musialyby sie odbywac w serwisach. Nooo umiem dolac olej i
            zminic bezpieczniki, no i zatankowac :)
          • Gość: Andrzej Re: auto za 15 tysięcy ??? może Golf IP: 213.134.156.* 28.12.04, 11:15
            VW jest dobry by sie pokazac w polskim społeczeństwie mieszkajacym w blokach.
            Niemniej jest to auto mocno awaryjne i czesto kradzione. polecam japonczyki np.
            honde. Z francuazmi tez bedziesz mail troche wiecej problemow niz z
            japonczykiem ale mniej niz np z vw
            • Gość: abc Re: auto za 15 tysięcy ??? może Golf IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 28.12.04, 11:58
              hej,

nie wiem kto Ci naopowiadal, ze za 15 tysi kupisz 10-letniego golfa. jesli masz
              2-3 dni, to jedz do niemiec i tam kupic za 2200 EUR z roku 1997. jesli sobie
              zalatwisz na fakturze mniejsza cene, to Cie autko wyjdzie za jakies 12-13 tysi.
              i tyle.

pzdr

abc.
              • mwaldiim Re: auto za 15 tysięcy ??? może Golf 28.12.04, 12:31
                a później wezwie cie Urząd Skarbowy i ... dopłacisz właściwą akcyzę wraz z
                odsetkami.

gorąco polecam
                • Gość: abc Re: auto za 15 tysięcy ??? może Golf IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 28.12.04, 12:35
                  stary,

Ty chyba nie sprowadzales nigdy auta. jesli wpiszesz na umowe cene 100 EUR, to
                  taka tez niemiec u siebie zglosi. i nikt nic nie udowodni.

pzdr

abc.
                  • mwaldiim Re: auto za 15 tysięcy ??? może Golf 28.12.04, 12:43
                    masz racje nigdy nie sprowadzałem. jednak wiem co nieco na temat naszego
                    ministerstwa finansów. a właśnie ono wpadło na kolejny genialny pomysl
                    zarobienia kaski i ... wspołpracyjąc z niemcami itd. będzie kwestionowalo
                    zaniżone faktury. a mają na to całe 5 latek.

pzdr
                    • Gość: marlon Re: auto za 15 tysięcy ??? może Golf IP: *.crowley.pl 28.12.04, 12:45
                      a tutaj o tym piszą:

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_041228/prawo/prawo_a_2.html
                      • Gość: marlon Re: auto za 15 tysięcy ??? może Golf IP: *.crowley.pl 28.12.04, 12:46
                        • Gość: abc Re: auto za 15 tysięcy ??? może Golf IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 28.12.04, 12:54
                          hej,

ja oczywiscie nie polecam tego, o czym napisalem i nie jestem specjalista w tym
                          wzgledzie. mowie tylko, ze jesli na umowie RAZEM sie zgodziliscie na kwote 100
                          EUR, to niemiec musi taka umowe u siebie tez zglosic, zeby wyrejestrowac autko.
                          i w takim wypadku NIKT nie udowodni, ze bylo inaczej. jesli kupiles za 2000
                          EUR, a sam sfalszowales umowe, to OK - wspolpraca miedzy polska a niemcami sie
                          przyda i to udowodni. ale jesli ty i niemiec sie zgodzicie na taka sama cene,
                          to NIKT tego nie udowodni.

pzdr

abc.
                          • remo29 Re: auto za 15 tysięcy ??? może Golf 28.12.04, 13:04
                            Przecież pisze człowiek, że na samochodach sie nie zna. Myślisz, że ktoś taki świadom na dodatek wszechobecnego cwaniactwa, pojedzie z laweciarzem do Niemiec po samochód i bedzie kombinował z fakturami?? Wyskoczy ze wszystkich oszczędności, bo pan Heniu powie, że to funkel-nówka nieśmigana?? Zlituj się...
                            • Gość: abc Re: auto za 15 tysięcy ??? może Golf IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 28.12.04, 13:09
                              remo,

ja pisze o kupnie od osoby fizycznej, a nie z komisu. wtedy nie trzeba
                              kombinowac z fakturami.

pzdr

abc.
                              • remo29 Re: auto za 15 tysięcy ??? może Golf 28.12.04, 13:16
                                > ja pisze o kupnie od osoby fizycznej, a nie z komisu. wtedy nie trzeba
                                > kombinowac z fakturami.

OK. Tyle że dla kogoś, kto miał do czynienia za granicą co najwyżej z zakupem środkow spożywczych w jakimś kurorcie, kupno auta i załatwienie tych wszystkich formlności to jak wyprawa na Marsa.
              • Gość: nowy01 Re: auto za 15 tysięcy ??? może Golf IP: *.ib.com.pl / *.ib.com.pl 28.12.04, 13:27
                czlowieku znajdz mi golfa z 1997r za 9tys zl jesli masz takiegoto ja go kupuje przejzyj sobie oferty z tej stronki i dopiero sie wypowiadaj www.autoscout24.de/
                • Gość: abc Re: auto za 15 tysięcy ??? może Golf IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 28.12.04, 13:31
                  nowy,

po pierwsze: www.mobile.de - tam jest taniej
                  po drugie: ceny sa do negocjacji
                  po trzecie: w internecie zawsze jest drozej, niz bys sobie sam wyszukal

wiec sie nie stresuj, jak nie znasz tematu.

pzdr

abc.
          • remo29 Re: auto za 15 tysięcy ??? może Golf 28.12.04, 13:11
            > możesz mieć prawie nowego Fiata SC, Matiza, Lanosa itd.

Jestem "za". Nie ma co się rzucać z szabelką na czołgi - matiz, czy lanos, ja dodam jeszcze swift - to idealne rozwiązanie dla kogoś, kto chce się przesiąść na pierwszy swój samochód i na dodatek na sprawie się nie zna. To jedne z ostatnich samochodów, które można naprawić młotkiem i nożem do masła, a do tego (na pohybel niedowiarkom) sprawują się bardzo dobrze. Za 15tys. można znaleźć całkiem niezłe egzemplarze po dziadkach-działkowiczach, albo młodych rodzinkach, które powiększyły się o dzieciaki i przesiadły sie na jakieś vany czy kombi.
            • Gość: abc Re: auto za 15 tysięcy ??? może Golf IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 28.12.04, 13:22
              ok remo,

masz racje - moze dla kogos, kto sie nie zna, to tylko czarna magia. niemniej
              jednak uwazam, ze golf z 1997 (nawet bez zmieniania kwoty na umowie wyjdzie za
              jakies 15000), lepszy jest niz matiz z 2001.

pzdr

abc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka