Dodaj do ulubionych

Nawigacja GPS

IP: *.chello.pl 09.02.05, 14:33
Panowie,przeczytałem te 134 wypowiedzi o GPS i dalej za cholere nie wiem co
sobie kupić!W pewnym momencie zaczołem się skłaniać do palmtopa z GPS ale czy
to dobry pomysł?
Czy gdy się np.zgubie/biorąc pod uwage oznakowanie naszych"autostrad"/to będe
mógł się odnalezć?
I bardzo prosze "nie kołujcie mnie politycznie" tylko dajcie mi rzeczową
odpowiedz!Chodzi mi o łatwy i szybki sposób na odnalezienie się.
Pozdr.
Obserwuj wątek
    • inna-bajka Re: Nawigacja GPS 09.02.05, 14:36
      Napisz do mnie maila, to Ci dam namiary nagościa, co się na tym zna.
      I zobaczysz, po jeździe i tym i tym jaaaaaaaaaaka jest różnica.
      • Gość: jocek Re: Nawigacja GPS IP: 195.116.5.* 09.02.05, 15:38
        ale obiecaj mu, że bedą jeździć np. po Łodzi albo Krakowie czy innym
        Białymstoku ;-P
        • inna-bajka Re: Nawigacja GPS 09.02.05, 15:56
          Czego Ty chłopie ode mnie chcesz !
          • Gość: jocek Re: Nawigacja GPS IP: 195.116.5.* 09.02.05, 16:00
            znasz dewizę każdego handlowca:
            "nikt nie może Ci tyle dać, ile my Ci możemy obiecać"?
            • inna-bajka Re: Nawigacja GPS 09.02.05, 17:38
              Ja niczego nie obiecuję.
              I o ile sie nie mylę, to chyba ja zwróciłam Twoja uwagę na ten fakt.
      • rekrut1 Re: Nawigacja GPS 10.02.05, 12:55
        Chętnie tylko na jaki adres?
        Pozdr.
        pazdzioch
    • jerr Re: Nawigacja GPS 10.02.05, 16:42
      Dobre porownanie odbiornikow GPS mozesz znalezc na:
      www.gpsexplorer.com
      Sa tam opisane za i przeciw iQue3600 Garmina w porownaniu do Street Pilota 2610.
      Osobiscie poczekalbym na nowego Street Pilota C320. Usunieto w nim wady
      uzytkowe z ktorymi sie mecze w SP2610 jak np. sposob montowania na desce
      rozdzielczej, glosnik wmontowany we wtyczke zasilajaca, wielkosc urzadzenia i
      brak mozliwosci wyswietlania map w 3D. C320 kosztuje podobnie, ma wszystkie
      zalety SP2610 i dodatkowe wszystkie te opcje ktore wyzej opisalem.
      Jerr
      • rekrut1 Re: Nawigacja GPS 11.02.05, 16:00
        Dzięki to już coś.
        Pozdr.
      • gal_ja Re: Nawigacja GPS 20.02.05, 12:08
        C 320 rzeczywiście zapowiada się dobrze, nigdzie jednak nie mogę znaleźć
        informacji o wielkości pamięci wbudowanej i maksymalnej wielkości kart SD które
        akceptuje. Wiesz może coś o tym?

Dziwi mnie jeszcze, że mając wbudowany akumulator co umożliwia użycie go poza
        samochodem, nie ma wodoszczelnej obudowy - chyba jako pierwszy Garminowski GPS!

Z jakiegoś też powodu Garmin ustalił jego cenę 30% poniżej SP2610 (!). I to
        jest dziwne - nowy produkt, z wszystkimi(?) zaletami SP2610 plus kilka nowych,
        dodatkowych (3D, akumulator, głośniki) - a tańszy od starego, sprzedawanego od
        ponad roku...

Poczekałbym wobec tego z końcową opinią co lepiej kupić (SP2610 czy C320)aż
        będzie można to nowe pudełko przetestować - czyli nie długo, do marca :)

A wracając do pytania kolegi pazdzioch/rekrut1, decydując się na jakikolwiek
        GPS, weż pod uwagę 3 rzeczy po kolei:
        1. Ile możesz wydać.
        Po odpowiedzeniu sobie na to pytanie, być może parę urządzeń będziesz miał z
        głowy :)
        2. Wygodę użytkowania.
        Sposób montażu w samochodzie (ilość kabli, stabilność i wygoda uchwytu),
        funkcje (autorouting!!!), wielkość pamięci dla map i szybkość ich ładowania
        (najlepiej na standardowych kartach pamięci), szybkość działania (kalkulacja
        tras, rekalkulacja, odświeżanie ekranu), stabilność systemu operacyjnego
        (zawieszanie się, resetowanie itp.).
        3. Dostępność MAP.
        Jeżeli chcesz używać GPSa do NAWIGACJI samochodowej, to mapa MUSI:
        - umożliwiać autorouting Z POZIOMU ODBIORNIKA (a nie tylko w PC)
        - posiadać jak najwięszą bazę szczegółowych planów miast, z nazwami ulic i
        numeracją budynków
        - posiadać jak największą bazę POI
        I to wszystko odpowiednio dla Polski (jeżeli jeździsz tylko w Polsce) lub
        również dla innych krajów po których zdarza Ci się jeździć. Warto także upewnić
        się, czy cena (patrz punkt 1) oferowanego zestawu GPS obejmuje również mapy (i
        JAKIE mapy) oraz ile kosztuje update tych map (musisz się liczyć z
        koniecznością nabycia aktualizacji map co 1-2 lata).

Poza tym jest cała masa drobniejszych, ale czasami upierdliwych szczegółów,
        więc doradzić CI "kup to i to" wcale nie jest łatwo. :)))

Pzdr.
        Gal
        PS.Do jerr
        Jeżeli nadal potrzebujesz CN EU to daj znać na priv. Może coś da się zrobić. :)

G.
        • jocek1 Re: Nawigacja GPS 20.02.05, 13:42
          > Z jakiegoś też powodu Garmin ustalił jego cenę 30% poniżej SP2610 (!). I to
          > jest dziwne - nowy produkt, z wszystkimi(?) zaletami SP2610 plus kilka
          nowych,
          > dodatkowych (3D, akumulator, głośniki) - a tańszy od starego, sprzedawanego
          od
          > ponad roku...

IMHO poziom ~3k PLN jest realną kwota, za którą można to sprzedawać jako coś
          więcej niż ciekawostkę ;-))

> Poczekałbym wobec tego z końcową opinią co lepiej kupić (SP2610 czy C320)aż
          > będzie można to nowe pudełko przetestować - czyli nie długo, do marca :)

nie pomnę gdzie to czytałem, ale amerykański policjant testujący toto wolał 2610
          ale widok 3D - coraz bardziej idzie to w stronę tomtoma
          • gal_ja Re: Nawigacja GPS 20.02.05, 18:37
            jocek1 napisał:

> IMHO poziom ~3k PLN jest realną kwota, za którą można to sprzedawać jako coś
            > więcej niż ciekawostkę ;-))

Bardziej myslałem o poziomie USD 700,- :)) (a właściwie poniżej USD 600,- na
            dzień dzisiejszy, a po premierze napewno spadnie).

> nie pomnę gdzie to czytałem, ale amerykański policjant testujący toto wolał
            > 2610

Na forum Excela chyba.

> ale widok 3D - coraz bardziej idzie to w stronę tomtoma

3D widziałem tylko na screenshotach, ale nie wywarł na mnie jakiegoś
            szczególnego wrażenia. Może dlatego, że bardziej jestem z epoki Pac-mana niż
            gier 3D :))) W mapach też jestem przyzwyczajony do widoku mapy papierowej - a
            więc 2D.
            Poruszyłeś tu jednak inny ciekawy temat, który chyba coś może sugerować co do
            przyszłości GPSów;
            Na rynku US Garmin musi konkurować z Magellanem, TomTomem, Navmanem itd. i
            każdy z nich oferuje PORÓWNYWALNE produkty - konsekwencją konkurencji są więc
            niskie ceny. W Polsce takiej konkurencji nie będzie tak długo, jak tylko na
            Garminy (nie biorę tu pod uwagę palmów) będzie można załadować mapę z
            autoroutingiem i szczegółowymi mapami miast.
            Ale kidyś się to skończy...
            :)
            Pzdr.
            Gal
            • jocek1 Re: Nawigacja GPS 20.02.05, 20:11
              W Polsce takiej konkurencji nie będzie tak długo, jak tylko na
              > Garminy (nie biorę tu pod uwagę palmów) będzie można załadować mapę z
              > autoroutingiem i szczegółowymi mapami miast.
              > Ale kidyś się to skończy...

Nie zanosi się na walkę pomiędzy gps-owymi producentami. Raczej odpuszczaja
              sobie ten rynek, by obudzic sie z ręką w nocniku (pewnie). Jedyna nadzieją jest
              blaupunkt i siemens i ich zapowiadane mapy. Myślę, że wraz z pojawieniem sie
              ich map spadna też ceny samochodowych odbiorników navi, co oczywiście pociągnie
              za soba spadek cen odbiorników gps-owych (albo zostaną z towarem). Myślę, że
              przyszły rok będzie rokiem nawigacji samochodowej, bo pojawia się mapy i zaczna
              sie promocje a la klima czy zimówki. Barierą psychologiczną może być haracz za
              update'y, ale to także się przyjmie. Jeżeli proste radio z navi będzie
              kosztowało ok. 1-1,5k PLN (bez mapy), to cena takiego Questa czy 320 będzie
              musiała być podobna. Na razie garmin i palmtopowcy mogą harcować do woli ;-(
              • gal_ja Re: Nawigacja GPS 20.02.05, 22:33
                jocek1 napisał:

> Nie zanosi się na walkę pomiędzy gps-owymi producentami. Raczej odpuszczaja
                > sobie ten rynek, by obudzic sie z ręką w nocniku (pewnie).

Nie wiem, czy jednym z powodów niechęci nie-europejskich producentów
                odbiorników, do polskiego (i szerzej, europejskiego) rynku, nie jest wizja
                nadchodzącego Galileo...:)) Wtedy ich sprzęt to być może, będzie złom (w
                Europie), więc po co inwestować?

> Jedyna nadzieją jest
                >
                > blaupunkt i siemens i ich zapowiadane mapy. Myślę, że wraz z pojawieniem sie
                > ich map spadna też ceny samochodowych odbiorników navi, co oczywiście
                pociągnie
                >
                > za soba spadek cen odbiorników gps-owych (albo zostaną z towarem). Myślę, że
                > przyszły rok będzie rokiem nawigacji samochodowej, bo pojawia się mapy i
                zaczna
                >
                > sie promocje a la klima czy zimówki.

Zgadzam się, że przyszły rok będzie rokiem intensywnej promocji GPS w Polsce,
                ale na razie w klasie E, pewnie również D w niektórych markach... A docelowo
                również w C i później B to będzie standardowe wyposażenie. Ciekaw jestem, jak
                będzie wyglądał ruch w Warszawie, gdy 100'000 samochodów na Wisłostradzie
                otrzyma o 8:40 komunikat "Wypadek na Czerniakowskiej w kierunku Pn, na wys. ul.
                Tamka. Zalecany objazd przez Pragę" i 100'000 GPSów (lub GALILEOsów) skieruje
                ich właścicieli na mosty :))))

> Barierą psychologiczną może być haracz za
                > update'y, ale to także się przyjmie. Jeżeli proste radio z navi będzie
                > kosztowało ok. 1-1,5k PLN (bez mapy), to cena takiego Questa czy 320 będzie
                > musiała być podobna. Na razie garmin i palmtopowcy mogą harcować do woli ;-(

Strategia WYJĄTKOWOŚCI :) Nic na to nie poradzisz.
                Updaty w przyszłości będą pewnie traktowane jak AC - kto chce, ten płacze i
                płaci, kto nie chce ten nie płaci... i płacze po fakcie :))

Pzdr.
                Gal
    • kgolebiowski Re: Nawigacja GPS 19.02.05, 13:12
      Mam podobny problem egzystencjonalny GPS na bazie palma ( z przystawką czy
      konkretny model z nawigacją)czy klasyczny odbiornik GPS.Wydaje mi się że kupno
      Garmina czy tego typu urządzenia jest o tyle gorszym rozwiązaniem że można go
      tylko wykorzysatać do tego celu.Palm ma dużo innych zastosowań.Proszę o swoje
      rady na ten temat.
      • jocek1 Re: Nawigacja GPS 19.02.05, 13:43
        odpowiedziałeś sobie. Po szczegóły zajrzyj na
        www.pdaclub.pl/forum/tematy.php?id=35 i poczytaj o blaskach i cieniach
        navi w palmtopach. Wniosek jest jeden: jeżeli chcesz już to pda albo garmin,
        jeżeli chcesz oryginalna navi to musisz poczekać na polskie mapy (inna bajka
        mówi, że do maja ...)
        • inna-bajka Re: Nawigacja GPS 19.02.05, 13:45
          JOCEK, ALE Z CIEBIE OSIOŁEK ;)
          MAPY JUŻ SĄ :)
          • kgolebiowski Re: Nawigacja GPS 19.02.05, 14:17
            Czy jest różnica w modułach GPS do palma ponieważ widzę je w cenie od
            kilkudziesięciu dolarów do ponad 300? Jaka jest różnica pomiędzy palmem z
            wbudowanym modułem a modułem jako oddzielnym elementem? Czy oprogramowanie do
            palma jest takie samo jak np. do klasycznych odbiorników GPS?
            • jocek1 Re: Nawigacja GPS 19.02.05, 19:34
              kgolebiowski napisał:

> Czy jest różnica w modułach GPS do palma ponieważ widzę je w cenie od
              > kilkudziesięciu dolarów do ponad 300?
              porównaj parametry techniczne, odświeżanie, widzenie satelit, "kablomanię"
              Jaka jest różnica pomiędzy palmem z
              > wbudowanym modułem a modułem jako oddzielnym elementem?
              w "dwa w jednym" zawsze jest jakis kompromis
              Czy oprogramowanie do
              > palma jest takie samo jak np. do klasycznych odbiorników GPS?
              tak sie porobiło, że każdy producent ma "swoje" mapy. Nie ma tak dobrze, jak
              np. z mp3, bo tutaj trzeba troche własnej pracy włożyć, bądź kupić ją za ciężką
              kaskę
          • jocek1 Re: Nawigacja GPS 19.02.05, 19:30
            czy 4% populacji kraju, czytaj Warszawa, jest na tyle dobrym wynikiem, żeby
            powiedzieć , że mapy Polski już są. A może czegoś nie wiem????
            • jocek1 Re: Nawigacja GPS 19.02.05, 19:42
              przepraszam, że odpisuję na własny post, ale uprzedzając tezę o dostępności map
              dla Europy, pytanie w powyższym wątku rozumiem jako problem do zastosowania w
              Polsce, dla której, jak dotychczas mapy są przede wszystkim do quasi-nawigacji
              (w Twoim, inna-bajko, rozumieniu) oraz, że człowiek pytający o
              palma "prawdziwej" nawigacji w aucie nie posiada. I nie prowokuj mnie inna-
              bajko, proszę, do powtarzania maksymy handlowca, którą już z moich ust
              usłyszałaś (przeczytałaś???)
              • inna-bajka Re: Nawigacja GPS 19.02.05, 22:10
                Za co Ty sie tak na mnie odgrywasz ?
                Mapy nawigacyjne mają 30 % pokrycia kraju.
                Nawtt malutki Wieluń, ma zaznaczone ulice.
                WIEM TO BO JEŻDZIŁAM Z TAKA NAWIGACJĄ PO POŁOWIE POLSKI !
                • jocek1 Re: Nawigacja GPS 19.02.05, 22:44
                  > Za co Ty sie tak na mnie odgrywasz ?
                  za nic się nie odgrywam. Ale mam ci za złe, że zawsze naginasz rzeczywistość do
                  punktu widzenia siemensa. I w każdym wątku piszesz to samo, dlatego w każdym
                  wątku czepiam się Ciebie za nieścisłe informacje.
                  > Nawtt malutki Wieluń, ma zaznaczone ulice.
                  na www.pilot.pl prawdopodobnie też ulice Wielunia maja nazwę. Na GP Nawigator
                  (bodajże) też. Chodzi o to, żeby wybrac w tymże Wieluniu ulicę Gwarną nr 34a
                  (np.) i żeby nawigacja podprowadziła Cię pod drzwi
                  > Mapy nawigacyjne mają 30 % pokrycia kraju.
                  jakby się uprzeć, to Bory Tucholskie, góry i inne plaże czy jeziora mazurskie
                  tez dałyby takie pokrycie terytorium kraju. Pytanie jest, czy kogoś interesuje
                  Dolina Pięciu Stawów, czy wyjazd na urlop do pensjonactu w Zakopanem. A musze
                  Ci powiedzieć, że pasjonaci robią nawet routing po szlakach turystycznych (np.
                  w Karkonoszach). I o ile do tej ulubionej knajpy PH w Polichnie czy innych
                  Walichnowach łatwo trafić, to spróbuj np. po raz pierwszy dojechać do Daewoo w
                  Pruszkowie.
                  > WIEM TO BO JEŻDZIŁAM Z TAKA NAWIGACJĄ PO POŁOWIE POLSKI !
                  Są tacy, którzy z inną nawigacją z powodzeniem śmigają od drzwi do drzwi po
                  CAŁEJ Polsce ;-P
                  Wybacz, ale Twoja opcja to (na razie w Polsce) ABS w czasie gołoledzi
                  • inna-bajka Re: Nawigacja GPS 19.02.05, 22:50
                    K..., czy ja mam sie z Tobą umówić do cholery ? Z jakiego jesteś miasta ?
                    Ty też sie upierasz, a ja poprostu jestem konsekwentna w tym co piszę.
                    • jocek1 Re: Nawigacja GPS 19.02.05, 22:58
                      inna-bajka napisała:

> Ty też sie upierasz, a ja poprostu jestem konsekwentna w tym co piszę.
                      To prawda. Konsekwentnie piszesz prawdę. Ja też. Konsekwentnie piszę, że to nie
                      jest cała prawda ;-(
                      • inna-bajka Re: Nawigacja GPS 20.02.05, 12:20
                        Zaczynasz mnie chłopie martwić :(
                        • jocek1 Re: Nawigacja GPS 20.02.05, 12:46
                          > Zaczynasz mnie chłopie martwić :(
                          i vice-versa inna-bajko. ale to już temat nie na forum ;-P (??)
                          • inna-bajka Re: Nawigacja GPS 20.02.05, 12:55
                            A jednak, cos Ci chodzi po głowie ;)
                            Ok. koniec tej jałowej gadki, spadam do kina na jakieś bzdety :(
                            • adrian4u Re: Nawigacja GPS 20.02.05, 13:32
                              jak na "jakieś bzdety" to po co idziesz?
                              A może idziesz tylko po to, by się pochwalić?
                              :P:P:P

A
                              • inna-bajka Re: Nawigacja GPS 20.02.05, 14:26
                                Bzdety mnie przerosły, nawet taki nudny dzień mnie nie skłoni do oglądania tego.
                                • adrian4u Re: Nawigacja GPS 20.02.05, 14:41
                                  spoko - w tivi za to jest ambitny repertuar...
                                  taki "ambitny", że ja pierniczę...

A z filmów polecam "Blizej" :)
                                  wcale nie bzdet.

Adrian
                                  • inna-bajka Re: Nawigacja GPS 20.02.05, 15:29
                                    Też o tym myślałam, czytałam recenzje i warto kolejny raz zobaczyć piekną
                                    Natalie Portman i szalonego Jude Law. Wczorak znajomi mimówili, że Aviator jest
                                    do bani, to nawet dobrz, bo niecieppie tego mydłka DiCaprio :(
                                    Grzeczne dziewczynki idą do nieba, niegrzeczne tam gdzie chcą.
                                    • adrian4u Re: Nawigacja GPS 20.02.05, 23:27
                                      a jesteś grzeczna czy nie?
                                      :D:D:DD

buźka,

A
                                      • inna-bajka Re: Nawigacja GPS 21.02.05, 08:53
                                        Prawdopodobnie św. Mikołaj jest taki szczęśliwy, bo wie gdzie mieszkają
                                        wszystkie niegrzeczne dziewczynki.
                                        • adrian4u Re: Nawigacja GPS 21.02.05, 10:23
                                          to nie była odpowiedź:)

Adrian
                                          • inna-bajka Re: Nawigacja GPS 21.02.05, 12:01
                                            To nie jest forum towarzyskie tylko moto ;)))
                                            I za dużo chciałyś wiedzieć, jak się spotkamy w Katowicach, sam zobaczysz ;)
                                            • adrian4u Re: Nawigacja GPS 21.02.05, 12:18
                                              chętnie, ale mam daleko ciuz z mojej wsi pod Wawą, a poza tym moja renóweczka 5
                                              ostatnio cuś zastrajkowała:-/

btw. nie towarzyskie? Przecież komunikacja sprzyja nawiązywaniu znajomości - o -
                                              np. jak trzeba sie o droge spytać bo sie nie ma GPS :):):):)

widzisz? :)

buźka,

A
                                              • inna-bajka Re: Nawigacja GPS 21.02.05, 12:32
                                                Aleś sprytny.
                                                I to TY sie ze mną kłuciłeś o Renówkach ;)
                                                Zmień na japońca, bo się długo zima zapowiada, a do domu daleko ;)
                                                To zróbcie sobie Warszawiaki takie spotkano, słyszałam, że w Katowicach było
                                                fajnie :)
                                                • adrian4u Re: Nawigacja GPS 21.02.05, 13:38
                                                  bo ja taka sprytna bestia jestem:)
                                                  i multimedialna w dodatku:)
                                                  Jak ktoś mnie zaangażuje w poprowadzenie imprezy w Katowicach to może przyjadę,
                                                  a zlocik w wawie - w sobotę mam zlocik mojego kochanego wirtualnego państwa;)

ale nie jestem warszawiak - patriotyzm lokalny przede wszystkim:):):)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka