Dodaj do ulubionych

Wiara w rzeczywistość

21.02.26, 22:00
Ze 20 lat temu na lekcji geografii, chyba tak jak wszyscy co mieli wtedy lub wcześniej geografię, była linia brzegowa świata na wyrywki.
Kilka lat temu coś sprawdzałem w nawigacji, oddaliłem mocno i patrzę, że jedna z największych wysp świata zniknęła z mapy. Ze wszystkich aktualnych map.
Jest jeszcze może na 2-3 mapach w necie ale trzeba się trochę naszukać i widzieć jak się nazywa.
Na wszystkich starszych jest, począwszy od pierwszych map.
Jeśli ktoś je kojarzy i porówna ich odwzorowanie np. z dzisiejszą mapą dolnego śląska to może podejrzewać, dlaczego zniknęła.
Kiedyś spotkałem kolegę z klasy. Pogadaliśmy, wypiliśmy po jednym i pytam:
- kojarzysz taką wyspę z gegry?
- coś ty, no pewnie, to jedna z największych wysp,
- a widziałeś, że usunęli ją z map (i pokazuje mu mapy google w telefonie),
- o krucze, faktycznie, to dziwne.
I tyle.
Następne pokolenia już pewnie w nią nie uwierzą, bo wątpię, żeby ktoś stąd ją jeszcze pamiętał.
Więc co się dziwić ludziom, że nie wierzą w Boga, jak w rzeczywistość już nawet nie potrafią.
Obserwuj wątek
    • wawrzanka Re: Wiara w rzeczywistość 22.02.26, 09:53
      c2h3oh napisał:

> Kilka lat temu coś sprawdzałem w nawigacji, oddaliłem mocno i patrzę, że jedna z największych wysp świata zniknęła z mapy. Ze wszystkich aktualnych map.[...]
      > Kiedyś spotkałem kolegę z klasy. Pogadaliśmy, wypiliśmy po jednym i pytam:
      > - kojarzysz taką wyspę z gegry?
      > - coś ty, no pewnie, to jedna z największych wysp,

Naprawdę? Ja nie kojarzę. Ale sprawdziłam Twoje rewelacje. Wyspa Sandy Island (czy o nią Ci chodziło?), gdyby istniała, miałaby szacunkowo około 150 km²

Dla porównania największe wyspy:
      Grenlandia: 2 160 000 km²
      Nowa Gwinea: 785 000 km²
      Borneo: 748 000 km²
      Madagaskar: 587 000 km²

Nawet najmniejsza z „wielkich wysp świata” jest kilka tysięcy razy większa niż Sandy Island. A dlaczego była na mapach, a teraz jej nie ma?

Obszar mógł trafić na dawne mapy wskutek błędnej obserwacji z pokładu statku (chmury, piana, ciemna woda nad rafą, pumeks po erupcjach) lub chwilowo widocznych płycizn i pływającej roślinności. Gdy raz został zaznaczony, był bezkrytycznie powielany przez kartografów, bo miejsce nie miało znaczenia i nikt go nie weryfikował. Dopiero współczesne pomiary i ekspedycja naukowa wykazały, że pod spodem jest głęboki ocean, więc z map zniknął błąd, a nie wyspa.
      • c2h3oh Re: Wiara w rzeczywistość 22.02.26, 12:45
        Kilka lat temu pytałem różnych znajomych, gorzej i lepiej wykształconych.
        Jeszcze nikt nigdy nie zgadł, było tylko zdziwienie, gdy powiedziałem im jej nazwę doskonale jeszcze znaną.
        Zawsze tylko zdziwienie: o krucze, faktycznie, to dziwne.
        Więc znudziło mi się już mówić o niej.
        Jeśli sprawdzałaś w necie i do tego w wyszukiwarce to chyba oczywiste, że nie znajdziesz, skoro nie ma jej już na mapach.
        Pozostają jeszcze stare atlasy, tam jest widoczna na pierwszy rzut oka.
        W dodatku ma chyba najciekawszą historię ze wszystkich więc choćby dla samej ciekawości polecam ją odkryć na nowo :)
        • feelek Re: Wiara w rzeczywistość 23.02.26, 19:53
          No już dosyć.
          Wystarczy.
          .......
          Pod powierzchnią Ziemi, we wnętrzu Kuli Ziemskiej jest planeta znacznie większa od niej.
          To powszechnie znana wiedza.
          Jedynie ci, którym na tym zależy ukrywają tę wiedzę przed ludzkością i człowieczeństwem.
          • c2h3oh Re: Wiara w rzeczywistość 23.02.26, 21:33
            Weź lepiej lekarstwa, bo przestały działać.
            • dunajec1 Re: Wiara w rzeczywistość 23.02.26, 23:15
              Jesli to Sandy Island to jak nazwa wskazuje jest to piaskowa wyspa, a jako taka moze i znikla bo zostala rozmyta.
              • c2h3oh Re: Wiara w rzeczywistość 24.02.26, 10:33
                To jedna z największych wysp świata, na pewno z pierwszej 20-tki, więc to nie kwestia przekazu.
                Była sobie pewna rzeczywistość, w którą każdy wierzył, już jej nie ma i nikt nie wierzy.
                Ma moim zdaniem najciekawszą historię ze wszystkich, choć przyznaję, że zainteresowałem się z nią dopiero po zniknięciu z map.
                Póki co to znikła tylko z nowych map: googole, satelitarnych itp.
                Na wszystkich mapach z jej regionu sprzed 20-30 lat, które widziałem, jest nadal.

• feelek Re: Wiara w rzeczywistość 24.02.26, 22:49
        Daj pokój Wawrzanka.
        To taki styl: aż szkoda komentować...
        Wypisuje jakieś kocopały aby coś pisać.
        To kolejny wątek w stylu Kaczyńskiego: "... wiem, ale nie powiem..."
        Może mu płacą ?
        • c2h3oh Re: Wiara w rzeczywistość 25.02.26, 08:41
          Trafne spostrzeżenie aczkolwiek niepotrzebnie negatywne.
          Nie epatuję chamstwem tylko informuje, że są dostępne pewne informacje, które mogą być dość ciekawe.
          Nikomu nie każę się nimi interesować i uczciwie piszę o plusach i minusach ich uświadomienia.
          Odnośnie stylu to jest zamierzony i poprawny.
          Człowiek rozumny np. uzależnia się od papierosów właśnie dlatego, że nie smakują.
          Nie chce mi się tłumaczyć tu tego mechanizmu ale tak właśnie nieświadomie działamy.
          Z myśleniem jest podobnie. Wbrew porom jest to czynność wymagająca sporo energii i z czasem mózg coraz częściej przełącza się w stan odpoczynku.
          Odnośnie informacji to nie piszę o niczym, czego w parę chwil nie można znaleźć w necie.
          Jak komuś się nie chce ani tego, ani tego to o czym tu rozmawiać.
    • privus Re: Wiara w rzeczywistość 23.02.26, 23:19
      To jest wiara w jakieś przekazy a nie rzeczywistość. Chiny ma Morzu Chińskim zafundowały sobie szereg wysp, których nie ma na mapach. To w końcu są one czy ich nie ma? :)
    • jarek3579 Re: Wiara w rzeczywistość 24.02.26, 13:50

To ludzie tworzyli te mapy podobnie jak stare księgi . To jest dowód , że nie można ufać ludziom a informacje trzeba weryfikować .

Skąd zwykły człowiek może wiedzieć czy mapy sprzed 20 lat są bardziej wiarygodne niż współczesne? Jeśli to ma być kwestia wiary to jest to bardzo słaby argument.
    • tade-k53 Re: Wiara w rzeczywistość 24.02.26, 17:29
      Światło Wiary najjaśniej świeciło w Średniowieczu. Po wypuszczeniu Lucyfera z piekła w 1864r. ledwo się tliło, a po śmierci Piusa XII, ostatniego katolickiego papieża, zgasło zupełnie.
      "A bez wiary nie można podobać się Bogu. Hbr 11:6
      "Jeślibym się jeszcze ludziom podobał, nie byłbym sługą Chrystusa” Ga 1.10
      tradycja2012.blogspot.com/
      • olszak-przytycki Re: Wiara w rzeczywistość 24.02.26, 19:40
        Daj spokój Tadek.
        W Średniowieczu to ja bym pracował na jaśnie pana i miejscowego plebana.
        Raj to wtedy był ale dla wielmożów,nie dla szarego człowieka.
    • c2h3oh Re: Wiara w rzeczywistość 24.02.26, 21:10
      Widać po tym wątku, że ludzie wytwarzają świadomość wolicjonalnie do pewnego momentu.
      Gromadzą wiedzę, rozwijają ją, uzupełniają wiarą, która zaczyna współtworzyć rzeczywistość.
      Potem już tylko reagują na bodźce, bezwładnie i coraz wolniej.
      Kurczy się świadomość, zanika wiara i blaknie rzeczywistość - robi się nieprzyjemna.
      Człowiek zaczyna umierać po ukończeniu 28 lat, gdy w ciągu doby w jego organizmie zaczyna obumierać więcej komórek niż się tworzyć.
      Typuję, że to wtedy zaczyna się kurczyć świadomość, zwłaszcza gdy była napędzana głównie biologicznie, a ludzie przestają ją wytwarzać wolicjonalnie.
      • olszak-przytycki Re: Wiara w rzeczywistość 24.02.26, 21:50
        My tworzymy rzeczywistość czy rzeczywistość tworzy nas?
        Rodzimy się z wrodzonymi predyspozycjami odziedziczonymi po przodkach.
        A potem wyrastamy w takim lub innym środowisku(np.tam gdzie się mówi po polsku i wyznaje religię katolicką).
        Byt kształtuje świadomość-jak uważał Marks.
        Świadomość kształtuje byt-jak głosi chrześcijaństwo.
        • wariant_b Re: Wiara w rzeczywistość 24.02.26, 22:21
          olszak-przytycki napisał(a):

> Świadomość kształtuje byt-jak głosi chrześcijaństwo.

A "Światło Wiary najjaśniej świeciło w Średniowieczu" - jak twierdzi tade-k53.

• privus Re: Wiara w rzeczywistość 04.03.26, 11:10
            wariant_b napisał:

> olszak-przytycki napisał(a):
            >
            > > Świadomość kształtuje byt-jak głosi chrześcijaństwo.
            >
            > A "Światło Wiary najjaśniej świeciło w Średniowieczu" - jak twierdzi tad
            > e-k53.
            >
            To jest najnowsza reinterpretacji najstarszych dogmatów :)
        • c2h3oh Re: Wiara w rzeczywistość 24.02.26, 22:31
          Pisałem już parę razy.
          Jeśli świadomie to w dużej mierze współtworzymy rzeczywistość, jak bezwładnie to w niewielkim stopniu.
          Praca z predyspozycjami czy uwarunkowaniami wymaga włożenia pewnego wysiłku i chyba tyko tym się różnimy - ilością włożonego wysiłku i wykonanej pracy.
    • c2h3oh Re: Wiara w rzeczywistość 27.02.26, 14:07
      Topografia 3D na podstawie jednej ze starszych map i opisu w necie.
      To nie są góry tylko pasma górskie. Jedna z większych wysp.
      Coś już dzwoni? :P
      • c2h3oh Re: Wiara w rzeczywistość 01.03.26, 00:24
        Jakby co, to daję tą topografię w oryginalnych kolorach autora mapy.
        Jeśli ktoś miał w ręku GPSa, widział go (GPSa) lub słyszał o nim (GPSie) to autora (tej mapy) i prekursora na pewno szanuje najbardziej ze wszystkich kartografów. Człowiek był tak niesamowity, że aż brakuje mi słów, o ile był człowiekiem, bo mam pewne wątpliwości. Wszak geniusz też powinien mieć jakieś granice.
        Pewnie nie wspominałem, ale kupiłem sobie ostatnio niesamowitego GPSa. Dokładność do 0,1mm, pomiar laserowy i pełna fotogrametria. Takie cacko, że jakoś jeszcze nie mogę się nim nacieszyć.
        Jak wspomniałem już, nasz Dolny Śląsk odwzorował (ten autor mapy) tak niesamowicie, że do dziś się on chlubi tymi mapami na wielu swoich portalach. Mam tutaj nadzieję, że nikomu nie przyjdzie do głowy pytanie, jak to w ogóle było możliwe.
        Uważam, że każdy np. zna Australię i jakby jej nie przedstawiać to każdy ją rozpozna. Podobnie jest z tą, jedną z najsłynniejszych jak dla mnie wysp. Po prostu pierwszy rzut oka.
        Na serio wszyscy tu śpią? Tylko jeść, spać i wydalać aż do śmierci?
        • c2h3oh Re: Wiara w rzeczywistość 03.03.26, 21:45
          Dziś mamy piękny księżyc, więc dla tych, co nie widzą tego co na ziemi, to może zobaczą w odbiciu księżyca.
          Film:
          jumpshare.com/s/i2kb6Sg8YE0FND51ZiqP

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka