Dodaj do ulubionych

ranking według AUTO-BILD

IP: 83.168.106.* 20.01.05, 01:47
11-01-2005 / 10:06:46 :: Ranking jakości samochodów wg. Auto Bild
............................... ............................... ................
.......................
W rankingu jakości samochodów sporządzonym przez Auto Bild oceniono 20
najpopularniejszych marek w następujących kategariach: wyniki ankiety
czytelników, badania usterkowości, reklamacje, ocena sieci dealerskiej,
serwis oraz warunki gwarancji. Oto wynik: 1.Mazda 2.Toyota 3.Honda 4.Hyundai
4.Nissan 6.Mitsubishi 7.Opel 8.Volvo 9.Smart 10.Ford 11.Citroen 12.Mercedes
13.Seat 14.Audi 14.BMW 16.Peugeot 16.Renault 16.Skoda 16.VW 20.Fiat Teraz już
wiemy dlaczego z polskich ulic zaczęły ginąć i japońskie auta.
Obserwuj wątek
    • Gość: Goscie Re: ranking według AUTO-BILD IP: *.net 20.01.05, 02:10
      Proste,wlasciciele Mercedesow,Bmw czy Audi maja w dupie wypelnianie jakis
      ankiet na potrzeby jakiegos Auto Smiecia.I do tego 4 pozycja Hyundaia czy 6
      Mitsubishi ktorych w Niemczech sprzedaje sie sladowe ilosci,hehehe!
      • Gość: zgryzliwy Re: ranking według AUTO-BILD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.05, 03:41
        Gość portalu: Goscie napisał(a):

> Proste,wlasciciele Mercedesow,Bmw czy Audi maja w dupie wypelnianie jakis
        > ankiet na potrzeby jakiegos Auto Smiecia.I do tego 4 pozycja Hyundaia czy 6
        > Mitsubishi ktorych w Niemczech sprzedaje sie sladowe ilosci,hehehe!

hehehe
        wlasciciele takich makowek jak Twoja ,nie powinni pouczac innych jak sie to robi
    • Gość: Joasia Re: ranking według AUTO-BILD IP: *.dip.t-dialin.net 20.01.05, 04:07
      Troche sprawiedliwosci musi byc ;-)
      jedni wygrywaja ankiety i rankingi a drudzy sprzedawaja swoje auta

Sprzedaz w 2004 w Niemczech

www.autobild.de/aktuell/neuheiten/artikel.php?artikel_id=7891&artikel_seite=1
      • Gość: Joasia Sprzedaz 2004 wg. marek IP: *.dip.t-dialin.net 20.01.05, 04:10
        www.autobild.de/aktuell/neuheiten/artikel.php?artikel_id=7891&artikel_seite=6
        • Gość: RF Re: Sprzedaz 2004 wg. marek IP: 57.66.193.* 20.01.05, 11:49
          Wg marek to z importowanych Renault jest nr 1 pomimo sporego spadku sprzedaży.
          Dlaczego nie Honda?
          • joasia1 Re: Sprzedaz 2004 wg. marek 20.01.05, 12:22
            To jest ranking ilosci sprzedanych a nie ile +/- ktos zrobil
            Renault sprzedal 164.600 a Honda 37.200 pojazdow w 2004
            • Gość: RF Re: Sprzedaz 2004 wg. marek IP: 57.66.193.* 20.01.05, 12:34
              To ja wiem tylko w kontekście awaryjności Renault i super bezawaryjności Hondy
              i innych japońskich marek to dziwnie wygląda.
              Na naszym forum to róznica kilku klas rzekłbym.
              Coś muszą mieć w sobie te auta, że nawet Niemcy je kupują.
              • Gość: jacek Re: Sprzedaz 2004 wg. marek IP: *.fhf.de / 217.146.135.* 20.01.05, 12:51
                Gość portalu: RF napisał(a):

> To ja wiem tylko w kontekście awaryjności Renault i super bezawaryjności
                Hondy
                > i innych japońskich marek to dziwnie wygląda.
                > Na naszym forum to róznica kilku klas rzekłbym.
                > Coś muszą mieć w sobie te auta, że nawet Niemcy je kupują.

nizsza cena oraz gestsza siec dystrybucyjno-warsztatowa przemawia za Renault.
                • Gość: RF Re: Sprzedaz 2004 wg. marek IP: 57.66.193.* 20.01.05, 14:00
                  Z tych wyników widać że Renówek jest 4x więcej niż Hond a w poprzednich latach
                  różnica była jeszcze większa więc też i prawdopodobieństwo wystąpienia usterki
                  jest znacznie większe a to ma wpływ na ranking awaryjności.

Ostatnio analizowałem trochę wyniki podane przez Dekrę.
                  Wszystko fajnie auta do 3 lat 3-5 i 5-7 podane usterki w ponad 100 markach
                  tylko ..bez przebiegów i co warty taki ranking?
                  Znam auta 10 letnie o przebiegu 60 tys. km i znam roczne o przebiegu pow. 100
                  tys. km.
                  • Gość: Poll Re: Sprzedaz 2004 wg. marek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 14:20
                    Brak podnego przebiegu to kolejny powód aby olać krzywym strumieniem
                    statystyke usterkowości.
                    • Gość: Badyl Re: Sprzedaz 2004 wg. marek IP: *.swic.dialup.inetia.pl 20.01.05, 14:58
                      Na kazdą statystyke można inaczej spojrzec i inaczej ją interpretowac.
                      Uważam , że nie nalezy ślepo wierzyc tabeli takiej czy innej.
                      Wiekszosc statystyk nie podaje wszystkich informacji na podstawie których
                      powstaja owe statystyki wiec i z wnioskami ostrożnie.
                      Pozdrawiam
                      • Gość: flic_k Re: Sprzedaz 2004 wg. marek IP: *.system / *.system-net.pl 22.01.05, 00:23
                        nigdy nie wiadomo z tymi statystykami, to są średnie wypadkowe, najlepiej jest
                        kupić samochód i samemu się przekonać jakie to auto. może brzmi to absurdalnie
                        ale to dla mnie rzeczywistość bo jeden trafi na bezawaryjna renówe tak jak ja a
                        ktoś inny niestety nie. i tak przykro mi jak widze ludzi z nowymi fajnym
                        wozidłam co się ciągaja po warsztatach lecz to chyba polityka też firm bo z
                        czego mieliby zarabiać ze samej sprzedaży niw wyżyją. a całkiem konkretna
                        bezawaryjność moim zdaniem jest możliwa, wystarczy popatrzeć na samoloty fakt
                        że to inna technologia ale jedna maszyna może posłużyć na wiele wiele lat więć
                        czemu by nie robić samochodów z precyzją a no temu że to wyżej wspomniana
                        polityka firm. możliwe że się myle bo mam 15 lat więc już nie filozofuję więcej.

//O gustach się nie mówi//
                        • niknejm Re: Sprzedaz 2004 wg. marek 24.01.05, 11:50
                          Gość portalu: flic_k napisał(a):

> nigdy nie wiadomo z tymi statystykami, to są średnie wypadkowe, najlepiej
                          > jest
                          > kupić samochód i samemu się przekonać jakie to auto.

A nie lepiej uczyć się na CUDZYCH błędach?
                          Jeśli wiadomo, że dane auto średnio psuje się 3 razy bardziej niż inne, a
                          bardzo zależy nam na bezawaryjności, głupotą jest kupowanie statystycznie
                          awaryjnego samochodu z nadzieją "a może ja dobrze trafię". Lepiej minimalizować
                          ryzyko, prawda? Źle trafić mozna i ze statystycznie bardzo niezawodnym autem,
                          ale prawdopodobieństwo tego jest dużo mniejsze niz w przypadku zakupu auta
                          statystycznie awaryjnego.

Pzdr
                          Niknejm
                          • Gość: Poll Re: Sprzedaz 2004 wg. marek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 11:39
                            Jak już pisałem nie znam sie na statystyce ale słyszałem opinie kogos kto sie
                            na nich zna dobrze : " Statystyka to iluzja naszych czasów "
                            • grzek Re: Sprzedaz 2004 wg. marek 25.01.05, 11:44
                              Gość portalu: Poll napisał(a):

> Jak już pisałem nie znam sie na statystyce ale słyszałem opinie kogos kto sie
                              > na nich zna dobrze : " Statystyka to iluzja naszych czasów "

Ja słyszałem, że jest prawda, półprawda i statystyka :-)
                              • Gość: manix Re: Sprzedaz 2004 wg. marek IP: 83.168.106.* 25.01.05, 12:21
                                statystycznie większość wierzy że to ziemia krąży wokół słońca,nie zmienia to
                                faktu że są tacy co twierdzą że to niemożliwe.:)fakty a nie mity ,to statystyka.
                                • Gość: Poll Re: Sprzedaz 2004 wg. marek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 13:51
                                  Ci którzy nas bobardują statystykami twierdza że to iluzja. Przedwczoraj na
                                  własne uszy słyszałem wypowiedz jednego z nich.
                  • niknejm Re: Sprzedaz 2004 wg. marek 20.01.05, 14:30

> Z tych wyników widać że Renówek jest 4x więcej niż Hond a w poprzednich
                    > latach
                    > różnica była jeszcze większa więc też i prawdopodobieństwo wystąpienia
                    > usterki
                    > jest znacznie większe a to ma wpływ na ranking awaryjności.

Dżizas. Idź na jakiś kurs statystyki. Proszę...

> Ostatnio analizowałem trochę wyniki podane przez Dekrę.
                    > Wszystko fajnie auta do 3 lat 3-5 i 5-7 podane usterki w ponad 100 markach
                    > tylko ..bez przebiegów i co warty taki ranking?
                    > Znam auta 10 letnie o przebiegu 60 tys. km i znam roczne o przebiegu pow. 100
                    > tys. km.

Sugerujesz, że różne marki aut mają różne przebiegi średnie? Pokaż jakieś dane.

Pzdr
                    Niknejm
                    • Gość: RF Re: Sprzedaz 2004 wg. marek IP: 57.66.193.* 20.01.05, 14:38
                      A mają takie same? Jak to udowodnisz?
                      • niknejm Re: Sprzedaz 2004 wg. marek 20.01.05, 15:12

> A mają takie same? Jak to udowodnisz?

To Ty udowodnij, że są inne. :-) To Twoja teza, nie moja.

No i nie odniosłeś się do tej drugiej kwestii... I może dobrze :-)

Pzdr
                        Niknejm
                        • Gość: RF Re: Sprzedaz 2004 wg. marek IP: 57.66.193.* 20.01.05, 16:20
                          Z racji prawdopodobieństwa niemożliwe jest żeby wszyscy mieli podobne przebiegi.
                          Uważam tylko że należałoby podciagać pod statystykę auta w określonym wieku ale
                          tez z określonym przebiegiem (załóżmy np 10-15 tys/rok.)
                          Auta o mniejszym przebiegu nie powinny być brane pod uwagę bo wpływają na
                          lepszy wynik a te z większym przebiegiem go pogarszają.
                          Teoretycznie możliwe jest że przebadane auta marki A będą o niższych
                          przebiegach niż np auta marki B bo tych np b. dużo jeździ służbowych.
                          Nie twierdzę że tak akurat jest ale jest to możliwe jak wiele innych wariantów.
                          • Gość: abc Re: Sprzedaz 2004 wg. marek IP: 212.160.172.* 20.01.05, 16:23
                            jesli studiowales kiedykolwiek cokolwiek, to wiesz, ze z racji
                            prawdopodobienstwa wszyscy beda mieli przyblizone przebiegi. jedni beda mieli
                            100kkm, a inni 30kkm. ale srednia dla poszczegolnych marek bedzie bardzo
                            zblizona.

pzdr

abc.
                            • niknejm Celna odpowiedź ;-)) (n/t) 20.01.05, 16:28
                            • Gość: Krzysiek Re: Sprzedaz 2004 wg. marek IP: *.alcatel.pl 20.01.05, 16:32
                              Generalnie tak jest ale trzeba brac jeszcze pod uwage pewna specyfike:
                              - n.p. Mercedes jest najpopularniejsza niemiecka taksowka i w zwiazku z tym srednia dla tej marki bedzie nieco wieksza - widziales w Niemczech kiedys Toyote taxi? Pewno gdzies jest ale nie przypominam sobie zebym widzial mimo ze bywam tam regularnie!
                              - Golf Variant, Passat Variant i Astra kombi to najpopularniejsze niemieckie samochody firmowe - a jak wiadomo samochody sluzbowe sa troche intensywniej eksploatowane niz prywatne
                              • Gość: Krzysiek Re: Sprzedaz 2004 wg. marek IP: *.alcatel.pl 20.01.05, 16:34
                                i jeszcze jeden parametr nie do zaniedbania - w duzych miastach (takich jak Warszawa) 25% wszystkich samochodow to samochody sluzbowe!!!
                              • niknejm Re: Sprzedaz 2004 wg. marek 20.01.05, 16:38
                                Gość portalu: Krzysiek napisał(a):

> Generalnie tak jest ale trzeba brac jeszcze pod uwage pewna specyfike:
                                > - n.p. Mercedes jest najpopularniejsza niemiecka taksowka i w zwiazku z tym
                                > sre
                                > dnia dla tej marki bedzie nieco wieksza - widziales w Niemczech kiedys Toyote
                                > taxi? Pewno gdzies jest ale nie przypominam sobie zebym widzial mimo ze bywam
                                > tam regularnie!

Nie tylko widziałem, ale i jechałem. Avensis dyzel ;-)
                                Co do Merca - zgoda, ale to przypadek dość specyficzny. Zresztą Merce wypadają
                                w statystykach całkiem dobrze, co tylko świadczy na ich korzyść.

> - Golf Variant, Passat Variant i Astra kombi to najpopularniejsze niemieckie
                                > sa
                                > mochody firmowe - a jak wiadomo samochody sluzbowe sa troche intensywniej
                                > eksploatowane niz prywatne

OK, ale znowu - Golf wypada w statystykach OK (co świadczy na jego korzyść),
                                Passat tak sobie, Astra nie bardzo.
                                Poza tym osobiście widywałem sporo służbowych Corolli w DE.

Pzdr
                                Niknejm
                                • Gość: Krzysiek Re: Sprzedaz 2004 wg. marek IP: *.alcatel.pl 20.01.05, 17:11
                                  Poza tym mowienie, ze Toyota/Mitsubishi/Nissan to japonskie samochody chyba nie do konca ma sens. Te firmy maja fabryki w europie, w ktorych produkuja najpopularniejsze na lokalnym rynku modele. Nie wiem jak z mazda.
                                  • niknejm Re: Sprzedaz 2004 wg. marek 20.01.05, 17:14

> Poza tym mowienie, ze Toyota/Mitsubishi/Nissan to japonskie samochody chyba
                                    > nie
                                    > do konca ma sens. Te firmy maja fabryki w europie, w ktorych produkuja najpopu
                                    > larniejsze na lokalnym rynku modele.

Owszem. Ale jednak w dużej mierze postrzegane są jako marki 'obce'. Może w Wlk.
                                    Brytanii mniej, ale tu wchodzi w grę odwieczne przekonanie Brytyjczyków o
                                    odrębności od reszty Europy. Ale to już inna kwestia.

> Nie wiem jak z mazda.

Import.

Pzdr
                                    Niknejm
                            • Gość: jocek Re: Sprzedaz 2004 wg. marek IP: *.aster.pl 20.01.05, 18:35
                              > jesli studiowales kiedykolwiek cokolwiek, to wiesz, ze z racji
                              > prawdopodobienstwa wszyscy beda mieli przyblizone przebiegi. jedni beda mieli
                              > 100kkm, a inni 30kkm. ale srednia dla poszczegolnych marek bedzie bardzo
                              > zblizona

rozkład Gaussa?
                • Gość: Poll Re: Sprzedaz 2004 wg. marek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 14:22
                  Czyżby siec warsztatowa-dystrybucyjna oraz cena przemawiała aż 4 x za Reno????
              • joasia1 Re: Sprzedaz 2004 wg. marek 20.01.05, 14:23

> że nawet Niemcy je kupują.
                Skad wiesz ze Niemcy je kupuja - w Niemczech jak wiadomo zamieszkuje pare
                milionow cudzoziemcow
                Statystyka podaje tylko ile samochodow zostalo po raz pierwszy zarejestrowanych
                w Niemczech a nie kto je zarejestrowal.
                • niknejm Re: Sprzedaz 2004 wg. marek 20.01.05, 14:33
                  W Europie jest bardzo silny national procurement. Niemcy kupują auta niemieckie
                  (i auta sąsiadów, czyli Francuzów), Francuzi kupują głónie auta francuskie i od
                  sąsiadów - czyli niemieckie.
                  W Japonii sprzedaję się stosunkowo mało aut europejskich. Tyle...

Pzdr
                  Niknejm
                  • Gość: RF Re: Sprzedaz 2004 wg. marek IP: 57.66.193.* 20.01.05, 14:40
                    Tej teorii przeczy sprzedaż Peugeota i Citroena bo Toyota jest wyżej.
                    • niknejm Re: Sprzedaz 2004 wg. marek 20.01.05, 15:14

> Tej teorii przeczy sprzedaż Peugeota i Citroena bo Toyota jest wyżej.

Może być jeszcze kilka kwestii. Np. ilość reklam (Renault jest w tej dziedzinie
                      bardzo aktywne).

Pzdr
                      Niknejm
                    • Gość: abc Re: do RF IP: 212.160.172.* 20.01.05, 15:24
                      rf,

idz moze na jakis kurs statystyki, bo chyba nie wiesz co to slowo oznacza. a a
                      propos miejsca renault i hondy: juz niknejm napisal, ze wynika to z lokalnego
                      patriotyzmu (europejskiego). co do miejsca toyoty - oni sie bardzo duzo
                      reklamuja i juz nawet u nas wiemy, ze jest to marka niezawodna. dlatego
                      sprzedaja duzo. a honda, mimo, ze nie jest gorszym autem od toyki sprzedaje
                      malo, poniewaz dla Honda Corporation licza sie dwa rynki - japonsski i
                      amerykanski. poza nimi maja malo reklam i mala gestosci punktow sprzedazy. ot
                      co.

pzdr

abc.
                      • grzek Re: do RF 20.01.05, 15:51
                        Poza tym Toyota ma dużą ofertę z fabryk w Europie, najwiecej z firm japońskich
                        i jednak muszą agresywnie wchodzić na rynek. Import z Japonii może być też
                        problemem, dlatego inni nie tworzą wielkich sieci dystrybucji.
                      • Gość: RF Re: do RF IP: 57.66.193.* 20.01.05, 16:11
                        Wiem co to jest statystyka całkiem dobrze i wiem jakie mylne wnioski można z
                        niej wyciągać. Trzeba jeszcze wiedzieć co się kryje pod magicznymi wynikami
                        2,2% usterkowych marki A a 4% marki B.
                        Niemniej jednak zakładająć że ta statystyka jest prawdziwa widać wyraźnie że
                        nie bezawaryjność jest na 1-szym miejscu u niemieckiego klienta.

> propos miejsca renault i hondy: juz niknejm napisal, ze wynika to z lokalnego
                        > patriotyzmu (europejskiego).

To znaczy że Polacy w imię patriotyzmu lokalnego będą kupować z importu Tavrię
                        i Ladę (bo Skodę już kupują.) a Hondę zbojkotują?
                        Coś mi tu nie pasuje.
                        Lada też olewa rynek europejski i amerykański dla nich liczy się rosyjski.
                        Co do reklamowania to robią to wszyscy nie tylko Toyota.
                        • niknejm Re: do RF 20.01.05, 16:27

> Wiem co to jest statystyka całkiem dobrze i wiem jakie mylne wnioski można z
                          > niej wyciągać.

Cóż, Twoja poprzednia wypowiedź świadczy o czymś innym, ale OK ;-)

> Trzeba jeszcze wiedzieć co się kryje pod magicznymi wynikami
                          > 2,2% usterkowych marki A a 4% marki B.

Sugerujesz, że auta z 4% mniej się psują? ;-)

> Niemniej jednak zakładająć że ta statystyka jest prawdziwa widać wyraźnie że
                          > nie bezawaryjność jest na 1-szym miejscu u niemieckiego klienta.

Nie tylko bezawaryjność decyduje o zakupie. Gdyby był to czynnik decydujący, AR
                          już wiele lat temu przestałoby istnieć ;-)
                          Liczą się też osiągi, stylistyka, reklama (bardzo ważne wbrew pozorom - np.
                          Renault ma b. silną reklamę), spalanie, praktyczność (np. przestrzeń wewnątrz),
                          cena, itede, itepe.

> To znaczy że Polacy w imię patriotyzmu lokalnego będą kupować z importu
                          > Tavrię i Ladę (bo Skodę już kupują.) a Hondę zbojkotują?

Kiepski przykład (Tavria i Lada) - te samochody mocno odstają pod każdym
                          względem od produkcji 'zachodniej' (wliczając w 'Zachód' także Daleki
                          Wschód ;-))
                          Skodę, jak sam pisałeś, Polacy kupują, ale tutaj chyba decyduje głównie cena
                          (gros sprzedaży to najtańsze wersje Fabie i Octavii, na ogół tańsze od swoich
                          odpowiedników produkcji Hondy czy Toyoty). Poza tym Polska to rynek
                          specyficzny - Polacy tyle lat nie mieli wyboru co do aut (mogli kupić najwyżej
                          auta polskie lub inne ze wschodniej Europy), że ich poziom 'patriotyzmu
                          motoryzacyjnego' (na zasadzie odreagowania) jest obecnie niski.

> Coś mi tu nie pasuje.
                          > Lada też olewa rynek europejski i amerykański dla nich liczy się rosyjski.

I sprzedaje się głównie w Rosji. Wszystko się zgadza.

> Co do reklamowania to robią to wszyscy nie tylko Toyota.

Tak, ale np. Renault i Toyota reklamują się znacznie bardziej niż np. Mazda.

Pzdr
                          Ninejm
                          • Gość: RF Re: do RF IP: 57.66.193.* 21.01.05, 09:35
                            Odpowiadasz na :
                            niknejm napisał:

> Sugerujesz, że auta z 4% mniej się psują? ;-)
                            Nie tylko że czasem w 4% stanowią 3 % pierdoły a 1% wady poważne i w 2.2 % na
                            pierdoły może przypadać 0.5% a na poważne usterki 1,5%.
                            Pomyśleć że np przepalająca się żaróweczka na tablicy rejestracyjnej może tak
                            pogorszyć statystykę.

> Kiepski przykład (Tavria i Lada) - te samochody mocno odstają pod każdym
                            > względem od produkcji 'zachodniej' (wliczając w 'Zachód' także Daleki
                            > Wschód ;-))
                            Właśnie dlatego nie są kupowane - sądzisz że Niemcy kupowali by francuski szajs
                            gdyby mieli na to taki pogląd jak Polacy na Tavrię?

> Tak, ale np. Renault i Toyota reklamują się znacznie bardziej niż np. Mazda
                            Mazda rzeczywiście mniej się reklamuje ale od reklamy Hondy już głowa boli
                            wciąż ten śmigłowiec goniący Hondę diesel już się znudził.

> cena, itede, itepe.
                            No i mamy odpowiedź :)
                            • niknejm Re: do RF 21.01.05, 10:17

> Odpowiadasz na :
                              > niknejm napisał:
                              >
                              > > Sugerujesz, że auta z 4% mniej się psują? ;-)
                              > Nie tylko że czasem w 4% stanowią 3 % pierdoły a 1% wady poważne i w 2.2 % na
                              > pierdoły może przypadać 0.5% a na poważne usterki 1,5%.
                              > Pomyśleć że np przepalająca się żaróweczka na tablicy rejestracyjnej może tak
                              > pogorszyć statystykę.

To dlaczego np. Renault wypadają też kiepsko w ADAC (unieruchomienie samochodu
                              na drodze)?. Na ogół TUV i ADAC są zbieżne.

> Właśnie dlatego nie są kupowane - sądzisz że Niemcy kupowali by francuski
                              > szajs gdyby mieli na to taki pogląd jak Polacy na Tavrię?

Wniosek - Renault jest trochę lepsze jednak niż... Tavria ;-))

> > Tak, ale np. Renault i Toyota reklamują się znacznie bardziej niż np. Maz
                              > > da
                              > Mazda rzeczywiście mniej się reklamuje ale od reklamy Hondy już głowa boli
                              > wciąż ten śmigłowiec goniący Hondę diesel już się znudził.

Hi hi, de facto to nie jest dyzel. Po szczegółach widać, że to wersja benzynowa
                              posłużyła do reklamy. :-) Dolepili tylko znaczek. :-)

> > cena, itede, itepe.
                              > No i mamy odpowiedź :)

I owszem. Ale i jaki spadek wartości :-)

Pzdr
                              Niknejm
                              • Gość: RF Re: do RF IP: 57.66.193.* 21.01.05, 10:41
                                >To dlaczego np. Renault wypadają też kiepsko w ADAC (unieruchomienie samochodu
                                >na drodze)?. Na ogół TUV i ADAC są zbieżne.

W tym przypadku tak jest w innym może nie być.
                                TUV i ADAC nie są zbieżne z Dekrą.

> > > cena, itede, itepe.
                                > > No i mamy odpowiedź :)
                                >
                                > I owszem. Ale i jaki spadek wartości :-)
                                Spadek wartości też należy do itede, itepe :)
                                • niknejm Re: do RF 21.01.05, 12:49

> >To dlaczego np. Renault wypadają też kiepsko w ADAC (unieruchomienie samoc
                                  > hodu
                                  > >na drodze)?. Na ogół TUV i ADAC są zbieżne.
                                  >
                                  > W tym przypadku tak jest w innym może nie być.
                                  > TUV i ADAC nie są zbieżne z Dekrą.

Są i to bardzo (zwłaszcza TUV z Dekrą). Francuzy tu i tam okupują dolną połówkę
                                  tabeli.

Pzdr
                                  Niknejm
                                  • marbo17 Re: do RF 21.01.05, 13:03
                                    czy RF znaczy renofob?bo jeśli tak to wszystko staje się jasne.
                                    • Gość: rF Re: do RF IP: 57.66.193.* 21.01.05, 15:08
                                      No, jak już to Fan.
                                      Każdy broni swego.
                                      Przynajmniej mam team w F1 któremu mogę kibicować a komu kibicuje fan VW?
                                      Przynajmniej w F1 widać gdzie jest Toyota :).
                                      Jedynie silnik Hondy coś tam znaczy z któreg BAR korzysta choć spalił się kilka
                                      razy w ostatnim sezonie.
                                      O Ferrari nie wspomnę bo to marka elitarna.
                                  • habudzik Re: do Niknejma 21.01.05, 17:31
                                    Jeśli TUV i Dekra są zbieżne to oznaczałoby to że Honad wg. TUV jest w trzeciej
                                    diesiatce a Corolla nie wchodzi do TOP 10. Jeśli natomiast TUV twierdzi że
                                    Corolla jest jednym z najmniej awaryjnych samochodów to zbieżności ani śladu.
                                    Poll
                                    • niknejm Re: do Niknejma 21.01.05, 17:53
                                      habudzik napisał:

> Jeśli TUV i Dekra są zbieżne to oznaczałoby to że Honad wg. TUV jest w
                                      > trzeciej
                                      > diesiatce a Corolla nie wchodzi do TOP 10.

W Dekrze Civic jest 36, w TUV 26, Corolla jest w Dekrze 14, w TUV 6. Wniosek -
                                      mocno zbliżone pozycje. Samochody, które są w czołówce, nadal w niej są, te
                                      które okupują dół tabeli, nadal są na dole. Zmieniają się tylko (niezbyt
                                      znacznie) pozycje.

Zauważ też, że TUV ma 113 miejsc, Dekra 133. W obu rankingach i Civic i
                                      Corolla mieszczą się w górnych zakresach rankungu. W ADAC zresztą też.

Pzdr
                                      Niknejm
                                      • habudzik Re: do Niknejma 21.01.05, 19:12
                                        niknejm napisał:

> W Dekrze Civic jest 36, w TUV 26, Corolla jest w Dekrze 14, w TUV 6. Wniosek -

> mocno zbliżone pozycje.

To są dla Ciebie mocno zbliżone pooozyyyycjeeee????

Samochody, które są w czołówce, nadal w niej są, te
                                        > które okupują dół tabeli, nadal są na dole. Zmieniają się tylko (niezbyt
                                        > znacznie) pozycje.

Nie mam zastrzezen co do tego że ci którzy byli wysoko są tam nadal a ci którzy
                                        byli na dole są na dole.

>
                                        > Zauważ też, że TUV ma 113 miejsc, Dekra 133. W obu rankingach i Civic i
                                        > Corolla mieszczą się w górnych zakresach rankungu. W ADAC zresztą też.

Bez względu na liczbe miejsc ludziska mówią że toYota jest najmniej awaryjna
                                        pomijając fakt że są jeszcze lepsi , przynajmniej w tabeli Dekry . Kidedyś
                                        widziałem nawet zdjecie (prowokacje) jak Corolla ciągnie na holu zepsutego
                                        Golfa w barwach ADAC (Auto Intrenational). A tu zaskoczenie, golf wyżej.

>
                                        > Pzdr
                                        > Niknejm
                                        • Gość: manix jak to wyżej???? IP: 83.168.106.* 21.01.05, 21:19
                                          -----------------------------
                                          • Gość: Poll Re: jak to wyżej???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 23:37
                                            www.uzywane.mojeauto.pl/raport/dekra_list.php?rodzaj=&lat=3&type=best
                                            • Gość: manix 5 letnie już 62 miejsce i co?wybiurczy jesteś IP: 83.168.106.* 22.01.05, 09:55
                                              www.uzywane.mojeauto.pl/raport/dekra_item.php?lat=5&marka_model=175
                                              • Gość: Poll Re: 5 letnie już 62 miejsce i co?wybiurczy jesteś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 11:00
                                                Przeczytaj ze chodzi o top 10 klasyfikacji ogólnej. Przekładajac to na skoki
                                                narciarskie (tak mi sie skojarzyło bo gadali teraz w TV) Ty podajesz wynik
                                                jednej serii skoków a ja klasyfikacje pucharu świata.
                                                • Gość: manix Re: 5 letnie już 62 miejsce i co?wybiurczy jesteś IP: 83.168.106.* 22.01.05, 17:13
                                                  ale chodzi o auta 3 letnie.
                                                  • Gość: Poll Re: 5 letnie już 62 miejsce i co?wybiurczy jesteś IP: *.tvp.pl 22.01.05, 17:41
                                                    Tak chodzi o auta 3 letnie w ogólnym rozrachunku. Golf to był tylko taki
                                                    pierwszy lepszy przykład bo sam bym go tak wysoko nie postawił
                                                  • Gość: manix Re: 5 letnie już 62 miejsce i co?wybiurczy jesteś IP: 83.168.106.* 22.01.05, 18:04
                                                    nie mam nic do golfa.chodzi mi o to że prawdziwą wartość auta poznajemy
                                                    poruwnując okres 2-8lat.czyli już po gwarancji.wtedy najlepiej widać różnice w
                                                    jakości podzespołów.top10 co roku inne ma "imię" i naprawdę to nic nie mówi
                  • Gość: Poll Re: Sprzedaz 2004 wg. marek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 16:10
                    Nacional cośtam coś tam!!!! Pie.....enie . Dlaczego wobec tego w statystykach
                    usterkowości nie prowadza niemieckie samochody?? Przecież to nie logiczne że
                    Niemcy patryiotycznie kupuja swoje samochody i osciennych a w statystykach
                    pokazują że lepsze są inne samochody. Przecież to sie kupy nie trzyma. Czyżby
                    Niemcy byli patryiotami tylko tam gdzie pasuje to Nicknejmowi i ABC. Panowie ,
                    nie dorabiajcie ideologii, jest jak jest. Francuzi jakos nie kupuja nadwyraz
                    chetnie samochodów GB czy Espania a to też ościenne.
                    • niknejm Re: Sprzedaz 2004 wg. marek 20.01.05, 16:15

> Nacional cośtam coś tam!!!! Pie.....enie . Dlaczego wobec tego w statystykach
                      > usterkowości nie prowadza niemieckie samochody?? Przecież to nie logiczne że
                      > Niemcy patryiotycznie kupuja swoje samochody i osciennych a w statystykach
                      > pokazują że lepsze są inne samochody. Przecież to sie kupy nie trzyma.

Trzyma się. Po prostu... nie fałszują danych. ADAC, TUV itp. to instytucje
                      uczciwe i niezależne, nikomu nie muszą się podlizywać.

A to, że publika kieruje się patriotyzmem przy zakupie samochodu (oraz reklama
                      wpływa na decyzje konsumentów) to już zupełnie inna sprawa.

Co do national procurement, sugeruję poczytać trochę literatury na ten temat.
                      Dostępna w bibliotece SGH czy UW ;-))

Pzdr
                      Niknejm
                      • Gość: Poll Re: Sprzedaz 2004 wg. marek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 16:22
                        Dekra ma już nieco inne zdanie na temat usterek co bardziej odpowiada rankom
                        sprzedazy w D.
                        A i jeszcze jedno . Jeśli bede potrzebował wiecej danych to wiem gdzie mam isć
                        a literarura to tylko teoria. Teoretycznie atom kiedys był niepodzielny.
                        • niknejm Re: Sprzedaz 2004 wg. marek 20.01.05, 16:32

> Dekra ma już nieco inne zdanie na temat usterek co bardziej odpowiada rankom
                          > sprzedazy w D.

Dekra jest bardzo bliska TUV. I nie dziwota. Metodologia taka sama.

> A i jeszcze jedno . Jeśli bede potrzebował wiecej danych to wiem gdzie mam
                          > iść a literarura to tylko teoria. Teoretycznie atom kiedys był niepodzielny.

Możesz rozwinąć tę przełomową myśl? Proponujesz spalenie bibliotek jako
                          nieprzydatnych? Cóż, może rozwiąże to na chwilę problem paliw kopalnych ;-))
                          A nawiasem mówiąc, Lech Wałęsa wygłaszał podobne tezy (w stylu 'ja jestem
                          mądrzejszy od każdego profesora, ja praktyk jestem' ;-)))

Pzdr
                          Niknejm
                          • Gość: Poll Re: Sprzedaz 2004 wg. marek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 16:47
                            Nie demonizuj . Nie proponuje spalenia niczego . Twierdze tylko że chirurg z
                            Pipidówka Górnego robiacy kilkanaście operacji miesiecznie jest lepszym
                            fachowcem od pfesora, doktora niejednokrotnie rehabikitowanego docenta
                            wszystkich nauk medycznych który sale operacyjna zna z filmów amerykańskich ale
                            za to wykłada . Mie wiele uczono i to zawziecie ale jak pozostałem w zawodzie
                            okazało się że to czego mnie uczono zupełnie nie pasuje do zycia i nauczyc sie
                            musiałem od nowa
                            • niknejm Re: Sprzedaz 2004 wg. marek 20.01.05, 17:10

> Nie demonizuj . Nie proponuje spalenia niczego . Twierdze tylko że chirurg z
                              > Pipidówka Górnego robiacy kilkanaście operacji miesiecznie jest lepszym
                              > fachowcem od pfesora, doktora niejednokrotnie rehabikitowanego docenta
                              > wszystkich nauk medycznych który sale operacyjna zna z filmów amerykańskich
                              > ale
                              > za to wykłada . Mie wiele uczono i to zawziecie ale jak pozostałem w zawodzie
                              > okazało się że to czego mnie uczono zupełnie nie pasuje do zycia i nauczyc
                              > sie musiałem od nowa

A jaki to zawód, jeśli można wiedzieć? ;-)
                              Poza tym, nie od dziś wiadomo, że studia wpajają Ci pewne podstawy, ale PRZEDE
                              WSZYSTKIM uczą myśleć samodzielnie i korzystać ze źródeł. Także pisanych.
                              Dzięki temu naukowiec jest w stanie dołożyć trochę od siebie do zasobu wiedzy
                              ludzkości.

Pzdr
                              Niknejm
                              • Gość: Poll Re: Sprzedaz 2004 wg. marek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 17:25
                                Oczywiscie że uczą myślenia samodzielnego i dlatego potrafie odróżnic teorie od
                                praktyki. 2+2 to nie 4 tylko 4.88 z VAT
                                • niknejm Re: Sprzedaz 2004 wg. marek 20.01.05, 17:30

> Oczywiscie że uczą myślenia samodzielnego i dlatego potrafie odróżnic teorie
                                  > od praktyki. 2+2 to nie 4 tylko 4.88 z VAT

OK, niemniej trzeba co nieco wiedzieć, żeby być w stanie np. zinterpretować
                                  wyniki różnych badań poprawnie, a nie sadzić bzdury w stylu 'Renault jest
                                  więcej, i z tego wynika większa usterkowość w TUV czy ADAC'.

Pzdr
                                  Niknejm
                                  • Gość: Poll Re: Sprzedaz 2004 wg. marek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 17:54
                                    Przecież to nie moje słowa :'Renault jest
                                    > więcej, i z tego wynika większa usterkowość w TUV czy ADAC'.
                                    • niknejm Re: Sprzedaz 2004 wg. marek 20.01.05, 17:55

> > Przecież to nie moje słowa :'Renault jest
                                      > > więcej, i z tego wynika większa usterkowość w TUV czy ADAC'.

Wiem, oczywiście. To był przykład, zresztą z tego wątku. ;-)

Pzdr
                                      Niknejm
                        • Gość: Joasia Re: Sprzedaz ... IP: *.dip.t-dialin.net 21.01.05, 13:50
                          > Dekra ma już nieco inne zdanie na temat usterek

to nie zdanie DEKRA na temat usterek tylko gole fakty - takie usterki mialy
                          auta ktore przyjechaly do nich na przeglad
                          • Gość: manix Re: Sprzedaz ... IP: 83.168.106.* 21.01.05, 14:04
                            ludzie kupują oczami.ten fakt już dawno wykożystują francuzi i włosi.prezes
                            nissana kiedyś powiedział-"wiemy że robimy świetne samochody,co z tego,kiedy po
                            nich tego nie widać"i to ma sens.
                            • Gość: abc Re: Sprzedaz ... IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 21.01.05, 14:11
                              manix,

zgadzam sie z toba w 100%

pzdr

abc.
                          • Gość: Poll Re: Sprzedaz ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 16:55
                            Z ta DECRA to też był sarkazm z mojej strony. Widocznie za mało oczywisty.
                            Śmieje się z tych statystyk bo nie wiem o co chodzi . Niby prowadzic mają
                            japońce a tu Dekra podaje że w TOP 10 to tylko jeden skośnooki sie załapał.
                            • niknejm Re: Sprzedaz ... 21.01.05, 17:59

> Z ta DECRA to też był sarkazm z mojej strony. Widocznie za mało oczywisty.
                              > Śmieje się z tych statystyk bo nie wiem o co chodzi . Niby prowadzic mają
                              > japońce a tu Dekra podaje że w TOP 10 to tylko jeden skośnooki sie załapał.

Skąd takie dane? W/g moich obliczeń, 6 na 10 to japsy w Dekrze 2003:
                              www.uzywane.mojeauto.pl/raport2003/find.list_nowe_popr.php?ord=Miejsce1&up=1&marka=&model=&miejsce1=&miejsce2=&miejsce3=&=

W Dekrze 2004 jest to 5 na 10.

Więc 'osochozi'?

Pzdr
                              Niknejm
                              • habudzik Re: Sprzedaz ... 21.01.05, 19:19
                                A n o oto chodzi że Tobie bardziej pasowało podać ranking za 2003 a mi bardziej
                                sie podoba ranking ogólny - Top 10
                    • Gość: abc Re: Sprzedaz 2004 wg. marek IP: 212.160.172.* 20.01.05, 16:18
                      gdybys czytal wszystkie posty po kolei, to bys wiedzial, o co chodzi. w
                      statystykach usterkowosci nie prowadza niemieckie samochody, poniewaz badania
                      sa obiektywne - co moze wreszcie przekonac niedowiarkow (badania prowadza firmy
                      niemieckie). a kupowanie przez niemieckiego klienta swojego samochodu jest
                      logiczne - daja prace, wspieraja swoje, itd. poza tym ich samochody tez sa
                      dobre. nikt nie dorabia ideologii - w niemczech kupuja vw, a we francji
                      renault. gdyby w polsce byly produkowane dobre, POLSKIE samochody, to tez bys
                      taki kupil. franzuzi kupuja swoje, ale niemieckie tez. co do brytyjskiej
                      motoryzacji sie nie wypowiadam:)

pzdr

abc.
                      • niknejm Re: Sprzedaz 2004 wg. marek 20.01.05, 16:43
                        > co do brytyjskiej
                        > motoryzacji sie nie wypowiadam:)

Widuje się tam sporo aut produkowanych lokalnie, jak też w Niemczech i we
                        Francji. A że lokalnie robiona jest Corolla i Honda, to sporo ich na drogach
                        (widziałem sporo TypeRów).
                        I jeszcze jedno - być może ze względu na ruch lewostronny, dość popularne są
                        też auta importowane z Japonii (kierownica po tej samej stronie). Widziałem
                        sporo Subaru na przykład.

Pzdr
                        Niknejm
      • Gość: abc Re: do asi IP: 212.160.172.* 20.01.05, 15:28
        asienko - sprzedaja a nie sprzedawaja:)

pzdr

abc.
      • Gość: Heniek K. tak marna sprzedaz Nissana Almera ??? IP: 195.117.157.* 21.01.05, 11:48
        Szokuje mnie tak marna sprzedaz Nissana Almera ! Zaledwie niecale 8 tys. sztuk,
        w porownaniu do ponad 40 tysiecy gniotow typu megane, octavia czy 307, szok !
        Czy ci Niemcy znaja sie cokolwiek na samochodoach czy mieszka tam juz tylu
        kolorowych imigrantow, ktorym mozna wcisnac dowolny kit?
        • Gość: RF Re: tak marna sprzedaz Nissana Almera ??? IP: 57.66.193.* 24.01.05, 12:25
          A co Cię zachwyca w tej Almerze? Jeździłem tym i moje wrażenia śa: 1. mułowaty
          2. hałśliwy.
          Z opinii znajomych niektóre piją olej i korodują.
          Do tych gniotów jak to wymieniłeś Almerze sporo brakuje.
          • Gość: manix Re: tak marna sprzedaz Nissana Almera ??? IP: 83.168.106.* 25.01.05, 11:28
            moje zdanie-b.d.b. samochód za juszcze lepszą cenę.żeczywiście pow.120km/h
            trochę zagłośny(opływ powietrza)z tym wyposarzeniem za te pieniądze prawie nie
            ma konkurentów.
          • Gość: Heniek K. Re: tak marna sprzedaz Nissana Almera ??? IP: 195.117.157.* 25.01.05, 13:00

>>>> A co Cię zachwyca w tej Almerze?
            Solid, przyjemne wnetrze, prowadzenie, atrakcyjny design, dobre silniki

>>Jeździłem tym i moje wrażenia śa: 1. mułowaty
            moze na b. niskich obrotach, ale poczynajac od "stanow srednich" jest naprawde
            OK (1,5 QG). Mnie to odpowiada: nie musze startowac na wariata spod swiatel,
            ale w trasie mam wystarczajaca elastycznosc i zapas mocy pod pedalem.

> 2. hałśliwy.
            pow. 120 km/h, mogloby rzeczywiscie byc lepiej.

> Z opinii znajomych niektóre piją olej
            odpukac, najczesciej u kolesi pilujacych niemilosiernie silniki, ale to dotyczy
            takze np. corolli 1,4 vvti,

>>i korodują.
            Samochody z dwoch pierwszych lat produkcji (2000-01, okolicze tylnej klapy w
            zwiazku ze zbyt szybkim ponoc nakladaniem lakieru, co zdaje sie skorygowano).

> Do tych gniotów jak to wymieniłeś Almerze sporo brakuje.
            Nie sadze. Ani meganka, ani octawia ani 307 nie sa przez rynek wyceniane wyzej
            niz almera (mowie o porownywalnych silnikach).
            PS. Uzycie terminu gniot niezamierzone nie zamierzam nikogo urazic.
            • niknejm Re: tak marna sprzedaz Nissana Almera ??? 25.01.05, 13:09
              Gość portalu: Heniek K. napisał(a):

> Gość portalu: RF napisał(a):
              >
              > >>>> A co Cię zachwyca w tej Almerze?
              > Solid, przyjemne wnetrze, prowadzenie, atrakcyjny design, dobre silniki

IMHO silniki w Almerze są niezbyt rewelacyjne. 1.8 jest jak na 1.8 mocno
              wołowaty (do Civica 1.8 nie ma żadnego porównania - różnica dynamiki jest
              duża). 1.5 też jakoś nie chce jechać (jeśli porównamy z konkurencją o podobnej
              pojemności).
              Dotyczy to każdego zakresu obrotów.

Pzdr
              Niknejm
              • Gość: manix Re: tak marna sprzedaz Nissana Almera ??? IP: 83.168.106.* 25.01.05, 14:04
                moja to jeszcze 1.4 (12.5s. do setki)nie rewelacja ale lepiej niż
                nowa1.5.ciężar tu miał chyba znaczenie.honda miała zawsze lepsze silniki i co z
                tego?cena też była zawsze wyrażnie wyższa.zależy co kto woli COŚ za coś.gdy
                kupowałem auto w 1999 wszystkie podstawowe silniki 1.4 w kompaktach
                europejskich miały mniejszą moc (60-75KM)i gorsze osiągi nie muwiąc o generacji
                silników,trącących myszką.zaruwno silnik hondy jak i toyoty były ciut lepsze
                ale relacja cena - jakość to przemawiało już za almerą.co ma potwierdzenie we
                wszystkich statystykach.pozdrawiam.
                • Gość: Heniek K. Re: tak marna sprzedaz Nissana Almera ??? IP: 195.117.157.* 25.01.05, 14:40
                  >> 1.4 (12.5s. do setki)nie rewelacja ale lepiej niż nowa1.5

Nowa ma 13 s., konia z rzedem normalnemu uzytkownikowi ktory wyczuje roznice.

>> honda miała zawsze lepsze silniki i co z tego?
                  W wiekszosci testow jakie czytalem silniki Hondy maja b. dobra charakterystyke,
                  ale w w WYSOKIM zakresie obrotow. W stanach niskich i srednich jest tak sobie.
                  Jesli ktos ma sportowe zaciecie albo lubi szpanowac, prosze bardzo. Dla mnie
                  zestawienie wysokoobrotowy silnik + usportowione zawieszenie w kraju, ktory ma
                  najgorsze drogi w Europie to jednak co najmniej lekkie nieporozumienie.
                  Pomijajc kwestie ceny, o ktorej piszesz w dalszym ciagu postu. No ale honda ma
                  dzis dobra prase i z pewnoscia sa to wysmienite samochody chociaz, jak
                  podkreslam, niekoniecznie na polskie drogi.

PS. pozdrawiam uzytkownika almery
                • niknejm Re: tak marna sprzedaz Nissana Almera ??? 25.01.05, 18:37
                  Co do stosunku cena/jakość, masz sporo racji.

Pzdr
                  Niknejm
                  • Gość: manix Re: tak marna sprzedaz Nissana Almera ??? IP: 83.168.104.* 28.01.05, 11:43
                    www.autocentrum.pl/?FF=25&filtr=1&makeid=20&modelid=434&yearfrom=1999&yearto=1999&poj=all&silnik=all
                    &submit.x=19&submit.y=10
    • josna na szczeście Fiat się załapał 20.01.05, 07:39
      Na szczęście Fiat się załapał w rankingu. wiedziałem że jeżdzę prestiżową
      marką :)
      • Gość: ROMA Re: na szczeście Fiat się załapał IP: *.mei.lt 20.01.05, 07:44
        AUTO BILD najwieksze badziewe wydawnicze. Nigdy nie jest objektiwny. Moze byl
        przy pierwszych wydaniach. I do problemow OPLA tez przylozyl sie porzadnie.
        • Gość: Poll Re: na szczeście Fiat się załapał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 08:51
          Skoro takie gnioty mają poczytność to tylko o nas zle świadczy. Przyznam
          szczerze że na początku nawet ja brałem pod uwage co piszą takie Giganty
          Bulwaru jak AŚ, Auto International ale szybko sie zorientowałem kto to g...
          sponsortuje.
    • Gość: Krzysiek Nowe Corolle z Turcji z pewnoscia umocnia ... IP: *.alcatel.pl 20.01.05, 12:32
      ... pozycje Toyoty!!! Odpada w nich wszystko - lampki, klamki, lusterka, itd!
      • Gość: Macabricus Re: Nowe Corolle z Turcji z pewnoscia umocnia ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 12:40

> ... pozycje Toyoty!!! Odpada w nich wszystko - lampki, klamki, lusterka, itd!
        Ale za to przyjemnie pachnie w nich kebabem :)
    • edek40 Re: ranking według AUTO-BILD 20.01.05, 16:28
      Z ta mazda to nic a nic nie przesadzili...
      • Gość: manix Re: ranking według AUTO-BILD IP: 83.168.106.* 20.01.05, 19:18
        ciekawi są wsumie ci niemcy.wszystkie statystyki mówią że franca to szajz a oni
        je kupują.może lubia komfort?i tyle?stać ich na naprawy to mają to w d....,a że
        biorą swoje?to chyba nikogo nie powinno dziwić.chyba że zakompleksionych moich
        kochanych rodaków.włosi się zachwycają polską jakością w ich fabrykach,anasi
        współplemieńcy opluwają ją jak tylko mogą.choćby wczorajsze stwierdzenie że BMW
        spada na psy bo zatrudnia polaczków.ten frajer co to napisał to powinien
        wynieść się na białoruś.WIĘCEJ SZACUNKU DLA SIEBIE.
        • edek40 Re: ranking według AUTO-BILD 21.01.05, 10:57
          Swego czasu w Niemczech znakomicie sprzedawal sie zawodny fiat uno. Niemcy traktowali go jak motokoszyk na zakupy. Czeste naprawy rekompensowal niskim zuzyciem paliwa i tanimi czesciami. U nas fiat uno zuzywa tylko malo paliwa, bo ceny czesci (oryginalnych) sa astronomiczne jak na kiepska jakosc. Najciekawsze jest to, ze do mojej mazdy wloskie czesci podrabiane sa bardzo tanie i na pewno tansze niz wloskie oryginaly fiata. A jakosc jest porownywalna...
        • marbo17 Re: ranking według AUTO-BILD 21.01.05, 12:52
          w2000roku lecąc na kontrakt na florydę.najgorzej zachowującą się nacją byli
          niemcy(na pokładzie)pużniej pracowalem przez 6 miesięcy z ludżmi z kilku krajów
          i wszysty mnie szanowali.tylko z polakiem nie bardzo szło się
          dogadać.zakompleksiony był do bólu.nas na świecie postrzegają lepiej niż my
          sami.
    • Gość: WK Re: ranking według AUTO-BILD IP: *.ig.pwr.wroc.pl 21.01.05, 13:02
      Ciekawe, że największy przyrost sprzedaży mają wszystkie "badziewia" z Korei.
      • marbo17 Re: ranking według AUTO-BILD 21.01.05, 13:05
        Gość portalu: WK napisał(a):

> Ciekawe, że największy przyrost sprzedaży mają wszystkie "badziewia" z Korei.

łatwo stwierdzić jak te" badziewia"poszły do przodu i z jakością i z
        materiałami a do tago świetne ceny i warunki gwarancji.ot i cała tajemnica.
        • Gość: rob Re: ranking według AUTO-BILD IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 02.02.05, 20:57
          Ciekawie jakim ty badziewiem jeżdzisz i ilu letnim sztruclem człowieczku
      • Gość: RF Re: ranking według AUTO-BILD IP: 57.66.193.* 24.01.05, 12:29
        Auta koreańskie są bardzo konkurencyjną ofertą na rynku pomimo wielu dopłat
        (podatki cło itp) wliczonych w cenę.
        Gdyby nie to mogłyby oferować dużo więcej w tej samej cenie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka