Dodaj do ulubionych

Golf IV, 1.4-ile ma palic?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 21:59
mam Golfa IV z silnikiem 1.4 benzyna. Fajnie mi sie jezdzi, ale mam wrazenie,
ze pali jak smok. W ksiazce ma ok.7.5 l w cyklu miejskim, a moj wciaga
niestety 10-11. czy mozna to jakos podregulowac? czy ten typ juz tak ma
podpowiedzcie cos, prosze
pozdrawiam
Dobrochna
Obserwuj wątek
    • Gość: kajko Re: Golf IV, 1.4-ile ma palic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 22:12
      zaloz sobie magnetyzer. Na bank pomaga, ja zalozylem, zuyzcie spadlo do 5,75 litra
    • Gość: jarek Re: Golf IV, 1.4-ile ma palic? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 15.01.05, 22:44
      A mi sie mieści w fabrycznych wartościach i to kombiak;)
      Może raczej zastanowić się nad technika jazdy - nie zrozum mnie xle, ale moźe
      gdzieś go za wysoko kręcisz, albo co?
      A przy okazji...ten magnetyzer...ciekawostka! o naprawdę działa?
      • Gość: kajko Re: Golf IV, 1.4-ile ma palic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 23:14
        Oczywiście!!!!! Po to są magnetyzery żeby działały!!!!! Ale jeden warunek: musi
        być "zawodowy" dwu- lub wiecej magnesowy!!!!
      • Gość: kokosz Re: Golf IV, 1.4-ile ma palic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 23:15
        A i jeszcze jeden warunek, koniecznie musi być też na dolocie powietrza!!! Bo to
        sie musi uzupełniać.
        • raver1 Re: Golf IV, 1.4-ile ma palic? 15.01.05, 23:21
          Najlepsze efekty sa kiedy magnetyzer zamontuje sie miedzy tlumikiem srodkowym a
          koncowym.
          • Gość: dbnwbcdn Re: Golf IV, 1.4-ile ma palic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 23:29
            i na mózgu(jak brak to nie pomoże)ps musi sporo kosztować-tanie efekt jak wyżej
            • Gość: Fiona Re: Golf IV, 1.4-ile ma palic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 19:06
              ale jak? rozumiem, ze jak nie ma magnetyzera na mozgu, tak? i tu sie zgadzam,
              sam kupilem sobie czapeczke z magnesami i ot czasu jak ja nosze lepiej mi sie
              mysli! tak ze polecam czapeczki z magnetyzerem, jestem ich wylacznym producentem
              w Polsce!
          • Gość: Kokeeno Re: Golf IV, 1.4-ile ma palic? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.01.05, 06:58
            A już najlepiej jak zacisk całkowicie odetnie dopływ paliwa - od razu spalanie spada do 0,0 l...
    • Gość: darek Re: Golf IV, 1.4-ile ma palic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 10:16
      ja co prawda miałem 1,6 ,ale mój palił w mieście około 9,5 w trasie 7,5-
      8,3.zaskakujące jest to,że dzisiaj auta naprawdę palą tyle ,ile jest napisane w
      instrukcji(cykl mieszany)1,4 z tego co wiem pali około 1-1,3 l mniej oczywiście
      przy normalnej jeździe,bo tu wiele zależy od stylu poruszania się.jak ci się
      sprawuje?bo mój to niestety była kicha,naszczęście po czterech latach pozbyłem
      się go,a był to mój 6-ty golf i chyba marka dołuje
      • Gość: dobrochna Re: Golf IV, 1.4-ile ma palic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 13:39
        moj sprawuje sie znakomicie, nie mam z nim zadnych klopotow oprocz ilosci
        beznyny jaka pozera. Poza tym jest super. nie mam porownania z innymi modelami
        tej marki, bo wczesniej przerabialam corse i clio. Mam nadzieje, ze dalej
        bedzie funkcjonowal bez zarzutu, ma dopiero 3 lata i mocno wierze, ze jeszcze
        pare lat pojezdze. Dziekuje za wszystkie rady. Przyjrze sie waszym wskazowkom.
        Na zimnym staram sie nie jezdzic, a na korki nie mam wplywu.
        Mam jeszcze jedno pytanie - ile paliwa zzera klimatyzacja? Spieramy sie o to w
        rodzinie, ale jeszcze nie mielismy okazji przetestowac. Wole wiedziec co nieco,
        by wiedziec jak korzystac z tego komfortu w lecie. Z gory dziekuje za wszystkie
        podpowiedzi
        Dobrochna
        • niknejm Re: Golf IV, 1.4-ile ma palic? 17.01.05, 13:53
          Jaka jest Twojak średnia trasa od startu do mety? Ile ma kilometrów?

A co do klimy - w zimie też należy ją włączać (minimum 20 minut raz na 2
          tygodnie). Inaczej czeka Cię wkrótce naprawa.
          Nie ma problemu z tym, że jest zimno, klimę i ogrzewanie mozna stosować
          łącznie - co nawiasem mówiąc pozwala odrosić szyby w czasie deszczu.

Pzdr
          Niknejm
    • Gość: Forumowicz A nie masz przypadkiem "ciężkiej nogi" lub klimy?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 11:37
      Ciężka noga do odcięcia zapłonu, korki, jazda typu gaz-hamulec, jazda na ciągle
      zimnym silniku(krótkie odcinki), non stop włączone: klima, radio, nawiewy i tym
      podobne gadgety w tak małym silniku powodują znaczące zwiększenie zużycia
      paliwa. Zimny silnik ma duże znaczenie przy obecnych temperaturach - działa
      automatyczne ssanie (dodatkowa dawka paliwa). Podsumuj to wszystko i zrób
      rachunek sumienia - może właśnie to jest ten "przepał"... :-)
    • Gość: RF Re: Golf IV, 1.4-ile ma palic? IP: 57.66.193.* 17.01.05, 14:41
      Wg mnie to stanowczo za duże zużycie.
      Mam silnik 2 litrowy 140 KM a nie 75 i mieszczę się w 11 l/100 nawet jak jeżdżę
      dynamicznie.
      Do tego moje auto jest wyższe i cięższe.
      Trzeba pojechać na regulację. Może obroty biegu jałowego są zbyt wysokie?
      Mój silnik pracuje równo przy 600 obr./min.
      Co do wpływu klimy to w trasie nie powinno być dużej różnicy a w mieście wzrost
      zużycia paliwa może wynieść nawet o 2 litry/100 km.
    • Gość: misiak Re: Golf IV, 1.4-ile ma palic? IP: 213.76.161.* 17.01.05, 15:11
      Wg. instrukcji obsługi, którą posiadam (niemiecka) 1,4 75 km powinien po
      mieście spalać 9-9,5 litra. Nie wiem jaką masz książkę ale jeśli to spalanie w
      korkach, ruchu typowo miejskim i często przy niedogranym silniku, to jest w
      normie.
      pzdr
      • Gość: dobrochna Re: Golf IV, 1.4-ile ma palic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 22:46
        instrukcje mam polska, bo auto jest kupione w kraju, tam stoi jak wol 7,5
        litra, dlatego mam niepokoj. Na przegladzie bylam i panowie powiedzieli, ze
        wszystko jest jak trzeba. czy mam ciezka noge- sama nie wiem, jezdze dosc
        dynamicznie, mimo, ze jestem baba, bo mnie wkurza - jak moje dziecko mowi -
        Stowarzyszenie Slimakow Polskich(wczesniej przebywalismy we Francji, stad
        skojarzenia ze slimakami). dzieki za podpowiedz z klima, bo nie mialam o tym
        zielonego pojecia. chce, zeby to auteczko sluzylo nam jeszcze dlugo, bo bardzo
        je polubilam dlatego bardzo wam wszystkim dziekuje za wszelkie rady. Benzyna
        mnie niepokoi, bo koszty robia sie wysokie, a ja bardzo duzo jezdze. Poprzednie
        clio z silnikiem 1.2 palilo ok. 6 w miescie, na trasie 5. wiem, ze ten silnik
        troszke lepszy, ale czyzby az tyle potrzebowal
        pozdrawiam - Dobrochna
        • Gość: misiak Re: Golf IV, 1.4-ile ma palic? IP: *. / 213.76.161.* 18.01.05, 07:56
          7,5 to zuzycie w cyklu mieszanym, prawdopodobnie 50% miasto-50% trasa. Golf IV
          waży nieco więcej niż clio:). Poza tym benzynowe silniki VW nie są oszczędne.
          Dalej twierdzę, że zuzycie masz w normie. Sprawdź jeszcze filtr paliwa i filtr
          powietrza.
          pzdr
    • Gość: mac1 Re: Golf IV, 1.4-ile ma palic? IP: *.katowice.pl 18.01.05, 08:16
      Mój 1,6 16V pali średnio teraz 7,5-8 l z klimą. Najmniej spalił 5,8 l na trasie
      do Chorwacji, ale jechałem 80-90 km/h non stop. Normalnie na autobahnie ponad 8
      l przy prędkościach 140-150 km/h.

Co do 1,4 16V też ujeżdżałem pali śrenio 1 l mniej od 1,6 16V. Teraz powinien
      spalić niecałe 7 l, przy ciężkiej nodze ok. 7,5. Nie jest możliwe żeby palił 10-
      11l. Jedź do dobrego mechanika.
      Pzdr.
      • niknejm Re: Golf IV, 1.4-ile ma palic? 18.01.05, 11:33
        Gość portalu: mac1 napisał(a):

> Nie jest możliwe żeby palił 10-11l. Jedź do dobrego mechanika.

Jest możliwe. Krótkie trasy (silnik niedogrzany), korki, klima, ciężka stopa i
        już... Mam kilku znajomych jeżdżących Civicami 1.4 (co prawda 90KM). Spalanie
        waha się od 8L do nawet 12L w W-wie. I jest to gł. pochodna stylu jazdy (gość
        spalający 12L jeździ tak: gaz w podłoge-hamulec-gaz w podłogę itd...).

U mnie w Civicu 1.8 mam ostatnio spalanie 9.5L/100km. Znam ludzi, którzy
        podobnym autem potrafili wciągnąć i 14L przy wariackiej jeździe.

Pzdr
        Niknejm
        • Gość: mac1 Re: Golf IV, 1.4-ile ma palic? IP: *.katowice.pl 18.01.05, 13:29
          niknejm napisał:

> Jest możliwe. Krótkie trasy (silnik niedogrzany), korki, klima, ciężka stopa
          i
          > już... Mam kilku znajomych jeżdżących Civicami 1.4 (co prawda 90KM). Spalanie
          > waha się od 8L do nawet 12L w W-wie. I jest to gł. pochodna stylu jazdy (gość
          > spalający 12L jeździ tak: gaz w podłoge-hamulec-gaz w podłogę itd...).
          >
          > U mnie w Civicu 1.8 mam ostatnio spalanie 9.5L/100km. Znam ludzi, którzy
          > podobnym autem potrafili wciągnąć i 14L przy wariackiej jeździe.
          >
          > Pzdr
          > Niknejm

Ja też robiłem krótkie trasy na klimie (8 km do pracy) lub mrozie właśnie tym
          samochodem. W rodzinie sa jeszcze dwie 1,4 i nigdy żadana nie spaliła w
          ekstremalych warunkach powyżej 9 l. Serio. Pzdr.
          • niknejm Re: Golf IV, 1.4-ile ma palic? 18.01.05, 13:33
            Może Twoja rodzina i Ty macie spokojny i płynny styl jazdy. Zapewniam, że
            różnice pomiędzy spalaniem takich samych aut (w dobrym stanie) u różnych ludzi
            są czasami szokujące.

Pzdr
            Niknejm
            • Gość: honda Re: Golf IV, 1.4-ile ma palic? IP: 81.210.32.* 18.01.05, 13:40
              niknejm ma racje roznica przy spalaniu tego samego modelu moze byc
              ogromna..............
    • Gość: maro Re: Golf IV, 1.4-ile ma palic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 17:45
      ja mam taka czworke . Na trasie (100-120 km/h) pali mi na setke dokladnie 6,5
      litra. MOja stara jak jechala zeszla ponizej 6 litrow (serio) 70/V bieg. Ale 10
      litrow nie jest zadnym wyczynem, szczegolnie w miescie przy ciezkiej nodze
      (niestety tez taka mam).
    • Gość: jako Re: Golf IV, 1.4-ile ma palic? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.05, 18:11
      co sie martwisz. Kupilem sobie kilkuletniego Mercedesa S500 i jak zejde srednio
      ponizej 16 litrow to sie ciesze jak dziecko:)) Na szczescie mam stację
      benzynową wiec mam co wlewac. ale po papierosy czy to sie tym wcale nie oplaca
      jezdzic, bo sie marza straszna robi:))))))
      • Gość: dobrochna Re: Golf IV, 1.4-ile ma palic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 19:43
        czuje sie troche zagubiona, tak skrajne opinie tu czytam. Filtry wymienialam
        jesienia, mechanicy mowili, ze reszta jest ok. bo uzalalam sie nad tym
        zzeraniem paliwa. Moze nie trafilam na dobrych fachowcow. Ciagle pozostaje
        pytanie czy mam ciezka noge? Jak to rozpatrzyc? I czy 12 km (tyle mam do
        droboty) to jest krotki odcinek? Bo to jest najkrotszy jaki zdaza mi sie
        pokonywac, pozostale sa duzo dluzsze. Owszem, przewaznie sa korki, swiatla
        itp.Mimo wszystko, to paliwo mnie wkurza. A moze ktos zna we Wroclawiu dobrych
        fachowcow, ktorzy by sie przyjrzeli dokladnie mojemu samochodzikowi?
        Pozdrawiam - Dobrochna
        • Gość: hehe.he Re: Golf IV, 1.4-ile ma palic? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.05, 19:51
          to nie jest jakas najgorsza ilosc mercedes A-klasa 1.4 tez w miescie kolo 9
          spali. Bajki o tym ze kogos samochod o poj 1.8 benz w miescie pali 6,4 litrow
          na na trasie przy 150 km 4 litry, a przy 70 to juz wogole oddaje paliwo, dawno
          odlozylem na półkę.
        • Gość: Nicusio Powiedz, jak jeżdzisz, a powim Ci czy oszczędnie.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 11:36
          Do ilu obrotów lub jakiej prędkości "ciągniesz biegi"? Wypuszczasz na luz
          przed skrzyżowaniem? Wyprzedzasz z redukcją?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka