14.03.05, 15:48
czy ktoś może coś powiedzieć o nowym Fiacie idea? czy to dobry samochód?
Obserwuj wątek
    • piotrek_zalogowany Re: Fiat IDEA 14.03.05, 20:28
      Ogólnie super,baaardzo dużo miejsca w środku i świetna jakość (tak tak,u
      Fiata!!). Problem to pewnie to,że oprócz 2 airbagów i ABS'u za wszystko trzeba
      dopłacać oraz...beznadziejnie dobrane silniki. Benzynowy 1.4 mocny ale
      paliwożerny, diesel 1.3 "mulitijet" (który to niby taki super hiper bo z
      polski) oszczędny,ale mułowaty,wręcz niebezpiecznie mułowaty... I
      dlatego,dopóki nie rozszerzą palety jednostek napędowych,polecam Modusa :)
      Pozdro
      • jck.x Re: Fiat IDEA 14.03.05, 23:39
        mi on kojarzy się też z Hondą Jazz - Fiat vs Honda ??? wybór jest chyba jasny (zwłaszcza przy tej cenie za fiata)
        • ubersztumperumper Re: Fiat IDEA 15.03.05, 00:10
          Heh,no pewnie że jasny!! Tylko Fiat!!! Jazz to już przeżytek,model klepany
          ładnych pare lat w Japonii zanim jeszcze w ogóle trafił do europejskiej sieci
          sprzedaży,przy obecnych wozach to już poprostu dziadek a przy awangardowej Idei
          to dopiero...
          • mobile5 Re: Fiat IDEA 15.03.05, 00:18
            "Dzięki bardzo nowoczesnej konstrukcji, trwałość jednostki 1.3 16v Multijet
            została zaplanowana na 250000 km, zamiast zwykłych 150000 km".

Zwykły diesel jest zaprojektowany na 150kkm. Rudolf się w grobie przewraca.
          • ian_curtis Re: ależ się rozpisałem... 15.03.05, 08:02
            Gwoli wyjaśnienia (bo jak widzę kolega "ubersztumperumper" majaczy) a więc:

Różnica wieku między Hondą Jazz (Fit w Japonii) a Fiatem Idea to 3 lata, Honda sprzedawała model Fit w Japonni od 2001 roku gdzie zdobył tytuł Samochodu Roku 2001. W 2002 model Fit wszedł do Europy pod nazwą Jazz. Jasne że w przypadku techniki motoryzacyjnej różnica 3 lat to może być dużo ale... (ostatecznie dla sporej ilości użytkowników aut silnik TDI pewnej niemieckiej marki to szczyt techniki :-)))Prosze mi pokazać jakież to innowacyjne rozwiązania posiada model Fiata Idea (???) czymże może "zszokować" technologicznie, w jaki sposób może być konkurencyjny wobe chociażby Hondy Jazz ? Aby podejść obiektywnie do oceny Fiata Idea pojechałem go obejrzeć Oplem Combo Tour z rocznika 2003. Szczerze Idea to ładne autko mi się podoba jednakże będę ostro polemizował z każdym kto będzie się upierał że jakość plastików w modelu Idea (podobne w Ulysse) jest na wysokim poziomie. Plastiki sa bardzo tandetnej jakości na czym auto według wmnie bardzo dużo traci. Następna rzecz (ostatnia do jakiej się czepiam w modelu Idea) to fotele. Są bardzo mocno nijakie, boki foteli sa miękkie jak wata po prostu żenujące (a wystarczyło by były sztywniejsze jak w modelu Ulysse)i tyle. Auto obejżałem wsiadłem do Opelka Combo i stanowczo stwierdzam że w tym dostawczaku są o wiele lepsze jakościowo plastiki uzyte w produkcji deski roździelczej. Uff rozpisałem się co się tyczy natomiast Hondy Jazz ? Polecam wszytskim obejrzenie obu aut w środku, przyjrzenie się jakości wykończenia, jakości użytych materiałów, itp... Kuria (!) przecież ja rok temu czekałem aż Idea wejdzie do salonów w Polsce bo właśnie wachałem się czy nie wolał bym jej od Hondy (fiat wszedł dopiero w tym roku na rynek Polski - dlaczego ?) więc kupiłem Honde i nie żałuję. Przykro ale Fiat jeszcze jest krok wstecz co do jakości użytych materiałów w stosunku nawet do poczciwego Opla Combo...
            • odin-2 Re: ależ się rozpisałem... 15.03.05, 08:36

... plastiki,chwytacze kubeczków,foteliki - to wszystko mozna albo "zalatwic"
              albo sie do tego przyzwyczaic.

Czutam to forum od dwuch lat i nigdy w ocenie nowego auta nie doczytalem sie
              tego co dla auta a zwlaszcza portfela jego posiadacza jest najwazniejsze ;
              mianowicie:-budowa platformy,ilosc laczen blach (im mniej tym lepiej),typ i
              wytrzymalosc zawieszenia (polskie "drogi" ), nastepnie tzw."driv lina" -
              stosunek srednicy cylindra do dlugosci suwu itp. naprawde istotne wartosci.

Czyzby nabywcy aut w Polsce kupowali swoje auta tak jak ich Malzonki kupuja
              sukienki ????? . Pzdr.
              ________________________________________________________________________________
              • ian_curtis Re: ależ się rozpisałem... 15.03.05, 09:39
                Albo jaja sobie robisz albo właśnie się uczysz w szkole i macie o tym zajęcia...

Już widzę jak klient wchodzi do salonu i pyta o ilośc połączeń blach w danym aucie tudzież o moment obrotowy na wale korbowym, nie no polać się można ze śmiechu :-))))))
            • ubersztumperumper JAKOŚĆ W HONDZIE??? CO TY SMOLISZ?!?!?!?!?!?! 15.03.05, 10:23
              W Hondzie,że o Combo nawet nie wpsomnę,plastiki sa twarde ja skała,podotykaj te
              w Fiacie to zobaczysz olbrzymią różnicę. Że o równie przyjemnej w dotyku
              tapicerce i szczegółach typu chromowane klameczki wewnątrz nawet nie wspomnę!!
              W dziedzinie jakości materiałów we wnetrzu Honda Jazz prezentuje poziom
              przedpotopowy,to juz Fabka miała kilka lat wcześniej miękkie plastiki. Żenada
              to co piszesz,żenada!!!
              A co do poziomu technologicznego Jazz i Idei to też szkoda gadania,o kurtynach
              czy ESP to w Hondzie mogą co najwyżej pomarzyć!
              Pozdro
              • ian_curtis Re: JAKOŚĆ W HONDZIE??? CO TY SMOLISZ?!?!?!?!?!?! 15.03.05, 10:40
                Ton oraz treść Twej wypowiedzi przekonały mnie w 100% że mam doczynienia z jakimś obczytanym w Auto Świecie nastolatkiem...
                • piotrek_zalogowany "Jakość" w Hondzie Jazz - wolne żarty... 15.03.05, 17:22
                  Plastiki rzeczywiście twarde jak kamień a do całokształtu trzeba dodać nudny do
                  bólu już w chwili prezentacji desing. Jak na te pieniądze to tandeta
                  makabryczna.
                  • mamlas.1 Re: "Jakość" w Hondzie Jazz - wolne żarty... 15.03.05, 21:30
                    Oglądałem Ideę i jesli jesteśmy w kwestii jakości wykonania to Jazz odpada w
                    przedbiegach.
                    Pozdrawiam :-)
                    • mobile5 Re: "Jakość" w Hondzie Jazz - wolne żarty... 15.03.05, 21:53
                      Poczytaj o parametrach Idei, to śmiech. A Jazz wygląda jak tandetne pudełko.
                      • ubersztumperumper Re: "Jakość" w Hondzie Jazz - wolne żarty... 16.03.05, 13:30
                        Jazz to jest tandeta i tyle. Może i okaże sie niezawodny,ale pod względem
                        stylistyki i jakości wykonania nijak pasuje do 2005 roku,a obok Idei to stanąć
                        sobie nawet nie może...
      • pioo.kul Re: Fiat IDEA 16.03.05, 13:39
        Benzynowy 1.4 mocny ale
        > paliwożerny

-a na jakiej podstawie kolega tak twierdzi ???
    • buber1 Re: Fiat IDEA 15.03.05, 09:24
      dzięki za opinie i proszę o następne, bo niestety nie każdy zna się na
      samochodach - ja się nie znam i potrafie się do tego przyznać. Jestem kobietą:)
    • lewarek5 Re: Fiat IDEA 15.03.05, 12:34
      buber1 napisała:

> czy ktoś może coś powiedzieć o nowym Fiacie idea? czy to dobry samochód?

.."Idea" to dobre auto,platforma tloczona z dwuch kawalków blachy-laczenia
      dobrze uszczelnione , zawieszenie b.dobre na europejskie drogi ,,, ale ja na
      Twoim miejscu nie baczylbym na piekno auta,ze wzgledu na stan polskich dróg
      (duktów) kupilbym UAZ - sa nowe modele i tanio . Pzdr.

www.uaz.ru/eng/club/partnership/how/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka