Dodaj do ulubionych

Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylaczyc?

15.02.05, 18:50
Chodzi mi o zmniejszenie spalania. Zrobilem juz to co moglem. Zalozylem gaz,
zdjalem bagaznik dachowy, nie otwieram szyb w czasie jazdy, staram nie sie nie
wozic duzej ilosci osob, nie przyspieszam gwaltownie, gasze silnik jak stoje
na przejezdzie kolejowym czy na swiatlach, ale i tak koszty na paliwo sa dla
mnie stanowczo za duze! Po prostu nie stac mnie na wydawwanie co miesiac 250 zl.
Wiem, ze rozne odbiorniki pradu w aucie takze zwiekszaja spalanie, dlatego juz
od dluzszego czasu nie slucham radia i nie uzywam klimatyzacji. Troche to
pomoglo, ale wiem ze mozna wiecej. Dlatego probuje zrobic liste odbiornikow
pradu, ktorych mozna nie uzywac, a najlepiej odlaczyc, zeby sie nie zapominac
i zeby przede wszystkim nie kusily. Na moje liscie znalazly sie: zapalniczka,
wycieraczka szyby tylnej, ogrzewanie tylnej szyby, wspomaganie kierownicy,
elektrycznie regulowane szyby, swiatlo w podsufitce, podswietlenie tablicy
rozdzielczej, alarm. Czy cos jeszcze mi umknelo? I drugie pytanie: czy moge
zlecic wylaczenie tych odbiornikow pradu jakiemus warsztatowi i ile moze to
kosztowac, czy jestem skazany na kombinowanie samemu?
Obserwuj wątek
    • mobile5 Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 15.02.05, 19:34
      Zapomniałeś o alternatorze.
    • wlk.brytania Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 15.02.05, 19:44
      W dzien i w nocy uzywaj tylko swiatel pozycyjnych.Tez cie widac,a jak ktos
      slabo widzi to niech jezdzi autobusem.Zdemontuj zarowki w kierunkowskazach(w
      wersji nocnej mozesz zostawic po jednym na strone).
      Mozesz tez odlaczyc czujnik wentylatora w przedziale silnikowym.Zanim pojdzie
      uszczelka pod glowica to troche pojezdzisz,a pozniej najwyzej sprzedaz i niech
      sie inny martwi. ;D
      Przed rozruchem warto rozpalic niewielkie ognisko pod silnikiem,w celu
      uzyskania wyzszej temperaury przy wlaczaniu silnika.Dodac tu nalezy,ze potrzeba
      do tego nieco wprawy...Na poczatek wyprobuj na nowym samochodzie
      znienawidzonego sasiada.
    • woman_28 Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 15.02.05, 20:36
      Naprawdę powinieneś zostać taksówkarzem, albo przynajmniej urządzać dla niech
      kursy szkoleniowe. Zrobiłbyś niezły biznesik...
      • kali.gulla Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 15.02.05, 22:19
        Część ziencio
        Odłącz jeszcz światła przednie, wycieraczki przedniej szyby, spryskiwacz,
        wentylator nawiewu.

Albo prościej i taniej.
        Zdejmij pasek alternatora i jeźdż na samym akumulatorze, weiczorem do domu ,
        ładowanko i rano masz samochodzik jak nowy
        Masz Punto?
        • pop.elina Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 16.02.05, 08:32
          Dlaczego zaraz Punto?
      • wujaszek_joe Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 15.02.05, 23:35
        super go rozgryzłaś! taxi stajl:)
        po prostu nie tankuj
      • pop.elina Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 16.02.05, 08:48
        Nie jestem taksowkarzem, jesli o to chodzi.
        Zreszta co to ma do rzeczy?
        ps. Taksowkarz ma jeszcze taksometr na prad.
        • mobile5 Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 16.02.05, 08:52
          Opony zmieniłeś na węższe?
          • pop.elina Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 16.02.05, 10:06

mobile5 napisał:

> Opony zmieniłeś na węższe?

Nie...
            A powinienem?
    • jtb Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 15.02.05, 22:39

Najlepiej w ogóle nie jeżdzić.
      • pop.elina Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 16.02.05, 08:25
        Niestety nieraz jezdzic trzeba.
    • zwykly_kierowca Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 15.02.05, 23:34
      MOżesz spokojnie odłączyć rozrusznik (serca), bo mózg jak widzę już dawno
      odłączyłeś.
    • robertek Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 16.02.05, 08:37
      I co, o ile zmniejszyło się spalanie po Twoich zabiegach? O więcej niż 0,1 l/100 km?
      • pop.elina Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 16.02.05, 08:50
        Po wylaczeniu klimy spalanie spadlo o 0,5 litra/km. To jest naprawde duzo!
        • robertek Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 16.02.05, 09:01
          > Po wylaczeniu klimy spalanie spadlo o 0,5 litra/km. To jest naprawde duzo!

Zgadza się,to sporo, ale pod warunkiem, że dużo jeździsz. . Bez klimy da się
          normalnie jeździć, ale bez świateł trochę ciężko :) Może lepiej zadbać o stan
          techniczny samochodu (ciśnienie powietrza w oponach, osiąganie odpowiedniej
          temp. silnika, regulacja zaworów (jeżeli trzeba je samemu regulować))
          Tak dużo Tobie pali, że musisz radykalnie oszczędzać?
          • pop.elina Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 16.02.05, 09:56
            Pali mi zdecydowanie za duzo!
            250 zlotych na miesiac to dla mnie koszty nie do przyjecia, a nie mam zamiaru
            oszczedzac na jedzeniu.

• des4 Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 16.02.05, 10:02
              Sprzedaj samochód, skoro cię nie stać na jazdę nim....
              • pop.elina Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 16.02.05, 10:09
                des4 napisał:

> Sprzedaj samochód, skoro cię nie stać na jazdę nim....

Wtedy bylbym w plecy ponad 10 tys, bo kupilem nowy.
                Poza tym musze miec samochod, bo w dzisiejszym swiecie trzeba miec samochod.
                • des4 Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 16.02.05, 10:17
                  Pieeeeepszysz kolego.......
                  • pop.elina Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 16.02.05, 11:59
                    Chyba ty
            • robertek Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 16.02.05, 10:09
              > Pali mi zdecydowanie za duzo!
              > 250 zlotych na miesiac to dla mnie koszty nie do przyjecia, a nie mam zamiaru
              > oszczedzac na jedzeniu.

Cóż, w takim razie oszczędzając ok. 0,6 l/100km dużo nie zaoszczędzisz, może
              raptem jakieś 20 zł (zależy oczywiście, ile jeździsz). Ja też staram się
              ograniczyć zużycie paliwa (robię jakieś 1500 km/miesiąc) ale tylko poprzez
              dbanie o stan techniczny mojego 15-to letniego autka. Zresztą nigdy nie będzie
              tak, że jazda z ekonomiczną prędkością przy wyłączonych odbiornikach spowoduje
              zmniejszenie zużycia paliwa. Wystarczy, że trafisz na złe warunki na drodze (np.
              silny przeciwny wiatr) i od razu zużycie wzrasta.
              • pop.elina Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 16.02.05, 10:11
                Jezdze tylko jak jest ladna pogoda, bo nie jestem jeszcze zbyt doswiadczonym
                kierowca i staram sie unikac niebezpiecznych sytuacji.
                • robertek Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 16.02.05, 10:12
                  A ile km robisz średnio na miesiąc?
                  • pop.elina Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 16.02.05, 10:34
                    Okolo 1600
                    • robertek Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 16.02.05, 10:36
                      a ile pali Twoje auto na 100 km?
                      • pop.elina Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 16.02.05, 11:08
                        7
                        • pop.elina Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 16.02.05, 11:11
                          O
                        • robertek Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 16.02.05, 12:05
                          > 7

To niewiele. Czyli jak przejedziesz 1600 km to raptem zaoszczędzisz ok. 20-30
                          zł. Opłaca się wylączać wszystkie odbiorniki prądu w aucie? Moim zdaniem, jak
                          byłoby mnie stać na nowe auto, instalację gazową do niego, to było mnie stać na
                          to, żeby zapłacić te 20-30 zł więcej i móc korzystać z wszystkich
                          "dobrodziejstw" samochodu.
                          Pzdr
                          • pop.elina Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 16.02.05, 12:54
                            20 zl to 1/4 mojego dziennego zarobku.
                            To wedlug ciebie malo?
                            • robertek Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 16.02.05, 12:59
                              Mało nie mało, ale jak podzielisz to między ilość dni roboczych w miesiącu, to
                              wyjdzie poniżej 1 zł/dzień. Mnie stać na to, by trochę uluksusowić sobie
                              codzienny dojazd do pracy. A jazda bez świateł/nawiewu/radia/itp jest niezbyt
                              przyjemna.
                              • pop.elina Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 16.02.05, 13:25
                                Nie no, nie mialem zamiaru odlaczac swiatel zewnetrznych, tylko oswietlenie
                                tablicy i oswietlenie w podsufitce. Nie wiem jak jest z tynym swiatlem
                                przeciwmgielnym i trzecim swiatlem stop - czy sa obowiazkowe?
                                • robertek Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 16.02.05, 13:37
                                  > Nie no, nie mialem zamiaru odlaczac swiatel zewnetrznych, tylko oswietlenie
                                  > tablicy i oswietlenie w podsufitce.
                                  > Nie wiem jak jest z tynym swiatlem
                                  > przeciwmgielnym i trzecim swiatlem stop - czy sa obowiazkowe?

:))))

Sorki, ale nie mogłem się powstrzymać od śmiechu. Wyłączyć oświetlenie tablicy?
                                  Wg mnie nikt normalny tego nie robi. Ile zaoszczędzisz? 0,00005 l/100km ? No
                                  tak, po przejechaniu 100 000 km zaoszczędzisz jakąś złotówkę :))))

Co do świateł tylnych przeciwmgielnych - są obowiązkowe, trzeci stop - nie.
                                  • pop.elina Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 16.02.05, 13:41
                                    Ziarnko do ziarnka, a zbierze sie miarka.
                                    • robertek Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 16.02.05, 13:43
                                      > Ziarnko do ziarnka, a zbierze sie miarka.

No tak, można oszczędzać, ale nie na własnym bezpieczeństwie
                                      • mobile5 Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 16.02.05, 13:49
                                        robertek napisał:
                                        No tak, można oszczędzać, ale nie na własnym bezpieczeństwie

Jeżeli ma wysokie ubezpieczenie, to może warto przekalkulować.

• robertek Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 16.02.05, 13:52
                                          Jeżeli w ogóle ma ubezpieczony samochód.
                                          • mobile5 Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 16.02.05, 13:54
                                            Myślałem bardziej o NW. Tam w grę wchodzą wyższe sumy. Ważne byłoby zdanie
                                            rodziny na ten temat.
                                          • pop.elina Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 16.02.05, 14:02
                                            Jak sie kupuje auto na raty to musi byc ubezpieczone.
                                      • pop.elina Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 16.02.05, 14:00
                                        A na co komu trzecie siatlo stop i oswietlenie tablicy?
                                        Notabene jeszcze do niedawna trzecie swiatlo stop bylo w Polsce zakazane.
                                        • robertek Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 16.02.05, 14:03
                                          > A na co komu trzecie siatlo stop i oswietlenie tablicy?
                                          A w nocy to co, jeździsz "na wyczucie"?

> Notabene jeszcze do niedawna trzecie swiatlo stop bylo w Polsce zakazane.
                                          Było, ale teraz jes dozwolone
                    • woman_28 Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 16.02.05, 10:55
                      musisz mieć często ładną pogodę. Kanary czy Majorka?
                      • pop.elina Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 16.02.05, 11:57
                        Zartownis z ciebie
    • emes-nju Nie wylaczaj odbiornikow pradu!!! 16.02.05, 09:48
      Wylacz odbiornik paliwa :-P
    • muszek0 Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 16.02.05, 10:05
      najlepszą metodą, udowodnioną przez znane ośrodki badawcze, jest nie załączanie
      silnika. tą metodę z powodzeniem stosuje mój ojciec. szczególnie w zimie. auto
      gnije w garażu a miesieczny koszt paliwa wynosi 0 zł.
      • pop.elina Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 16.02.05, 10:07
        Jaja sobie robisz?
        • muszek0 Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 16.02.05, 10:13
          nie, dlaczego?
          ale mam wrażenie, że to ty sobie robisz jaja. zasada jest prosta: jeżeli chcesz
          ograniczyć zużycie paliwa, to jeździsz spokojnie, trzymajac obroty w
          odpowiednim zakresie, ewentualnie zdejmujesz bagażnik dachowy, jeżeli nie jest
          aktualnie potrzebny. większe kombinowanie mija się z celem. A jak koszt paliwa
          cały czas jest dla ciebie za duży, to po prostu przerzucasz się na rower.
    • woman_28 Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 16.02.05, 10:08
      możesz wyłączać silnik jadąc z górki. Ustal sobie trasy którymi jeździsz właśnie
      pod tym kątem. Zmniejsz maksymalnie masę samochodu (tapicerkę wypruć, dywaniki
      itd. Zacznij się odchudzać to samochód będzie miał mniej do wożenia. Odwagi!
      Nikt nie jest prorokiem we własnym kraju!
      • pop.elina Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 16.02.05, 10:13
        Ale czy hamulce nie potrzebuja czasem do pracy wlaczonego silnika?
    • rycerze-prawdy znow nedzna prowokacja i znow pieski sie zlecialy 16.02.05, 10:15
      nie zapomnij kazac odciac sobie przysadki mozgowej i platow czolowych
      i nalepiej polkuli bo i tak z nich nie korzystasz

• skyddad najwazniesza rada 16.02.05, 10:42
        Nie zapomnij zgasic swiatla w garazu i zamknac do wiosny.Pzdr.Sky.
        • pop.elina Re: najwazniesza rada 16.02.05, 11:53
          Nie mam garazu
    • tiges_wiz zarowki i spalanie 16.02.05, 11:12
      Niech mi ktos wytlumaczy, dlaczego zarowki zwiekszaja zuzycie paliwa?
      Zuzycie paliwa wynika z wiekszego oporu silnika .. ok
      Alternator jest lozyskowany i podlaczany przez pasek klinowy .. ok
      Wirnik nie dotyka magnesu .. ok
      Gdzie wiec zwieksza sie opor?
      Alternator podaje ciagle napiecie 14 v, ktorego nadwyzka laduje aku .. ok
      przy wlaczonej zarowce prad zostaje podany na oku i zarowke .. ok
      to co idzie na zarowke nie idzie do aku .. ok
      gdzie wiec zwieksza sie opor?

• grogreg Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 16.02.05, 12:26
      Moze powinienes pomyslec o sprzedaniu auta.
      • pop.elina Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 16.02.05, 12:46
        Nie moge.
        Stracilbym ponad 10 tys.
        • zwykly_kierowca NIE KARMIĆ TROLLA 16.02.05, 13:00
          Jesteś marnym prowokatorkiem, juz nie jeździsz na V-power??? a co ze stacjami
          NESTLE??
          • pop.elina Re: NIE KARMIĆ TROLLA 16.02.05, 13:28
            Nie wiem, jezdze na gazie, a tam gazu nie sprzedaja.
            • zwykly_kierowca Re: NIE KARMIĆ TROLLA 16.02.05, 13:31
              polecam ci zatem wyłączyć komputer i zająć się czymś pożytecznym. Poodsnieżaj
              trochę na przykład.
              • pop.elina Re: NIE KARMIĆ TROLLA 16.02.05, 13:39
                Od tego sa inni.
                Niech kazdy zajmie sie tym, co najlepiej potrafi.
                • skyddad Re: NIE KARMIĆ TROLLA---------TU SIE RADZI 16.02.05, 14:23
                  Witaj Pop-Elina,
                  Wymyslilem,Juz skoncz z wylanczaniem odbiornikow.Wstaw do kufra 6 slownie szesc
                  duzych akumulatorow przynajmniej 120Ah 12V.Polacz je trzy w szereg to uzyskasz
                  36V i trzy rowniez na 36V nastepnie polacz je ronolegle to bedzioe razem
                  bateria o pojemnosci 240Ah i napieciu 36V.Do tego zrobisz w wlasnym zaklresie
                  priostowmnik ktory bedzie ladowal na szybko pradem 24A,ktory rowniez bedzie
                  mial miejsce pobytu w kufrze.Niezapomnij o wentylacji jakies dwa otwory i maly
                  wentylatorek ktoory bedzie pracowal caly czas podczas ladowania.Oczywiscie nie
                  iskrzacy.
                  Twoje auto ma naped tylni prawda? zakladam ze tak.To upraszcza sprawe.MONTUJEMY
                  SILNIK ELEKTRYCZNY NA WALE KARDANA.Sterowanie je'go zamontujesz juz wewnatrz
                  wozu.oczywiscie regulacja tyrystyrowa tak aby jak najmniej bylo strat.Samo
                  sterowanie predkosci dokonujesz pedalem gazu,jest tam zamontowane urzadzenie
                  ktore dozuje prad do silnika.
                  Zalety;
                  Nie musisz rozgrzewac lapcialka w zimie.Nie musisz myslec o leju czy jeszcze
                  gesty czy juz moge dac w"rure".
                  Ladowanie akumulatorw zawsze sie podlaczasz do slupa na ulicy:ostroznie tak abu
                  dzielnica nie zostala bez pradu.
                  Maksymalknie obnizasz koszty eksploatacji.Nie zapomnij o przepalaniu silnika
                  spalinowego,po to aby nie zardzewial.
                  Minusy,mala ladownosc Twego wehikulu,nie rozwijasz wiecej jak 80km /h ale
                  zasieg okolo 100km.W raziue wyladowania akumulatorow masz zapasowy generator
                  ktory doladowuje z silnika spalinowego te 24A przy 36V.Mozna to robic w czasie
                  jazdy problem ze twoje auto zuzywa dubelt benzyne i nie jedzie szybciej jak tez
                  80km/h.Ale wogole to jedzie.
                  Mysle ze przy duzej wprawie w planowaniu podrozy moga zaistniec efekty
                  ekonomiczne.Pzdr.Sky.
                  • wlk.brytania Najsmieszniejsze 16.02.05, 15:06
                    Najsmieszniejszy w tym wszystkim juz chyba nie jest zart autora watku,ale to ze
                    niektorzy biora sprawe na serio...
    • marlowe1 Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 07.03.05, 21:13
      jedynym niezawodnym i w 100% skutecznym sposobem jest nie włączanie silnika.
      pozdrawiam specu od prowokacji...
    • mateos26 Re: Ktore odbiorniki pradu mozna spokojnie wylacz 08.03.05, 16:28
      musisz koniecznie i jak najszybciej pójśc do psychiatry

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka