Dodaj do ulubionych

Śmierdzi w samochodzie gdy wyłączę klimatyzację..

IP: 213.17.165.* 06.06.02, 15:10
Gdy wyłączę klimatyzację to zaczyna po paru minutach śmierdzieć, jakby
stęchlizną. Czy ktoś ma może podobny problem. Samochód jest jeszcze na
gwarancji, więc mogę interweniować, tylko nie wiem czy tak powinno być czy też
jest coś nie tak.
Obserwuj wątek
    • Gość: Niknejm Re: Śmierdzi w samochodzie gdy wyłączę klimatyzację.. IP: 5.1R2D* / *.pg.com 06.06.02, 15:15
      Gość portalu: irek napisał(a):

> Gdy wyłączę klimatyzację to zaczyna po paru minutach śmierdzieć, jakby
      > stęchlizną. Czy ktoś ma może podobny problem. Samochód jest jeszcze na
      > gwarancji, więc mogę interweniować, tylko nie wiem czy tak powinno być czy też
      > jest coś nie tak.

Ludzie, co Wy macie z tym śmierdzeniem. Ostatnio na Forum było 50 wątków na ten
      temat. Jeden jest nawet tuż poniżej.

Krótko:
      1. Wyłączać klimę kilka minut przed wyłączeniem silnika i przez ten czas używać
      dmuchawy w ustawieniu co najmniej '2' (trzeba osuszyć układ).
      2. Co rok wymieniać filtr przeciwpyłkowy (jeśli jest)
      3. Czyścić/odkażać parownik co rok (modele bez filtra przeciwpyłkowego) lub co
      dwa lata (modele z filtrem).

Pozdrawiam,
      Niknejm
      • Gość: uf Re: Śmierdzi w samochodzie gdy wyłączę klimatyzację.. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.06.02, 15:32
        Dziąki za rady. Moje auto przejechało dopiero 17 000 km, klimy używałem
        pierwszy raz ledwie miesiąc temu. A mimo to śmierdzi - w środku auta,
        szczególnie po wyłączeniu klimy.

Co ty na to?
        • Gość: Niknejm Re: Śmierdzi w samochodzie gdy wyłączę klimatyzację.. IP: 5.1R2D* / *.pg.com 06.06.02, 15:47
          Gość portalu: uf napisał(a):

> Dziąki za rady. Moje auto przejechało dopiero 17 000 km, klimy używałem
          > pierwszy raz ledwie miesiąc temu. A mimo to śmierdzi - w środku auta,
          > szczególnie po wyłączeniu klimy.
          > Co ty na to?

Łojezu... Jeszcze jedno. Klimy należy używać przynajmniej 10-15 minut co tydzień.
          Inaczej wszystko szlag trafi... Mam nadzieję, że Twoja klima jeszcze "żyje".

Pozdrawiam,
          Niknejm

• Gość: szon Re: Śmierdzi w samochodzie gdy wyłączę klimatyzację.. IP: 213.17.165.* 06.06.02, 15:33
        niknejm, to nie odpowiada na pytanie czy tak powinno byc czy nie. Samochod jest
        nowy (3 miechy), a jak wylacze klime i wlacze dmuchawe to moze i sie osuszy ale
        przy tym nasmrodzi w samochodzie
        • Gość: cc Re: Śmierdzi w samochodzie gdy wyłączę klimatyzację.. IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.06.02, 15:45
          po klimie włączyć dmuchawę i nadmuchać sobie smrodem, ...hmm. Próbowałem i nie
          spodobało misie.
          • Gość: Niknejm Re: Śmierdzi w samochodzie gdy wyłączę klimatyzację.. IP: 5.1R2D* / *.pg.com 06.06.02, 15:50
            Gość portalu: cc napisał(a):

> po klimie włączyć dmuchawę i nadmuchać sobie smrodem, ...hmm. Próbowałem i nie
            > spodobało misie.

Niestety tak to jest. Używasz poprawnie, konserwujesz, śmierdzi mniej. Nie
            używasz właściwie i nie konserwujesz - śmierdzi bardziej.
            Jak dotąd nie spotkałem samochodu w którym klima ani trochę nie 'wonieje' w
            czasie pracy lub kilka minut po wyłączeniu.

Pozdrawiam,
            niknejm

• Gość: Marek Re: Śmierdzi w samochodzie gdy wyłączę klimatyzację.. IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 06.06.02, 15:51
            W moim klimacie smrod jest szczegolnie uciazliwy, wiec wypracowalem nastepujace
            metody:
            1) Zakupic odkazacz w spray'u. Kosztuje u nas $3 wiec w PL nie powinien byc
            drozszy
            2) Klima na max. z powietrzem z zewnatz
            3) Pryskamy do upadlego w kratke wlotu powietrza (moze sie przydac podniesienie
            klapy silnika)
            4) Klima na max z zamknietym obiegiem
            5) rzut na podloge, znalezienie miejsca gdzie powietrze jest wciagane (zwykle
            kolo nog pasazera) i pryskamy do upadlego.
            6) klime wylaczyc i pryskamy do kazdego wlotu powietrza jaki znajdzemy

Efekty sa dosc dobre - przestaje smierdzec na mniej-wiecej miesac.
            • Gość: Marek Jeszcze jedno IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 06.06.02, 15:54
              Czesto smrod nie jest z wymiennika ciepla - gnije syf ktory sie nazbieral pod
              kratka wlotu powietrza - w tym wypadku przelanie duzym strumieniem wody +
              przeczyszczenie drenow pomaga. Mialem taka sytacje w poprzednim samochodzie. Na
              prostej zero smrodu z klimy, a zakrecie smrod zgnilych lisci.
              • Gość: Niknejm Re: Jeszcze jedno IP: 5.1R2D* / *.pg.com 06.06.02, 16:02
                Sęks e lot! ;-) Wypróbuję.

Pozdrawiam,

Niknejm
      • gosia_bb3 Re: Śmierdzi w samochodzie gdy wyłączę klimatyzację.. 06.06.02, 19:15
        No własnie ???? Cały czas ta klima śmierdzi!!! Jak mi w Focusie śmierdziało (bo
        śmierdziało już po miesiącu) - to jej nie używałam , kupiłam ładny zapach i
        potem przeczyszczono mi klimę w ASO..cóż po 2 tygodniach śmierdziało. Zabaczymy
        jak będzie teraz.
        • Gość: czarna Re: Śmierdzi w samochodzie gdy wyłączę klimatyzację.. IP: 10.10.41.* 07.06.02, 09:34
          Witam.
          Ktos na tym forum pisal, ze aby nie wanialo,
          trzeba zostawiac otwarty wlot.
          Sprawdzilam - zostawiam na 1 lub 2
          - i nie od razu, ale pomoglo.
          Polecam
          • kurfa_szwab Re: Śmierdzi w samochodzie gdy wyłączę klimatyzację.. 07.06.02, 09:38
            Gość portalu: czarna napisał(a):

> Witam.
            > Ktos na tym forum pisal, ze aby nie wanialo,
            > trzeba zostawiac otwarty wlot.
            > Sprawdzilam - zostawiam na 1 lub 2
            > - i nie od razu, ale pomoglo.
            > Polecam

Jaki wlot?
    • Gość: Boryna Śmierdzi w samochodzie gdy wyłączę klimatyzacj IP: *.dip.t-dialin.net 09.06.02, 00:43
      Nie czytalem wielu watkow o ktorych wspomina Niknejm.
      Wiem ze problem smierdzacej klimy meczy i wkorza.
      Czytalem kilka artykolow na ten temat i nasuwa sie
      jeden wniosek: problem nie do zwalczenia. Z
      doswiadczenia moge stwierdzic tylko jedno: na poczatku
      smierdzi bardzej, potem mniej. Nawet po przejechaniu
      ponad 100000km powietrze z klimy bylo nieprzyjemne.
      Probowalem wszystkiego, auto w service, zapaczy przed
      wlotem powietrza, wlaczona klima przed wlaczeniem
      silnika, itp. Nic.

Pozdrowienia
    • Gość: kg Re: Śmierdzi w samochodzie gdy wyłączę klimatyzację.. IP: *.tkb.pl / 10.1.32.* 09.06.02, 08:59
      Jak dotąd dużo odpowiedzi tylko dalej nic nie wiesz sensownego.Śmierdzą
      oczywiście zgniłe liście i inny brud, które zbierają się w parowniku.Kup sprey
      do czyszczenia klimy.Kiedyś zapłaciłem ok.80 zł.Od strony komory silnika
      poszukaj rurki ,którą spływa skroplona woda z klimy.Zdejmij ją i w wylot wpuść
      przez kilka sekund płyn ze spreyu.Sprey ma końcówkę z długą rurką więc włóż ją
      do oporu.Odczekaj kilkanaście minut i posprawie.Skutkuje na rok.Z
      pozdrowieniami. KG
    • jarmush Re: Śmierdzi w samochodzie gdy wyłączę klimatyzację.. 09.06.02, 14:31
      Widocznie jesz niezdrowo.
    • Gość: Gruby Re: Śmierdzi w samochodzie gdy wyłączę klimatyzację.. IP: *.proxy.aol.com 09.06.02, 17:53
      klimatyzacja nie bedzie smierdziala, ale musisz ja uzywac czesto - jak
      najczesciej. Najlepiej miec zawsze wlaczona.
      pzdr.
    • Gość: Artur Re: Śmierdzi w samochodzie gdy wyłączę klimatyzację.. IP: *.Astral.Lodz.PL 09.06.02, 22:45
      A moze to kot naszczal?
      Kiedys mialem takie zdarzenie i jak po wejsciu do samochodu uruchomilem
      dmuchawe to myslalem,ze mi smrod leb urwie :-)))))
      Pozdrawiam
      Ps.A tak na powaznie to trzeba jak najczesciej uzywac klimy i raz na 15.000 km
      lub raz do roku wymienic filtr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka